- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- iPhone topik
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
válasz
halhatatlan #33498 üzenetére
A telepítő honnan van? Kiírás előtt/után volt ellenőrizve?
-
lev258
veterán
válasz
halhatatlan #33492 üzenetére
Amikor megadtad a jelszót, ellenőrizted a név mezőben, hogy mit írtál be?
A billentyűzetkiosztás nem változott meg? -
halhatatlan
aktív tag
Sziasztok! ki tud nekem gyors s.o.s-t adni?
Kezdő Ubuntus vagyok. A gondom az,hogy felraktam a gépre a 16.04-LTS-t már kétszer is, és egyszeribe nem enged be a megadott jelszóval! Pedig jó! Már másodjára odafigyeltem a kódok helyességére.
Nem akarom megin ujra telepíteni mert az agyvérzés kerülget tőle! Valami megoldás vagy jelszópotlás, bármi létezik? Köszönöm! -
sonar
addikt
válasz
Core2duo6600 #33489 üzenetére
Milyen HW?
-
Core2duo6600
veterán
Hello,
Feltettem egy gépre egy Ubuntu servert 18.04 LTS gui nélkül! . ekkor egy Full HD és monitor volt hozzákapcsolva.
Majd miután az általam használt 2 db programot is feltettem, és beállítottam a jogosultságokat, hálózati megosztás stb..
Áttettem a gépet a helyére, ahol egy korábbi max 1280*1024 es képernyő van hozzákötve.
A post lefut, majd a monitor kikapcsol, távolról ssh van elérni a gépet, és dolgozik is.Mit kell csinálni, hogy a gépre kötött konzol is életképes legyen, hiszen bármikor kellhet ?
-
-
gaara01
tag
Ingyenes android emulatort keresek Ubuntura, ami biztosan jól működik és nem kell hozzá 6500 parancsa feltelepítéséhez. Létezik ilyen? Linket is kérnék.
-
-
törölt tag
válasz
#37391872 #33467 üzenetére
Nekem ugyanezt játssza el a messze nem a leggagyibb Pioneer MVH-390bt autós lejátszó. Rippelt lemezről sem a rippelés, sem az eredeti, sem az utólagos sorszámozás nem kényszerítette a helyes sorrendre. Ez a poozenénél még elmegy, mert k.ra mindegy, milyen sorrendben vannak a számok, de egy klasszikus zenei, mondjuk egy pár tucat tételből álló barokk darabnál nagyon szar. Eddig csak a tételek összefűzése, azaz egy, akár másfél órás darab egy fájlba egyesítése lett ebből a szempontból megfelelő. Csakhogy itt meg a számok közötti lépkedés lehetősége szűnik meg, ez meg így rohadt kényelmetlen.
-
Dave™
nagyúr
válasz
Nem emlékszem mikor láttam utoljára bármit, ami fájlok alapján játszik le, nem pedig a metaadatok alapján. Csinálj valami zenelejátszó szoftverrel m3u listákat albumonként, az elég gyorsan megy és ezeket játszd le. Ha meg hiányoznak a tagek, arra is vannak online adatbázisok, és albumcím alapján ki tudják tölteni, hirtelenjében csak egy Windowsos szoftvert tudok mondani, a Helium Music Managert, de biztos van alternatívája.
-
-
lev258
veterán
válasz
#37391872 #33473 üzenetére
Tisztázzuk.
A Krusader (vagy bármely más fájlkezelő) azért mutatja sorban, mert Név szerinti rendezést végez alapértelmezetten. Ettől még a fájlok létrehozási/módosítási dátumai össze-vissza lehetnek.
Ha veszel egy lejátszót, annak alapból képesnek kellene lennie név szerint rendezni (sőt, szerintem az esetek 99%-ában ez az alapbeállításuk). Az, hogy a tiéd valamiért a dátumokat (időpontokat) nézi, már furcsának tűnik.
Ismétlem. A másolást a rendszer nem sorrendben végzi, hanem a legeffektívebb módon (pl. adott adatküldési ciklus alatt a lehető legtöbb adatot küldje ki). -
-
törölt tag
Egy olcsó kínai lejátszó: Dodocool DA 106
Nem, nem megoldás. Egyrészt azért nem, mert ha az ember felír több száz lemezt egy hordozóra (ez ugye ezres nagyságrendű szám), akkor ne kelljen már egyesével meghatározni a lejátszást! Ez a kőkorszak lenne. Amúgy lehet, hogy van benne ilyen funkció. Nem néztem. Még új.
De vegyünk példának egy lemezt, amin van 10 szám. A Krusader felületén szépen sorban látom, hogy 01,02,03,04...stb. Átmásolva a hordozóra pedig 05,02,07,09,...stb. Sajnos, a lejátszó eszerint játssza le, nem pedig az eredeti számsorrend szerint. Van másik (egyszerűbb lejátszóm is. Arra ugyanebben a sorrendben másol a program. Nem a lejátszóban van a probléma gyökere. Én a miértre vagyok kíváncsi, és természetesen valami megoldásra. Ez egyértelműen nem a kézzel való besorolása néhány ezer számnak.
-
-
-
lev258
veterán
válasz
A pontos háttérszabályokat nem ismerem, de normál esetben nem tudsz sorrendben másolni (neten láttam pár egyszerű script-et ilyen célra). Viszont a lejátszódnak rendelkeznie kellene olyan beállításokkal, amikkel a sorrendet variálhatod (név szerint, véletlenszerű, ...). Elég fura lenne, ha csak egyetlen sorrendet ismerne.
-
törölt tag
Üdv Mindenkinek!
Segítséget szeretnék kérni! Vettem egy HiRes lejátszót, és a Krusaderrel komplett lemezeket másoltam fel rá. Sajnos nem a Krusaderben látható sorrendben (01,02,03...) másolta fel a számokat, hanem össze-vissza. A másolás alatt láttam, hogy nem a 01-es sorszámú zenével kezdi a másolást.
Sajnos a lejátszón is ebben a kevert sorrendben jelennek meg a számok, nem pedig az eredeti sorrendben. A legnagyobb baj, hogy a lejátszó sem 01,02,03..stb sorrendben, hanem az átmásolás sorrendjében játsza le a számokat.
Nem jövök rá, hogy az amúgy sorrendben levő számok miért keverednek másolás közben össze. A keveredés sorrendje állandó, mindig ugyanabban a rossz sorrendben írja fel a microSD kártyára a számokat.
Van-e valami megoldás, hogy a lejátszón helyes sorrend alakuljon ki?
-
Gyick
őstag
Hali
Frissítés után meghalt a wifi-m.Hiába nyomok a csatlakozásra nem csinál semmit.Probáltam gépet/routert újrainditani,beállításokat kitörölni/wifi jelszót újra beírni stb többször de nem működik.Valami ötlet?Services is próbáltam újraindítani..A wifinek nincs baja mert telóról teljesen jól müködik.
KDE Neon 5.12 -
válasz
fagy53 #33461 üzenetére
Értem és igazad van, nem is a kérdésedre válaszoltam.
módosíthatja-e a grub2 a win 10 MBR-t ha bekapcsolom a gépet?
Alapesetben nem. Ha viszont kernelt raksz fel vagy maga a rendszer frissítéskor, akkor lefut a grup-update parancs, ami már a gépben lévő meghajtókat végig fogja pásztázni és berakja a GRUB-ba.
Amúgy az UEFI tudósok itt azt mondják, hogy UEFI esetén már a GRUB-bal nem kell foglalkozni, én nem hiszek ebben, neked se javaslom!
de egy átok, ha bármelyikkel probléma van, pl meghajtó hiba.
Nem átok a GRUB ilyenkor, de ha nem talál egy bejegyzett particiót, akkor elkezd visszaszámolni 90 másodpercet, addig nem megy tovább.
Erre az esetre meg arra, ha kiveszel egy meghajtót, a
nofail
opciót szokták alkalmazni az FSTAB fájlba beszerkesztve.nofail - Csatoljuk fel az eszközt, ha elérhető, de ne vegyünk róla tudomást, ha nem az. Ezzel kiküszöbölhetők a hibaüzenetek, ha hordozható eszközről indítjuk a rendszert.
forrás -
fagy53
nagyúr
válasz
ubyegon2 #33460 üzenetére
Kösz, átnéztem, de az más eset. Nekem nem kell dual boot és ha kiveszem a gépből az egyik meghajtót akkor a másikon lévő OS menjen gond nélkül..
Az ubuntu grub menűje kétségkívül kényelmes megoldás a több OS-t tartalmazó gépeknél, de egy átok, ha bármelyikkel probléma van, pl meghajtó hiba. -
fagy53
nagyúr
Üdv!
A következő egyszerű kérdésem lenne, a gépben külön meghajtón van a Win 10 és az ubuntu 18.04 és nem látták egymást a telepítéseknél, módosíthatja-e a grub2 a win 10 MBR-t ha bekapcsolom a gépet?
Ha megjelenik a grub menűben a win 10 indíthatom-e innen, vagy kerüljem el nagyívben?
A lényeg, hogy bármilyen körülmények között egymástól függetlenül tudjam indítani a két rendszert.
Megszívtam a Win 7 és a 17.10-es hasonló elrendezését, bár úgy emlékszem, hogy az ubuntu installnál már benne volt a win7 meghajtója, így most elválaszthatatlanok lettek, csak párban használhatom őket.. -
-
-
??
"Budgie, started porting to Qt" ez a QT wiki oldalán szerepel.
+
"Budgie 10.3 is the last incarnation of the 10.x series, with only minor updates to the 10.3 releases being planned, and opening the door for development of the Qt 5-based Budgie 11." ez pedig a https://budgie-desktop.org/blog/ oldalon olvasható.Ezek alapján elég egyértelműnek tűnik.
-
-
Dave™
nagyúr
válasz
Slownz #33444 üzenetére
Valószínűleg a gamma lesz a ludas, azt X-ben lehet állítani. Ubuntu alatt nekem más gammát adott a Displayport, meg mást a DVI, azóta cseréltem disztribúciót, gépet meg megjelenítőt is, nincs is problémám, de nem tudom mi okozta, csak azt, hogy egyértelműen alacsonyabb volt a gamma, mint kellene.
-
DJosef
őstag
Estet Urak!
Van egy regota megoldatlan problemam.
Ha gepen(SONY VAIO) filmet nezek minden rendben, ha viszont kiteszem TV-re HDMI kabelen keresztul akkor a sotet reszek szinte lathatatlanok. Erthetobben ha belteri jelenet van vagy ejszakai akkor baromi sotet a kep. Otlet!?
Elore is koszonom a segitsegeteket!
-
Dave™
nagyúr
Annak leginkább történelmi okai vannak, az Ubi régebben is Gnome alapú volt, meg a Unity is a Gnome-on alapult részben. Számomra irreleváns hogy melyik a legelterjedtebb (egyébként a Gnome az), azt használom amelyik a legjobban megfelel az igényeimnek.
A legtöbb alkalmazás GTK alapú, bár ez ismét mellékes, lévén KDE-n is nagyon szépen bele tudnak simulni a Qt-s környezetbe. Ugyanez fordítva nem igaz, a Qt-s alkalmazások borzasztó bénán festenek GTK környezetben.
Általánosságban elmondható, hogy a Gnome (meg a GTK alkalmazások többsége) az egyszerűségre, letisztultságra fókuszál, a KDE (meg a Qt alkalmazások zöme) pedig a testre szabhatóságra, funkciókra, paraméterezhetőségre.
-
-
-
-
Szia!
Nem fog a többi meglévő partícióhoz nyúlni, természetesen ez a kézi partícionálás esetén biztos. Ott te fogod gyakorlatilag kiválasztani a telepítéshez szükséges particiókat, itt egyértelműen látni fogod a már meglévő / és a /home particiódat, ami már használatban van, ezekhez ne nyúlj hozzá, akkor a telepítő sem fog. (ha van swap particiód, azt is kihagyhatod, a telepítő csinál swap fájlt, bár ez már a 16.04-ben is így volt....)
A képen láthatod, amint kiválasztásra kerül a valami más opció, ez kell neked is!
Egyébként érdemes átfutnod a Képregény Ubuntus részét.
Ha elakadsz vagy nem tiszta, inkább kérdezz, jó most nem nagyon vannak az emberek online......
-
Orgi
addikt
Sziasztok, most két felhasználós 16.04 van a laptopomon, megnézném a 18-at, tudom vhogy úgy telepíteni DVD-ről, hogy nem piszkálja a vinyón a home meg ilyen mappákat, vagy le kell mindent mentenem előbb? Csak kezdő felhasználó vagyok és még csak szűz gépre telepítettem Linuxot eddig... Köszi előre is!
-
-
-
Lathronos
őstag
válasz
Neil Watts #33425 üzenetére
Ja, most nézem, ugyanazt írtam mint Sonja.
Kicsit fáradt vagyok....
-
-
Sonja
nagyúr
válasz
Neil Watts #33423 üzenetére
-
Sziasztok!
Ubuntu 18.04 alatt, zart, 390.48-as nVidia drivernel hol tudnam beallitani a tearing mentesitest? Neha szoveggorgetesnel olyan mintha torne a kepkocka, ezert gyanakszom erre.
Koszi!
Udv. core2
-
qwertly
addikt
válasz
stopperos #33419 üzenetére
Szia!
Köszönöm a segítséget,már többször letöröltem a virtualboxot mert nem értettem mi lehet a gond?Most már tudom.De amikor feltelepítenem a virtualboxot nem tesz be automatikusan a vboxusers csoportba? Audacious most már feltudtam telepíteni,én is úgy csináltam csak a y hagytam ki.Ki próbáltam qmmp programot,de nekem nem tetszik a felületet nagyon kicsik az ikonok a szemem meg már rossz így nehezen látom meg.
-
stopperos
senior tag
válasz
qwertly #33418 üzenetére
Szia, pár megoldás:
virtualbox:
sudo usermod -a -G vboxusers <usernév>
Jelentkezz ki, és jelentkezz be újra (vagy ind ítsd újra a gépet, és menni fog a dolog.audacious: nekem simán feltelepült. Mit ír ki a
sudo apt install -y audacious
parancsra?
Én amúgy áttértem qmmp -re.A klónozásra clonezilla live cd-t javasolok.
-
qwertly
addikt
Sziasztok!
Lenne egy kis gondom,van Dell Latitude notebook a Ubuntu 16.04 mint az állom úgy működött de amióta frissítettem a 18.04 nagyon darabosan működik érdemes vissza rakni a 16.04 vagy várjak vele hátha megjavul?Ez egyik kérdésem a többi pedig a kovetkezők:
-a virtualboxban nem tudom sima felhasználóként az VM VirtualBox Extension Pack telepítése után használni virtuális gépen a usb portokat csak ha root-ként indítom a virtualboxot.Itt valószínűleg jogosultságokkal lesz a gond.
-a kedvenc zenen lejátszóm a Audacious legyalulta magát a 18.04 és nem is engedi feltelepíteni,itt mit tudnék csinálni mert probáltam más zene lejátszókat de elég bugosak.
-most egy 256GB ssd van a gépben szeretnék kicserélni egy 512GB ssd itt linuxon hogyan tudnám át klónozni a lemezt a nagyobb ssd-re?
-van olyan opció,hogy dell helyre állító lemez,el is készíttettem az ubuntuval iso képfájlt kb. 2GB lett.Ezt hogyan tudnám használni,hogy ne vesszenek el az adataim?
Köszönöm a segítséget. -
Dévacsen
senior tag
Erről hallottatok? Cryptojacking Linuxon – Kártevőt találtak az Ubuntu Snap Store-ban..[link]
-
válasz
Regirck #33403 üzenetére
Arra az MX linux alkalmasabb. Eleve fel van készítve arra, hogy elmentse a beállításokat, és a telepített programokat. Ugyanakkor csak pár kattintás, hogy egy pendrive-ra telepíts egy rendszert.
Joker88
A rendszer betöltésének az elején nyomj F2-t, majd azF6-al előhívott menüben ott lesz a "nomodeset" beállítási lehetőség. -
-
Regirck
senior tag
Sziasztok!
Szeretnék készíteni egy live USB-s pendrive-ot.Kérdésem az lenne, hogy az itt lévő linux ami bebootol az mennyire teljes értékű rendszer? Beállításokat eltuja menteni, továbbá tudok hozzá programokat telepíteni és hasonlók?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Autós topik
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Elektromos cigaretta 🔞
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- bambano: Bambanő háza tája
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- További aktív témák...
- Telefon felváráslás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 13400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Zalman Z1 Plus Enermax 750W
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - HP Elite / ZBook Thunderbolt 3 docking station
- BESZÁMÍTÁS! ASRock FORMULA OC RX 6900XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- 0% THM 3 havi részlet! Beszámítás, 27% áfa, Sapphire Nitro+ RX 9070XT 16GB készletről
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest