- Fotók, videók mobillal
- MiLi MiTag, MiLi LiTag bluetooth trackerek
- One mobilszolgáltatások
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- iPhone topik
- Mobil flották
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Magisk
- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
-
Mobilarena
Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
blizzrd #9483 üzenetére
Lényegében a pogácsa vastagságát állítod. Hogy egy példát írjak, Krups alaptípusai két fokozatot tudnak:
- Strong Espresso 8 sec. őrlési idő (vastagabb pogácsa), ez számít alapértelmezettnek.
- Espresso 6 vagy 7 sec. pontosan nem emlékszem (vékonyabb pogácsa).Viszont, ha durvább szemcsére állítom, mindkettő vastagabb lesz, azonos idő mellett. Ez a "butább" változatra érvényes, ami más szempontból nem hátrány, mert így hangolhatom, ahogy nekem jobban tetszik. (Konkrétan nem is a pogácsát szoktam nézni, hanem a dugattyú karjának van egy ütközési pontja, ahol látszik egy rés, de ez esetleg annak lehet érdekes, akinek ilyen Krups gépe van.)
Az okosabb változat viszont, ha túl vastag pogácsát észlel, elkezdi csökkenteni az őrlési időt, amire nekem már nincs ráhatásom, esetleg csak közvetve, késleltetve.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
blizzrd #9480 üzenetére
Főzés után érdemes megvizsgálni a zaccfiókban a pogácsát. Méret, állag, finomság, levonhatók belőle következtetések.
Lehet hibás is a gép, ha mondjuk nem a túlzott finomság miatt lett nehéz az átfolyás, hanem más okból. Nincs ilyen gépem, csak szétszedős videón tanulmányoztam nemrég, a DeLonghi belső fejegységében van egy mikrokapcsoló, ami érzékeli az őrleménnyel való túltöltést.
De nem tudom, hogy ez a gép a dupla kávét két külön ciklusban főzi (mint a Seaco vagy Krups), vagy egyetlen őrléssel nyomja tele jobban (ld. Jura) és azért érzékel hibát, mert túl sok őrlemény ment bele.
Azonos őrlési idő (vagyis aroma erősségi beállítás) mellett a durvább szemcsebeállítás jobban megtölti a főzőteret, vastagabb pogácsát ad.
Ebbe ugyan beleszólhat a gép önszabályzó technikája, már amelyik képes automatikusan korrigálni az időzítést, ilyen a Krups egyes típusai vagy a Saeco. De ha nincs korrekció, a fenti működés tapasztalható.
-
törölt tag
válasz
blizzrd #9480 üzenetére
Durvábbra állítsátok az őrleményt és jó lesz.
Azt nem tudom mennyit használ fokozatonként, éppen most gondolkodtam rajta, hogy karossal 11.5 fogy minden "szimplához" a Sage-nél, 54-es kosárral. Mi lehet 58-asnál? Miért nincs olyan gép, ahol 7 és 14 grammok vannak? Na jó, vannak nagy ipari olasz vasak, valós 7 grammokkal, meg a Philips/Saeco automata is 7-7.5-et használ középálláson, de mennyi ez Delonghinál? -
törölt tag
válasz
blizzrd #9420 üzenetére
Ha finomabbra állítod az őrlőt, nagyobb felületen érintkezik a kávé a vízzel, jobban kioldódik az aromája.
Érdemes az őrlésfinomságot a legkisebbtől visszavenni a durvább felé addig, amíg elmúlik a keserű utóíz presszónál, ha kell.
Ha a hőfokon emelsz, erősebb lesz a kivonatolás, jobban kioldódnak az aromák, de hamarabb eltűnnek, lebomlanak a gyümölcsös, összetettebb illóolajak, és kissé keserűbb is lehet az összhatás, kevesebb a sav.
Ha túl hosszú a főzet, már a fanyar utóízű csersav dominál, ami elfedi a többi összetevőt, rendszerint nagyobb élményt nyújt ugyanaz a kávé ha rövidebbre főzöd.
Kávéfüggő, hogy melyik irányba érdemes elindulni, ízlés kérdése, van amikor egy kávétípus annyira bejön, hogy érdemes a gépet extrém körülmények közé paraméterezni, hogy kiegyensúlyozott legyen az eredmény.
-
Nagya21
addikt
válasz
blizzrd #9247 üzenetére
Hali!
9250-es hozzászólás.......
DeLonghi ECAM23.260.B automata kávéfőző (euronics.hu)
De'Longhi Magnifica Evo ECAM290.81.TB Automata kávéfőző (euronics.hu)
ezek újak, van rá garancia........
Üdv Nagya -
atala
addikt
válasz
blizzrd #9236 üzenetére
Arra azért készüljél, meglehet, hogy a készülék amit megveszel, abban jó sok kávé lefőtt már. Mi egy másik Jura gépet vettünk annó, és utólag láttuk, hogy 16500 kávé már le lett főzve vele. Bár felújított gép volt, nem lehetett tudni, hogy mit újítottak fel benne. A darálót azt biztos nem.
Ezeket általában külföldi kidobott gépek.
Jó kávét főzött, de a mostani új Philips sokkal jobbat főz. -
blizzrd
senior tag
válasz
blizzrd #9236 üzenetére
Felmerült közben, hogy új gép is szóba jöhet. Az lenne a kérdésem, hogy napi 10-12 kávé lefőzéséte nagyjából 200K-ig milyen gép lenne az ajánlott?
Nem kell semmi tejes cicoma, max forró víz, a kávén van a hangsúlyFontos szempont a tartósság, könnyű karbantarthatóság.
Köszönöm a tanácsokat!
-
-
Scale
őstag
válasz
blizzrd #6487 üzenetére
Ez gondolom a sparos gép ugyanúgy mint nekem, akkor viszont pár hetesnél nem lehet régebbi, enniy idő alatt szerintem nem kellene gondja legyen ezzel.
Amúgy erre referálva eddig aldis 2,8-as UHT tejet használtam (milfina talán?) és most sparban voltam vettem egy ESL 3,5-ös sparosat, ennél nem volt akkora a hab mint a 2,8-asnál viszont az a kicsit fura utóíz nincs ennél.
Szóval igen, nagyon sokat számít a tej, érdemes velük próbálkozni, én is ebben a szakaszban vagyok ugyanezzel a géppelén mondjuk pont nem bánom hogy nem annyira durván habos a tej.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
blizzrd #6487 üzenetére
Van egy légbeszívó rés, ami a Venturi-hatás elve alapján bekeveri a levegőt. Nem tudom most követni, hogy a tiéd melyik fajta, de csak egy példa:
https://prohardver.hu/tema/automata_kavegepek/hsz_6240-6240.html
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple iPhone 16 Pro Max - Desert Titanium - 256GB 1 ciklus 100% akku! 1 év garancia! Új készülék!
- Bitcoin miner Bitmain Antminer S9 S9I 13.5 - 14 Th 1250W eladó
- Xbox Game Pass Ultimate kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól! - AUTOMATA BOLT
- Olcsó laptop! Lenovo Ideapad R3 3250U / 8GB RAM / 128Gb SSD!
- Napi 700 ft tól elvihető RÉSZLETRE BANKMENTES HP 840 G11 Ultra 5
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest