- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Mobil flották
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Huawei P30 Pro - teletalálat
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Google Pixel topik
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- iPhone topik
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
szőr Artúr
tag
-
szőr Artúr
tag
válasz
ubyegon2 #28604 üzenetére
Én vi-t használok attól kezdve, hogy először linuxot vettem a kezembe.
Pont azért, mert a hírével ellentétben nagyon könnyen megtanulható és viszonylag ritkán csinál mást, mint amit te akarsz.Egyébként onnan származik a vi rossz híre, hogy az ősi verziókban a kurzor billentyűk nem működtek, elég nehézkes volt átszokni rá.
Az emacs használatát viszont nem fogom ajánlani senkinek -
válasz
ubyegon2 #28604 üzenetére
UUID=f6599180-f667-4b12-93ed-fc6669674401 / ext4 errors=remount-ro 0 1
# swap was on /dev/sda5 during installation
UUID=d1820866-ee91-475a-aa0d-940f2426aa7f none swap sw 0 0
# Adataim /dev/sdb:
UUID="c2c763cb-1ccc-4b12-9f0c-eccef95ab0ea /media/TORRENTEK ext4 nosuid,nodev,nofail 0 0Valóban ott egy felesleges " az sdb sornál, de gondolom ezt te másoltad át a blkid eredményből. Vigyázni kell, mert egyetlen plusz karakter is használhatatlanná teszi s bejegyzést, ráadásul a halaód topikosok már mutogatnak is a kezdők által használt megoldásokra! Mert ők már csak vi-t használnak meg karakteres böngészőt.... Az már magas nekik, hogy a kérdésfeltevésből simán látható, mennyire gyakorlott felhasználóról van szó!
Sorry kedves haladó fórumtársak, de ti nem emlékeztek arra, amikor még kezdők voltatok, ha voltatok egyáltalán, lehet már bölcsis korotokban is terminaloztatok!
Amúgy, ahogy olvasom a gksu időnként szokott rakoncátlankodni, nem a gedit-ben van a hiba. Ennél a parancsnál lehetne sudo-t is használni a gksu helyett egyébként, nem okozna problémát.
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #28598 üzenetére
Szia!
Terminál:
cooi11@cooi11:~$ sudo blkid
[sudo] cooi11 jelszava:
/dev/sda1: UUID="f6599180-f667-4b12-93ed-fc6669674401" TYPE="ext4" PARTUUID="e0d1c891-01"
/dev/sda5: UUID="d1820866-ee91-475a-aa0d-940f2426aa7f" TYPE="swap" PARTUUID="e0d1c891-05"
/dev/sdb: UUID="c2c763cb-1ccc-4b12-9f0c-eccef95ab0ea" TYPE="ext4"
cooi11@cooi11:~$ gksu gedit /etc/fstab(gksu:3498): Gtk-WARNING **: Failed to set text from markup due to error parsing markup: Hiba a(z) 1. sor 86. karakterénél: A(z) „b” elem le lett lezárva, de a jelenleg nyitott elem a(z) „big”
(gksu:3498): Gtk-WARNING **: Failed to set text from markup due to error parsing markup: Hiba a(z) 1. sor 86. karakterénél: A(z) „b” elem le lett lezárva, de a jelenleg nyitott elem a(z) „big”
fstab:
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=f6599180-f667-4b12-93ed-fc6669674401 / ext4 errors=remount-ro 0 1
# swap was on /dev/sda5 during installation
UUID=d1820866-ee91-475a-aa0d-940f2426aa7f none swap sw 0 0
# Adataim /dev/sdb:
UUID="c2c763cb-1ccc-4b12-9f0c-eccef95ab0ea /media/TORRENTEK ext4 nosuid,nodev,nofail 0 0És hiába állítom be mentési helynek az 1TB HDD, újra indításnál nem találja (nincs)
-
Dhampir
félisten
válasz
ubyegon2 #28579 üzenetére
Hát ez az.
(#28578) Syl
Újabban már a butítás a trendi, cserébe egyéb hasznos és praktikus dolgok is kikerülnek a hordozható gépekből a vékonyítási mánia miatt (persze, mert az energiatakarékos cuccoknak szerényebb hűtés is elegendő).
Más igényeink vannak, én nem vennék gépet ODD nélkül. Sajnos korábban vettem optikai meghajtó nélküli notebookot, és megjártam, mert nagyon-nagyon hiányzott, plusz pénzem meg nem maradt külső meghajtóra. Külön cipelni meg nem akarom még azt is, egy elhagyható kiegészítővel több cucc.
-
growler
őstag
válasz
ubyegon2 #28260 üzenetére
Ne haragudj, de azt hiszem hogy egy kissé elkanyarodtunk a lényegtől.
Az addig ok., és rendben van, hogy Win. alatt nagyon hasznos lehet a sandbox !
De !...és ez lenne a lényeg...mi lehet az a Linuxra nézve káros akármi, amit
visszafoghat ? Elvégre, Linuxra is van sandbox.
Tudom ! nem könnyű kérdés ! -
BoB
veterán
válasz
ubyegon2 #28255 üzenetére
"Linuxon nincs folyamatosan rendszermemóban a virusírtó meg a tűzfal"
"a homokozó az rendszermemóban lenne mindig"Kifejtenéd?
A tails egyáltalán nem erre való. https://www.qubes-os.org/
-
growler
őstag
válasz
A top nem is mutatja a firejail-t, tehát, nem hiszem hogy visszafogná a gépet.
Valami védelmi funkciója mégiscsak lehet, mert a Kodachi OS-ben alapból bent van.
(Tudtommal, a Win.-re írt vírusok trójaiak, stb. Linuxon nem tudnak érvényesülni.)
Egyébként, 8GB RAM-om van. És nem rettegek a vírusoktól !
Van ugyan clamav / tk-m, rkhunterem, chkrootkit-em...nagy-ritkán futtatom őket
de eddig még nem találtak semmit. -
kispx
addikt
válasz
Senki sem akar Win-t csinálni belőle. De a linux sem hibátlan. Ugyanúgy létezik a buffer overflow, use after free, stb. támadási lehetőségek. Ilyen támadásokat nem csak Winnek szánhatnak, hanem a többi oprendszert használóknak.
> "más kérdés, hogy Linuxon nincs folyamatosan rendszermemóban a virusírtó meg a tűzfal"
az ufw nem tűzfal? -
törölt tag
válasz
ubyegon2 #27645 üzenetére
Hát, engem pár perc próbálkozás után elrettentett. Addig el sem jutottam, hogy magyar nyelvű konzolparancsokat használjak. Direkt kretén, sok, magyar billentyűzetes (102, qwertz, halott billentyűk), altgr-es karaktert tartalmazó jelszavakat szoktam megadni VBoxban tesztelt rendszerekhez. A szokásost be tudtam vinni a telepítéskor, ellenőriztem is, hogy tudja-e írni, ismeri-e a karaktereket. A rendszer indításakor eleve nincs júzernév beütés vagy kiválasztás és jelszót sem kér. Terminál indítása után akartam volna root-ra váltani, de a jelszót itt már nem eszi meg. Pedig a karaktereket kezeli. Egy Kate vagy Kwrite indítási kísérletére meg nem az adott program jön fel, hanem egy autentikációt kér a tárolók frissítéséhez. Itt is beveszi a karaktereket, ez ráadásul látszik is a csillagok számában. Csak a jelszót nem veszi be. Ha nem ismerném a programok neveit, a grafikus menüben megtalálni sem lenne egyszerű, mert rengeteg mellől hiányzik az ikon, csak a bP saját ikonja van mellettük.
A telepítésnél is kiválaszthatod a nyelvet, de a telepítés alatti ismertető szövege angol. Pedig a kifejezetten „magyar” disztrónál erre azért figyelhettek volna, és nem is nagy dolog.
Repült. -
lev258
veterán
válasz
ubyegon2 #27639 üzenetére
Ahogy írtam, ez egy szubjektív vélemény.
"A Mint sokak szemében egy jó választás Windows után, ismerős felületével, kezelhetőségével." Ezt fenntartom. Kezdőknek még mindig tudom ajánlani, főleg azoknak, akik csak alap célokra használják. Szülőknél is ez megy.
Egyszerűen azt jeleztem, hogy én a magam tapasztalatával és szemléletével már kezdek eltávolodni tőle. Fogalmazhatnék úgy is, hogy míg egy darabig az "én rendszeremnek" tekintettem, lassan kezdem az "ők rendszerének" tartani. Hasonlóan a felhasználók és a Windows (mint a Microsoft terméke) kapcsolatához.
Nálam is Mint 17 futott egy jó darabig (az incidensekig), a 18-at nem próbáltam. Ha pedig nem lett volna egyértelmű, az igazi probléma az volt az egésszel, hogy ez egy bevett, működő metódus, teljesen hivatalos módszer, amit használtam. De a Mint valamiért ellenkezett.
Egyszerűen azt éreztem, hogy kezdi kivenni a kezemből az irányítást. És nekem pont ez volt az, ami elindított valamikor a Linux irányába. -
Dr.FantastiK
őstag
-
válasz
ubyegon2 #27597 üzenetére
Defragnál az számít, hogy ne írd tele teljesen és akkor nem lesz bedugulás nála. min. 7 %-ot üresen kell hagyni.
Bocs, itt kicsit kevertem a dolgokat, a Linux töredezettségnél számít, hogy maradjon elég hely a partíción, HDD esetén sem töredezik akkor.
A 7-28% szabad hely fontos az SSD-nél egyébként, de a lassulás elkerülése miatt.Ezekről elég pontos infókat olvashatsz az SSD topikban amúgy.
-
Dhampir
félisten
válasz
ubyegon2 #27119 üzenetére
Szegényt ide-oda küldözgetik, a Dell notebook topicból küldték ide.
-
-
válasz
ubyegon2 #25387 üzenetére
All "intel-vaapi-driver" versions
i965-va-driver van a Trusty-ra ebben a PPA listában is, ahogy nézem. Wily-re és Xenial-ra is ugyanaz.
Itt a gyári oldalon meg az 1.6.2 a legfrissebb vaapi intel-driver.
-
palota
csendes tag
válasz
ubyegon2 #25375 üzenetére
Köszi mindenkinek
Ippen 15.10 volt a pendiveon kipróbáltam live modban.
Tehát install mesa-vdpau-drivers majd beállítottam vlc-ben is.
Működött megnéztem htoppal a proci használat jóval kevesebb volt.még ide annyi hogy ezt a parancsot szoktam használni "sudo apt-get install vlc-plugin-libde265" a hevc kódekhez. De itt nem találta!! Mi itt a helyes?
kipróbáltam 14.04-en ott már az a gond hogy vdpau installra ez jött
"The following packages have unmet dependencies:
unity-control-center : Depends: libcheese-gtk23 (>= 3.4.0) but it is not going to be installed
Depends: libcheese7 (>= 3.0.1) but it is not going to be installed
E: Error, pkgProblemResolver Resolve generated breaks, this may be caused by held packages.
"
Hogy lehet ezt fixálni? -
vampire17
addikt
válasz
ubyegon2 #25329 üzenetére
Nagynehezen rajottem
Ha engedelyezem, hogy mas is hozzaferhessen a titkositott mappahoz, akkor root-kent csatolja fol. hozzaadtam a sajat felhasznalom, meg a plex nevu felhasznalot a root csoporthoz es igy mar megy.
Nem a legelegansabb, de legalabb mukodik
Mas: Nem tud valaki valami olyan filekezelot, ami mappa-mappa masolasra is tud megszakadt masolast folytatni es van benne automatikus crc ellenorzes?
-
syler123
veterán
válasz
ubyegon2 #25342 üzenetére
Én ugyanezt írtam le korábban, hogy 2 Radeonnal próbálva használhatatlan a youtube és darabos a böngészés. Nem kell egy high end kártyákra gondolni, az egyik egy hd 6310 apu, a másik egy noti radeon 4570m. Minden ide linkelt leírást kipróbáltam.
Windows alatt tökéletes, de ezekre a gépekre nem szerettem volna Windowst, mert annak meg az alap cpu igénye magas.
-
PlayMax
nagyúr
-
vampire17
addikt
válasz
ubyegon2 #25329 üzenetére
Pont ezzel probalkoztam most
chmod al a konytarnak ahova a titkositott mappat folcsatolom 777-et adtam, de igy sem latja a Plex...
probaltam azt, (valahol azt ajanlottak) hogy a Plex-et rakjam ujra es irjam at a config fajljat ugy, hogy ne a "plex" usert hasznalja, hanem a sajatomat. Sajna ez sem segitett, meg mindig nem latja a Plex a mountolt meghajto alatti fajlokat...
-
vampire17
addikt
válasz
ubyegon2 #25327 üzenetére
jaja epp azt tettem, folraktam a gnome encfs managert. Tok jol kezeli a letrehozott titkositott mappat, nincs vele semmi gond. Van egy menu benne, ahol bepipalhatom ezt: Allow other users to access this stash
Rakerdez, hogy engedelyezzem a /ect/fuse.conf ban az allow_other_users et. Ezt megtettem, de igy sem fogadta el a pipat.. Egy masik forumon olvastam, hogy hozza kell adni elotte a fuse csoporthoz a megfelelo usert. hozzaadtam a sajat userem, meg a root ot is, igy mar engedi bepipalni, viszont felmountolas utan irasvedett a konyvtar, ill konkreatan meg olvasni sem tudom pl a letrehozott proba konyvtarat... (hozzaferes megtagadva)
Valami otlet?
-
-
-
-
Cyrin
addikt
válasz
ubyegon2 #25180 üzenetére
Én próbáltam a grive-t, de nem volt üzembiztos...
Így lett insync helyette, de csak egy drive fiókhoz, ezesetben csak egyszer kell fizetni, így megérte nekem, azóta is kifogástalanul teszi a dolgát...egyébként a hivatalos drive kliens is egy fiókot kezel csak alapból.
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #25090 üzenetére
Szia!
Esetleg ebben tudnál segíteni?
↓Alapból fent van a kezdő rész. Le viszem.
ITT# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
proc /proc proc nodev,noexec,nosuid 0 0
# / was on /dev/sda5 during installation
UUID=b37af00d-6547-1235-8a0e-4abe34gg234a / ext4 errors=remount-ro 0 1
# /home was on /dev/sda6 during installation
UUID=43567ff3-8161-621b-a89c-7a4c435899d9 /home ext4 defaults 0 2
# swap was on /dev/sda1 during installation
UUID=5h4z332e-056c-4bee-4567-ghz2346d23de none swap sw 0 0
/dev/fd0 /media/floppy0 auto rw,user,noauto,exec,utf8 0 0
Itt folytatom UUID=x....-x...-x....-x.... /media/tarhely/ ext4 defaults 0 2
Ezt honnan tudja hogy save to location Downods-ba ↑ való?............↑
A defaults ahogy olvastam értelmeztem általános(szó-szó mindenre↑ jó)
Az első nulla dump mentés A második ellenőrzés sorrendje. De ezek számomra mindegy azért nem kell
hozzá ennyire értenem.
A # sor mit jelent? -
Xeniel Xerus
csendes tag
válasz
ubyegon2 #25078 üzenetére
Kiadtam, de az eredeti harmadik parancsra ezután is ugyanazt a hibaüzenetet kaptam.
A sudo apt-get install virtualbox-5.0 a sudo apt-get install linux-headers-generic build-essential dkms virtualbox-5.0 helyett nem lenne jó. Kendek pont azt fejtegette, hogy az miért lenne előnyösebb megoldás. Megkérlek elolvasod mit írt?
-
Xeniel Xerus
csendes tag
válasz
ubyegon2 #25075 üzenetére
Köszönöm a segítségedet! Így már ment az első parancs. A második is. A harmadik sorral viszont van egy kis gond. A hibaüzenet:
virtualbox-5.0 csomag nem elérhető, de egy másik hivatkozik rá.
A kért csomag hiányzik, elavult vagy csak más forrásból érhető elTudsz segíteni?
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #25039 üzenetére
Köszi a válaszokat.
Valóban valami felhasználóbarát verziót keresek, mivel windowsról jövök, kezdésnek egy egyszerűbb jó lenne. Időtől függően szívesen kísérleteznék akár több verzióval is.A frissítéseket nem nagyon értem. A stabil verzió és a hosszan támogatott az tiszta.
De olvastam, hogy van egy rolling frissítés is.
Ha változik a főverziószám az automatikusan történik vagy tiszta rendszertelepítés zajlik?
LTS is frissül automatikusan újabbra?
Még guglizok ezerrel, sok infó nem tiszta, többek között a verziók sem vagy hogy miben különböznek. -
Raynes
tag
válasz
ubyegon2 #25011 üzenetére
Hagyjál már mindig ezzel a két héttel. Nem linuxoztam még AMD-s kártyával, egyik disztrót sem próbáltam ki ilyen hardverrel, csak azt látom, hogy az AMD-sek is linuxoznak, Archon is sokan csapatják így. Egyszóval a háromhetes minterek maradjanak csöndben, különben relatime-ozni fogom az SSD-jüket, ami így nem fog kitartani 900 évig, csak 899-ig. Tessék inkább feltenni a polcra, csak nézegetni szabad, azzal nem kap túl sok írást, és nem romlik a kondíciója.
-
-
-
Lathronos
őstag
válasz
ubyegon2 #24901 üzenetére
Ettől függetlenül akkor sem fogok több remaster-t közzé tenni, mert ezzel csak céltáblát ragasztok a hátamra minden egyes alkalommal. Mindig vannak akiknek nem tetszik amit csinálok és nemtetszésüknek hangot is adnak troll hozzászólások formájában, vagy egyszerűen csak szeretnek kötekedni. A kérdésed sem épp baráti hangnemben tetted fel, ezért tört ki belőlem a neander-völgyi ősmajom stílus. Na de ettől függetlenül ma javítom a remastersys leírásomat, aztán akinek van kedve folytatni, hajrá. Én belefáradtam, elég volt.
(#24902) Hansz
TELEPÍTÉS UTÁN ALAPÉRTELMEZETTEN A UNITY INDUL, DE EZT 1 KATTINTÁSSAL ÁT LEHET ÁLLÍTANI CINNAMON-RA. CSAK ubyegon2 topikgazda fórumtársunk ezt elfelejtette(remélem), vagy nem akarta megemlíteni. DE HA VALAKI VÉGIGOLVASSA A LEÍRÁST? EZ IS BENNE VAN!
A viszont látásra, majd talán visszanézek még ide ph-ra valamikor, ha már lenyugodtam.
-
Raynes
tag
válasz
ubyegon2 #24798 üzenetére
Wine fent van, de egy 3 megás programon kívül még nincs benne telepítve semmi. Ez a 904 sem sok, az Arch-fórumon sok ember 2000 csomag felett van jóval. Nem hibába, van, aki használja is a rendszert, nem csak bebootolgat rá
Az is igaz, hogy hardveres 3D nélkül ezen a netbookon nem nagyon fogok windowsos játékkal játszani, szóval amúgy sem fog a Wine sokat foglalni, nem nagyon használok wines programot, elvből sem. Csak ha tényleg annyira elkerülhetetlen (GIB szótár, mp3DirectCut esetén elkerülhetetlen, nincsenek rá alternatívák. A Kubuntu laptopon volt, aminél ment a 3D gyorsítás, és volt fent játék bőven.
A kihasználatlan hely sem baj a root partíción, végső esetben tudom hasznosítani, oda töltök le 1-2 torrentet, vagy néhány sorozatepizódot. Hely nem vész el, csak átalakul.
-
BoB
veterán
válasz
ubyegon2 #24771 üzenetére
Ami kernel szinten alap, az nem egy gagyi komromisszumos megoldás.
Arch -nál meg nem számítanak semmire sem, mivel ott a disztró filozófiáját követve majdnem minden olyan beállításokkal települ, ami gyárilag alap. Ettől csak kivételes esetekben térnek el. Mindent a felhasználóra bíznak, semmi sincs átállítva.
Ahogy az adott szoftvert író programozók kiadják a szoftvert, úgy kerül az arch repókba. Ezért szeretem. Nem úgy a debian vonal, ahol mindent át kell állítgatniuk.
Ezt meg nem tudom miért nem hiszed el nekem hogy nem noatime generálódik, neked kell átálltani ha azt akarsz
-
Raynes
tag
válasz
ubyegon2 #24766 üzenetére
Bajosan, de rá
Mindegy mi alapján telepíted. Luficethal írása is jó, az kezdőknek jobb, az Arch wiki viszont részletesebb, és biztosabbra lehet vele menni, főleg, ha nem cethalos igényeid vannak. Kezd el az egyikkel, amelyik szimpatikusabb, aztán ha nem megy, átnyargalsz a másikra. Amúgy telepítheted Antergossal is, az is ugyanolyan Arch, ha az már volt fent, ismered, akkor ugyanolyan jó. Úgyis mindegy, hogy hogyan telepíted, ugyanaz megy fel, azonos tárolókból dolgozik, legfeljebb az alapbeállítások lesznek mások.
Nagyon nem más, mint múlt év elején, talán csak systemd-re álltak át, de nem fogsz változást érzékelni. Mondjuk neked csak szigorúan 10 gigára engedélyezett telepíteni, és csakis Cinnamonnal. A Mint-közösségnek pedig ne áruld el, hogy dezertálni készülsz. Mondjuk arra készülj fel, hogy nincs rá mint updater, meg nem olyan stabil, mint egy Debian
-
-
Raynes
tag
válasz
ubyegon2 #24758 üzenetére
Igen, jól írod, esetenként lehúz sok Qt-s csomagot egy KDE-s program. Néha viszont valóban nem, pl. nemrég tettem fel LXDE-re a Kate-et (KDE plain text szövegszerkesztője), és szinte alig volt függősége, talán valami 2-3 másik kisebb csomagot húzott le, pár KB-osak voltak. Sok esetben nem vészes, persze van, amikor tényleg az, de még azt is ki lehet bírni, ha van bőven tárhelye az embernek.
Előjött megint a 10 giga mindenre elég. Nem, nem elég. A LibreOffice eleve úgy indul, hogy több mint 200 mega kell neki, aztán még az ember feltesz betűtípusokat meg minden egyebet is. A 16 gigába már bele lehet férni, ha valaki fegyelmezett, és tudja, hogy milyen programokra lesz szüksége, de egy kezdő, főleg, ha kísérletezik, kipróbál és telepít mindenfélét, akkor inkább 30-50 giga menjen rendszerpartíciónak. 64 gigásnál kisebb SSD-t valóban nem érdemes venni, esetleg a 32-es nagyon határeset csak rendszernek.
-
nemurea
aktív tag
válasz
ubyegon2 #24756 üzenetére
Na ez sokkal profibb válasz volt!
Nekem is lenne kérdésem, elméleti háttér, nem csak ubyegon2, úgy általában:
Lathronos ft remasterjei kapcsán olvastam, hogy néhány programot nem vett bele a disztribúcióba, mert nem illeszkedik az asztali környezethez. Hogy van ez, egy linux program alapvetően parancssoros, csak a jó részükhöz írnak grafikus interfészt (UI-t)? És ha írnak, akkor azt dedikáltan valamelyik ablakkezelőhöz írják? Gondolom, adott library-kat használ. És ez azt is jelenti, hogy ha pl. Kubuntu környezethez szánják, akkor más környezetbe telepítés esetén a fél Kubuntu DE-t lehúzza függőségként?
Vagy inkább ezek valamilyen framework-re épülnek? Ezek az emlegetett qt, meg gtk? Tehát ha valamelyik programot gtk alá írják meg, akkor az összes olyan disztróval működik grafikus környezetben, amelyik szintén gtk-t használ? És azt egyébként lehet tudni (vagy csak kell tudni), hogy melyik programot mi alá írják?
Bocs a sok kérdésért, csak jó lenne már ennyi év után belőni magamnak, hogy merre is van az arra
-
Raynes
tag
válasz
ubyegon2 #24664 üzenetére
Ja, a Debiant mindig is degradáltam, mert rühelltem a free/nonfree baxakodásai, az egymillió éves elavult csomagjai és a desktopos bugossága miatt, meg bosszant a körülötte lévő állandó hype és túlmisztifikálás.
A Unity-s Ubuntut leszámítva a származékait viszont használhatónak tartom. Kezdőknek mindig ezeket a származékokat fogom ajánlani, már csak annál fogva is, mert azokra érhető el a legtöbb csomag, meg ezek a disztrók a legwindows-felhasználóbarátabbak, mindent visznek pöccre, elsőre, mindent tartalmaznak, ami az induláshoz kellhet. A többi disztróval adott esetben többet lehet szopni, meg kevesebb az elérhető csomag is, viszont azoknak meg cserébe más előnyük lehet.
Ennek ellenére ne ubuntusozzon már le, ezt még kubuntusként is kikértem volna magamnak. Valamint igen, a Winnél minden disztró jobb, még a Debian és a Biebian is. Ez az archoskodás tetszik, lehet beteszem aláírásnak, hogy nagy az Archom
Amúgy meg ne félj, amellett, hogy belepofázok a Manjaro és a Chakra topikba simán, csinálom a feszkót az Arch-topikban is, téged is szívesen látunk. Tudom, ott nem tudsz topikgazdáskodni, meg nem archyegon vagy, de hát mindent el lehet kezdeni valahol. Sőt, hogy most ilyen indiszkréten szóba hoztad, fel is teheted 11. disztrónak a gépre, hogy mindjárt részt is tudj venni a flame-elésben. A linuxos OFF topikban meg most F43R-t szivatjuk a divatlinuxozással, meg a gentoosok nem is vehetők emberszámba szöveggel.
-
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #24630 üzenetére
Sikerült, elindult a W7-es telepítő Legacy boot esetén.
De UEFI-vel már nem megy, igaz oda FAT32 kell. Viszont annál az UNetbootin valamit elcsesz, mert kb. egy tized másodperc alatt lefut és nem írja ki rá rendesen... Oda már vsz a fórumtárs módszere lesz szükséges [link].
Köszönöm a segítséget mindenkinek!
-
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #24625 üzenetére
Hiába csatoltam le fájlkezelőből, normál / root módban, vagy éppen terminálból, nem látta a program akkor sem.
(#24626) growler: natúrban a 494-es sem érzékeli. Csak akkor, ha alul be van jelölve, hogy mutasson minden eszközt (legújabbnál nincs ilyen opció). Akkor kiválasztható az adott sdx partíció. Neki is kezdtem az írásnak, ami 52%-nál elakadt, de most elvileg kiírta, hogy végzett. Na kíváncsi leszek, vajon bebootol-e?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Azonnali informatikai kérdések órája
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- PlayStation 3
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Parfüm topik
- OLED monitor topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen okostelefont vegyek?
- Amatőr csillagászat
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U7310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Csere-Beszámítás! Xbox One X 1TB Játékkonzol Olvass! Model 1787
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 10, Xiaomi Redmi Note 10s, Xiaomi Redmi Note 10 Pro
- Csere-Beszámítás! Felsőkategóriás számítógép PC Játékra! I9 13900KF / RTX 4080 / 32GB RAM / 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest