- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Yettel topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Tokba kerülnek a Pixel 10 mágnesei
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Beárazták az projektoros Ulefone-t
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sajnos a képen látható cucc nem az enyém, a kudarcba fulladt codie (indiegogo) látható rajta. Csak hasonló kasztnit próbálok csinálni.
Már megvan a lánctalp rész, két végtelenített szervó hajtja, ugyanaz, ami korábban azt egyensúlyozó robotot is hajtotta volna, ha emlékszik valaki, és ugyanúgy olyan nagy az áramfelvétele, hogy az arduino lefagy. Pc tápról teszteltem, azzal működött.A szervókat konverter nélkül kellene az áramforrásra kötni, mert a konverter csak 1A-t tud (papíron), így arra csak az arduino-t kötném (vagy egy wemos d1 minit, és akkor lesz 100m-em a távirányításra), de mi legyen az áramforrás, 5-6V közt, ami nem túl nagy, nem túl nehéz és nem is drága? 4db ceruzaelem lenne a legjobb, de hosszabb távon drága. 4db ceruzaakksi meg csak 4,8V-ot tud leadni, és a konverternek sem elég, hogy az arduino 5V-ját előállítsa. Van pár 3,7V és 7,4V Li-po, meg néhány 16850 Li-ion cellám, meg ceruzaakksik. Ötlet?
-
-
quint
aktív tag
Nem új vasat kerestem, a meglévő eszközeim (Pro Mini, Mega2560, Esp8266, Esp32) kielégítik a játékszenvedélyemet
Egy olyan fejlesztőkörnyezetet kerestem, ami nem csak az elnevezésében IDE, hanem valóban komoly támogatást nyújt a fejlesztéshez.
Elsőre csak olyan álmaim voltak, hogy a beillesztett osztályok definícióit ne kelljen mindig keresgélnem, hanem egy(-két) klikkre mutassa meg a metódusait hívási módjukkal együtt. Tök uncsi volt, hogy a Total Commanderben rojtosra nyomkodtam az ALT-F7-et, meg az Arduino IDE mellett nyitva volt a Notepad++ is tucatnyi füllel, és akkor még mindig nem lehettem abban biztos, hogy valóban azt az xxx.h-t nézegetem-e, amit a fordító használni fog.
-
Vladi
nagyúr
Nem nagy cucc... jó pofa, neked. Én 0-ról kezdtem 5 nappal ezelőtt.
(#5887) MasterMark:
Igen! egymás után akarom a kódokat bedobálni, nem guiból, terminálból. Mert:
1. csak így tudom megcsinálni, ha egyben töltöm fel, mire megírom megőszülük.
2. más vezérléssel is össze kell hangolni. Az relé lenne, de nem tudom még hogy oldom meg.(#5888) Janos250:
Ne már srácok! Kapjátok össze magatokat.
A gépnek júluis közelépre össze kell állnia! Már csak ez az 1 lépés hiányzik, az összes többit kikínlódtam.Majd írok részleteket, ha minden meglesz.
mod: Délután keresek videót. Láttam hogy a srác hogy csinálja, csak guiból.
-
quint
aktív tag
Egy ilyesmi valószínűleg elférne.
-
Más: rendeltem egy pro micro board-ot, ma kaptam meg (nem sparkfun, hanem kínai utánzat). 5V/16MHz szerepelt a leírásban az adatlapon, de a rajta lévő jumper nincs összeforrasztva, ami - ha jól értelmezem a gugli által kidobott leírásokat - azt jelenti, hogy 3V3/8MHz módban van. Tud vki segíteni, hogy most akkor mi is van? Nem akarom brickelni.
Az arduino mappában lévő arduino micro driver települt hozzá, a boards listában csak a sparkfun pro micro-nál lehet választani az 5V/16MHz és a 3V3/8MHz processzort, az arduino micro-nál nem. -
Janos250
őstag
Én is így tudom, de időnként kezdők is járnak erre, akiknek nem biztos, hogy mond valamit a GCC, ezért írtam inkább gyárit idézőjelben.
Egyébként nem vagyok részleteiben járatos ebben a témában, pl. nem tudom, hogy az ESPhez használt xtensa-lx106-elf-gcc (packages\esp8266\tools\xtensa-lx106-elf-gcc\1.20.0-26-gb404fb9-2\bin)
mennyi specialitást tartalmaz. Fordítani is csak egyszer próbáltam win parancssorból, de olyan sok és hosszú path kellett volna a könyvtárak miatt, hogy w beintett. Aki jártasabb ebben, írja le lsz! -
quint
aktív tag
Igazából kábé lövésem sincs a Pythonhoz - terjedelmi korlátok miatt nem akarom felsorolni, hogy még mi mindenhez nincs
A másik ok is hülyeség: szeretem érezni a vasat, amire talán a legjobb egy C/CPP környezet (tudom, kapcsoljak át az Espressif IDF-re).
A harmadik a legszubjektívebb: pár hete kezdtem használni az Atmel Studio + Visual Micro környezetet ESP8266-hoz; már-már megszerettem, szóval reménykedek, hogy a VM-be is beemelik az ESP32 támogatását.
Szóval úgy döntöttem, hogy még az ESP8266-on is nagyon-nagyon bőven van mit tanulnom, azt nyomom tovább, időközben pedig megnézem, hogy mi az, ami megy a 32-n is... -
Nem gondolom sehogy, azért kérdeztem Tőletek, mert jobban tudjátok.
A 4,7k-t több helyen olvastam mint javasolt felhúzó ellenállást (igaz 5V-ra), azért írtam. Akkor te ha jól számolom 3V-hoz 100-600 ohmot javasolsz?
Jut eszembe, a panelt még meg sem néztem, szerintem van rajta eleve valami felhúzó ellenállás gyárilag.
Na meg mire kitalálom mit csináljak, végül lesz egy esp-m is. -
Tényleg, az nem jutott eszembe, hogy az i2c open drain-t használ.
Akkor egy-egy 4,7k ellenállás elég a 3,3V-ra, hogy működjön?
De az arduino scl sda lábain nincs bekapcsolva ilyenkor a belső felhúzó ellenállás? Mert akkor mégiscsak kimegy az az 5V, aminek nem kéne... Néztem a wire lib forrását, de nem látom nyomát, hogy bekapcsolná az beépített ellenállásokat. Erről mit tudtok? Gugliztam a témában, de nem találtam megnyugtató választ.
-
Ez jó ötlet! A motort nem féltem, mert ami H-bridge-em van, azon simán van több mint 1V feszültségesés.
De a szervót nagyon sajnálom elrontani.
Meg mi a garancia arra, hogy lesz elég sebesség a műtét után? Lehet a zavartalan működést megoldom vele, de nem lesz elég gyors a motor a korrekciókhoz. -
Mg995 végtelenített.
Most kerestem utána így típus alapján, és tényleg 1,5A a csúcs áramfelvétele.
Na ilyenkor mi van? Pont azért vettem, hogy kis kompakt meghajtást tudjak csinálni pl egy autónak. Erre nem tudom árammal ellátni.
Az adatlapja szerint tápfeszültség 4,8-7,2V. Mi lenne, ha direktbe kötném a lipo akksira? Adjatok vmi tippet légyszi, ilyenkor mit lehet kezdeni... A robot kész, nem tudok más tápot adni neki, nincs hely. Kondit tudok még esetleg építeni a rendszerbe, az segít ilyenkor? Mégis mekkorát? -
kevésbé bevett szokás
Pont miattatok írtam így, és nem úgy, hogy egyáltalán nem szokás. Egyébként szerintem nem csak darabszámtól függ, hanem kivitelezéstől, annak igényességétől, kategóriájától is. Sok olyan kütyüm van, amit valószínűleg szintén többszázezres darabszámban dobtak piacra, és mégis így oldották megmarginális
Yup, a kardinális szót akartam használni. -
-
Igen, az, amit linkeltél.
De, határozottan analóg a kimenete, MOhm és 0 közt változik a közelség függvényében.
Én internal pullup-ra kötöttem, így persze fordítva működik a javasolt kapcsoláshoz képest, de nekem pont jó így is.
" az MCU-d bemenete ugysem TTL..."
Dehogynem. Illetve miért is nem az? Arduino mega board. -
St188 optokapu. Azért ez, mert egy ezresért egy marékkal adtak belőle.
Tudom, hogy létezik belőle Schmitt-triggeres, potméterrel állítható, digitális kimenetes változat, de végülis empirikus úton rájöttem, hogy pont úgy működik a cucc, ahogy vártam.
Kb. 4cm-ről kapcsol, világos tárgynál, matt feketénél meg kb 0cm... De erre az esetre készültem touch szenzorral (vmi szintén filléres végálláskapcsoló).
Az érzékenységet még lehetne javítani, mert most kb. 16mA áramot kapnak az infra ledek, ezt lehetne még növelni, csak nem tudom mennyit bírnak? 20mA? Vagy mehetek feljebb is? Most három infraled sorba van kötve egy ~100ohmos ellenállással (5V-ra).
Ha sikerülne növelni a hatósugarat, felmerült bennem, hogy az ütközés vizsgálatnál egy analogread-del megnézném, hogy milyen távolságban is van az akadály. Mi történik akkor, ha egy olyan lábon olvasok analóg értéket, amin van egy aktív pinChange interrupt? Ezek összeveszhetnek egymással? Vagy tiltsam le az interruptot az olvasás idejére aztán állítsam be újra? -
Hát kipróbálom mindenesetre, hátha bejön. Pergésmentesítés úgyis lesz rajta mindenképp.
Azért ezt a megoldást szeretném, mert három ilyen érzékelő lesz a smart car orrán, és 3 analogread minden ciklusban feleslegesen sok időt felemésztene, hacsak nem aszinkron csinálnám, de azt meg nem tudom hogy kell. Túl nagy pontosság nem kell, meg nem is lehet elvárni, csak annyit várok, hogy valamivel az ütközés előtt adjon vmi jelet. -
lac1
csendes tag
Igen, ez is felkerült a lehetséges opciók listájára, valószínűleg meg is teszem, de a magyar műszaki eladók felkészültségét alapul véve fenntartásaim vannak. Az eladónak millió terméke van, valószínűleg VAN hozzá leírás, igaz akkor miért nem teszi mellé, vagy kontaktja a gyártóhoz, de még mindig a nálam okosabb, helyi segítség tűnt nekem a leggyorsabbnak. Aztán az eladónak levél, aztán a hátlapon a forrasztás.
-
Janos250
őstag
Na, triac témában én teljesen zöldfülű vagyok. Mit érdemesebb manapság? Opto triac driver IC + triac, vagy ugyanez "egybe csomagolva" szilárd test relé (SSR ) néven? SSR 1000 Ft körül, driver IC egy-kétszáz Ft, triac meg attól függ... Ha ESP-t használ az ember, akkor valami szintillesztés mindkét verzióban kell, plusz táp is kell 3.3 V, plusz a driverhez valami magasabb fesz, vagy valami fesz emelő FET driver IC.
-
gyapo11
őstag
Nem az én feladatom, hogy megmondjam, hogy ez milyen topik, és hogy mi minden nincs még kiírva a címben.
Az biztos, hogy a topiklakók legnagyobb része a szabadidejéből áldoz az itteni kérdések megválaszolására. Ezért nem jó az a magatartás, hogy nekem nincs kedvem tanulni, "kínlódni", hanem bejövök és le akarom aratni pénzért az összegyűlt tudást.
Ha lenne egy fórum az arduinós munkákat vállalóknak és a pénzért valamit megcsináltatóknak, ott OK, ott nem segítünk, meg megoldásokat keresünk, hanem verseny van, mi kell, ennyiért megcsinálom.
Nem véletlenül van a fórum portálokon is pl. fényképezés fórum és fényképezőgép eladó fórum. Mert az nem OK, hogy valaki fényez egy gépet, hogy az milyen jó meg milyen olcsó, aztán kiderül, hogy véletlenül éppen van egy eladó neki. Nem. Egyik fórumban lehet tag, és lehet beszélgetni, tapasztalatokat stb. megosztani, a másikban meg lehet hirdetni. -
Ez kb. olyan, mintha érettségi előtt elmennék egy magántanárhoz, de nem azért, hogy felkészítsen, hanem, hogy beüljön helyettem és megírja.
Minden fórum a tanulásról szól. Fórumra az jár, aki tanulni akar, vagy átadni a tudását. Az ilyen "ki csinálná meg helyettem" típusú emberek degradálják a fenti két típust. -
Teasüti
nagyúr
Rémlik még a lépcső világítás, amit készítettem korábban? Az LCD menü?
Csak a menü megeszi a Nano rom-jának egy tekintélyes hányadát. Optimalizáció nélkül bele se fértem a rom-ba első nekifutásra.
A smart ledes motorkerékpár projektem ennél összetettebb lesz.Nem kapok email-t azon az openstm32 oldalon, így nem tudom letölteni a progit.
-
Teasüti
nagyúr
Még mindig fogalmam sincs merre felé induljak. Nem szoktam hozzá, hogy 8-10 alternatíva közül kell választani. És igazán azt se tudom mi alapján válasszak.
Fizetősök és a korlátozott működésű demók szóba se jöhetnek.
És az se volna baj, ha natív Windows program lenne, esetleg egy Java futtatókörnyezet még belefér, hisz az szinte amúgy is fent van a legtöbb gépen.
Olyan kéne, amit annyira egyszerű használni, mint az Arduino IDE-t. Vagy ha ennyire nem is, de kezdő barát.
Nem szeretnék olyan komoly fejlesztő környezetet sem, ami vetekszik komplexitásban egy CAD-del, mert hetek mennének el csak a felület megtanulására. Felesleges időpazarlás diy hobbi vonalon. És bele is törne a bicskám. Solidworks se ment autodidakta módon tanár nélkül...
Szóval ötletem sincs mit használjak e helyett. -
Én csak azért nem bíztatom a raspberry-re, mert az nagyon ügyesen számol, meg nagyon jó a multitaszking benne, de ez a gpio sebesség rovására megy.
A legtöbb jól implementálható gpio kezelő módszer kifullad pár tíz kHz-nél.
Persze vannak módszerek, amivel 22MHz-et is elértek, de az már lement a processzor hardver szintű programozásáig, illetve az egyéb MHz körüli módszerek is csak magas optimalizációval tudtak elérni 1 csatornára ekkora sebességet.
-
Janos250
őstag
"Ha táp, akkor nem WDT, hanem BOR probléma lehet..."
Hát ezaz! De a bedöglés előtt WDT-t írt a soros monitoron, ezért bosszantott, mert így persze máshol kerestem a hibát, nem a tápnál. Ez egy ESP8266 volt. Az volt furcsa, hogy nem símán újraindult, hanem néha megdöglött, amit ha WDT, akkor - elvileg - nem volna szabad. Pedig régebben már szívtam hasonló okok miatt, amikor a GSM modult akkora tápra tettem, amit írtak hozzá. Kiderült, jóval nagyobb kell - na meg kondi - mert SMS küldéskor 2A-es "tüskékkel" rángatta meg a tápot. -
Teasüti
nagyúr
-
fpeter84
senior tag
Ok, tehát van vele rendes tapasztalatod is... Szépséghiba hogy csak "horribilis" áron látok vele kész modult - az is elég túlméretes - és házilag nem igazán vállalható a forrasztása... Kíváncsi vagyok a BME280-ra hogy azok hogyan teljesítenek, ha megjönnek akkor majd megírom azt is...
-
Janos250
őstag
"Humidity accuracy: ± 3.5%
Embedded 16-bit ADC"
Na, a 3.5%-os hibához nagyon fontos a 16-bit ADC
Azt hiszem, ez a lényegesebb:
"Factory calibrated"
Még a kailbráció után is 3.5% a pontosság!
Egyszer valahol régebben azt olvastam, hogy az összes páratartalom mérőt kalibrálni kell, mert nem tudják gyárilag egyformára csinálni. -
fpeter84
senior tag
őőő, nekem I2C-vel sem volt soha timeout gondom akkor sem ha KHz alá vittem a softi2c órajelét
sikerült élesztenem egymás mellett a 2 HTU21 modult 2 független SlowSoftWire buszon az Adafruit HTU21 lib áthekkelésével: csináltam belőle 2 független példányt, egyik Wire1 néven a 10-11 lábakon, a másik pedig Wire2 néven a 12-13-as lábakon keresi a maga érzékelőjét. Természetesen tetszőleges számú HTU-ra copy-paste-elhető a dolog amíg van elég láb, csak némileg pazarló, de a DUE-n így is csak 3% programterületet foglal egy alap sorosportra kiiratás... most hagyom egy darabig hogy aklimatizálódjanak aztán majd megírom hogy mekkora differencia van az olvasások között...
-
Janos250
őstag
Azt ugye minden amatőr fejből vágja, hogy az if után miért ezt kell beütni:
((HAL_ADC_Getstate(&hadc) & HAL_ADC_STATE_REG_EOC ) == HAL_ADC_STATE_REG_EOC )
Hopp, most látom, hogy az egyik helyen az egyik betűt, amit nagynak kellett volna írni, kicsinek írtam. Sebaj, ezt úgyis minden amatőr vágja, hogy hol a hiba.
