- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
nemurea
aktív tag
válasz
gyulank #32414 üzenetére
Láttam egy korábbi screenshotból, hogy a diskpart egyenlő méretűnek írta őket, de ez még nem volt túlzottan kifejtve (minden más már igen
). Szóval a két HDD gyártója és típusa ugyanaz? Tuti biztos, hogy fizikailag közel ugyanannyi byte van a cél lemezen, mint a forráson? Valamelyik low-level programmal biztosan meg lehet nézni, szerintem a gparted-nek is van ilyen mélységű infója. Csak mert ahogy korábban már pedzegettétek, ki 1000-rel, ki 1024-gyel számol, ezen lehet spórolni.
Ha pedig valóban ugyanakkora, akkor nem jöhet szóba a klónozás? Én magam nem próbáltam, de a gparted-nek van ilyen funkciója.
-
nemurea
aktív tag
Nekem is van kérdésem: a tévé alatt egy mini média PC-n Linux fut és egy Logitech K700-at szeretnék rajta használni. Angol bill kiosztású és elég kevés gomb van rajta, hosszú í természetesen nincs, ez a kisebbik baj, de az 1-es gombtól balra már az Esc van, így ha magyar billentyűkiosztással használom (egyelőre még a tévén), akkor a nulla konkrétan hiányzik.
Mit javasoltok, mivel lehetne/érdemes adott bill. kombinációkra felvenni a 0-t és az í-t?
-
nemurea
aktív tag
válasz
cinemazealot #32228 üzenetére
Szerintem nem volt annyira rossz ötlet az az srv mount point, csak hogy pozitívat is hallj
Az OMV (Debian) NAS-om oda csatolja a HDD-ket. Kerestem is egy darabig (aztán 'mount' parancs) és morgolódtam, hogy ez már az x. Linux csatolási könyvtár.
Ha csináltál már valaha Gparted-del partíció-mozgatást, és remélhetőleg akkor is be tudod indítani a géped, ha a Grub rescue prompt-ot látod (megfelelő gugli után), akkor azért nem kell annyira tartani a partíció növelésétől. Linux Live CD alól fogod csak tudni megcsinálni, de valóban nem árt, ha Ubyegon vagy valaki segít.
Más: régen használtam Thunderbird-öt, de akkor roppant hajlamos volt terjengőssé válni a postafiók mérete. Keress rá, nem lehet-e tömöríteni, szerintem beépített funkció lesz. Esetleg ezzel is lehet helyet nyerni.
Más2: vannak olyan programok (nem tudom fejből a nevüket), amelyek grafikusan mutatják meg, melyik mappa mennyit foglal, utána rá lehet fókuszálni a legnagyobbakra. Olyan b-betűs neve van
-
nemurea
aktív tag
válasz
Szergely elv #32099 üzenetére
Javaslat: ha máskor partíciókat mozgatsz, gparted-del végezd live CD alól vagy közvetlen USB-ről futtatva. Nekem eddig soha nem volt adatvesztésem, pedig jó párszor tologattam balról jobbra a partíciókat (pont ilyen helyfoglalós játék miatt).
- amikor fsck-t futtatsz, használd a -force kapcsolót
- ha ezután sem megy a normál boot, akkor szintén live CD, chroot az Ubuntura és grub újratelepítése (nem csak frissítés, mert az csak a config fájlt generálja újra, hanem rendes telepítés).
- ha utána sem működne, akkor a Partition Wizard taccsra tette a linux partíciót -> reinstall.Az UUID-ket egyébként meg lehet nézni pl. az eredeti grub.cfg-ben újratelepítés előtt, de szerintem nincs nagy szerepe. Ja, még egy javaslat: a HDD megtervezésekor érdemes úgy kialakítani, hogy elöl legyenek a Win-es partíciók, utána - akár a logikai részben, ha nem UEFI-s a HDD - kerüljenek a Linuxok, ne vegyesen.
-
nemurea
aktív tag
válasz
Tav-Csoves #31976 üzenetére
Nem NAS-t kell venned, hanem ingyenes NAS szoftvert telepíteni. Ha célzottan erre (torrent szerver) akarod használni azt a régi gépet, akkor célzottan ilyen szoftvert tegyél rá. Azért javasoltam az OMV-t, mert minimális az erőforrásigénye.
-
nemurea
aktív tag
válasz
Tav-Csoves #31972 üzenetére
Igazán nem akarok belevauvau, de ha tényleg csak torrent szerverre kell, akkor miért nem NAS szoftver? Például az OMV alapból tudja ezt. Pendrive-ról is ki lehet próbálni, még ha az éles futtatás nem is javasolt onnan. Ha valóban csak a szerver a cél, akkor hosszabb távon lehet (valószínű), jobban járnál egy ilyen megoldással.
(Ha nemcsak szerverként használnád, még akkor is könnyen össze lehet házasítani a mögötte lévő normál Debian-nal, tehát teljes értékű oprendszert is tudsz használni, ha akarod.)
-
nemurea
aktív tag
válasz
marquuard #31340 üzenetére
A Lubuntu mellett, amit érdemes lehet megnézni, Lathronos ft. remasterjei. Ő sportot űzött abból, hogy minimál fogyasztáson tartsa a disztrókat, emellett meglegyen a felhasználói élmény is. Könnyen lehet, hogy a Lubuntu memóriafoglalásával megegyezően egy kényelmesebb disztrót kapsz.
-
nemurea
aktív tag
válasz
róland #30646 üzenetére
Csak a reklám kedvéért: érdemes lenne megnézni Lathronos mester valamelyik disztróját is. Ha azon a laptopon korábban (pl. új korában) Win7 futott, akkor nagyon jó eséllyel találtok megfelelőt.
Még halkabban jegyzem meg, hogy a Win7 és szerintem a Win 8/8.1 esetében is gyakori, hogy a Windows Update egyik service folyamata beragad, non-stop fut és az egyik processzort teljesen leterheli. Ez is oka lehet a lassulásnak. Abban mondjuk abszolút nem vagyok biztos, hogy ez egy bug vagy a Microsoft részéről egy tudatos feature...
-
nemurea
aktív tag
válasz
#79335424 #30520 üzenetére
OK, szerintem ez így tud működni. Arra kell csak figyelni, hogy amikor másodikként feltelepíted a Remix-et (ha jól gondolom, első ubi, második remix), ne írja felül a saját boot adataival az SSD MBR-jét, mert akkor ugrott az Ubuntu elsődleges indítása.
Ha megvagy vele és jól működik, akkor segítünk az Ubuntu grub2 configjába belehegeszteni a Remix-et, így akkor is el tudod indítani, ha nincs bent a microSD. Ha szükséged van persze rá.
-
nemurea
aktív tag
válasz
#79335424 #30516 üzenetére
Ööö, igen, ez kb. oké, csak az szerintem nem teljesen úgy van, hogy a "meghajtó MBR-jében van egy GRUB", aminek a menu.lst-jét lehetne szerkeszteni. Nem az MBR-ben van a GRUB vagy bármelyik betöltő, ott csak az van tárolva (tudtommal), hogy a BIOS a boot folyamat első lépéseként melyik meghajtó melyik partíciójában lévő bootloadernek adja át a vezérlést. Ez szőrszálhasogatásnak tűnhet (és kicsit az is), de pl. ahogy colomb2 is javasolta, lesz egy "fő" bootloadered, és az első körben valamelyik (most pl. az Ubuntus) normál bootloader egyébként. Az fog kiegészülni plusz két chainloaderes bejegyzéssel.
Annyi csavar van a dologban, hogy az Ubuntu grub2-t használ, amihez csak hozzá kell adni stabilan a 40-es részben a két chainloader-t
Tehát ha ragaszkodsz a grub legacy-hoz vagy a grub4dos-hoz mint fő betöltő, akkor azt valahogy máshogy kell elérni.
-
nemurea
aktív tag
válasz
#79335424 #30502 üzenetére
Úgy látom, még nem jött erre vélemény. Szerintem nem túl nagy probléma, lehet, időközben meg is oldottad: ha úgyis ledúrod a cél SSD-t, tehát mind az Ubuntu, mind a Remix OS újratelepül, akkor szerintem egyáltalán nem fogsz nehézséggel találkozni: az első oprendszer, amit feltelepítesz, berakja magához a GRUB2-t, a másodiknak települő meg már látni fogja az első oprendszert és elkészíti hozzá a bejegyzéseket. Gyanús (ha jól emlékszem), hogy ilyenkor a második is készít egy saját GRUB könyvtárat és átírja az MBR-t, hogy ez induljon el, de benne lesz az elsőre is a hivatkozás (sőt ahogy gondolkozom, ha szerencséd van, akkor a Puppy-hoz is lesz bejegyzés, de az azért elég speciális linux).
Ha ennél elegánsabban akarod megoldani, akkor készíthetsz egy saját boot partíciót, úgy állítod be, hogy mindig az abban lévő GRUB induljon el és kézileg rakod bele az indítóparancsokat, de hogy ez a gyakorlatban hogyan frissül (valamelyik rendszer kernelváltásakor pl.), azt nem tudom.
Ezen túl még van néhány lehetőség, amiket Te is említettél, de ha gondolod, elindulhatsz a CHAINLOAD irányába is: van egy központi (pontosabban készítesz egyet), elsőnek elinduló loader valahol, és ez csak három bejegyzést tartalmaz: Ubuntu / RemixOS / Puppy. Kiválasztod valamelyiket, és a chainload elindítja az azon a partíción található második loadert. Ennek megvan az az előnye, hogy megőrzöd az egyes rendszerekhez tartozó saját bejegyzéseket és nem szemetelik tele a frissítések során egymás konfigját a rendszerek. Utána kell nézni a szintaxisnak, de nem túl bonyolult.
Mindenesetre a bonyolultabb megoldások szebb eredményt hozhatnak, és közben ismered meg igazán a loaderek gondolkodásmódját (persze nem biztos, hogy ez célod
)
-
nemurea
aktív tag
Helló! Én korábban még Mint-en szenvedtem ezzel a témával, nem biztos, hogy hasonló a Te helyzeted is, de egy próbát megér:
-
nemurea
aktív tag
A Linux használata során a legtöbb kérdésre van megoldás, néhány eset van csak, amikor az ember a Win-hez van kötve (játékok, spec szoftverek) - de ez a ventillátorpörgetés egyébként, bár egyszerűnek tűnik, pont a problémásabb esetek közé tartozik szerintem. Van külön szoftvercsomag (Laptop Mode Tools), ahol lehet finomhangolni az energiagazdálkodás paramétereit, és az új kernelek is segíthetnek - de nekem soha nem sikerült elérnem azt a halk működést, amit Win-en.
Ez egyébként teljesen véletlenszerű, ahogy látom, adott laptopokat érint csak, másoknál a rendszer installálása után azonnal optimális a működés. Nálam konkrétan fele üzemidőt tudott a laptop Linuxon, mint Win-en.
Amit még kipróbálnék, az egy másik disztribúció, pl. Arch-vonal (Manjaro) vagy ami tetszik. Ha azon is ugyanúgy pörgeti a ventit, akkor ez ilyen, lehet rajta dolgozni, de nem biztos, hogy lesz olyan, mint a Win-en. Ha mégis elérnéd, szólj, kérlek
-
nemurea
aktív tag
válasz
Lathronos #29714 üzenetére
Mmm, ez szerintem még elég jól magyarázható, mivel nekem is a régi HTPC-m vált NAS-sá
Keveset fogyaszt, és ha nem dübörög kétszáz torrent meg három transzkódolás, akkor totál jól megbirkózhat a házi kütyük kiszolgálásával - amellett, hogy még a helyi tévére is kiküldi a Micimackót a gyereknek
-
nemurea
aktív tag
válasz
szuszinho #29712 üzenetére
Láma a kérdésem, de az openbox az nem egy window manager (így hívják?)? Ha igen, akkor nem csak simán a synaptic-ból kell telepíteni pl. a Chromiumot, és megjelenik a programmenüben?
Vagy ha főleg a Kodi-t használnád amúgy, akkor egyébként plugin-ként (Program-ként) is fel tudod telepíteni a Chromiumot, és akkor a Kodi-n belül tudod indítani.
-
nemurea
aktív tag
Én egy picit összekeveredtem már az alapoknál: most akkor bemeneti eszközről (mikrofon, vonali bemenet) vagy kimeneti eszközről (hangszóró, fejhallgató és társai) van szó?
Mert ha hangszóró/hangfal, akkor a kimeneti beállításoknál kellene kotorászni, és nem baj, ha a mikrofon bemenet le van némítva...
-
nemurea
aktív tag
válasz
Prosectura2 #29091 üzenetére
Ubi server + KODI mellé böngésző: bocs, pár napja nem olvastam a topicot, de erre esetleg van egy egyszerű megoldás: a Kodiban a Programok alatt lehet Chromium addont telepíteni egy klikkel. A LibreELEC verzióban így van, gondolom, a telepítettben is. Megoldja a grafikus felületet magától, és a videókat is lejátssza (legalábbis nálam). Pöpecül megy. Csak ne jelentkezz be magába a Chromiumba a google accountoddal, mert akkor jelszóváltáskor lehal (szintén nálam).
-
nemurea
aktív tag
Egy kis elvi (vagy gyakorlati
) segítséget szeretnék kérni symlinkek meg cd-rom-ok meg megosztások kérdéskörében:
Adott egy OMV szerver (ami ugyan Debian alapú, de szerintem ez ugyanúgy működik), ezen van egy DVD meghajtóm. Az OMV 2.x (úgy tűnik) nem tudja megosztásra felvenni a DVD meghajtót, mivel nincs UUID-je. Így kerülő úton próbálkoztam:
- van egy már SMB-n és NFS-en keresztül megosztott könyvtáram (nassh), ebben vannak a cuccok
- ide felveszek egy alkönyvtárat, omvdvd a neve (ez pipa)
- a /media/cdrom könyvtárat, ahová mount-olva van a /dev/sr0, symlink-elem ebbe az alkönyvtárba (ez pipa)
- tehát a többi egyéb könyvtár között, ami a normál HDD anyagait (filmek, zenék) tartalmazza, ez a könyvtár (omvdvd) meg a behelyezett CD/DVD tartalmát fogja mutatni (majdnem pipa)És itt akadtam el, mert míg a szerverre belépve (grafikusan vagy ssh-n) tényleg látom a symlink-es könyvtárban a DVD tartalmát, akár a normál, nem root userrel is, az SMB-n csatlakozott laptopot jogosultsági hibaüzenettel nem engedi bele ebbe a könyvtárba, az NFS-sel csatlakozott Kodi meg üresnek látja az omvdvd könyvtárat...
Jó alapvetően az elképzelésem, csak valami jogosultsági problémát keressek, vagy egyéb oknál fogva ez így nem fog működni?
-
nemurea
aktív tag
válasz
ampulla #28140 üzenetére
Gondolom, azóta megoldódott, de a biztonság kedvéért:
"Szóval a gond, hogy a swap (512MB) és a 2. logikai partíció (1GB) is sda6, amit jól lehet látni az lsblk és az fdisk parancsok által."
Ez nem így van, ahogy korábban lev258 megjegyezte, az 512 MB-os SWAP nincs létrehozva. Ahogy látom, csak a helye van meg, sda2-re akartad tenni, csak nem lett rá fájlrendszer (82 Linux lapozó) rakva. Tehát első lépés: ezt megtenni.
Utána törölni az sda6-os (jelenlegi SWAP) partíciót, az sda5-öt pedig kibővíteni az így felszabaduló helyre. (Lehetne törölni az 5-öst is, és az extended-re újra létrehozni egy nagy logikai partíciót, de szerintem akkor már a 7-es indexet adná neki, ami nem annyira szép.)
Szerk: bocs, butaságot írtam, még egyszer megnéztem ezt az sda2-t: nem, ez nem az 512-es SWAP, az tényleg nem lett létrehozva egyáltalán :-) Ez maga az extended partíció neve, erre közvetlenül nem tudsz fájlrendszert rakni, csak a logikai partíciók létrehozásával.
-
nemurea
aktív tag
válasz
growler #28098 üzenetére
Nem a beleokoskodás miatt (pedig abban is jó vagyok), de tudtommal az fsck és társai keresik és javítják a logikai (konzisztencia) hibákat, a badblocks pedig jellemzően a HDD-k fizikai hibáit (bad sector) keresi meg és próbálkozik a javításával. Lehet, hogy az fsck is elindítja a badblocks-t, de nagyon kevéssé hiszem, pláne pendrive esetében.
-
nemurea
aktív tag
Offtopic itt, de valóban defragnak néz ki, hacsak nincs speciálisan SSD-kre szabott paraméterrel meghívva a parancs. A saját logból:
TimeGenerated : 2016.08.01. 19:16:28
Message : A tárolóoptimalizáló sikeresen befejezte a(z) újrafelszabadítás műveletet a következőn: (D
TimeGenerated : 2016.08.01. 19:16:28
Message : A tárolóoptimalizáló sikeresen befejezte a(z) töredezettségmentesítés műveletet a következőn: (D -
nemurea
aktív tag
-
nemurea
aktív tag
válasz
lev258 #27535 üzenetére
Sziasztok! Ha már a Steam-ről van szó, hadd kérdezzek egyet: vettem néhány régi játékot, köztük a Total Annihilation-t. Alapvetően Win-en játszok, de ezt a progit nem tudtam már életre kelteni, a modern, integrált HD4000-t nem szerette (valószínűleg ez volt a baja). Szerintetek megéri nyitni egy új frontot, telepíteni a Steam-et Linuxra, ott Wine vagy PlayOnLinux, és úgy működésre bírni? A POL weboldala alapján a TA támogatott, csak nem tudom, a linuxos Steam kliens is így gondolja-e, vagy csak a natív linuxos programokat telepíti így fel.
-
nemurea
aktív tag
Sziasztok! A kérdésem nem feltétlen Ubuntus, de lehet, hogy nem is Linux... De hátha van valakinek ötlete, merre induljak. Lassan elkészül a NAS+HTPC gépem sokadik reinkarnációja, alapvetően NAS, de már teljes értékű OS van mögötte, alkalomszerűen kell neki lejátszania a rá kötött tévén a tartalmat. Leggyakrabban, amikor boot-ol, a tévé nincs bekapcsolva. Na és innentől már hiába kapcsolom be a tévét, a HDMI kimenet nem ad jelet... Nem mindig ez a helyzet, de ez a gyakoribb. Szóval ez nem is biztos, hogy OS-sel összefüggő, lehet, hogy alaplapi kérdés... ASUS AT3IONT-i, integrált ION GPU.
Újraindítás segít rajta, ott már a POST környékén bekapcsolja a kimenetet.
Ezt egyébként eddig Win7, Xubuntu és Debian alatt is csinálta. Majd megnézem még egyszer az energiagazdálkodást (bár billentyűpüfölésre sem ébred fel), de ha addig is van más tippje valakinek, ne tartsa magában
-
nemurea
aktív tag
válasz
TheProb #27352 üzenetére
OK, lassan összeáll a kép, félreértettelek és emiatt félre is vezettelek. Ezek szerint nem XPE/Syno-s SHR köteted van, hanem csak sima NTFS. Az SHR-t valóban úgy kellene mount-olni, ahogy a linken szerepel.
De az NTFS-t minden hókamóka nélkül fel kellene ismernie az Ubuntunak. Ha mégsem teszi, lehet, a legegyszerűbb az, amit mondasz.
-
nemurea
aktív tag
válasz
TheProb #27348 üzenetére
Sokat nem fogok tudni segíteni, mivel nem ismerem mélységében az mdadm-ot (sőt igazából a felszínét kapargatom csak), én eddig örültem, hogy magától működött. Egy-két komment csak:
Ha jól gondolom, az && vgchange -ay rész nem kell, nekem legalábbis nem kellett, úgy értettem a viselkedéséből, hogy az akkor szükséges, ha több lemezt raksz össze, de ez totál nem biztos. Mondjuk ártani nem árt. Nálam az mdadm azt írja ki, hogy 1 array found, utána md127-ként lehet is mount-olni. Sőt az Ubuntu újraindítás után mindenféle konfig fájl bűvölés nélkül megtalálja a kötetet.
Amikor én próbáltam (pontosabban ahogyan most is működik), a HDD a SATA portra van dugva, nem külső winchesterként. Nem tudom, ez számít-e.
Az NTFS-t nem értem: a Synology/XPEnology az SHR kötetet ext fájlrendszerként kezeli. Vagy van olyan opció, hogy NTFS van a kötet hátterében...?
Fura lenne ez egy biztonságra törekvő NAS rendszertől.
Ha gondolod, este otthon megnézem a pontos körülményeket.
-
nemurea
aktív tag
válasz
TheProb #27326 üzenetére
Xpenology HDD: gyakorlatilag az mdadm-ot kell telepítened az élő rendszeredre. Ez a leírás a live módot taglalja, mivel adatmentésről szól, de egyébként kiválóan működik normál Ubuntun is (legalábbis nekem). Ha egy HDD van, akkor szerintem az lvm2 nem is kell, de ebben nem vagyok biztos. Újraindítás után két kattintással be tudsz lépni a HDD adat részére.
-
nemurea
aktív tag
Köszönöm a tippeket!
Akkor belevágok. A hardverrel nem lesz elvileg túl sok gond, egy 5 évvel ezelőtti, de kiváló HTPC alap, egy AT3IONT-i. Biztosan kezelné a 2.x is, de szerintem a 3.0-val kezdem a frissebb Debian miatt. A pluginekkel majd óvatosan bánok
Köszi még egyszer!
-
nemurea
aktív tag
Köszi az infót! Nem akartam új frontot nyitni, mert egy-egy probléma akár órákat tud elvenni, és a Debiant egyáltalán nem ismerem (plusz nehezítésként a NAS OS-re telepítenék asztali környezetet, ami számomra elég nyakatekert lesz). Azon mélázom, hogy nem attól függ, melyik a hangsúlyos: a HTPC+desktop vonal vagy a NAS? Ha utóbbi, akkor nem kérdés, a javaslatod a jó irány.
De amúgy ha már ezt javasoltad, Vbox-ban mindenképp teszek vele egy próbát!
-
nemurea
aktív tag
Sziasztok!
Ki szeretnék alakítani egy HTPC+NAS+asztaligép kombót, mivel most az erre használt gép alapesetben a NAS-ba boot-ol be, de ki lehet választani a Linuxot vagy a Win7-et is. Ezt szeretném egybe gyúrni, a Linux lenne az alapértelmezett, kb. normál desktop, de elvégezné a NAS funkciókat is.
A kérdésem igazából csak annyi, hogy 14.04-es vagy 16.04-es alapon építsem fel szerintetek?
(Gondolkoztam Debian+OMV-ben és sok minden másban is, de ahogy látom, a Debian-nal tuti valamelyik lépésnél meggyűlne a bajom, az Ubuntu első körben segítőkészebbnek tűnik, meg vele van már jó pár éves múltam, még ha nem is a szerver vonalon. Felraktam Vbox-ra egy mini.iso-t próbaképp, és Webmin-nel egész könnyen tudtam pl. egy Samba share-t összehozni, szóval nem reménytelen a helyzet. De bármilyen javaslatot szívesen fogadok.)
-
nemurea
aktív tag
Nekem is lenne kérdésem (kettő):
Nem mondana valaki pár szót, hogy mi az előnye (hátránya) a 32bit vagy 64bites Linuxnak? i5-ös proci, 4 giga ram a laptopban, tehát ez nem szűk keresztmetszet. Most 32bitest használok, lemaradok valamiről?Apróság, de bosszantó: bármelyik fájlkezelőt (Double Commander, Thunar) használom, és a mount-olt NAS meghajtó kiesik a rendszer alól (rendszeresen elfelejtem az umount-ot, mielőtt lekapcsolom az XPEnology-s gépet), akkor a fájlkezelő biztosan lefagy. Win és TC esetén ilyenkor ugye felbukkan a Drive nem található ablakocska, a linuxnál csak a progi lelövése segít. Lehet ezt valahogy finomhangolni?
-
nemurea
aktív tag
válasz
trialboj #26518 üzenetére
(Mint régen a Parlamentben) csatlakozom az előttem szólókhoz
De konkrétabban:
- A dual-boot a jelenlegi helyzetben A Megoldás. Ha nem csináltál még ilyet (épp ideje elkezdeni), olvass utána, nagyon jó tutorialok vannak (youtube, google, magyarul is). Ha már kettőt elolvastál, csak akkor fogj neki
- A dual-boot telepítés nem Next-Next-Finish jellegű, még ha ezek a gombok is vannak ott. Lapozz vissza, szerintem ebben a fórumban is az elmúlt 100 hsz-ban találsz erről témázást.
- Nem kell feltétlen nullára gyalulni a merevlemezt, főleg, ha pl. jogtiszta a win10 vagy már nagyon be van lakva. Megoldás lehet, hogy egyszerűen zsugorítod a win10 partícióját, tehát helyet csinálsz a linuxnak. Előtte a fontos dolgokról backup kötelezően ajánlott. Ez nem bonyolultabb, mint nulláról felépíteni két rendszert. Ha véletlen elrontanád (nem valószínű, ha már valamit, akkor sokkal valószínűbb, hogy a telepítést rontod el), még mindig mehet a nulláról felépítés.
- Rendszer kapcsán én nagyon javaslom Lathronos mester valamelyik verzióját (remasterét). Kezdők számára barátságosabb, mint az alaprendszerek. Én is azt használom, igazi pihe-puha lágyságVagy ha mégis standard megoldást akarsz, Xubuntut javaslok kezdetnek (de tényleg mindenki mást fog javasolni).
+1: ...és ne engedd, hogy a sötét oldal visszahúzzon a könnyebb megoldásaival
Ha belevágsz, a legtöbb dolog azonnal működni fog, és lesz néhány probléma, amivel órákat fogsz eltölteni... (De ez a win-en is előfordul.)
-
nemurea
aktív tag
Sziasztok, van egy kis fennforgás, lehet, hogy nem a legmegfelelőbb fórumban vagyok, de hátha valaki csípőből dobja a választ...
Az egyik pendrive-om és a telefonom (USB drive módban) járt egy nem saját Win7-es gében, majd egy órára rá a gép háttere elsötétült, és szép színes betűkkel kiírta, hogy a gépen lévő fájlokat lekódolta, némi bitcoinért cserébe feloldható. A Win7-es gép nem érdekes, oktató gép, újrahúzzák, engem a pendrive-om és a telefonom érdekel. (Lehet, hogy a penről ment át a vírus a gépre, de valószínűbb, hogy a gép eleve fertőzött volt.)
Le akarom csekkelni a pendrive-ot és a telefonomat, mielőtt a saját gépeimben használnám. Ehhez használnék egy [antivirus rescue disk-et], itt, Linuxon megírnám, bootolnék róla. A problámám, hogy ezek a rescue diskek a gépben lévő HDD-kre állnak rá, de nekem elsősorban a hordozható média lenne fontos. És innentől esetleg jobb lenne egy tiszta live linux rendszer, amire letöltök... mit is?
Szóval van valakinek egy bevált megoldása ilyen helyzetre?
-
nemurea
aktív tag
Sziasztok,
Ez már régi nyűgöm, csak most volt időm tesztelni: a HTPC-NAS gépemen ha bármelyik linux-jellegű disztribúciót használom (OpenElec, Xubuntu, XPEnology), shutdown során leáll a rendszer, de nem kapcsolja ki a gépet, pörög a venti, világít a lámpa, fogyasztja az áramot, most pl. a Xubunut próbálva ott marad a képernyőn, hogy [930.173678 reboot: Power down]. Ugyanez a gép, Win7, no problem.
A megoldás: van benne egy Gigabyte analóg digitalizáló kártya, ezt a linux nem tudja helyesen kezelni, de néha digitalizálok vele Win alól. Az lspci Philips Semiconductor SAA7160-nak látja.
Mit javasoltok ilyenkor? Meg tudom mondani a linuxnak (a NAS-szoftvernek gondolom, nem), hogy ne vegyen róla tudomást? Vagy BIOS-ból ki lehet valahogy kapcsolni, és csak akkor kapcsolnám vissza, ha épp digitalizálni kell valamit?
-
nemurea
aktív tag
Megnyugodtam, hogy mégsem egyszemélyes rajongótábor vagyok
Vivá L'master!
-
nemurea
aktív tag
válasz
Rimuru #25228 üzenetére
Ha lehúzza az SDD-t a telepítés idejére, akkor a linux ugye sda-nak fogja látni a HDD-t (mivel az lesz az egyetlen számára), de amikor visszarakja az SDD-t mondjuk a SATA1 portba, akkor már a HDD sdb lesz. Ez nem fog gondot okozni a boot folyamatban (grub bejegyzés)?
Juteszembe, TechN7ne, ezzel a megoldással a rendszerbetöltő a HDD-re kerül, ami normál esetben meg sem kapja a vezérlést, tehát a boot legelején tudod majd F12-vel vagy valami mással kiválasztani, hogy ha linuxot akarsz indítani, akkor a HDD-ről boot-oljon.
-
nemurea
aktív tag
Sziasztok! Van valami speckó beállítás Linuxon (konkrétan most Mint, de szerintem ez általános kérdés), amivel el tudom érni egy Android telefon internetét a hozzá kapcsolt laptopon? USB tetheringről van szó. Az alapokat természetesen már kipróbáltam:
- internet működik a telefonon
- két telefont néztem, egy Motorola Defy+ -t és egy Jiayu F1-et
- Az F1-gyel jutottam Linuxon a legtovább, látszólag teljesen jól kapcsolódik, átjárónak, DNS szervernek kiír egy 192.168.xxx.xxx IP címet, de a laptopon a böngészű DNS Probe Failed hibával nem jeleníti meg a weboldalakat
- Wifi hotspottal kb. ugyanez a helyzet
- Ugyanazon a laptopon át-boot-olok () a Win 8.1-be, gyakorlatilag azonnal működik, most is erről írok.
MAC cím klónozással meg Route állításával nem próbálkoztam, mert nem tudom, mi hogy működik.
Ötlet?
-
nemurea
aktív tag
válasz
ampulla #24867 üzenetére
Ez így oké, de ezek szerint Neked MBR másolataid vannak. Ahogy lev258 is írta, egy lemeznek egy MBR-je van (Master...). De a fenti parancsokkal, amiben ez a rész van:
Drive/MBR/MBR_HardDisk1.dat of=/dev/sdc1
akármelyik MBR másolatot jelenti is az MBR_HardDisk1.dat és ...2.dat fájl, azt (azokat) bemásoltad az sdc winchestered első (sdc1) és második (sdc2) partíció(!) boot recordok(!)-ba (VBR).
Vagy én nem értek valamit nagyon.
-
nemurea
aktív tag
válasz
ampulla #24864 üzenetére
Jaja, kicsit mintha keveredne az MBR és a VBR (Volume Boot Record). Esetleg volt az MBR-ből egy 512 byte-os kimentésed, és talán a dd-kkel ezt az MBR bemásoltad a VBR-be, a partíciók kezdő rekordjába. Ha így van, majd nálam hozzáértőbben elmondják, hogyan lehet helyrehozni
-
nemurea
aktív tag
válasz
ubyegon2 #24756 üzenetére
Na ez sokkal profibb válasz volt!
Nekem is lenne kérdésem, elméleti háttér, nem csak ubyegon2, úgy általában:
Lathronos ft remasterjei kapcsán olvastam, hogy néhány programot nem vett bele a disztribúcióba, mert nem illeszkedik az asztali környezethez. Hogy van ez, egy linux program alapvetően parancssoros, csak a jó részükhöz írnak grafikus interfészt (UI-t)? És ha írnak, akkor azt dedikáltan valamelyik ablakkezelőhöz írják? Gondolom, adott library-kat használ. És ez azt is jelenti, hogy ha pl. Kubuntu környezethez szánják, akkor más környezetbe telepítés esetén a fél Kubuntu DE-t lehúzza függőségként?
Vagy inkább ezek valamilyen framework-re épülnek? Ezek az emlegetett qt, meg gtk? Tehát ha valamelyik programot gtk alá írják meg, akkor az összes olyan disztróval működik grafikus környezetben, amelyik szintén gtk-t használ? És azt egyébként lehet tudni (vagy csak kell tudni), hogy melyik programot mi alá írják?
Bocs a sok kérdésért, csak jó lenne már ennyi év után belőni magamnak, hogy merre is van az arra
-
nemurea
aktív tag
válasz
#63761920 #24754 üzenetére
Persze. Nemrég volt valamelyik Ubuntu fórumon egy ööö, beszélgetés, hogy mennyi helyre is fér rá egy normál desktop linux rendszer. Az alaphangját úgy 10 gigára lőtték be, ezzel már lehet normálisan végezni a napi munkát, rajta van sok szükséges program. Persze egy Libreoffice több 100 megát foglal, de ha ez a Te gépeden nem lesz, meg csak minimál Lubuntu, egy-két szükséges programmal, akkor esélyes, hogy 8 gigába belefér. Az idők folyamán lehet, hogy bővül, szóval ezért inkább a 16 giga.
Összehasonlításként: nálam Kubuntu van, napi használattal, letöltéssel, rendes programcsomaggal, és így jelenleg kb. 12 gigát foglal, plusz SWAP.
-
nemurea
aktív tag
Van esetleg valakinek működő megoldása a képernyő vezeték nélküli megosztására (WiDi, Miracast)? Körülnéztem, de mintha ezek a kezdeményezések az utóbbi időben leálltak volna.
-
nemurea
aktív tag
válasz
alitak #24427 üzenetére
Bár már nagyjából kezd irányba állni, ahogy látom, de röviden összefoglalom, nálam mi a szitu:
- ha Ubuntura telepíted, és említetted, hogy nem akarod, hogy a rendszer sok erőforrást használjon, akkor inkább Xubunu, nálam azon (is) van Kodi, gyorsan bootol, a Kodi is zökkenők nélkül megy, de ha épp kell, ott a GUI, lehet FTP-t, miegymást telepíteni
- ha *ubuntu a háttérrendszer, akkor a Kodi annak a drivereit fogja használni, nem hozza magával, mint a sima Kodi telepítésnél. Ezt onnan láttam, hogy először a HD filmeket 80-90%-os prociterheléssel játszotta le (Atom), de miután a Xubuntuban feltelepítettem az nvidia zárt drivert, szépen visszaállt 0-20%-ra, mivel elkezdte használni a grafikus társprocit. Ezt a normál Kodi eleve így csinálta.
- innentől kezdve érdekes, hogy a Server Edition-re milyen meghajtót rakj.
- tuti írtad az elején, de nem olvastam addig vissza: gondolom, HDD-re vagy SSD-re telepíted, nem pendrive-ra. Nekem akkor csinált ilyen furcsa fekete képernyőket, amikor pendrive-ról telepítettem pendrive-ra. Amúgy sajnálom, hogy a Kodibuntu vakvágány lett, az egy jópofa kezdeményezés ilyen esetben.
(Szerk: Máskor ütök egy F5-öt, mielőtt nekiállok posztolni, hogy lássam, időközben már merre ment a társalgás)
-
nemurea
aktív tag
válasz
tamasgal #24267 üzenetére
Tényleg nem űrutazás, a linux disztrók jó része úgy van elkészítve, hogy minimális előismerettel is fel lehessen telepíteni. Ha nincs kiszemelt, akkor javaslom a Kodibuntut, ez egy előrecsomagolt Kodi és mellé egy minimalista Ubuntu, kb. teljes értékű oprendszer. Alapból Kodi-ba tölt be, de egyszerűen át tudsz váltani a 'standard' linuxra, oda azt telepítesz fel pluszban, amit szeretnél, tudsz vele ismerkedni. Akár pendrive-ról is fut, ha jól emlékszem.
De ha csak videó meg zenelejátszó, akkor minek a Kodi mellé más?
-
nemurea
aktív tag
válasz
tamasgal #24260 üzenetére
Illetve még annyi a fentiekhez, hogy talán nem biztos, hogy az Ubuntu ilyenkor a megfelelő disztró, mivel kicsit esetleg vaskos (bizonytalanul fogalmazok, mert mindenkinek más kell), én pl. Xubuntut használok (több más mellett) a tévé alatti gépen.
Viszont emlegettél egy hifi disztrót, ez azt jelenti, hogy megvan a kiszemelt? Valszeg arra is felmegy a Kodi.
-
nemurea
aktív tag
Sziasztok! A csoda-HTPC-gépem fölé most került egy okostévé, így mostantól HDMI-n küldöm át oda a képet-hangot. Viszont továbbra is szeretném a hátsó analóg kimentet is használni az erősítő felé (ha pl. filmet nézek, akkor bekapcsolnám, amúgy nem). Xubuntu 15.10, az alaplap egy Asus AT3IONT-i. Viszont a hangbeállításokban ilyen kombinációt nem találok. Külön-külön működnek, ha váltogatom... Egyáltalán megoldható valahogy? A korábban emlegetett ALSAMIXER-t kellene telepítenem?
-
nemurea
aktív tag
válasz
nemurea #23935 üzenetére
Bocs, még annyi jutott eszembe, hogy készítek egy home partíciót, hogy ne minden rendszer a sajátját használja, és akkor így bármelyikben elérném a letöltött cuccokat, doksikat, ilyesmit. Mivel ott, ahogy láttam, rendszerspecifikus dolgok is vannak (programbeállítások, miegymás, rejtett könyvtárak), szerintetek mennyire fog az keresztbe tenni?
-
nemurea
aktív tag
válasz
ubyegon2 #23934 üzenetére
Csúcs, köszönöm minden szakállasnak az infókat
Lassan nekiállok, bár most éjszaka a 15.04->15.10 Kubuntu frissítés omlott össze, de ettől még működik, erről írok most. Majd megnézem, most mi az állapot. Aztán jön a helykészítés. Tudom, hogy csak kiterjesztettre fog menni ennyi disztró, furcsa mód ennek a laptopnak a BIOS-a még mintha nem tudná az UEFI módot, de nem probléma, meg tudom oldani.
-
nemurea
aktív tag
Helló! Ki akarok próbálni a laptopomon néhány linux disztrót, jelenleg dual boot Win 8.1 és Kubuntu van fent, de a Kubuntu 14.04 LTS nemritkán csúnyán fagyott (most upgrade volt 15.04-re, eddig ez jó, de most már majd megyek tovább 15.10-re). Szóval a kérdés, nem live CD-kkel akarom kipróbálni, néhányat megnéztem, vagy nem ment, vagy nem is volt (Chrunchbang++), a Debian a prompt-ig jutott (még a live user jelszót is úgy kellett kigugliznom, de utána sem tudtam elindítani a grafikus környezetet), de pl. a Manjaro szépen futott. Felszabadítanék a HDD-n pár 10 gigát, beosztanám, és az egyes partíciókra telepíteném a disztrókat.
Na és akkor a tényleges kérdés
: 1) milyen problémákat várhatok, ha a Win+Kubuntu mellé felteszem a fenti három linuxot, értem ez alatt, hogy melyik fogja szétcincálni az MBR-be rakott grubot? vagy más probléma, hiszen egyik sem Ubuntu alapú. 2) a Manjaro Live pl. szintén KDE 'flavour' volt, tulajdonképpen ilyenkor miben rejlik a mássága a Kubuntuhoz képest? Hiszen a kernel ugyanúgy linux, a DE meghatározza a szoftvereket is (nagyjából), de akkor mit jelent, az, hogy Arch alapú? Mit kell figyelnem, vagy mi lesz más, mint amit megszoktam az Ubuntu vonalhoz képest?
Köszi!
-
nemurea
aktív tag
válasz
spammer #23778 üzenetére
Előfordul, hogy szükséges: nálam a tévé alatti kisgép alapból NAS-ként bootol be, de van rajta egy Win7, mivel csak az ismeri a digitalizáló kártyámat (SetTopBoxból felvételhez), egy OpenELEC, ha csak egy gyors médialejátszásra van szükség, illetve egy Xubuntu, mert csak a linux tudja olvasni a NAS HDD-jét
Messze van az ideálistól, de az alaplapom nem tudja azt a mértékű virtualizációt, ami ehhez a setuphoz szükséges lenne.
-
nemurea
aktív tag
válasz
Aethelstone #23727 üzenetére
Jaja, a böngészős könyvjelző persze működik, linux témában már száz-x körül lehet, csak győzzem kikeresni, mikor valami újra előbukkan
OK, persze nem várok ilyen fícsört, mit is képzelek a komplett online office-ok korában
Amúgy ha ezt picit továbbgondoljuk, nemcsak az én külön szórakoztatásomra lenne ez jó: annyiszor, de annyiszor megkérdezik 10 hozzászólással később ugyanazt (persze, tudom, téma-összefoglaló), de általában is rengeteg tudás, információ felhalmozódik ezekben a postokban, és a linuxnál sajnos ez az infoforrás elengedhetetlen. Ha valahogy rendszerezni lehetne... Pl. amikor én keresek vmit itt, akkor a kereső kidobja azokat a postokat, ahol más is kérdezte ugyanezt, de persze a kettővel későbbi választ már nem, mivel abban már nincs benne a kulcsszó
Na mindegy, most már kiveszem a kezem a biliből
-
nemurea
aktív tag
válasz
nemurea #23684 üzenetére
OK, a 2) kérdésemre meg is van a válasz, frissítéskezelőben kutászkodtam és felajánlotta a 340.96-os Nvidia drivert, csak elfogadtam, újraindítás után tökéletesen megy a Kodi! A CPU éppen csak lóbálja a lábát
Ettől még nem baj, ha valaki ad a fentiek kapcsán olvasnivalót, nem árt ezzel képben lenni.
-
nemurea
aktív tag
Sziasztok! Lenne két kérdésem:
1) Laptopon Kubuntu, és (ma) már második alkalommal történik, hogy a launcherbe (Klauncher talán) csak annyit tettem, hogy beírtam a keresőbe, hogy kate (a szövegszerkesztőt akartam ugye elindítani), erre lefagyott a launcher, most is a negyed képernyőmet elfoglalja. Másik terminálból htop-on keresztül kilőttem (most, de előző alkalommal újraindítottam volna a grafikus rendszert, na úgy lefagyott, hogy onnan már csak a kikapcsolás segített), de most nincs launcherem... Hogyan hozom vissza? Meg eleve, miért fagy le?
2) HTPC+NAS a tévé alatt, rajta néhány rendszer. A gép lelke egy Abit A3IONT-i, tehát integrált Nvidia ION. Kodit telepítettem a Xubuntu-ra, és csak pici problémám van vele, hogy úgy tűnik, nem használja a fullHD fájloknál a grafikus processzort, a dekódolást izomból oldja meg, így a 4 mag 50-100%-on pörög. Ha a szintén a gépre telepített OpenELEC-en játszom le ugyanazt a fájlt, akkor a 4 magból 1 megy 20%-on, a többi nullán, és mikrodöccenések sincsenek. Nem szeretném megfőzni a passzív hűtéses procit egy kétórás film alatt... A különbség, amit találtam: a Xubuntu-Kodinál azt írja az infó, hogy OpenGL vendor: nouveau, OpenGL version: 3.0 Mesa 10.5.9, az OpenELEC alatt pedig Nvidia 340 drivert írt (ha kell, megnézem pontosan). Tudom, hogy ez sokszor volt téma, de azt is láttam a postokból, hogy ha ebbe belenyúlok, könnyen taccsra vágom a rendszert, ha nem értek hozzá eléggé... Szóval ha van egy leírásotok, hogy mi is ez (MESA, nouveau, vdapau, OpenGL...) pontosan, kezdésnek nekem az is jó lenne. Xubuntu 15.04 a rendszer.
-
nemurea
aktív tag
válasz
King Unique #23438 üzenetére
Oké, köszönöm mindkettőtöknek az infót és a linkeket, átnézem őket!
-
nemurea
aktív tag
Talán nem itt lenne illő feltenni a kérdést, de hátha... Azt olvastam ezeken a fórumokon korábban, hogy mostanában a Win segédprogrammal már tudja olvasni az ext4-es partíciókat. Mi a véleményetek, mennyire járható út, ha egy olyan HDD-ről van szó, ami valamilyen logikai raid alapon van particionálva: linux alatt mdadm kell hozzá, úgy elérhető, a HDD elején van két darab 2 gigás partíció (1 rendszer, 1 swap), majd utána jön az adat partíció (900-valahány giga). XPEnology (Synology fork) HDD-ról van szó egyébként. Ezt az adat partíciót szeretném elérni Win alól.
Egyáltalán érdemes vele foglalkoznom, vagy ez már túl nyakatekert? És úgy, hogy nem vagyok nagyon otthon ezekben a logikai raid témákban
-
nemurea
aktív tag
Nekem ez nem tűnik túl célravezetőnek... Az Unetbootin és a Rufus kiváló arra, hogy egy (!) live CD-t kiírj pendrive-ra. Így átfutva ez közel van a hekkeléshez.
Ha egy penre több live CD-t akarsz tenni, javaslom az erre készített programokat (az XBOOT ilyen, bár azt nem használtam): [link] Amit használtam Linux alatt, az a Multisystem, rendben volt: [link]
De azt is megteheted, hogy nem live CD-ket raksz fel a penre, hanem rendesen installálod a rendszert, ennek megvannak az előnyei, de annyira azért nem javasolt megoldás a pendrive folyamatos írása-olvasása miatt (és USB2-n tök lassú általában). Vannak olyan disztrók, amelyek pont erre valók, de nekem a Chrunchbang is tökéletesen működött pendrive-ról.
-
nemurea
aktív tag
válasz
Ciccuka #22816 üzenetére
Telepítés pendrive-ra: ha most elfogadható sebességgel működik, akkor jó, ennek örülni kell. Ha nem, akkor szerintem a következő lehetőségek közül választhatsz: elfelejted az Ubuntu Unity-val és a Kubuntu KDE-vel szerelt *telepített* változatait, helyette:
- Lubuntu vagy Xubuntu telepítése ext2 fájlrendszerre a pendrive-ra
- bármelyik (de inkább ez a kettő) telepítése Rufussal, live mode-ban, persistency-vel (3-5 gigás persistent tárhelyet hagysz a változó adatoknak, új progik telepítésének)
- Más disztrót telepítesz, ami kevesebb erőforrást eszik (korábban én nagyon szerettem ilyen célra a Chrunchbang-et, de már leállt a fejlesztése, de lehet nézni egy tonna másikat)
+1: a puppy linux vonal pendrive-os működésre lett kitalálva. -
nemurea
aktív tag
válasz
Ciccuka #22730 üzenetére
Valóban ext2, és úgy kell megcsinálni, mint bármely más telepítést HDD-re: van egy live CD-d (vagy a telepítő iso kiírva egy másik pendrive-ra), arról bootolsz, és a telepítésnél a cél pendrive-ot választod ki CÉL-nak.
Tipp1: ha csak lehet, vedd le a gépről a többi HDD-t, a hibák lehetőségét csökkentendő
Tipp2: ha a 'telepítő' live egy másik pendrive-on csücsül, és látszólag rendben feltelepül a 'cél' penre, de az a boot folyamat során rejtélyes okból megáll valamilyen root-ra vonatkozó hibaüzenettel, és nem jutsz vele dűlőre, akkor írd ki a live iso-t CD-re és onnan telepítsd a cél pendrive-ra -
nemurea
aktív tag
válasz
Ciccuka #22626 üzenetére
Ha a szokásos Unetbootin-nal írod ki a letöltött iso-t pendrive-ra (de szerintem a Rufus-szal is ugyanez), akkor Ubuntu alapú disztróknál egyszerűen bepipálod, hogy kérsz x gigányi persistent meghajtót. Azt létrehozza, és elvileg kész. Lesz szabad helyed, mutatja a rendszer. Érdemes gigákban gondolkodni, mert egy-két vaskosabb frissítés belepi az egészet.
Biztosan meg lehet csinálni a többi disztrónál is egy kis parancssori varázslással... Érdemes tudni róla, hogy ez azért nem teljes értékű megoldás, a speciális fájlrendszer milyenségéből fakadóan nem egyszerű helyet felszabadítani benne (legalábbis ezt olvastam, olyan veszettül nem mélyedtem el benne).
-
nemurea
aktív tag
válasz
Ciccuka #22618 üzenetére
Ha minden áron pendrive-ra akarod tenni, akkor szóba jöhet esetleg egy live CD persistent móddal, úgy gyors is marad, meg ha változtatsz valamit rajta, vagy telepítesz még rá, azt is megőrzi. De nem folyamatosan változó adatokra lett kitalálva.
Esetleg nézd meg a Puppy Linux vonalat, az ilyesmire lett kitalálva (RAM-ból fut, ami csak tud, ha jól értettem a koncepciót).
-
-
nemurea
aktív tag
Az utóbbi egy-két héten esténként egy 2 terás HDD-t akartam megmenteni ugyanilyen célból. Sajnos még a WD saját tesztprogramja is megállt egy kb. 22 órás futás után, azt mondta, túl sok a bad sector, de azt tudtam, hogy ezek a HDD vége felé vannak, ezért azt kihagytam volna a particionálásból, ha tudom, kb. mikortól kezdődik a rossz terület. Ezen a [linken] az utolsó két progi grafikusan mutatja meg a rossz szektorokat, bár Winesek, de lehet, hogy Wine alatt is futnak. Sokáig futnak... Főleg amiatt, mert ahol rossz a HDD, ott rettentően lelassulnak, de ez mindre igaz.
Viszont: csekkelni akartam, hogy az ez alapján megmaradt élő partíció tényleg hibamentes-e. Erre már kiváló volt a badblocks. Megfelelően kell paraméterezni, pl.
badblocks -wsv -t 0xaa -b 512 -c 1024 -e 1000 -o ./bdbl.txt /dev/sdc1
különben a jó részeken is lassú lesz, nem órákig, hanem napokig futna. A fenti parancs a megmaradt 1.5 terán kevesebb mint egy nap alatt végigment, de ez így csak egy ütemben ellenőriz.
Ettől függetlenül megy fel a hardverapróra a HDD hibásként - nem volt teljesen konzisztens az eredmény (hogy finoman fogalmazzak).
-
nemurea
aktív tag
válasz
#40553216 #22150 üzenetére
Rálesek, köszi! Bár időközben már minden itthoni linuxra, amire kellett, feltelepítettem a fenti progikat
Más téma, csak kíváncsiságból: azt tudom, hogy mi az LTS, meg azt is, hogy LTS-ről LTS-re kétévente lehet majd frissíteni (nem kell újrarakni nulláról a rendszert). De konkrétan mi van a nem LTS verziókkal? Pl. most az egyik gépemen 15.04 fut, ennek a supportja kb. 5 hónap múlva megáll. Ilyenkor mi van, lekapcsolják a hivatalos PPA-it? És ilyenkor (vagy bármikor közben) van olyan lehetőség, hogy nem LTS verzióról az aktuális (esetleg szintén nem LTS) verzióra scriptek segítségével frissítsek? Vagy darálás, és nulláról újra?
Nemrég volt ez az LTS téma porondon, de vagy elkerülte a figyelmem, vagy erről a szálról nem is volt szó.
-
nemurea
aktív tag
válasz
Lacpac #22144 üzenetére
Én nem nagyon találtam beépített VNC szervert a mostani Ubuntu-kban, de lehet, hogy csak nem kerestem elég figyelmesen. Mindenesetre nálam kiválóan működik az x11vnc program, apt-get-tel települ, sudo x11vnc-vel már indul is (van grafikus felülete is, de az több klikk), Win alól egy 2009-es TightVNC gyönyörűen, csont nélkül viszi. Másik Ubuntu alól pedig ami nekem bevált, az valamilyen SSL/SSH VNC nevű program (így emlékezetből).
Sambát sajnos nem tudom fejből
-
nemurea
aktív tag
válasz
kormi0312 #22087 üzenetére
Helló! A Synology pont Ubuntun vezeti le, hogy hogyan kell live CD-ről megmenteni a vinyók tartalmát, pontosabban előtte hogyan kell a raid tömböt mount-olni:
Nekem működött a megoldás, bár nem raid0-ban volt az egy szem HDD, hanem csak úgy magában (ettől még kellett az mdadm-os varázslás, csak volume group-okat nem kellett képezni).
-
nemurea
aktív tag
válasz
spammer #22082 üzenetére
Köszi, de végigpróbáltam az összes kombinációt sudo-val és anélkül, a pkill xorg hibaüzenet nélkül ugyan, de nem is csinált semmit
Kipróbáltam még a pkill lightdm-et is, de shutdown-nál ugyanúgy feléled a grafikus felület, csak az én bosszantásomra, hogy kétszer körbemenjen a karika, majd megáll és nem moccan többet
De ekkor már persze nem tudok átváltani a 2-es terminálra, mert gyakorlatilag a gép kikapcsolt... Csak a poweroff marad el mindig
-
nemurea
aktív tag
válasz
nemurea #22080 üzenetére
Lelövöm sudo service lightdm stop paranccsal, átváltok másik terminálra (mert a 7-esen nem adja vissza a promptot), kiadom a shutdown parancsot, erre visszavált a kék grafikus képernyőre, homokórázik kettőt, majd megáll, és úgy marad, én meg nem látom a shutdown eredményét
Ezért imádom a linuxot, mert a legegyszerűbb dolgot is meg tudja komplikálni, illetve ha már azt hiszed, hogy valamit értesz, kiderül, hogy nem
-
nemurea
aktív tag
válasz
nemurea #22079 üzenetére
Tudom, hogy amatőr kérdés, de hogy érem el, hogy a shutdown parancs kiadásakor ne váltson vissza a grafikus felületre? SHIFT+CTRL+F2-vel átváltok teljes képernyős terminálra, de mikor kiadom a leállító parancsot, azonnal visszavált a grafikus felületre, és ott is ragad, nem látom a parancs eredményét. (Gondolom, le kellene állítani a grafikus felületet, ugye? Azt hogyan is?)
-
nemurea
aktív tag
válasz
lev258 #22078 üzenetére
Este megnézem, a Xubuntu is a grafikus felületen lövi le magát, így csak a kék (grafikus) képernyőt látom.
Szerk: igen, én a Windows 8.1 települése után láttam ezt, de ugye egyszerre tettem be az új (kis) HDD-t és telepítettem rá a Win-t, így nem lehettem biztos benne, hogy nem hardveres a gond.
-
nemurea
aktív tag
Sziasztok, kis iránymutatásra lenne szükségem: adott egy HTPC/NAS, elsődlegesen NAS-ként fut. Most vettem bele egy kis HDD-t, erre került Win8.1 (majd downgrade 7-re), illetve egy Xubuntu és egy OpenElec is külön partíciókra. Onnantól kezdve, hogy a 8.1-et feltelepítettem, ahogy látom, a linux-alapú rendszereknél (NAS = XPEnology, XUbuntu, OpenElec) kikapcsolásnál szépen leáll, de nem áramtalanítja a gépet (kb. mint Win98-nál a 'Most más kikapcsolhatja a gépet' képernyő, csak itt nem ír ki semmi extrát, a képernyőt is bekapcsolva tartja az utolsó outputtal).
A Win7 (most már az van rajta) szépen leállítja, ebből gondolom, hogy nem hardveres gondja lehet (rákerestem, és inkább tápegység-problémát írnak ilyenkor, ami még elképzelhető is lett volna, mert egy pico psu hajtja a rendszert, bár 3.5 HDD+2.5 HDD+passzív Atom+Ion-os alaplap nem eszik sokat).
A BIOS-t még nem állítottam defaultra, olyan szépen be van lőve, de ha ezt tanácsoljátok, ez lesz a következő - de más tippem nem nagyon van. Ötlet?
-
nemurea
aktív tag
válasz
imibogyo #21885 üzenetére
@imibogyo USB telepítés: kényelmes a pendrive-ra rakott iso-ról telepíteni, de a leglehetetlenebb helyeken jönnek elő problémák (szerencsére nem gyakori, de még én is belefutottam nem egybe, pedig azért nem csinálom gyakran). Csak két példa: pen-re rakott linux live verziót (többfajtát is) akartam másik USB pendrive-ra telepíteni (kb. HDD-ként viselkedett a cél pen). Fel is települt, boot elkezdődött, majd minden esetben félúton, már a root fájlrendszer csatolása után lefagyott. Ugyanaz a linux live disztó kiírva DVD-re, ugyanarra a cél USB pendrive-ra feltelepülés után gyönyörűen működött.
Másik (tegnapi eset): 16 gigás USB2-es pendrive-ról Win8.1 települ cél HDD-re, rendszer tökéletesen működik. TV tunerhez nincs Win8.1 driver, nosza helyette Win7. Ugyanaz a pendrive, ugyanaz a módszer, ugyanaz a forrás az iso-hoz. Telepítő elindul, a cél HDD-t szépen particionálom vele - de mikor telepíteném, kiírja, hogy Rendszer partíciót nem tud létrehozni. Órákat töltöttem el vele, míg nyomoztam, mi lehet a baj. Végül (egy fórum kósza bejegyzéséből ihlet): áttettem az előlapi USB-ből a hátul levő USB portba. Azonnal működött. Úgy, hogy a hibaforrásnak (HDD-t particionálni tudta, de rendszerpartíciót nem tudott létrehozni) egyáltalán nem az USB pen tűnt. (Btw, ezzel párhozamosan leszedtem a másik HDD-t, ami nem vett részt a telepítésben, hogy a kettő közül melyik segített, azt nem tudom.)
Ez off-topic, csak az ötletek miatt írtam le.
-
nemurea
aktív tag
válasz
lionhearted #21803 üzenetére
Hát háromszor olvastam el a válaszod, mire kapisgálni kezdtem, mit is jelent
Köszönöm az iránymutatást, jól fog jönni később, de ebből kiderült számomra, hogy a téma bonyolultabb, mint egy szimpla scandisk, így aztán marad az, hogy egy tuti jó HDD-re teszem biztonságba az adatokat (ami ez alkalommal lehetne akár btrfs fájlrendszerű is...
), mindamellett igyekszem nem legyilkolni az eredetit az újrainstall során (ez meg nem nagyon fog rajtam múlni). Köszönöm még egyszer!
-
nemurea
aktív tag
válasz
lionhearted #21800 üzenetére
Már ez is jó egynek, de az integritásra van tipped, hogy mivel ellenőrizzem, ha nem fsck-val?
-
nemurea
aktív tag
válasz
lev258 #21797 üzenetére
Köszönöm! Amúgy várjatok egy kicsit, mert már megint előbb kérdezek, mint próbálkoznék. Most újra futtattam, és látom, hogy az error 0/0/0-n áll, előtte pedig nagyban pörgött az első szám (a másik kettő állt), de azt hittem, az egy progress-számláló, hogy hol tart... Márpedig ha sok bad block van rajta, akkor sokáig is fogja jegyzetelni... (elvileg nem kéne, hogy rossz legyen, de az első körben lement alvóba, lehet, ezért volt sok probléma...?
)
-
nemurea
aktív tag
Szeretném leellenőrizni egy HDD-n (ami most már külső rackben van) a fájlokat, mivel backupként szolgálnak, és a fő winchit nemsokára kezelésbe veszem. A sudo fsck -fc /dev/sdb2 paranccsal próbálkoztam, az sdb2 nem volt mount-olva. A badblocks végignézte a fájlokat, ahogy láttam, legalábbis pörgött a százalék, de a végén itt megállt:
fsck a(z) util-linux 2.20.1 csomagból
e2fsck 1.42.9 (4-Feb-2014)
Checking for bad blocks (read-only test): done
BackupExt4: Updating bad block inode.20 percig vártam, de semmi (új külső rack, így lehet, hogy tévedek, de nem láttam, hogy villogna a lámpa), így kilőttem a folyamatot.
Kérdés: ez a jó ellenőrző módszer a fenti problémára, és ha igen, akkor ennél sokkal tovább kell várnom és nem aggódnom? 2 TB WD winchester egyébként, de csak a felét formáztam ext2-re, ez volt ellenőrizve. Amúgy amíg mozgott, nem láttam, hogy lett volna rossz szektora.
Köszi!
-
nemurea
aktív tag
válasz
N0zer0 #21724 üzenetére
@N0zer0: köszi a figyelmeztetést, htop-pal néztem a procik terhelését, nem is tudtam, hogy van grafikus verzió is (hacsak nem számítjuk azokat a widgeteket, amiket a Kubuntuban ki lehet pakolni a háttérre).
Viszont: ahogy olvasom, egy adott Ubuntu verzió (pl. 14.04) egy adott kernel tree-t visz végig (pl. 3.13.x). Ha én úgy döntök, hogy manuálisan telepítem a 3.16.x-et (hátha abban javították a pci-e power management hibát), aztán beteszem a Grub menübe, akkor ez így csak ennyi? Ettől még, gondolom, a 3.13-as ág frissülgetni fog, csak nem azzal indítom el a rendszert, ugye?
Illetve a másik oldal: ha pl. tényleg van a 3.13-as ágban olyan hiba, ami befolyásolja az én gépemen a power managementet, akkor ugye hiába térnék át Kubuntu LTS helyett Ubuntu-ra, Xubuntu-ra, vagy bármi másik variánsra, ami 14.04-es, mert azok is 3.13-as kernellel érkeznek? Tehát ezért kellene esetleg váltanom Debianra?
-
nemurea
aktív tag
válasz
szundybence #21731 üzenetére
Az AirDroid jó, sokan használják, de ha univerzális fájlkezelőt keresel (Androidra), aminek ez az egyik beépített funkciója, akkor használhatod az ES File Explorert. Nem láttam még ennél jobbat (mondjuk meg is álltam a keresésben, annyira jó!
és ingyenes, és nem reklámos).
OFF, mivel ez nem Android topic.
-
nemurea
aktív tag
válasz
szaszayanou #21714 üzenetére
Hm, telitalálat, Kubuntu 14.04, 3.13-as kernellel... Akkor utánaolvasok, hogy mi a probléma, vakon nem nagyon tudok mit tenni vele. Tény, hogy nagyon meleg (amúgy sem egy hűvös laptop). Köszönöm a tippeket mindenkinek! Így lehet, hogy mégsem dúrom le elsőre egy másik disztró kedvéért, kellemes rendszer (és SSD nélkül is nagyon gyors, legalábbis a Win 7-hez képest mindenképp).
-
nemurea
aktív tag
Ez egy Fujitsu Lifebook A532, integrált Intel HD Graphics 4000-es videókártyával, nincs külön VGA. Nem drámai a dolog, a legtöbbször rá van téve töltőre, csak furcsa volt a Win7 után. Meg amúgy még keresem a helyem a linux világában (már 10 éve
), nemsokára úgyis esedékes egy HDD-helyrerakás, akkor kipróbálok egy másik disztrót is kevesebb csilli-villivel.
10-20% procihasználat valóban nem sok, ha fut valami értelmes, amit le kell kezelni, de a puszta egérkurzor mozgatása nem hiszem, hogy négy magtól ekkora munkát igényelne.
-
nemurea
aktív tag
Köszi a tippeket mindkettőtöknek! A PCI-E-nek utánanézek (laptopon is van jelentősége?) Amúgy tényleg eléggé melegszik, folyamatosan megy a pörgettyű, de ahogy néztem a htop-ot, semmi extra, a Chromium megy, illetve ha megmozgatom az egeret, akkor az összes mag picit jobban (10-20%) elkezd dolgozni, ezért tippeltem a videós témakörre.
(Ja, bocs, most látom, hogy pont laptopon van jelentősége... este van már...)
-
nemurea
aktív tag
válasz
spammer #21696 üzenetére
Bakker, akkor ezért esett le az aksim üzemideje a felére, mióta Win7 helyett Kubuntut használok? Pedig már azon voltam, hogy a korábbi hozzászólások alapján átnézem a videódriver-eket, hátha nincsnek jól beállítva.
Az Ubuntunak van már egy Gnome-os kiadása is, nem? Mivel az volt életem első linuxos élménye (10 éve, Hardy Heron talán?), megnézném a Kubuntu helyett, szerinted az hol van a mezőnyben?
-
nemurea
aktív tag
Már éppen kérdezni akartam, hogy Kubuntu 14.04 alatt (3.13.0-52) miért csak 2 óra a laptopom üzemideje, míg Win7 alatt 4-6 órát bírt, de eddig ráfogtam arra, hogy túl szép a KDE, meg minden animál, vagy a videókártya nincs rendben, és biztos ez az oka. htop alatt csak azt látom, hogy ha már megmozdítom a kurzort, felmegy a terhelés 15-20%-ra egy-két magnál (meg pl. Chromium alatt az időkép az összes magot terheli 20%-kal, nem túl optimális).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Ultimate előfizetés új fiókra akár 2105 Ft/hó áron! Azonnali, automatizált aktiválással, csak Nálam!
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B250 i5 7400 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 SUPER 6GB Rampage Everest 500W
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 9800X3D Processzor!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest