- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- CMF Buds Pro 2 - feltekerheted a hangerőt
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Telekom mobilszolgáltatások
- One mobilszolgáltatások
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Mobil flották
- Okosóra és okoskiegészítő topik
Aktív témák
-
törölt tag
válasz
Takhanto #20893 üzenetére
bocsi, csak közben gyerekeztem, meg Händel: Messiást hallgattam a Mezzo-n. Szóval: inkább a saját képernyőképed kellene, vagy inkább előtte az, mekkora helyre akarod rakni. igazából sok mindentől függ, mekkora hely kell neki: a ram méretétől, akarod-e hibernálni/felfüggeszteni, mennyi programot akarsz telepíteni rá. ha sok a ramod (esetleg 3GB+, ezt feltételezem, ha win7 van
), de nem akarsz hibernálni/felfüggeszteni, akkor akár nem is kell swap. ha akarsz hibernálni/felfüggeszteni, akkor a ram mérete minimum legyen a swap mérete. ez egy partíció. a többi neve lesz / (azaz per jel, slash) és a /home. az előbbi az ún. root partíció, ezen vannak a rendszerfájlok. utóbbi kb. a (régi) windowsnak megfelelő docs&sets, itt vannak júzerek fiókjai, dokumentumaikkal, beállításaikkal. igen nagy előnye, hogy 1. ha a rendszert újratelepíted, a /home-hoz nem kell nyúlni, így az újratelepített programok ugyan azokkal a beállításokkal jelennek meg, 2. ha egy program nem működik megfelelően, valamit elkonfiguráltál, sokszor elég, ha csak átnevezed/áthelyezed/kitörlöd a program fiókodban tárolt mappáját, vagy annak egy részét, így gyakorlatilag egy szűz telepítésű programod lesz. kezdetnek erről ennyit. na de a méretek: ha csak nézegeted, 5GB elég lesz /-nak, pár GB /home-nak, így a swappot nem számítva max. 8GB-ből kijössz.
-
harry
veterán
válasz
Takhanto #20857 üzenetére
Megállló, felraktál egy ubuntut egy win7-et tartalmazó vinyóra, majd telepítés után nem kérted a boot menu (grub) telepítését, vagy hogy jött ez össze? Ezt azért még működésre lehet bírni, csak a /boot/grub/menu.lst -t kell módosítani (sudo, meg valami szerkesztővel), és akkor ha minden igaz utána rendben lesz. Vagy más a probléma? Grub-ot is újra lehet telepíteni, ha azzal van gond, de először a menu.lst-t nézném meg.
-
törölt tag
válasz
Takhanto #20857 üzenetére
"A fene az ubuntu telepítőnek,asszem elbasztam">te basztad el. az első pont, miután kiválasztottad a nyelvet: Az Ubuntu kipróbálása a merevlemez megváltoztatása nélkül. ennél mi kell több?
más: amúgy most nézem az Ubuntu 8.04.3 Servert VBoxban. csak mailserver, meg valami más, semmi komoly, de kemény 23MiB a ramhasználat, holott adtam neki bőven, 693MiB.
és 1,5% proci.
(#20861) Takhanto
akkor miért szidod szegényt? -
upszilon
őstag
válasz
Takhanto #20852 üzenetére
Szerintem Te ezt az operációs rendszer dolgot még mindig nem érted. Persze nem vagyok meglepve, az a cikkíró sem értette. Ha mindjárt a végéről kezdeném, jobban megértenéd talán. Képzeldjük el, hogy a MAC-osre semmi más progi nem lenne, csak a FinalCutPro, a MAC-oprendszert akkor-is megvennék! Mert semmi máson nem fut és semmivel sem pótolható ez a szoftver. Mint ahogyan megveszik alá a sokmillió $-os hardvereket is. Különben szintén nem működne.
Mi az a konklúzió tehát amit meg kellene érts? Hát az, hogy nem az operciós rendszer a meghatározó, hanem az elvégzendő munka és az azt megvalósító szoftverek-hardverek. Az oprendszer normális körülmények között senkit sem érdekel. Aki tehát innen, az oprendszer irányából nézi a kérdést, az nem mást gondol, minthogy a farok végén a bolyt csóválja az oroszlánt. Tetszik vagy sem a fanatikus linuxosoknak, a meghatározó mindig is az elvégzendő munka lesz, nem pedig a csicsamicsa vagy a fekete-ablakos varázsolás... -
upszilon
őstag
válasz
Takhanto #20849 üzenetére
Könyvelőprogram és hozzá kapcsolódó más programok. Például Apeh nyomtatványkitöltő, meg ilyesmi. Nem hiszem, hogy téged ez konkrétan érdekelne. A VoipCheapCom-ot is ki tudtam váltani az ubiban. Jó lenne még mondjuk az Artisteer, az Canopus Let's edit2, és az Edius, meg még egykét mással szintén pótolhatatlan Canopus szoftver. Persze egyszer ezek is elavulnak, de kevés olyan szoftver jelenik meg linuxra ami már sokéve bizonyított. Nagy örömmel látom, hogy például az általam nagyra becsült Xarax elkészítette a linuxos verzióját. Ha áttérek egyszer linuxra, ezt biztosan megveszem!
(#20850) Takhanto: Jól érted. Igen előremutató fejlesztés. Ha valami elősegíti a linux elterjedését, akkor lehet mondani, hogy ez az.
-
upszilon
őstag
válasz
Takhanto #20847 üzenetére
Tán akkor van full magyarul ha feltelepítem a winyóra?
Igen, akkor.
Egyébként ha csak fentvan az oprendszer, de nem csinálsz vele semmit, akkor mind nagyon jó.
Ami azt illeti, én a legnagyobb dolognak a linuxon WINE-t tartom. Nagyon szurkolok a fejlesztésnek! Már öt dolog megy alatta, ami nekem napi létszükséglet. Ha mindegyik menne, úgy otthagynám a picipuha XP-jét mint a szél...
-
upszilon
őstag
válasz
Takhanto #20844 üzenetére
Elolvastam. Mi jut eszembe?: "Aki nem tud arabusul, az ne beszéljen arabusul." Mert a munka a meghatározó és jelenleg XP-s munka-program kényeszer van. És ennyi. Nálam is ezért győz az XP. Megvettem a szoftvereket, használom őket naponta és nem futnak máson, csak az XP-n. Azon viszont jól és gyorsan. Ennyi. Nincs is verseny. Ha tudnának arabusul, ezt kellett volna leírniuk, nem összezagyválni mindenféle odanemtartozó butaságot. Pont.
Egyébként én is raktam már fel asztali PC-mre hackintost. Én is tájékozódom. Levonom a tanulságot. Utána törlés. Az ubit viszont nem töröltem. Mert jogtisztán lehet a gépemen. És mert nagyon is tetszik. Ez pedig nagy különbség. Szerintem.
-
upszilon
őstag
válasz
Takhanto #20832 üzenetére
Mivel a MAC-gépek eleve csak és kizárólag OS-el kerülnek forgalomba, a 8e Ft-os ár nem operációs rendszer ár, hanem annak új verzióra történő cserélésének ára. A MAC-os-nek, mivel külön nem is árulják, a valóságban nincsen ára. ...és úgytűnik ezt Te tudtad. Más szavakkal: megpróbáltad félrevezetni a topik olvasóit. Már csak az a kérdés: Miért?
Tomtyi: "Pillanatnyilag a Windows az egyetlen rendszer a világon, ahol előfordulhat, hogy nem tudunk eltávolítani egy alkalmazást, illetve, hogy el tudjuk távolítani, de rengeteg Registry-bejegyzés, könyvtár, DLL és egyéb szemét marad utána."
Ezért kell partíciómentést használni. (Megint egy segédprogram.) Nem uninstallálni kell, hanem visszarakni a mentést. A "kell" szót pontosan a Te kedvedért vastagítottam meg. Nehogy megint értetlenkedni tudjál. Ha ugyanis nem állní fenn ez az ostoba helyzet az eltávolíthatatlansággal, nem kellene hanszálnom a "kell" szót sem. De linuxnál is fennáll ám a probléma. Számtalanszor volt már, hogy elállítgattam a rendszert annyira, hogy könyebb volt (időben meg pláne) visszarakni a korábbi mentést, mint visszaállítgatni a rendszert... Nem vagyok biztos benne, hogy ezt az egyszerű gondolatot nem vagy képes megérteni. Ezért inkább rákérdezek: Érted?
-
törölt tag
válasz
Takhanto #20828 üzenetére
"Linux 0 forint és magad frissíted">ez is a body007 linkelte cikkben volt? mert ez hülyeség. pontosabban a megkülönböztetés ebből a szempontból. de ebből a cikkből:
"Tény, hogy a Linux hőskorában valóban macerás volt a különböző csomagok telepítése, napjainkban azonban a Linux már olyasmi, mint egy Macintosh. Vegyük például az egyik legismertebb Linuxos csomagkezelőt a Synapticot. A csomagok (azaz szoftverek) telepítése és eltávolítása olyan egyszerű, és főleg biztonságos és kényelmes, hogy a Windows „programok eltávolítása/hozzáadása” ezt látva csendesen sírdogál a sarokban. Pillanatnyilag a Windows az egyetlen rendszer a világon, ahol előfordulhat, hogy nem tudunk eltávolítani egy alkalmazást, illetve, hogy el tudjuk távolítani, de rengeteg Registry-bejegyzés, könyvtár, DLL és egyéb szemét marad utána.">és ez nem csak a telepítés-eltávolításnál van így, de a frissítésnél is ugyan így működik. a szoftvertárolókból telepített összes csomagot figyeli, és jelez, ha bármelyik frissíthető. sőt, az egész oprendszert frissítheted egy kattintással (vagy egy paranccsal), mintha leo-ról snowleó-ra frissítenél egy gombnyomással.
-
válasz
Takhanto #20816 üzenetére
OsX-et nem vágom, de A 10 legnagyobb különbség Windows és Linux között
Aktív témák
Hirdetés
- Hálózati / IP kamera
- Vezetékes FEJhallgatók
- A Micron újszerű módszerrel javítja QLC-s SSD-jének sebességét
- Otthoni időjárás-állomás
- Dune Awakening - Máris túl az 1 millión
- Konzol Screenshot
- Mesterséges intelligencia topik
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Antivírus szoftverek, VPN
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Keresünk dokkolókat
- HP 200W (19.5V 10.3A) kis kék, kerek, 4.5x3.0mm töltők + tápkábel, 928429-002
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 3511 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari
- AKCIÓ! 16GB (2x8) G.Skill Trident Z RGB 4266MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest