- Honor 200 Pro - mobilportré
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Netfone
- Realme 9 Pro+ - szükséges plusz?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
-
Mobilarena
AMD AM5 Platform - Zen 5 processzorcsalád - Ryzen 9xx0(X/X3D) széria
A Zen 4 (Ryzen 7xx0) topic [erre található]!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mielőtt nagyon összekutyulod a biost, én pár dolgot tennék:
Bios update, mostanában jött ki jópár alaplaphoz update, az úgyis defaultba tesz mindent.
Ha már a legfrissebb bioson vagy: Optimized Default load - reboot - minden maradjon AUTO-n.
Memory részlegnél az EXPO kiválasztása, amely DDR5 6000-t ír ki.Save, reboot, lősz nekünk képeket. Stutter meg kéne szűnjön ha RAM volt esetleg a gond, RAM DDR5 6000 CL30-n kéne ketyegjen Zentimings szerint.
-
csaba951
veterán
-
csaba951
veterán
Megnéztem a gyártónál memória specifikációt, de ott nem szerepel, hogy melyik profilban mi van. Azt választ ki amiben a 6000-es van.
>Ja és ezt hol találom meg: Gear Down=Disabled?
Asrock alaplapon van, szóval biztos nem ott ahol nálam.
Asus TUF-on az F9-el tudsz keresni a biosban. Előbb-utóbb megtalálod. -
csaba951
veterán
Konkrétan ezt a profilt teljesen felesleges finomhangolnod. Kapcsold be az EXPO-t (vagy XMP-t) 6000-es profillal. ECK=MCK. Memória 6000 MHz. Gear Down=Disabled.
Ha megvagy, akkor újraindítod a gépet és csinálsz egy új ZenTimings képet és Cinebech r23 tesztet és képet az eredményről. Ha kész vagy feltöltöd ide, és majd adnak tanácsot a fórumtársak, hogy tényleg jó-e.
Neked kb. ennyi elég is lesz, a többi neked csak időpazarlás. Inkább használd a gépet!
-
PuMbA
titán
Az EXPO profil erre van, hogy minden értéket felturbóz úgy, hogy nem kell érteni hozzá és még a biztonságos szintre
Én is ezt használom. Totál semmi lényegest nem nyertem az egyenkénti további állítgatással sőt, még lassítani is lehet, mert egyes értékek szigorúan függenek más értékektől. Ezért nem ajánlott tudás nélkül nekiesni és inkább EXPO-zni ajánlott. Illetve ha valami akadás / szaggatás van EXPO-val, akkor azt nem oldja meg a további birizgálás, mert más a probléma.
-
PuMbA
titán
9800X3D-nél szerencsére alig számít a memória kifacsarása
Csak kapcsold be az EXPO profilt a BIOS-ban, amivel 6000MHz-en fog menni a memóriád és készen vagy. Így nem állnék neki a mélyvíznek, ha még erről sem tudsz, mert az már amúgy nem fog adni további kihagyhatatlan gyorsulást.
-
hackeeeee
Jómunkásember
Kb. tesztelni kell, én most ezt csinálom..
Csak, szerintem ez a venti felállás csak olyan esetben jó, ha nem termelsz befelé alulról.. bár nekem most ez valamennyit hoz így, de tényleg nem sokat.. Még majd kipróbálom, hogy kikötöm az oldalsókat, és az alsókat is, hogy akkor mi történik.
-
-
omfgk
veterán
A batch-es marhaságot valamelyik nagyon ráérő reddit huszár kezdte el gyűjteni.
Pedig továbbra sincs kiugró sorozat.A korai batch-ekből több van, mert azok már gépben vannak és használják őket. Surprise.
Így kapásból megjósolom ,hogy a még a Mediamarkt raktárban lévő TV-kből kevesebb a hibás mint azokból amik már kiszállításra kerültek.
-
Yodamest
veterán
Ott is ugyanezt, mivel eleve semmi sem lesz cpu limites ezzel a procival, így konkrétan semmit nem veszít az ember átlagfalhasználás és gaming mellett. Én egyelőre még nem használom az ecot, de esélyes, hogy véglegesre be lesz kapcsolva, ha már nem tervezek többet benchmarkolgatni.
-
-
Azért nehéz ügy, mert több forrása is lehet.
Saját példa a Mechwarrior 5: Clans, ami egy tuningolt, de aladdig mindenfél játékban betonstabil gépen fagyott folyamatosan cirka 20-30 percenként, és végül a PBO CO beállítást kikapcsolva szűntek meg a problémák.
Abban a játékban ettől függetlenül apró lagok voltak például, amikor új modelleket töltött be ("spawn"-oltak az ellenséges Mech-ek például). De engem az especiel nem zavar különösebben.
BIOSnal lehet downgradelni?
Igen, ASUS esetén alapból emlékeim szerint be van kapcsolva ez a kapcsoló, tehát nincs akadálya, hogy lefele lépkedj. Ha mégis nyekeregne, akkor a Tool menüpont alatt van ez a menüpont (mindjárt csinálok róla screenshotot).
Egyébként így a leírásod alapján ez lehet akár játék vagy UE5 specifikus probléma is...
-
-
Gondolom komolyan gondoltad, hogy ezt így csípőből, az adott játékok és a hardveres / szoftveres környezet ismerete nélkül (hiszen ilyen apróságokat nem osztottál meg Velünk) meg fogja Neked mondani valaki, hogy miért tapasztalsz lagokat?
Legalább alap hibakeresésen túl vagy?
Friss Windows telepítés?
BIOS / Driverek frissítése?
Ellenőrizni, hogy nem valamelyik 3rd party program felelős érte? (RGB fény állító meg mindenfél bloatware programok kilövés a feladatkezelőből)
Ha online játék, akkor hálózatot ellenőrizted, router / home gateway frissítés és/vagy reset megvolt?
Stb... -
steewcv65
őstag
CPU Beállítások
SMT Mode (Simultaneous Multithreading)
Enable: A processzor minden fizikai magját két logikai magként kezeli, így több szálon futtatható feladatokat gyorsít.
Disable: A CPU csak fizikai magokat használ, ami bizonyos programoknál stabilabb teljesítményt és alacsonyabb késleltetést adhat.
PPC Adjustment (Processor Power Control)
Enable: A CPU energiatakarékos módban is működhet, és dinamikusan állítja az órajelet.
Disable: A CPU mindig maximális teljesítményen fut, nem csökkenti az órajelet.
PSS Support (Power State Support)
Enable: Engedélyezi az energiatakarékos állapotokat, így a CPU alacsonyabb frekvenciára kapcsolhat terhelés nélkül.
Disable: Megakadályozza az órajel csökkenését, stabil teljesítményt biztosít, de több energiát fogyaszthat.
Precision Boost Overdrive (PBO)
Enable: Engedélyezi az AMD dinamikus túlhajtását, a CPU túllépheti az alap boost órajelet, ha megfelelő a hűtés és a feszültség.
Disable: A CPU a gyári specifikációk szerint működik, nem lépi túl az alap boost órajelet.
Core Performance Boost
Enable: A CPU magok dinamikusan növelhetik az órajelüket, ha van hőmérsékleti és áramellátási tartalék.
Disable: A CPU csak az alapórajelén működik, nincs automatikus boost.
Power Supply Idle Control
Enable: Lehetővé teszi az alacsony fogyasztású módokat, csökkentve az energiafelhasználást üresjáratban.
Disable: Megakadályozza a CPU alacsony feszültségre váltását, ami stabilabbá teheti a rendszert.
Global C-State Control
Enable: Engedélyezi az energiatakarékos módokat, a CPU egyes részei alacsonyabb fogyasztású állapotba léphetnek.
Disable: A CPU folyamatosan teljes teljesítményen működik, nincs energiatakarékos állapot.
Power Slow Slew Rate
Enable: Finomhangolja az áramellátás sebességét az energiatakarékosság és teljesítmény egyensúlya érdekében.
Disable: Nem szabályozza a teljesítmény-átmeneteket, gyorsabb, de esetleg nagyobb feszültségingadozásokat eredményezhet.
ZEN5 Gaming Optimizations
Enable: AMD specifikus optimalizációk a teljesítmény javítására játékokban és más feladatokban.
Disable: A rendszer standard működési módot használ, optimalizáció nélkül.🔹 RAM Beállítások (DDR5 – EXPO-n kívül) -
hackeeeee
Jómunkásember
-
2 hete hasznàlom (fórumon előbb fent vannak mint a hivatalos Asus oldalon), semmi baj vele. Stabilabb most mint volt az előző végleges biossal. Néha előfordult hang recsegés (nem 100% stabil fclk jele),meg csak -17co volt stabil a legrosszabb magon. az új betaval megszűnt a hang recsegés és màr -25con is stabil. RAM OC maradt ugyanannyi mint az előző biosokkal. Nem is próbàltam feljebb venni ,nincs kedvem újra tesztelgetni
-
omfgk
veterán
Olyan 60k alatt nem erőltetném például az AM5 lapokat.
Onnan jönnek a Gigák. Giga Eagle, Gaming X. Azt könnyen ajánlanám már.
De ugye az AM5 platform az még mindig foghíjas a budget kategóriában. Szóval ez nem túl nagy megkötés.
Nem kell 60k-s alaplapba tenni azt az 50 ezres procit, ami ugye nincs is AM5 esetén.AM4 az ami használtan most a budget AM5 igazából.
7600 (esetleg 7500f) és innen felfele.
-
-
-
-
Ha van időd, akkor igen, a hűtő meg elviszi a procit csuklóból gaming közben.
Én defaulton használom most, mókoltam CO-val meg PBO-val, de nem láttam szükségét mert VGA-m sincs, ami kihajtaná (4090, 5090-nél szerintem már érdemes ránézni, alatta felesleges kb).
Noctua NH-D15m van, ami kb. azzal egyenlő kocka.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest