- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- eSIM, a kártyamentes szabadság
- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Én mint laikus csak egyet kérdeznék a témában:
Ha egy tekercsre áramot kapcsolunk, az mágneses teret hoz létre a tekercsben.
Ha egy tekercset mágneses térbe helyezek, áramot indukálok.
Mondhatjuk azt, hogy az indukció, amiről itt két napja vitatkozunk, úgy alakul ki, hogy a tekercsben futó áram által gerjesztett mágneses tér változása hat vissza a tekercsre, és indukál benne ellenkező irányú áramot? -
tvamos
nagyúr
Mindenesetre, részemről a vitával felhagyok
Én eddig sem vitatkoztam veled.Sajnos számomra nem derül ki, hogy milyen feszültség indukálódna, hol történne ez és főleg: miért volna szükség erre a motor működéséhez?
Ez azért baj, mert az idezetedben is ott van: Mozgási indukció. Meg Lenz törvény...
Sajnálom én is, hogy nem tudom jobban elmagyarázni. Villamos hajtást könnyebben tudok csinálni, mint magyarázni.
(Tanári diplomám nincs ,csak villamosmérnöki.)Jut eszembe. H-bridge-en mindig van hova follyon az áram, nem gond az önindukció. Amúgy sem, mert nem felejtjük el a freewheeling diódát. szóval az önindukciót is szeretjük. Villamos veszteséget csak az ohmos ellenállás, meg a vasmag örvényáramú (eddy current) vesztesége okoz. (Persze, van még egy-két apróság, ami most nem jut az eszembe...)
Ui: ha jól emlékszem, a kedve veszteség is ohmos.
Meg vannak még morrhår veszteségek persze.Pl. Ebben a jegyzékben leírják, mi van. Az első 20 oldal a dc motor.
-
robohw
aktív tag
A normál, kis méretű DC motoroknál a mozgási energiát (forgást) úgy kapjuk, hogy egy (vagy több) elektromágnest kapcsolgatunk (kommutátor segítségével) és az elektromágnes(ek)ben keletkező mágneses tér valamint a közelében levő állandó mágnes tere egymásra hatással lesz (vonzás, taszítás).
Ezt ügyesen elrendezve kialakul a forgó mozgás. Ebben az esetben sincs szükség indukcióra a folyamat fenntartásához.
Lineáris motor készíthető egy elektromágnes és egy alkalmas méretű, tömegű vastárgy segítségével. Ha a kettő egymáshoz elég közel van, akkor az elektromágnesre feszültséget kapcsolva az magához vonzza a vastárgyat. Ez esetben is elektromos energiát alakítunk mozgási energiává. Több mágnes alkalmas elrendezésével és kapcsolgatásával a folyamat önfenntartóvá tehető, tehát addig mozgatható a vastárgy, amíg a mágnesek feszültséget kapnak.
Új hozzászólás Aktív témák
- BESZÁMÍTÁS! ASRock A520M R3 3100 16GB DDR4 512GB SSD RX 6500XT 4GB BitFenix Neos Thermaltake 500W
- Apple iPhone 13Pro 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Samsung Galaxy A23 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Nvidia Quadro M2000/ M4000/ P2000/ P2200/ P4000/ P5000/ RTX 4000/ RTX A2000 / RTX A4000
- Lenovo Thinkpad P16 G2 - i9-13980HX, 64GB, 1TB SSD, 16" WQUXGA (3840 2400), RTX 4090 (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest