-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
cinemazealot #32624 üzenetére
Minden rosszban van valami jó. Elég sokat olvasgathattam a r8169 és r8168 driverek közötti különbségről és nagyon nem derült ki számomra sem, mi lehet nálad a gond, mert ezek a driverek már nem mai csirkék és alapból benne van az első (8169-es) a linux-firmware-ben. Közben egy órára bedőlt a Digi net, így már azt is hittem, valamit elállítottam a sok terminal parancs írogatása közben.
-
cinemazealot
addikt
válasz
cinemazealot #32622 üzenetére
Ó, hogy én mekkora láma vagyok!
A korábban beállított statikus IP-s kapcsolatok (történelmi okai vannak, hogy ilyet használok itthon és nem DHCP-t) azért nem jelentek meg, mert a korábbi hálózati kártya MAC címéhez voltak rendelve, így a rendszer nem listázta őket. Én meg voltam olyan hülye, hogy a DHCP-t nem próbáltam ki csak úgy. Miután viszont kipróbáltam, átnéztem a statikusakat is, átállítottam a MAC-et, és most már minden működik.
Mindegy, most már legalább van 4.13-as kernelem 16.04 LTS-en. Köszi, (#32623) stopperos, hogy nem kellett az egész disztrót felfrissítenem.
-
stopperos
senior tag
válasz
cinemazealot #32622 üzenetére
Fel kell rakni a linux-generic-hwe-16.04 és az xserver-xorg-hwe-16.04 csomagokat.
-
lev258
veterán
válasz
cinemazealot #32620 üzenetére
Látatlanba azt mondom, hogy a kerneled nem elég friss a hardveredhez, míg a friss 16.04.4-ben levő igen.
-
lev258
veterán
válasz
cinemazealot #32618 üzenetére
lspci
"16.04.4-es live pendrive-ról már minden ok"
Miért, most mi fut rajta? -
cinemazealot
addikt
válasz
cinemazealot #32590 üzenetére
(#32591) ubyegon2
Köszi!Időközben meg is történt a lapcsere és az Ubi tök jól be is indult (gyakorlatilag minden rendben), viszont nincs netem. Elképzelhető, hogy azért, mert az előző lap (ASRock H110M-ITX/ac) Intel, az új pedig (Asus H81I-Plus) Foxconn hálózati adapterrel rendelkezik? Hogy lehet ezt orvosolni (valamiféle utólagos driver letöltéssel) az adott gépen hálózati kapcsolat nélkül?
Maga a lap biztos jó, mert pl. a 16.04.4-es live pendrive-ról már minden oké, most is arról írok.
-
válasz
cinemazealot #32590 üzenetére
Szia!
Elméletileg, ha normális és friss kernelt használsz, akkor a csere utáni bootkor az új lapnak megfelelő driverek töltődnek be.(#32589) cigam
Esetleg lenne abban ráció, hogy a 16.0.4 Gnome-os kiadását telepítem?Érdekes ez az átállási kérdés, nem nagyon említik sehol, egyes leírások úgy kezelik a 16.04 17.04 to 18.04 upgrade-et, mint ha nem is lenne DE váltás.
Amúgy Gnome Ubuntut sem érdemes emiatt feltenni, mert nagyot fog változni, igazából most úgy tűnik, hogy az a verzió ki is került a képből, mivel default lett a Gnome3.
-
nemurea
aktív tag
válasz
cinemazealot #32228 üzenetére
Szerintem nem volt annyira rossz ötlet az az srv mount point, csak hogy pozitívat is hallj
Az OMV (Debian) NAS-om oda csatolja a HDD-ket. Kerestem is egy darabig (aztán 'mount' parancs) és morgolódtam, hogy ez már az x. Linux csatolási könyvtár.
Ha csináltál már valaha Gparted-del partíció-mozgatást, és remélhetőleg akkor is be tudod indítani a géped, ha a Grub rescue prompt-ot látod (megfelelő gugli után), akkor azért nem kell annyira tartani a partíció növelésétől. Linux Live CD alól fogod csak tudni megcsinálni, de valóban nem árt, ha Ubyegon vagy valaki segít.
Más: régen használtam Thunderbird-öt, de akkor roppant hajlamos volt terjengőssé válni a postafiók mérete. Keress rá, nem lehet-e tömöríteni, szerintem beépített funkció lesz. Esetleg ezzel is lehet helyet nyerni.
Más2: vannak olyan programok (nem tudom fejből a nevüket), amelyek grafikusan mutatják meg, melyik mappa mennyit foglal, utána rá lehet fókuszálni a legnagyobbakra. Olyan b-betűs neve van
-
válasz
cinemazealot #32224 üzenetére
Sehol nem olvastam ilyet.
Lehet, hogy kellett volna.
Szerintem még most sem késő elkezdened pár alapdolgot átolvasgatni, mert előbb-utóbb érdekes dolgokkal fogsz szembesülni.
Ez a desktop Linux telepítési utáni felállása annyira pofonegyszerű, miből gondoltad, hogy érdemes így agyon kutyulni.........
Ettől még továbbra is érdekelne az élő elsődleges partíció átméretezésének lehetősége. Ha valaki tudna róla nyilatkozni, nagyon hálás lennék.
Ez speciel most a siker után mit takar vagy mi a célod vele? Amennyire meg tudod bonyolítani a dolgokat, inkább rakj be egy Gparted screenshotot, addig senki nem fog erről nyilatkozni.
-
törölt tag
válasz
cinemazealot #32228 üzenetére
Amit érdemes még beállítani, az az, hogy a frissítésekkor letöltött csomagokat törölje, miután telepítette azokat. A Synapticban ezt is meg tudod tenni a Beállításoknál a Fájlok fülön a Letöltött csomagok törlése telepítés után opcióval.
-
lev258
veterán
válasz
cinemazealot #32226 üzenetére
Synaptic-ból én úgy szoktam, hogy Ctrl+F, 4.4. Névre keresve (lehet 4.8. vagy 4.10. is). A listában majd látod, melyek vannak telepítve. A lényeg, hogy a header és az image nevűt kijelölöd Teljes eltávolításra (mindkettő 2 csomagot jelöl ki, összesen 4-et, kernelenként). 3-4 kernel már GB-kat szabadít fel, nálad elég sok lehet. Az aktuálist viszont ne töröld.
De ha ez egy kicsit bonyolultak tűnik, akkor megpróbálhatod a sudo apt-get autoremove-ot is, az viszont minden feleslegesnek gondolt csomagot töröl, szóval érdemes átfutni a listát. -
lev258
veterán
válasz
cinemazealot #32224 üzenetére
Értem, csak nem annyira logikus. A /home-nak lenne az a célja, hogy felhasználói könyvtár legyen, annak minden hozadékával. Ezért szokták azt javasolni, hogy legyen / és /home külön partíción. Nem mellesleg egy újratelepítésnél is hasznos, csak a /-t kell formázni. Amennyiben pedig még valaki külön adatpartíciót is akar, azt pedig az mnt vagy mount alá csatolja az fstab-ban. Szóval egyrészt a leveleződ dolgait érdemes lenne valahogy átvinni a nagyobb partícióra, másrészt akkor a régi kerneleket törölni kellene. Ismétlem, ezt nem fájlkezelőből, mert megölöd a rendszert.
Mellékesen megjegyzem, hogy a Linux által használt ext4 fájlrendszer nem nagyon töredezik, de amikor már szűkös lesz a hely, akkor viszont tud sérülni. Ezért jó az ilyeneket már azelőtt észrevenni, mielőtt a rendszer figyelmeztetne rá. Ne aggódj, még nincs baja. Szerencsére előrelátóan viselkedik. -
lev258
veterán
válasz
cinemazealot #32222 üzenetére
Kicsit átfogalmazom.
Hol olvastad, hogy az /srv-nek külön partíció kell és mi van rajta egyáltalán? Másrészt miért ilyen nagy hely van neki? -
lev258
veterán
válasz
cinemazealot #32218 üzenetére
Ezt most újra.
Nálam van / (gyökér) és /home partíció. A /srv a gyökér része nálam, de egyébként egy teljesen üres mappa.
Kernelt nem fájlkezelőben törlünk, hanem Synaptic-ban (vagy egyéb hasonló szoftverben). Elég sok fel tud gyűlni (elég sok GB-nyi), ha még sosem takarítottad.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Ilyen lesz a Fairphone 6
- Íme az új Android Auto!
- hdanesz: Hyundai Ioniq 28kWh - Első benyomások - második felvonás
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- eMAG vélemények - tapasztalatok
- Milyen NAS-t vegyek?
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Óra topik
- Tudományos Pandémia Klub
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Gyermek PC játékok
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A20e/Samsung Galaxy A40/Samsung Galaxy A04s/Samsung Galaxy A03s
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! ASRock Z370 i5 8500 16GB DDR4 512GB SSD 2060 Super 8GB Zalman Z9 Plus Enermax 750W
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone 16, Apple iPhone 16e, Apple iPhone 16 Plus, Apple iPhone 16 Pro
- Használt Intel procik - Core 2 - Dual Core
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest