-
Mobilarena
AMD AM5 Platform - Zen 5 processzorcsalád - Ryzen 9xx0(X/X3D) széria
A Zen 4 (Ryzen 7xx0) topic [erre található]!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
Icewloxy #7793 üzenetére
Nem.
Amennyiben legalábbis a "Turbo Game Mode" vagy "X3D Gaming Mode"-ot értesz "játék mód" alatt.
Ez általában kikapcsolja az SMT-t, vagyis a kétszálas magonkénti feldolgozást. Tehát 8 mag / 16 szál helyett lesz 8 mag / 8 szálad.
Persze, vannak játékok, ahol ez javít, de sok esetben csak ront. -
gejala
őstag
válasz
Icewloxy #7773 üzenetére
USB4 még bugos, pl. Giga X870 lapokon ismert bios probléma, hogy elhasal alvásból visszajövet.
A proci halálát közvetlenül nem okozhatja az alvás. Ott inkább az történt, hogy valami bios probléma miatt kapott mondjuk egy jó kis túlfeszt ébredéskor. Asrock lapok szeretnek fura dolgokat csinálni, más gyártónál szerintem nem haltak meg procik alvás után.
-
csaba951
veterán
-
válasz
Icewloxy #7670 üzenetére
de mi értelme a rulettnek?
pont ugyan ennyibe kerül egy GIGABYTE B850 EAGLE WIFI6E
vagy picivel többért MSI PRO B850-P WIFI
és nem fogsz orosz rulettet játszani a 9800X3D-vel
ahogy már a kolléga is leírta SEMMI nem indokolja hogy bárki ASRock lapot vegyen hisz ugyan annyiért van BIZTONSÁGOS Giga vagy MSi is, tehát nem lehet azt mondani hogy azért kell ASRock mert olcsó, hisz nem olcsó mert ugyan annyiba kerül mint a többi gyártó hasonló kategóriás lapja!
a felsorolt áruházak foramax, firstshop, oaziscomputer ezeknél mind borítékolhatod az 1.hónapos ügyintézést vagy inkább még ennél is többet!
Nemhiába mondjuk a zöld manós boltot ott általában 3-5.nap alatt megvan a garis csere!
-
-
válasz
Icewloxy #7653 üzenetére
Ha cél a biztonság és stabilitás, akkor az a default. -30 CO-val ha elkezdesz fagyogatni, akkor oda a stabilitás.
TJmax 85 lesz a barátod.
A biztonságod az, hogy normális boltból veszed a procit és az alaplapot. Jah és ha lehet, ne Asrock legyen, mert biztonságról beszélünk.
-
-
Maelephant
senior tag
válasz
Icewloxy #7590 üzenetére
Ha visszaolvastál volna, nem terjesztenél félinformációkat. Egyes alaplapokon a 3.25-ös BIOS problémás volt, azokra "hotfix" jelleggel kiadtak 3.26-os verziót, de ahol nem, ott a 3.25 a szándékoltan és helyesen legfrissebb változat, nem az van, hogy minden alaplapnál 3.26-nak kellene lennie.
-
-
-
parandroid
félisten
válasz
Icewloxy #7041 üzenetére
Az elmúlt 3-5 napban kb 5x írtam le neked 3 különböző topikban (többek között ebben is), szóval legszívesebben megkerestetném veled, de NZXT H9 Flow RGB+ 2025.
p -
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Icewloxy #6700 üzenetére
Aztan az ilyenek jonnek kerdezni, h ez az van beallitva, es instabil, kibobal jatekokbol, stb stb..
Nekem voltak olyan tesztjeim, ami 2 ora y cruncher stabil volt, illetve lement 30 perc r23, de random ingame hibazott.. majd hopp, az aida 4 pipas tesztet eldobta par perc utan..
rossz volt a co setup.. finomhangolni kellett.. es csak az auda teszt mutatott hibat..
-
válasz
Icewloxy #6700 üzenetére
Az előbb épp erről írtam.
Több száz órát raktam a saját gépem tuningolásába, a finomhangolás rész max. benchmarkokban hozott mérhető változást, játékok alatt igazából nem. Aztán jött egy játék (esetemben a Mechwarrior 5: Clans) és esett-kelt a játék, de brutálisan (ott a -CO volt a ludas).
Ilyenkor pedig nem baj, ha realistán hátra dől azért az ember, és végiggondolja, hogy ez megéri-e? Nem értelmesebb inkább játékkal, sorozatnézéssel, stb. eltölteni ezt az időt?Még egyszer: mindenki maga döntse el, hogy mire fordítja a szabadidejét, tehát ha Neked az a célod, hogy órák százait ölöd a tuningolásba, tedd bátran. De especiel én úgy látom, hogy az AM5 Zen4/Zen5 esetén nagyjából egy nagyon minimális tuningnak van értelme, amit pár óra alatt le lehet zavarni alapvetően, és utána már viszont csak időpazarlás az egész, mert nem fogsz valóban értékelhető eredményt elérni. Az pedig szerintem valahol egy önbecsapás, hogy pár száz, esetleg ezer pontnyi CB23 eredményért (ami amúgy így is tized - század százalékos eredmény) mégis megtesszük ezt.
[#6551 hozzászólásban] ezeket a javaslatokat leírtam, kb. ennyi a meglátásom a témában.
-
válasz
Icewloxy #6688 üzenetére
Megbocsáss, de kicsit már fárasztó, amikor ilyen szuper-duper-youtuber videókon pallérozódott embereknek kell elmagyarázni, hogy mekkora zöldségeket hordanak össze, a helyett, hogy mondjuk végigolvasnák az összefoglalót.
A videóba beletekertem, iszonyatosan időpazarlásnak érzem, hogy ilyenekre energiát fordítsak, de a közösségért mindent....
Kb. itt érdemes elengedni a témát:
Mi látunk? Hát azt, amiről pár hónapja ment egy hosszabb rant itt, és újra és újra és újra elő kell hozni, mert sokan még mindig ott élnek, hogy van egy CPU órajel, és az legyen jó magasan, stabilan, fixen. Mert egy 20 évvel ezelőtti procinál még úgy működött, tehát az most is ilyen.
Az egyszerűség kedvéért akkor megint vegyük elő a HWinfo64-et, ott egyszerűen magyarázható...
Ha a HWinfo64 mag órajeleket, vagy a busz órajeleket is mutat.
Nézzük meg az enyémet CB23 multi-thread alatt:Kezded sejteni mekkora nyuszibarlang ez?
A felhasználók oroszlánrésze még mindig azt a mesét olvasgatja este, hogy a magok egy adott (így is több Ghz-es) frekvencián pörögnek (ez a "base frequency"), és amikor terhelést kapnak, akkor még magasabbra boostolnak fel (ez meg a "boost frequency"). Aztán jól ott maradnak, stabilan.Csakhogy már jó ideje nem így működnek.
A rendszer figyel kismillió változót, mint terhelés, feszültség, áramerősség, hőmérséklet, stb. Ezek alapján másodpercenként több százszor, ezerszer módosíthatja az aktuális frekvenciát. Mindig dinamikusan változnak, a programszálakat össze vissza dobálhatja is a rendszer a magok szálai között, hogy minél hatékonyabban működjön.
De hogy magyarázod ezt el egy átlag felhasználónak?Nagyon nehéz, általában nem is sikerül. Zen4 topicban is volt olyan kolléga, aki fix órajeleket akart beállítani magának, hogy ne ugráljanak már neki itten azok a fránya frekik. Meg aztán szépen nézegeti mindenki a "Mag órajel" értékeket, és abból vonnak le mélyenszántó dolgokat...
A HWinfo64 pedig valójában lebuktatja magát, ha fölé vinnéd az egeret, szépen, magyar nyelven ki is írja:
A kulcs az, hogy "...ezért nem reprezentálja jól a későbbi CPU-k rendkívül dinamikus viselkedését."
Nézzük meg a "Busz Órajel" értékeknél mit ír:
Upsz. Külön kiemeli, hogy az érték jobban tükrözi a dinamikus állapotát.
Most nézzük meg még egyszer az értékeket. A Mag órajelnél nálam 5,500Mhz látható, ez látszólag oké, a 7700X max. boost frekije ennyi. De hát leírja, hogy ez nem igazán megbízható adat a modern prociknál.
Nézzük meg a Busz órajelet, hiszen az közelebb áll a valósághoz. De hát ott a legmagasabb érték is 5000Mhz alatt van (4,969Mhz).Jajj, átlag userként most tele kéne sírnom a fél világot, hogy milyen sz@r a procikám, mert hát bő 10%-al alacsonyabb frekin mozog a busz órajel szerint. Az eredmény még rosszabb, ha a CB23 single core értéket nézném.
A busz órajelnél azt látnám, hogy sokszor 4000Mhz alatti a legmagasabb 'jelenlegi' érték, ráadásul az is ugrál össze-vissza a magok/szálak között (mondjuk itt már a preferált magok/szálak között ugri-bugrál). Jajj-jajj, mi a baja a gépemnek, miért nem megy fix 5.5Ghz-en?!?!?Most mit lehet ezzel kezdeni? Tippre a HWinfo64 és a videóban lévő programnál a felhasználói nézetek miatt okkal egy kicsit fals információt mutat inkább a Mag órajelek alatt, hogy ne kapjanak az átlag egyorrú userek szívrohamot, hogy vannak olyan magok a gépében, amelyek nem boostolnak fel az itt-ott megadott értékre, más magok meg miért szundikálnak, ahelyett, hogy pörögnének... üresjáratban...
A szuper-duper-youtuberek meg ezt az életbölcsességet adják tovább....A hosszú levezetés végére (ha még itt vagy) szerintem egyszerűen engedd el a témát.
Meg ne nézegess ilyen mélyenszántó videókat, mert úgy megvezetnek, hogy a fal adja a másikat... -
válasz
Icewloxy #6691 üzenetére
Cinebench nálam az kb arra jó, hogy kimérd nagyjából mennyi lesz a max proci hőmérséklet folyamatos meló esetén, beáll az szépen a 10 perc alatt amíg fut. Ha csak pár fokkal a 95 max alatt van, az már jó, megfelelő a cooler.
CO stabilitástesztre egy random játék jobb, mint a cinebench. Persze van ycrunher meg a társai, de annyi időm nincs és van pár "CO-ra érzékeny" game a listán
-
-
omfgk
veterán
válasz
Icewloxy #6688 üzenetére
Corsair Titan 360 RX Cooler
AIO-val hűtöd majd?
Egyébként ez a kérdés pont emiatt megválaszolhatatlan.
simán csak pbo enabled bekapcsolásával szépen tudja tartani az 5200mhz-et?
Az meg ,hogy allcore mennyit megy, az szintén érdekes kérdés.
Mikor? 10 másodperccel a teszt elindítása után? 10 percen keresztül? -
-
válasz
Icewloxy #6678 üzenetére
Én rájöttem kb. bő fél év alatt, hogy a proci default nem olyan rossz dolog ám
-10 CO-n van most, meg +100MHz offseten, nagyon lightos PBO tuning szint
Szinte csakis RAM timinggal játszadozom néhanapján, és ott se húzom ki a végletekig
Az alaplap tesztgyőztességet szerintem hanyagoljuk, mert 2-3 fok a VRM hőmérsékleten nem oszt nem szoroz, és Zen 5-n az OC sokkal jobban függ a procitól, mint az alaplaptól.
-
-
válasz
Icewloxy #6663 üzenetére
A sok kérdés előtt miért nem olvasod el a topic tetején az összefoglalót?
Ott van a procikról minden, az alaplapokról minden (a tesztgyőztes marhaság helyett inkább bölcsebb volna saját magadban letisztázni, hogy mire van szükséged, mik az elvárások), a RAM-okról minden, szó szerint a kérdéseid nagy részére választ kaptál volna minimális olvasás árán...
A Zen6 család idén kerül bejelentésre, a megjelenés kapcsán nincs megbízható információ, csak pletyka.
-
-
válasz
Icewloxy #6661 üzenetére
Nálam a 9800X3D proci, 90 ezer körüli B850 alaplap és 32/48/64GB 6000 CL30 ram a sweet spot szerintem, mint top gaming félkonfig. Már a 140 ezres alaplap is már egy picit túlzás nálam, de éppen beleférhet.
Én biztos nem várnék, 206k most egy 9800X3D a Kazynál, jövőre egy whiskeybe fogadnék, hogy a 12 magos X3D proci kb. 300 ezer lesz + még az alaplap
200-300 ezer egy alaplapért meg nonszensz. VGA-t meg nem is mondok, mert ott aztán 350 ezertől 1.35 millióig van minden, mint a búcsúban
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Autós topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Béta iOS-t használók topikja
- Milyen program, ami...?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- További aktív témák...
- Honor Magic5 Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- iKing.Hu - Motorola Edge 50 Ultra - Nordic Wood - Használt, karcmentes
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- Microsoft Windows, Office & Vírusirtók: Akciók, Azonnali Szállítás, Garantált Minőség, Garancia!
- Asus TUF A15 FA507NU - 15.6"FHD IPS 144Hz - Ryzen 7 7735HS - 8GB - 512GB - RTX 4050 -2.5 év gari
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest