- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Magisk
- Android szakmai topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Google Pixel topik
- iPhone topik
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Vodafone mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
gyapo11
őstag
Nem tudom, gondolom katalógusokban lehet erre is adatot találni, de ha elég gyors az impulzus felfutása, akkor megelőzheti a lavina effektus kialakulását valamennyire. A szupresszor diódákat nem véletlenül alkalmazzák zéner helyett túlfeszültség ellen, pl. villámacsapás miatti impulzus ellen. A kondenzátor viszont annál kisebb ellenállású minél gyorsabb az impulzus, szóval mindenképpen jobb mint a zéner. Együtt a kettő jó csapat.
menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
gyapo11
őstag
Én már régóta nézegetem a Lilygo-t, de az ilyen óráknál mindig bosszant a rövid üzemidő és gyakori töltéskényszer, meg programozni se biztos hogy akarnám/tudnám, órám meg van egy pár, időmérésre sokkal alkalmasabbak. Ez csak a geek faktor miatt lenne érdekes.
menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
gyapo11
őstag
válasz Tomika86 #15081 üzenetére
Az elkó az elektrolit kondenzátor, az meg elég nagy induktivitással szokott rendelkezni, tehát impulzus szűrésre nem annyira alkalmas. Inkább valami induktivitásszegény kondi kell oda, tantál vagy kerámia. A zéner egy dióda, ami fordított irányban elvileg kinyit egy adott feszültség fölött, pontosabban a letörési feszültséget tartja. Itt is az a kérdés, hogy milyen gyorsan tudja ezt tenni. Szerintem kezdj egy 100 nF kerámiakondival, aztán meglátod kell-e még más védekezés is.
-
nagyúr
Elkezdtem utánanézni ennek a TTGO platformnak, és mit találtam?!?
Arduino okosóra
Eddig azt gondoltam, hogy sosem lesz okosórám, de kezdem meggondolni magam. Ez nagyon menő! -
nagyúr
Hát azt bizony csak úgy, ha szerzel valahonnan ékezetes karakterkészletet a neked tetsző méretben, és lecseréled vele a Orbitron_Medium_20.h fájlban lévőt. Vagy ezt szerkeszted. Bitmap alapú font, változó szélességű karakterekkel, kíváncsi lennék, hogy néz ki működés közben. Meg lehet ezt nézni valahol, vagy csinálnál róla egy képet?
-
nagyúr
válasz Tomika86 #15085 üzenetére
Ja, nem, egyáltalán nem hülyeség, így szokás csinálni, csak én valamiért azt hittem, hogy az 5V tápfeszültséget akarod így előállítani.
A zenerrel együtt jó megoldás, de ahogy a kolléga írta, a MΩ túl sok, nagyon zavarérzékeny lesz, szerintem is elég oda egy 10kΩ+20kΩ osztó.[ Szerkesztve ]
-
Tomika86
senior tag
válasz gyapo11 #15080 üzenetére
1uF elko jó lehet ?
A tápegységét még nem készítettem el ami az 5V-ot állítja elő.
Igazából csak az akksi feszültség amin keresztül beszedhet zavart, illetve a tápegysége.
Az 5,1Vos zener levágja a feszültség tüskéket elvileg, illetve még ott lesz a kondenzátor.
Vagy rosszul gondolom?Köszönöm!
-
gyapo11
őstag
válasz Tomika86 #15079 üzenetére
Autóban arra kell készülni, hogy nagy impulzusok lesznek, amik megzavarhatják a processzort, szóval kondizni kell rendesen.
A MΩ-ot nem értem, minél nagyobbak az ellenállások, annál könnyebben szedik össze a zavarjeleket.
10 kΩ már jobb, arra is lehet hogy kell még kondi.menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
Tomika86
senior tag
Analóg bemenetekre szeretnék majd védelmet építeni.
Például:
- Nyomásszenzorok 5vról fognak működni, 0-5v kimenete van. A szenzorok az autó elektronikájától különállóak lesznek.
- Akkumulátorra tennék feszültségosztót(2db ellenállás Mohm nagyságban) , 15v-ot osztaná 5v-ra. 2db 5,1v zener dióda az 5v-bemenet-gnd közé.Általánosítva az arduino analóg bemenetei és a gnd közé 100nf kerámikondenzátor, vagy milyen kondenzátort kell tennem?
Digitális bemenetek:
- olajnyomás kapcsoló: ez gndt kapcsol, itt 10kohm felhúzóellenállás a bemenet és 5v közé elég? Alapból 5v a bemeneten, kapcsoláskor 0v
- 2db Ds18b20 itt ahogy most próbálom elég 1db felhúzó ellenállás a kettő szenzorhoz?
- 2db digitális hall érzékelő, beépített felhúzó ellenállással, itt gondolom nem kell áramkörileg semmi?Köszönöm a segítséget
-
Janos250
őstag
Tőlem bárki csatlakozhat a bunkókhoz, akik a brutálist a jó szinonimájaként használják, és nem fordítva. Van még pár szó, amit csak ők használnak, de mindenki úgy tesz, ahogy jónak látja. Én úgy gondolom, hogy az említett két személy nem róna meg engem.
[ Szerkesztve ]
Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
nessh
tag
Sziasztok,
Rávettem magam hogy próbálkozzak, kinéztem magamnak ezt a projektet [link]
Amikor feltölteném a kódot, azt a hibát dobja hogy:
TFT_eSPI.h: No such file or directoryHova kéne tennem ezt a file-t hogy megtalálja?
Közben megoldottam... Úgy álltam neki a dolgoknak hogy be se lőttem rendesen a library-kat...
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Janos250 #15068 üzenetére
Nem értek egyet, több okból sem.
- A nyelv fejlődik, változik, akármennyire is szeretnék a nyelvészek ennek az ellenkezőjét. A szavak gyakran olyan jelentésváltozáson mennek át, hogy teljesen megváltozik az eredeti értelmük. Most jobb példa hirtelen nem jut eszembe, mint a cselló, ami eredetileg egy kicsinyítő képző az olasz nyelvben, magyarul meg egy hangszer neve lett.
- A brutális semmilyen szlengben nem jelent jót, ahogyan az "egetrengető" vagy az "észbontó" sem. Egyszerű jelző, de nem a dolog jósága az, ami brutális, hanem a rád gyakorolt hatása.
Lőrincze / Grétsy csókoltat. -
Janos250
őstag
válasz Tomika86 #15066 üzenetére
Srácok!
Vigyázzunk anyanyelvünk tisztaságára akkor is, ha bizonyos körökben ennek az ellenkezője a sikk! Ne kövessük őket!
A brutális az rossz, durva, bunkó, balf.. a latin brutusból. Attól, hogy bizonyos körök szlengjében a brutális nem a rosszat, hanem a jót jelenti, ne kövessük őket!
Bocs az offért!Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
nagyúr
Áhá, értem, köszönöm a részletes leírást!
Mindig tanul az ember.Tehát a fenti célra feleslegesen nagy tudású ez a kijelző, bár úgy látom, hogy 7"-os méretben nemigen van "buta" kijelző, vagy ez van, vagy HDMI, vagy telefonba/tabletbe való nemtommilyen csatolós.
Én a magam részéről mindig a "bare minimum" hardverre törekszem, tehát mi az a legkisebb hardver, ami el tudja végezni a feladatot. Rosszul érezném magam, ha olyan alkatrészt használnék fel egy projektben, ami nemcsak drága, de az 1%-át használom ki annak, amire képes.
-
And
veterán
Nem egészen. Vagyis nem csak a soros porton keresztül lehet neki megmondani, hogy bármit is csináljon (a változók értékátadásán túl). Kapsz egy szerkesztőprogramot, amit akár ki is próbálhatsz, ingyenes, és van benne debugger, lényegében szimulátor. Pontosan azért HMI, amiért hasonlít az ipari HMI-khez: pl. nem kell neked minden egyes grafikus elemet külön összerakni, hanem van egy valag előre definiált objektum, amit külön oldalakra szervezve tudsz letenni. ilyenek a gombok, bargraph-ok, szám- és szövegmezők, bitmap-képek, stb. Ezen felül vannak nem látható elemek, pl. belső változók, touch-területek (hotspotok), timerek is. Ezeknek az objektumoknak mind van egy vagy több tulajdonságuk (pozíció, méret, színek, állapotok, szövegtartalom, változók értéke, ..), amelyek változtathatók a HMI-n megírt eseményvezérelt script-ekből, vagy a soros vonalon keresztül. Úgymond önálló programot képes futtatni, változókkal dolgozni, logikai műveleteket végezni és a többi. Ehhez rendelkezésre áll egy csomó belső RAM ill. flash-tár, amelybe a programrészletek (script-ek), grafikus elemek, betűtípusok kerülnek. Vagyis ezek a feladatok az alap kontrollertől - amihez a HMI kapcsolódik - függetleníthetőek, a HMI leveszi az adattárolás, animáció és akár egy csomó logikai művelet terhét az eredeti kontrollerről. Tehát nem egy 'buta' kijelzővezérlő, mint mondjuk az SSD1306, amire bitmap-ként kell kiküldened az utolsó pixelt is, hanem egy önálló mikrogép, amelynek van saját programtára és kijelzője. A felhasználói kódot és adatokat az éles felhasználás előtt ugyanúgy le kell töltened a HMI-re, mint az arduino-ra a saját kódját.
(Van néhány erős hiányossága, amely szoftverből orvosolható lenne, de együtt lehet élni vele. Az például roppant zavaró, hogy nincs egy egységes, egyben áttekinthető 'programod', amit megírhatsz, hanem adott oldalon, adott objektum adott eseményéhez rendelhető egy hosszabb-rövidebb script. Így sajnos a felhasználói kód már eléggé áttekinthetetlen, ha az adott projekt bonyolulttá válik.)[ Szerkesztve ]
-
gyapo11
őstag
Valami olyasmi irány lehet, mint amikor a wordpressbe nem html szerkesztéssel írnak egy postot, hanem elementor meg hasonló pluginekkel, ami a lehetőségek 20 %-át használja, de viszont egyszerű, nem kell hozzá html tudás.
-
nagyúr
Én eddig nem tudtam, hogy mi ez a HMI, szóval ha jól értem, ez egy intelligens kijelző, aminek soros porton lehet azt mondani, hogy "rajzolj egy gauge-ot" és emiatt kerül 6x többe, mint egy mezei SPI vagy i²c kijelző?
Biztos kényelmes használni, de én biztos egy olcsó i²c oled kijelzőt használnék ilyen mérési célra. -
And
veterán
Ha kontrasztosat akartam volna, akkor biztos valami Siemens-sel jöttem volna elő, lehetőleg valami Ex-es kivitellel . Amúgy a soros port meglététől lenne a HMI az, ami? Mert az sem mindegyiken van..
Visszatérve a Nextion-okra: ezeknek a legfőbb előnyük az áruk (legalábbis a kis méretű típusoknál). Ezeknél olcsóbban már csak intelligencia nélküli kijelzőmodulokat találtam, amelyekhez biztos létezik valamilyen arduino-s library (bár én eleve nem arduino-hoz szántam), de azért az nem ugyanaz, mint amikor a kijelző egy csomó mindent meg tud oldani 'házon belül', és van hozzá elegendő belső tárkapacitás is. Próbálkoztam régebben 4D Systems modulokkal is, de a hasonló méretű alapjáraton a Nextion árának a duplájába került, és igen erős limitációkkal rendelkezett (például nagyon kicsi tárhelye volt). -
dew28
aktív tag
-
Janos250
őstag
Én szándékosan nem tervezek be sehova kijelzőt. Azt szoktam mondani, hogy ott van minden hallgató zsebében a kijelző telefon néven. Belépnek WEB-en, és vezérlik, olvassák, miegymás. Persze más az ipari alkalmazás, és más ez, ahol heti 1-2 alkalommal megy a mérés 1-2 órát. Most meg úgy ment, hogy én babráltam a készüléket, ők meg otthonról neten keresztül vezérelték, miegymás. Én direkt ezt a technikát akarom megmutatni.
Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
And
veterán
(Aki találkozott már az iparban használatos bármilyen terminállal, az tudja, hogy az nem egy kategória a Nextion-féle "HMI"-kkel, hiába adnak utóbbiaknak ilyen fellengzős nevet. Nyilván nem is azok versenytársaiként vannak a piacon. Ráadásul amit linkeltél, az más hasonló tudású HMI-hez képest szerintem kifejezetten drága. Egy hasonló képernyőméretű és -felbontású Schneider pl. ennek a töredékébe kerül, és lépességeiben - LAN, RS485, USB host, ingyenesen elérhető kezelőszoftver - is meghaladja a linkelt Omron-típust.)
-
nagyúr
válasz Tomika86 #15049 üzenetére
Nem azért kérdeztem, mert tudok jobbat, főleg úgy nem, hogy nem írtad le, hogy mi volt a választás szempontja. Én eddig kétszer vettem LCD kijelzőt, raspberry-hez. A legdrágább és legrosszabb vétel egy eredeti PiTFT kijelző volt, azt 8e Ft-ért vettem, szintén 2.8", abból Octoprint rig lett. A másikból gameboy emulátort csináltam, az egy 3"-os érintőkijelző volt, 640x480 60Hz, postával együtt 6ezer Ft-ért. Egy 2.8"-osat kaptam ajándékba, ami UNO-hoz való, szintén érintőkijelző, 320x240, Kedei típusú, ebből csináltam egy oszcilloszkópot, ez konkrétan ingyen volt. 7"-ost nem vettem még, de ha vennék, a Kedei márka környékén néznék szét.
[ Szerkesztve ]
-
dew28
aktív tag
#15047 Aryes
HMI-hez kepest nem kifejezetten draga, bar nyilvan elegge 'kinai'[ Szerkesztve ]
[ Szerkesztve ]
-
Tomika86
senior tag
Ha már Ali,
Van Nextion 7" kijelző az intelligens P típus is 20-22eft-ért. Erre a 27% Áfa és 5000ft vámeljárás jön, ez 35000ft kb?
Eu raktárast nem találtam...
Mennyire megbízhatóak vajon? Itthon a sima is 60e ft kb.
Kínai a kijelző, ezt is hamisítják, miért ilyen olcsó? -
nagyúr
-
Janos250
őstag
Igen, én jövőbelátó képességekkel rendelkezem, és úgy sejtem, hogy neked is ebben a csomagban lévőkre lesz szükséged:
https://www.ebay.com/itm/2600PCS-130-Values-1-4W-0-25W-1-Metal-Film-Assorted-Pack-Kit-Set-Resistors/173860010941
de lehet, hogy ez is megteszi:
https://www.ebay.com/itm/600-Resistors-Metal-Resistance-Film-12-each-30-Values-Assortment-Pack-1-4W-1/392918460939[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Janos250 #15038 üzenetére
Nagyon meg lennék lepve, ha párszáz forintos cuccra több ezer forintos adminisztrációs díj kerülne. Azt írják: sávos lesz.
Szerintem a legtöbb webshop megoldja majd európai raktárból, vagy beépíti az áfát, legalábbis ebben reménykedem. Azt meg sajnos nem tudom, hogy a jövőben mire lesz szükségem.
Azt tudom, hogy bármilyen értékű ellenállásra lenne szükségem, az sosincs éppen itthon. Tudtok javasolni esetleg olyan készletet, amiben össze van válogatva az összes ellenállás, amire ezután szükségem lesz? -
Janos250
őstag
válasz gazso75 #15037 üzenetére
Most kell feltölteni a tartalékokat, mert ha 1-2 héten belül nem rendeljük meg, az már tébolyda lesz a drága és elhúzódó adminisztráció miatt. Ha egy párszáz forintos tételre ki kell fizetni az 1-2 száz forint ÁFA mellé még a többezer forintos adminisztrációs díjat, az bizony kellemetlen lesz. Lehet mondani persze, hogy vedd meg a hazai kereskedőtől, de rengeteg olyan dolog van, ami nincs a hazai kereskedelemben. Lesznek persze továbbra is olyan netes áruházak, amik EU raktárról küldik az árut, de ott jóval kisebb a választék, és amit ott nem találsz meg, kénytelen leszel továbbra is kinnről rendelni. Szóval csinálj leltárt, és amire szükséged lehet, azt gyorsan rendeld meg. Nekem is most vannak útban még ilyen-olyan stiftek, csavarok, szenzorok, dugdosós kábelek, csatlakozók, IC-k, modulok, ESP32-k, tápegységek, FET-ek, miegymás.
-
gazso75
aktív tag
Jó tudni:
[link] -
nagyúr
válasz Tomika86 #15032 üzenetére
A % az osztási maradék műveleti jele, amit ugye bonyolultan is le lehetne írni, hosszú képletekkel, de így egyszerűbb és elegánsabb. De gyanítom, hogy enélkül is működne, már 30 évvel ezelőtt, Commodore64-en, a Graphics Basic-ben is lehetett körívet rajzolni 360-nál nagyobb szögekkel.
-
nagyúr
válasz Tomika86 #15030 üzenetére
Hát persze, ez így teljesen rossz, mert 180-270-ig map-eli az értékeket, csak visszafelé, a lesz 270, a 400 pedig 180.
A helyes kód:map(nyomas, 0, 400, 270, 540);
Minden magára valamit adó gauge 360 feletti értéket érték%360-ként fog értelmezni, ha nem, akkor hibát ad. Ez utóbbi esetben neked kell a műveletet elvégezni, vagyishelyes_érték = map(nyomas, 0, 400, 270, 540)%360;
[ Szerkesztve ]
-
Tomika86
senior tag
-
Tomika86
senior tag
-
And
veterán
válasz Tomika86 #15024 üzenetére
Mivel a Nextion-féle Gauge objektumnak nem sok beállítható jellemzője van, ezért igen, muszáj írni egy rövidke script-et, ami adott eseménynél - most a Timer-en, ill. annak lejártán kívül más nem jut eszembe, ami erre a célra jó lenne - szépen átszámolja / átskálázza neked a bemenő mennyiségeket (nyomásértékeket) a mutató szükséges elfordulását eredményező ívszögekké.
-
Tomika86
senior tag
Sziasztok
Nextion Basic kijelzőnél van a gauge mint mutató. Ezt szeretném 2db nyomásmérőnél felhasználni.
A nextion mutatónál "9" óránál van a 0fok és megy körbe 360fokot.
A nyomásmérő órán 270foknál van a 0 érték, 180foknál a végérték óramutató járásával megegyezően.Függvényt kell erre írni ami ezt lekezeli?
A 0pontot nem tudom állítani nextionban, hogy ne onnét kezdjen.Köszönöm
-
Tomika86
senior tag
Na majd jövök ha megjöttek az alkatrészek 😀
-
gyapo11
őstag
válasz Tomika86 #15021 üzenetére
Állíts össze egy áramkört emulátorban meg a valóságban. Sokszor előfordul, hogy egy egyszerű kapcsolás milliószor gyorsabban fut a valóságban, mert az alkatrészek ismerik a fizikát és realtime történik a legbonyolultabb folyamat is, az emulátorban meg percekig tart az első tizedmásodperc kiszámolása.
De van fordított eset is, pl. ha egy c64 emulátort futtatunk egy mai korszerű processzoron, akkor lehet 10-100-szoros is a sebesség, sok játékot nem is lehet játszani, ha olyan időzítéseket használ, ami a sebesség miatt lerövidül.menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
And
veterán
válasz Tomika86 #15013 üzenetére
Csatlakoznék Aryes kollégához, ami a lebegőpontos műveletek sebességét jelenti. Más - de szintén 8-bites - kontroller is elég nagy kódot generál az ilyesmihez, de ha adatküldési vagy megjelenítési ciklusonként csak egyszer kell végrehajtani, az lópikula.
A Nextion-hoz viszont két dolog: az első, hogy a debug-módja nem túl életszerű, mikor soros porton küldözgetek rá adatokat szoros időzítések mellett (erre egyébként a leírása is utal). A másik, hogy a változói számára a hagyományos módú értékátadás (egyáltalán: parancsküldés) rettentő pazarlóan bánik az adatmennyiséggel. Ezt megkerülni csak 'reparse' módban lehet, amit a Nextion parancskészlet részletezése is jótékony homályban hagy. A legtöbbször csak annyit említ róla, hogy ezt úgysem szokás használni, így aztán mindenféle netes példákból lehet csak kihámozni a gyakorlati megvalósítását (pedig nagyon előnyös dolog). Azzal viszont én 500 ms-os gyakorisággal adok át a legkisebb (Basic-sorozatú, vagyis a létező leglassabb) típusnak közel 100 változót, és nem tűnik lassúnak. Persze egyetlen képernyőn sosem jelenik meg az összes, de azért pár tucat biztosan, és mellette mást is csinál, animál / rajzol a HMI. A valóságban hibátlanul működik, debug-gal pedig ugyanaz a Nextion-kód közel sem tökéletes.
Mod: a bitráta a uC - Nextion között nálam is 115,2 kbps.[ Szerkesztve ]
-
válasz Tomika86 #15009 üzenetére
Esetleg csökkentsd a DS18B20 szenzorok felbontását, az alap 12 bit helyett a 10 is elég szokott lenni. A 750 ms szenzoronkénti kiolvasási idő így a negyedére csökken.
"What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
nagyúr
válasz Tomika86 #15011 üzenetére
nem csináltam rosszat igaz?
Persze, hogy nem. Nemrég az oszcilloszkópom kapcsán eléggé beleástam magam én is a sebesség témába, de én lementem egészen assembly-ig, hogy nyerjek néhány us időt, és azt láttam, hogy a fordító meglepően hatékonyan optimalizálja a kódot. Alig tudtam rajta javítani.
Hol érzed lassúnak a programot? A serial.print rohadt lassú tud lenni, még magas bitrátán is, ha esetleg 9800bit/s sebességgel használod, emeld meg 115200-ra, ha lehet.
-
Tomika86
senior tag
Ezt csak olvastam, hogy lassú arduinon.
Kijelzőt még csak szimulálom, Nextion editor debug-al.
Kijelzőhöz nem használok külön könyvtárat, sima serial.print amivel küldöm az adatokat.Azzal, hogy a programrészeket függvényekbe írtam és ezeket különböző paraméterekkel hívom meg nem csináltam rosszat igaz?
Köszi
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Tomika86 #15009 üzenetére
Kizártnak tartom, hogy Te a lebegőpontos - integer közti sebességkülönbséget érzékelnéd. Legfeljebb olyan esetben, amikor tízezrével végzel ciklusban műveleteket.
Ha csak 1 tized pontossággal kell számolnod, akkor szorozd fel az értékeket 10-zel, aztán a végén oszd vissza, vagy még gyorsabb a biteltolás, pl: x << 4, a számolás végén pedig osztás 16-tal.Szerintem egyszerűen maga a kijelző és/vagy az azt kezelő library lassú.
[ Szerkesztve ]
-
Tomika86
senior tag
Sziasztok!
Arduino mega 2560ra írok egy programot ami 4db analóg értéket, 2db ds18b20 hőmérsékletet illetve sebességértéket és fordulatszám értéket jelenít meg egy 7" Nextion kijelzőn.
Még csak az analóg értékeket és a 2db hőfok kijelzésnél járok, de úgy érzem lassú az egész.
Az értékek lebegőpontosan vannak számolva és dtostrf paranccsal konvertálva stringbe ami elküldve a nextion text mezőjében jelenik meg 1tized pontosan.Olvastam hogy float számolást ne erőltessük arduinonál, de akkor máshogyan hogyan csináljam a tizedest.
Köszönöm a segítséget!
-
nagyúr
válasz gyapo11 #15006 üzenetére
Igen, ez is jó ötlet, raspberry-n csináltam így reset+kikapcsoló gombot ugyanarra az 1db tactile switch-re.
Én arra gondoltam, hogy pl. egy attiny85 projektemben egy pin-re tettem egy mikrokapcsolót, egy ledet és egy hangszórót. De fordítva is lehet, több különböző gombot ellenálláslétrával egy analóg pinre kötni (és még emellett kimenetként is lehet használni, a gombokat nem zavarja). Vagy a soros buszt is lehet multiplexelni, hogy 2 pin helyett csak 1-t foglaljon. -
gyapo11
őstag
Egy bemeneten is elég jól lehet játszani az idővel. Amikor ezt teszteltem, 3 vagy 4 beállítást is tudtam egy mikrokapcsolóval működtetni, 0.5 s alatt, 0.5-1 s között, 1-1.5 s között és fölötte. Kell hozzá egy kis ritmusérzék, de simán ment. És akkor még mehet a dupla kattintás, a tripla kattintás és így tovább, és ezeket nem túl nehéz leprogramozni. Elemlámpáktól lehet ötletet meríteni, mert ott is egy gomb van, és sok funkciót kell beállítani esetenként, és nagyon sok emberen van tesztelve a milliárdnyi lámpa révén.
-
Brain75
senior tag
Weiss kolléga megoldása a leg elegánsabb megoldás szerintem.
Így nem kell kötögetni össze vissza, csak egy kapcsolót bekötni.
Én is váltókapcsolóban gondolkoztam, de ha meg lehet oldani pár sor programmal a dolgot akkor miért ne ?!
És ezzel meglehetett. Nagyon hálás vagyok nektek srácok, hogy ilyen későn is segítettetek.
/LOGITECH Kormány, Játékvezérlő, Hangfal, Egér, Billentyűzet, Dell, Toshiba, Fujitsu, Acer notebookok és minden egyéb elektronikai termék szakszerű, gyors JAVÍTÁSÁT vállalom/
-
PHM
addikt
Nem igazán értem, hol itt a probléma.
Kell egy váltókapcsoló, aminek a közös pontja megy az A0-ra,
a nyugvó és a munkaérintkező pedig a potira, illetve a kapcsolóra.
Fölösleges túlbonyolítani, ha nem muszáj. Szerintem.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
Brain75
senior tag
Köszönöm a segítséget, már hozzá is írtam a joystick library-hoz való sorokat.
Hibátlanul működik.
Ha be van kapcsolva a billenő kapcsoló akkor analógot olvas, ha ki van kapcsolva akkor a digitálist.Nagyon köszönöm a segítséget.
/LOGITECH Kormány, Játékvezérlő, Hangfal, Egér, Billentyűzet, Dell, Toshiba, Fujitsu, Acer notebookok és minden egyéb elektronikai termék szakszerű, gyors JAVÍTÁSÁT vállalom/
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Napelem
- Milyen notebookot vegyek?
- Nintendo Switch 2, vagy amit akartok (találgatós topik most még)
- Magisk
- Garancia kérdés, fogyasztóvédelem
- Microsoft Excel topic
- Házimozi belépő szinten
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest