- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Fotók, videók mobillal
- Google Pixel topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Magisk
- Samsung Galaxy Buds3 - vissza a kályhaezüsthöz
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- 200 megapixeles zoomkamerát sem kap az S26 Ultra?
Aktív témák
-
válasz
VinoRosso #3139 üzenetére
lehet x38-at kapni normális áron, csak keresni kell
de amúgy ha költséghatékonyan akar valaki CF-et, akkor P45-ös lapban érdemes gondolkodni, ha két GPU-nál megáll, akkor nem lesz gond a 8x-os PCIE sávszélesség.
az SLI-vel kapcsolatos problémák nekem inkább user errornak tűnnek, régebbi és kiforrottabb, mint a CF, ráadásul az AFR kezdettől a fókuszban volt. de abban amúgy teljesen igazad van, hogy a multi-GPU problémásabb és vannak hátrányai - aki ilyet akar, az ezekkel legyen tisztában és vállalja fel.
sidenote: miért beszélünk külön a GTX295-ről? az is csak egy szimpla SLI...pH-User: nagyban függ attól, milyen CPU és memória van mellé...
JColee: ááááááááá, csak véletlen egybeesés
-
Bluegene
addikt
válasz
VinoRosso #3139 üzenetére
sztem a videókártyák mindig ugyanannyi wattot fognak enni hisz hiába javítanak a gyártástechnológián belepakolnak 2X annyi tranzisztort és ugyanott vagy, tehát egy 5870X2 is fog annyit zabálni mint egy 3870X2 csak épp 640sp helyett lesz benne mondjuk 4000sp
és a játékok teljesítményigénye is nő tehát indokolt
-
-
válasz
VinoRosso #3135 üzenetére
nemt'om, mi bajod az X38-as lapokkal
de nyilván akkor szimpatikusabb ez a lehetőség, ha a lap már adott.
itt egy teszt példának, szimpla 4830 van csak benne, de a Crysis, a FC2 és az Oblivion kivételével számolhatsz a teljesítményének a 180-200%-ával - ha így nézed, jóval több, mint az esetek felében a 285-ös fölött lyukadna ki. az is igaz, hogy crysis-ezni nem annyira király.
szóval akkor mi az alternatívád a 4830CF-re? a 4870-nél sokkal gyorsabb, különösen annál az 512M-s változatnál, ami egy árban van vele.
ill. az is érdekelne, hogy a 4890CF-et mivel helyettesítenéd.és szegény SLI meg mit vétett?
tzsolesz: a másik helyen válaszoltam
-
rocket
nagyúr
válasz
VinoRosso #3032 üzenetére
Mi alapjan feltetelezel ilyet?
Semmi masrol nem szolt az R600 utani idoszak mint az AMD kisebb core strategiajarol amivel a monolitikus highend GPU lehetoseget eltemettek, a doksik azzal vannak tele ahol mutogatjak a kulonbozo kategoriakat,hogy hol vannak a legnagyobb eladasok, es ez nem a highend termekek kozott van.Mibol gondolod lesz 2xGT300? ,es mibol gondolod az AMD elet celja, hogy a "kinek er messze a lolaba" kategoriaban az elre keruljenek mindenaron?
-
-
rocket
nagyúr
válasz
VinoRosso #3021 üzenetére
Miert lenne keves?
1200SP melle 800mhz orajellel majdnem megvan a 2 Tflop/s S-P teljesitmeny, ezt megszorzod 2-vel (RV770 strategia stilusban) es maris 4Tflop/s kornyeken vagyunk.Nem az RV870 kell versenyezzen a GT300-zal ha az egy highend GPU lesz, hanem annak a dual core, vagy dual GPU megoldasa.
Ha augusztusban jon az RV870, akkor siman feltudnak keszulni az X2-vel a GT300 rajtjara, ezert is irtam nehany hozzaszolassal ezelott, hogy nem kell kapkodniuk a highend termekukkel.
-
válasz
VinoRosso #2902 üzenetére
Nem az én gépeim, így nem tudok annyit foglalkozni vele. A hibáról olvasott haverom külföldi fórumokon is, és állítólag megoldás is van rá, de az egy driver mod, ami bekavar pár játéknak.
De egyébként annyira már nem izgalmas a dolog, mert itt a win7, és az alatt tökéletesen műxik. Engem más nem érdekel. -
válasz
VinoRosso #2887 üzenetére
Ez biztos nem lehet az oka, mert ugyanabban a lapban az én nV 7600gs karim hibátlan Vista alatt is.
Viszont, már mások is mondták, hogy náluk nem jött elő a probléma, úgyhogy egyre inkább tanácstalan lenni. Melóhelyen intel proci+nV lapban is ugyanazt produkálta Vista alatt, pedig tök más gép, mint a haveré, még a MAX verziója is más.
Egyre inkább gyanakszom, hogy valami más szoftver szól bele a dologba... de xp, és Win7 alatt miért nem csinálja 99.9%-ban ugyanazzal a szoftver körítéssel?Mindegy.
-
válasz
VinoRosso #2879 üzenetére
Havernál full-AMD gépen van fent Xp és Vista is.
Xp alatt semmi gáz, de Vista alatt a MAX folyton hülyéskedik. többfélét produkál: átlátszó a test, amikor nem kéne, normal vektorok is elég önállóak, villognak a poligonok, más színűek, stb. Ez egy 4850-es, és egy 4870-es karival jött elő DX módban (OpenGL alatt még rosszabb), de kisebb kártyákkal is próbálta, és ugyanez. Win7 és XP alatt sosem jött elő a probléma (legalábbis DX módban).
Munkahelyemen is tapasztaltuk a problémát, de ott csak 2-3 óra után kezdett furcsaságokat művelni, pedig a hűtés tökéletes volt.
Viszont win7 alatt sem volt jó mindig; csak az utóbbi driverekkel.
Reméljük, ez a fejlődés végleges, és nem csak véletlen.
Én is teljesen AMD gépet akarok venni még ebben az évben, de ehhez az kell, hogy ne legyenek a fentiekhez hasonló problémák. -
JColee
őstag
-
rocket
nagyúr
-
leviske
veterán
válasz
VinoRosso #2274 üzenetére
Az nV-nak már a Tegra piacán is szüksége lesz X86-ra egy kis idő múlva... És miután az Intel kijelentette, hogy Ők is eljátszottak a gondolattal, hogy a Mobil piacon is képviselni szeretnék magukat... Nem nehéz kitalálni, hogy a Transmeta-s X86 emuláció nem lesz elég örökre.
Vagy valamit félre értek?
-
janos666
nagyúr
válasz
VinoRosso #1469 üzenetére
Hááát őőő, izééé...
Emlékszel a Half-Life 2 E3-as techdemókra? Én már akkor azt kifogásoltam, hogy, fejből idézem saccra amit akkor írtam:Bazdmeg, kurva állat az a víz! Csaaak... Tényleg élethű, meg minden, de akkor már miért nem tudom megtenni, hogy mikor vízbe merítek egy vödröt a phsygunnal (arró beszélek mikor itthon szórakoztam a kilopott alpha verzióval...), akkor a vödör teljen meg vízzel, amit aztán szétlocsolhatok a betonon, ahol tócsát képez, illetve ha mindezt nagyobb vödörrel (hordóval) játszom, még a medence vízszintje is alább apadhatna (na nem rögtön úgy mint egy profi hidraulikai/hidrológia modell, csak úgy kornak és szórakoztatás igénynek megfelelő minőségben.
A rombolható falakat is vártam volna az után, mikor lenyomták a videót, amiben több falat szétrobbantanak a striderek.
És most a 2003-as vágyálmaimról beszélek...Valami ilyesmi felé vezető utat véltem sejteni a GPGPU-ra portolt, nvidia által pátyolgatott Physx mögött is akár pár generáción belül mikorra megszaladnak a Terraflopsok (mikor ott lesz a kompetitor intel havokja), stb...
Én nagyon élvezném a teljességében rombolható környezetet, már a mai grafikai szint mellett is, a mai teljesítmény melletti gyermeteg igényű megvalósításában.
Elindítanám az új GOTY reményes játékot, és nem azt kezdeném fürkészni hogy festenek a shaderek, milyenek a textúrák, hanem lövöldözném a padlót, falat, plafont, trancsírolnám kicsit a hullákat, vagy a bútorokat...
(Mert 20 éves fejel [de már 18-assal is ezzel kezdtem], és csak azt a pár játékot játszom végig az évben, ami ezalatt a tehdemókként való bejáratás alatt hangulatilag/történetileg is belopja magát a lelkembe...) -
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
VinoRosso #1458 üzenetére
Picit félreértesz. Abban egyetértek, hogy modelleknek egyértelműen poli alapúnak kell lennie, de a terepre tökéletes alternatíva a voxel már jelenleg is. Persze most még olyan megoldások vannak, mint a Cryengine 2-ben ... Nem teljesen voxeles rendszer, hanem csak a kritikus részekhez használják. Ettől függetlenül a Larrabee sok magja elég jó kiindulási alap a full voxeles terephez, abban erő van bőven. A Carmack és Sweeney is ebbe az irányba mozdul következő generációs motorokkal.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
VinoRosso #1444 üzenetére
Ez így van annyi pontosítással, hogy a heightmap nem képes barlangra, vagy kiálló felületekre információt hordozni. A motorban viszont a mesh egyes részeihez voxel object van rendelve. Amint kész az voxeles objektum leképzése poligon alapúvá lesz konvertálva, mivel a raszterizálás csak így működik.
A voxel sokkal többet tud egyszerű tesszellálásnál. Nyilván egyelőre a tesszellátor lesz használva, de idővel áttérnek voxel alapú terepgenerálásra. Gondolj bele mekkora lehetőség egy teljesen rombolható környezet. És ami nagyon fontos, hogy a voxel erőforrásigénye messze kisebb, mint a poligon alapú felületé. Persze a poligonná konvertálás továbbra is probléma, mert a raszterizálás csak ezen a felületen működik.
Érdekes elgondolás lehet a voxeles terep poligonná konvertálása, és után az alacsony poligonszámú terep tesszellálása. -
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
VinoRosso #1415 üzenetére
Nyilván az RV870 az 220-230mm^2-re lesz belőve 40 nm-en. Ehhez kell kb. 1,6-1,7 milliárd tranyó. A SIMD tömbök maradnak 80 utasak, és ezekhez tartozik majd továbbra is egy textúrázó blokk. Kb. 24 ilyen tömb fér bele a tranyószámba. A ROP blokk-ok száma 8 lesz, 32 bites csatornákkal. Így a memóriabusz 256 bites lesz ... nyilván GDDR5-tel. A DX11-hez gyakorlatilag csak a textúrázókon kell dolgozni, ott is csak az új BC6, BC7 tömörítő algoritmusokat kell beépíteni. A tesszellátor ott van a rendszerben, csak a vezérlést kell átalakítani a Dispatch processzorban. A rendszer már eleve maximális hatékonysággal dolgozik a lebegőpontos számításokkal (már az R600 óta), ennél többet már nem lehet kihozni belőle. Persze kisebb útvonal optimalizálások beleférhetnek.
A G300 az szokás szerint GPGPU lesz, tehát az igények kvázi eltérőek. Mivel a rendszer nem statikus vezérlésű, így sok tranyót kell elverni az ütemezésre. Szerintem az NV az 512 stream processzort célozza meg. Ehhez 16 TPC kell blokkonként 4 shader processzorral (összesen 32 stream processzor). Ezekhez ideális lenne 128 textúrázó csatorna. Ez TPC-nként két textúrázó blokkot eredményez. DX11 támogatáshoz sok változás kell. A textúrázó csatornákat elégé át kell dolgozni, először is egy csatornába 4 mintavételező kell, az eddigi 1 helyet, továbbá növelni kell a rendszer hatékonyságát a lebegőpontos textúrázás esetén. A tesszellátort be kell építeni (ez nem komoly munka). A rendszernek teljesen DP kompatibilisnek kell lennie, tehát a jelenlegi 1/8-os DP teljesítményt fel kell hozni a Radeon szintjére, azaz a hatékonyság nem lehet rosszabb 1/2-nél. Nyilván ez eleve sokkal combosabb ütemezőt eredményez majd, így valamit ide is ki kell találni, mert ez kb. G200 alapokon 3,5 milliárd tranyó, ami nem járható út. A 2,8-3 milliárd tranyó 40 nm már jó eredmény, ... a gyorsítótárakat jelentősen átszervezésével, és az ütemező megnyirbálásával ez talán elérhető. Nyilván itt ne hasonlítsuk a tranyószámot az AMD-hez, mivel a Radeon az elsősorban grafikus feldogozáshoz készül, míg a GeForce nem. A ROP blokk az talány, de 12 kellene a rendszerbe, ezzel jó lenne egy 384 bit-es memóriavezérlő. Memóriából GDDR5 kell, de ez nem téma.
Kb. így jönnek ki az adatok.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
VinoRosso #1400 üzenetére
Azért DX10.1 az új aero, mert nem sok embernek lesz DX11-es karija egyhamar. NEm hiszem, hogy olcsó lesz az RV870. Az oké, hogy az elmúlt hónapokban szimpi volt az AMD stratégiája, de jelenleg akkora előnyük van, hogy pofátlan árat is kérhetnek a technikájukért. Ők is cégként működnek. Nyilván öröm nekik, ha mi felhasználók örülünk a vásárolt cuccnak, de még nagyobb örömmel vigyorognak az arcunkba, ha sokat fizetünk érte.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
VinoRosso #1397 üzenetére
Elvileg úgy lesz, hogy lesz az alap mód, nuku kinézettel. Ehhez gyakorlatilag nem kell komoly kari. Lesz egy normál aero DX9 amihez DX9-es hardver a minimum elvárás. És lesz egy nagyon gyors változata az aeronak, amihez minimum DX10.1-es kártya kell (ebbe beletartoznak a DX11-es karik is). A DX10.1-es felületnek a másik előnye, hogy feleannyi memóriát zabál, mint a sima DX9-es verzió.
DX11 az benne lesz. Erről annyit mondott az MS, hogy mérsékelten kompatibilis visszafelé. Ez azt jelenti, hogy ha egy DX11-es progit futtatunk, akkor ahhoz nyilván DX11-es kari kell. Ha DX10.1-es karink van, akkor picit butítja a grafikát. Azok az eljárások amiket nem támogat a kártya nem fognak lefutni. Ha DX10-es kari van a gépben, akkor még tovább butítja a grafikát, továbbá lassul a feldolgozás is a gyengébb mintavételezési eljárások miatt. -
Depression
veterán
válasz
VinoRosso #1311 üzenetére
Mint látod, nekem egy erős PhysX-et támogató karim van, és érdekel is a számítástechnika. Gőzöm sincs, elképzelni sem tudom, hogy melyik játék mikor használja. Összehasonlítási alapom meg egyáltalán nincs. Akkor mit vársz a mezei júzertől?
Egyszer már bebuktan egy FX-es karival, mert ugye az nV akkor is szemetet árúlt (mint ahogyan ezt teszi most az alsóbb kategóriákban), és pénzelte a FarCry-t. Most sokan nem fejlesztenek nV-re, mert ugye nincs DX10.1-es támogatás, ami a hírek szerint egyszerűbben programozható.
Az nV meg egyenesen a trenddel szembe megy. Ez miért jó?
Hozzáteszem, hogy a jelenlegi 8800GTX-emmel teljesen megvagyok elégedve, DE!!! Az sem állapot, hogy a lassan 3 éves kártyám veri a legtöbb nV karit. Egyáltalán nem tesz boldoggá, hogy fejlesztés helyett azt csinálja, amit. -
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
VinoRosso #1315 üzenetére
Semmi szükség a fokozatosság elvére. Ezeket a chipeket külön csapatok fejlesztik. Az RV870-nek azért reális a 2000 SP, mert ezzel kb. meglenne a 200 mm^2. Ha ennél kisebb a chip akkor, a wafer szélén sok lapkát kell eldobni. Például az Intel Atom eléggé kicsi, de ezt a mérnökök úgy kompenzálták, hogy hosszúkás chipet csináltak, így a kocka formához viszonyítva, kevesebb csonka chip lesz. A GPU-nél ezt nehéz megcsinálni ... valamennyire el lehet menni téglalap irányban, de nincs annyi egységes cache a rendszerben, hogy megfelelő legyen a kialakítás.
Pl.: az RV740 elég gáz lesz a méret szempontjából, mert a wafer szélén tuti sok csonka chip megy majd a kukába. Bár az árak még mindig jók lesznek ... -
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
VinoRosso #1311 üzenetére
Először azt kellene elérni, hogy a Physx támogatás ne a pénztől valósuljon meg.
Ha ez megvalósul, akkor valószínüleg az AMD sem utasítja majd vissza a CUDA támogatást. Az OpenCL mellett, ennek nagyon kevés esélye van, így lényegében pár játékban ki is fog merülni a Physx ereje. Többekközt ezért nincs AMD-s támogatás, mert tudják, hogy nincs jelentősége a dolognak.
Nem kötelező támogatni, a DX-et. Az MS csak szívességet tesz azzal, hogy a szabványt fejleszti. A fejlesztőknek is ott van az OpenGL ... nem az MS monopolhelyzete miatt nem támogatják ezt hanem, mert a DX sokkal jobb alternatívává nőtte ki magát. A GPGPU-ra is lesz alternatíva: OpenCL és Compute Shader ... itt van esélye az OpenCL-nek alkotni, de a Compute Shader valszeg jobban fog kötődni a DX-hez.
-
rocket
nagyúr
válasz
VinoRosso #1306 üzenetére
A #1275-ben ezt irtad:
"Azonkívül a GT300 ellen kevés lesz az 1200sp, ugyanis az nv is meg fogja növelni a sp-k számát drasztikusan."
Jol ertelmezem akkor arrol irsz, ha most nem emelik az SP-k szamat az RV790-nel 1200-ra (mert ugye azt irtad szerinted legalabb 1200SP lesz az RV790-ben), akkor a a kovetkezo GPU (RV870) 1200SP-vel keves lesz majd a GT300 ellen, de mibol gondolod attol mert most esetleg marad a 800SP, hogy a kovetkezo lepes nem 2000SP+ lesz ?
Egyebkent nem lehet semmire kovetkeztetni az SP-k szamabol, raadasul a GT300 lehet egy uj architektura lesz, es pletyka szinten se volt meg szamszeru adat rola.
-
Gonosz15
aktív tag
-
rocket
nagyúr
válasz
VinoRosso #1275 üzenetére
"40nmen nem lesz vele gond a fogyasztással. Azonkívül a GT300 ellen kevés lesz az 1200sp, ugyanis az nv is meg fogja növelni a sp-k számát drasztikusan."
Nem igazan ertem amirol irsz, probaltam osszerakni a hozzaszolasaid abbol az jott le az RV790 eseteben varsz 1200SP-t, tehat akkor ez a resz amit felul kiemeltem egy kerdest vett fel, mikoze az RV790-nek a GT300-hoz?
"Kétlem hogy lenne idő r700 utcsó szériaáinak a fejlesztése mellett valami nagyobb léptékű változásra."
Az RV790 egy minor update, igy nem kellett tul sok resourcet pazarolni ra, tehat koncentralhattak az RV870-re.
"Azzal a pozicióval amit jelenleg a 4870 elfoglal, nem mennek semmire, két szék közül a pad alá esnének. max annyit tudok elképzelni még, hogy leljebb tolják a 4870 árát, mert mással nem tudnak vesenyezni, és akkor nem marad űr a helyén.
Csak kérdés mennyire tudják így vonzóvá tenni, mert már lesz G92b, ami lehet, h ár/teljesítményben jobb lesz."Jelenleg egy hosszu dominans idoszak utan van az RV770, igy a ra epulo termekekkel nem kell tul nagy trukkoket alkalmazni, ebben a helyzetben az arcsokkentes tokeletes lepes lesz, raadasul van hova lepni.
Hasonlo csikszelessegen ~10%-kal nagyobb a G92B mint az RV770, 9800GTX+ (marcius 3-tol uj neven GTS250) dual slot huteses kartya ugyanugy mint a HD4870, raadasul 9800GTX+ eseteben ha jol emlekszem 12 retegu PCB kell, es nem volt attervezett (koltseghatekonyabb) PCB meg, a HD4870-hez meg 8 retegu kell, fogyasztasban nincs nagy kulonbseg (~10% lehet a 9800GTX+ javara) igy PCB komplexitasat tekintve sincs nagyobb elteres, szoval itt jol all majd a helyzet az AMD oldalarol nezve.
Ha minden igaz akkor a GTS240 egy tuningolt 9800GT lesz, amivel a HD4830 szintjerol, kozel kerulhetnek a HD4850-hoz, de majdnem minden hasonlo lesz mint amit fentebb irtam. (egyebkent GTS240 a fentebb leirt valtozatban az RV740XT elol menekulo termeknek tunik)
Ar/teljesitmeny arannyal kapcsolatban attol fugg honnan nezzuk a dolgokat, ~30%-kal olcsobb a 9800GTX+ 512mb (ami ugye 92B-re is epul) mint a HD4870 512mb, szurok nelkul, es 4xAA/16xAF mellett ~15%-kal lassabb, tehat eddig nezve jobb ar/ertek aranyu, de 8xAA/16xAF mellett mar 35%-kal lassabb,es csak 1280x1024-ig birja a tempot, 1680x1050-ben mar ~70% a kulonbseg ami a 9800GTX+ 512mb eseteben a "kiutest" jelenti, mig a HD4870 512mb jopar jatekban 1680x1050-ben is produkal jatszhato atlag frameket. -
-
Depression
veterán
válasz
VinoRosso #1259 üzenetére
Nem értelek. Én, mint mezei felhasználó, nem tudok dönteni. Ha több közül kellene választanom, akkor az alapján fogok, hogy melyikkel megy a kedvenc játékom. Ez lenne a szabad választás? És lenne mellette egy csomó progi, ami nem működne a gépemen.
Hát ebből én nem kérnék.
Azt meg tegyük hozzá, hogy a piac még mindig előnyben részesíti a 1 és annál több giga memóriával rendelkező kártyákat. Szeretnéd, hogy ők döntsenek? -
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
VinoRosso #1289 üzenetére
Az Xbox360 is támogat OpenGL-t. Csak nem biztos, hogy előnyös azt használni. Az egy dolog, hogy Carmack OGL mániás, de a 3.0 nem hozta azokat a változásokat amiket várt tőle. Sőt gyakorlatilag alig változott. Egyszerűen ha van lehetőség rá, akkor érdemes váltani, mert könnyebb és gyorsabb a munka a DX10-en.
Ez a DX elterjedtség nem MS féle nyomjuk le a torkukon dolog. Egyszerűen jobb a rendszer. -
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
VinoRosso #1278 üzenetére
Az a poén, hogy ez az "olcsó" gyári hűtés működik a legjobban.
Nem az a jó hűtés ami alacsonyan tartja a GPU hőmérsékletét, hanem az ami megfelelő üzemhőmérsékletet biztosít az összes alkatrésznek. Ez csak a referenciahűtésre jellemző.
schwartz: szerinted 32 ROP-pal gyorsabb lenne? Totál nem így működik az egész. Jelen pillanatban a Z-Sample az AMD-nél a szűk keresztmetszet ... azt elég ha megemelik 8 mintára órajelenként. Ez ilyen többet ésszel, mint erővel stratégia. Eddig bevált.
TTomax: A gazdasági válságnak ehhez semmi köze. Az AMD GPU-t akar csinálni, az NV meg GPGPU-t. Nyilvánvaló, hogy a stratégia nem változik egyik oldalon sem. Az RV870 és a GT300 is 40 nm-en jön.
Az AMD-nél úgy 1,6-1,8 milliárd tranyós chip lesz ... DX11-re felkészítve. Ebbe a jelenlegi rendszer szerint 2000 SP bőven belefér, sőt még tán kevés is ... de nyilván máshol is meg lesz toldva a fejlesztést, szóval kb. reális.
Az NV-ről azt mondják, hogy 3 milliárd fölé megy. Az átdolgozások miatt azonban nem lehet normálisan következtetni az SP számra, mert nagyon sok tranyó maga a DX11 beépítése ... főleg a Gather4 textúrázócsatornák viszik majd az anyagot. Valszeg spórolásból vissza is térnek a 384 bit-es memóriabuszra, ... 480 SP-vel minimum kell jönnie, de több nem igazán fér bele. Persze sok függ attól, hogy mennyire változik az ütemező. -
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
VinoRosso #1269 üzenetére
Most azt akarod mondani, hogy az AMD belemegy a CUDA támogatásba, amikor az OpenCL kint van és a Compute Shader is hamarosan megjelenik? Az AMD egész végig arra játszott, hogy a CUDA ne legyen életképes a PC-s VGA piacon. Ezt gyakorlatilag már el is érte.
Szerintem ha a fejlesztők annyira problémának éreznék a DX Windowshoz való kötődését, akkor nem használnák, de mivel a vásárlók 99%-a Windows alatt játszik (még az OpenGL játékkal is) így lényegében mindegy a dolog.
Amikor az OpenGL volt jobb, akkor sokan azt használták. A DX a 6.0-ás verzióval kezdte a hódító útját. A DX7 már pár esetben jobb volt az aktuális OpenGL-nél, míg a DX8 totálisan elverte azt. Innentől van teljes DX uralom. Az OpenGL azért nem fejlődik úgy, mint a DX, mert a CAD programokkal való kompatibilitás meggátolja ebben. Az MS egyszerűen bevállalta azt, hogy a DX10 nem kompatibilis a DX9-cel és így tudott nagyot lépni előre.
Carmack fejleszt DX-re, mert az Xbox360 játékokhoz ez az alap ideális. A Rage-ről nem sokat tudni, de nem elképzelhetetlen, hogy hagyja az OpenGL-es vonalat, miután azt nyilatkozta, hogy a 3.0-ás verzió hatalmas csalódás számára.
-
-
TTomax
félisten
válasz
VinoRosso #1275 üzenetére
Szerintem meg nem lesz itt ennyi SP,én ezt szakmailag nem tudom ilyen kereken alátámasztani.Viszont azt gyakorlatból tudom,hogy olyan hirtelen felizzik a RV770 hogy azt nagyon nehéz hűvösen tartani...én nem hiszem hogy ebből többet bele lehet pakolni.
Egyébként még nem tudni azt sem milyen erős lesz a GT300,söt hovatovább az ATI inkább az ár irányába mozdult el,nem látom én azt,hogy ök most minden áron a leggyorsabbak akarnak lenni... inkább úgy tűnik ez nekem,hogy a legolcsóbbak,és egy gazdasági válság idején ez sokkal jobb stratégia... -
TTomax
félisten
válasz
Sok mindenben igazad van,de az utolsó mondat szemet szúrt....
Én jóval többre tippelek, az 1200 már sokkal szimpatikusabb szám
Arra gondoltál már,hogy azt mivel lehet lehűteni?És ahhoz ez a nyák már kevés?És hogy ez mennyivel is dobná meg a költségeket?Ez nem fér bele az ATI stratégiájába...
-
leviske
veterán
válasz
"Én jóval többre tippelek, az 1200 már sokkal szimatikusabb szám."
Nem biztos, hogy volna egy ilyennek értelme, fél/negyed évvel az RV870 előtt. Arról nem is beszélve, hogy ehhez már 40nm kéne, hogy ne legyen túl méretes a GPU.Bár aztán még ki tudja... Mérges leszek a bit-techre, ha nem 55nm-es lesz és ők mégis beleültették a bogarat a fülembe.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
VinoRosso #1259 üzenetére
Eleve egy szabvány csak akkor fog elterjedni, ha a hardverek támogatják. Ezért lobbizik az NV a CUDA támogatásért az AMD-nél.
Ha már a hardveres támogatás is egyoldalú, akkor kb. lehet tudni a végeredményt. A nyílt független szabványokat nem a konkrét gyártók fejlesztik, tehát mindenkinek ugyanannyi beleszólása van a fejlesztésbe. A Physx az jó technika, de nem lesz elterjedt, mert a CUDA-t senki sem akarja támogatni. A fejlesztők esetében az Ubisoft az élő példa rá, hogy még pénz is fizetett vissza a TWIMTBP szerződésből csakhogy elkerülje a Physx használatát.
A Radeon Physx project is zátonyra fut hamarosan. Soha nem fogja az AMD odaadni a driver dokumentációit, sem az NV-nek sem az NGOHQ csapatnak.Amúgy én írtam, hogy mindenki dolgozhat bármin ... ezzel semmi gond, de a házi feladatot meg kell csinálni ... jelen esetben a házi feladat a DX10.1. Amíg ez nincs meg az NV-nél, addig nem képviselik a PC-s játékpiac érdekeit. Ennek megfelelően szép számmal csökken a TWIMTBP szerződések népszerűsége.
Egyébként most is van választása a fejlesztőknek ... Használhatnak DirectX-et, OpenGL-t, OpenCL-t, és CUDA-t, sőt még Stream SDK-t is. Ezek közül nyilván a támogatás hiányában a CUDA és a Stream SDK kiesik ... semmi szükség kétszer megírni a programot, ha az OpenCL-t mindenki támogatja.
A grafikára sem kötelező a DX-et használni ... ott az OpenGL is, persze nem véletlen a DX elterjedtsége, mert sokkal jobb már az OpenGL-nél.
-
rocket
nagyúr
válasz
VinoRosso #1253 üzenetére
Ha a "gyarto lennel" miert akarnal egy performance GPU-val a highendben versenyezni?
Annyira azert nem kicsi a kulonbseg teljesitmenyben a GTX285 es a HD4870 kozott, hogy csak ugy siman (orajel emeles) betudjak fogni valos alkalmazasok alatt az RV790XT-vel, raadasul hasonlo csikszelessegen kene mint az RV770-nel.
NV kiadott highend GPU-jabol egy "uj" verziot amibol krealt single GPU-ra epulo highend termeket, ez a termek ~10%-kal gyorsabb mint az elodje, miert nehez elkepzelni az ATi ugyanazt fogja lepni, csak a performance kategoriaban? amivel mar a NV altal highend aljat kepviselo GTX260-at megfogja elozni ujra, es minden eddigi pozitivum megmarad (meret, ar stb.), raadasul meg megvan az esely ra helyre teszik a kartya idle fogyasztasat (ami ugye az RV770XT legfelkapotabb hatranya a GTX260-nal szemben), plusz meg ha sikerul kordaban tartani a fogyasztast load alatt, akkor csinalhatnak egy X2 kartyat amivel minimum hozni tudjak a GTX295 szintjet, de arban a kedvukre tudnak majd jatszadozni."Most szintén ezt akarták valszeg az ATInál, szimpla gyártástechnológia váltás"
55nm-rol 40nm-re atallast nem neveznem szimpla gyartastechnologia valtasnak, sokszor meg a sima optikai kicsinyitesnel is igen sok problema merul fel.
Jo pelda a 40nm-es a mainstream GPU az RV740 amivel "aknara" futottak, ha nem igy lett volna mar az elso szallitmanyok hajoznanak eszak amerika/europa fele -
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
VinoRosso #1257 üzenetére
Továbbra sem értem, hogy miért jó nekem a zárt szabvány. Tehát az 97-ben normális volt, hogy három API-ra írták a játékokat, melyek különböző grafikai képességekre lettek felkészítve. Vettem egy gépet Voodoo-val és egy játék tök szép és jól futott, de a másik már a támogatás hiánya miatt szoftver renderingre volt képes ... ahhoz venni kellett egy Riva TnT-t. Lehet, hogy rosszul látom a dolgot, de ez szerintem messze nem a fogyasztó érdeke.
A DX10 XP-re képtelenség volt. A komplett driver alrendszer megváltozott ... Ha újraírták volna az XP alrendszerét, akkor meg a gyártók szoptak volna a támogatással, mert a driverekbe fektetett eddigi munkát kukázni kellett volna. Ezt a gyártók sem akarták ... senkinek nem volt érdeke a többéves munkát kukázni.
Több lenne az OpenGL-es játék ha a fejlesztők érdekeit tartanák szem előtt, de sajnos a CAD alkalmazások miatt nem férnek bele a rendszerbe olyan reformok, mint ami a DX9->DX10 váltásnál volt. Az MS a fejlesztők szavait issza, és ezért terjed a DX10. Az igényeket valóban fontolóra veszi és beépíti.Nem azt mondtam, hogy a CUDA el fog sorvadni, de a PC-s piacon egyszerűen nincs helye. Ugyanez a meccs egyszer már le lett játszva. A DX8-nál az nv hozta a cg-t. Aztán azt lemásolta az MS HLSL néven és egy hasonló került az OpenGL-be GLSL jelzéssel. A nyílt szabvány nyert. A CUDA esete is ilyen. Már kész az OpenCL és év végére itt a Compute Shader. Képtelenség elterjedni a jobban támogatott platformok között. Ezért megy az NV folyamatosan az AMD-hez támogatásért, de felesleges, mert úgyis elküldik. Az AMD is tudja, hogy a nyilt szabványok mellett, támogatás hiányában a CUDA el fog tűnni a PC-s piacról.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
VinoRosso #1252 üzenetére
Én nem értem, hogy miért jó nekem, mint fogyasztónak egy zárt szabvány. Ezzel visszatér a 3dfx-es időszak, ahol a különböző effektek különböző kártyát igényeltek. A fogyasztónak a független szabvány az érdeke, azt pedig mindkét gyártónak támogatni kell. Amelyik gyártó nem így gondolja annak nincs helye a piacon ... a 3dfx sem tartotta szem előtt a szabványt el is tűntek.
Nem értem mi a baj a DirectX-el. A legjobb dolog amit az MS valaha letett az asztalra. Persze ha nem tetszik, akkor ott az OpenGL ...Egyébként felőlem csinálhatják a CUDA-t ... soha sem fog elterjedni. De a legfontosabb, az ipari szabványok támogatása ... ez a házi feladat kategória.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
VinoRosso #855 üzenetére
Az igaz, hogy a DX az az MS fejlesztése, de fejlesztői szempontból ez lényegtelen. A GF és a Radeon (illetve az S3) is támogatja. Gyakorlatilag mindegy, hogy OpenGL-re, vagy DX-re írok egy progit. A CUDA az már más tészta, azt csak az NV támogatja. Radeonhoz használni kell a CAL-t. Vagy jobb megoldás megírni egyszer OpenCL-ben a kódot és fut GF illetve Radeon hardveren. Elvileg az S3 is beépíti a támogatást hamarosan.
Hát a STALKER CS-t nem a fejlesztők toszták el. A DX10 túl lassú azokhoz az eljárásokhoz amiket használ, a DX10.1-re pedig nem volt lehetőség az NV-s szerződés miatt. Az 1.5.07-es javítást csak a TWIMTBP program megszünésének idején kezdték el készíteni, nyilván még így is gyorsabb a kód jobb képminőség mellett, de egyszerűen nem volt lehetőség átírni a kritikus részeket.
A GTA4 meg lényegtelen, igénytelen konzolport ... el kell fogadni, hogy ilyen is van. -
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
VinoRosso #852 üzenetére
Most őszintén a DX szabványt nem támogatja minden gyártó? Mert ott van még az S3 kártyáiban is a támogatás. Ezért független szabvány. Az tök mindegy, hogy ki fejleszti.
Nos kb. a Call Of Juarez az a program ami ténylegesen használ pár újgenerációs DX10 eljárást. De érdemes a DX10 SDK-val nézegetni a dolgokat, mert ott szépen használják a technikát. Bár azt aláírom, hogy az SDK az nem játék. Éppen ezért érdemes figyelni a Stormrise-ra ami full DX10 motor, ennek megfelelően még DX9 path-ot sem írtak a fejlesztők.
Sajnos a Stalker CS alatt az alpha-teszt objektumokra nincs elsimítás a DX10-ben az XRAY motor 1.5-ös verziójával. Ennek a TÉNYnek a fényében nehéz elhinni, hogy a GeForce szebb képet ad. De erről írtam anno hírt ... [link] - itt össze van vetve a DX10 és a DX10.1 képminőség 4x-es AA mellett.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
VinoRosso #849 üzenetére
A kiadó adja a lóvét a fejlesztőknek. Az NV, vagy az AMD csak segíti a munkájukat. Tökéletesen látható, hogy az NV-nek sokkal több pénzt kell bevetnie, mert nyár óta egy csomó TWIMTBP szerződés járt le és senki! nem újította meg. A Mirror's Edge-ért is horror pnzt fizettek. Két éve ennek a zsetonnak a töredékéből megkaptak 10 játékot. Azért a fejlesztők és a kiadók is az aktuális hardvereket tartják célplatformnak, márpedig az RV770:G200 elterjedtségi arány átlagosan 25:1 fölött van még mindig. Jelenleg irgalmatlanul sok pénzt kérnek az NV-től, ha támogatást akarnak.
Kit érdekel az OpenCL és a CUDA viszonya? Egy független szabványt hasonlítasz egy zárt rendszerhez. Nem kérdés, hogy melyiket érdemes választani. Ezért dolgozik az NV azon, hogy a CUDA elterjedjen és a Radeonok is támogassák, mert másképp a fejlesztők rá sem bagóznak. Nincs a PC-s játékpiacba annyi pénz, hogy három, vagy négy interfészre megírják a fejlesztők ugyanazt. Mellesleg a Khronos Group neve eléggé jól cseng a piacon, az OpenCL-t használó stúdiók szerint nagyszerű munkát végeztek.
Most őszintén ... egy programozónak szerinted mennyi ideig tart megtanulni egy új nyelvet? Na ugye ...
Szerintem PC-s környezetben grafikus processzorként gondol mindenki a GT200-ra. Márpedig az világosan látszik, hogy nem legjobb chip a DX10-re. Erre majd a jövőhónapban megjelenő Stormrise példát is statuálhat, mivel ez lesz az első teljesen DX10-re írt játék.Nem vágom miről beszélsz. Az OpenGL és a DX is független szabvány. A .net is. Az Win NT és a Unix nem tom, hogy jön ide ... mindkét rendszert ott használják ahova való.
A DX10.1 a jövőhónapban beindul két címmel is. Azért fontos látni, hogy eddig a fejlesztők többsége az NV-hez volt kötve szerződéssel, most ez a szerződés már nem él, így ők is kezdhetik az ismerkedést az új technikával. -
leviske
veterán
válasz
VinoRosso #847 üzenetére
Igen, csak kérdés, hogy mennyire fogja megérni számukra... a játékfejlesztők (ahogy Abu már írta) nem túl olcsón adják be a derekukat. És amennyiben a CUDA-t nem kezdi el támogatni az AMD, abban az esetben egyre inkább többet vesztenének a fejlesztők azzal, hogy kevesen veszik meg a játékot, mint azzal, hogy az NV pénzeli őket. Ez nem egy tartható dolog.
De lehet, hogy nincs igazam...
Aktív témák
Hirdetés
- Okos Otthon / Smart Home
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Kuponkunyeráló
- Fotók, videók mobillal
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bitpork: MOD Júni 28- Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Elite: Dangerous
- Wise (ex-TransferWise)
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A23/Samsung Galaxy A25/Samsung Galaxy A05s
- Samsung Galaxy S22 Ultra 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 0% THM részletfizetés, beszámítás! ÚJ 27% 3 év AMD RX 7900 XT / 7900 XTX készletről KAMATMENTESEN!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- Xiaomi Redmi Note 11 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest