- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- One mobilszolgáltatások
- Elkészült és telepíthető az Android 16
- Milyen okostelefont vegyek?
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Mobil flották
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Netfone
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
dew28
aktív tag
válasz
gazso75 #15328 üzenetére
"negyedhullámú huzal" e miatt kérdeztem
Ha mar idezel, ne vagj kette egy szot. Huzalantennarol volt szo.
tekintve, hogy nem emlitetted milyen frekvenciara szeretned, gondolom 433mhz lesz, annak 700mm a hullamhossza, annak a negyede meg 173mm saccperkb. == az antennad hosszusaga is ennyi kene legyen az optimalis hasznalathoz.
de ha talalsz 173mm 'vastag' "drotot", kivancsian varom a megvalositast -
dew28
aktív tag
válasz
gazso75 #15323 üzenetére
Ökölszabályként megadható, hogy az antenna centiméterben kifejezett huzalhosszúságát úgy számíthatjuk, hogy 7500-at osztjuk a MHz-ben kifejezett frekvenciával. Eszerint 433 MHz-re 17,3 cm, 915 MHz-re pedig 8,2 cm hosszúság adódik negyedhullámú huzalantennát feltételezve.
-
Janos250
őstag
válasz
gazso75 #15037 üzenetére
Most kell feltölteni a tartalékokat, mert ha 1-2 héten belül nem rendeljük meg, az már tébolyda lesz a drága és elhúzódó adminisztráció miatt. Ha egy párszáz forintos tételre ki kell fizetni az 1-2 száz forint ÁFA mellé még a többezer forintos adminisztrációs díjat, az bizony kellemetlen lesz. Lehet mondani persze, hogy vedd meg a hazai kereskedőtől, de rengeteg olyan dolog van, ami nincs a hazai kereskedelemben. Lesznek persze továbbra is olyan netes áruházak, amik EU raktárról küldik az árut, de ott jóval kisebb a választék, és amit ott nem találsz meg, kénytelen leszel továbbra is kinnről rendelni. Szóval csinálj leltárt, és amire szükséged lehet, azt gyorsan rendeld meg. Nekem is most vannak útban még ilyen-olyan stiftek, csavarok, szenzorok, dugdosós kábelek, csatlakozók, IC-k, modulok, ESP32-k, tápegységek, FET-ek, miegymás.
-
-
DigitXT
félisten
válasz
gazso75 #11341 üzenetére
Ez teljesen jó megoldás, mint mondtam, ez programozható...
Csak akkor valójában semmi köze a GPS pozícióhoz, hanem
felteszed, hogy mindig Magyarországon használod a cuccot.
Amit a kolléga linkelt szintén jó lehet, csak fel kell másznia a
cuccodnak a netre, hogy lekérdezze az időt, időzónával... -
DigitXT
félisten
válasz
gazso75 #11339 üzenetére
GPS pozíció szerint kellene a helyi idő? Az érdekes lesz... Nem elég ugye az
időzóna határokat pontosan ismerni, de még ott van a téli-nyári időszámítás is.
(Amíg van.) Kis hazánkban ugye +1 óra télen és +2 nyáron: ez programozható.Gyorsan rákeresve egy ausztrál Arduino projektet találtam, ahol ugye országon
beül is van van három különböző időzóna.Mindenesetre érdekes a kérdés...
Szerk: belenézve az ausztrál kódba az szart se ér. FIX 10 órával tolja el.Azt
hittem legalább figyelembe vesz valamilyen koordinátát az országon belül, LOL.Ha univerzális megoldás kell, a tzdata lesz a kulcs, gondolom netről letölthető.
-
Janos250
őstag
válasz
gazso75 #11318 üzenetére
Egy kis esp8266 Serial fejtágító, nem csak Neked:
(Manoj R. Takoj : NodeMCU ESP8266 Communication Methods and Protocols)
2.1 Serial Communication
ESP8266 Serial works the same way as on a regular Arduino. Apart from
hardware FIFO (128 bytes for TX and RX) Serial has additional 256-byte
TX and RX buffers. Both transmit and receive is interrupt-driven. Write
and read functions only block the sketch execution when the respective
FIFO/buffers are full.
Serial uses UART0, which is mapped to pins GPIO1 (TX) and GPIO3
(RX).
Example 1: Serial Data Transmission
Program to send “Hello World” message to serialvoid setup () {
Serial.begin(115200);
}
void loop(){
Serial.println("Hello World");
delay(500);
}Amint látható, a Serialt nem kell példányosítani, mert előre példányosítva van, csak meg kell nyitni, és használni.
"
Serial1
uses UART1, TX pin is GPIO2. UART1 cannot be used to receive
data because normally its RX pin is occupied for flash chip connection. To
use Serial1, call
Serial1.begin(baudrate)
.
Example 3: Using Serial-1 (Only TX)
After uploading program you will see blue led flashes due to data is
getting sent on GPIO2(TX)."
-
-
-
válasz
gazso75 #11264 üzenetére
Küldje el emailben a koordinátákat, vagy a rajta futó webszerverre wifin keresztül fellépve küldjön egy oldalt, amin a gmaps térképe van beágyazva. Pl így: https://www.google.com/maps/place/@51.5007292,-0.1246254,16z
A kukac után látható a gps koordináta. -
-
Janos250
őstag
válasz
gazso75 #11215 üzenetére
A BN-250 egy jó modul, sokan dicsérik, és olcsó.
Nekem is van, de még nem próbáltam, mert kiderült, hogy amire nekem kell, arra csak nyögvenyelősen használható részlegesen.
A nano nem egy gyors, korszerű lap. Helyette jobb lenne valamelyik ESP, STM32.
Nem tudom, elég-e a 9600 baud ennyi adathoz. -
Janos250
őstag
válasz
gazso75 #11198 üzenetére
Pár gondolat így elsőre. Lehet, ezek számodra nem aktuálisak, fogadd kellő kritikával őket.
1.) A TinyGPSPlusban van:
double TinyGPSPlus::distanceBetween(double lat1, double long1, double lat2, double long2)
Miért nem azt használod a
if(abs(prev_lat - gps.location.lat()) < 1 && abs(prev_lon - gps.location.lng()) < 1)
helyett?2.) Az osztály végez kontrollszumma ellenőrzést. Ezek szerint csak azokat a hibásakat veszi át, ami ezen átcsúszik, ezért viszonylag kevés a hibás adat, de a valóságban sokkal több, csak azt nem látjuk.
3.) Milyen kontrolleren (lapon) futtatod? Mert ha egy kicsit korszerűbbön, mint az UNO, akkor nem célszerű a SoftwareSerial, hanem helyette a hardware megoldás.
4.) Milyen GPS modult használsz? Nem tud paritásbittel küldeni? Bár - úgy tudom - a SoftwareSerial nem tud paritásbites olvasást :-(
-
DigitXT
félisten
válasz
gazso75 #11198 üzenetére
Az a baj a kódban, hogy az "előző értéknek" mindig eltárolod az aktuálisat.
Akkor is, ha az egy hibás adatot tartalmazó mérés. Két ilyen egymás után,
és már be is került a logba a hibás adat... Igaz, nem kétszer, csak egyszer.
(Folyománya, hogy a hibás adat "elfogadása" után a jót is egyszer eldobja.)A másik, amit weiss is ír, hogy ha újra beolvasod, akkor már nem telejesen
biztos, hogy ugyanazt kapod vissza, mint a korábbi olvasásnál... Változóba
tenném, így csak egyszer olvasnám be, azon nézném a feltétel teljesülését.A harmadik, amire még gondoltam, hogy az hibás adathoz vezethet-e, ha túl
sűrűn próbálod olvasni az aktuális értéket, bár ha ez az adott modul tudja az
5 Hz-es frissítést is, akkor elvileg 4 Hz-en kérdezgetve nem lehet baj. De azt
nem tudom, hogy hogyan működik a háttérben a könyvtár, ami kezeli...A negyedik ehhez lazán kapcsolódón: ha van 2 méteres szórása, akkor nem
túl sok értelmét látom másodpercenként négyszer rákérdezni, hol a játékos.
Szerintem sok-sokesetenkénthibás koordinátából nehezebb távot számolni.Ha viszont ennyire behatárolt a felhasználás, akkor a hibás adat értelmezése
is túlságosan megengedő (csillió km/h): elég az ha mondjuk 50 métert ugrott
odébb egyetlen másodperc alatt, futva azt se követhette el => mérési hiba. -
-
-
ecaddsell
aktív tag
válasz
gazso75 #11175 üzenetére
Tipikus kommunikációs hiba. Vagy robusztusabbra csinálod vagy ezeket az adatokat ahol ugrás van elfejeted.
Robusztusabbra pl. úgy tudod csinálni, hogy ha van lehetőség újraolvasásra, akkor kitakarítod a puffert dummy olvasásokkal majd újra olvasol.
Nem olvastam bele a kódba, de sajnos sok könyvtár pont ezért használhatatlan (komolyabb célokra) mert csak a hibátlan esetekre van felkészítve. -
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 7 7700X - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Apple Watch ultra 2 49mm Natur Titanium, Új, 1 év Apple garanciával
- Gamer PC - R5 5600, RTX 3060 és 16gb RAM + GARANCIA
- HP Zbook 14 laptop (14FHD/I7-G5/8GB/128SSD/MagyarVilágítós)
- Jó áron ÁRON ELADÓ! Üzleti HP Elitebook 1040 G9 Laptop! / i5-1245U 16GB 256GB
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB 500GB Radeon Pro 5500M hibátlan működéssel
- Új és régi konzolok Okosítása/Softmodoloása, és Szoftveres szintű javítása - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- Apple iPhone 11 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Laptop felvásárlás , egy darab, több darab, új , használt ! Korrekt áron !
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged