- One mobilszolgáltatások
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- iPhone topik
- Elkészült és telepíthető az Android 16
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Befutott a megígért HRV-mérés a Withings órájára
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
King Unique
titán
válasz
Nixon18 #32899 üzenetére
A dual-boot nem lenne opció, mármint Windows & Linux?
Akkor nem kellene ilyen kompromisszumos megoldásokkal sem szórakozni. Na meg a Wine alatt is jellemzően csak a régebbi verziói működnek úgy-ahogy az ilyen szoftvereknek, némelyik program viszont egyáltalán nem. A virtuális géphez pedig erős hardver kell ilyen felállásnál, pláne hogy ezek az egyes tervezőprogramok is jellemzően zabálják az erőforrásokat.
-
Nixon18
senior tag
-
gyulank
addikt
Pár hete a grubban nem működik a billentyűzet, tehát nem választhatok ki semmit, letelik a visszaszámlálás elindul a linux, és akkor már beírhatom a jelszót. Ezzel mit lehet csinálni?
-
growler
őstag
válasz
#61392896 #32881 üzenetére
1; Amit Lathronos csinál, annak ubiquity telepítője van. (Mint az Ubuntunak.)
A systemback-nek meg saját (egyéni) telepítője van.
2; A Systemback fejlesztését befejezték - rendszer mentésre/visszaállításra
18.04-en talán még alkalmas lesz - de saját rendszer ISO képfájl készítésre
már kétséges. ( Ki kell próbálni ! ) -
Nixon18
senior tag
Sziasztok!
Már egy ideje gondolkodom, hogy lecserélem a Win10-et valami Linux disztróra, viszont néhány program miatt elengedhetetlen lenne a win (CAD-programok) és felmerült bennem pár béna kérdés.
Esetleg tudnátok segíteni?
Egy virtuálisan futtatott Win mennyire erőforrásigényes?
Hogy néz ki ez a virtuális win? Mennyire bonyolult váltani a virtuális gép és a linux között?
A virtuális gép lényegében ugyan azt a windows futtatja, amit eleve feltelepítenék a gépre telepítőkódostúl, mindenestől? -
Lathronos
őstag
"Jó-jó, csak miért openbox? Tudom-tudom .... az erőforrások ... akkor menjünk tovább ... egyszerűen kapcsoljuk ki a gépet, mert úgy nem fog erőforrásokat zabálni, vagy mittomén használjunk újra DOS-t! Nem ?"
Na jó, készítek olyan KDE remastert, aminek még egy i9-7900X és 128 GB RAM is kevés. Így jó lesz?
Viccet félretéve készítek Cinnamon-t is.
-
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #32876 üzenetére
Nem baj. Ezért kedvellek!
Lathronos remastereit én is figyelem, ki is próbálgattam párat. Csak amióta openboxszal foglalkozik elment tőle a kedvem.
Azon a flexelt marhaságon manjaro dübörgött egészen tegnap délutánig, mert akkor akartam egy win10 32 bitest rátuszkolni de az UEFI fwje miatt nem ette a 32 bites winnyózt. Így most kezdhetem előlről. -
Mióta Arch klónokkal fárasztod magad, kissé marha kérdéseket teszel fel.
A mikrosütődre már KDE-t teszel?
Puppys disztrókat minek raktál fel valamelyik flexelt szörnyűségre? Minek építesz olyan csodamasinákat, amit a fenti logikád alapján nem is lenne éremes bekapcsolni?
Egyébiránt nagyon jók ezek a remasterek, mert ha valakinek alacsony gépigényű disztróra lenne szüksége, kap egyet konyhakészen, mert amúgy kezdőnek az Openbox nem barátságos elsőre.
(#32871) futpalika
Ajajj, még egy napot várnod kell!
Kattints rá Lathronos nickjére és nézd meg a blogbejegyzéseit, akkor megtudod mik azok a remasterek.
-
törölt tag
Ezt érdemes lefordítani és átolvasni a Xubuntu 18.04 telepítése előtt.
-
-
FF23
senior tag
Eddig jutottam a Lubuntuval:
+ Sima asztalon 150MB körüli memóriát használ, inkább kevesebbet
+ 1-1 alkalmazást elindítva nem egy villám, de nincs különösebb gond
+ SMplayer+Smtube egész jól megy, 720p-t 60% körüli procival simán elviszi- Na igen, a böngésző nagyon megfogja. Vivaldival próbáltam eddig, nem egy nagy élmény.
- frissítettem a rendszert, erre elcseszte a megjelenítőt. A monitor ~4/5-e fekete lett vízszintes krikszkraksz sorokkal. Próbáltam javítani, de nem sikerült. Hogy tudnám a régi kernelt indulásnál alapértelmezetté tenni, és esetleg az újabbat legyalulni?(#32864)
Nem tudom, érdemes-e bármelyikből erre a gépre a legújabbat tenni. Eleinte elég sok hibajavítás jön egy új verzióhoz, és talán nem kell mondanom, hogy nem egy álom ezt frissítgetni.
-
törölt tag
Xubi lesz a nyerő meglátod. Nekem most Xubuntu 14.04-es van még. Próbából már felraktam a 18.04 előzetest. Azt tapasztaltam, hogy ugyanazon a gépen kb 20-30%-al gyorsabb lett. Vélhetőleg ez más gépeken is így lehet. Talán. Ki kell próbálni. Én persze megvárom a 26.-ai végleges verziót. Az a biztos.
-
FF23
senior tag
Lubuntu 16.04 32bit-tel (atom n270 szerintem nem tud 64bitet) kezdtem, ezt ajánlották a legtöbben. A lényeget beállítom, telepítem, és meglesem a használati értékét. Mindenesetre fürgébb, mint a Zorinnal. Ha nem talált, akkor jön sorban Xubi....
-
-
törölt tag
Linuxon elég csak grafikus felületet váltani, azonban ha egy erőforrás igényesebb felületet használtál korábban, érdemes minden hozzá tartozó csomagot legyilkolni, mert pl. a Unity felesleges cuccai más felület mögött is futnak a háttérben, így lassítják a rendszert. Egy 64 bites Lubuntu is alapból ~380 MB RAM-mal elvan, egy 32 bites meg még kevesebbel. A szűk keresztmetszet úgyis a böngészés, a rohadt sok Javascripttel meg mittoménmivel teletömött oldalakkal.
-
FF23
senior tag
Nem az enyém a cucc. Gondoltam feldobok az XP mellé nekik valami winre hajazó linuxot, amitől nem kezdenek el egyből sikongatni. Win 7 volt rajta, de azzal használhatatlan.
Mindegy, kezdem az ajánlataitokat sorban próbálni, amelyik beválik az marad -
FF23
senior tag
Nagyon köszönöm mindenkinek, kipróbálom a javasoltakat
A Zorin OS-t tettem rá, de eléggé szenved vele.
-
bogil99
aktív tag
Nálam az idősebbik laptopon a Mint Cinnamon még SSD-vel is lassan ment. Felpróbáltam rá a Lubuntut, azzal szépen elketyeg. Ezt tudom javasolni.
Szerk:
Ha jól emlékszem, akkor a Mint-re telepítettem ezt a felületet és kijelentkeztem a felhasználói fiókból. Újra bejelentkezéskor ki lehet (kell) választani a Lubuntu felületet. -
FF23
senior tag
Sziasztok!
Egy régi netbokra milyen linuxot javasoltok? Acer ZG05, atom 1,6GHz-es proci, 1GB memória.
-
bogil99
aktív tag
válasz
ubyegon2 #32840 üzenetére
Értem, köszönöm. Megnézem akkor melyik felület tetszik, és nem várok 26.-ig, hanem belakom addigra. Amennyire lehet.
(#32842) Cyrin
Jogos. Bár ha elsőre nem áll kézre, abból később nehezen lesz szerelem.
Ezeknek már nem kell swap partíció, hanem dinamikus lapozó file-t alkalmaznak. Erre jól emlékszem? -
Halkan jegyzem meg, ha már senkit nem érdekel, amit már jó ideje írogattunk itt, nyugodtan lehet már telepíteni 26. előtt is, rendszert érintő változások nem lesznek már addig. Utána is lehetnek még bugok, de a lényeg, hogy ha valakinek menne a hardverén 26-án kiadott végleges verzió, akkor megy a mostani freeze beta2 kiadással, ha nem menne valamiért, akkor a 26.-ai kiadással sem fog.
Egy példa: felraktam a beta1-et, egyből frissült 500MB adattal, pár nap múlva kiadták az ezekkel a frissítésekkel ellátott iso-t beta2 néven. Ami nálam fenn van most beta1 iso frissítésekkel, az 26-án ugyanaz lesz, mint a 26-án kiadott iso.
Ha viszont Mint Cinnamon helyett rakjátok fel.....
(megjegyezném, hogy aki ezer éve Ubuntut használ, azt írja, nyugodtan rakd fel, az Arch vonalasok, akik nem használnak Ubuntut, azt mondják, várd meg a 26-át) ....in conclusive ?
-
bogil99
aktív tag
Ennyi lenne az össz eltérés közöttük? Itt ezt olvastam: "gyengébb géphez xfce-t, közepeshez mate-t, ha pedig elég jó géped van cinnamont". Ezt lehet alapul venni?
(#32837) futpalika
Értelek. Ennek milyen előnyei vannak? Esetleg valamit másképp kezel, valami jobb benne? Mi miatt szeretted meg? -
Cyrin
addikt
-
bogil99
aktív tag
Szuper!
Köszönöm nektek!Még annyit, hogy a Mate miben más? Csak a felülete, vagy van benne valami ami másban nincs? Jelenleg "Mint"-et használok, Cinnamon felülettel, de át (vissza) akarok térni az Ubuntura. Anno a Unity felület nem tetszett. Ezen is szeretném beállítani a classic startmenüt, ha engedélyezett benne.
-
törölt tag
válasz
bogil99 #32828 üzenetére
Én nemrég kipróbáltam a Xubuntu 18.04-es előzetest. Hiányoztak programok, de hibát nem tapasztaltam. Ennek ellenére a munkagépemre való éles telepítéssel megvárom a 26.-ai végleges verziót. Szerintem akkorra már nem fognak hiányozni a kedvenc programjaim sem (illetve de, a Systemback). Azt tanácsolom, hogy várd meg te is. Viszont tovább már szerintem nem érdemes várni vele. Jó lesz minden!
-
bogil99
aktív tag
Sziasztok!
ATI radeon kártyával melyik disztrót érdemes feltenni?
-
törölt tag
Mi ez? Vihar előtti csend?
-
Tutu7030
veterán
-
Tutu7030
veterán
Sziasztok!
Frissítettem a mate 16.04-et a mate 18.04 beta2-re. Minden szép és jó, csak lenne egy kis hang anomália.
Videót indítva (vlc a lejátszó) a lejátszáskor ezt kapom:
"A hangkimenet meghiúsult:
A(z) „default” hangeszköz nem használható:
Az eszköz vagy erőforrás foglalt."Igaz, közben azért szól a mjúzik..
de csak a hangszórókon keresztül (hátsó kimenet). A fülest bedugva az első jack-be lenémítja a hátsó kimenetet, de a fülesre nem ad hangot.
Hardverként HDA Intel PCH eszközt lát, kimenetnek pedig HDA Intel PCH monót ír. -
válasz
#61392896 #32818 üzenetére
Super! Egyébként, ha kérdezel valamit és kapsz választ is, akár el is hiheted, hogy megalapozott választ kapsz. Ha ebben kételkednél mégis, keress rá a válaszadó nicknevére és látni fogd, hogy hihetsz-e neki vagy sem. Ezt egy praktikus tanácsnak szántam, mert nem tudhatod elsőre úgy, mint én meg a régiek, hogy mi a helyzet ezzel a topikban, de én mióta olvasom, nagyon ritka kivételtől eltekintve, csak megalapozott válaszokat látok.
Ha valaki bármely okból rosszat írna, azt hamar kijavítják. -
-
stigma
addikt
Szaisztok.
Adott egy HTPC, mely Torrent + NAS-ként üzemel. Asrock J4105-itx-es integrál procis lapom van, melyet nagyon nem igazán visznek linux vonalon, viszont olyan problémám van, hogy ha bekapcsolom/restartolom a gépet, akkor boot után mikor tölti be a rendszert a gép, elveszik a HDMI jelem.
A gépre 17.10, 17.10.1 ileltve 18.04 Beta-t tettem fel. Ubi servert mindegyikből + minimál gui-t (--no-install recommended) vagy a normál ubuntu desktopot.A gép úgy van összekötve(mind HDMI-vel), hogy HTPC => erősítő => TV. Itt VGA nincs a gépben az alaplapi VGA-t használom.
Mikor régebbi lapom volt (Asrokc N3150-itx) akkor Ubuntu server + minimál gui volt majdnem 1,5 évig és ez a probléma nem állt fenn, csak a mostani lappal.Ha kiadom a xrandr -q parancsot akkor Can't Open Display parancsot kapom meg. Kernelben 4.15-re frissítettem fel mindig, illetve az adott linux distro-n a legújabb linux-firmware van fenn.
Hogyan lehet definálni, hogy a video jel HDMI-ne menjen?
Ha erősítőt ki/be kapcsolom akkor a kép megjön, de nem akarom ki/be kapcsolgatni...Van valakinek ötlete?
Segítséget előre is köszönöm.
-
válasz
Thocy a ZAGY #32812 üzenetére
Igen, itt elég jól látható is, mennyire óvatos az Ubuntu a verziók közötti ugrásokkal. Egyébként jól van ez így, akinek meg nem, annak ott a rolling.
Vagy a PPA és manuális mód, ahogy említed. Különben a rollingnál is ott az AUR.....
-
Cyrin
addikt
-
válasz
#61392896 #32807 üzenetére
Örülök, ha tettél még egy lépést a dolgok megértése irányába. Ha valami más disztrónál vagy csomagverziónál nem pontosan így van, ahogy leírtam, azzal ne foglalkozz, inkább a működési elvre próbáltam rávilágítani. Előfordul, hogy az egyik disztróban valami default telepítve van és nem minden úgy történik, ha utólag rakod fel egy másik terjesztésre, de én most csak az alapján írtam le neked, amit ennél a telepített disztrónál látok.
Az Ubuntu és variánsai meg arra az alapra épült disztrók nagyrészt ugyanazon elveken működnek, így a rájuk felrakható csomagok is. De ez ugyanúgy érvényes az Arch, Fedora, etc. alapokra is, itt most az adott csoporton belüli hasonló működési elvre gondolj.
A cél, hogy valaha te is olyan egyszerűen szemléld majd a Linuxot, mint BoB szaki.
-
válasz
#61392896 #32805 üzenetére
Az utóbbi 3 hsz-ben benne van a lényeg, eddig is így működött, ha a nyelvi beállítások alapvetően rendben voltak, nem csak részlegesen volt fenn az adott nyelv, akkor telepíti a csomagkezelő a szükséges nyelvi fájlt is hozzá, ha nálad mégse, akkor telepíted a (#32802)-ban is említett magyar nyelvi kiegészítést és örülsz.
Azért célszerű kezdőknek a synaptic-ot használni, mert ott jól átlátható, ha egy adott progamcsomaghoz vannak kiegészítő csomagok is, a nyelvi fájlokat különösen jól fel lehet ismerni, ha ismered a nemzetközi autójeleket!
Az is lehet, hogy nálad nem az egész metacsomag került telepítésre és azért nem rakta fel a nyelvi csomagot hozzá. A képen láthatod, ha a komplett metacsomagot telepíted, akkor alul felsorolja, mik tartoznak hozzá, a * jelzi, hogy a nyelvi csomagokból úgy néz ki, felrakja az összeset talán.
Nálam igaz, hogy nincs fenn a metacsomag, de az alaprészek fenn vannak és a magyar nyelvi csomag is velük együtt: (nem Xubuntu 18.04, amit látsz, hanem Mint Cinnamon 18.3)
-
válasz
lev258 #32799 üzenetére
Nem lehet, hogy az
libreoffice-l10n-hu
csomag hiányzik ill. nem rakja fel a telepítés, külön kell kiválasztani?
Firefoxnál is volt már ilyen, bár alapból felrakja a nyelvi csomagokat.futpalika a fenti csomagot rakd fel, ha nincs. Mondjuk itt még nem látom a 6.0.3 verziót
-
törölt tag
Köszönöm! Tisztul már a ködfolt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- UHD filmek lejátszása
- E-roller topik
- Milyen notebookot vegyek?
- World of Tanks - MMO
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Futás, futópályák
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- One mobilszolgáltatások
- További aktív témák...
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG Zephyrus GA403UV Gamer notebook - R9 8945HS 16GB RAM 1TB SSD RTX 4060 8GB WIN11
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S21/Samsung Galaxy S21+/Samsung Galaxy S21 Ultra
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 5 lemezes és digitális felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Kingston KC3000 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Odyssey G6 S27BG650EU - 27" QHD 2K 240Hz Ivelt - Gaming monitor - 1,5 év Gyári garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest