- Az IFA-n már ott lehetnek a Samsung újdonságai
- Huawei Watch GT 4 - kerek karék
- Fotók, videók mobillal
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- One mobilszolgáltatások
- Yettel topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- iPhone topik
- Honor 400 Pro - Gép a képben
- Az iPhone hajthatatlanságán gúnyolódik a Samsung
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mr. Y
őstag
válasz
King Unique #30697 üzenetére
Próbáltam az összes portban és több kábellel, Syl által linkelt dokkolóba is kipróbáltam, és ugyan az a helyzet, HDD-vel megy, SSD-vel nem. Megnéztem és a legfrissebb firmware van fent.
-
Syl
nagyúr
válasz
King Unique #30697 üzenetére
Ez nagyon igaz. Kivéve nálam
Mert hátsó, több portban, két különféle usb doboz/dokkolóval is műveli. Ha hdd van az usb dobozban/dokkolóban, akkor semmi gond. Ám ha ssd-t rakok bele, akkor jön a boot fagyás.
szerk.
A közös pont a számítógép. A következő szereléskor kipróbálom másik gépen is. -
King Unique
titán
Az ilyen USB-s kütyüknél előfordul, hogy a kábel okozza a problémát és egy másikkal már ok. Vagy pl. egyes PC-ken az előlapi portok produkálnak fura dolgokat, ellenben a hátlapiba (alaplapi) csatlakoztatva már megfelelően működik az eszköz. De olyan is előfordul, hogy a SATA-n particionált háttértár USB-n nem megfelelően jelenik meg, vagy akár fordítva. Problémásabb esetekben viszont van, hogy csak a firmware frissítése segít.
-
Syl
nagyúr
Hasonló ssd problémám nekem is van. A samsung 840 evo hibátlanul működik kis miniitx gépemben. Ám ha átrakom usb tokba ([link]) vagy a tiéddel azonos sharkoon dokkolóba, és rádugom a gépre, akkor nem látja. Se a win, se a linux. Ha pedig a gép bekapcsolásakor rákötöm az usb-n az ssd-t, akkor be sem bootol a számítógép. A bios-nál megáll, mint tehén a lucernásban.
Szóval a franc érti ezeket az ssd-ket. Valami becsípődésük lehet a 3.0-ás usb dokkolókkal/fiókokkal? -
Mr. Y
őstag
válasz
King Unique #30690 üzenetére
Szia!
Egy Sharkoon dokkolót használtam.
Ma kb 1 tájt szétszedtem a laptopot és bele tettem. Bekapcsoltam, hát nem Bootolt Windows... Mert Linux volt rajta
USB Linuxot Bootoltam, majd GParted-el formáztam és egy darab FAT32-es fájlrendszerré tettem. Aztán az SSD-t vissza tettem a dokkolóba, hogy most mi lesz. Nos, annyi a változás, hogy a PC érzékeli a dokkolót és akár leválasztani is van lehetőségem, de a winyót még a Partition Manager sem látja...Szóval ha eddig nem lett volna zavaros, hát most az... Hivatalosan egyébként full hibátlan az SSD.
-
King Unique
titán
Jó az az SSD egyáltalán, diagnosztikai programok mit mondanak az állapotára? Meg ez a "dokkolóba teszem és beteszem a Win7-es asztali gépbe" mondat érdekes, mert ha pl. USB-s külső dokkoló, akkor max. csatlakoztatod a géphez. Vagy milyen? Továbbá dokkoló nélkül, natívan SATA-n nem próbáltad berakni az asztali PC-be és úgy hozzáférni a partícióhoz, illetve szükség esetén formázni?
Egyébként a másik rendszeren is ott van a diskpart és külső programok, mint az már korábban említve volt. A nem lefoglalt területen pedig normál esetben létre lehet hozni egy új kötetet a beépített eszközzel is.
-
Mr. Y
őstag
Sziasztok!
Ismét egy partíció probléma...
Adott egy SSD, mit azóta nem használtam, hogy nagyobbra cseréltem a laptopban. Azonban ma akartam használni. Windows 7 volt/van rajta. Ha dokkolóba teszem és beteszem a Win7-es asztali gépbe, csak a partition manager látja és közli, hogy nem foglalt terület, de semmit az ég világon nem tud vele csinálni. Itt jött szóba amit múltkor ajánlottatok, így a dokkolót rátettem a laptopra és bekapcsoltam a GParted-et.
Nos, ~15 percnyi lemezletapogatás után kikapcsoltam. Ha kikapcsolom a dokkolót nem leválasztom, akkor hibaüzenetet ír, hogy nem csatolható meghajtó, máskülönben nem is látja a rendszer. Ami csak azért furcsa, mert ez a rendszer eddig mindent látott mint például a múltkor a pendrive komplett kapacitása.
Van rá ötletetek, hogyan tudnám csatolni és formázni? -
törölt tag
Sziasztok!
Ismerős nem mai gépe (ASUS F3E) a Speedtest.net oldalon a 30 Mb/sec helyett csak 20 Mb/sec-et hoz, miközben az ugyanazon az asztalon lévő W10-es gép hozza a 30 Mb/sec-et. A oprendszer Ubuntu Mate 16.04. Mit nézzek?
Köszi. -
Mr. Y
őstag
válasz
King Unique #30684 üzenetére
Teljesen igazad van.
Bár az is tény, hogy egy átlag user még arra is lusta, hogy megnyisson egy Google-t. Én személy szerint azért szeretem jobban az ilyen beszélős topikokat, mert rögtön kiderül, mi hülyeség és mi nem. Azonban a neten egy adott témában számtalan cikk születhet, melyeknek csak a töredéke valós,a többi egy működésképtelen elmélet, avagy néha szándékos megtévesztés. -
King Unique
titán
A pendrive-ok esetében a lemezkezelő jobbklikkes menüjében nem minden opció aktív ilyenkor. De ott van beépített eszközként a diskpart, ami simán megcsinálja. Na meg a korábban említett külső programok pár kattintással szintén. De ennyi erővel pl. az Ubuntuban sincsen alapértelmezetten telepítve a GParted, hanem azt is külön kell.
Az meg, hogy egy átlagos felhasználó mit ismer, minek a létezéséről tud, az megint más dolog. De ennyi erővel vsz nemhogy particionálást, de egyéb komolyabb műveletet sem fognak csinálni...Sőt lehet egy parancssort / terminált sem fognak megnyitni. Egyébként meg manapság az internet korábban nem mintha annyira bonyolult lenne pl. a lemezkezelőre egy ilyen leírást találni. Vagy épp egy videót, ahol részletesen végigmutogatnak mindent.
-
Rimuru
veterán
válasz
growler #30682 üzenetére
(#30678) Mr. Y válasza colomb2 (#30672) üzenetére
Köszönöm, életre kelt -
Mr. Y
őstag
válasz
King Unique #30679 üzenetére
Igen, megpróbáltam azzal is, winchestert nem egyszer csináltam meg vele, de a Pendrive-ot nem tudta nagyon értelmezni, így megcsinálni sem.
A rejtett rész még csak annyi, hogy az ablakot használók ~90%-a éppúgy nem tud a létezéséről, mint a beépített lemez töredezésmentesítőről! -
&(#30676) jimmy399
Köszi, éreztem, hogy valami van, amit bizonytalanul sejtek! Így akkor már tiszta ez is, minden nap tanulunk valami apró dolgot.
Eddig még csak ezzel a 4GB-os fájlméret korláttal futottam össze a fat32-es penemen, nem ment rá egy .mkv film. Roppant érdekes, de mióta áttértem Winről, azóta úgy általában többet tudok meg a számítástechnikáról. Jó, persze hogy a nulláról könnyű haladni!
-
-
King Unique
titán
Azért a Windowsnál a formázás nem csupán a mezei fájlkezelőből áll ám...Vannak egyéb opciók is, amelyekkel ez esetben simán megoldható az újraparticionálás. Egyébként a sima FAT(16) kötet max. mérete 4 GB lehet, azért nem használható a pendrive teljes tárolókapacitása.
De, ha már Linux alatt próbálod, akkor ott van pl. a GParted. A Disks ilyen téren nem nagy szám, lásd pl. a nemrég említett esetet.
-
Mr. Y
őstag
Sziasztok!
Ebben az esetben már csak a Linuxban bízok (ez esetben Ubuntu).
Autórádió nem akarta megenni a pendrive-ot, ezért a számteküzletben azt javasolták, más formátum kell, lehet, FAT12. Közölték, ezt csak MAC tudja, amit erősen kétlek, mert tudja a Linux is, de mindegy, megcsinálta ott nekem. Persze a rádió nem emésztette meg...Azonban azóta a 8 GB-ból mindössze 4,3 látható. Windows hiába formázza ide-oda, az annyi marad.
Ubuntu formázásnál kijelzi, hogy látja a tényleges kapacitást (7,7GB), de nem tudja leformázni vissza az eredeti állapotra. Tudok ezen rendszer alatt valamit tenni, ami végett visszakapja a kapacitását? -
zoltanz
nagyúr
válasz
ubyegon2 #30669 üzenetére
Köszi! Sikerült így a 16,1 -et felrakni a 17 helyett:
sudo apt-get remove kodi kodi-bin # remove current version
sudo add-apt-repository -r ppa:team-xbmc/ppa #remove current ppa
sudo add-apt-repository ppa:team-xbmc/kodi-old # add new ppa
sudo apt-get update # update software lists
sudo apt-get install kodi=2:16.1~git20160425.1001-final-0xenial kodi-bin=2:16.1~git20160425.1001-final-0xenial # installs 16.1 -
zoltanz
nagyúr
Arra van lehetőség, hogy az egyel régebbi fő verziójú Kodi-t telepítsem a 16.0 - Jarvis-t?
Mert 17-tel több gondom van.
Köszi! -
törölt tag
Sziasztok, az volna a kérdésem, hogy ismertek/tudnátok ajánlani olyan screen recorder / screencast progit ami xBrowser HTML5 video .mp4 -et ment egyből?
Kazam-ot használok egyébként, és ffmpeg-el kb ~20 féle képpen próbáltam konvertálni, de amennyire értek hozzá egyik konverzió sem játszódik le, ~kivéve Chromiumban, ahol tökéletes egyébként.
FF hibaüzi (No video with supported format and MIME type found)
Köszi
-
0xmilan
addikt
válasz
qwertly #30651 üzenetére
A sticky bittel tudod beállítani, hogy csak a könyvtár tulajdonosa, a file tulajdonosa vagy a root user tudja a könyvtáron belüli fájlokat törölni vagy átnevezni.
chmod +t ftp
Ha kézzel rakod oda a fileokat xy userrel, akkor az 'ftp' user nem tud törölni. Ha ugyanaz az 'ftp' user tölti fel a fájlokat, akkor az tudja törölni is.
Valószínűleg tényleg egyszerűbb lenne az ftp server konfigjában tiltani a törlést. -
válasz
róland #30655 üzenetére
Ez már értelmezhető így.
Nemrég amúgy egy szerintem még ennél is régebbi Fujitsu-Siemens Amilo L1300-ra tettem fel Mint XFCE 17.3 43 bitest (fura mód ez az egyetlen disztró bootolt rajta pendrive-ról), igaz, a memória 512 MB-ról 768-ra lett bővítve és SSD-t tettünk a cd-író helyére, de normálisan ment, előtte XP volt rajta.
Azért érdemes megpróbálni a javasoltakat, nem tudom a Bunsenlabs volt-e már, ez is javallott öreg gépekre. Amire én telepítettem, abban nem via vga volt, az nagy előnye a tieddel szemben.
-
-
Thocy a ZAGY
tag
válasz
róland #30655 üzenetére
Ha VIA chipsetes, akkor szívás. Nálam a 2016-ban vásárolt inteles v3405 teljesen jól használható egy normál Ubuntuval is (2 magos core 2 duo, 2G memória, SSD), míg haverom ugyanebből az időből származó, nagyjából ugyanilyen konfigú v3505, de VIA chipsetes laptopján leginkább már elindulni sem szeretnek a linuxok, vagy ha mégis, a kép értékelhetetlen. Biztosan meg lehet oldani ezt is, de mi nem szántunk rá több időt pár óra próbálkozásnál és ment vissza a Win7, amihez szintén vadászni kellett a drivert (ezek még XP-vel jöttek ki), de legalább van. Nagyjából ugyanaz a sebesség érzetre az Ubuntu (Unity felületen) és Win7 alatt a két gép egyébkent.
-
BoB
veterán
-
róland
veterán
válasz
ubyegon2 #30645 üzenetére
Egy Fujitsu Siemens Amilo Pro V3515 notebookról van szó. A legrelevánsabb találatok:
PH Hazai pálya 2007. szeptemberéből
Fujitsu terméktámogatás
Szériaszám szerint keresve -
Lacc
aktív tag
Sziasztok,
Van valami normális leírás, hogyan kell Ubuntu 16.04-et Hyper-V-ben telepíteni? Én most próbálkozom magam, az online leírások alapján, egyszerűnek kellene lennie, de annyi hibát kapok, hogy már csak az idegbaj kerülget, mostani kedvenc hibaüzenetem:
Kernel panic - not syncing: Attempted to kill init! exitcode=0x0000000b
-
qwertly
addikt
válasz
Rimuru #30649 üzenetére
Szia!
Köszönöm a válaszodat,de az a gond,hogy chmod 755 ftp parancsot már kiadtam de mégis letudtam törölni a kliens gépről a ftp mappában levő fájlokat. Utána próbáltam az mc szerkeszteni a jogosultságokat de ugyan ez volt.Mint root nem tudom beállítani,hogy ne tudják törölni a megosztott fájlokat?Mi a gond? -
nemurea
aktív tag
válasz
róland #30646 üzenetére
Csak a reklám kedvéért: érdemes lenne megnézni Lathronos mester valamelyik disztróját is. Ha azon a laptopon korábban (pl. új korában) Win7 futott, akkor nagyon jó eséllyel találtok megfelelőt.
Még halkabban jegyzem meg, hogy a Win7 és szerintem a Win 8/8.1 esetében is gyakori, hogy a Windows Update egyik service folyamata beragad, non-stop fut és az egyik processzort teljesen leterheli. Ez is oka lehet a lassulásnak. Abban mondjuk abszolút nem vagyok biztos, hogy ez egy bug vagy a Microsoft részéről egy tudatos feature...
-
qwertly
addikt
Sziasztok!
Ubuntu szervere feltöltött fájloknak miképpen tudnám módosítani a jogosultságát,hogy csak letölteni lehessen és ne tudják letörölni? -
-
-
róland
veterán
Régi notebookra könnyen és aránylag jól használható Ubuntu-t keresek, akkor Xubuntu vagy Lubuntu a jobb választás?
-
King Unique
titán
Az
.img
formátumú képfájloknak DD képfájl írási mód kell, ami elvileg az Ubuntu beépített eszközével is megoldható. Illetve akár a Disks segítségével is kivitelezhető. De az Etcher szintén használható ilyen célra és szvsz kényelmesebb, mint terminálban pötyögni. Ahol mellesleg a karakterekre, a fájl- és mappanevekre is oda kell figyelni, máskülönben hibaüzenetet dob...!Egyébként a DD képfájl módban elkészített telepítő Windows alatt ezt eredményezi és a normál használathoz eleve újra kell formázni / particionálni a pendrive-ot. De Linux alatt is problémás lehet, legalábbis pl. a Disks alkalmazás nem mindig boldogul vele. Ilyenkor pl. a GParted segítségével célszerű újraparticionálni.
-
Mr. Y
őstag
Sziasztok!
Lehet, hiba volt megbízni az Ubuntu egy olyan alap programjában, amit nem ismertem...
Van egy OS-om, IMG formátumban. Ezeket Pendrive-ra szoktam telepíteni, Windows rendszer alatt a Rufus nevű programmal. Mikor Ubuntu alatt rákattintottam, felajánlotta, hogy a lemezkötetet helyreállítja, jelöljek ki egy meghajtót. Azt hittem, ez is telepítő, úgy is tűnt.
Adtam neki egy esélyt, két partícióra is bontotta a kijelölt pendive-ot, majd szépen kiírta, hogy kész.
Azóta, ha rádugom a gépre, hibás, megnyithatatlan partíciókként hozza be, a Windows rendszer egyáltalán nem is látja. Mikor rámegyek a formázásra, hiába állítok bármit bárhová, a végeredmény mindig ugyan az;Most megöltem egy pendrive-ot? Vagy ez valahogyan orvosolható?
Segítséget előre is köszönöm! -
growler
őstag
válasz
Lathronos #30634 üzenetére
Tudom jól !
Live rendszer alatt ez egy kivételes eset volt. A kérdező nem tudta telepíteni
a gksu-t (Ubuntu alatt) mert valószínű engedélyezni kellett volna az Universe
tárolót. És mivel olyan kezdő az illető, aki nem akar foglalkozni a Linuxal,
egyszerűbbnek tűnt a sudo-t javasolni - mint elmagyarázni hogy hol pipálhatja
ki az Universe tárolót.
(DE mindez kiderülhet az előzményekből is.) -
intensa_man
tag
válasz
King Unique #30631 üzenetére
Az már nem jutott át... 😁
De megoldottam, konkrétan Mint-tel, magamtól. Büszke vagyok... 😁
Köszönöm mindenkinek a hozzászólást.És mindig megköszönöm. Amikor sikerül, vagy feladom...
Szóval köszönöm... -
growler
őstag
válasz
intensa_man #30630 üzenetére
-
King Unique
titán
válasz
intensa_man #30620 üzenetére
A másik topikban direkt linkeltem a Linux Mint leírást, erre Ubuntu alól próbálod...Taps!
Másrészt a beépített fájlkezelőt lehet pl. root módban is indítani, ha esetleg nem enged írni a partícióra. Vagy ott van pl. a Double Commander stb., de látom feleslegesen volt linkelve...
Megköszönni meg úgy látszik luxos, de ezen már meg sem lepődöm...
-
intensa_man
tag
válasz
intensa_man #30629 üzenetére
Valoban nem akarok elmellyulni benne.
Konkretabban...
Adott egy HDD, ami routerre van kotve, ez szolgalja ki a torrent, es DLNA szervert. Folyton eldobja a halozat a hddt, ezert azt tanacsoltak hogz NTFSrol ext4re pakoljam at. Lementettem a dolgokat es most szeretnem vissza masolni. A routerre dughatnam, de wifin keresztul egz orokkevalosag lenne a par szaz giga vissza masolasa. Ezert elinditottam yumi penrol egy live linuxot, particio szerkesztovel megcsinaltam a ket szukseges particiot, de ennel tovabb nem sikerult. Itt kertem segitseget... -
intensa_man
tag
válasz
lev258 #30627 üzenetére
ubuntu@ubuntu:~$ sudo apt-get update
Találat:1 http://security.ubuntu.com/ubuntu xenial-security InRelease
Találat:2 http://archive.ubuntu.com/ubuntu xenial InRelease
Találat:3 http://archive.ubuntu.com/ubuntu xenial-updates InRelease** (appstreamcli:13613): CRITICAL **: Error while moving old database out of the way.
AppStream cache update failed.
Csomaglisták olvasása... Kész -
lev258
veterán
válasz
intensa_man #30626 üzenetére
Futtass le egy sudo apt-get update parancsot és utána próbáld.
-
intensa_man
tag
válasz
lev258 #30625 üzenetére
Kozolte a terminal, hogy a gksu nincs telepitve. Ha az altala felajanlott sudo apt install gksu paranccsal probalom telepiteni, akkor kozli, hogy a csomag nem talalhato
ubuntu@ubuntu:~$ gksu nautilus
The program 'gksu' is currently not installed. You can install it by typing:
sudo apt install gksu
You will have to enable the component called 'universe'
ubuntu@ubuntu:~$ sudo apt install gksu
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
E: Ez a csomag nem található: gksu -
lev258
veterán
válasz
intensa_man #30624 üzenetére
Tehát elindítod a Terminál programot. Ide beírod a gksu nautilus parancsot (root joggal indítja a Fájlkezelőt). Itt megkeresed a kérdéses partíciót, talán az Ugrás/Számítógép menü alatt a legegyszerűbb. Ezután jobb gomb a partícióra, Tulajdonságok/Jogosultságok. Itt a tulajdonos, meg csoport résznél kellene a felhasználónak jogokat adni hozzá. Ha ez valami router-hez lesz csatlakoztatva, akkor talán annak a felületén keresztül is megteheted. Ha kicsit konkrétabban leírod, talán mások is tudnak segíteni.
-
lev258
veterán
válasz
intensa_man #30622 üzenetére
Etx4 esetén még a saját tulajdonodba is kell venned. Ezt legegyszerűbb a gksu nautilus paranccsal, Jobb gomb/Jogosultságok fül alatt. A saját felhasználódnak kell minden jogot adni hozzá. Alap helyzetben csak a root-nak van írási joga rá. Talán a Lemezek alkalmazásban is megoldható.
-
ampulla
aktív tag
válasz
intensa_man #30620 üzenetére
Szia!
Ha megformáztad az jó. De kellene rá egy fájlrendszer, ahhoz hogy másolni is tudjál rá.
Tehát ext4-es fájlrendszert tettél fel és csak 1 partíció van? -
intensa_man
tag
Sziasztok!
16.04Live ubuntu alatt megformáztam egy külső HDD-t a partíció szerkesztővel. Látja is az OS, de másolni nem tudok rá. Ha a jobb gomb másolással próbálkozom, a cél partíción szürke a paste. Ha a move to parancsot választom, akkor elindítja a másolást, de minden mappára közli, hogy nincs jogosultsága a mappa létrehozásához.
Bocsánat ha nem használom a keresőt, de annyira nem értek a Linuxhoz, hogy azt sem tudom mit keressek...
Most is csak azért kellene, hogy ext4 HDD-t tudjak csinálni a router hálózati meghajtójának. -
Nagytalp
senior tag
17.04-re tudnátok valamit ajánlani amivel megy a bt878 chippes tuner kártyám? Leginkább a kompoziot menetre lenne szükségem.
Köszönetem!
-
Orgi
addikt
-
A gnome-shell az még közel sem a teljes gnome3 felület, azt a
sudo apt install ubuntu-gnome-desktop
paranccsal tudod telepiteni terminalból vagy felrakhatod a synaptic-ból is, azt nem tudom, hogy a szoftverbutikvagy mi hogyan tartalmazza.
A beállításokhoz is fontos részek nincsenek a gnome-shellben, mint a control-center és a gnome-tweak, amik a vizuális élmény szempontjából alapvetőek.
Ha a teljes gnome csomagot felrakod, akkor lesz teljes kezelőfelületed, így valami öszvér megoldás lehet, Unity alapon gnome-shell.
Ubuntu GNOME metapackage ezeket tartalmazza, gondolom jó részét a fenn lévő csomagoknak le is cseréli.
A DE-k teljes értékűen más felületet tartalmazó Linux disztrókra metacsomagokkal telepíthetőek. Épp amiattt, mert sok programot sajátjára cserél egy DE metacsomag, előfordulhat, hogy valami nem működik optimálisan. Ezért javasolják kezdőknek, hogy mindig az adott felületet tartalmazó disztrót rakják fel inkább.
-
Orgi
addikt
Köszi mindenkinek, a linkről a logikusnak tűnő Gnome shellt választottam és elvileg gond nélkül át is váltottam rá
A többit szokom
Az egészet nulláról egyelőre nem akarnám újratelepíteni, örülük hogy minden működik... -
Ha Ubuntu-t akarsz telepíteni, ne a következő verziótól megszűnő Unityval rakd fel szerintem. Ubuntu Mate vagy Ubuntu Gnome inkább, de ha Windows-hoz közelítő kinézetet akarsz, akkor a Cinnamon és a KDE lesz a kedvenced. A Cinnamon nagyon szép és jól konfigolható DE (asztali kezelőfelület), ezt viszont nem Ubuntu-val kell telepítened, hanem a Linux Mint Cinnamon-t kell felraknod. A KDE felület a legjobban konfigolható az összes közül, sokak szerint már túlzottan is az. Az olvasottak alapján a Kubuntu sem túl jój muzsikál, így KDE-s felületet is célszerűbb a Mint KDE-vel kipróbálni. Mint topik
A Mate felület is a Mint alapfelülete, mégis inkább az Ubuntu Mate javasoltabb helyette.
Van még az XFCE felület is, de erősebb gépekre már a fentiek valók, elbírják simán.
Az Ubuntu változatokat inkább innen töltsd le, volt már gond a magyar oldalról letöltött iso-val.
-
-
Orgi
addikt
Sziasztok,
full lámaként az imént telepitettem a laptopomra a legális W10 helyett az Ubuntut és hát akadna pár kérdésem
1. Az install eleje rendben lement. A partició kezelöben azt hiszem töröltem mindent, csináltam egy 60 GB-os particiót (talán root?), 18 MB-os swapot (azt irta a ram kétszerese, kicsit ráhagytam), meg a többi home. Ez igy kb rendben van? Ha nem, hogy tudok változtatni?
2. Az install után kérte az újrainditást, itt viszont vmi gond volt, oldalakon keresztül hibaüzeneteket irt (i/o error, vmi squash akármi error). Kikapcsoltam és bebootolt gond nélkül, hibát azóta nem látok. Hol lehetne ellenőrizni ezt, hogy tényleg minden oké? W10 szerint a laptop vinyója tökéletes volt...
3. Van egy üres asztalom, meg egy inditópultom. Hol érem el a programokat?Fel tudtam telepiteni pl az Operát, Winen is azt használtam, de csak abban a kereső mezőben találtam meg... ez az Ubuntu szoftverek az inditópulton volna az?
4. Képtelen vagyok eltalálni a billentyűzetem, mit kéne vásárolni, elvileg német volt talán a kiosztása, qwertz, de hogy 101 vagy 102, vessző vagy pont, azt nem tudom, hogy lehet ezt eldönteni?A hosszú i pl a bal alsó sarokból a bal felsőbe költözött...
Köszi
-
Dhampir
félisten
válasz
ubyegon2 #30601 üzenetére
A guruk presztízs kérdést csinálnak abból, hogy nem nyúlnak gui-s progamhoz.
Főleg, akik Gentoo-ztak, vagy például Slackware és Frugalware felhasználók.
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #30601 üzenetére
Tudom, hogy nekem válaszoltál, mégis megzavart, no.
Én Lubuntu 16.04-et használok, de nekem sem nyílra, sem tabra, sem a nosplashre nem íraj ki a boot menetet, csak a legelején az első három sort, aztán (lekapcsolt, mint a legegyszerűbb képernyővédőnél) sötét képernyő, majd a bejelentkező ablak. Most az /etc/default/grub-ban beállítottam, így mindig azt látom. Igaz, sokat nem ér, mert semmit nem tudok elolvasni.
Persze, nyilván hiba, elakadás esetén kell ez.
-
válasz
#40553216 #30600 üzenetére
Lófüttyöt! Neked válaszoltam, csak oda kellet írnom a Syl idézett szövege fölé, hogy egyértelmű legyen, tőle idéztem.
Viszont tuti, hogy ezt már így megjegyzed nagyon, én is szívtam vele egy darabig, mire rájöttem, hogy mi okozza a rohadt lassú bootolást! Boot alatt nyomtam egy le/fel nyilat és akkor látszott, hogy visszaszámol 1:30-tól és kiírja az uuid-et is, amivel vacakol.
9,5 éve kezdtem linuxozni, de az utóbbi években nagyon ellustultam, mert minden működik, ahogy kell, és bevallom őszintén, élvezem, hogy nem kell mókolni.
Ez szerintem teljesen érthető, hogy ha már meg lehet valamit kényelmesen is csinálni, akkor miért ne! A guruk presztízs kérdést csinálnak abból, hogy nem nyúlnak gui-s progamhoz.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Az IFA-n már ott lehetnek a Samsung újdonságai
- Trollok komolyan
- Spotify
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- E-roller topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- ZIDOO médialejátszók
- Spórolós topik
- GL.iNet Flint 2 (GL-MT6000) router
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- PC Game Pass előfizetés
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF X570-PLUS WiFi X570 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Új Dell 13 XPS 9315 FHD+ IPS i7-1250U 4.7Ghz 10mag 16GB RAM 512GB SSD Intel Iris XE Win11 Garancia
- HIBÁTLAN iPhone 14 256GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3245
- iMac Pro 1.1 2017 Intel Xeon W2150B 64GB 1TB VEGA 64 16GB!!! 1 év garancia!
- Targus - USB-C Dual HDMI 4K HUB - 2 x HDMI (120Hz)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: FOTC
Város: Budapest