- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- iPhone topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Kiborult a Nothing Phone (3) pletykakosara
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
cinemazealot
addikt
válasz
cinemazealot #32622 üzenetére
Ó, hogy én mekkora láma vagyok!
A korábban beállított statikus IP-s kapcsolatok (történelmi okai vannak, hogy ilyet használok itthon és nem DHCP-t) azért nem jelentek meg, mert a korábbi hálózati kártya MAC címéhez voltak rendelve, így a rendszer nem listázta őket. Én meg voltam olyan hülye, hogy a DHCP-t nem próbáltam ki csak úgy. Miután viszont kipróbáltam, átnéztem a statikusakat is, átállítottam a MAC-et, és most már minden működik.
Mindegy, most már legalább van 4.13-as kernelem 16.04 LTS-en. Köszi, (#32623) stopperos, hogy nem kellett az egész disztrót felfrissítenem.
-
cinemazealot
addikt
válasz
lev258 #32619 üzenetére
A korábbi telepítés (ami alatt kicseréltem a lapot) egy másfél éve telepített 16.04 LTS volt, ami lehet, hogy azóta felfrissült 16.04.2-re, de erre most nem vennék mérget.
lspci:
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 4th Gen Core Processor DRAM Controller (rev 06)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor PCI Express x16 Controller (rev 06)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 4th Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller (rev 06)
00:03.0 Audio device: Intel Corporation Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor HD Audio Controller (rev 06)
00:14.0 USB controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family USB xHCI (rev 05)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family MEI Controller #1 (rev 04)
00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family USB EHCI #2 (rev 05)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset High Definition Audio Controller (rev 05)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family PCI Express Root Port #1 (rev d5)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family PCI Express Root Port #2 (rev d5)
00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family PCI Express Root Port #3 (rev d5)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family USB EHCI #1 (rev 05)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation C220 Series Chipset Family H81 Express LPC Controller (rev 05)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family SMBus Controller (rev 05)
03:00.0 USB controller: ASMedia Technology Inc. ASM1042A USB 3.0 Host Controller
04:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 0c) -
cinemazealot
addikt
válasz
cinemazealot #32590 üzenetére
(#32591) ubyegon2
Köszi!Időközben meg is történt a lapcsere és az Ubi tök jól be is indult (gyakorlatilag minden rendben), viszont nincs netem. Elképzelhető, hogy azért, mert az előző lap (ASRock H110M-ITX/ac) Intel, az új pedig (Asus H81I-Plus) Foxconn hálózati adapterrel rendelkezik? Hogy lehet ezt orvosolni (valamiféle utólagos driver letöltéssel) az adott gépen hálózati kapcsolat nélkül?
Maga a lap biztos jó, mert pl. a 16.04.4-es live pendrive-ról már minden oké, most is arról írok.
-
cinemazealot
addikt
Sziasztok ismét!
Ubuntu 16.04 LTS mennyire viseli el, ha a H110-es alaplapot (rajta i3-6100, 2x4 GB 2133 MHz DDR4 RAM) kicserélem alóla egy H81/B85-ös alaplapra (i3-41** procival és 2x4 GB 1600 MHz DDR3 RAM-mal)?
Köszi szépen.
-
cinemazealot
addikt
válasz
lev258 #32227 üzenetére
Hohó! Majdnem 11 GB felszabadult és még a rendszer is működőképes (újraindítottam a gépet).
Nagyon köszi a segítséget, ez most gazán jól jött!
Ettől még továbbra is érdekelne az élő elsődleges partíció átméretezésének lehetősége. Ha valaki tudna róla nyilatkozni, nagyon hálás lennék.
-
cinemazealot
addikt
válasz
lev258 #32225 üzenetére
Na, megint okosodtam, köszi.
Ez a "régi kernelek törlése" művelet akkor hogyan kell történjen biztonságosan? A Synaptic csomagkezelőben kijelölöm teljes eltávolításra?
Vannak esetleg más olyan csomagok is, amiket szintén lehetne így időszakosan nyirbálni?
Mi a helyzet az elsődleges partíció átméretezéssel? Lehetséges az ilyet az erről be-boot-olt rendszerből?
-
cinemazealot
addikt
válasz
lev258 #32223 üzenetére
Sehol nem olvastam ilyet. Telepítéskor, amikor partíciókra bontottam a háttértárat, úgy gondoltam, hogy az /srv jó lesz mount pontnak a második partícióhoz. Nem nagyon tudtam róla, hogy volna ennek a könyvtárnak valamilyen előre elrendelt speciális szerepe. Mi a bevett szokás? A telepítő által felkínált mely egyéb könyvtárnevekre célszerű beállítani az ilyen médiatár célú partíciókat?
-
cinemazealot
addikt
válasz
lev258 #32221 üzenetére
Az első 40 GB-os partíció a /-ből nyílik, ugyanezen a partíción van minden más alkönyvtár is (/boot is, /home is benne a Thunderbird szemetével, /usr is, /var is...), kivéve a /srv-t, ami viszont már a második, 80 GB-os partícióra mutat.
Telepítés óta egyszer sem töröltem kernel fájlokat, nem is nagyon tudtam, hogy ezt manuálisan időnként meg kell tennem (nem régóta Linuxozom).
Van esetleg más olyan könyvtár is, amit lehetne ilyen módon takarítani? Mert ha igen, akkor nem is biztos, hogy kell másik SSD.
-
cinemazealot
addikt
Sziasztok!
Ubuntu 16.04 LTS fut egy 120 GB-os (MLC) típusú SSD-n (adatlapomon lévő konfig), ami két részre van particionálva (2 éve még úgy véltem, hogy elég lesz):
- 40 GB a gyökértől,
- 80 GB (~74 GB) az /srv könyvtárból.
Az első partíción erősen dagad a postafiók (Thunderbird) és újabban pampog a rendszer, hogy kezd kevés lenni a 40 GB.Arra gondoltam, hogy veszek egy másik (esetleg már TLC, mert az olcsóbb) 120-as SSD-t, és arra átpakolom a 80 GB-os tartalmat (munka és média), a 40 GB-os partíciót meg kiterjesztem a teljes régi SSD-re.
(1) Kivitelezhető ez az átméretezés a szóban forgó gépről vagy mindenképpen máshonnan kéne boot-olnom?
(2) Úgy olvastam valahol, hogy a /boot könyvtárban lévő régi kernel fájlokat (?) lehet esetleg törölni. Ha ez tényleg így van, akkor mind az ötből (System.map-4.4.0-*-generic, abi-4.4.0-*-generic, config-4.4.0-*-generic, initrd.img-4.4.0-*-generic, vmlinuz-4.4.0-*-generic) az első és az utóbbi kettő kivételével csak F8 és bódottá? Ez is hozna nekem ~1,2 GB-ot.
(3) Érdemesebb volna a TLC a rendszer alá és a régebbi MLC meg a média alá? Megjegyzem, a gép jelenlegi tempójával teljesen ki vagyok békülve, de olvastam olyat is, hogy az MLC valamelyest megbízhatóbb a TLC-nél.Előre is köszi.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- E-roller topik
- Kuponkunyeráló
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- AliExpress tapasztalatok
- Elektromos autók - motorok
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- LEGO klub
- További aktív témák...
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte GA-A620M R5 7600 32GB DDR5 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA Corsair 750W
- Beszámítás! Apple iPad 11 2025 128GB WiFi tablet garanciával hibátlan működéssel
- Felújított laptopok Számlával, garanciával! Ingyen Foxpost!
- Samsung Galaxy S23 Ultra 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo ThinkCentre M720q/ Dell OptiPlex 3060- 3070/ Hp EliteDesk 800 mini, micro PC-Számla/garancia
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest