- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- CMF Buds Pro 2 - feltekerheted a hangerőt
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Telekom mobilszolgáltatások
- One mobilszolgáltatások
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Mobil flották
- Okosóra és okoskiegészítő topik
-
Mobilarena
Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
atala
addikt
válasz
viktorhu #13279 üzenetére
Lehet, hogy igazatok van, és ezek az új konstrukciók már jól átmosság a rendszert. Nekem régebben egy elég egyszerű Jura habosító volt. Ott hiába nyomta át gőzzel, egy idő után volt lerakódás.
Nekem azért az megnyugtató a LatteGo-nál, hogy csak két részre szedem, és pillanatok alatt el lehet mosni.
Nem vagyunk egyformák. -
HoTDoG
tag
válasz
viktorhu #13279 üzenetére
+1
Saeco Granaroma SM6585. Minden tejes használat után megy a HygieSteam, átnyom mindent forró gőzzel. Sosem találtam még benne lerakódást. A forró gőz fertőtlenítő hatása is megnyugtató. Ez bőven elegendő mindennapokra. Néha szétszedem a tejes részt és mosogatógépbe be, miheztartás végett, de ez is kb 4 mozdulat. -
atala
addikt
válasz
viktorhu #13266 üzenetére
Saját gőzével kifújatni mindegyiket lehet, de az maximum arra való, hogy kifújatás után aznap eltárolod a hűtőbe. Viszont egy napnál tovább nem érdemes így tárolni, mert maradhatnak bent tej maradványok.
Panarello esetében is érdemes elmosni a nap végén.
Persze ki mennyire igényes a higéniára.
Nekem a LatteGo előtt ugyan ilyen panarello renszerű volt, és a kis lyukakban volt rendesen lerakódott tej maradvány a szétszedésnél. -
kchris78
veterán
válasz
viktorhu #12598 üzenetére
Igen ez igy van, az ilyen progressziv helyeken (most talaltam ki ezt az elnevezest
) lehet olaszorszagban speciality gyumolcsos kavekat inni kb.. Mikor egy kvs podcastban nyomtak a sznob dumat hogy azert "olaszorszagban is lehet jo kavet inni" hat onnantol kezdve hanyagoltam oket..
-
kchris78
veterán
válasz
viktorhu #12588 üzenetére
Nem ugyanaz, a latte macchiato több tejjel. Cortado kevesebb tejjel mint a capuccino (kb 30-60ml tej), a sima macchiato (espresso macchiato) az csak szinte meg van jelolve egy kis tejhabbal. (legalabbis Olaszorszagban ez allt be nalam
) Progresszivebb helyeken irjak a kinalatban a cortadot is
.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
viktorhu #11772 üzenetére
Nem tudom, mennyivel jobb az SBS-szelep, illetve az Incanto szabályozható fojtása. Nemrég találkoztam ezzel a Krups videóval. Ennek fojtószelepe egyszerű kis gumikorong (a keményebb fajtából), melynek apró hasítékán préselődik át a kávé. Eközben krémesedik, a gáztartalom okozta habzás folytán.
Ezt a saját gépemnél is tapasztalom, ahogy a habzás lenyúlik a pohár aljáig, majd feltisztul. Úgy tűnik, ennél jobb már nem is lehetne:
Ilyen a hibás szeleppel, ami nem habosít (bár egyébként nagyon tartós megoldás, ahogy én tapasztaltam):
-
#85578752
törölt tag
válasz
viktorhu #11772 üzenetére
Á, abban volt SBS-szelep, igen. Philipsnél még meg lehet bütykölni az újakat hogy legyen crema, DeLonghinál saját szememmel még nem láttam hogyan lehetne, de gondolom a főzőegységben lévő rugós golyós szelepet kéne megerősíteni, hogy nagyobb ellenállást képezzen, nagyobb nyomáson tudja főzni. Vagy magát a kávét kell finomabbra őrölni, hogy lassuljon a lefolyás, ha még lehet finomabbra venni.
-
kchris78
veterán
válasz
viktorhu #11177 üzenetére
A szar minőségű kvnak van égett íze
. Amit túlpörköltek pl. nagyüzemi módszerekkel előállítva. Attól mert sötét az nem jelent égettet. Keserűt, amit vagy szeret az ember vagy nem. Keserű akkor jó szerintem ha tejet önt hozzá az ember és így ad a capuccino is megfelelő intenzitást, egy világos pörkölésűből készült capuccino esetében már jó eséllyel csak a tej fog dominálni.
-
FőDudu
veterán
válasz
viktorhu #10214 üzenetére
Olasz kave bolond ismerosom is azt mondta, hogy normalis eszpresszo az 25ml 25 masodperc alatt.
Amelyik gyorsabban keszul ott valami mas nem fog stimmelni. A kavenak ido kell a rendes kioldodashoz.
Gondolom a 15 meg a 21 bar is lehetseges, csak akkor a kar aljan kell olyan finom szuro, hogy a nagyobb nyomasu viz is eleg lassan csorogjon at. Valami lezer vagott cucc pont megteszi oda
Csak tisztitani ne kelljen.... -
FőDudu
veterán
válasz
viktorhu #9711 üzenetére
A topik hatasara ugy dontottem adok egy eselyt a Bellarom markanak.
Velem ilyen jott szembe:
2025 januari lejarattal, 7,5 Euro az 1 kilos kiszereles.
Volt meg fekete csomagolasu is, az Dark Roast neven megy.
Ha nem jo, max buktam 7,5 eurot.Utana lattam, hogy van belole Kenya es Kolumbia nevu orolt verzio, valamint millio fajta Nespresso kompatibilis kapszulas is (eddig ilyet nem lattam), valamint lungo kapszulas (hosszu kave).
Talan meg arra a Bar2000 nevure is raprobalok - kornyeken sok kavezoban azt nyomjak...
-
Voice24
őstag
válasz
viktorhu #9711 üzenetére
Ez melyik Lidl? Múlt héten én is írtam erről a kávéról, a zalaegerszegi üzletben 2024. októberi lejáratút árulnak, vagyis majdnem egy évvel öregebbet. De már régebben is szóvá tettem itt, hogy én még Bellarom szemes kávéból egy évnél fiatalabbat nem láttam, mondjuk legtöbbször a nagykanizsai, ritkábban az egerszegi üzletükben járok. Úgy látszik, Zala a maradék cuccok szétosztó helye, úgy gondolják, itt a vidéki p@r@sztnak ez is jó lesz...
-
FőDudu
veterán
válasz
viktorhu #9711 üzenetére
Legyen szerencsed!
Ha azt nezzuk, hogy olaszoknal 3,5-5 Euro korul van egy normalis marka (Lavazza/Illy/Segafredo) negyed kilos orolt vagy szemes kaveja, akkor az 1 kilos szemes kave ~6 Euros aron vagy nagyon jo deal vagy nagyon szar kave
Kivancsi leszek a velemenyedre.
-
#85578752
törölt tag
válasz
viktorhu #9672 üzenetére
Ha kisebb a nyomás, nincs terhelve a vízrendszer, kötések, kevesebb a reklamáció. A kávé attól még jó, főleg ha friss a szemes. De nem hiszem hogy 9 bar környékén lenne a nyomás. Extra nyomásfokozóval a Philipsnél lehet trükközni, de az többletköltség és garivesztés, mert jobban megterheli a csöveket, illesztéseket. A régieket úgy tervezték és úgy szerelték, hogy bírja a fokozott igénybevételt. Vagyis az volt a normál működés. Most a felső kategóriás Philipsekbe se jut SBS.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
viktorhu #9508 üzenetére
Ezt tudom, viszont nem hinném, hogy mindíg más random kávékat árulnak ugyanazzal a csomagolással, mert akkor folyton változnának az ízjegyek és nem tudnák fenntartani ezt a stabil közepesen jó minőséget sem. Én inkább arra tippelnék, hogy pl. a BIO kávé mindíg ugyanattól a beszállítótól van és nem változik. Az meg, hogy régi 1 éves Aldist csomagolnak át már tényleg valószerűtlennek tűnik, hisz nemrég vettem viszonylag frissen pörkölt 2-3 hetes Bellarom kávékat. Az utolsó mondatod lehet szerintem is a megoldás
.
-
-
#85578752
törölt tag
válasz
viktorhu #9234 üzenetére
Vannak gépek, amiknél lehet tuningolni a nyomásfokozót. Általában plusz rugóerő a megoldás a krémesítő szelepnél. De ha ez nem járható út, mert garis a gép, akkor a lehető legrövidebbre véve kapom a legjobb főzetet, ristretto. De krémes akkor se lesz.
Van árnyoldala is, ha fokozom a nyomást, fokozottabban igénybeveszi az összes kötést, tömítést, meg kellett erősítenem a Philipsemben is a pipacsőre menő szilikoncsövek rögzítését, azóta nincs szivárgás.
-
kchris78
veterán
válasz
viktorhu #8730 üzenetére
Az más, ez csak 8gr csomagolás
. Azoknak tervezték akik külön őrleményeket hasonlóképpen csomagolnak - és raknak frigóba
. Látva és fogyasztva a jobbnál jobb kávékat majdnem belelovagoltam magam egy karos vásárlásba.. Aztán az asszony lehűtött
. Otthon - reggel nem sokszor van idő rá napközben meg otthon sincs az ember..
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
viktorhu #8681 üzenetére
Ezt már konkrétabban meg kellene vizsgálni, a leírt feltételek alapján, de lehet gyanús a mikrokapcsoló is. A gőzszelep mechanikus hibájára, dugulására azért nem gondolnék, mert a processzor azt nem érzékeli, így a vízpumpa szaggatott üzemmódját mindenképpen bekapcsolja. Azt érzékelhetné, ha nem áramlik a víz (lapátkerekes áramlásérzékelő), de ahhoz is előbb rá kell indítani a vízpumpára.
Egyébként a gőzszelep szétszerelhető, tisztítható lenne.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
viktorhu #8669 üzenetére
A régi Saeco rendszer (Vienna / Roma / Magic), csak más köntösben. Ezeknél a manuális gőzszelep elfordításakor egy mikrokapcsoló ad jelet a processzornak, ami elindítja a vízpumpa szaggatott működését:
https://www.youtube.com/watch?v=f43aSp4c-A4
Ennek másik feltétele, hogy a gőzgomb megnyomásakor emelt hőmérsékletre fűt a bojler és annak elérésekor engedélyezi a vízpumpa indulását. Ha valakinek van egy fogyasztásmérője, ezt lehet is érzékelni az áramfelvételben, hogy ráfűt a bojler (vagy kicsit fülelve még a főzés hangja is hallható lehet), a szelep nyitásakor pedig kijöhet egy kevés gőz akkor is, ha a vízpumpa nem indult el.
-
#85578752
törölt tag
válasz
viktorhu #8628 üzenetére
A Philips főzőegységeken van egy hieroglifa, hogy 500 csészénként opcionális a zsíroldó tabletta használata.
És itt írja, hogy kell.Persze nem érdemes átdobni az őröltkávé tölcséren, én inkább beállítom őrölt módba, kiveszem a főzőegységet és berakom a tablettát, visszarakom és úgy kezdek lefőzni őrölt módban egy hosszú kávét és közben áramtalanítok. Az őröltkávé tölcsérbe őrölt kávét se szoktam szórni, csak feltapadna a lecsapódott párán, ugyanígy kiveszem a főzőegységet inkább.
-
#85578752
törölt tag
válasz
viktorhu #8546 üzenetére
A savak megvannak, de nem kell extrém hő hogy jó legyen. Azért kipróbáltam úgy is, extra magas hőfokon, van egy fura gyantás fanyar íze, nekem nem ízlik, max hőfokon maradok a virágos, szalmás, dohányleveles illatoknál, magvas ízeknél.
Jó lenne karossal is kipróbálni, hátha több megmarad azokból az illatokból amik a csomagot megbontva megcsapnak. Álom. Azok az illatok sose kerülnek a csészébe.
A Lidl előtt elmenve olyan jó kávéillat jött a nemzeti rohdványboltból, de tudom hogy ami végigmegy a tortúrán, már nem tartalmazza az elszökött illatokat. Itthon is ugyanez a helyzet, Graef karossal mindig a kávépogácsának volt isteni jó illata, a Sage Bambino meg bele is rakta félig a kávéba, azóta meg semmi sem volt igazán jó. Új Bambino sem.
-
#85578752
törölt tag
válasz
viktorhu #8496 üzenetére
Hogy lehet hogy az automaták ennyire alulfűtöttek? Oké, hogy a svájci café cremához, vagy ahogy mi ismerjük inkább, a német "kávéhoz" vannak belőve, de semmi nem indokolja hogy ne tudják azt a hőstabilitást meg nyomást, amit bármelyik nyomásfokozós kis karos műanyag Delonghi tud.
-
#85578752
törölt tag
válasz
viktorhu #8281 üzenetére
Nem tudom miért, lehet hogy csak költséghatékonyság. Nem kell plusz szelepet gyártani, javítani, karbantartani. Addig jó míg bírják a régiek.
A főzőegységre rászerelt plusz nyomásfokozó nem igazán szabályozható, vagy sikerül vagy nem. Néha túl lassan fő le és fanyar lesz. De azért elégedett vagyok több moddolt főzőegységgel is. A gyári állapot sokkal kidolgozatlanabb, kapszulás ízeket ad. -
#85578752
törölt tag
válasz
viktorhu #7307 üzenetére
Igen, a gépi presszó lenne az, ami a presszó és a kotyogós között van, koffeinban is. Ha nyomásfokozóval turbózom, közelítek a presszó kivonatolás felé, a koffein is emelkedni fog. Az lenne a cél, hogy megtaláljuk azt az arányt, ahol a kioldott szárazanyag és a koffein görbék metszete van. Mivel a kettő nem ugyanolyan. Nem fontos, csak érdekes.
-
#85578752
törölt tag
válasz
viktorhu #7224 üzenetére
Én is kifújatom a vizet először. Nálam az idő határozza meg a hőfokot, bár ugye idővel egyre vizesebb is lesz. Kifejezetten hideg tejjel kell kezdeni a gőzölést latte arthoz. Nincs bajom a gőzöléssel, csak nem volt elérhető, viszont tök jó a tejeskávé is, arra kellett rájönnöm.
-
-
#85578752
törölt tag
válasz
viktorhu #7158 üzenetére
Nagyon jó gépek vannak használtan, Jurát tervezgettem az F90 után, J5, J7, de aztán karos lett belőle, abból meg a Philips. Az Xsmall jobb volt mindegyiknél, de a vége felé már nagyon át volt alakítva. Eladás előtt visszaállítottam gyári állapotba és tök új kifolyót kapott.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
viktorhu #7101 üzenetére
Más konstrukció. Legtöbb Krups (az olcsóbbak) őrölt kávét egyáltalán nem fogad, de rövid öblítés ettől függetlenül mindegyiknél lehetséges, amit főzések előtt, vagy inkább utána ajánlatos lefuttatni. (Főzés előtti öblítés felcsapja a párát, amibe betapad az őrlemény, elszennyeződik a gép, illetve az őrlemény csúszdája főleg, ezért én csak főzés után öblítek.)
De öblítőmódban viszont ezeknél nem szabad savat tenni a víztartályba, mint előzőleg részleteztem.
Saeco esetében sem mondanám szakszerű eljárásnak, savazni a gőzkimenet irányába kell a gyári ajánlás szerint is. A főzőegységen keresztül, ha nem is árt elvileg, de nem szükséges savazni, sehol nem láttam ilyen szervizjavaslatot. Ebbe az irányba tablettázni lehet, vagy tisztítani manuálisan.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
viktorhu #7020 üzenetére
Nemrég vettem én is egy Roast Master barnát, először is visszaköszönt a jellegzetes fanyar robusta íz. Utána felvittem a Krups hőfokát maximumra (3 fokozat van, de a mostani gépem a korábbi Krupshoz képest alapból is kicsit jobban fűt).
Továbbá a víz mennyiségét is növeltem, mire visszaköszönt egy kakaós ízvilág, amit korábban a Saeco gépemtől is már megismertem. Bár nem biztos, hogy kell a több víz, de most így hagytam egyelőre.
#7012 Frontiner
Visszatérő kérdés, ezek ilyenek:
https://prohardver.hu/tema/automata_kavegepek/hsz_6840-6840.html
-
#85578752
törölt tag
válasz
viktorhu #6888 üzenetére
A durva őrlemény jó lehet, próbálgattam szitálással megszabadulni a fine-tól, aztán Mokinában teszteltem, meglepő eredménye volt, senkinek nem javaslom.
Fém szűrőben jó lehet, de szerintem tökéletesen tisztára szűri magát ha elég finomra van őrölve és nem jut át a nagy szemcsék között kicsi. Finomabb őrleményt igényel ez a fémszűrő mint a papír.Nagyon régen használtam már a dzsezvámat, van egy görög téglám, púderszerű őrleménnyel, még vákuumcsomagolt. Úgy vettem észre, hogy kis átmérőjű, de magas lángon szeret legjobban emelkedni a hab, ahogy ebben a videóban látható. Na ilyen lángom nincsen....
-
#85578752
törölt tag
válasz
viktorhu #6787 üzenetére
Karaffa lett a Chemexből, most már a talpatlan fémtölcsérrel főzök vele, 12 gramm 2 deci víz, kézi Hario őrlővel 6-oson őrlök most épp savmentesnek mondott Dallmayr kávét. Ezt felhúzom kávégépből vett forró vízzel a Chemexen lévő jelölésig. Még lejjebb kell vennem az őrlésfinomságot, mert még opálos kicsit a sok fine-tól.
-
#85578752
törölt tag
válasz
viktorhu #6787 üzenetére
Meglett, kipróbáltam az automata őrleményével, jobb mint a papír, sok aroma átjön így és nagyon tiszta küllemre is, ízre is, nagyon egyszerű felönteni, nem is tudom miért tettem félre anno, nem volt összehasonlítási alapom. Egyszerűen zseniális.
Chemex 3-nál még mindig nem akar összejönni a jóság, fáradt, nagymama köténye íze van. Szerintem még előmelegített kancsóval is hirtelen annyit esik a hőmérséklet, hogy szörnyethal a kávé. Azért majd kipróbálom fém tölcsérrel, de akkor tényleg csak karaffa funkciója marad...
Egyébként annyival jobb a talpas szűrő a simánál, azon felül hogy nem dől el, hogy alul is vannak lyukai, így gyorsabb a lefolyás. Főzés után forró csap alatt öblítem el, majd még a kancsóban maradt forró vízzel, még melegen papírral áttörlöm hogy ne maradjon zsíros sehol a króm.
-
#85578752
törölt tag
válasz
viktorhu #6780 üzenetére
Köszönöm, ellesem a technikát, mert van egy pont ilyenem, echte kínai...
A papírfilterben az tetszik, hogy kiszűri a nagyon apró szemcséket, így nem zavaros, nem keserű, legalábbis ha békén van hagyva a kávé és meg tudja szűrni saját magát, szóval a Clever Dripper és Joe Frex-es verziója nem biztos hogy annyira tiszta tud lenni, bár ott is leülepszik a zacc ha időt hagyunk rá.
Ja meg a papír a kávézsírokat is kiszűri, ami emeli a koleszterinszintet.. -
#85578752
törölt tag
válasz
viktorhu #6777 üzenetére
Mostanában próbálok tej és cukor nélkül kávét inni, french press is volt a kísérletek között, de legjobban a gyári filterfőző vált be, ami egy régi Philips, 4 személyes papírfilter megy bele, 10 gramm kávéhoz 180 ml víz ami bevált.
Aztán karos gépen is főztem filtert, ha már PID-es és van előáztatás mód rajta, 25-ös daráló fokozaton őrölt kávéból. Egy kiöntőbe pont belefért az állandó filterbe applikált papírfilter, 5 grammot megáztattam 90ml vízzel, lassan, előáztatás módban 5 másodperc áztatás, 10-15 másodperc szünet. Nagyon jó.
Aztán Scott Rao "hogyan főzzünk filterkávét presszógépen" módszerét is próbáltam, de nem tudok Decent lassúságú lefolyást szimulálni gombnyomkodással, és a papírfilter-korong is tizedannyi hatékonyságú a laza kávépogácsa alatt, szóva az nem jó nekem.
Chemex 3-ra keresek még jó receptet, talán ha raknék rá egy Hario drippert, karaffaként működne...
-
mpo
veterán
-
#85578752
törölt tag
válasz
viktorhu #6150 üzenetére
Érezni rajtuk, már csak nagyon finomra őrölve keletkezik kis crema, saját és kis gyártói pörkölések még fél év után is jobb állapotban vannak, szóval tényleg kb. egy évesek mire ide kerülnek. De ezeket amúgy is automatákhoz ajánlják, amiben van nyomásfokozó, gondolom ami raktáron marad azt kiküldik a Lidl-nek a Minges-től.
Kicsit olyan ez mint Kőhalmi a régi kenyérrel, csak egyszer kéne frisset venni, ehelyett mindig megették előbb a régit.
-
mgTerminator
veterán
válasz
viktorhu #5795 üzenetére
ja az enyém is, itt állt fél évet a darált Frei és kb se íze se bűze mondom csinálom kicsit erősebbre mert olyan mint a limonádé, tettem bele 1 és 1/3-ot elkezdte préselni de nem bírta így kidobta. Először otthagytam a gépet és nem tudtam miért nem jött le a kávé mondom ennyire hülye voltam hogy nem indítottam el? Másodjára már megvártam és kidobta mondom fasza, 3 adag ment a kukába, bár amúgy is sz@r.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
viktorhu #5702 üzenetére
A kerámiabetétes őrlőnek vannak korlátai, illetve idővel tágulhat kicsit a mechanika, de közelről csak a fémkéses őrlőt ismerem. Ennél igény szerint korrigálható a gyári beállítás (egy kis szereléssel), hogy szinte kakaó finomságúra őröljön. Ami persze nem jó, de nekem sikerült, amikor még csak tanulmányoztam a technikát.
Itt nem lesz baja, ha összeér a két őrlőalkatrész, mert a peremgyűrűnél felfekszik, így a recés rész nem tud összeérni. A kerámiánál itt van a probléma, ha jól tudom, nem szabad összeérnie véletlenül sem.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
viktorhu #5483 üzenetére
Ha az előáztató funkciót kikapcsoljuk (azaz nem hagy semmi szünetet, hanem folyamatosan tolja le a kávét), akkor is kijön az előző öblítővíz maradéka, ami a főzőtér utáni csőszakaszban / térben óhatatlanul ott reked. Amelyik gépnél kikapcsolható.
Ha egymás után főzünk le két kávét, akkor értelemszerűen már csak az előző kávé maradéka lesz ott.
Hasonlóan, karos gépnél is megtehetem, hogy kézzel nyomom a gombot, 2 mp folyással átnedvesítem az őrleményt, 3 mp szünettel előáztatom, utána nyomom tovább, ha épp úgy jobbnak tűnik.
-
szecska24
tag
válasz
viktorhu #5387 üzenetére
Üdv mindenkinek a topikban! Sokat olvasgattam az elmúlt napokban a kávés fórumokban, mert elromlott a kb. 8 éves kapszulás kávéfőzőm és helyette szerettem volna valami nem kapszulásat. Arra jutottam, hogy bár amit szeretnék azt valószínűleg egy karos gép+őrlő (meg miegyéb) szettben találnám meg, de tudom, hogy nem lennék elég kitartó ennek a beállításához, illetve a kényelem is baromi sokat nyomott a latba ezért végül egy Saeco Granaraoma SM6580/00 lett a befutó. Namost: nem vagyok elégedetlen a lefőzött espresso ízével, de azért messze van a tökéletestől. Ebben szeretnék segítséget kérni (tudom, hogy mindenkinek más az ízlése, ezért azt is leírom - bár nem túl tudományosan, mert nem értek szinte semennyire hozzá - mit is szeretnék):
-krémesség (azt gondolom ezt lesz a legnehezebb megoldani, emiatt le is tudok mondani róla, ha kivitelezhetetlen)
- nem szeretem a savanyú kávét, ezt szeretném elkerülni (a hőmérséklet emelésével mérsékelni tudtam)
- kordában tartott keserű íz (nem probléma, ha keserű, de ne legyen csak! keserű)
- minél intenzívebb íz (ne legyen "vizes")Azért konkrétan neked válaszolok, mert te írtad, hogy automata kávéfőzőbe automata kávé illik. Ezt honnan tudom megállapítani? Jelenleg -tudom, ezt elrontottam, később olvastam, hogy mire érdemes figyelni a kávé kiválasztásakor és egy impulzív sznob kö***g voltam, mert kiválasztottam egy magas árú(-nak hitt) kávét a gép rendelési helyéről..- egy novemberi pörkölésű Piazza d'Oro Dolce-val próbálkozom, érdekelne, hogy ti mit ajánlotok.
szerk.: lemaradt, hogy a legfinomabb őrlésre állítottam a gépet, legmagasabb kávéintenzitást és 25ml (ristretto) főzetet állítottam be (az espresso kb ugyan ezt az eredményt hozta, csak ugye hígabb volt.)
ui.: új géptulajoknak: ne igyátok meg az összes próbakávét, mert úgy jártok, mint én: 02:30-kor az a legnagyobb probléma, hogy hogyan tudnék jobb presszót/ristrettot készíteni... -
#85578752
törölt tag
válasz
viktorhu #5387 üzenetére
Mindig feszegetem a határokat.
Olyan nincs hogy ne lehetne fokozni a nyomást, esetleg nem bírja a csőrendszer, de azt is meg lehet erősíteni. És akkor már majdnem jó. Kifolyó hőfokot tudok mérni, lehet hogy ez lesz, aztán már csak az összefüggéseket kell megtalálni.Lidlben mindig döglött, de egyszer találtam ott is valami olaszt ami friss volt. Egy hétig, bontás után, aztán az is kotyeszbe volt már csak jó. Volt hogy fél évig ugyanaz a dátum volt a Bellarom Bio-kon.
Minden összefügg.
-
Gaben92
őstag
válasz
viktorhu #5216 üzenetére
Félreértettél. Nem én dolgozom boltban ahol 60 nap az elállás hanem ahol élek (nem Magyarország) ott törvény által előírt a 60 nap elállási jog online és személyes vásárlás esetén is. Még sincs tömeges visszaküldözgetés és “rendelek 10 egert, amelyik jó megtartom, a többi 9-et visszaküldöm” típusú vásárolgatás.
-
-
dbius
veterán
válasz
viktorhu #5209 üzenetére
Alapvetően a - tisztességes - vásárlók érdekében lett ez bevezetve, de sajnos - mint sok más mindennel IS - ezzel a lehetőséggel is visszaélnek. Nézz csak be a bestbuy topikba, ahol az először rendelünk, utána gondolkodunk és lemondjuk vagy visszaküldjük / át sem vesszük gondolkodásmód nagyon sok felhasználónál jellemző a hozzászólások alapján
-
#85578752
törölt tag
válasz
viktorhu #5008 üzenetére
Cuki kereskedő lehet.
Kicsit szétszedve jó eséllyel lehet egy egész fokozatnyit finomabbra állítani a Philipseknél, de hát a gari, na meg néha az is kevés. Én vettem másik őrlőt, amiben olyan beállítótárcsa van, ami közelebb viszi a felső kerámia kést a forgórészhez. Ezzel már lehet hiperfinomra őrölni, egymáson csúsznak a kések. Nem csak összeérnek, csúsznak egymáson. Nem lesz tőle bajuk, főleg ha kávé is kerül közéjük, rugalmas a műanyag alkatrészek miatt a kések rögzítése, azt hiszem ez mindent elmond a várható őrleményminőségről.
Optimális őrlemény az abszolút nullához képest 3-4 kis fokozattal (5-ös skálán 2.1) feljebb van, tehár nálam a 2-es kéne legyen a gyári 1-es. De a régi őrlő az gyárilag olyan 3-as környékére lehetett kalibrálva. Pocsék volt, főleg bolti szemesekkel. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
viktorhu #5005 üzenetére
A Saeco rendszerű gépeknek ez a generációja az őrlő fordulatait számolja, jól beállított őrlővel nem lenne szabad túltöltenie elvileg.
Ha mégis, akkor hajtómotor túláramát érzékeli a végállásba fordulva. Bizonyos érték felett a főzésbe már nem kezd bele, mert a vízre beduzzadó őrleménytől még jobban beszorulhat. Az őrleményt inkább eldobja és a következő darálásnál visszavesz a fordulatból, illetve az öntanuló folyamatban néhányszor korrigálhat még.
Viszont a főzőegység szorulása más okból is megtévesztheti, akkor amiatt is csökkenti a darált mennyiséget. Szokott lenni olyan hiba is, hogy pogácsa helyett már lekvárt dob ki a gép, mert levette az őrlemény mennyiségét, holott csak a főzőegység szorul, a karbantartás hiánya miatt.
Nem is csak a csúszópálya kenése érdekes ilyen szempontból, hanem a felső dugattyú gumitömítését is érdemes levenni, átkenni időnként.
-
#85578752
törölt tag
válasz
viktorhu #5005 üzenetére
Ha nem is dobja el, de a főzőegység mögött felgyülemlik a felesleges őrlemény, szoktak erre panaszkodni véleményekben is. Ilyenkor lehet közepesre állítani az aromaerősséget, kevesebbet darál. Nálam most jó mindenféle kávé 2-esen (1-5 fokozat között), talán itt a legegyformább a szemcseméret, ennek az őrlőnek ez az optimuma.
-
#85578752
törölt tag
válasz
viktorhu #4899 üzenetére
Emeltem még egy fokozatot az őrlőn, meg maxra tettem a hőfokot, közepes aromán 21g főzettel visszataláltam oda ahol a múltkor már jó volt ez a fajta, kapi royal.
A tuti beállítási folyamat Minutonál tehát finom őrleménnyel elérni azt a pontot amikor már nincs keserű utóíz, 7 grammból 21 főzet és ha hőhiányos a gép, akkor maxra tenni a hőfokot. Ez több kávé főzésénél visszaüt, olyankor közepes hőfok a jó. Főzés után kikapcsolom hogy öblítsen, aztán gőzöléshez újra bekapcsolom. Ha kikapcsolás nélkül gőzölnék, utána ráengedné a forró vizet az öblítéshez kikapcsoláskor, ez firmware hiba.
Ja a kávézacc most szép jégkorong formájú, pedig nincs alaposan kifőzve, de ezen a ponton optimális az őrlemény ízben is, nincs iszaposság.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Revolut
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Vezetékes FEJhallgatók
- 3D nyomtatás
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- Hálózati / IP kamera
- A Micron újszerű módszerrel javítja QLC-s SSD-jének sebességét
- Otthoni időjárás-állomás
- Dune Awakening - Máris túl az 1 millión
- Konzol Screenshot
- További aktív témák...
- Akciós dokkolók, Lenovo Legion Pro 7 RTX 4080/4090 laptopok, licencek, antivírusok
- 138 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 7700 Processzor!
- IKEA (HAVREHOJ) tablet vagy laptop tartó
- Bomba ár! Dell Latitude E5550 - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 15,6" FHD I W10 I HDMI I Cam I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged