-
Mobilarena
AMD AM5 Platform - Zen 5 processzorcsalád - Ryzen 9xx0(X/X3D) széria
A Zen 4 (Ryzen 7xx0) topic [erre található]!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Arra gondoltam, hogy mint régen, ha auto beállításon volt hagyva, akkor indokolatlanul magas feszt küldött a procinak, ami miatt feleslegesen melegedett is
Itt a CPU terén ez annyira nem jellemző - de ahogy írtam is, a PBO CO negatív pont ezt a feszültségcsökkentést csinálja, csak a dinamikus feszültséget csökkenti adott mértékben. A probléma az, hogy ez nem aranyszabály. Itt van, aki all core -30, talán még van, aki -40 értékkel használja, de például az én 7700X-em már -10 all core CO esetén is kiugrált a Mechwarrior 5: Clans esetén (igen, az Zen4). Tehát szilicíum lottó.
A rendszer lassan tölt be téma az nem is a bekapcsolás utáni, bios időszak, hanem az üdvözöljük feliratnál szarakodik fél-egy percet,
Ez inkább valami Windows / 3rd party szoftver témának tűnik...
Ehhez képest pl sokkal rosszabb vagyok.
Ha ilyen Read/Write ilyen értékeket szeretnél, akkor szerezz két CCD-vel szerelt procit, mint a 9900X(3D) vagy 9950X(3D).
A Read / Write értékek az IOD és a CCD(-k) közötti sávszélességtől is függenek, a 2 CCD-s megoldásoknál pedig ez eleve handycap ugyebár, hiszen két IF csatornán két CCD-vel áll kapcsolatban, míg nálad eggyel. Tehát almát körtével. Ezt egyébként az FCLK befolyásolja.Inkább [ilyesmi érték], amihez lehet viszonyítani.
A latency értékeket meg kell nézni, mi a helyzet, de az más tészta, ott a háttérben futó alkalmazások és kismillió egyéb bejátszik. Lehet, hogy az adott RAM kit EXPO-val tényleg ennyit tud. Nem lennék meglepődve...
-
csaba951
veterán
>A memóriával nem tudom mi lett, azzal kapcsolatban kellene csinálnom valamit,
>ez rendesen visszaesett, nem értem.Memória beállításod a 6000-es EXPO vagy XMP profilja. Ha emlékszel rá, hogy kézzel állítottál akkor ezek szerint nem volt stabil, a rendszer visszaállította alapra.
Biosban:
Memory Context Restore (MCR): Enable, Power Down: Enable.
Első indításkor lehet, hogy még lassú lesz, de a másodiktól kezdve sokkal gyorsabban indul majd a gép. Azt tudni kell, hogy időnként így is lassan fog indulni, de ez normális.Egyébként rendben van a géped. A jelenlegi hűtő korlátozza a cpu maximális teljesítményét. Ez azonban csak a szélsőségesen cpu igényes játékokban fog előjönni. COD-Battlefield vonalon szerintem semmivel se kapnál több fps-t.
-
Ez nem a 15-20 évvel ezelőtti időszak, amikor fix feszültségeket meg frekiket állítgattunk.
Nem célszerű és nem is hatékony fix feszültségekkel macerálgatni, talán módszer sincs rá. A rendszer inteligensen, dinamikusan kezeli a feszültségeket és a frekvenciákat a különböző változók (terhelés, hőmérséklet, áramfelvétel) alapján.
Amivel lehet játszani, az a PBO CO. Erről van leírás az összefoglalóban. Ez azt határozza meg, hogy adott frekihez tartozó feszültség értéket csökkenti, így kevesebb áramot vesz fel -> kevésbé melegszik adott frekvencián, így a többi változótól függően magasabb frekire tud felboost-olni vagy az adott frekin kevesebb hőt fog termelni.
De számomra nem világos, hogy mit szeretnél elérni. Ha a 95°C zavar, akkor állítsd be Thermal Limitet mondjuk 90 vagy 85°C-ra. Vagy a PPT limitet mondjuk 120W-ra. Ez a csúcs hőfokot le fogja vinni.
A PowerDown ki van kapcsolva, így indulásnál mindig csinál memóriatréninget (MCR = Off), nem lehet, hogy emiatt gondolod az, hogy "lassan tölt be" a rendszer? Ez a POST előtti, ~15-20 másodperces fekete képernyőt takarja.
-
omfgk
veterán
Egy modernebb megoldással nyernél még pár fokot. 3 fokot kb.
Mert a 95 fok 145W mellett azért sok. Nálam 1db ventivel is jobb ennél.Még költeni se kell rá, mert aprón nagyon beégett a Be Quiet. Vagyis használt piacon feláras és el is viszik. 20 felett.
20-ból már kijön kb bármilyen friss ID-Cooling vagy TR borda. Mind verni fogja.
-
-
hackeeeee
Jómunkásember
Hát, ezek ugye bírják szal mehet 95-ig, de ha nem szeretnéd akkor 85-90 fok.
Én nagyon sokat próbálgatom ezt, de léggel, 120W felett peak-ben simán elmegy 80-90 fokig, amikor mondjuk shader optimalizálás van, vagy hasonló.. ergo ezért is gondolkoztam már ezen, hogy odaadom neki a 162w maxot, vagy ha nem akkor a 142W-t, beállítom 85 fokra, aztán kész.. hadmennyen, vagy a temp limit fogja meg, vagy a ppt limit.. tdc/edc-ből nem nagyon fog kifutni 85 fok mellett, az tuti
-
hackeeeee
Jómunkásember
Ha adsz neki mondjuk egy 105w-s profilt, akkor a legtöbb esetben max olyan játék fogja koppra tekerni ami cpu igényes, vagy csinál shader optimalizálást, vagy egyéb hasonló jó dolgot.
Nálam pl. egyedül a warzone az ami elküldi 90 fokig optimalizálás közben, és a bemelegitő kör közben ~120W és 80-85 fokon megy, utána már nem.
De ezért is mondtam többször, h 65w profillal el lehet lenni simán... vagy belövöd 95W-re ami 128W ppt.De amúgy 65w-n is ellövi ingame 5450-ig nekem simán..
-
Gaming esetén szinte nulla hatása lesz. Referenciának nézd meg bármelyik nagyobb csatorna (techpowerup, gamers nexus, hardware unboxed) méréseit ugyanazzal a vga-val, és ha van olyan játékod, ami megegyezik velük akkor jó eséllyel pár százalékon belül vagy még a 65 wattos procival is.
-
-
Hétköznapi felhasználásban - főleg játékoknál egy 9800X3D esetén a grafikus kártyád lesz a szűk keresztmetszet szinte minden VGA esetén (kivétel az 5090, szerintem)
Úgyhogy az ajánlatom inkább az, hogy úgy állítsd be majd a CPU-t a hűtéstől függően, hogy ne legyen zajos, ne pörgesse a ventit ok nélkül.
Aztán ha van időd, mehet a cpu tuning, a ram tuning, és a vga tuning is
-
-
hackeeeee
Jómunkásember
Itt már nem nagyon játszik ez, CO van.
Illetve ahogy említettem, léggel nem nagyon tudod hűteni.
Talán 95W profil menni fog, de sztem ott már kevés lesz a DR. Nem azért mert xar, hanem a proci miatt. Sőt ha kicsit rosszab, feszigényes példányt fogsz ki akkor meg mindegy.
Offset itt nem nagyon megy már, lehet, de nem sokat számít.
-
hackeeeee
Jómunkásember
65w sima, 95w talan, 105w sztem mar keves lesz, 120w-re vegkepp. Ezek 88w, 128w, 142w es 162w ppt-t jelentenek.
D15-tel -20 co-val, ha birja az ingerkuszob akkor 90-95 fok koze lehet beferni cruncher alatt, r23-ban 85-90 fok koze, 142w ppt-vel, ilyenkor proci igenyesebb jatek mellett siman van ingame 80-85 fok a cpu. Persze ez mehet, csak nem mindenki szereti. 128w ppt mellett -5 fok ezekbol, kb
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik
- Sorozatok
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Béta iOS-t használók topikja
- Milyen program, ami...?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...
- Realme 7i 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 130+131+132+133 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- Bomba ár! Dell Latitude 5500 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- AKCIÓ! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- MacBook felváráslás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest