- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- iPhone topik
- Honor Magic V2 - origami
- Megérkezett Európába a Moto G55 5G és Moto G35 5G
-
Mobilarena
AMD AM5 Platform - Zen 5 processzorcsalád - Ryzen 9xx0(X/X3D) széria
A Zen 4 (Ryzen 7xx0) topic [erre található]!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Május 13.án teszteltem már, és azóta már jött még 2 frissebb bios
-
kikinda2
tag
-
-
A.) Az Asrock igazából egy plussz QA kört csinál, és pár hónap alatt kiszórja az összes rosszabb 9000-s amd processzort, de főleg a rosszabbakat. Az AMD ezekből tanul, és idővel beleépíti a következő agesa updatekbe + gyártás során elvégzendő tesztekbe.
B.) Az Asrock kissé nagyon agresszíven minmaxolja a PBO-t, és az olyan szintű degradációt okozhat a gyengébb eresztésű AMD procikon, hogy azok hónapokon belül elhalnak. Egyes esetekben órák alatt. 3.25 bios visszavett ebből.
C.) Mind a kettő, és még van valami plussz is, ami miatt döglenek a procik. Ehhez nagyjából 1-2 hónap kell, hogy kiderüljön jelentősen csökken-e a procihalálozás, vagy lesz még valami ok.
-
Ránéztem az Asrock redditre, 3.25 biosszal is halnak a 9800X3D procik (3-t biztos láttam most a főoldalon) és még bejött bootup issue is expo rammal.
Lassan ott vagyok, hogy ha valakinek Asrock alaplapja van és legfrissebb biossal nem megy az expo rendesen: ha teheti cserélje le. Nem éri meg ezt a bizonytalanságot. -
-
-
-
Ma már nem sok létjogosultsága van a Noctua drága léghűtőinek, egy fele annyiba kerülő AIO ugyanolyan csendesen (sőt) jobb hűtést biztosít, főleg AMD-nél
kivéve persze ha olyan a ház, hogy csak toronyhűtő fér be normálisan, pl. ITX, bár ott is vitatható helyettük egy negyed annyiba kerülő Thermalright, pl. az itt látható Phantom Spirit 120 SE (ami nálam 9950X-et hűt).
-
Ez nem a hűtő miatt van. Ezeknél az új prociknál annyira pici a mag hogy sokkal nehezebb hűteni őket mint a régi nagy magosokat.
Példának az a dögnagy noctua elvinne LGA3647 300w-os procit is mert annak többször nagyobb a felülete. Vagy régebben én pl 2eft-os deepcool hűtőt raktam a 120w-os sandy xeonra minden probléma nélkül, ma ugyan ez a hűtő egy mai procinál 120w-nál már 100 fokon forrna.
Nálam amit váltott i9-es az 500w-ot bezabált és kezelte is az egyedi nagy víz, de az egy 18 magos LGA2066-volt ami többször akkora méretben mint a mostani Ryzenem.
Szóval csak a watt az kevés infó egy proci hűtésénél. -
-
105W TDP (Azaz 142W PPT) és CO -15 vagy CO -20 megoldja a helyzetet.
Ez jó kicsi ház, légmozgás nem lesz túl acélos úgy érzem, a lég útjában áll a vinyó is. Nem ezzel a setuppal kell kergetni a 23k+ pontot szerintem
Elölről hozza valami a friss levegőt? Így 22500 pont teljesen okés, a VGA lesz főleg a szűk keresztmetszet szerintem.
Akár így is hagyhatod...
De! Ha meghallgatsz egy alternatívát, én beállítanék egy TJMAX 85 fokot és mellé egy 120W PPT-t, úgy igazítanám hozzá a ventiket aztán hagynámGaming alatt nem lesz baja és elmegy az idők végezetéig throttling nélkül. Cinebench 21k pont körül lesz szerintem.
-
-
Megnéztem most ezt a GN x Asrock videót, elvileg az arc a mobo Vice President, és amúgy ezzel a javítással azért szerintem a korai procihalálok jelentős részét mitigálják így. Amit hallottam, az korrekt. Ha tanulnak belőle és valamennyire követik a GN ajánlásokat, akkor fasza.
A javítással jön egy új baseline, és utána ha még halnak a procik, akkor kell még némi pofozgatás.
A “PBO nélkül hal a proci” állítások minimum kétségesek, mert a PBO-t legalább 3-4 helyen tudja az ember beállítani, ahol ki sincs írva, hogy PBO: AI tuning master, AI OC, Turboboost, Ryzen Master szóval a userek simán mondhatják, hogy nem volt a PBO on, de valahol mégis bekapcsolták.
-
Pbo+tdp probléma ha jól vettem ki azaz nem túlfesz. Ez magyarázat arra hogy a high end lapokban sült több ahol esélyesen magasabbak voltak a limitek.
Szomorú hogy ennyire ki volt élezve az alap pbo beállítás. Érdekes hogy a prociba nincs beégetve a max amper amit kezelne.
Fivr kellene már asztali procikra az lehet megoldana pár dolgot. Ne az alaplapra bízzuk az ilyeneket. -
Nyugodtan beleteheted, ez olyan alacsony szintű cucc, hogy csak a legfontosabb dolgok kapnak minimális áramot. És amúgy sem ez a 2 perc ölné meg a CPU-t, még ha tényleg ekkora gond lenne sem (de egyre tisztábban látszik, hogy komplexebb a probléma, nem csak annyi, hogy berakod a CPU-t, nem nyúlsz semmihez aztán meghal).
Forrás: https://arstechnica.com/gadgets/2022/09/everything-you-need-to-know-about-zen-4-socket-am5-and-amds-newest-chipsets/#page-3
Innentől:Built-in USB flashback support
De ha ennyire félsz, rádughatsz egy 2 dolláros CH341A programozót aliexpressről, nem kell forrasztani, bütykölni semmit, direktben megy, CPU nélkül is.
-
-
-
Ezt igazából nem nagyon teszteltem, nem akartam 1500 rpm fölé menni, mert úgy már kezd hangos lenni
1500 körül pedig ~5%-kal alulteljesített. CO után nemhogy alul, de felülteljesít a gyári beállítású all core tesztekhez képest néhány százalékkal ezzel a hűtővel, szóval teljesen meg vagyok elégedve vele, ennél erősebbet ITX-ben nem nagyon lehet építeni most. Kb. egy jobb fajta GPU hűtéséhez hasonlítanám a hangját all core terhelésen, bőven vállalható.
November óta megy hibátlanul, ASRock B650I Lightning-ban (a VRM sem megy 85 fok fölé, ami jónak számít egy kis ITX házban - tuning nélkül totál fölösleges ennél több). -
PuMbA
titán
A negatív CO ugye azzal jár, hogy magasabb frekvenciára tud boostolni a proci
Ha mellé még kap plusz fogyasztási keretet és magasabb maximális frekvenciát, amit ugye a PBO csinál, akkor előfordulhatott, ha úgy írták meg a BIOS-t. Ugye más alaplap gyártónál nincs ilyen, tehát valamibe belenyúlhattak, hogy ha a PBO miatt változik a SoC feszültség. Ha lesz hivatalos bejelentés, gondolom ezek után lesz az AsRock-tól csak akkor fog kiderülni a teljes igazság.
-
PuMbA
titán
Nincs, de ha CO-zni akarsz, akkor már be kell kapcsolnod
Az AsRock reddit-et nézve pedig használtak a halott proci tulajdonosok CO-t, viszont mást nem állítottak mellette az EXPO-n kívül. Ugye a CO mellett van még 4-5 PBO beállítás, ahol az alapértelmezett Auto gondolom túllő a drágább AsRock lapokon. Én is használok negatív 20-as CO-t, de az én lapomon állandó 1.185 és 1.19 között van a SoC voltage-m.
-
hackeeeee
Jómunkásember
Alapból auto-n van minden lap esetén, tudomásom szerint. Asus-nál biztosan (emlékeim szerint).
De akkor elvileg van limit, legalábbis szerintem.. vagy ha auto=enabled/motherboard akkor az ciki. de akkor viszont az sokmindent megmagyaráz..
No, -18 CO +200MHz, scalar x3, llc 6: Így is elmegy 1.305V-ig valamilyen tesztben.
-
Sefi84
senior tag
-
gejala
őstag
Megnézem majd.
Direkt nem akartam XMP/EXPO-t használni, azért kerestem olyan RAM-ot, ami Auton tudja 5600-at. Én csak a Crucialt találtam, mindenki másnál 4800 az alap. Mivel 5200 fölött már mindegy X3D prociknak, én a maximális stabilitásra mentem. Bónusz, hogy a fogyasztás / hőtermelés is kevesebb.Memory training van néha, de csak pár másodperc. Csak abból veszem észre, hogy olyankor olyan, mintha az Aorus logónál újraindult volna a gép.
-
Félreértés ne essék, a 9950X3D-t szerintem elég simán be lehet úgy állítani, hogy ne 220 wattot fogyasszon, hanem mondjuk biosban kap egy 150 watt maximumot, mellé még egy -20 CO-t, s így leadja erejének a 95-97%-át saccra és ITX-ben is elfér a hűtőjével throttling nélkül
És akkor egy röhejesen durván erős géped lesz abban a kis ITX téglában
Kérdés azért, hogy ezt akarod-e, szükséged van-e a 16 magra illetve elfogadod-e ezt a kompromisszumot.
-
Sokat változott a hűtők dizájnja az elmúlt években, még ha első ránézésre kisebb is, simán lehet sokkal hatékonyabb. Nem véletlen, hogy pl. a batár nagy, nehéz Dark Rock Pro 4 sorra veszíti el a teszteket a Thermalright fele annyiba kerülő, könnyebb, kisebb toronyhűtői ellen, elavult a dizájn a modern AMD CPU-khoz.
-
Nekem sima 9950X van Thermalright Phantom Spirit 120 SE alatt, ami azért egy jóval komolyabb hűtő, CO után elbírja 80-90 fok között throttling nélkül teljes terhelés alatt, még elviselhető hangerő mellett (két venti ~1500 rpm).
Azért lett ez, mert ITX gépbe ment, de amúgy ha normál házba vennék, hasonló áron vannak nagyobb, csendesebb hűtők.
Részleges terhelésen (csak pár mag kimaxolva) és játék alatt viszont síri csend van, szóval átmeneti megoldásként teljesen jó bármilyen gagyi hűtő, ameddig nem veszel jobbat. -
Noctua NH-D15 itt, két torony, két venti - 9800X3D - 140-150W fogyasztás.
Cinebench/Prime95 alatt 91-92-93 fok. Igaz LN adapterrel. Nem hiszem, hogy a 9950X3D hűvösebb lenne 220W maxon
Kipróbálni simán lehet, de azért ha van 330 ezer huf egy 9950X3D-ra, akkor nehogy ne legyen 20-25k legalább egy jó kéttornyos coolerre. Vagy inkább 35-40k egy 360-s ARCTIC Liquid Freezerre, hogy mehessen a Prime95 naphosszat.
-
-
itr_henrik
csendes tag
-
itr_henrik
csendes tag
-
Ájszii
tag
Igazából ez hőmérséklet és -co függvénye ha nem fix órajelet használsz. Ha rendesen le van hűtve a chip akkor -40co nál már kb nem is ejti az órajelet a max frekihez képest ahogy az effektív órajelet sem. Viszont az a maghőmérséklet amit hwinfóban látsz az nem tükrözi a valóságot inkább a tcl/die hömérsékletét érdemes alapul venni.
-
PuMbA
titán
Nagyban függ az is, hogy mivel mérték, ezt sajnos nem írja
Az MSI Afterburner alapértelmezetten például totál alkalmatlan CPU frekvencia monitorozására, mert nekem fixen szinte mindig maximum frekvenciát írt. AMD Software Overlay-re átváltva láthatóvá vált a valós frekvencia, ami 200-300MHz-zel alacsonyabb volt és e körül változott folyamatosan.
-
parandroid
félisten
9800X3D-vel érdemes most egy kicsit még várni, nyugaton már mindenhol ereszkedőben az ára. Egy hónap alatt ment le vagy 10%-ot, január-februárban meg még ugye 600 eur körül volt. Magyar piac biztosan lassabban reagál, ott valszeg nem pöróg annyira a készlet, szóval ami most van boltban, az sanszosan még drágább beszerzésű volt.
p
-
Tudsz mutatni olyan esetet, ahol az AM5 foglalat / alaplap meghajlott láthatóan?
Nekem egy NH-D15 van a B650E-E-n és meglehetősen masszívan áll rajta, nem látok / láttam rajta sehol értékelhető csavarodást, hajlást.
Én ezeket a CPU kereteket marketing fogásnak tartom, de nyilván, ha valaki hisz benne és lelkesen kiad érte X összeget, hát tegye, lelke rajta. Kárt nem csinál, de véleméynem szerint hasznot se hoz...
-
RI/OS
addikt
igen, nagyon fura.
tuti van a háttérben más is, mert már gondolom csak kész lenne a megoldás.
vagy valami hardveres gebasz van, amit nem tudnak szoftveresen javítaniha megnézed egyébként ha 1.225-nél 1.307-et kap, akkor ha 1.3-ra állítja be az expo, akkor ott kaphat ~1.38-at is, ami viszont már nem kevés...
-
Korábban már levezettem [link] . EU-ban nincs kiemelkedően rossz aránya az Asrock AM5 lapoknak. MSI rosszabb aránnyal van. Nagyon sok tényező lehet még de messze nem akkora a gáz mint aminek látszik.
Bios frissítés és fix Soc fesz (meg lehetőleg semmit ne hagyjunk auto-n), szerintem már ennyi megoldja a dolgot. Ha meg nem akkor garancia úgyis van és egy éven belül kiderül mi is áll a háttérben.
Szerintem engedékenyebb volt a régebbi bios auto fesszel és a korai 9800x3d-k érzékenyebbek voltak a feszre az userek meg tolták rá az expo-t meg a 10x-es PBO-t és jött a tűzijáték. Asrock túlfeszel az tény és ez ocsmány dolog, szerintem csak ennyi áll a háttérben. De ott van a sima meghibásodás hogy péntek délután rakta össze az esti műszak és így sikerült.
Alapvetően kell megváltoznia minden gyártónak a bios terén hogy NE az Auto legyen az alapbeállítás hanem a proci default értékei. Aztán ha valaki babrál akkor legyen auto de írja ki a nyomorult hogy a defaulthoz képest mennyit emel. -
RI/OS
addikt
X870E Taichim van a kezdetek óta, 9800X3D-vel, proc ram húzva, 1.26-os SOC-al.
emiatt követem felületesen az eseményeket.
Ne vegye senki készpénznek de amire rájöttem:Amiatt van hogy beállítják az EXPO/XMP-t, minden más auto, és van valami bug az asrocknál, ami miatt valamikor több SOC feszt ad, mint amit kellene.
Pl. 1.25-re van állítva és HWINFO-n látni is jó pár hozzászólásban hogy 1.3 fölött ad neki.
PL. [link]
Ha lefixálod a SOC-ot manuál 1.25-re és SOC/Uncore OC mode enabled-en van, akkor viszont semmivel nem ad többet, tegnap teszteltem, teszt alatt és játék alatt is.
És valószínűleg nálam emiatt nincs gond több mint fél éve.
Ez nem hivatalos álláspont, csak amit a sok hozzászólásból leszűrtem.
Ezt már korábban is írtam, de egyre biztosabb vagyok benne, hogy erről szól megint az egész hogy a SOC fesz miatt hullanak a procik.
Az viszont nevetséges, hogy február óta nincs új bios, és találgatnak hogy mi lehet a gond... -
csaba951
veterán
Helyedben simán használnám. Olyan helyről rendelj cpu-t ahol pörögnek az eladások, és nincs régi készlet (pl. Alza).
>ahogy nézem a redditet, ez nagyon gyilkos párosítás...
Persze, mert egy olyan fórumot nézel, ami direkt az Asrock alaplapok hibájával foglalkozik. Azok írnak bele, akiknek gondjuk van. Azok nem, akiknek jól működik.
Ha jobban megnézed, akkor a problémát jelentő hozzászólásokban rengeteg ilyen van:
* először rak össze saját maga gépet (itt simán lehet user hiba)
* frissítette a bios-t, de sokáig tartott így inkább menet közben újraindította
* régi bios-t használ (tudja, hogy van javított új, de nem érdekli)
* 2024-es cpu-t használ (igen van már 202506-os batch bejelentés is, de az új esetek nagy része továbbra is 2024-ből van) -
omfgk
veterán
Pontosan úgy hangzik ,hogy a DLAA szebb mint a natív.
És ha jól működik a DLSS, akkor a DLSS Quality is. Tehát a csak DLAA On-hoz képest nem romlik észrevehetően a kép.Viszont az kijelenthető ,hogy az esetek túlnyomó többségében megéri a DLSS, mert még akkor is ha kicsit romlik a kép, hoz annyi + fps-t, hogy a folyamatosság, vagy a + fps miatt jobban felcsavarható beállítások miatt tényleg megéri.
Tehát így vagy úgy, de a DLSS no-brainer.
-
-
Van egy headless 9950X compiler gépem, ami néha órákig elvan a nagy projekten, ezen csak a kisebb dolgokat csinálom, könnyebb IntelliJ projektek és hasonlók, amikhez nem kell olyan sok mag, csak néhány, de az minél gyorsabb
így nekem ez tökéletes setup, nem sok magra skálázódó cuccokra most a 9800X3D a leggyorsabb, és így esténként és hétvégente ha időm engedi, mehet a játék is ezerrel
ilyen ez a home office (lassan 10 éve).
Egyébként a 9950X-szel is nagyon meg vagyok elégedve, undervoltolva 150 watton (szinte gyári 9800X3D fogyasztás) még picivel gyorsabb is, mint gyárilag, és egy 17k-s Thermalright hűtő 1100 rpm-en 75 fokon tartja, meglep, hogy ennyire szidták az első teszteken
(bár sajnos nagyon gamer centrikus lett a PC ipar, amiben tényleg nem sokat fejlődött, ezért mindennek lehúzták).
Idle-ben (GPU nélkül) pedig 21 wattot fogyaszt a komplett gép, konnektorból mérve. -
Összeesküvés elmélet ON.
Simán el tudom képzelni, hogy látva mi megy a 7800x3d-vel, és hogy amúgy is emeltek ők is egyet már az áron, kihatással lesz az árakra. (természetesen negatív értelemben)
Most rakhatnak rá nagyobb árcédulát, és aki nem sajnálja rá a lóvét az megveheti most, később meg van miből engedni nyár elején valami húsvéti akció keretében és még mindig marad bőven haszon rajta nekik. -
omfgk
veterán
7800x3d 450 dolláron rajtolt.
Ebből lett 480 a 9800x3d-vel. És az utolsó héten derült ki. Addig nyitva hagyták a kérdést.Nyilván látva a 7800x3d áremelkedését. Meg persze az Intel balfaszkodását. 140 volt az alja nyáron, most 200.
Ugye a többi Zen 5 meg olcsóbb lett, mint a Zen 4 társai.
Egész egészséges volt a proci piac. Verseny, árcsökkenések ahogy telik az idő, de most ennek kicsit vége.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vicces képek
- GTA V
- Milyen légkondit a lakásba?
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- NBA és kosárlabda topic
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- További aktív témák...
- Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! Lenovo ThinkPad X13 Gen 5
- DELL Universal Dock D6000 docking station (452-BCYH) (DisplayLink)
- BESZÁMÍTÁS! Asus Rog Zephyrus G14 notebook - R9 4900HS 16GB RAM 512GB SSD RTX 2060 6GB Max-Q WIN10
- Csere-Beszámítás! Olcsó RTX Gamer Laptop játékra! I5 11400H / RTX 3050Ti / 16GB DDR4 / 512GB SSD
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest