- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Erős specifikáció, kompakt formában
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- Fotók, videók mobillal
- iOS alkalmazások
- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Yettel topik
- iPhone topik
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
KROK640
nagyúr
válasz
#68216320 #64731 üzenetére
DX2-höz bőven elegendő akár 16MB RAM is! Többnek nem is nagyon van értelme.
Mi annak idején Pentium 1-es 166-hoz raktunk 64MB RAMot, és már az is overkill volt tulajdonképpen...
ismerettségi körben lett végül két 233-as MMX is 64MB RAMmal, de azok mégis 233-asok voltak -
alvaro
senior tag
válasz
Újabb szavazat a 16 megára, 486-on futottam bele pár demóba, aminek kevés volt, de teljesen őszintén azokat legfeljebb egy jól kigyúrt 5x86-on lehetne élvezni. Ami játék nekem eszembe jut, hogy elindul ugyan 16 megával, de sok hely nincs ugrálni (pl. cache-t tölteni mellé), az mondjuk a Blood vagy a Tomb Raider, amik szintén nem igazán fekszenek egy DX2-nek. Quake egyébként meglepően jól elvan 8 megával is, de játszhatóságról szerintem 486/66-on nem igazán beszélhetünk.
Ennek ellenére elég tipikusan 32MiB memóriát pakolok a 486 lapjaimba, sose árt felkiáltással, meg hogy el tudjam lőni a páratlan 32-es modulokat, amiket sajnálnék kidobni... 16 jobbára akkor megy bele, ha 30 tűs ramokat fogad.
-
Frawly
veterán
válasz
16 MB memória elég abba, a 32 MB felesleges overkill. Amelyik progi profitálna a 32- ből (Win95, Quake, stb.), azoknak a DX2-es proci úgyis kevés lesz. Inkább a cache-t maxold ki, mint a RAM-ot.
MS-DOS 6.22-ön felül Cute Mouse driver, szabványos IDE/OAK CD-ROM driver, menükre szétbontott AUTOEXEC.BAT és CONFIG.SYS fájlok. Fájlkezelőnek (benne szövegszerkesztő, táblázatkezelő, számológép) DOS Navigator 1.51 (megnézheted a DN II, Necromancer DN verziókat is, de azok bugosak lehetnek). Képnézőnek és médialejátszónak QuickView, opcionálisan zenelejátszónak Cubic Player vagy Open Cubic Player. mp2-őt még viszi a DX2, az mp3-at nem (esetleg valami minőséget rontó decoderbeállításon). Arj, Rar legutolsó verzió.
Érdemes még rá Win 3.1-et tenni. Ha hálózatot is építesz windowsos gép felé, akkor opcionálisan Win 3.11 for Workgroups-re upgrade-elheted, de a 32 bites hálózati drivereken kívül ennek más előnye nincs, amúgy elég a Win 3.1-es verzió. Hálózat kiépíthető DOS alatt is, Ethernet Packet DOS driverrel és mTCP-vel.
Esetleg kipróbálhatod az OpenGEM és Desktop2 felületeket DOS-on. Ami még néha hasznos: Norton Disk Doctor.
Na meg azok a játékok, amiket játszani szeretnél rajta. Azokat össze lehet szedni abandonware oldalakról, esetleg a későbbieket GOG-ról.
-
-
válasz
1. 16-32MB, 486- ba 16 elegendő, a 32 ha overkill konfigot szeretnél, illetve befolyásolhatja hogy mennyi az alaplapi cache ?, a 32- höz 256K kell, 128K esetén a TAG ablak nem fogja be, lesz mindíg nem gyorsított terület.
2. DOS- os gamek, utilok max 95-96- ig.
3. Win3.11 ha hálózatot is szeretnél, itt a legegyszerűbb belőni, DOS alatt is be lehet, de ott körülményesebb. Ebben a korszakban játéktéren a DOS volt még az uralkodó, de van néhány Win3.1x- re írt játék is. Esetleg Win95 első verzió, de az nem nyújt sokkal többet mint a 3.11, az OSR2 meg inkább már Pentiumra való. -
-
válasz
#68216320 #63864 üzenetére
Az A500/600-zal egyezértek. OCS/ECS limitált, a Vampire túlzás hozzá. Bár ha végre menni vog az új szériával az AGA, akkor az nagy előrelépés lesz.
1200-esnél azért kérdéses nekem a dolog, mert amikor kijött már inkább PC-re fejlesztettek. Sajnos későn készült el. Persze ki lehet gyúrni, de hány programhoz kell bármi ami egy 20MHz-es 68020-nál, maximum 25MHz-es 68030-nál erősebb?
A nagy kérdés az, hogy van-e értelme olyan programokra gyúrni a gépet amiket sokkal kényelmesebben lehet futtani egy PC-n, mert már eleve arra tervezték?
A gotek olcsó és ha csak max 2-3 lemezes játékokról van szó, akkor el lehet vele karistolni. Pontosabban ami nekem az AMigához kötődik (Dyna, Pinballl, Cannon fodder) mind elfut róla kényelmesen. Az viszont igaz, hogy Dune, Settlers, XCOM... játékoknak nem futnék neki vele. Igaz azokat már inkább PC-n játszottam, oda tartoznak számomra.
-
hege8888
aktív tag
válasz
#68216320 #63867 üzenetére
Ja, ismerem mindkettőt..
9 fingers-ről volt egy video youtube-on ami a bedigitalizált nyersanyag volt, ahogy a csajok csináltak pár koreográfiát, azt láttad?
Én Amigán a játszadozás mellett Protrackereztem, de közö(n)sség híján magamnak..
Illetve 2004 fele csináltam pár remaket néhány kedvenc amigás zenémből, hogy ne olyan .mod-osan szóljanak. Igazából Fastrackerben kibontottam többsávosra a dalokat, megkerestem a lehetőleg minél jobban hasonlító hangmintákat. Amigaremixen fent vannak, csak mivel remixnek nem igazán nevezhető, eléggé le vannak pontozva.. Na mindegy..Az 500asom nekem a kamaszkori darabom, a többit vettem-kaptam, hogy kicsit megengedhettem magamnak..
Mostanában agyalok, hogy kéne rakni az 1200esbe és az 500asba is valami kártyát. -
hege8888
aktív tag
válasz
#68216320 #63854 üzenetére
Huh, ezzel a ledes kivezérlésjeltővel odaver.. 😁, főleg, hogy a no1 State of The árt fut.i
Hogy lett beépítve?
Sajnálnám elváltoztatni az eredeti Amiga házat, de egyben k_rva jó is..Arn: peachman linkjén az egyik legjobb (ha nem a legjobb, ami Amiga 500asra megjelent) demo fut
-
válasz
#68216320 #63862 üzenetére
1. Jujj, akkor nem kellett volna ezt a 8 bit marhaságot írnom. Csak tipp volt, az XT előtti időkre gondoltam.
Most ahogy nézem IBM XT 1983 március 8 óta van a piacon. Amiga meg lesöpörte az IBM-et. At a relatively affordable base price of US$1,295 (equivalent to $3,017 in 2018) the Amiga could display up to 4096 colors, produce 8-bit stereo audio and run several applications concurrently. These qualities were unprecedented in a consumer-oriented computer and gave the Amiga 1000 a significant technical lead on its three main competitors (the Atari ST, the Macintosh and the IBM PC)
Mindegy, ebből már nem jövök ki jól3. 4. Mmm, fincsi konkrétumok.
---
Köszönöm frescho.Versenyben csak a Macintosh és PC maradtak amit most egy kicsit sajnálok. Bár a kompatibilitásnak jót tett a vagy PC vagy Mac választhatóság.
-
hege8888
aktív tag
válasz
#68216320 #63850 üzenetére
Erről van kézzel fogható élménye valakinek?
Wicher 500i kártya.
Már gondolkodtam az 500-ashoz is keríteni egy valamilyen kártyát, de nem tudnék választani.. -
FF23
senior tag
válasz
#68216320 #63748 üzenetére
Nem feszeli túl, az Intel oldala sokszor téves, túl általános és a steppingeket sem különbözteti meg. Az 1.25V - 1.4V tipikus Prescott fesz. az Nw cpu-knak mindig is több volt 1.475V - 1.55V
A D865PERL-t is lehet húzni a Clocgennel vagy a Systoollal. PLL: ICS-952618
-
Frawly
veterán
válasz
#68216320 #63748 üzenetére
Ez ilyen. Túlfeszeli, mert akkoriban pontatlanul feszeltek a lapok, nagy tűréshatárral. Az Abit lapok még önkényesebben bántak a fesszel, a C800 még ebből a szempontból talán a legstabilabb. Ha sok a fesz, kézzel feszeld alul a BIOS-ban, míg multiméterrel nem mérsz megfelelő valós értéket.
(#63746) arn: nem baj azért, hogy 4 giga van benne. Oké, csak 3,5 gigát lát belőle (vagy még kevesebbet, ha több VRAM van a videókártyán, vagy több eszköznek van ROM-ja a gépen), de legalább ki lehet kapcsolni a lapozófájlt. Anno valóban nem volt senkinek 4 giga RAM-ja, egyrészt pont az említett címzési korlát miatt nem lehetett kihasználni, másrészt iszonyat drága volt akkoriban, harmadszorra az 1 gigás DDR1 modulok is csak későn jelentek meg, negyedszer sok lapon a chipset korlátozta, hogy csak 1-2 GB RAM-ot tudott kezelni.
-
Frawly
veterán
válasz
#68216320 #63738 üzenetére
A NW jobban húzható, a Prescott gyorsabb. Mindegy melyiket használod. Mindkettő melegszik, mint a fészkes fene. Főleg, ha csak gyári hűtőt használsz, és nem valami komolyabbat.
A 4>3,5 GB RAM limit nem jelentős, a 32 bites architekturális korlát miatt egy folyamat úgyse tud 2 GB-nál több memóriát használni, és ez bőven elég is az XP-re készült (DX9, OpenGL2) játékoknak. Mármint azok, amelyek XP-re készültek, és nem visszabutítással futtathatók (mint a Crysis, ami csak DX9-re butítva megy XP-n). Ezeknek a 7600GT is vastagon elég (egy 6800-as is elég lenne, a lényeg, hogy SM3.0 legyen rajta), meg a ~3 GHz-es P4.
Komolyabb cuccnak nincs is értelme, mert azok csak DX10 alatt meg 64 biten, és több szálon futnák ki magukat, míg az XP-s játékok 1 szálat használtak.
Win9x-eseknek meg az 1 GB RAM és 1-2 GHz-es proci is bőven elég.
-
törölt tag
válasz
#68216320 #63724 üzenetére
Na, picit játszottam a P4C800 lapban a prescott 3GHz-es CPU-val.
Az első proci nagyon nem akart menni, 240-es FSB-n már vagy betöltött a Win7 vagy nem. Aztán meglestem és a VID 1.388V-ot jelzett, ami siralmas szám.
Volt egy másik 3GHz prescott, ennek VID 1.313V jelzett a HWInfo.
Na, ezzel már lehetett picit játszani, pedig korábbi steppinges. Persze a ramot visszaosztottam rendesen.
Lehet még ki tudnék sajtolni belőle valamit, de nem lenne értelme úgy gondolom. Majd úgyis egy olyan FSB értéket keresek, amit a ramjaim 1:1-ben elviselnek még. -
FF23
senior tag
válasz
#68216320 #63714 üzenetére
3 az, csak a 865-öshöz képest el van forgatva minden 90°-kal... Nekem -E dlx van és bőven jó mindenre, Prescott is hasított benne 4+GHz-en. Azért a múltidő, mert most CT-479-cel van összerakva.
Ha esetleg nincs meg, akkor win alól tudod húzni innen a Clocgen Version 1.07-tel, az időzítéseket meg a MemSet v:4.1-gyel.
-
FF23
senior tag
válasz
#68216320 #63694 üzenetére
Aida vagy IntelBurnTest v2.54....Sok progi jó, én ezeket szoktam használni. Megnyitom az aida stabilitástesztet (nem kell elindítani) abban látom a hőfokokat, meg alul, ha throttlingol és elindítom az IntelBurn-t [kép]
(#63695) Nem értettelek félre, simán csak kíváncsi vagyok. Tényleg
Az mondjuk még tényleg nem világos, hogy biosban beállított CPU-feszekről van szó, vagy amit win alatt mutatnak a monitorozó progik.
Ne nevesd ki! Az előbb arról ment a 267FSB 2*1GB Geil rammal cl2,5...1:1-ben
-
FF23
senior tag
válasz
#68216320 #63689 üzenetére
Ez a hőfok dolog kényes kérdés volt már a P4 időkben is. Az s478 P4-ekben nincs kijelzésre szolgáló hődióda, hanem valahová a proci-foglalat alá helyezték el, és mindegyik brand úgy kalibrálta, ahogy akarta.
Ha jól emlékszem, akkor az akkori népszerűbb alaplapok közül: Az Abit lapok ~6-8-10°C-vel többet "mértek" mint az Asus (persze nem lineárisan) a Giga meg teljesen lement user-nyugtatóba és volt hogy kevesebbet mutatott, mint a külső hőmérséklet (Prescottal).
Szóval, ahogy előttem írták: Jó hűtő kell, figyelni a throttingot és visszábbvenni, ha sok. -
válasz
Prescotot én keveset láttam terhelve 60 fok alatt.
Szerintem annak 90 fok ami sok, hivatalosan ~70 fok a nekik a max. Amúgy ha túlmelegszik throtlingol, nem tud meghalni. (szándékosan is elég nehéz megölni őket)
Prescottnál max ajánlott vcore 1.5-1.6v
Nortwood kicsivel több 1.65-1.7v
Ha vcore-al akarsz kisérletezni akkor celeronok 0 értéket képviselnek és egész jól húzhatóak nem kár értük. De egy nagyobb modellt nem nyírnék ki pedig nem a szívem csücske a 478. (a 775-öt inkább core platformnak tartom, abba nem raknék max valami 9xx szériás nagy dögöt 2 maggal HT-val) -
jokeph
nagyúr
válasz
Nálam simán ment a 2,8-as Prescott tartós 90 fokon, DVD t DivX konvertálásnál, napok számra.
A 3,0 -ás Northwood megállt 70 fok körül, ugyanazzal a hűtővel.
(#63691) MasterDeeJay :
92 magasságában már visszavett, 95 volt az utolsó fok amit láttam, mert leoldott a hővédelem.
Amúgy, kb. megölhetetlenek szinte.
-
alvaro
senior tag
-
válasz
#68216320 #63425 üzenetére
Pár dolgot azért köszönhetünk a P4-nek.
A HT-t igen, ami bár ad jó és rosszat is összeségében szerintem hasznos.
Köszönhetjük az hogy az AMD feljöhetett mert ha egyből pentium m jött volna akkor bizony az Athlonok is kevésbé lettek volna ütősek.
Fogyasztás is durva volt de ma is ez megy csak csalnak ahol tudnak, hiába írja rá az i7-esre hogy 90w amikor annyi hőt termel mint egy 130w-os prescott.Sanchez638
Azt azért érdemes hozzátenni hogy P4 kiadásakor rambus drága volt és aki tehette az SD vagy DDR ramos lappal vette. Aztán limitálta is a teljesítményét. Példának a horror sulinet Vargánétápos Sis chipsetes SD66 ramos 1.7-es Celeron Fx5200-vel...és a többi. Ellenfélnek egy sima AthlonXp ddr266-al gyorsabb volt sokkal.
P3-as meg elment kényelmesen SD rammal, persze azért Rambussal lehet ütősebb volt.
Nálam kimaradt, a P2 266 klamath után egyből mentem 2000+-os AthlonXP-re Acorp lap Sd ram -
válasz
#68216320 #63425 üzenetére
Az volt keményen, de ennyivel nem volt gyengébb clock2clock, FPU-ban meg jóval erősebb volt. Egy 1GHz-es P3-mat az 1.4-es Willamette emllé lehet rakni jó pár téren, de ez a tesz valahol nagyon ferdít. Hacsak az a pont nem teljesítmény/fogyasztás, mert akkor kijöhet a matek.
-
-
siti
őstag
-
-
-
válasz
#68216320 #62592 üzenetére
Alien Versus Predator, Project IGI, ez kötelező darab
Need For Speed Porsche, ill még belefér a Hot Pursuit 2 is, Age Of Kings, Diablo 2, 1nsane, szintén kötelező! Revolt, 4X4 Evo1,2 Hard Truck 2, Half Life1, Settlers3, Settlers 4, Swine, most így hirtelen ezeket javasolnám -
hege8888
aktív tag
válasz
#68216320 #62554 üzenetére
Hello!
Én az Amigáimat (600/1200) Ismerősön keresztül Ebay, UK-ből szereztem.
3000-est? Hú, szerintem az eszméletlen csillagászati, és akkor még ha vmi kell hozzá...Kollégáimat, ismerőseimet én is körbetraktáltam az "elborult" hobbymmal, végül is kaptam P2, P3-akat, meg ismeretség révén egy cég, illetve egy ált. iskola "lomtárát" zsebelhettem be. (pl 3 db CRT Olivetti monitor
).
De megmondom őszintén, időhiány lévén még át se tudtam nézni.
Kifogtam egy kis csini Midi házas vmit is, (asszem arn vagy Darthsun mutatott itt egyszer január környékén ilyen régebbi házikókat), örültem, mint kutya a farkának, mikor felismertem.
Anyám volt munkahelyén felleltem még azt az Abit KT7A-raidet (ez volt épp elérhető mikor PC-sítették az irodát), amit az én tanácsomra rakattam össze neki. Meg egy ST6-ost találtam a raktárban. Az örömökben üröm, hogy azokról élelmes közmunkások leszedték a chipsetekről alu bordákat...Illetve van egy PC bolt/ bontó, ahol a srác néha belefullad a cuccokba, Ő "szponzorál", nem egyből a zúzdába bont, hanem az értelmesebb darabokat elrakaja.
Pl HDD-ben bartelozunk: én viszek neki 3 HDD-t, Ő ad 3 HDD-t. Ha jó, öröm, ha nem jó, majd cserére viszem legközelebb... Súlyban ne járjon rosszul..Ha több időm lenne, elmennék hozzá bontani segíteni, a szemezgetésért cserébe...
-
flymi
addikt
válasz
#68216320 #62554 üzenetére
Szerintem sanchezsa a négyszögletű kerek erdő közepén él a hétholdas pagony mellett ami mentén a retró bontók sorakoznak utcahossz és csak a Roxfort Expressel juthatsz oda vagy Batmobillal.
De most komolyan, én is nézegetem az online felületeket ha időm engedi de még csak véletlenül sem találok gombokért kincseket, nemhogy V5 5500-at! Ugyan ne már! ...
Oké, néha jókor vagyok jó időben mondjuk vakerán és sikerül lecsapni valamit pár ezresért, vagy a kevésbé biztonságos fogdmegjól oldalt is szoktam böngészni bár mostanában egyre kevesebbszer és tényleg ki lehet fogni nagy néha cuccokat emberi áron, de egyre inkább ebay és ennek helyi specifikus apró hirdetései közt szoktam találni olykor-olykor magamnak valót, de ez is több sebből vérzik és persze a rizikó faktor itt is bőven megvan.
Lehetnek az embernek kapcsolatai akikhez fordulhat ha kell neki vlami, mert mondjuk ládaszámra hozzák be külföldről a hardvert vagy jobb esetben egyenesen hozzád viszik a kuncsaftok a megunt cuccot, más módját sajnos én sem ismerem a felkutatás és vásárlás módszerének.
Sanchez meg úgysem mondja el csak azt, hogy körül kell nézni. Én megtettem: egy polcot látok, egy ágyat és egy gépet monitorral de ez tutira nem eladó.
Úgy látszik vannak akik a titkok őrzői és vagyunk mi, a többiek.
Na majd a következő sorsoláson... -
Hosssszu
őstag
válasz
#68216320 #62549 üzenetére
Hát akkor nem én vagyok a béna hogy nem találok már ilyen boltot.
az online vásárlással csak annyi a bajom hogy ilyen régi alkatrészeknél macerés ha nem tudom helyben kipróbálni. Még a ha fej is az eladó és visszaveszi, akkor is postával/futárral/csomagolással szórakozni nem kellemes időtöltés.
De azért továbbra is nyitott szemmel járok, hátha lelek valami forrást.bacsis: Ja hát úgy nem volt nehéz kártyát kapni.
-
-
-
válasz
#68216320 #62334 üzenetére
odáig stimm hogy Celeron HIVATALOSAN!!! nem megy Dualba...
figyelni kell, mert 650Mhz felett már a SLOT1-esekből is volt 100 és 133-as P3...
De ugyanez igaz a S370-re is.. 100 ill 133-as órajellel is jöttek ki...
Inkább a kérdés az hogy támogatja-e a lap a Coppermine-t vagy nem?! mert ha nem akkor 650MHz fölé nem fogsz tudni menni -
Frawly
veterán
válasz
#68216320 #62270 üzenetére
Megfelelő, ahogy írtad. Bár én inkább így bontanám le:
1. Win98 rendszer (4 GB - FAT32)
2. Win98 adat (20 GB - FAT32)
3. WinXP rendszer (20 GB - NTFS)
4. WinXP adat (36 GB - NTFS)Az XP-ből is használhatod a Win98 adatpartícióját, tudja kezelni a FAT32-őt. XP adatpartícióra csak azt tegyed, amelyik proginak kellenek az NTFS-ses ACL-ek vagy 4 GB-nál nagyobb fájlokból állnak. Így igazából minden ki nem használt területet hasznosíthatsz. Igazából még a Win98 adatpartíciót tovább is lehetne növelni a WinXP adatpartíció rovására, de van egy szint, ami fölött már tényleg csak szájíz vagy megszokás kérdése.
-
jokeph
nagyúr
válasz
#68216320 #62248 üzenetére
Volt ilyen lapom. 2.8-as Prescottal nem hibázott. Az más kérdés hogy garanciába cserélve lett 2-szer is a ráagatott gagyi alkatrészek miatt... elsőre a lan döglött meg, másodikra a sata haldoklott. A 3. már jó volt, hosszú éveket szolgált játékra használva, pl. Warcraft 3 single és multi 4200 ti 128 MB VGA-val.
Akkoriban még új gyártó volt, sok volt a gyenge megoldás. AM2 óta nincs rájuk panaszom. AM2-es lapom volt tölük, jelenleg s1151-es van, Z270-es mini ITX meg egy Z170-es Formula OC-t várok a héten.
-
válasz
#68216320 #62248 üzenetére
Hát akkor az Asrock még a kuka kategória volt 478-ban. Fosrokknak neveztem akkoriban. A mostani gépemhez pár éve simán megvettem az Asrock lapot és meg vagyok vele elégedve.
Lehet fokozni:
Asrock SIS vagy ULI chipsetes lap invga-val 66mhz-es SD-rammal, 1.5-ös wili cerkával meg valami lassú 4200-as (vagy lassabb) IDE notivincsivel kevés rammal mindezt korai frissítések nélküli Vistával 14"-os homályos noname monitorral (ami sípol és remeg a képe 50hz-en vagy kevesebben) és noname golyós 2 gombos egérrel, vargáné táppal.....early beta driverrekkel...földeletlen csatiba..fémházas ciril betűs billentyűzettel...
Ja és floppyról telepítve! -
jokeph
nagyúr
válasz
#68216320 #62224 üzenetére
így is van.
Utolsó nVidia VGA-m még az AGP-s 6600 GT volt.
Ezt még a P4-ben használtam (előtte 4200ti, 3 ti 200, 2 GTS, 2MX 400 és a sor elején egy S3 Savage 4 8 MB).
AM2-ön még először AGP-s VGA-m volt, de már ATI-ra váltottam, Sapphire X1950 GT 256 MB, mai napig is megvan, utána AM2+-on sokáig IGP (HD3200), majd Radeon HD 5670, azóta is csak Radeonjaim vannak (R9 380, RX550 és RX 460).
-
jokeph
nagyúr
válasz
#68216320 #62222 üzenetére
Pontosan.
pl ATI RAGE, és 7/8/9 series Radeonokhoz még a hivatalosan támogatott XP-hez írt driverek sem mindig voltak kifogástalanok.
Szerencsére mindez már a múlté, mióta az AMD felvásárolta az ATI-t, érezhetően jobb lett a driver támogatás.
GCN-es Radeonok óta semmi problémám nincs velük (W7/8.1/10).
-
jokeph
nagyúr
válasz
#68216320 #62219 üzenetére
+1.
Detto így jártam az XP64-el.
Kíváncsiságból raktam fel anno az AM2-es gépemre (Athlon 64 5200+ L2 1 MB CPU), mert volt 4*1 GB ramom, amiből 3,6 volt a használható (256 MB-os AGP-s Sapphire Radeon X1950 GT VGA-val).
Mivel minden játék, amit használtam natívan x86-os volt, egy része el se indult, a többi meg dadogott, akadt fagyott...
2003 server Enterprise:
Anno az egyik legkedvesebb OS-em volt (a 2000 mellett), nagyon jól használta a szűkös erőforrásokat, érezhetően jobban hasított vele a P4, mint XP-vel, mellesleg SP2 feltétele után megvolt benne az XP skin is.
Nemrég szembesültem én is, meglepődtem mikor a retro s775-ös konfigomnál megnyitottam a vezérlőpultban a rendszer fület, és ott vigyorgott, hogy 8 GB ram van a gépben, amiből mind a 8 GB elérhető, erről lövésem sem volt akkoriban.... (nem mintha 2009-ben 4 GB ramnál bármi játék többet igényelt volna).
Ami viszont fekete pont volt, hogy ATI VGA-t nehézkes volt 2003 alatt használni, alig volt épkézláb driver... cserébe bármelyik GeForce 2/3/4/5/6 röhögve ment az akkori aktuális driverekkel.
-
válasz
#68216320 #62155 üzenetére
Bizonytalan mikor lesz időm, fiókban van a lap+proci+hűtő. Össze kéne rakni a tesztállomáson + install (HDD másik gépbe ment). A Voodoo2SLI- s blogomat is vagy 1 évig készítgettem
. Még az a gép lesz egy darabig teszten, ha már kész van, használom is egy ideig, tehát nemtom mikor lesz változtatás. A Gallatinos van összerakva komplett gépnek, azt fel tudom dobni majd pár év múlva
, mivel 31 gépet kell még blogolnom (9 van blogolva és 40 gépem van).
(#62157) PeachMan : vagy mázli, ill/vagy/és közrejátszik hogy kupaktalanított a proci + TT toronyhűtő van rajta, kettő 9cm- es ventivel.
-
törölt tag
válasz
#68216320 #62116 üzenetére
Az imént az Asus P4P800SE lapomon megcsináltam egy kezdetleges Vdrop mod-ot. Azért kezdetleges, mert még csak fix ellenállásokkal próbáltam beállítani. Nos, bíztatóak a jelek.
Eddig vcore 1.5V kellett idle, hogy load esetén meglegyen az 1.4V legalább. Hogy 3.6GHz-en menjen a P4 3.0GHz prescott, kellett neki az 1.45V körüli vcore, de ezt csak idle 1.55V-al tudtam megoldani.Most ott tartok, hogy idle 1.44V van és 3.6GHz mellett terhelés esetén is marad, néha-néha belecsúszik az 1.424V-ba.
Azaz max 0.016V a drop a kezdeti 0.1V helyett
(VRM nem melegszik jobban egyáltalán)
-
Ganz-[HUN]
addikt
válasz
#68216320 #62128 üzenetére
Kellemetlen tapasztalat, hogy a 2db memória slotba 1-1 kétoldalas ramot pakolva, nem engedi a 400MHz sebességet csak 333MHz-nek tudja használni a proci IMC-je
Nabmeg majdnem kidobtam emiatt a lapot! (K8N)
KösziEdit: Hogy mi a baj a P4C-vel? Nos... Radeonokra allergiás, ami nagy baj nekem. Ráadásul egyszer kidöglött 0x00...F4-ggyel.
Edit2: Athlon 64-re próbáld ki az XP 64bit Editiont. Valamiért nagyon csipázom az S754-et. Szívem ügye, 478-ccal.
-
jokeph
nagyúr
válasz
#68216320 #62115 üzenetére
+1.
FX rendszernél a CPU socketet hátulról is hűtőttem (az erős OC miatt).
X58-as HEDT lapnál (s1366) meg az egész lapot telibe, úgy hogy a fókuszban az északi híd volt (mint a platform legjobban melegedő alkatrésze), a VRM nem igényelt extra hűtést, azt megoldotta a toronyhűtő (Asus P6T Deluxe).
-
Ganz-[HUN]
addikt
válasz
#68216320 #62107 üzenetére
Így van, LLC hiányzik belőle, illetve 3 fázisos az ASUS, és 2 fázisos az Intel alaplap, hogy elnézem.
Ha nem akarom, hogy terhelésnél 1.4V alá menjen a vcore, akkor idle már 1.5V-nál járok.
A feszültséget oda álltsd, ahol stabil, ne pedig oda amit látni akarsz
Ha a Linx, 3DMark, WinRar, SuperPi lefut, akkor nincs mitől félni.
3,6GHz pedig azért egy Prescottnál elég sok 478-nál szerintem annak a lapnak VRM hűtés nélkül. Valamit dobj rá szerintem a FET-ekre. -
Bile Demon
őstag
válasz
#68216320 #62107 üzenetére
2006-ban a P965-ös Core2 lapnál találkoztam először LLC-vel.
Egyébként nem a lap a gázos. Az Intel specifikációja szerint kell ilyen tápot adni a procinak. Terhelő áram növelésével csökkenteni a feszültséget a megadott karakterisztika szerint...
P4 idejében még betartották az alaplapgyártók. -
Frawly
veterán
válasz
#68216320 #62084 üzenetére
Kicsit valóban alacsonynak tűnik, de nem irreálisan. Valószínű BIOS alatt azért magasabb, mert P4-es lapokon még hagyományos BIOS van, nem UEFI. A BIOS meg 16 bites valós módban indítja a procit, meg mivel nem futtat idle-processzt, az egyik magot vagy szálat 100%-ra tekeri.
Ahogy viszont bebootolsz Windows alá, ott egyrészt bekapcsol az energiatakarékosság, meg a idle processz is. Így terhelésen lesz kb. annyi a hőmérséklet, mint BIOS alatt terhelés nélkül.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Így nézz tévét 2025-ben: új ajánlások, régi szabályok
- Autós topik
- Motoros topic
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Energiaital topic
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Red Dead Redemption 2 (PC)
- E-roller topik
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 7 5700X processzor eladó /Garanciás/
- Ryzen 9 7900X /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 9 7900 /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 7 5700X3D /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 7 8700G /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged