Hirdetés
- Megvásárolható a Vivo X300 és X300 Pro Magyarországon, íme a hivatalos árak
- Milyen okostelefont vegyek?
- „Új mérce az Android világában” – Kezünkben a Vivo X300 és X300 Pro
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
Aktív témák
-
upszilon
őstag
válasz
Siriusb
üzenetére
Azt mondod létrehozza automatikusan? Hüm-hüm, erre kíváncsi vagyok. Holnap megcsinálom...
(#20886) Vladi: Írod: "Olyan elvileg kényelmi funkciókat toltak bele, amire nincs igazán szükség, viszont marhára bonyolulttá teszi az egészet."
Nos, ebben most például szóról-szóra egyetértek veled...(#20898) 78zolika: Az csak egy PR-cikk. Ezekre ne adj. Általában az fizeti, akit győztesnek hoznak ki. Ezt nehéz lenne bizonyítani, mégis mindenki tudja...
-
Nkboy
senior tag
Itt valami félreértés lesz!
Ha módosítod a /etc/default/grub fájlt az úgy is fog maradni. Nem írja felül az update-grub, hanem ez alapján módosítja a /boot/grub/grub.cfg fájl tartalmát.
Részlet a /boot/grub/grub.cfg fájlból:
#
# DO NOT EDIT THIS FILE
#
# It is automatically generated by /usr/sbin/grub-mkconfig using templates
# from /etc/grub.d and settings from /etc/default/grub
# -
törölt tag
elvileg azt írják, hogy ez a verzió támogatja a scripteket, amit a régi grub nem tudott. mondjuk én nem használok ilyesmit, de azt hittem, hogy nektek (értve itt a power usereket) ez ilyen nagy dolog lesz.
mondjuk nem egészen értem, amilyen magabiztosan, és gyorsan bevezették... -
Takhanto
őstag
ubuntu.hu-n is 9.10 a legújjabb, eh, ez az oldal jól kibaszott velem. kéne egy link
nah még az ubuntu.com-on is 9.10-es van
-
Vladi
nagyúr
válasz
FixY67
üzenetére
Elvileg meg lehet buherálni. A default az:
/etc/default/grub
Persze a grub-update után (ahááá mint a lilo...) ez felülíródik. Bár nem tudom, akkor hogy lehet default. De mindegy. Ezt tudod módosítani, de nem javasolt. Viszont ehhez is kiolvassa valahonnan az adatokat, egész odáig visszamehetsz.Nem értem miért erőltetik, és mi az a sok + fícsör ami miatt kell. Amit a rendszerbetöltőnek tudnia kell azt tudja a grub is.

Mindegy, ezt írják fedoraprojekten:
Targeted release: Releases/13
Meg azt is:
# Last updated: 2009-07-08
# Percentage of completion: 0%
Úgyhogy jó sokáig nem kell még szembesülnöm vele.
-
törölt tag
hmm, érdekes, most nicns igazán más tippem, de ha nem produkálja, akkor végülis egyelőre nem gond. amúgy közvetlen friss boot után szokott ez a probléma lenni? vagy esetleg sleep-ből visszatérve, és hasonlók?
Takhanto: pffff, te azt az őskövületet használod, amikor már van 10.04 prealfa
(vicc volt, ne vedd komolyan
) -
harry
veterán
válasz
üzenetére
Köszi a tippeket, de tuti nem dock hiba, ezt csinálta nautilusnál (mármint akkor nem jelent meg semmi, egyszerűen csak nem tudtam rajta kattintani), firefoxnál (nem tudtam az oldalon kattintani semmire, vag görgetni, csak, miután jobb gombbal ráklikkeltem adott tabra, de utána ment...). De egy X restart után nincs ilyen gond

Megnéztem, de be van kapcsolva, Mouse Pol Interval meg 40 (most X restart "után" vagyok, tehát nem jelentkeznek a hibák, de gyanítom ez előtte is be volt állítva). Hát, mondjuk kikapcsolom, aztán megnézem egy teljes reboot után.mod - reboot megvolt, de elfelejtettem kivenni a pipát
Ugyanakkor most nincs gond... fogalmam sincs, mitől lehet. -
törölt tag
-
Takhanto
őstag
Na,felraktam W7-et,nemsoká átállok ubira.Remélem most nem baszom el.
-
Laybee
őstag
Sziasztok! Lenne egy olyan probléma, hogy pannonos Alcatel X200 nem megy 9.10en. Több oldalon találtam leírást, hogy kell megoldani, de sajnos azok nem 9.10-re specializálódtak. Ha valaki tud megoldást kérem segítsen, köszönöm.
-
Nkboy
senior tag
-
törölt tag
ez szerintem nem feltétlenül van kapcsolatban a vga driverrel. nem lehet, hogy a a cairo dock a hibás? nem ismerem annyira a progit, de a screenleteknél van olyan, hogy stay on top vagy stay on bottom, illetve stick to desktop, és ennek megfelelően vannak az ablakok alatt vagy felett, vagy mindig legalul. nincs valami olyan lehetőség a dock-ban, hogy odaszögezd a desktopra?
a régebbi kérdésed alapján még arra is gondoltam, hogy compizban van egy olyan opciót, hogy "mouse position polling" (ezt a compizconfig settings manager progiban tudod elérni például), ami azt csinálja, hogy a képernyőről kérdezi le az egér pozícióját. ez kell asszem például ahhoz, hogy ha egy videóablak fölé viszed a mutatót, akkro eltüntesse. ennek a kapcsolgatása nem segít a problémán? -
harry
veterán
válasz
Takhanto
üzenetére
Megállló, felraktál egy ubuntut egy win7-et tartalmazó vinyóra, majd telepítés után nem kérted a boot menu (grub) telepítését, vagy hogy jött ez össze? Ezt azért még működésre lehet bírni, csak a /boot/grub/menu.lst -t kell módosítani (sudo, meg valami szerkesztővel), és akkor ha minden igaz utána rendben lesz. Vagy más a probléma? Grub-ot is újra lehet telepíteni, ha azzal van gond, de először a menu.lst-t nézném meg.
-
harry
veterán
Továbbra is fennáll ez a fókuszálási hiba... pl alul van egy cairo dock-om, megnyitom a böngészőt, majd kattintok valahova - és a dockról nyitja meg azt a progit, ami a kurzor alatt van, jobb gombra dock menü jön be... meg amiket már korábban írtam.
Érdekesség, hogy egy ctrl-alt-backspace es restart után (amit amúgy utólag állítottam be xorg.conf-ban - ubi 9.04), nem jön elő ez a probléma. Néztem több nv driverrel is, de az nem változtatott.
Miért jön elő ez a hiba egyáltalán, és egy gdm restart után miért múlik el?

-
törölt tag
válasz
Takhanto
üzenetére
"A fene az ubuntu telepítőnek,asszem elbasztam">te basztad el. az első pont, miután kiválasztottad a nyelvet: Az Ubuntu kipróbálása a merevlemez megváltoztatása nélkül. ennél mi kell több?

más: amúgy most nézem az Ubuntu 8.04.3 Servert VBoxban. csak mailserver, meg valami más, semmi komoly, de kemény 23MiB a ramhasználat, holott adtam neki bőven, 693MiB.
és 1,5% proci. 
(#20861) Takhanto
akkor miért szidod szegényt?
-
FixY67
senior tag
válasz
upszilon
üzenetére
Azért láttam én már nagyobb csodát is, mint hogy egy DOS-ra írt program funkcionalitását és adatait áttegyék más (windows/linux) platformra. Ez messze nem lehetetlen, csak munka(és persze pénz) kérdése (lenne).
Újonnan írt programokat meg nyugodtan lehet mondjuk java alapokon készíteni, netán web-es felületre és attól kezdve végképp mindegy, milyen platformon működik a rendszer. -
Takhanto
őstag
válasz
upszilon
üzenetére
Én nem vagyok fanatikus,az a fanatikus aki csak egy os-t használ és nem próbálja ki másmilyet.Nem rád értettem.Én mindent kipróbálom,sőt egyszer wine-t is.
Más téma: most macről írok. A fene az ubuntu telepítőnek,asszem elbasztam,nem tudtam hogy csinálni akart egy indító file-t az ububtu. W7-es winyóra írta és azóta nem megy a w7.
Most leformázhatom újra mert w7-es dvd-ről lehetetlen kijavítani.Később re -
törölt tag
válasz
upszilon
üzenetére
vicces, amiket írsz. egyrészt elvárod, hogy a te jövővíziódat elfogadja bárki, másrészt ha a jelenlegi helyzetből (ami egy bebetonozott, nehezen mozdítható valami) kifelé mutató törekvések vannak, azokat meg lesajnálod.
upszilon
(fanatikus tag)
én befejeztem. Boldog Karácsonyt! -
upszilon
őstag
válasz
üzenetére
Ezek roppant jó törekvések. Mégis, tudod mi a baj.? Lassan mozdul a piac. Ha konkréten az a szoftver amivel a könyvelő dolgozik, nem lesz átírva linuxra, nem tud mozdulni. Még ha történetesen ingyen adnák neki a másik linuxos könyvelő-progit, akkor sem mozdulna. Mert rajta van már mondjuk háromtucat cég sokéves anyaga. Ki tudná azt áttenni az új szoftverre és hogyan? Megmondom: sajnos senki sem, mert arra egyszerűen nincsen mód. És ha valaki mégis azt állítaná, hogy ő bizony meg tudja csinálni, nem hinnék el neki. És az APEH sem mondaná az esetleges adatmódosulásra hogy elnézi, hanem egyből adócsalásról írna jegyzőkönyvet. Nem fogod elhinni, de kishazánkban könyvelőprogramok terén még mindig a DOS-os programok vannak többségben. És nem amiatt, mert a linux nem jó, vagy nem elég olcsó, hiszen j,ó és ingyen van. Szomorú lennék ha ezt sem akarnád érteni...

ha gyorsabb, hatékonyabb, akkor lesz, akinek örökre a "fekete-ablakos varázsolás
Nem lehet gyorsabb, hatékonyabb mint az egyetlen egérkattintás. Vagy annál, ha kattintani sem kell. De ezt már részletesen kifejtettem, leírtam. Csak az nem érti, aki fanatikus...
-
törölt tag
válasz
upszilon
üzenetére
http://www.szamlazaslinuxon.hu/linux.xml
http://www.zvkft.hu/szoftverekm.php?azon=62
http://www.tavugyvitel.hu/
http://cinelerra.org/te kezded:
"a meghatározó mindig is az elvégzendő munka lesz, nem pedig a csicsamicsa vagy a fekete-ablakos varázsolás...">ha gyorsabb, hatékonyabb, akkor lesz, akinek örökre a "fekete-ablakos varázsolás..." -
upszilon
őstag
válasz
Takhanto
üzenetére
Szerintem Te ezt az operációs rendszer dolgot még mindig nem érted. Persze nem vagyok meglepve, az a cikkíró sem értette. Ha mindjárt a végéről kezdeném, jobban megértenéd talán. Képzeldjük el, hogy a MAC-osre semmi más progi nem lenne, csak a FinalCutPro, a MAC-oprendszert akkor-is megvennék! Mert semmi máson nem fut és semmivel sem pótolható ez a szoftver. Mint ahogyan megveszik alá a sokmillió $-os hardvereket is. Különben szintén nem működne.
Mi az a konklúzió tehát amit meg kellene érts? Hát az, hogy nem az operciós rendszer a meghatározó, hanem az elvégzendő munka és az azt megvalósító szoftverek-hardverek. Az oprendszer normális körülmények között senkit sem érdekel. Aki tehát innen, az oprendszer irányából nézi a kérdést, az nem mást gondol, minthogy a farok végén a bolyt csóválja az oroszlánt. Tetszik vagy sem a fanatikus linuxosoknak, a meghatározó mindig is az elvégzendő munka lesz, nem pedig a csicsamicsa vagy a fekete-ablakos varázsolás... -
Takhanto
őstag
Hm,asszem előveszem 40 gb vinyót és feltelepítem az ubuntu-t. Majd re
-
upszilon
őstag
válasz
Takhanto
üzenetére
Könyvelőprogram és hozzá kapcsolódó más programok. Például Apeh nyomtatványkitöltő, meg ilyesmi. Nem hiszem, hogy téged ez konkrétan érdekelne. A VoipCheapCom-ot is ki tudtam váltani az ubiban. Jó lenne még mondjuk az Artisteer, az Canopus Let's edit2, és az Edius, meg még egykét mással szintén pótolhatatlan Canopus szoftver. Persze egyszer ezek is elavulnak, de kevés olyan szoftver jelenik meg linuxra ami már sokéve bizonyított. Nagy örömmel látom, hogy például az általam nagyra becsült Xarax elkészítette a linuxos verzióját. Ha áttérek egyszer linuxra, ezt biztosan megveszem!
(#20850) Takhanto: Jól érted. Igen előremutató fejlesztés. Ha valami elősegíti a linux elterjedését, akkor lehet mondani, hogy ez az.
-
upszilon
őstag
válasz
Takhanto
üzenetére
Tán akkor van full magyarul ha feltelepítem a winyóra?
Igen, akkor.
Egyébként ha csak fentvan az oprendszer, de nem csinálsz vele semmit, akkor mind nagyon jó.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Ami azt illeti, én a legnagyobb dolognak a linuxon WINE-t tartom. Nagyon szurkolok a fejlesztésnek! Már öt dolog megy alatta, ami nekem napi létszükséglet. Ha mindegyik menne, úgy otthagynám a picipuha XP-jét mint a szél...
-
Takhanto
őstag
válasz
upszilon
üzenetére
Nemtom minek írtál,de jólvan.
Nekem W7 van fent és nincs semmi bajom vele,mellette hacintosh ami mindennap azt használom. Most per pill Ubuntu-t használom,persze próba módban van,úgy értem úgy bootoltam be.
Csodálatos módon van hangom,wireless (azon jön be a netem). De valami nem stimmel, magyart választottam ki erre fele magyar fele angolul van. Tán akkor van full magyarul ha feltelepítem a winyóra? -
upszilon
őstag
válasz
Takhanto
üzenetére
Elolvastam. Mi jut eszembe?: "Aki nem tud arabusul, az ne beszéljen arabusul." Mert a munka a meghatározó és jelenleg XP-s munka-program kényeszer van. És ennyi. Nálam is ezért győz az XP. Megvettem a szoftvereket, használom őket naponta és nem futnak máson, csak az XP-n. Azon viszont jól és gyorsan. Ennyi. Nincs is verseny. Ha tudnának arabusul, ezt kellett volna leírniuk, nem összezagyválni mindenféle odanemtartozó butaságot. Pont.
Egyébként én is raktam már fel asztali PC-mre hackintost. Én is tájékozódom. Levonom a tanulságot. Utána törlés. Az ubit viszont nem töröltem. Mert jogtisztán lehet a gépemen. És mert nagyon is tetszik. Ez pedig nagy különbség. Szerintem.
-
upszilon
őstag
válasz
üzenetére
Már megint. Most mondd meg őszintén, miért játszod el, hogy nem érted a lényeget? Soraidból világosan kiderül, hogy mégiscsak érted. Akkormeg miért? Kinek? Ehhh, nem értem én ezt...
(#20841) Takhanto: Te kezdtél el összehasonlítgatni. Magad számára. Most akkor értsem úgy, hogy eleve magadat akartad becsapni? Mirejóez tessékmondani?
-
törölt tag
válasz
upszilon
üzenetére
"Ezért kell partíciómentést használni. (Megint egy segédprogram.) Nem uninstallálni kell, hanem visszarakni a mentést. A "kell" szót pontosan a Te kedvedért vastagítottam meg. Nehogy megint értetlenkedni tudjál.">te ezt vastagítottad, mert te abban a világban éltél (és még élsz), hogy "nem tudunk eltávolítani egy alkalmazást, illetve, hogy el tudjuk távolítani, de rengeteg Registry-bejegyzés, könyvtár, DLL és egyéb szemét marad utána." Linuxnál sem árt a partíciómentés (különben nem lennének backup programok), de nem ezért és nem kell. csak ennyi a különbség.
"Számtalanszor volt már, hogy elállítgattam a rendszert annyira, hogy könnyebb volt (időben meg pláne) visszarakni a korábbi mentést, mint visszaállítgatni a rendszert...">egyszerű PEBKAC.
de szerintem tényleg hagyjuk.(#20837) body007
rosszul emlékszel, az EULA-ban kifejezetten tiltva van nem-Apple-labelled gépre tenni. -
upszilon
őstag
válasz
body007
üzenetére
...hát rosszul emlékszel. Megvehető, de jogtisztán nem használható csak eredeti MAC-gépen. PC-n például nem! Ezt memorizáld. Ez az igazság.
-
upszilon
őstag
válasz
Takhanto
üzenetére
Mivel a MAC-gépek eleve csak és kizárólag OS-el kerülnek forgalomba, a 8e Ft-os ár nem operációs rendszer ár, hanem annak új verzióra történő cserélésének ára. A MAC-os-nek, mivel külön nem is árulják, a valóságban nincsen ára. ...és úgytűnik ezt Te tudtad. Más szavakkal: megpróbáltad félrevezetni a topik olvasóit. Már csak az a kérdés: Miért?
Tomtyi: "Pillanatnyilag a Windows az egyetlen rendszer a világon, ahol előfordulhat, hogy nem tudunk eltávolítani egy alkalmazást, illetve, hogy el tudjuk távolítani, de rengeteg Registry-bejegyzés, könyvtár, DLL és egyéb szemét marad utána."
Ezért kell partíciómentést használni. (Megint egy segédprogram.) Nem uninstallálni kell, hanem visszarakni a mentést. A "kell" szót pontosan a Te kedvedért vastagítottam meg. Nehogy megint értetlenkedni tudjál. Ha ugyanis nem állní fenn ez az ostoba helyzet az eltávolíthatatlansággal, nem kellene hanszálnom a "kell" szót sem. De linuxnál is fennáll ám a probléma. Számtalanszor volt már, hogy elállítgattam a rendszert annyira, hogy könyebb volt (időben meg pláne) visszarakni a korábbi mentést, mint visszaállítgatni a rendszert... Nem vagyok biztos benne, hogy ezt az egyszerű gondolatot nem vagy képes megérteni. Ezért inkább rákérdezek: Érted?
-
törölt tag
válasz
Takhanto
üzenetére
"Linux 0 forint és magad frissíted">ez is a body007 linkelte cikkben volt? mert ez hülyeség. pontosabban a megkülönböztetés ebből a szempontból. de ebből a cikkből:
"Tény, hogy a Linux hőskorában valóban macerás volt a különböző csomagok telepítése, napjainkban azonban a Linux már olyasmi, mint egy Macintosh. Vegyük például az egyik legismertebb Linuxos csomagkezelőt a Synapticot. A csomagok (azaz szoftverek) telepítése és eltávolítása olyan egyszerű, és főleg biztonságos és kényelmes, hogy a Windows „programok eltávolítása/hozzáadása” ezt látva csendesen sírdogál a sarokban. Pillanatnyilag a Windows az egyetlen rendszer a világon, ahol előfordulhat, hogy nem tudunk eltávolítani egy alkalmazást, illetve, hogy el tudjuk távolítani, de rengeteg Registry-bejegyzés, könyvtár, DLL és egyéb szemét marad utána.">és ez nem csak a telepítés-eltávolításnál van így, de a frissítésnél is ugyan így működik. a szoftvertárolókból telepített összes csomagot figyeli, és jelez, ha bármelyik frissíthető. sőt, az egész oprendszert frissítheted egy kattintással (vagy egy paranccsal
), mintha leo-ról snowleó-ra frissítenél egy gombnyomással. -
upszilon
őstag
válasz
üzenetére
Válaszod és egyben szándékos félreértelmezésed középpontjában ez a mondat áll:
"de erre nem az a megoldás, hogy az összes alternatív lehetőségből kizárjuk a júzert"
Miért kötekszel? Én sosem mondtam ilyet. Sőt! Mindig a: Nem helyette, hanem mellette! elvét hangoztattam. Úgy kell eltűnnie, hogy létezik, de senki sem használja, mert már nincsen rá szüksége.
Egyébként világos a taktikád, látszik hogy mit csinálsz: "Ha valakit nem tudsz meggyőzni zavard össze." Én nem vagyok összezavarható. Világosan látom a mesterkedésedet. csak nem értem mi okod van rá. Mi a problémád azzal az irányelvvel, hogy: "A gép van az emberért!"? Ami Te el tudsz végezni a fekete-ablakban, azt be is lehet programozni, hogy grafikus felületen egyetlen gombnyomásra elvégzésre kerüljön. Sőt, be lehet programozni, hogy ne álljon elő az az állapot, amikor erre a gombnyomásra egyáltalán szükség lenne. Ha Te ezt nem érted, netán tagadod, akkor értelmetlen veled a beszélgetésem.
(#20820) Major Major: Miért értetlenkedsz?, hisz elmagyaráztam...
-
Major Major
senior tag
válasz
upszilon
üzenetére
(#20794) upszilon
Ha valóban hatékonyan kell valamit matatni, még ma is a DOS-os programok tudnak csak segíteni igazán...
(#20811) upszilon
Néhány nap még és 2010-et írunk. Nem lehet örökké a DOS-os segédprogramokkal, a linuxos fekete-ablak varázsszavaival megoldani ezeket a másodrendű feladatokat.hiába, no, gyorsan változnak az idők

-
törölt tag
válasz
upszilon
üzenetére

"Akármilyen jó szakember vagy, még Te sem szegülhetsz ellent a fejlődésnek...">kedves, hogy ilyeneket feltételezel rólam.
de ha már kategóriáknál tartunk:
alapvetően két nagy kategóriója van az ámítógép használóknak
1. a hobby
2. a professzionális
mindkét kategória igen sok alkategóriára osztható, és mindkettőben rengeteg olyan, aki alapvetően grafikusan használja a gépet, illetve olyan, aki nem grafikusan. mindkettőnek vannak előnyei, függetlenül attól, hogy melyik korban élünk, vagy mennyi idő telik el Neumann után. a korábbi kis "vitánknak"FixY76-tel a tárgy egy szerver OS volt. én VBoxban futtattam, és a VBox így a host rendszeren nem használt többet 200MB-nál, talán annyit sem. Ezzel szemben egy Win7-et megnyitva 1GB fölött van. érzel különbséget? más feladat, más követelmények. az Ubuntu abszolút minimum rendszerigénye pl. Intel 486 processzor, 32 MB RAM, 300 MB HDD. minek több, mikor az igénynek megfelel? csak mert olcsón van sok? felesleges pénz és energiapazarlás.ha az ms marketingdumáját elhiszed, akkor te sosem tettél vírusirtót egyetlen windowsodra sem, mert telepítéskor mindig ott volt a szöveg, hogy az eddigi legbiztonságosabb. és persze a legstabilabb is. csak ha baj van, akkor az általános módszer az "újrahúzom". mert nem ért hozzá, hiába is "gyorsuló világunkban nincsen idő szarakodni letűnt szoftverekkel, varázsszavak megtanulásával".
"Nem lehet örökké a DOS-os segédprogramokkal, a linuxos fekete-ablak varázsszavaival megoldani ezeket a másodrendű feladatokat. Ideje olyan operációs rendszert alkotni, ideje olyan programokat írni ahol már nincsen szükség rájuk.">de erre nem az a megoldás, hogy az összes alternatív lehetőségből kizárjuk a júzert. tudod, ez olyan, mint a fentebb említett karbantartó nap."Beköszöntött ez a korszak.">legfeljebb az ms és apple-marketingesek álmában.
Windows PowerShell
ennek alapján vagy nem beszélték meg egymással házon belül a marketing és a szerver osztály, vagy nem úgy van, ahogy gondolod.
"A PowerShell a Microsoft .NET Framework 2.0-s változatán alapul, több mint 120 rendszeradminisztrációs segédprogramot tartalmaz...">ez a félmondat nem éppen a segédprogramok használatának elvetésére utal.
de még kivonat ebből:
"A PowerShell nélkülözhetetlen eszköz minden Windows-rendszergazda számára, aki - munkáját segítendő - maga is szeretne könnyen és gyorsan egyedi felügyeleti programokat írni, és nem elégszik meg a Windows nyújtotta grafikus felügyeleti eszközökkel."de magad is olvashatod.
kell még?
az utóbbi pár hsz-edben furcsa mód egy Linuxos topikban is egy DOS-programot istenítettél, mint panacea-t. ehhez képest érdekes e hsz-ed tartalma.

(#20814) upszilon
de, át kell, mert ha eddig nem jfs-t használt, akkor ezután hogy fog:
-
Takhanto
őstag
Hy all!
Sokáig Win Xp-t,Vista-t,W7-et használtam. Most hacintosh-t használok. Lehet hogy felrakok egy ubuntut. Mivel lesz jobb a többinél?
-
válasz
Major Major
üzenetére
méret változtatás nem lesz, az egész 30 Gb-s vinyó egyben /-nek, mínusz 500 Mb swapnak. Az a baj nincs kedvem megint átformázni az egészet...
-
upszilon
őstag
válasz
üzenetére
Alapvetően kétféle program van. Az egyik ami alapvető feladatot old meg (például könyvelés, videó vágás), illetve azok a programok amiket olyan másodrendű feladatokat oldanak meg amiket maga a számítógép léte hozott létre a saját létezéséve (például a fájlkezelés, a partíciómentés, a vírusirtás, stb.). Úgy is hívjuk őket: segédprogramok. Néhány nap még és 2010-et írunk. Nem lehet örökké a DOS-os segédprogramokkal, a linuxos fekete-ablak varázsszavaival megoldani ezeket a másodrendű feladatokat. Ideje olyan operációs rendszert alkotni, ideje olyan programokat írni ahol már nincsen szükség rájuk. Ahol az elsődleges feladatokon kívül arra törekednek az őket létrehozó szakemberek, hogy segédprogramokra, szakértő martatásra utólag egyáltalán ne legyen szükség. Amikor valóban a gép van az emberért, az elsődleges feladatok megoldásáért. Beköszöntött ez a korszak. Innen már nincsen visszaút. A szakértő matatóemberek kora lassan lejár...
Tomtyi, Te sem hivatkozhatsz sokáig arra, hogy az XP így meg úgy. Az akkor volt, az Ubuntu 9,10 meg most van. Gyorsuló világunkban nincsen idő szarakodni letűnt szoftverekkel, varázsszavak megtanulásával. A 10-es változat már ennek a jegyében születik. Az új MAC is, és az új win7 is. Vedd észre a változást. Noha nem egyszerre, de ez a korszak végképp eltűnik, végképp eltűnőben van. Ne akard e folyamatot hátráltatni, hisz az nem fog sikerülni úgysem. Akármilyen jó szakember vagy, még Te sem szegülhetsz ellent a fejlődésnek...
-
törölt tag
válasz
sasa134
üzenetére
igazából meg lehet oldani külön program telepítése nélkül is. én egy panelra raktam ki az ikonokat, amiket használok, és átlátszóvá tettem. persze ez az ablakok helyéből vesz el, de ha ez zavar, akkor beállíthatod autohide-ra is akár.
tudom, ez nem teljesen ugyanaz, csak én így szoktam meg. -
sasa134
addikt
sziasztok,
kezdő ubuntus vagyok, és lenne egy kérdésem. próbáltam neten utánanézni, kerestem youtube-on, itt is, sok helyen, de nem találom a választ. szóval a kérdés az, hogyan lehet az asztal aljára "vistás" shortcut-okat létrehozni? Mozilla, vinyók, mp3 lejátszó, MSN, stb ezeknek kellene, hogy csak egy klikk legyen az indítás.
Compiz fentvan, ha esetleg abban kell beállítani. vagy ehhez egy külön plugin kell? köszönöm előre is...
-
törölt tag
válasz
ZCoyote
üzenetére

viszont még valami eszembe jutott a grafikus felület kapcsán. rengetegen (persze leginkább olyanok, akiknek nem életeleme a PC) annyira ragaszkodnak a grafikus felülethez, és az ehhez kötődő egér használathoz, hogy a legkisebb mértékben sem tudnak elszakadni ettől, még az egészen egyszerű billentyűhasználatra is szinte képtelenség rávenni őket. pl. ha a böngészőben a címsorba beírnak egy címet, akkor nem kell egerészni az indítóikonra kattintva, hanem elég entert nyomni. eleve fel sem fedezik, hogy ha már van egy másik cím, és - a windowsban egyszer - odakattintanak, akkor az egész cím ki lett jelölve, nem kell kitörölni, csak be kell írni az újat. vagy a visszalépésnél nem kell ezerszer megnyomni a visszalépés gombot, stb. vagy a billentyűkombinációk, pl. alkalmazásváltás. csak mert grafikus felületen minden egyszerűen megoldható. pedig ez is grafikus felület, csak gondolkozni kéne. amire viszont nem szoktatták rá az embereket, bár erre nem is nagyon van igényük. -
törölt tag
válasz
SzalaiG
üzenetére
synapticban vagy az Ubuntu szoftverközpontban backup, és a listából válogathatsz. de Shadow már korábban említette, hogy igen jól használható pl. a time vault. https://wiki.ubuntu.com/TimeVault
Aktív témák
- Milyen autót vegyek?
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Megvásárolható a Vivo X300 és X300 Pro Magyarországon, íme a hivatalos árak
- Hegesztés topic
- Autós topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Milyen okostelefont vegyek?
- „Új mérce az Android világában” – Kezünkben a Vivo X300 és X300 Pro
- Szívesen használsz Samsung böngészőt? Immár PC-n is megteheted
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470s - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Acer Nitro 5 AN515 I7 9 gen 32 gb 1650
- SzoftverPremium.hu
- BESZÁMÍTÁS! MSI B760 WIFI i9 14900KF 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3090 Trinity OC 24GB LIAN LI PC-O11D 750W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ultra 7 265KF 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
a legjobb rész az ár : érték arány a végén... 
)

(vicc volt, ne vedd komolyan
)

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)