Ha valaki már egy tucat programot írt, akkor ezt természetesen tudja. Ha nem, akkor előveszi a Reference Manualt és kinézi, melyik regiszter melyik bitjét kell állítani/figyelni.
Aztán vagy fogja és AHHOZ AZ EGY programjához beírja közvetlenül a regiszterek állítását, vagy elkezd bogarászni CMS, HAL, miegymás, és megkeresi, mit hogyan is kell hívni, hogy van elnevezve.
Ha kibogarássza, akkor persze LEGKÖZELEBB már sokkal könnyebb dolga lesz, de elsőre meg nehezebb.
Sok évvel ezelőtt egyszer már valamiért kipróbáltam a KEILt (is). Pár hónappal ezelőtt ismét kedvet kaptam rá, de el is hajítottam:
1. Persze véletlenül se jelent meg az egyik képernyő, ami volt a video tutoriálban, és valamit be kellett állítani. Na ezen átverekedtem magam.
2. Állandóan kiabált, hogy az ingyenes verzióban ezt se, meg azt se szabad. Végre sikerült valamit összehoznom, amit engedett.
3. Na, akkor eltűnt az egyik ablak, amit sehogy se tudtam visszahozni. Sebaj, ez is megoldódott, töltsük fel!
4. Akkor meg az ST-linket nem volt hajlandó kezelni.
Na kedves Keil, egyelőre félre vagy téve, majd ha nem lesz jobb dolgom, újra előveszlek, mert valóban sokkal többet tudsz, mint egy Arduino framework.
Azóta pihen a felinstallált programok között, és várja jobb sorsát. -
robohw
aktív tag
"Ezert irtam le, hogyan mukodnek a villamos gepek. Oda tettem linket is, ahol rajtam kivul mas is leirja, mi is az indukalt feszultseg, hogyan keletkezik, es mi a hatasa."
Ezt én tudom, nekem is szakmám az, amiről beszélek, de nem ez volt a kérdés, hanem az, hogy a villamos motorokat mi mozgatja.
Erre a válaszom ugyanaz ami eddig, ezt alá is tudom támasztani egy lektorált tanyanyaggal:
http://harsanyireka.blog.hu/tags/motorok
Idézek belőle: "Az egyenáramú motor működése a mágneses pólusok vonzásán és taszításán alapul."
Rossz, a hasznos teljesítményre hátrányos indukció pedig sajnos létezik. Erre mutat rá a Lenz törvény, például.
-
robohw
aktív tag
"Ez azért baj, mert az idezetedben is ott van: Mozgási indukció. Meg Lenz törvény"
És ott van a Mozgási indukció mögött az hogy generátor elv. Viszont ha villamos energiából kivánunk mechanikus munkát (mozgási energiát) "csinálni", akkor az indukció számunkra nem hasznos, hanem káros. Akkor hasznos, ha mechanikai munkából akarunk villamos energiát nyerni, ahogy a generátorok is teszik.
A Lenz törvény: Igen, az is kimondja, hogy az indukálódott feszültség a meghajtó feszültséggel ellenkező irányú, ami nem jó.A H bridge ezért is lett kitalálva, egyebek mellett, hogy legyen hova follyon a képződött ellenirányú elektromos energia. És hát a dióda is az ilyen ellenirányú feszültségek káros hatásainak mérséklésére van beiktatva.
A vasmag és egyebek: Igen, vannak apró veszteségek amik csak melegítik a motort, nem hajtják, hiszen ideális DC motor nem létezik.
-
robohw
aktív tag
"A fordulatszam, es az indukalt feszultseg nulla.
Amikor elindul, no a fordulatszam, es az indukalt feszultseg is. Ilyenkor mar a vesztesegen eso feszultseggel "sorosan kapcsolodik" az indukalt feszultseg,"Sajnos számomra nem derül ki, hogy milyen feszültség indukálódna, hol történne ez és főleg: miért volna szükség erre a motor működéséhez?
Mindenesetre, részemről a vitával felhagyok, akik követték a beszélgetést, azok számára, hogy ne hagyjak kétségeket a mondanivalómat illetően, az alábbiakat idézem:
"Az alábbi törvények minden villamos gépre igazak és fontos tájékoztatást adnak alapvető működésükről:
1. törvény: A villamos gépek működése két egymáshoz képest relatív nyugalomban lévő villamos vagy mágneses mező kölcsönhatásán alapul.""Az indukció kialakulása alapján két csoportba osztható:
1. Mozgási indukció (generátor elv)
Ha egy mágneses térben vezetőt mozgatunk a mozgás időtartama alatt a vezetőben elektromos feszültség indukálódik. Ezt a jelenséget elektromágneses indukciónak nevezzük.""Az önindukció lehet:
Káros: Nagy menetszámú tekercsek megszakításakor ez ellen úgy védekezünk, hogy a megszakítás pillanatában rövidre zárjuk, vagy a tápfeszültséget túlfeszültség-levezetővel látjuk el.
Hasznos: Kisfeszültségű fényforrások gyújtásakor, gépjárművek gyújtóberendezéseiben.""A fluxus változása olyan feszültséget indukál a tekercsben, mely ellenkező irányú a feszültség forrással vagyis a tápláló feszültséggel. Az indukált feszültség a Lenz-törvény értelmében akadályozza a fluxus növekedését. Az áram megszakításakor keletkező indukált feszültség megegyező irányú a tápláló feszültségével, ami az áram és a fluxus csökkenését akadályozza."
Fentiekhez még talán annyit, hogy közönséges állandómágnesekkel is alkothatunk motort, pontosabban, a mágnesek térerejét, illetve azok egymásra hatását mozgási energiává alakíthatjuk, mégsincs szükség ehhez semmiféle indukcióra.
-
robohw
aktív tag
"Indukcio, es indukalt feszultseg nelkul nincs leadott teljesitmeny. "
Már ha generátorról beszélünk, nem villanymotorról.
A villanymotorok működéséhez nincs szükség sem indukcióra, sem indukált feszültségre (gondolok itt természetesen az önindukció során a működtetni kivánt motorban létrejövő feszültségre).
Az indukció a villamos motorok működése során jelen van, de a villanymotorok számára egy káros, nem kivánatos mellékhatás, mivel az indukált feszültség során meginduló áram iránya éppen ellentétes az őt létrehozó feszültség során létrejövő áram irányával. Pl. be- és kikapcsolás esetén is. Ugyanis ekkor változik számottevően a mágneses mező állapota. -
gyapo11
őstag
A villanyóra se forogna anélkül. De ha elképzelünk egy indukció nélküli világot, és a mágneses mező 0 idő alatt épülne föl az áramból, és a kikapcsolás után sem lenne semmiféle tüske, azért az sok helyen jól jönne, de a motoroknál különösen. Vidáman menne minden olcsó-egyszerű fázishasítással vagy pwmmel, nem kellene szívózni a drága frekvenciaváltóval, lépcsős szinuszokkal.
-
robohw
aktív tag
Persze, hiszen enélkül nem működhetnének áramfejlesztő generátorok, vagy a transzformátorok sem.
Az ő szempontjából rossz az indukció, mivel a PWM esetén x alkalommal kapcsolja le a feszültséget a DC motorokról és ez x alkalommal jelenti az erőtér összeomlását, ennek minden következményével. Erre gondoltam, amikor írtam, hogy az indukció egy szükséges rossz.
Ha annyira rossz volna, a "szükséges" szót ki is hagytam volna. -
Van itthon két marék ellenállásom, és ha pont olyanom nincs is, nem esek kétségbe, ha kettőből kell összerakni. Bár nem feltételeznéd rólam, de ki tudom számolni sorosan és párhuzamosan is két ellenállás összegét.
Viszont nincs: jack dugóm, sztereó potméterem, utóbbit a sarki hobbielektronika boltban elég drágán adják.Drivert meg vegyen 50$-ért a 3$-os arduinojához, akinek két anyja van.
-
gyapo11
őstag
Esetleg egy usb portos hangkártyát megéri 220 Ft-ért venni, hogy ha mégis sikerül nagyobb feszt rákötni, akkor ne az alaplapi hangkártya pukkanjon el.
-
És a motoron belül se lehet olyan kondi, ami integrálja a pwm-et? Azért kérdezem, mert multiméterrel rámértem, és egészen határozottan egyenáramnak tűnt, amit mértem, teljes kitöltésen 6,6V, 15% kitöltésen 2V körül, nem is mozdult a motor. Szkóppal kéne megnézni, hogy mi újság, de azom meg nincs. Vagy javítsatok ki, hogy hol a hiba a teóriámban! A motor induktivitása simítaná ki ennyire a váltóáramot? Vagy a multiméter viccelt meg? Régebben próbáltam váltóáramot egyenáram üzemmódban mérni, de nem ilyen eredményeket kaptam...
-
fpeter84
senior tag
Most ezt mire érted, hogy "és ez az ajánlott?" ? Csak leírtam hogy nekem ez a 2 rokon típus picit furcsán viselkedik, mert annak ellenére hogy azt írja a doksija hogy L+L és H+H az mindig L kimenetet ad, valahogy mégis sikerült rövidzárlatba kapcsolnom... Plussz a modulon lévő felesleges felhúzó ellenállás miatt megütheti a uC kimeneti lábát, ha nagyobb tápfeszre van kapcsolva a motor mint a vezérlő...
-
-
Köszi!
Persze, még jó, hogy nem adom fel.
Az autós projekt célja, hogy beoltsam a gyerekeimet egy kis programozással.
Egy kiállításon játszottunk EZZEL. Akkor rendeltem meg az alkatrészeket, hogy vmi ilyesmit csináljak, fillérekből.
Karácsony előtt aztán volt az újságban EZ a robot. A feleségem meg akarta venni, mondom felesleges, mert az enyém már most többet tud, mint ez.Reklámvideókban sosem látszik, hogy többet menne fél méternél, kerestem róla teszteket, és rájöttem, hogy kb arra megy, amerre szeretne, mert semmilyen szabályozás nincs benne. Szóval már csak a program hiányzik, és mehet a gyerekhez. De most láttam meg EZT, már ilyen is van, szóval most már ilyet akarok.
A bolygókerék is folyton megszorul, telemegy hajjal
, ez a hosszúhajú nők hátránya, akik nem szeretnek porszívózni.
A golyó nekem szerintem jó lenne úgy is, ha nem forog, csak csúszik, mert fékezné a lendületét a cuccnak. Vagy kisebb kerekek kellenének alá, vagy nagyobb áttételű motor, 1:120 a mostani1:40 helyett.
Amit a PWM frekvenciáról írtam tegnap, ahhoz nem tudtok mondani valamit? -
Köszi!
Azért, hogy legyen mára egy kis sikerélményem: egy darab résopto-ból sikerült (lyuk)kártyaolvasót csinálnom.A majdani játék-bankkártyaolvasó projektem egyik lehetséges megoldása volt, hogy így olvasok be kártyát. Amíg megjön az nfc olvasóm, addig ezzel fogok játszani. Egy karton kártyát kell rajta kézzel végighúzni, mint régen a mágneskártyát a bolti termináloknál. A kartonba késsel lyukakat vágtam, egyelőre csak egy byte információt, de azt elég nagy biztonsággal be is tudom olvasni.
-
"készítettem pár nagysebességű videó felvételt, (1200fps,) "
Nem viccelsz.
Nekem nem a csúszás a problémám (gondolom kisebb távolságon nem jön úgy elő), hanem a túlgördülés. Két dolgot nem próbáltam még: fékezni megálláskor szabadon futás helyett, és hosszabb távot megtenni, ahol a kis különbségeket ki tudom egyenlíteni. -
tvamos
nagyúr
A saját robotomról készítettem pár nagysebességű videó felvételt, (1200fps,) és azokon látszik, hogy még ugyan azon a talajon sem egyformán csúszik meg mindig a kerék. Ennek megfelelően, ha nagyon könnyű a robot, még el is kanyarodik.
Én nem találtam egyszerű megoldást. (És bonyolultat sem.)
Mindenesetre, úgy tűnik nekem, hogy a gyorsulás, giroszkóp, mágneses szenzor beválhat...(Nem találtam meg egy felvételt sem sajnos, kb. 1-1.5 éve készülék.)
Amúgy ebbe a problémába bele futottak már mások is, majd felkutatom az emlékeim, milyen kulcsszóra hallgat a google.
Így nézted már?
-
Teasüti
nagyúr
A Schottky diódákat ebben a formában értetted?
GND-re és VCC-re húzni az I/O portot ezekkel?
Ezt az áramköri részletet közvetlen a port mellé érdemes berakni?Valamint mi a meglátásod a bypass kondi kapcsán? Lehet ilyet alkalmazni I/O portra is épp úgy, ahogy VCC-re?
Jelenleg nem tudom eldönteni melyik megoldás a legjobb vagy egyáltalán miben különböznek, ha ESD és egyéb magas feszültségű tüskéket kell szűrni:
1. ESD védő dióda soros ellenállással (Zener, de inkább TVS),
2. Schottky-val GND-re és Vcc-re csatolni a portot,
3. bypass kondenzátorral felfogni a zajt/tüskét (vagy ez gátolja a TTL kommunikációt?).Vagy esetleg egyszerre alkalmazom valamennyi megoldást, ahogy a videóban is említésre kerül, hogy a Schottky-val Vcc-re húzni is úgy érdemes, ha a Vcc már védve van a megszaladás ellen egy Z-diódával, ha jól értem a videó(ka)t.
-
Teasüti
nagyúr
Be lehet ezeket szerezni helyileg is boltból, vagy csak online lehet? Nem szeretnék rögtön 100 db-ot venni, és várni a postára sem ha lehet.
Ha más nem, akkor veszek pár TVS diódát hétfőn és megcsinálom azzal.Kellemes ünnepeket mindenkinek!
(#4543) tibi-d
Milyen I2C library-t használsz? Ha az alap Wire, akkor inkább azt kukázd!
Ha az kizárva, akkor meg én inkább kikeresném a chip adatlapjáról a regiszter térképet és magamnak összeraknám azt a pár parancsot, amit használok. I2C eszközöknél eddig semmihez se használtam library-t, jobbnak láttam magam kiolvasni a regisztereket. Nem nagy művészet, még nekem is megy. -
Teasüti
nagyúr
+ javaslom a reset labat 1k-n keresztul felhuzni a tapra, mert ott is van kondi, ami tultoltodhet, attol is meghulyulhet.
Én itt nem látok kondit, ellenben fel van húzva elvileg a reset pin.
De gyakorlatilag nem látok az enyémen egyetlen leágazást sem ellenállás felé. -
Teasüti
nagyúr
Nagyon tetszik ez a tokozás, viszont nem írja az adatlap az amatőröknek, hogy hogy kell használni.
3-6 és 1-es láb mehet egy-egy I/O portra párhuzamosan, majd a 2-es láb a földre?
És egy ilyen mellé nem kell semmi kiegészítő alkatrész és "teljes" ESD védelmet nyújt? Minden háztartási körülmények között valószínűsíthető esetre, beleértve a HBM-et is. -
Teasüti
nagyúr
Z-diódával földre
húznicsatolni a portokat működhet? Mint a Ruggedunio megoldása, csak túlfesz helyett ESD-re való tekintettel.
Vagy mintha vhol olvastam volna, hogy létezik külön ESD ellen védő dióda is.
Esetleg egy bypass filter, mint a betápnál?Még az is eszembe jutott, hogy földelt vezetékkel csavarnám be érpárba az adatbuszokra menő vezetékeket. Ez jó ötlet?
A kapacitív érzékelő viszont kérdőjeles, bár végső elkeseredésemben azt is be lehetne csavarni, de gondolom alaposan hazavágná az érzékenységet. ADCTouch library okán az csak egy kopasz vezeték.Örülök amúgy ennek a tapasztalatnak, máris mennyi új fogalmat tanultam ma!
-
DrojDtroll
veterán
A tápot jelenleg a számítógépet adja.
Nincs semmi extra a bekötésben. A potik két szélső lába be van kötve 5V-re és GND-re. A középső lábak pedig A0-ra és A1-re.
jenlegi mérésem:
if(analogRead(A0)<400){
Serial.print(20-analogRead(A0)/20);
}
if(analogRead(A0)>600){
Serial.print(71-analogRead(A0)/20);
}az oscilloscope-os mérésen mit értesz?
-
ath
senior tag
ez a max7219 jónak tűnik, köszönöm. a következő kerülne megépítésre:
van 2 db mlx90614 IR szenzor, ehhez megjelenítőnek a már említett 2 db 4 számjegy (+ 4 decimális pont), 7 szegmenses kijelző, amit egy arduino nano vezérelne. minden polcon van már, csak amikor elkezdtem utánaszámolni a lábaknak jöttem rá, hogy ez így nem a legjobb. az érzékelők bekötéséről nagyon jó leírások vannak, annak az értelmezése nem is okoz gondot, viszont ha ezt a 4 eszközt kellene egybekötni smbus-on.. az már kicsit izgalmasabbegyelőre nem látom át hány ilyen chip kéne, de első átgondolásra 2 tuti. jól gondolom?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - HP Elite / ZBook Thunderbolt 3 docking station
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG Ally Z1 Extreme 512GB SSD játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 2TB Kingston KC3000 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy A13 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest