- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Elkészült és telepíthető az Android 16
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- iPhone topik
- MIUI / HyperOS topik
- One mobilszolgáltatások
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
#61392896 #32697 üzenetére
A Xubuntu az kifejezetten az Ubuntu XFCE-s változata, sok disztrónak van XFCE-s változata és fel lehet tenni külön is, persze van kivétel is. A Chakra ilyen, ez kifejezetten KDE-s felületre készült.
példák
Mint
Manjaro
Debian
Fedora
........De hasonló a helyzet a többi DE-vel és WM-mel is, előbbi asztali kezelőfelület, utóbbi ablakkezelő.
Az Ubuntu ilyen, például a KDE-s Kubuntu, XFCE-s Xubuntu, LXDE Lubuntu, de nincs Mubuntu, Gubuntu és Bubuntu. -
törölt tag
Most tegyem föl? Dehát még lehetnek benne hibák, nem?
-
-
-
-
Cyrin
addikt
válasz
#61392896 #32685 üzenetére
Én is a 18.04-et várom az egyik laptopra manjaro helyett. Sok sok linuxot kipróbáltam, használtam de az Ubuntu kimaradt. Illetve az elején felraktam valamire, de állandóan hibákat dobált, míg a többi nem, és a unity se tetszett. Na mondom erről ennyit... Aztán tessék a végén lehet oda jutok ahol más kezdi...
Na persze annyira nem bízok benne hogy fő gépre rakjam...
-
törölt tag
Én most a 18.04-re gyúrok. Majd meglátom. Addig mindent begyüjtök ami csak kellhet.
-
-
válasz
#61392896 #32677 üzenetére
Pontosan mit akarsz eltekerni? Amúgy meg grub customizer a barátod.
-
törölt tag
Sziasztok!
Olyan programot keresek amivel grafikus felületen tudom szerkeszteni az Ubuntu bútolását. Tudnátok ebben nekem segíteni?
-
-
Orgi
addikt
Sziasztok, régi laptopon használom teljes elégedettséggel laikusként a 16.04-et. Ssd-re váltanék benne, ez egy újrahúzást is jelent majd, érdemes várni a 18.04-ig ezzel vagy simán, gond nélkül lehet majd upgradelni?
-
-
RBJ
addikt
Feltettem a Pop os t. Ez gnome felülettel van.
HOgyan tudom megcsinálni, hogy az oldalsáv ne csak a tevékenységre katt kor jelenjen meg, hanem intelligens módon legyen oldalsávként? -
törölt tag
válasz
#61392896 #32663 üzenetére
Itt van:
Daily release, a manifest fájlokban van a telepítőkön lévő csomagok listája. A Xubu 18.04-ben a LO 6.0.2-es van. -
csixy
addikt
Igen. forrás:arch wiki
-
válasz
lev258 #32657 üzenetére
De ki tudja mi az ami beavatkozást igényel, és mi az ami figyelmen kívül hagyható? pl. ez is írja, hogy valahova tegyek be egy "video.allow_duplicates=1" paramétert.
Más.
Az ubuntu.hu csapatból kifogyott a lelkesedés? Március elején jelent meg a 4. javított kiadás, de az oldalon, még mindég 16.04.3-as felirat, és link szerepel, pedig már hónap vége van..
-
lev258
veterán
Azért ez nem ugyanaz. Kismilliónyi kernelüzenet van Linuxon és azoknak csak töredéke jelez valóban érzékelhető hibát. Egyszerűen itt fontos szerepet tulajdonítanak annak, hogy mindenről lehessen kapni információt, nem úgy, mint Windows-on.
Ha meg zavar, csinálj rendes bug bejelentést róla. (Nálam egyébként az egeremre, illetve annak usb-jére szokott "üzengetni" valamit, de ez nem befolyásolja a működését.) -
válasz
lev258 #32654 üzenetére
Fogalmam nincs(azóta nem próbáltam a videó kimenetet, időhiány miatt felfüggesztve), csak zavar. Ez éppen olyan, mint amikor a Windows eseménynaplóban piros felkiáltójeles hibát találok, és rákeresve találok egy MS leírást, hogy ez tulajdonképpen nem is hiba, még a bejelentkezés előtt történik, és nem befolyásolja a rendszer használatát.
-
csixy
addikt
-
[Firmware Bug]: Duplicate ACPI video bus devices for the same VGA controller, please try module parameter "video.allow_duplicates=1"if the current driver doesn't work.
i915 0000:00:02.0: BAR 6: [??? 0x00000000 flags 0x2] has bogus alignment
lpc_ich 0000:00:1f.0: BAR 13: [io size 0x0080] has bogus alignmentÚgy tűnik el vagyok átkozva ezzel a VGA-val.
Hiába használok "régi" kernelt, nem segít, csak másképpen jön elő.
-
törölt tag
Köszönöm a válaszokat!
-
válasz
#61392896 #32648 üzenetére
Itt is megnézheted a csomagok listáját a megfelelő verzióra kattintva, ott pedig a lap aljára görgetve az
All packages
-re kattintva látod a részletes listát.A már telepített programok listáját legkönnyebben terminalban tudod megnézni a
apt list --installed
parancs segítségével.Azt sem tudom, hogy a gyári programokat automatikusan frissítő rendszerhez lehet-e hozzáadni más programokat.
Ezt nem értem. Így nem lehet, repokat lehet hozzáadni, programokat külön telepíteni lehet, ha olyat választasz, ami nincs a tárolókban és azt külön telepíti mondjuk a
gdebi
vagy ha nem.deb
kiterjesztésű, akkor más telepítési módszer.tar.gz, ....
A PPA is tároló, amit felveszel a hivatalos tárolók mellé, így az is frissül, amikor kiadod az
apt update && apt upgrade
parancsot.
PPA list
PPA list ez is -
törölt tag
Sziasztok! Lenne nlhány butuska kérdésem. Megtennétek, hogy válaszoltok rá?
-Honnan lehet azt tudni, hogy melyik Ubuntu-verziónak mik a "gyári" programjai? Például a Xubuntu 18.04 verzióból az OpenOfficeOrg lesz, vagy valami más?
-Azt sem tudom, hogy a gyári programokat automatikusan frissítő rendszerhez lehet-e hozzáadni más programokat. A ppa-ról tudok, de a gyáriak nincsenek köztük, mégis frissülnek. Miért? Hol található az a lista?
-
csixy
addikt
Köszi , ha haza érek kipróbálom! Erre már én is gondoltam, hogy az a művelet a Catalysttól való megszabaduláshoz kellett volna ,de a szűzen telepített rendszeren nyilvánvalóan nincs fent a catalyst és azon próbáltam. No majd nyögök, meg csengetek. Köszi!
MOD: azt is meg fogom nézni.
-
Ez csak annyit jelent, hogy nincs fent a catalyst.
Ha a xorg-ot, mesa-t ujra installalod, akkor fent lesz mar a nyilt radeon driver is. Onnantol nincs vele gond, muxik es kesz.mod: Visszaolvasva a manjaro topikban, ha hianyzo felbontast akarsz beallitani, akkor ez egy jo leiras: [link]
-
-
-
cooi11
senior tag
Sziasztok!
Találtam egy ilyen[Transmission nevű kliensben találtak egy súlyos sérülékenységet] felvetést!
Erről mi a vélemény? -
-
petir
senior tag
Maradnék az Ubuntunal ha ugy van jelenlegi ket gepemen Mateet hasznalok.
A T610-es 2magos procit foglal magában 1.65Ghz magonkent. ( talan i3 ? nem vagyok benne biztos )
Van benne 16GB-os SSD lapka meg begyűrtem mellé egy 1TB-os HDD-t.
+van benne 4 GB RAM-om.Amugy jelenleg egy Xpenology fut rajta csak van egy kis bajom. A DLNA-an lejatszott film neha ugy dont megakad ezen en kivagyok...
Ezert szeretnem a kovetkezot:
UbuntuMate felrak az SSD-re. Display porton osszekot a tv-vel. Egy letoltokliens + VLC es nem erdekel senki es semmi. Lejatszom siman ugy tuti nem akad meg.
Kerdes , hogy erre a hardverre a mate es amit szeretnek eleg e ?
Vagy van valakinek valami más javaslata esetleg a "problémára"?Meghallgatok bármit
-
-
Az, de elég sokáig nem jutott eszembe benézni a topikjába, mert akkor egyből láttam volna, mi a helyzet országosan a Diginél, át is állítottam 8.8.8.8-ra most már. Elég bosszantó tud lenni ez a fajta hiba, mert nem azt dobta vissza, hogy nincs netkapcsolat, még mobilon is erős volt a wifi jel. Csak éppen nem vagy nagyon nehezen jöttek be az oldalak.
-
-
válasz
cinemazealot #32624 üzenetére
Minden rosszban van valami jó. Elég sokat olvasgathattam a r8169 és r8168 driverek közötti különbségről és nagyon nem derült ki számomra sem, mi lehet nálad a gond, mert ezek a driverek már nem mai csirkék és alapból benne van az első (8169-es) a linux-firmware-ben. Közben egy órára bedőlt a Digi net, így már azt is hittem, valamit elállítottam a sok terminal parancs írogatása közben.
-
cinemazealot
addikt
válasz
cinemazealot #32622 üzenetére
Ó, hogy én mekkora láma vagyok!
A korábban beállított statikus IP-s kapcsolatok (történelmi okai vannak, hogy ilyet használok itthon és nem DHCP-t) azért nem jelentek meg, mert a korábbi hálózati kártya MAC címéhez voltak rendelve, így a rendszer nem listázta őket. Én meg voltam olyan hülye, hogy a DHCP-t nem próbáltam ki csak úgy. Miután viszont kipróbáltam, átnéztem a statikusakat is, átállítottam a MAC-et, és most már minden működik.
Mindegy, most már legalább van 4.13-as kernelem 16.04 LTS-en. Köszi, (#32623) stopperos, hogy nem kellett az egész disztrót felfrissítenem.
-
stopperos
senior tag
válasz
cinemazealot #32622 üzenetére
Fel kell rakni a linux-generic-hwe-16.04 és az xserver-xorg-hwe-16.04 csomagokat.
-
lev258
veterán
válasz
cinemazealot #32620 üzenetére
Látatlanba azt mondom, hogy a kerneled nem elég friss a hardveredhez, míg a friss 16.04.4-ben levő igen.
-
cinemazealot
addikt
válasz
lev258 #32619 üzenetére
A korábbi telepítés (ami alatt kicseréltem a lapot) egy másfél éve telepített 16.04 LTS volt, ami lehet, hogy azóta felfrissült 16.04.2-re, de erre most nem vennék mérget.
lspci:
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 4th Gen Core Processor DRAM Controller (rev 06)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor PCI Express x16 Controller (rev 06)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 4th Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller (rev 06)
00:03.0 Audio device: Intel Corporation Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor HD Audio Controller (rev 06)
00:14.0 USB controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family USB xHCI (rev 05)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family MEI Controller #1 (rev 04)
00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family USB EHCI #2 (rev 05)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset High Definition Audio Controller (rev 05)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family PCI Express Root Port #1 (rev d5)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family PCI Express Root Port #2 (rev d5)
00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family PCI Express Root Port #3 (rev d5)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family USB EHCI #1 (rev 05)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation C220 Series Chipset Family H81 Express LPC Controller (rev 05)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family SMBus Controller (rev 05)
03:00.0 USB controller: ASMedia Technology Inc. ASM1042A USB 3.0 Host Controller
04:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 0c) -
lev258
veterán
válasz
cinemazealot #32618 üzenetére
lspci
"16.04.4-es live pendrive-ról már minden ok"
Miért, most mi fut rajta? -
cinemazealot
addikt
válasz
cinemazealot #32590 üzenetére
(#32591) ubyegon2
Köszi!Időközben meg is történt a lapcsere és az Ubi tök jól be is indult (gyakorlatilag minden rendben), viszont nincs netem. Elképzelhető, hogy azért, mert az előző lap (ASRock H110M-ITX/ac) Intel, az új pedig (Asus H81I-Plus) Foxconn hálózati adapterrel rendelkezik? Hogy lehet ezt orvosolni (valamiféle utólagos driver letöltéssel) az adott gépen hálózati kapcsolat nélkül?
Maga a lap biztos jó, mert pl. a 16.04.4-es live pendrive-ról már minden oké, most is arról írok.
-
p.t.r
aktív tag
Az adó1%-ot kinek szoktátok felajánlani? Fsf még oké?
-
Az emlitett gepen nem probaltam, de egy hasonlo gepen (szinten AMD Brazos) egesz jol megy az ubuntu, de komoly sebesseget nem erdemes varni tole.
Torrentezes kozben tuti szaggatni fog egy 1080p-s video, de lehet, hogy meg a kisebb felbontasuak is.
Ez szerintem OS-tol fuggetlenul igy van.
Nalam egy ennel lassab AMD C70 APU van a laposban, es azon a Debian erezhetoen gyorsabb, mint az Ubuntu, de foleg a bootolasnal feltuno.
Tobb progi egyszerre mar docogos az SSD ellenere. -
csixy
addikt
Én wise keskenykliensre toltam fel manjaro kde 64 bitest, előtte 4gigára RAM bővítve és 128-ra cserélve a 4Gigás SSD. UEFI-s a BIOSa. Tökjó lett. Telepítéskor a live rendszer csak egy üres asztalt dobott, de jobb klikk az egérrel és a kersőbe display vagy rendszerbeállítások és utána már lehet boldogulni.
-
petir
senior tag
Erre valaki ? Vagy senki nem használja ilyen gepen ?
-
törölt tag
Hali! Mit tudtok, a Dell linuxos laptopjain még mindig az Ubuntu van? Pl. ezen: Dell Inspiron 3567. Ismerősnek lesz, otthoni használatra. Ha Ubuntu van, az még mindig a delles bütykölt? És le lehet cserélni rendes cuccra?
Köszi
T -
válasz
lev258 #32607 üzenetére
Igen, es adja magat, hogy akkor forrasbol teszem fel, csak most vegre sikerult ravennem magam a konnyu es kenyelmes disztro hasznalara Arch helyett, igy kerulnem az ilyen dolgokat - legalabbis probalom kerulni.
Lehet, hogy le kell mondanom arrol a nehany effektrol es funciorol, amiben tobbet tud a reloaded. -
Lehet, nem ismerem, ugyanez a verzió van a compiz oldalán is, most ha ez igazítás, akkor az, de dátum szerint frissebb.
Ezek szerint van ez meg a reloaded. Nincs más.
Az, hogy az Ubuntut ez nem igazán érdekelte, teljesen érthető, épp eléggé érdekelte őket anno, hogy csináljanak belőle egy fő DE-t. Az meg eddig tartott. (lehet, hogy most amúgy keverem a dolgot valamivel)
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Kerékpárosok, bringások ide!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Autós topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Elkészült és telepíthető az Android 16
- Milyen notebookot vegyek?
- E-roller topik
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- További aktív témák...
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B550M R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 OC 8GB NZXT H400 fekete Enermax 750W
- Bomba ár! HP ZBook Studio G5 - XEON I 32GB I 512SSD I Nvidia I 15,6" 4K DreamColor I Cam I W11 I Gar
- 128 - Lenovo Legion 5 (16IRX9) - Intel Core i7-14650HX, RTX 4070 (ELKELT)
- LG 27GR95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest