- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Google Pixel topik
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
lev258
veterán
válasz
The.Bali #21455 üzenetére
Én nem tartom valószínűnek, hogy ez lenne a gond. Mindenesetre, ha ennyire akarod, akkor felrakhatod az 1.99-est egy Live-ról, mondjuk a 12.04-ről (mintha azon az lenne). sudo update-grub volt? A Windows félhibernálásos leállítása ki van kapcsolva? A Grub 1 nem tudom, tudja-e, mi fán terem a Windows 8 (elég régi).
-
The.Bali
aktív tag
válasz
The.Bali #21455 üzenetére
Eltávolítottam a Grub2 ez alapján: [link], és most úgy tűnik valami Grub1-et kaptam vissza, azonban a gép bekapcsnál rögtön az ubuntu indul el. Ha lenyom a SHIFT-et indulásnál, akkor bejön a GRUB-os választási lehetőség, de nincs közte a Windows. Csak az Ubuntu 14.04 és Recovery bejegyzések szerepelnek négyszer.
Hogy tudnám a lsitába beletenni a Windows 8.1-et is? -
válasz
The.Bali #21424 üzenetére
Örömmel segítünk, ha tudunk, kár, hogy az alap probléma nem szünt meg! Itt megállt a kettőnk tudománya, de legalább pár dolgot kipróbáltál.
Ez a ronda lila dolog tényleg a Winhez kapcsolható most már, ezt legalább már sejtjük! Mintha valami Win driver probléma is lenne.Sorry az előbbi ronda képért, épp az ikonokat és a hátteret lövöm be, mert újra telepítettem a MINT- et SSD- re. Vannak itt elég érdekes ikonok!
XP ikonok!
-
válasz
The.Bali #21422 üzenetére
Nagyszerű! Nehéz szülés volt, aggódtam kicsit, hogy a 2 módszert kevered majd, ezért írtam le lépésenként.
Boot Repair, ajajj, ezek okoznak galibákat! A sudo update-grub ezt nem távolította el ezek szerint, mert a Win boot- ba lett csatolva.
Ha normálisan indul minden és ez nem zavar, akkor ebbe nem mennék bele. Azt hiszem, hogy a grub valamelyik config fájlban lehetne törölni azt a bejegyzést, ha benne van. Erre inkább nem beszélnélek rá, mivel még nem csináltam én sem változtatásokat ebben a fájlban, amit saját káromon nem próbáltam, abban nem adok tanácsot.
Megnézheted a fájlt, de amíg nem javasolja egy hozzáértő, addig ne változtass rajta.
/boot/grub mappában a grub.cfg
Ha nem rootban nyitod meg, úgysem tudsz belepiszkálni!
update
most olvasom az utolsó soraidat, akkor megtaláltad, ha gondolod, töröld belőle root joggal kell megnyitni innen jobb gombos módszerrel, az így bejövő ablakban megnyitott fájlt már módosíthatod, de ne feledd menteni! -
válasz
The.Bali #21416 üzenetére
Térjünk vissza a Kapitány supportjához, mégis csak szakértő!
ez a 2 sor amúgy is gázos, szerintem az sda5- öt kéne mountolni, ezért nézted meg a sudo fdisk -l paranccsal:
root@ubuntu:~# sudo mount /dev/sda1 /mnt
root@ubuntu:~# sudo mount /dev/sda1 /mnt/bootNobbs módszerrel ezeket a parancsokat kell beírni:
sudo mount /dev/sda5 /mnt
sudo mount /dev/sda5 /mnt/boot
sudo mount --bind /dev /mnt/dev/utána jöhet a többi
-
válasz
The.Bali #21413 üzenetére
Ha az első sor lefutott, akkor már csak sudo grub-install /dev/sda kell és utána sudo update-grub. A többi akkor kell, ha valami nem OK!Update után indítsd újra és ha nem megy, akkor csináld úgy, ahogy a Noobs linkjében van. Vagyok most egy darabig, de a Kapitány módszere nekem ismeretlenebb a linkeltnél.Stornó, szerencsére megjelent a Kapitány, így el tudja magyarázni a saját módszerét.
-
The.Bali
aktív tag
válasz
The.Bali #21410 üzenetére
Közben sikerült továbblépnem, de még mindig van hiba:
ubuntu@ubuntu:~$ sudo mount /dev/sda1 /mnt
ubuntu@ubuntu:~$ sudo grub-install --root-directory=/mnt /dev/sda
Probing devices to guess BIOS drives. This may take a long time.
The file /mnt/boot/grub/stage1 not read correctly. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
The.Bali #21403 üzenetére
Ezt nem tudom, Win8-at nem ismerem, a Win7-nél ehhez kellett a pendrive, arról kellett bootlni.
Viszont a grub újrarakása nem bonyolult, itt vannak a lépések az írás második felében, a Grub2-nél: http://itcafe.hu/cikk/gyakori_linux_problemak_es_megoldasuk/grub_parancssor.html
-
válasz
The.Bali #21401 üzenetére
A linkelt leírás az Ubuntunak elsődleges partíciót javasol, nálad az /sda5 nem logikai partíciót takar? Nem tudom ez kavar- e be, de lehetséges, mindenesetre a Kapitány ötlete megoldást kell hozzon. Ha mégse, akkor a partícionálással lesz gond. Ubit telepíteni új elsődleges partícióra 8-10 perc.
Nem ismerem az uefi- t és a Win 8- at, de nem volt már azon a gépen uefi- s Win 8 telepítve ezelőtt?(#21405) lev258
Én is így tudom, de a linkelt leírás kifejezetten ezt említi! -
válasz
The.Bali #21398 üzenetére
sudo grub-install /dev/sda
A sor végén a betűjel az Ubuntut tartalmazó meghajtó betűjele legyen!
Kapitány most már leírta konkrétan, de a fenti két sorra, amit írtam (#21397)- ben, figyelned kellett volna! Ez már inkább csak a jövőt érinti, de a parancssorolnál mindíg nagyon figyelj, mert minden karakter számít, még a space is!
Remélem helyesen beírva segíteni fog!
-
válasz
The.Bali #21396 üzenetére
Szia! Ha mindent pontosan csináltál, mint ahogy itt is le van írva, akkor vagy a Winnel van valami gubanc vagy érdemes lenne Ubi alól újratelepíteni a GRUB- ot ezzel a paranccsal:
sudo grub-install /dev/sda
A sor végén a betűjel az Ubuntut tartalmazó meghajtó betűjele legyen!
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Gyermek PC játékok
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 13400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB DeepCool MATREXX 40 650W
- Csere-beszámítás! Számítógép PC Játékra! I3 14100F / RTX 3060 12GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Csere-Beszámítás! Custom vizes számítógép játékra! I7 12700KF / RTX 3090 / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B550M R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 7700 XT 12GB DeepCool CC560 Seasonic 650W
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest