- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy A53 5G - kevesebbet többért
- Netfone
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Jester01 #15885 üzenetére
Így hoztam létre:
partx -a /dev/loop0
mkfs.vfat -F 32 -I /dev/loop0p1
mkfs.ext4 /dev/loop0p2Ha a penen utólag cserélem a partíció ID-t fdisk-el, akkor az beállítja, az adatokat meg bukom, de mindkét partíción. Ha újra kitolom a cuccot rá, dd-vel, akkor meg megint visszaáll minden partíció Linux típusúra.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Jester01 #15868 üzenetére
No most picit megakadtam.
A folyamat:
-fájl létrehozása
-fdiskel partícionálom
-beteszem loop eszköznek
-partx -a /dev/loop0, majd pedig jön a fájlrendszerek létrehozása
-csinálok 2-2 könyvtárat, a forrás könyvtárakba csatolom az eredeti sd kártya partícióit, a cél könyvtárakba meg a loop eszköz ugyanilyen partícióit.
-rsync-el átmásolom a partíciókatEz idáig megvan, de az image file-t ha kitolom dd-vel a rasp. oldalán megadottak szerint, vagy win alatt a programjukkal, akkor a fájlrendszerrel gondok lesznek. Az fdisk -l mindkét fájlrendszert Linux-nak írja, de az nem lehet, mert az első partíció tartalmát látja a Windows. Win szerint a fájlrendszer FAT.
Végeredmény az, hogy nem bootol az eszköz.Normál esetben Win95 Fat32 (LBA) kellene h. legyen az fdisk -l szerint az első partíció.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Jester01 #15866 üzenetére
Azt hiszem értem, csináltam csatolási könyvtárakat mind a 2-2 partíciónak, a forrás könyvtárba felcsatoltam az sd kártya partícióit, a cél könyvtárbaba meg a loop0 két partícióját, aztán elkezdtem az rsync-et közöttük, most nagyban megy a másolás.
Majd szerintem próbálok írni erre egy scriptet, hogy ne kelljen ennyit gépelni. Nagyon kíváncsi leszek, tud-e bootolni a lemezkép ha kitolom az eszközre.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Jester01 #15861 üzenetére
No, most a partíciók megvannak, fájlrendszerük is stimmel végre. Viszont a másolással kicsit elakadtam.
Először próbáltam közvetlen az SD kártyáról másolni így:
sudo rsync -va /dev/mmcblk0p1 /dev/loop0p1
Ez nem ad hibát, csak semmit nem másol.Ha a korábban mentett 2Gb-s állományt is becsatolom loop eszköznek és abból próbálok másolni így:
sudo rsync -va /dev/loop1p1 /dev/loop0p1
Akkor szerinte nincs olyan, hogy /dev/loop1p1. Mondjuk ezt meg is értem, mert kparted alatt nem látszanak a partíciói, míg a loop0-nak meg mindkettő jó.bambano: hmm, valamelyik raspb. fórumban volt. Akkor mit javasolsz olyan másolásra, hogy ne másolódjon át az üres hely, mint pl. dd-vel?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Jester01 #15855 üzenetére
Megpróbálom a te megoldásodat.
dd if=/dev/zero of=miniiso.img bs=1 count=0 seek=750M
Ez a parancs megcsinálta az üres fájlt, innen hogyan tovább? Gugliztam egy kört, de nem egészen világos, hogyan hozok létre partíciót egy fájlban, főleg kettőt. Ha az meglenne, már mehetne a másolás. Másolásra itt az rsync fog majd kelleni?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Jester01 #15853 üzenetére
Hmm, ez kicsit még magas nekem. Találtam olyan írást, hogy mentsük le a partíciókat, majd csatoljuk fel mount vagy losetup-al az img-t, majd simán méretezzük át egy grafikus partíciószerkesztővel.
Ez okés, de a kparted nem lát fájlrendszert egyik partíción sem, se losetup, se mount-os csatolással. Mikor fel van csatolva pl. mountal, akkor az adott könyvtárban viszont ott van a teljes könyvtárszerkezet, szóval a fájlrendszer mégis létezik. Lehet a kparted nincs ilyesmire felkészítve?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Jester01 #15851 üzenetére
Így már kezd valami értelme lenni a dolognak. Itt az lenne a lényeg, hogy csak pár megával nagyobb image fájlt csináljak, mint amennyi hely kell a rendszernek, az üres területet nem kívánom lementeni.
Szóval ez a 740MB megvan, de akkor a partíció hosszát kézzel be kell állítani ehhez az értékhez? Mivel lehet ezt megtenni?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Jester01 #15792 üzenetére
No felraktam azt a csomagot. Érdekes, korábbi időszakban is sokat próbálkoztam velük, de akkor nem mentek.
Na most ezt tapasztaltam:
vainfo
libva: VA-API version 0.32.0
Xlib: extension "XFree86-DRI" missing on display ":0".
libva: va_getDriverName() returns 0
libva: Trying to open /usr/lib/dri/fglrx_drv_video.so
libva: va_openDriver() returns 0
vainfo: VA-API version: 0.32 (libva 1.0.15)
vainfo: Driver version: Splitted-Desktop Systems XvBA backend for VA-API - 0.8.0
vainfo: Supported profile and entrypoints
VAProfileH264High : VAEntrypointVLD
VAProfileVC1Advanced : VAEntrypointVLDEz után újrafordítottam az FFMPEG-et vaapi és vdpau (mondjuk erre nincs szükségem) támogatással, majd kipróbáltam a VLC-t:
vlc --ffmpeg-hw
VLC media player 2.0.4 Twoflower (revision 2.0.3-289-g6e6100a)
[0x171e108] main libvlc: A VLC futtatása az alapértelmezett felülettel. A VLC felület nélküli használatához használja a „cvlc” parancsot.
kfilemodule(11819) KSambaSharePrivate::testparmParamValue: We got some errors while running testparm "Load smb config files from /etc/samba/smb.conf
Error loading services.
"
kfilemodule(11819) KSambaSharePrivate::findSmbConf: KSambaShare: Could not find smb.conf!
MKV/Ebml Parser: m_el[mi_level] == NULL
MKV/Ebml Parser: Up cannot escape itself
MKV/Ebml Parser: m_el[mi_level] == NULL
MKV/Ebml Parser: Up cannot escape itself
No accelerated IMDCT transform found
libva: va_openDriver() returns 0
xvba_video: XVBA_GetSurface(): status 2
[0x7f494cc02a78] avcodec decoder: Using VA API version 0.32 for hardware decoding.Szóval papíron működik, de a proci terhelés pont annyi, mintha nem használná a HW dekódert. Próbáltam az smplayert is, ott sem tapasztaltam eltérést a terhelésben, bár oda még hiányzik a vaapi-s gstreamer, azt még forrásból sem tudtam feltenni.
mszl: milyen DE-t használsz? A KDE alap hálózatkezelője pontosan kiírja az aktuális sebességet.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Jester01 #15787 üzenetére
A Xorg log az nálam is stimmel:
[ 11.286] (II) LoadModule: "fglrx"
[ 11.286] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/fglrx_drv.so
[ 12.833] (II) Module fglrx: vendor="FireGL - AMD Technologies Inc."
[ 12.833] compiled for 1.4.99.906, module version = 8.98.2
[ 12.833] Module class: X.Org Video Driver
[ 12.842] (II) Loading sub module "fglrxdrm"
[ 12.842] (II) LoadModule: "fglrxdrm"
[ 12.842] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/linux/libfglrxdrm.so
[ 12.913] (II) Module fglrxdrm: vendor="FireGL - AMD Technologies Inc."
[ 12.914] compiled for 1.4.99.906, module version = 8.98.2
[ 12.914] (II) AMD Proprietary Linux Driver Version Identifier:8.98.2
[ 12.914] (II) AMD Proprietary Linux Driver Release Identifier: 8.982 $
[ 12.914] (II) AMD Proprietary Linux Driver Build Date: Jul 27 2012 20:37:56Ellenben a vainfo nem, és eddig minden disztrón pontosan ezt a problémát tapasztaltam:
vainfo
libva: va_openDriver() returns -1Ezt hogy oldottad meg?
-
dany27
őstag
válasz
Jester01 #15727 üzenetére
Ha Linuxon van ilyen hiba akkor ennek windózon is elő kell jönnie.
Én utoljára több mint 1 éve használtam aktívan ezt a konfigot.
Utána faternál volt netezős gépnek, ő meg ugye nem mozgatott nagy adatokat vele, így nem tűnt neki fel...De biztonság kedvéért majd felrakok rá szerintem egy windózt is hogy ott is elő jön-e...
Bár jó lenne ha nem HW hiba lenne.
-
dany27
őstag
válasz
Jester01 #15725 üzenetére
Érdekes másik lemez is visszapottyant UDMA2-be és arról mégsem karattyol.
Rátoltam a rendszer diszkre egy dd-t a /dev/zero-ból és nem telt bele 1-2 perc és már udma2-be is volt.
Szerintem tök mind1 melyikre dugom mert a másik kettő is vissza esett udma2-re.
Pedig akkor nem is a WD-ről copyztam rá.
Egyszerű dd a dev/zero-ból...Am döglött lenne a SATA vezérlő?
-
dany27
őstag
válasz
Jester01 #15680 üzenetére
Szia!
Elkezdetem megint az elejéről ezen leírás alapján.
Most egy kicsit más lett a hiba üzenet: [link]A menuconfigban csak a proci típusát választottam ki, egy Pentium D930-am van. Ehhez a pentium4 opciót választottam ki mivel Pentium D nem volt csak Core 2.
Esetleg rosszat választottam?Legelőször is ezen leírás alapján csináltam.
-
dany27
őstag
válasz
Jester01 #15630 üzenetére
sikerült levakarnom....
Most megy az MC is tökéletesen, megszűnt az a hiba is aminek beszúrtam a hiba üzenetét!Száradjon le a kezem ha még1x ilyet merek tenni
Más kérdés:csak nekem lassú az NTFS kezelés Debian 6 alatt vagy másnak is?
Pár megával másol csak ext4-re...
5-600GB adatot kéne mozgatnom ami annyira nem vicces... -
dany27
őstag
válasz
Jester01 #15630 üzenetére
Ez minden amit kiír:
Reading package lists...
Building dependency tree...
Reading state information...
The following packages were automatically installed and are no longer required:
libalgorithm-diff-perl fakeroot g++-4.4 libalgorithm-diff-xs-perl
libstdc++6-4.4-dev liberror-perl g++ libcurl3-gnutls libdpkg-perl
libmail-sendmail-perl libffi5 git libalgorithm-merge-perl autotools-dev
rsync libtimedate-perl dpkg-dev libunistring0 html2text
libsys-hostname-long-perl build-essential
Use 'apt-get autoremove' to remove them.
Suggested packages:
zip unzip arj xpdf-reader pdf-viewer dbview odt2txt gv catdvi djvulibre-bin
imagemagick python-boto python-tz
The following NEW packages will be installed:
mc
0 upgraded, 1 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded.
1 not fully installed or removed.
Need to get 0 B/2,173 kB of archives.
After this operation, 6,603 kB of additional disk space will be used.
Selecting previously deselected package mc.
(Reading database ... ^M(Reading database ... 5%^M(Reading database ... 10%^M(Reading database ... 15%^M(Reading database ... 20%^M(Reading database ... 25%^M(Reading database ... 30%^M(Re$
Unpacking mc (from .../mc_3%3a4.7.0.9-1_i386.deb) ...
Processing triggers for man-db ...
Setting up shared-mime-info (0.71-4) ...
update-mime-database.real: symbol lookup error: update-mime-database.real: undefined symbol: g_malloc0_n
dpkg: error processing shared-mime-info (--configure):
subprocess installed post-installation script returned error exit status 127
Setting up mc (3:4.7.0.9-1) ...
update-alternatives: using /usr/bin/mcview to provide /usr/bin/view (view) in auto mode.
Errors were encountered while processing:
shared-mime-info
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)A kézzel hogy tudom levakarni a másik glibet?
-
dany27
őstag
válasz
Jester01 #15628 üzenetére
Nem volt fent előtte még Glib, szűz rendszer volt. Igen, forrásból akartam felrakni a glibet.
Most viszont fogtam és leszedtem a glibet(apt-get remove libglib2.0)
Majd csomagkezelőből szerettem volna felrakni az MC-t erre ezt dobja:
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1) -
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
-
rt06
veterán
válasz
Jester01 #15528 üzenetére
igen
sajnos a beepitett hovedelem csak arra jo, hogy 100 fokon kikapcsol, masra nem igazan jo
sot, alapjaraton 3200 korul forog a proci, mig 90 fok folott csak 2800 korul (kezzel meg nem allithato)windoze alatt is ugy oldotta meg a rendszer, hogy idonkent visszapakolta 1 GHz-re, en is igy szeretnem (csak lepcsonkent, hogy nem varom meg a 95 fokot es akkor 2 GHz-rol 1 GHz-re valtok, hanem mondjuk 85-nel 1.66 GHz, 90-nel 1.33 GHz, 90-nel pedig 1 GHz, ha meg hul, akkor novelem a sebesseget (mondjuk ket fokkal a fenti szinek alatt)
csunyan meg is tudnam csinalni, csak erdekelne, hogy ha script-bol szeretnem megoldani, akkor mikent illik az ilyesmit
-
-
válasz
Jester01 #15410 üzenetére
és sikerült!!!
[lenry@Echo-One /]$ lsblk
NAME MAJ:MIN RM SIZE RO TYPE MOUNTPOINT
sda 8:0 0 59,6G 0 disk
├─sda1 8:1 0 100M 0 part
├─sda2 8:2 0 43,9G 0 part /media/Win7
└─sda3 8:3 0 15,7G 0 part /
sdb 8:16 0 465,8G 0 disk
├─sdb1 8:17 0 20G 0 part
├─sdb2 8:18 0 130G 0 part
├─sdb3 8:19 0 100G 0 part
├─sdb4 8:20 0 100G 0 part
└─sdb5 8:21 0 115,8G 0 part
sdc 8:32 0 232,9G 0 disk
├─sdc1 8:33 0 76,8G 0 part /media/Film
├─sdc4 8:36 0 1K 0 part
├─sdc5 8:37 0 155,5G 0 part /media/ISO
└─sdc6 8:38 0 674,6M 0 part [SWAP]
sdd 8:48 0 29,8G 0 disk
└─sdd1 8:49 0 29,8G 0 partigaz még volt egy kis gebasz a symlinkeléssel is, mert először egy NTFS partícióra tettem át (minden elérhető partícióm NTFS), és menet közben derült ki, hogy ő valamit valahova hardlinkelne, az meg nem annyira megy NTFS-en, de szerencsére volt kéznél egy lestrapált 30GB-s SSD, azt gyorsan bedobtam, megformáztam ext4-nek, utána már minden hibátlanul ment.
köszönöm mindenkinek a segítséget
-
-
válasz
Jester01 #15404 üzenetére
ez a leírás alapján fordítottam magamnak
-
ko9
addikt
válasz
Jester01 #15199 üzenetére
Na hogyha már ennyire benne vagytok nekem is van egy kérdésem. Gondoltam bashba lehetne megoldani, vagy awk-val csak ahhoz nem értek.
Van egy szöveg, felépítése: üres sor - 4sor adat - üres sor - 4sor - üres sor stbstb.
Na az üres sorokba kéne beszúrni számokat 1-től kezdve, szögletes zárójelben, pl:[1]
adat
adat
adat
adat
[2]
adat
adat
adat
[3]
adat...Van erre is valami egyszerű megoldás a kézi bevitelen kívül? Kb 400ig kell elmenni...
Köszönöm előre is!
-
kivulallo
tag
válasz
Jester01 #15156 üzenetére
Hát ez hatalmas lista de leírom valahogy:
nVidia MCP61 Memory Controller
- LPC bridge
- SMBus
- Memory Controller
- USB Controller
- még egy USB
- PCI Bridge
- HD Audio
- IDE
- Sata Controller
- PCI-E Bridge
AMD Athlon64 HyperTransport
- Address Map
- DRAM Controller
- Miscellaneous Control
Ethernet Controller: RTL-8139C (tehát a PCI-s amit beletettem)
VGA: ATI RV610 video device (HD 2400 Pro)
-ATI RV610 audio device (HD 2400 Pro)Ennyi hardvert listáz ki. Magyarul a hardvert sem látja egyáltalán ugye?
-
kivulallo
tag
válasz
Jester01 #15132 üzenetére
Megnéztem (Debian 6), nincs fent a forcedeth, sehol sem írja. Ha megnézem, hogy hozzá van-e rendelve, csak az audio hardvert és a drivert mutatja. az ifconfig-nál is csak a Local Loopback jön ki, nem tudom. Végül is megnéztem a PCI-s kártyát, azon egy Realtek 8139D chip van, az is 10/100-as, azt bent hagyom, egyik linuxnak sincs vele baja.
Köszi a segítséget! -
Jester01
veterán
válasz
Jester01 #15131 üzenetére
Ja, az alaplap típusából kiindulva az nforce net driver kell, a neve forcedeth és alapból kellene lennie mind a két említett rendszeren.
Ellenőrizd, hogy be van-e töltve (lsmod | grep forcedeth) ha nincs akkor töltsd be (modprobe forcedeth), listázd ki milyen hálózati interfészek vannak (ifconfig -a), nézd meg a megfelelő pci eszközhöz hozzá van-e rendelve a driver (lspci -v)
-
rt06
veterán
válasz
Jester01 #14918 üzenetére
koszi, hdparm-ot majd megnezem (csak elobb forgatni kell egyet), de a masik nem mukodik
egesz pontosan innen probaltam az alabbit, de semmit nem reagalt ra
echo 1 > /sys/bus/cciss/devices/cciss0/rescan (a /sys/bus/cciss/devices/cciss0 egy link a /sys/devices/pci0000:01/0000:01:03.0/cciss0-ra) -
rt06
veterán
válasz
Jester01 #14904 üzenetére
igen, ezt lattam, csak nem tudtam, hogy a def_bool ezt jelenti
igy viszont nem ertem, mert amitol fugg, a CONFIG_PCI_XEN elvileg szinten nem kellene, de az is def_bool y, igy mindenkepp be lesz kapcsolva, ha xen-t akarok
ez meg elvileg pv_ops kernel, ami jo domU-ra is (mondjuk ettol fuggetlenul indul vele a domU)kosz az infot
-
Jester01
veterán
válasz
Jester01 #14887 üzenetére
Íme:
$ git init mine
Initialized empty Git repository in /tmp/mine/.git/
$ cd mine
$ git config user.name 'Me Myself'
$ git config user.email 'me@example.com'
$ echo mine > test.txt
$ git add test.txt
$ git commit -m 'My commit'
[master (root-commit) 7afaf52] My commit
1 files changed, 1 insertions(+), 0 deletions(-)
create mode 100644 test.txt
$ cd ..
$ git clone mine other
Cloning into other...
done.
$ cd other
$ git config user.name 'A U Thor'
$ git config user.email 'author@example.com'
$ echo other > test.txt
$ git add test.txt
$ git commit -m 'Other commit'
[master 0ac3ca2] Other commit
1 files changed, 1 insertions(+), 1 deletions(-)
$ cd ../mine
$ git fetch ../other
remote: Counting objects: 5, done.
remote: Total 3 (delta 0), reused 0 (delta 0)
Unpacking objects: 100% (3/3), done.
From ../other
* branch HEAD -> FETCH_HEAD
$ git cherry-pick 0ac3ca2
Finished one cherry-pick.
[master 4ea18f5] Other commit
Author: A U Thor <author@example.com>
1 files changed, 1 insertions(+), 1 deletions(-)
$ git log --pretty=full
commit 4ea18f55d353900b46e18ae6d099063257adcda3
Author: A U Thor <author@example.com>
Commit: Me Myself <me@example.com>
Other commit
commit 7afaf5285c67bf39acec42f8dbd312724dccc49e
Author: Me Myself <me@example.com>
Commit: Me Myself <me@example.com>
My commit
$ cat test.txt
other -
lapa
veterán
válasz
Jester01 #14846 üzenetére
esetleg cheese, ha az ad képet szerintem a motion is. dehát gondolom nincs /dev/video, mert ha jól emlékszem motionban az a default.
amúgy motionban az se kutya, hogy tud több bemenetet ésvagy eszközt is pörgetni, nekem még az olcsókínai 4 bemenetes easycap digizőt is szépen kihajtja. cicatévé mozgásérzékeléssel össz +2w-ból, nem rossz. nekem sokkal szimpatikusabb a minimáldesign, mint az ehhez képest bloatware típusú zoneminder.
-
lapa
veterán
válasz
Jester01 #14841 üzenetére
b@ssz... közben hdparmmal kapcsolgattam ki meg be, hogy nézzem melyik érték változik. kösz.
mondjuk olyan szempontból szerencsés véletlen a posztod, hogy eddig a sleep és standby "energiaszintjét" és fordítva értelmeztem (azt hittem a sleep magasabb áramfelvétel).
egyébként foglalkoztál esetleg hdparmmal notivinyó kapcsán? mert én akármit állítok be power management levelnek meg sleep timenak, vagy 5 vagy 999999 mp-es spindownt kapok eredményül. pedig jól jönne valami 5-10 perc sleep, mert ez az 5 mp szétgyilkolná egy hálózati film lejátszásánál (lejátszó app kb 6 mp-enként kér adatot).
de lehet nekifutok man-nak, hátha az is csak valami miszkonfig részemről.
-
BeeNiTTo
tag
válasz
Jester01 #14819 üzenetére
oké kössz
tom hogy úgy üres a jelszó most is live alól írók
nemrég ezt probáltam:
1. livecd-ről bebootolni
2. / felcsatolása /mnt helyre
3. chroot /mnt-re
4. passwd, új jelszó megadása
5. restart & livecdt kiszedniigy már tudtam új jelszót megadni de azt sem fogadta el
aztán probáltam újratelepíteni de semmi....
-
-
Keeperv85
nagyúr
válasz
Jester01 #14646 üzenetére
"- swap partíció: esélyes, hogy te rontottál el valamit, mert én még olyan telepítővel nem találkoztam ami kérdés nélkül létező partíciót felülvágott volna."
Én is írtam. Előfordulhat. Semmi gond. Figyelmeztetést nem láttam, de nem dőlt össze a világ.
- kártyaolvasó: a lecsatolás logikai művelet, nem befolyásolja a kártya fizikai állapotát. Csak azt jelenti, hogy a rendszermemóriában lévő adatokat kiírja (már ha van valami függőben.) Mellesleg még ha nem is látod, de (szabályos) leállításnál minden eszköz le lesz csatolva.
Ennek fényében nem értem miért viselkedik pont úgy, mintha egy USB tároló lenne és leválasztás nélkül kirágatnád a gépből... Inkább nem rakom bele. Probléma letudva. Egyébként is szépen írja a "dbus error org.gtk.private.remotevolumemonitor.failed an operation is already pending" üzeneteket nekem. Lehet rossz az össze létező kártyaolvasóm... Ez van.
- HDD második partíció / pendrive: passz, az én rendszerem egyáltalán nem csatol semmit automatikusan, mert én azt nem szeretem
Nekem is ez lenne az ideális, de őfelsége nem hajlandó tudomásul venni.
- hiányos magyar fordítás: minden bizonnyal a közösség készítette. Lehet javítani, de szidni nem érdemes.
No, ebbe közbe belenéztem. Nem a fordítás hiányos, úgyhogy megkövetem magam a fordítók irányába tett kijelentés miatt. Sajnos egy-egy helyen még nem veszi fel a felület.
- ki akarok tenni egy tetves parancsikont el kell indítani a terminalt: ha jól tudom az LXDE kifejezetten pehelysúlyú környezet, ez lehet, hogy kimaradt.
Én valami jogi okokat hallottam, de nem ismerem a részleteket. Az nézzen magába, aki ezt elintézte ha tényleg így van. Kívánok neki egy ilyen kényelmes rendszert élete végéig...
- Béta teszt? Az minek mi? : például debian disztribúcióban elég komoly kiadási folyamat van, teszt verzióval, miegymással.
Tudom. Elég komoly reviewerek vannak, elvben nem kéne hogy buggal tele lennie egy-egy kiadásnak. Ezért írtam pont, hogy nem értem a Mint 12 hogy nem bukott be ezeken a teszteken. Lásd azt a kis videót. Az tényleg megvan.Tényleg így van. Nem javították ki, pedig elég szarvas hiba. Nem remélem hogy valaha is kifogják.
Elég neki egy 20 GB-os tar, jobb katt, bontsd ki kombó... : nem tudom miben jobb klikkelsz és mit jelent a "kifagy", így erre nem tudok érdemben reagálni, azon túl, hogy nekem sose fagyott ki kicsomagolás.
Szó szerint az jelenti, hogy merevre fagy az egész és nem mozdul meg többé. Na, hogy az marha ki volt, aki így csomagolta be a cuccot, az persze jobb kérdés. Én is így kaptam sajnos. Képtelen vagyok kibontani így. Vagyis lennék, ha a jó öreg terminál nem lenne még mindig kezesbárány...
kapcsoljuk ki a GUI-t, mert az sem kell többet. Jó a Terminal végül is: bizony, sok dologra nagyon is jó
Bizony milyen jó! Csak körbe ki kellett volna hámozni abból aminek semmi értelme. Viszont vannak sajnos végfelhasználók, akiket rákapattak a GUI-ra és lássuk be azért a 20 oldalas kódokon talán ideje lenne túllépni...
"- megengedi, hogy kikapcsold az egyetlen monitorod a kezelőben?: miért ne engedné? (Ez egyébként sem a "stabilitás" kategória)"
Utána kapcsold vissza vakon
Itt nincs visszaszámláló, ami visszaállítja neked, mint a konkurens rendszerben. Elcseszted, úgy marad. Tudom ez a user error kategória. Nekem azt tanították viszont, hogy a legjobb rendszer erőssége, hogy beton stabil és a hülye sem tudja hazavágni... Hát ez itt ugye nem megy. Egy klikk és vége a történetnek...
"- drag&drop + kuka: ez az adott desktop environment jellemzője. A d&d amúgy valóban nem egységes."
Itt sajnos nem nagyon van. Konkrétan a 0 felé konvergál a használata... Megint ott tartunk, hogy többet vár az ember egy GUI-tól, mint ez. Keserűen csalódik, aki azt hiszi, hogy van értelme hiú ábrándokat szőni, hogy valamit be tud dobni egy mappába... Irány a Terminál...
Ezt a rendszert úgy ahogy van le kéne bontani és alapjaitól újragondolni ezt a kezelőfelületet... Én biztos nem engedtem volna át a béta teszten így. Legalább ami nem működik vagy bugos azt ne hagyták volna egyáltalán benne. Mert az alapok rendben vannak, csak a körítés... nos az ugye egy másik történet...
-
The DJ
addikt
válasz
Jester01 #14491 üzenetére
Na mire megláttam a választ meg is oldottam a gondot.
Igazad volt egyébként, ezen fájlt kellett kicsit megbuherálni, pontosabban az segített, hogy kikommenteltem azt a részt, ami az install-info-t hívta meg. Utána rögtön frissült a csomag, majd a rendszer és mostanra már az új squeeze dübörög a szerveren.
Köszönöm
-
-
Fooler89
őstag
válasz
Jester01 #14326 üzenetére
Grafikai hibák, videolejátszásnál van gond főleg full hdban. Alkalmanként a linux gui nélkül bootol be úgy, hogy előtte nem változtattam semmit se. Persze fglrx újratelepítése megoldja.
Hardveres gyorsítás xfce ablak kezelőjénél mindig hibázott.
Ja és ha már videokártyánál tartunk én 3d-s(opengl-es) alkalmazást én még nem tudtam normálisan atin használni. Vagy pl:Gnome 3 teljesen kilőve.Az egészben az a szomorú, hogy ugyan azzal az disztróval(többet is próbáltam) a kis laptopom hibátlanul működik minden. Vdpua és egyéb finomságok mellett.
Én csak azért hoztam fel mert eddig 3 kártyával ez volt a tapasztalatom és a netten is többször találkoztam már Atira panaszkodókkal. Szerintem érdemes nv-t venni a sok szívás kikerülése érdekében ráadásul ha valaki nem játszik akkor simán elég lesz neki egy low end nv kártya. Ebben az esetben úgy se az fog számítani, hogy 5 fps-el többet tud az Atis párja, hanem inkább a szolgáltatások kerülnek előtérbe, meg persze a támogatottság.
-
-
-
atesss
addikt
válasz
Jester01 #14312 üzenetére
Hát hogy olcsóbban üzemeltethető, az biztos (áramszámla).
Bár a barátomat, akinél használva lesz, ez valószinűleg egyáltalán nem érdekli.
Az hogy olcsóbb, azt meg még nem tudom. A VGA kártyák árától függ leginkább.Még jó hogy azonos driver használó kártyák lesznek (persze ha külön kártya mindkettő, és nem használom az alaplapit - ami leginkább Intel lehet).
Sőt, konkrétan két darab pontosan ugyanolyan kártyát szeretnék.
Radeon HD 4350, Radeon HD 5450, esetleg HD 3450 amiben leginkább gondolkodtam.
Vagy a két pontosan azonos típus az azonosítás miatt lehet hogy néha nem az igazi, és legalább gyártóban térjenek el ?
Bár mivel használtan lesz, a két pontosan ugyanolyan beszerzése problémás lehet.Remélem eléggé felbosszantottak, és kipróbálod.
Ha sikerül (/ha nem), várom a tapasztaltokat. -
lapa
veterán
válasz
Jester01 #14201 üzenetére
hát sajnos ez se mén. majd valami ugly workaround lesz itt. van egy olyan b tervem, hogy ssh-t sudozva csak rsync démont indítok távol, aztán valahogy azzal lebeszélem. de még nem világos, hogy a démon mi és mit csinál. lehet, hogy valami mount + sshfs is működhet...
@aag: megnéztem ezt a systembackot, de nem látom ez hogyan segít távoli gépre szinkizni.
#14208 bambano: dd után viszont lehet partíciót növelni gondolom.
@CPT.Pirk: memtest szerint is a vinyó?
-
lapa
veterán
-
lapa
veterán
válasz
Jester01 #14168 üzenetére
"Mondjuk a hardveres videódekódolásra nincs szükségem, a proci az alap 800MHz-en is megbírkózik az 1080p hd blu-ray rippel."
ezt hogy csinálod? eddig nekem az 1.6 c2d-n az 1080p smplayerrel nemigen ment, vlc-vel is elég limiten. mondjuk ennek a posztodnak hála nekifutottam a coreavc-nek megint, de mint kiderült a coreavc már nem is kell, elég az mplayer2. küzdöttem még egy kört smplayerrel, mert nem akart menni, de aztán 0.8 megy. ja, és mindeközben kis híján megtanultam finnül és oroszul.
azért ez az mplayer2 elég ütős lett. eljövé az 1080p az én házamba most. mindenesetre továbbra is 60-80%-on megy, 1,6 ghz-n. szóval nemtom nálad mi számol, ha se a cpu, se a gpu. oké, ez avc1 mkv, nemtom azt ugyanaz-e, mint a bd rip.
-
szilardsebok
csendes tag
válasz
Jester01 #14144 üzenetére
bocs! privátban küldtem el
Több driverrel próbálkoztam, a végén annyira katyvasz lett, hogy újra raktam a particióra ugyan azt a BT5-t, de egyik sem bírta működésre!
Pár külföldi oldalon ath9k-t javasolnak ennek az adapter chipsetjére, de az se hozta lázba, próbáltam compact-wireless drivereket tmert azokat is írták, hogy install és csak fel kell tenni és bizonyos részeket blacklist-re, de még világítani sem világitott és továbbra is no válasz a terminálban a modprobe -kra.
Nem találkoztam kernelben lévő 2800 usb driverekkel. gondolom akkor 2.6.38-ban nincs -
lapa
veterán
válasz
Jester01 #14134 üzenetére
az ssh top 25 commandban volt már ilyen:
22) Harder, Faster, Stronger SSH clients
ssh -4 -C -c blowfish-cbc
We force IPv4, compress the stream, specify the cypher stream to be Blowfish. I suppose you could use aes256-ctr as well for cypher spec. I’m of course leaving out things like master control sessions and such as that may not be available on your shell although that would speed things up as well.
ötletem sincs lanon van-e értelme compressnek, meg ennek az ipv4 dolognak. mindenesetre szándékosan minden ssh-n megy itthon (már csak a tokenezés miatt is), szóval akárhogy is, nem lesz nagy ügy. gépenként egy ssh.conf.
amúgy nincs gigabit, csak kíváncsiságból összedugtam múltkor a két gépet és megnéztem mit nyomnak ramdriveba másolásnál. amúgy az lehet, hogy nem is akarom a blowfisht? ahogy látom via c7-et kellett volna venni haha.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Parfüm topik
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Horgász topik
- Nintendo Switch 2
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Spórolós topik
- Játékra optimalizált chipkínálatot tervez a Microsoftnak az AMD
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkPad dokkolók: USB-C 40A9/ 40AY/ 40AS/ Thunderbolt 3 40AC/ Hybrid USB-C DisplayLink 40AF
- LG 65B4 - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- Keresem : Lenovo Legion 5 16IRX9 83DG0037HV
- Apple iPhone 15 Pro Max 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 121 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged