- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Samsung Galaxy XCover7 Pro - burokban született One UI
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Android szakmai topik
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
prime_adam
aktív tag
Helló!
Van egy szerver, amire gyakorlás képpen webes alkalmazásokat telepítek. A szerveren Ubuntu 16.04 fut, és konzolról tudom elérni. Igazából nem is volt nagy gond és nem is lett volna, ha nem kellett volna belenyúlni a config fájlokba. Az a helyzet ugyanis, hogy valami baj van a billentyű kiosztással.Alap betűket és számokat tudok írni, esetleg néhány speciális karaktert valahol megtalálok (pl. ",.-), de mikor @-ot kéne írni vagy egy sima egyenlőség jelet, az élet megáll. Beillesztés nem működik (lehet a távoli konzol nem is engedi). Elvileg unicode karaktereket a 4 jegyú kóddal be kéne tudnom vinni a ctr+shift+u után, de az sem működik. Próbáltam átállítani az /etc/default/keyboard fájlban hu-ra az xkblayoutot, akkor még azt sem találtam meg, amit eddig. Sőt, a billentyűk egy része semmire nem reagált. Átírtam a console-setupot (charset,codeset), akkor már be se jöttek a karakterek.
Én már kifogytam minden ötletből, a neten fellelhető összes verziót kipróbáltam sikertelenül. Én nem vagyok nagy Linux guru, ezért ha bárkinek bármi ötlete van, azt örömmel venném.
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #32979 üzenetére
Szerintem mini.iso, bár 18.04 még nincs.
-
Nagyon anno mintha olvastam volna én is, de azért az utóbbi egy évben legalább egy-két helyen csak megemlítették volna, ha ez a 18.04-ben valósul meg. Jó, hogy nem ez a fő DE Ubuntuéknál, de az Unitys cseréről 70ezerszer olvastam, legalább 2-3 alkalommal ez is a szemem elé került volna...ha valóban.......
No de köszi az infót, erre a típusú várakozásra nem nagyon gondoltam.(#32992) Cyrin
Ez komoly? Átírták a verziószámot tegnap este óta, mégis előbbi verzió jött le? Phhf, bocsi ezt nem tudtam, ill. ezt sem tudtam. Ma sok haszna nem volt, hogy a fórumokon ügyködtem, nem is tudok semmit, amott az anarchizálódást úgysem tudom késleltetni..... inkább unplugolom magam kis időre.
-
Sonja
nagyúr
Ezért kell NFS-t használni a NAS-on megosztásra Linux-hoz. Olyan lesz így, mintha csak egy meghajtó lenne a NAS (és jó gyors is). Én Synology NAS-on is ezt használom, és 110MB/sec a másolásom rá/le róla.
Ui.: rsync-hez ajánlom a grsync GUI-t, azzal talán egyszerűbb.
-
Cyrin
addikt
Lubuntu 18.04 is tölthető, nem LXQT...
-
vlevi
nagyúr
Annyira nulla a Linux tudásom, hogy meg sem próbáltam parancs sorból.
Samba megosztásra nálatok is ilyen bűn lassan csatlakozik? Nas megosztásra kattintva perc is eltelik, mire felajánlotta a kapcsolódást.
Windows gépről ráadásul 80-90-el tudtam másolni a nas-ra, most még csak 35-40, ubunturol. -
petya220
senior tag
commanddal is jó ez neked?
Vagy inkább maradnál a grafikus módon? -
petya220
senior tag
Kicsit lassú az ubuntu szerver nem? gigáshálóval csak 2megával jön le a cucc....
eddig kevesebb,mint 10 sec volt letölteni, most meg 2 percnél jár.. -
vlevi
nagyúr
Sziasztok, nagyon új vagyok itt, és nagyon bénának érzem magam Linuxban, és szeretnék kérdezni.
A NAS-omban megdöglött a HDD, és csak Linux alól érem el a JBOD particiót.
1-2 terányi adatot kellene átmásolni a régi HDD-ről az újra a NAS-ban, és marhára zavar, hogy az Ubuntu alap filekezelőjében (Nautilus) egyszerűen nem látom, hogy mit csinál, mit másol.
Szidják itt a windows intézőt, de, abban legalább látom.
Itt csak a file ablak címsorában van egy apró tortadiagram, ill., ha rákattintok, akkor egy semmitmondó infó ablak jön be. Fogalmam sincs mit másol...
(fotótrend fórumról meg nem tudom felrakni a képet....) -
<Lacy85>
addikt
Én sem tudtam ellenállni. Repült fel a laptopra a 18.04.
Ez nem rakott fel cinnamont-t sem. -
-
Ne szemléld már megint ilyen eccerűen ezt a Linuxot!
Ha futpaca azt mondja, hogy befordítja, akkor be is fogja!
Kifordítom, befordítom, mégis bunda a bunda! - szép magyar mondóka.....
...éééés így születik futpaca Xubuntujából a Xubunda
Ez van. A tudás részben akarat alapú!
Nem? De.
-
Cyrin
addikt
Ahogy emlékszem nekem alapvető programok hiányoztak anno xubuntuból, pl synaptic vagy gdebi, amik pl. Lubuntuban alapból benne voltak. Most nem azért hogy nem lehet feltenni, de nem ér meglepetésként amikor használnám hogy nincs...
-
válasz
#61392896 #32964 üzenetére
"Néha neked sem ártana egyszerűen szemlélni a Linuxot, de akár értelmezhetnéd is a kapott válaszokat, még ha túl egyszerűek is." idézet innen
Ezt csak amiatt említem, mert novellányi hsz tartalom szólt erről, amit most megállapítottál. Az viszont látszott, hogy kérdeztél ugyan, de lesz*tad, amit írunk neked a témában.
Csak itt és itt nyilvánvalóan le van írva, mi lesz a helyzet. A zemberek annyit jegyeznek meg, hogy neked válaszolhatnak bármit, úgysem hiszed el, biztosan a sok egyszerűen látó topiklakó miatt van ez.
Mire számítottál amúgy, hogy a freeze állapot után, olvasva ezt a topikot, a kedvedért még berakják a neked szimpi programokat?
-
Sonja
nagyúr
Kissé fura, hogy az Ubuntu Studio 18.04 nem LTS!
Ez így érdekes.
Azt hiszem nézek más disztro után (és elhagyom a lowlatency kernelt).
-
törölt tag
Helyzetjelentés első blikkre 64bit Xubuntu 18.04:
Nincsenek hibák, de azok a bétásnál sem voltak. Amik akkor hiányoztak szoftverek, most is hiányoznak.
-
Megjelent az Ubuntu 18.04 LTS
Ha már tölteni akarjátok a friss 18.04-et, csak a hivatalos oldalról érdemes, mondjuk az ubuntu.hu-n még nem is tudnak róla.
-
cooi11
senior tag
Amúgy mikor jön már?
Az előzőnél visszaszámlálás is volt! -
válasz
lev258 #32954 üzenetére
Ez a főverzió frissítés azért elég speciális lesz, tekintve, hogy a default DE is más lesz. Mondjuk a kolléga esetben nem sokat számít. Hol ez kerül fel, hol az fő kezelő felületként.
(#32955) EclipseGT
Azért lélekben jobb, ha felkészült egy tiszta telepítésre, mert a nálad lévő keveredésre még rájön pluszban egy 3. DE is. Én már egy Unity/Gnome3 belső cserét se vállalnék be.
-
-
válasz
growler #32948 üzenetére
Ez tényleg érdekes, valami egyszerű oka van amúgy, gondolom. Nekem fel is tűnt, hogy soha nem magyar bill kiosztással indul telepítéskor, míg az Ubuntu meg azzal. Kicsit zavaró, mert itt boot előtt nem tudok nyelvet választani, mint Ubuntunál, így ha elfelejtem beírni terminalba a setxkbmap hu-t, akkor pislogok a netmanager jelszavazása után.
futpalika
Nagyon tűkön ülsz már?
-
growler
őstag
válasz
ubyegon2 #32947 üzenetére
Ha a Mint 18.3 letöltött ISO-ját dd-vel vagy az Unetbootin-al írom ki egy
pen.-re, - azt indítva angol bill. kiosztást és angol nyelvű menüt kapok.
Ha ugyanezt az ISO-t a MultiSystem-el íratom ki a pen.-re, akkor alapból
magyar bill. kiosztással, és menüvel indul !
Hogy ez mitől, és hogy lehet, - azt ne kérdezd - mert nem tudom ! -
válasz
cooi11 #32946 üzenetére
Persze, az összes ismert hivatalos disztrót lehet magyar nyelven használni, disztrófüggő, hogy már a live rendszer betöltésénél (F2 v F4 bill) vagy a telepítés során a telepítősegédben lehet megadni a magyar nyelvet. A kipróbálás során persze még nem lesz magyar, de install után már igen.
-
válasz
<Lacy85> #32942 üzenetére
Ha megszoktad már a Cinnamon felületet, inkább rakj fel egy Linux Mint Cinnamont vagy ha mindenképpen Ubuntut akarsz, akkor érdemesebb a 18.04 Mate verziót leszedned, az Unitysre formált Gnome nem az igazi még, ahogy olvashatja a zemberfia.
A letöltést Ubuntu esetén innen javaslom: https://www.ubuntu.com/download/desktop
Mint esetén meg innen: https://www.linuxmint.com/download.php -
<Lacy85>
addikt
-
válasz
ubyegon2 #32939 üzenetére
.............
ca-certificates 20170717
caribou 0.4.21-2
casper 1.387
cheese 3.26.0-0ubuntu1
cheese-common 3.26.0-0ubuntu1
cifs-utils 2:6.7-1
colord 1.3.3-2build1
colord-data 1.3.3-2build1
command-not-found 0.3ubuntu17.10.2
command-not-found-data 0.3ubuntu17.10.2
console-setup 1.166ubuntu7
console-setup-linux 1.166ubuntu7
coreutils 8.26-3ubuntu4
cpio 2.11+dfsg-6
cpp 4:7.2.0-1ubuntu1
cpp-7 7.2.0-8ubuntu3
cracklib-runtime 2.9.2-5build1
............Megnéztem a listát, milyen csomagok vannak a 17.10-ben és nyoma sincs a Cinnamonnak, igaz 1000%-ig biztos voltam benne, hogy nem lehet benne. (most azért leszedtem az aktuális 17.10 iso-t)
Nekem is furcsa volt, hogy mi a franc ez a felület, de miután megszoktam, egész jó.
Az tuti!
(#32941) growler
Ez azért elég durva! Valami letöltési gond nekem is rémlik, írták itt is, hogy ne a magyar oldalról töltsék az iso-t. Most is a 17.10.1 jött le, amit írsz.
-
válasz
<Lacy85> #32937 üzenetére
Azt a linkben szereplő PPA-t nem raktad fel véletlenül? Mert, ahogy lev258 is említi, normál esetben onnan ilyen iso nem kerülhet le.
inxi -r
parancs kimenete mutatja a fenn lévő repókatMondjuk, ha fenn lenne a PPA, akkor frissült volna a Cinnamon is, ami ott is 3.6.7-1~xenial0 verziószámú.
-
válasz
<Lacy85> #32935 üzenetére
Desktop: Cinnamon 3.4.6 Distro: Ubuntu 17.10
No, ez valami érdekesség lesz, de az tuti, hogy az ubuntu.hu-ról ilyent nehéz leszedni, mert nem létezik hivatalosan Cinnamon felülettel az Ubuntu. Igazából az alsó/felső panelrész alapján lehetne Cinnamon is, de hogy azt hogyan hoztad össze?
Wazzz...tényleg van ilyen menüpont, életemben nem vettem még észre, viszont ez alapból ki van kapcsolva.
Mik vannak..... egyébként valóban a képernyő-beállításoknál kéne ennek lennie.Desktop: Cinnamon 3.6.7-hoz képest elég régi, ami fenn van nálad, akár ebből is lehetne sejteni, hogy nem egy normális installal került fel a felület.
-
<Lacy85>
addikt
válasz
ubyegon2 #32932 üzenetére
"Ebből nagyon nem derül ki a felület, de nem Unity, inkább Mate lehet."
Most látom először ezt a felületet. Az eddigieknél mindig bal oldalon volt a gyorsindító, bal felül az alkalmazások gomb, jobb felül meg az óra, hálózat, akksi, stb.
Ennél meg alul van a tálca, meg teljesen olyan az alkalmazások, mint a windows-os start menü."Igazából még nem hallottam ilyen problémáról meg laptopról sem, amiben giroszkóp lenne vagy mi a manó."
Én gugliztam utána, és elég sok embernél előjött 17.10-en. Én sem hallottam ilyen laptopról, de működik a dolog. Kár, hogy mindig fordítva.
Ha elfordítom balra, akkor fordul a kép is, csak épp mindig úgy fordítja, hogy fejjel lefelé van a kép.Parancs lefut amúgy. Desktop: Cinnamon 3.4.6 Distro: Ubuntu 17.10. A többi meg a hardver / driverek.
17.10-et tudom, hogy csak nyárig támogatják, de majd frissítek, ha kijött az új. Ez legyen a legnagyobb baj.Beállításokat végig túrtam, szóval talán megvan. Rendszerbeállítások / Általános / Automatikus képernyőtájolás.
Kilőttem, és így elvileg jó. Logikusabb lett volna a kijelzőhöz rakni... -
Sziasztok
Az alabbi konfiguracio 18.04 alatt mennyire tamogatott?
ASRock H370M-ITX/ac (vagy Z370M-ITX/ac)
250GB Samsung 960 EVO Business M.2 SSD (MZ-V6E250BW)Feltetelezem az M.2 SSD-k tamogatasaval nem akadhat gond, am az uj Z illetve H szerias Intel chipsetekben nem vagyok biztos.
Van itt esetleg kozottunk aki ilyet hasznal esetleg 18,04-gyel?
Koszi!
Udv. core2
-
válasz
<Lacy85> #32930 üzenetére
Ubuntu.hu-ról szedtem le a 17.10-et.
Ebből nagyon nem derül ki a felület, de nem Unity, inkább Mate lehet. Igazából még nem hallottam ilyen problémáról meg laptopról sem, amiben giroszkóp lenne vagy mi a manó.
Azért csak nézegesd a beállításoknál, mert tuti van valahol valami opció. Megnézem a 18.04-ben mindjárt, de ebben a laptopban tuti nincs ilyen, így lehet, hogy ilyen opció sem lesz.
Azért ha már használod, megismerkedhetnél vele alapszinten, mert az elég lényeges, milyen DE van rajta.
inxi -F
parancs terminalból megy?Megnéztem, de itt csak fixen lehetne beállítani a fejjel lefelé irányt meg a többit.
-
<Lacy85>
addikt
válasz
ubyegon2 #32928 üzenetére
A franc tudja, hogy ez milyen felület.
Ubuntu.hu-ról szedtem le a 17.10-et.
Mondjuk nem olyan, mint amiket eddig használtam. Ez tiszta windowsos.
Forgatást meg nem látom sehol, hogy ki lehetne kapcsolni."Bocs, de már ilyen hangulatom volt, én azon is felröhögtem, hogy gondol egyet a laptop és elfordul a képernyő............."
Pedig épp ez történt. Néztem a videót, aztán gondolt egyet, és 180 fokot fordult.
Az asztalon feküdt érintetlenül.Egy kicsit megmozdítom a gépet, és láss csodát.
Le kell csuknom a fedelet, meg újra kinyitni. Akkor vissza is sikerül állnia. -
Ezt ne csináljátok, még szerencse, hogy épp a vízálló mobilomon olvastam a hsz-eket, mert simán kiköptem a koffeint a röhögéstől....
...hol fog megjelenni először
- szerintem álmodban és pont hajnal fél kettőkor! Futipalika, el ne aludj, mert lemaradsz róla!
Bocs, de már ilyen hangulatom volt, én azon is felröhögtem, hogy gondol egyet a laptop és elfordul a képernyő.............
EclipseGT
Biztosan Unitys felületed van, az ilyen mobilos, érintősre van kitalálva. A képernyő beállításoknál nézz körül. -
<Lacy85>
addikt
Sziasztok!
Feltettem a 17.10-et a 16.04 helyett, de van egy "apró" gondom, amit nem igazán értek.
Néha gondol egyet, és elforgatja a képernyőt.
Van, amikor 90 fokkal, máskor meg 180 fokkal.
Forgatás be van állítva normálra. Ha a kezemben elkezdem forgatni a laptopot, akkor elfordul a kép is. Úgy, mint a telóknál (nem is tudtam, hogy van ilyesmi érzékelő a laptopban).
Ki lehet ezt valahogy kapcsolni? Hiába tartom rendesen, sokszor akkor is fejjel lefelé van a kép, máskor meg hozzá sem nyúlok, csak itt van az asztalon, mégis elforgatja.
Picit bosszantó. -
törölt tag
Hol szokott először megjelenni? Mit tippeltek, honnan lehet majd elsőnek letölteni a 18.04-et?
igen rá vagyok már izgulva!
-
Ha dátummániás vagy te is, akkor a Studio verzióra még várhatsz, annak még most jött ki csak az utolsó rc verziója. De gondolom milliomos és időmilliomos is vagy.
Nekem még mindig megvan a majd egy hónapja felrakott Mate 18.04 beta2, ma is frissített, szóval mire ti meglátjátok 26-án + egy hét a 18.04_et, nekem már pont az vigyorog a gépen.
(ha csak le nem szedem, mert van az SSD-n pár halott Arch klón, ami foglalja a helyet)
-
válasz
#61392896 #32915 üzenetére
Nem használok ilyet, de a Faetures nekem egyértelműnek tűnik.
Nem tudom te mit látsz 5 darabnak, ha ott rákattintasz, akkor ez jön be:
2. Multiple account support
több fiók támogatása
Gondold végig, hogy nem csinálsz-e valamit rosszul!
Ha a fentiek ellenére mégsem kezel több fiókot.....hát akkor bakfitty!
-
sonar
addikt
Helló,
(g)ufw -vel, hogyan tudom külön kontrolálni az ipv6 meg az ipv4 rule-okat?
akárhogy nézegetem nem igazán értem. Hiába mondják, hogy az az iptables-be irogat. Hát én annak a nyomát se látom. Inkább egy másik solution a netfilterhez. -
Sonja
nagyúr
Holnap vajon tényleg megjelenik a 18.04 LTS?!
-
válasz
#61392896 #32908 üzenetére
Te csak várd türelmesen a 26-át!
Addig nézegesd meg ezeket.
az első multis: (ha mégsem működik, akkor nem jó a disztró, rosszul csinálod és mindenképpen várd a 26-át)
Features:
1. No requirement to enter your credentials.
2.Multiple account support
3. Multiple label support
4. Low bandwidth usage by using RSS technology
5. Mark as read, report span, trash or archive massages right from Firefox toolbar**********************
-1 -
Dhampir
félisten
-
törölt tag
Honnan lehetne megszerezni a "régi" Gmail Nitifier programot? A Xubuntu 18.04-re szeretném felrakni a tálcára. Amik most vannak (több is ezen a néven) csak egyetlen mailcímet tudnak lekérdezni. A régi, amit most is használok a 14.04.5-ös Xubuntumon több mailcímet is le tud kérdezni. Esetleg ki lehetne belőle operálni? Vagy csak rosszul keresem? Segítenétek?
-
Lacc
aktív tag
válasz
#61392896 #32904 üzenetére
Nem akartam, sorry ha felreertheto voltam, csak volt VM-ben es Nativ rendszeren - ha jol ertelmezem errol is irtam a sajat hsz-emben - is AutoCad 2016, 3D renderelesnel jelentosen megugrott a CPU (i7 6700 jart 90%-on, Ram 92%/-on es GPU is magas volt), bar elegsok modell volt a mi fajljainkban, szerkesztes is az volt aktiv forgatassal, valami 80+ felett.
-
törölt tag
Hogy-hogy mostanában sehol sem látok visszaszámolást? Pedig már nemsokáig kell aludni az új LTS-ig.
-
Lacc
aktív tag
válasz
Nixon18 #32899 üzenetére
Dualboot, ahogy a tobbiek is mondjak, en is hasznalok CAD-et.
Ha csak a 2D-re hasznalod, akkor johet szoba a linux alternativa, VM, ha nagyon bika a gep.
Ha szukseges 3D is, akkor a Windows lesz a legjobb megoldas. Wine es Virtualizacio nem fog szoba jonni, mert a 3D-s szerkesztes rendkivul eroforras igenyes - En az AutoCAD-rol tudok beszelni, ArchiCAD-et nem hasznalok - ha meg kell a GPU gyorsitas is, akkor jobb a Windows platform, az Nvidia/AMD driverek miatt, kevesbe zug a masina. -
törölt tag
válasz
King Unique #32900 üzenetére
Én jelenleg így használom. Mármint dual-boottal. Viszont van olyan ígényem, hogy "lefagyasszam" a windowst. Hogy ne kelljen újból indítani, hanem lényegében azonnal hozzáférjek az általam használt egyetlen dologhoz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z790 i5 14600KF 64GB DDR5 512GB SSD RTX 3070 8GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- Telefon felvásárlás! Samsung Galaxy A15, Samsung Galaxy A25, Samsung Galaxy A35, Samsung Galaxy A55
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 13600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Zalman S2 TG Seasonic 650W
- Dell Precision Workstation ultrabook 5560, 5550, 7510 i7, 6-11. gen. Nvidia 4k Touch, gar
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged