- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Apple iPhone 13 - hízott, de jól áll neki!
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Poco F7 Pro - jó, de az amatőr sem rossz
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Minden téren tudott fejlődni a Motorola Razr 60 Ultra
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Az iPhone a mobilpiac katalizátora
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
Aktív témák
-
válasz
Kicsirics77 #11497 üzenetére
köszi, így már jó
-
Haver gépével még mindig van 1 kis gond
Az lenne a problema, h csak félig-meddig magyar az Ubi
Menü nevek angolul vannak de a menük már magyarul
Hogy tudnám full magyarra állítani? -
ngabor2
nagyúr
próbáltam rendszert költöztetni, de nem az igazi...
eredetielg volt az sda3-n, összesen vagy 13GB-nyi cucc. szépen kimásoltam (cp -ax, hogy minden megmaradjon), majd rendberaktam a vinyót (4 helyett 2 partíció), és visszamásoltam. eredetileg volt az sda3-n, most ment az sda1-re. a /boot/grub/menu.lst-ben átírtam a dolgokat (uuid helyett /dev/sda1, meg root hd0,0), de mindenképp az sda3-ra hivatkozik a grub-installal. gondolom vagy a kernelben, vagy az initrd-ben van rá hivatkozás. hogyan lehet rávenni, hogy márpedig én azt szeretném, hogy ha az sda1-ről bootolna?
nomeg egy határterület... feltettem a virtualboxot (zárt verzió, mert usb is kell), bele egy win (a géphez kapott oem), bele a progi, minden szép. vagyis majdnem minden, mert az image-en kívülre legfeljebb pendrive-ra tudok menteni, külső kt-t nem tudok felcsatolni. igazából első körben azt nem tudom, hogy mit kellene beállítani hálózati kártyának és módnak.
utánanéztem a google-ban, azt mondja, hogy fel kell tenni valami kiegészítőt, ami fel is ment... csakhogy akkor meg nem lehetett 1024x768-ra kitenni a képernyőt, max 800x600-ra, ami kevés. reboot előtt pedig kifejezetten tetszett, hogy dinamikus képernyőméret volt, és az egér automatikusan átváltott, ha bbetévedt a területére a telepített rendszernek (mondjuk nem biztos, hogy ez nélkülözhetetlen feature). de a külső kt csatolása ezután se ment. a linuxon kellene futnia a sambának? mert most így erre tudok tippelni. bár erről sehol nem volt egy szó se.
-
-
Blue@X
senior tag
Hy,
A kérdésem az lenne, hogyha ráköttöm a TV-t a notira, akkor felismeri, de nem tudom beállítani a felbontás 1366x768-ra, max 1152x???.
Valaki tudna erre megoldást? -
válasz
n0_gAboR #11483 üzenetére
Vissza tettem a nyilt drivert, így már lehet állítani a felbontás. Azt nem tom, h a haver fullHD felbontású tv-jéhez mit fog szólni, majd meglátjuk
Azt nem tod véletlen, h tudnám vissza állítani a többi asztalom? Mert most csak 1 van. Bármennyire állítom nem tudok köztük váltani
Lent a tálcán mutatja, h pl. 4db van de nem csinál semmit ha ráklikkelek 1 másikra...
-
Ziog
aktív tag
Egy kérdésem még lenne, nem tudom találkozott-e már valaki ilyen hibával. Egy iPodot szinkronizálnék rythmbox-szal, de valamiért az albumborítók nem mennek át. Próbáltam gtkpodot, de az sajnos csak 3. generációt támogatja. iPod nano 4. generációs. Típus szám: A1285.
-
harry
veterán
Amúgy maga az XDMCP szerintem nem igazán használható, legalábbis nálam nagyon lassú... Valószínűleg kipróbálok majd valamilyen RDP progit, bár még nem tudom melyiket, ezek alapján nincs is túl sok lehetőség: [link]
GPL licenszes Linux alatt működő RDP szolgáltatás az xrdp és a FreeNX, valamint a Java-s jrdesktopot is érdemes lehet megnézni.
Van már valamelyikkel tapasztalatotok? 5-ös futási szinten használnám, vagyis szeretném a grafikus felületet is elérni (a gépen van egy MythTV szerver is, így mindenképp futnia kell az X-nek). -
harry
veterán
Átnéztem pár leírást, ez egész használható: [link], főleg az utolsó hsz: [link]
Ez alapján a video card device serction-nél be kellett írni:
Driver "vesa"
Ezzel már elindul, de csak 800*600ban, ezért a Monitor Section-nél is be kellett írni ezt:
Horizsync 30-81
Vertrefresh 56-75(monitor gyártó oldaláról le lehet lesni a pontos értékeket).
Mondjuk ezzel nekem a maxon ment (ami 1900*valamennyi), de login után vissza tudtam állítani (1280*@86hz-re, ami kicsit fura, de a hivatalos specifikációban is ez az érték szerepel). -
harry
veterán
Üdv, olyan problémám lenne, hogy az egyik gépemet távolról szeretném elérni (XDMCP-vel próbáltam, megy is), na de mivel erre nincs monitor kötve, ezért indulásnál mindig Low Graphic Mode-ban indul, hiszen nem tudja megállapítani milyen monitort használok. Hogy lehet kikapcsolni ezt az automatikus detektálást, avagy mindenképp induljon el adott felbontásban (pl. beállítom, hogy induljon 1024*768-ban)?
Ha rá van kötve a monitor, akkor nincs gond. Ubuntu 8.04 van a gépen, és integrált intel 945-ös vga (ha jól tudom - Atom alaplap). -
n0_gAboR
őstag
Nalam volt olyan para regebben, hogy pulse mas keverosavokat hanszalt mint az alsa. (Alsanal a PCM, Front, Rear, Center mukodott, Pulse alatt meg a PCM, PCM Front, PCM Rear, PCM Center stb) - viszont ezek alapbol nem latszottak a keveroben.
Feltoltam oket maxra, es megszunt a hangero kulonbseg. -
n0_gAboR
őstag
válasz
body007 #11478 üzenetére
Hat igen, eleg lassu a kartya sajnos baratnomnel is. Dehat nem egy mai darab.
Compizt erdemes kikapcsolni, az is gyorsit a dolgon. Masik ami sokat tud lenditeni, ha olyan GTK temat (engine-t) valasztasz ami egyszeru kinezetu es gyors.
Van erre egy benchmark program is, a gtkperf, ami lemeri a GTK renderelesi sebesseget, ossze tudod hasonlitani a kulonbozo engine-eket.Anno amikor en neztem a gtk2-engines-mist volt messze a leggyorsabb - bar nem a legszebb. Ezt allitottam be baratnomnel is, ezzel vallalhato volt a 9250.
-
Ziog
aktív tag
válasz
n0_gAboR #11481 üzenetére
Audacious alatt rendesen megy a hang alsával és mplayerben is. Eddig nem is vettem észre, hogy nem megy a hang totem, vagy rhythmbox alatt, mert nem is használtam. Pulse alatt nagyon halk a hang azért használtam inkább alsát, de természetesen egy próbát mindenképpen megér a dolog. Majd még jelentkezem.
Köszi az eddigieket.
-
n0_gAboR
őstag
Akkor nem megy az audio a GStreamer-nek.
Probald meg Pulse-re tenni. Ez az alapertelmezett hangrendszere Ubi-nak.Lehet hogy a hangkartyad nem tud hardware mix-et, es valami blokkolja a kimenetet ALSA-nal. Erre is megoldas a Pulse.
Regota upgradelt vagy frissen telepitett a rendszer?
-
VaZso
senior tag
válasz
sh4d0w #11470 üzenetére
Köszönöm, hogy előkerested a leírást.
Úgy értettem, hogy közvetlen ISO bootolást írsz, lehet, félreértelmeztem valamit.
Csináltam magamnak egy pen-driveot, amin fent van néhány rendszer (pl. Linux) és szeretnék mellé nyomorítani egy Live XP-t is. Láttam egy pen-driveos boot megoldást Windowssal, ami közvetlen iso-t töltött be (mondjuk az így elég pocsékolás). Ezért csillant fel a szemem, hogy a Grub is képes ISO-t bootolni.
Még utánanézek kicsit, mert láttam másik boot managert, ami elvileg képes rá, csak most a nevét nem tudom...
...no meg még megkeresem, melyik megoldással tudnám más módon betölteni a Win-t, mert eddig egy olyan gépen sikerült mindezt próbálgatni, amin a Grub, syslinux és amúgy a teljes Linux rendszer betölthető volt ugyan, a működő Win (flash) betöltőjét viszont nem ette meg...
-
n0_gAboR
őstag
-
Ziog
aktív tag
Rhythmbox-szal lenne egy kis gondom, konkrétan annyi, hogy nem játszik le semmit. Eddig audacioust használtam, de gondoltam jobb, ha rendszerezve vannak a dolgok, így választottam a rhythmboxot. Ha megpróbálok, mondjuk netes rádiót pl MR2-t lejátszani, akkor kiírja, hogy Nem lehet lejátszásra megnyitni a hangeszközt. Ugyanez van mp3-nál is. Különben van hang, szóval csak a rhythmbox csinálja ezt. Lehet benne valahol audio kimenetet konfigolni, mert én nem találtam meg. iPod támogatása hibátlan, de hogy miért nem játszik le semmit nem értem.
Akinek van bármi ötlete az írjon, előre is kösz.
-
n0_gAboR
őstag
válasz
body007 #11463 üzenetére
ATI 9250-et meghajtja a sima radeon nyilt forrasu driver (baratnomnek is ilyen van, megy vele a Compiz, 3D, minden).
A hozza valo 8.28.8 binaris ATI driver viszony NEM TAMOGATJA az uj Xorg-okat (mivel 2006-os a lelkem) - ez latszik is a hibauzenetbol.
Ujabb driverek viszont a kartyat nem tamogatjak. Allitsd vissza a nyilt drivert, ugy menni fog.100Hz-t el lehet erni CRT-nel ha generalsz hozza modline-t, es beirod az xorg.conf-ba. Autodetect-el maximum 85Hz-t fog felajalnani az X.
-
válasz
ngabor2 #11464 üzenetére
Az még oké is lenne, h nincs 3D gyorsítás (miért is nincs
) de a felbontást se tudom 800x600 felé állítani...
pár kimenet:
sipi@sipi-desktop:~$ fglrxinfo
display: :0.0 screen: 0
OpenGL vendor string: Mesa project: www.mesa3d.org
OpenGL renderer string: Mesa GLX Indirect
OpenGL version string: 1.4 (2.1 Mesa 7.0.3-rc2)sipi@sipi-desktop:~$ sudo sh ati-driver-installer-8.28.8.run
Creating directory fglrx-install
Verifying archive integrity... All good.
Uncompressing ATI Proprietary Linux Driver-8.28.8.....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
-e ==================================================
-e ATI Technologies Linux Driver Installer/Packager
-e ==================================================
Detected configuration:
Architecture: i686 (32-bit)
X Server: unable to detect
Removing temporary directory: fglrx-install -
n0_gAboR
őstag
Ez azert van, mert az NVIDIA nem az Xorg default Xineramat hasznalja a dual kepernyos modra, hanem a sajat megoldasat (TwinView), ezert megbolondul a frissitesi frekvencia kijelzes.
Az Xorg.conf-ba a Screen Sectionba tedd be a kovetkezo sort:
Option "DynamicTwinView" "False"
Nekem anno egy 19" AOC es 22" Belinea CRT-nel megoldotta a dolgokat. Normalisan kijelzi a felbontast, viszont a twinview nem fog menni. (xinerama meg attol mukodik)
NVIDIA tervezi egyebkent az atalast az XRandr1.2-re a binaris drivereiben a jovoben, ugyh meg fog szunni a dolog.(xorg.conf-odat sztem takaritsd le egy kicsit / generalj egy ujat, mert a beirtak 80%-ra mar nincs szukseg mai X mellett.
Egy Driver "nvidia" sor eleg arra hogy menjen a binaris NVIDIA meghajto pl.) -
Thusor
őstag
válasz
ngabor2 #11467 üzenetére
Ez usb-s ezért lsusb-t adok:
Bus 007 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 006 Device 002: ID 05e3:1205 Genesys Logic, Inc. Afilias Optical Mouse H3003
Bus 006 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 001 Device 002: ID 0bda:8197 Realtek Semiconductor Corp. RTL8187B Wireless Adapter
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hubIlletve iwconfig:
lo no wireless extensions.
eth0 no wireless extensions.
pan0 no wireless extensions.
-
rtom engedélyével idézek:
code:
$ sudo mount -o loop /mnt /home/mini.iso
$ sudo cp /mnt/linux /boot/linuxMy
$ sudo cp /mnt/initrd.gz /boot/initrdMy.gz
majd szerkesszük a GRUB menüt:
$ sudo nano /boot/grub/menu.lst #ez persze bármely editorral megtehető
és tegyük bele a következőt:
title Mini Install
root (hd0,1) #nálam a 2. partíción van a linux, értelemszerűen ez másnál máshol lehet
kernel /boot/linuxMy
initrd /boot/initrdMy.gz
majd mentés és reboot. Az indításnál feljövő GRUB menüben válasszuk a Mini Install-t és kezdődhet a telepítés.Ha jól értem, itt tulképpen a lemezen lévő kernel átmásolásra kerül a merevlemezre és indításnál ki lehet választani indításra.
-
Lenry
félisten
régi megoldatlan problémám, hogy az Ubuntu nem hajlandó 75 Hz-nél nagyobb frissítésen járatni a monitoromat, bárhogy, bármit állítgatok a xorg.conf-ban
úgy tudom, hogy ezeket az értékeket az edid.bin-ből nyeri ki a Linux... az nvidia-driverrel lekértem a monitorom edid.bin-jét...
az eredmény, egy 128 byte-os, értelmezhetetlen és használhatatlan fájl... lehet, hogy egyszerűen olyan régi a monitorom, hogy nem tud mit kezdeni vele az Ubi?
(11 éves Dell D2128-TCO)valahogy mégis meg lehetne oldani, hogy 1280x1024-ben 85 Hz-en menjen?
xorg.conf-om most ilyen
# nvidia-settings: X configuration file generated by nvidia-settings
# nvidia-settings: version 1.0 (buildd@crested) Mon Nov 3 08:46:04 UTC 2008
Section "ServerLayout"
Identifier "Layout0"
Screen 0 "Screen0" 0 0
InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard"
InputDevice "Mouse0" "CorePointer"
EndSection
Section "Files"
EndSection
Section "Module"
Load "dbe"
Load "extmod"
Load "type1"
Load "freetype"
Load "glx"
EndSection
Section "ServerFlags"
Option "Xinerama" "0"
EndSection
Section "InputDevice"
# generated from default
Identifier "Mouse0"
Driver "mouse"
Option "Protocol" "auto"
Option "Device" "/dev/psaux"
Option "Emulate3Buttons" "no"
Option "ZAxisMapping" "4 5"
EndSection
Section "InputDevice"
# generated from default
Identifier "Keyboard0"
Driver "kbd"
EndSection
Section "Monitor"
# HorizSync source: edid, VertRefresh source: edid
Identifier "Monitor0"
VendorName "Unknown"
ModelName "Dell"
HorizSync 31.0 - 79.0
VertRefresh 56.0 - 75.0
Option "DPMS"
EndSection
Section "Device"
Identifier "Device0"
Driver "nvidia"
VendorName "NVIDIA Corporation"
BoardName "GeForce 7900 GT/GTO"
EndSection
Section "Screen"
Identifier "Screen0"
Device "Device0"
Monitor "Monitor0"
DefaultDepth 24
Option "TwinView" "0"
Option "TwinViewXineramaInfoOrder" "CRT-0"
Option "metamodes" "1280x1024 +0+0; 1024x768_75 +0+0; 1024x768_60 +0+0"
SubSection "Display"
Depth 24
EndSubSection
EndSection -
Thusor
őstag
Sziasztok!
Tegnap feltettem életem első linuxát...egy Ubuntu 8.10-et. De sajnos csak a LAN driverem tette fel a WLAN-t már nem. Hogyan tudnám felismertetni vele? A linuxban nincs valami eszközkezelő, mint windowson? Illetve beszereztem már hozzá egy linuxos drivert...kicsomagoltam, de nem tudom, hogy hogyan kell feltelepíteni.
Segítségeteket előre is köszönöm.
-
Meghajtani meghajtotta, de elég lassú volt és max. 1280x768@60Hz-n ment (21"-os CRTn). A havernak FullHDn fog menni (1980x1080@100Hz). Sztem a 100Hz-et nemigen fogja tudni de a felbontás jó lenne ha tudná
glxinfo (csak az enyém közti különbség (kb.)):
sipi@sipi-desktop:~$ glxinfo
name of display: :0.0
display: :0 screen: 0
direct rendering: No (If you want to find out why, try setting LIBGL_DEBUG=verbose)
server glx vendor string: SGI
server glx version string: 1.2
...
OpenGL vendor string: Mesa project: www.mesa3d.org
OpenGL renderer string: Mesa GLX Indirect
OpenGL version string: 1.4 (2.1 Mesa 7.0.3-rc2)
...
visual x bf lv rg d st colorbuffer ax dp st accumbuffer ms cav
id dep cl sp sz l ci b ro r g b a bf th cl r g b a ns b eat
----------------------------------------------------------------------
0x22 24 tc 0 24 0 r y . 8 8 8 0 0 16 0 0 0 0 0 0 0 None
0x23 24 tc 0 24 0 r y . 8 8 8 0 0 16 8 16 16 16 0 0 0 None
0x24 24 tc 0 32 0 r y . 8 8 8 8 0 16 8 16 16 16 16 0 0 None
0x25 24 tc 0 32 0 r . . 8 8 8 8 0 16 8 16 16 16 16 0 0 None
0x3e 32 tc 0 32 0 r . . 8 8 8 8 0 0 0 0 0 0 0 0 0 Ncon
sipi@sipi-desktop:~$ -
Vladi
nagyúr
Szia!
Jó hír.
"a billentyűzeten a Caps Lock és a Scroll Lock villog"
Ez a kernel pánik jele. Magyarán egy csúf bug miatt kifagyott a kernel.
Frissítve volt a rendszer? Nézd meg, nincs e újabb kernel frissítés kiadva.
Esetleg nézd meg vasa driverrel.(#11461) body007:
Pedig a beépített driver is meg tudja hajtani azt a kártyát, nem kell a gyári.
Egy ilyet nézz:glxinfo
(#11454) Siriusb:
Persze, az esély mindenre megvan. Arra is, hogy kinézel az ablakon és rózsaszín repülő elefántot látsz. Pont 50%. Vagy látsz, vagy nem.
Tényleg hanyagoljátok a vírus témát. A kártevők száma nem az elterjedtséggel egyenesen arányos, hanem egy rendszer biztonságosságával. Olvasd a blogomban. Majd szólok ha elkezdhettek aggódni. -
Havernak is feltettem az Ubit de az ATI driver telepítése (9250) nem jön össze
Ezzel a hibával áll le a "sudo sh ati-driver-installer-8.28.8.run" parancs:
...
Detected configuration:
Architecture: i686 (32-bit)
X Server: unable to detect
Removing temporary directory: fglrx-installEnvy is fent volt, de az is csak Mesa drivert rakott fel...
-
escape
aktív tag
Hali, sziasztok.
Kérdésem lenne:
Van kettő darab .MPG kiterjesztésű videóm.
Szeretném kiírni K3B-vel ugy, hogy asztali lejátszón is menjen.
Kérdés az hogy milyen módot kell választanom ehhez? -
Siriusb
veterán
válasz
gabaly #11445 üzenetére
Szia!
Ha jól tudom, a firestarter-t már nem fejlesztik, érdemes az ufw-t használni, ahhoz is láttam már gui-t valahol.
Linuxra nem igazán íródnak vírusok, egy windows-ra írt vírus meg mihez kezdene rajt'?1 évvel ezelőtt amikor először próbálkoztam linuxszal én is feltettem ezeket a kérdéseket vagy ebben vagy az abszolút kezdőknek fórumban, esetleg keress rá.
Persze, ha egyre elterjedtebbé válik a linux, gondolom megvan rá az esély, hogy vírusok jelenjenek meg, de remélem ez nem mostanában lesz.
-
n0_gAboR
őstag
válasz
gabaly #11445 üzenetére
Felejtsetek mar el ezeket a virusirtokat kedves Windowsrol erkezett kollegak!
NEM KELL! FELESLEGES!
Windowson is a legtobb ilyen szar ami bosszantja az embert, az spyware, troyan, stb. Ilyenek linuxon nincsenek. Ha repokbol telepited a csomagokat, akkor biztos lehetsz hogy rendszeredben direkt kart tevo kod tuti nem fog telepulni - mivel azok a fejlesztok alltal ellenorizve lettek.Legtobbjuket arra hasznaljak hogy linux serveren Windowsos mailfiokokat, stb ellenorizzenek vele.
-
mg105
senior tag
válasz
n0_gAboR #11450 üzenetére
ezt a képernyőkímélős megoldást próbáltam, de nem attól áll be élőhalottnak a gép. a képernyőkímélő tökéletesen működik, csak nem lehet kikapcsolni. max. 2 órára lehet állítani, ill. ugye üres, fekete képernyőre. windows-t úgy használtam, hogy képernyőkímélő nem volt, mert mindig kikapcsolom a monitort ha otthagyom a gépet.
-
n0_gAboR
őstag
Az is lehet a gebasz, hogy nem mukodnek rendesen a power-saving beallitasok (ACPI), es amikor a monitor kikapcsolja magat X ido mulva, azt nem toleralja a rendszer.
Probald meg a kepernyovedo beallitasainal mondjuk 1 percre venni a monitor kikapcsolasat, es figyelgesd h nem attol fagy e meg. Ha igen kapcsold ki (a monitort meg manualisan, ha otthagyod a gepet sokaig).
Egyebkent van egy ujabb 177-es driver az NVIDIA oldalan amit ki lehet probalni. Aztan ottvan a legujabb beta driver, a 180.11-es. Ezzekkel is lehet probalkozni, hatha javitanak a helyzeten.
Ezeket manualisan kell telepiteni "melykonzolbol", viszont sok leiras van hozza a neten, igazabol egy tok egyszeru feladat. -
mg105
senior tag
válasz
ngabor2 #11447 üzenetére
köszönöm a gyors választ!
igen, nekem is nVidia kártyám van és hozzá az ilyen "zárt driver" vagy mi. a legfrisebbet tettem fel, mert az volt az ajánlott (NVIDIA accelerated graphics driver (version 177).
van még ezen kívül version 96 és 173. próbáljam meg a 173-asat? a 96-os egy kicsit réginek tűnik, én pedig szeretnék játszani is -
ngabor2
nagyúr
nálam is eljátszotta tegnap egy párszor egy frissen telepített rendszernél. én (nálam) az nvidia zárt meghajtóra tippeltem, mert akkor jött elő, mikor behúztam, és ha kivettem, illetve egy régebbit tettem be, akkor ment rendesen. verziószámokat ne kérdezz, nem itthon volt, nem tudok utánanézni.
-
mg105
senior tag
sziasztok!
büszkén mondhatom h végre leváltottam a windows-t, és sikerül egyre otthonosabban mozognom a linuxban. a legújabb Ubuntu (asszem 8.10) szenvedi tudatlanságom, ill. most én is, mert nem tudom miért, de ha bekapcsolva hagyom a gépet tölteni, jó pár óra múlva félholt állapotba kerül:
- a gép zúg, nem készenléti vagy hibernált állapotban van
- a billentyűzeten a Caps Lock és a Scroll Lock villog
- semmilyen gombra nem éled fel
- monitoron "No Signal"
- logban nem látszik semmi
- az Energiagazdálkodásnál ki van kapcsolva a gép készenléti üzemmódba váltása x idő múlva ("soha"-ra van állítva)
nem használtam semmi használható információt a neten erről, nagyon megköszönném ha valaki elmondaná mi a teendő ilyenkor!
előre is köszi
gyuriui.: a cd automatikus indítását hol lehet kikapcsolni?
-
gabaly
tag
Sziasztok.
Három hete használom az Ubuntut, Xp után. Azóta is gondban vagyok vírusvédelemből kifolyólag, most sem tudom eldönteni itt tegyem-e fel a kérdésem vagy a vírusirtó topikban, de mivel itt Ubuntus (is) mindenki, csak nem harapjátok le a fejem ha tőletek kérdezek.Eddig a Firestartert használom, az Rk huntert is telepítettem de nemigen tudom használni, mert beírom ugyan, hogy pl: rkhunter check , kéri a jelszót és enter, de csak villog a kurzor és semmi nem történik, beírtam még több parancsot is, de az meg "nem található". Láttam már más is kérdezte ezt, de nem kapott választ ő sem ezért én a jobb a békesség alapon már nem kérdeztem.
Ennyire nem érdekes a vírusvédelem Linuxon?!Na most a gondom az, hogy rendszeresen bankolok, stb. Ezért XP-n kemény vírusvédelmem volt, nem is volt soha vírusok miatt bajom.
Itt viszont bár mennyit guglizok, bár hol olvasok, a zöm azt írja nem kell vírusvédelem, vagy elég a tűzfal.
Szerintetek ennyi elég és ha én csak kapok vírust ami nálam nem tud kárt tenni más Windowsos gépeket én nem fertőzök meg?!Eddig ezt olvastam: a 8.10-es Ubira nincs valósidejű vírus kergető progi, csak az avast linux workstation ami csak keresésre jó. Eddig ezzel nem foglalkoztam, de nem hagy nyugodni ez a téma, ma ismét gugliztam és ezt találtam:
Mindjárt a telepítés után ott szerepel egy link, ahonnan le lehet tölteni az avast-t. Azt nem látnám, hogy nem jó ez a 8.10-es Ubuntura, tehát elvileg lehet használni. Kérlek benneteket, hogy erősítsetek meg véleményetekkel vagy ingassatok meg.
Tehát kell ez nekem avagy nem?!
Köszönöm: Imre
-
Poo
senior tag
annyiban hülyeség a skin hogy erőlefoglalással jár az biztos és ezáltal teljesítményromláshoz is vezet, a win 2000 vagy az xp skin érdekelne amugy.....az xp-re meg a vista skin tenni meg egyenesen baromság....me mind a 2 szar ahogy van...bár izlések és pofonok
a linkekért meg thx...átlapozgatom h mik vannak
-
VaZso
senior tag
Én eddig csak olyan emberrel találkoztam, akinek tetszett egy esetleges szép skin Linuxon.
Az sem egyértelmű, hogy a Windows skin a 1x éves alap skin, az XP-féle új, vagy esetleg valami Vista-féleség.
Amúgyis nagyon sokan szeretnének Vista skint húzni az XP-re, szóval nem olyan egyértelmű ez...Egyébként KDE-hez kinézetet elvileg a KDE-Look oldalról lehet letölteni, de nekem még nem jött össze (igaz, nem erőltettem túl magam és talán kétszer próbáltam csak meg).
Szerk.: Bár, ahogy nézem most ezek letölthetőek, lehet, valami túl régit akartam anno leszedni...
Szerk2.: Létezik ugyanez Gnome-hoz is, Gnome-look néven.
-
Poo
senior tag
válasz
Siriusb #11438 üzenetére
kérdés jogos h minek:megtakarítás céljából.....xy ember csak azt ismeri....ha van egy jó skined és úgy néz ki mint egy xp és elé vágod xy embernek nem fogja megmondani h az linux me nem ismeri és ugy néz ki mint a win....csak ennyiért érdekelt volna....ez jelen esetben legális winröl szolna nem home userszinten.....
-
VaZso
senior tag
Az oldalán azt írja:
"What features are supported?
Complete reading and writing access to files and directories of volumes with the Ext2 or Ext3 file system."Ez alapján mennie kell az írásnak Ext2 és Ext3 esetén is.
Nem lehet, hogy régi verziót használsz?
Az oldalon azt írja, ha hozzáférés megtagadva üzenetet kapsz, akkor:
[I] The ext2fs.sys driver did not mount that volume for some reason, or it mounted it read-only.Please run the mountdiag diagnosis tool, which you can download here: mountdiag.exe (updated, 07-19-2008).
Please run it at the command prompt and give it the letter of the drive you want to examine, for example:
mountdiag G:
The tool will give you a hint on how to resolve the problem. (Note: The mountdiag tool reads data only; it does not attempt to modify anything.)[/I]Szóval futtasd le ezt a mountdiag-ot és tanácsol valamit.
Windows-féle skint elvileg fel lehet tenni, de még sohasem próbáltam. Eléggé Windowsos szertinem anélkül is, nem téved el benne az ember.
-
Siriusb
veterán
FAQ mondja : Complete reading and writing access to files and directories of volumes with the Ext2 or Ext3 file system.
Én elég régen foglalkoztam vele, de arra emlékszem, hogy van benne opció (talán amikor csatolod fel a meghajtókat, akkor is megkérdezi), csak olvasás vagy írás jog is. Értelemszerűen nem engedtem, hogy a win linuxos partícióra írjon, nincs ott semmi keresnivalója.Bocsáss meg a kérdésért, de minek windows skin?!
Örülj, hogy megszabadulsz tőle.
A kezelést pedig meg kell szokni. Az elején nekem is könnyebb volt kattingatni, de most már amit tudok - na, az nem sok
- terminalban csinálok.
-
Poo
senior tag
válasz
Siriusb #11430 üzenetére
jah ezt a progit vágom meg fent is van de csak olvasni tudok, engem a full control rész érdekelne hogy van-e már ilyen vagy sincs.
meg egy másik kérdésem is lenne.olyanról tudtok-e h linux alá fellehet-e tenni(létezik-e egyáltalán) egy windowsos skint ami tökre olyan mint az xp vagy egyép winfost értem itt nemcsak a desktopra hanem az alkalmazások kezelésére akár a wine segítségével.(sok hülyeséget kérdezek?!)thx előre is -
VaZso
senior tag
válasz
róland #11432 üzenetére
1) A kérdező feletti hozzászólásban lévő linket érdemes megnézni.
2) Elég sok partíció van, pl. XFS, JFS, EXT2/3, ReiserFS, stb. Normál felhasználó szempontjából tulajdonképpen ez lényegtelen,
Ext2/3 jó is pl, így az 1)-ben említett programmal Win alatt is biztosan jó lesz.4) Atherosokkal sincs már az új kernellel gond állítólag.
Néhány típushoz, pl. Broadcomhoz le kell tölteni külön a firmware-t, de sokszor már ezt is elintézi a rendszer maga.5) Win hálózat beállítható, de én még nem sokat játszottam vele (legalábbis a megosztásokkal, elérni mindenkit elérek).
-
ngabor2
nagyúr
válasz
daninet #11431 üzenetére
Win látja a linux partíciót és fordítva?
a win külső progival tudja olvasni a linux partíciót, de az írást a készítő nem erőltette. én legalábbis ne mtudok olyan progiról, amivel win alól lehetne írni linux alá. fordítva ez működik.
Tudnátok a linux partíciók-ról valami kezdőknek való írást adni?
konkrétan mire vagy kiváncsi? mert így ebben a formában elég tág kérdés. első körbena felhasználó "nem látja", hogy mi is történik a filerendszeren, tehát "nincs szüksége" róla infóra. persze utána lehet nézni mindenféle progikkal... de a szabad helyen kívül minek?
Hardver támogatás milyen? Pl elvetemültebb dolgok esetében, mint egy régebbi tv-tuner (program alternatíva gondolom van hozzá, csak driver menyire szokott gond lenni)
egyszer betettem a gépbe 2 tévétuner-kártyát. linux alól mindkettőt függetlenül tudtam kezelni. a win nem tudott velük mit kezdeni.
Olvastam hozáértők között, hogy a wlan rakoncátlankodik.. ez mit takar?
egyes chipekhez a gyártók semiféle linuxos támogatást nem adnak. így marad a wines driver felcibálása ndiswrapper-ral, vagy megvárni, mígy egy hozzáértő visszafejti és linux alá alkalmazza a drivert. de az elterjedtebb cuccok mennek.
Win-el a hálózat beállítása mennyire gáz?
a szabványos dolgok nem gázak (ftp, ssh, és hasonlók). wines megosztáshoz meg samba kell, az is megy, csak arról semmit nem tudok mondani.
-
róland
veterán
válasz
daninet #11431 üzenetére
1.) A linuxok kezelik az NTFS és FAT fájlrendszereket. Azonban nem hallottam olyanról, hogy a Windows kezelné az ext2/3 fájlrendszereket.
2.) Nincs sok partíció. Legalább linux és swap partíció van - bár utóbbit kellő mennyiségű RAM mellett nem nagyon használja a linux. Ezen kívül a /home könyvtárat szokták külön partícióra rakni.
3.) Régebbi hardverekkel általában könnyebb a helyzet, mert már elérhető lehet nyílt forrású driver. (De esetleges, nagyon egzotikus hardvereknél rossz a helyzet, míg az általános típusoknál, márkáknál elég jó.)
4.) Leginkább az Atheros alapú WLAN eszközökkel volt baj. Konkrét tapasztalataim nincsenek. Lassan kiforrja magát a drivere és akkor már nem lesznek ilyen gondok.
5.) Erre a kérdésre majd a hozzáértők adnak választ.
-
daninet
veterán
Helló!
Gondolom 100X kérdeztek már ilyet meg írjátok le stb. de segítsetek picit ha van valakinek 1 perce..
Nem sok dolog kell nekem a notebook-omon mert külön gépet használok ezért elgondolkoztam egy ubuntu linux felrakásán.
wubi-val ki is próbáltam persze így a fájljaim nagyrésze nem látszik ugyhogy lehet felrakom rendesen linux partícióra.Hülye kezdő kérdések tömkelege:
Win látja a linux partíciót és fordítva?
Tudnátok a linux partíciók-ról valami kezdőknek való írást adni?
Hardver támogatás milyen? Pl elvetemültebb dolgok esetében, mint egy régebbi tv-tuner (program alternatíva gondolom van hozzá, csak driver menyire szokott gond lenni)
Olvastam hozáértők között, hogy a wlan rakoncátlankodik.. ez mit takar?
Win-el a hálózat beállítása mennyire gáz? -
Poo
senior tag
hali.
esetleg megoldható az h a winfos alatt az ubi particiokat lehessen irni is meg módósitani vagy csak az olvasás a megoldott eddig?
-
cigam
titán
válasz
Rollee #11423 üzenetére
Virtuális meghajtóból? Vagyis bemountoltad az .iso-t, és ezt a meghajtót, mint adatlemezt írtad ki? Mert akkor igen, ez a ökkenő. A fájl menüben válaszd a "Burn Image" opciót, és ott etesd meg vele a .iso fájlt. (Nemtudom melyik verziót használod, de a lényeg, hogy a lemezképet írd ki lemezre)
-
VaZso
senior tag
válasz
Rollee #11416 üzenetére
Bebootolsz az XP CD-ről és valamikor, még a telepítés megkezdése előtt (még mielőtt kiválasztanád, hogy pl. hova szeretnéd telepíteni) lesz egy olyan felirat, hogy Recovery Console-hoz nyomjon egy (ha minden igaz) F2-t.
Ezután bekéri az adminisztrátori jelszódat, meg talán a telepített Wined útvonalát ajánlja fel, majd egy DOS-hoz hasonló felületre kerülsz.
Ezzel nem is nagyon kell törődnöd, csak beírni, hogy fixmbr (vagy ha azt írja, hogy ilyen parancs nincs, akkor mbrfix).Ha megvan, újraindíthatod (próbáld az exit, esetleg reboot parancsot előbb).
Ui: Eredeti XP telepítőn biztosan van ilyen, a módosított, egyéni dolgokon előfordulhat, hogy nincs...
-
fap333
aktív tag
Sziasztok!
Azt szertném megkérdezni, hogy ubuntu alatt hogy lehet megnézni egy proci sSpec számát?
Előre is köszi!
Üdv:
Peti -
Siriusb
veterán
Erre varrjatok gombot: netbook-on kínlódtam wifi-vel, nem akart kapcsolódni. Aztán valamennyire sikerült belőni, de gnome network manager helyett wicd-t raktam fel. Kernel update után - hiába raktam újra wifi drivert - egyszerűen képtelen voltam kapcsolódni bármilyen hálózathoz is. Most gondoltam egyet, visszaraktam a gnome nm-t. Simán kapcsolódom vezeték nélküli hálóhoz.
Pedig már kezdtem játszani a gondolattal, hogy csak windows lesz, mert ott gond nélkül működött.Más: tudom, hogy már olvastam valahol, de most persze nem tudom megtalálni: hogyan tudom bállítani, milyen sorrendben töltődjenek be a sessions-ben lévő progik?
-
Rollee
aktív tag
Igen az xp telepitesenel fagyott meg mikor eloszor ujraindul es elkezdene telepiteni.
A nagyobbik baj az hogy most csak ugy hajlando felallni a randszerem ( nagygepen amin probaltam ezt),hogy radugo az usb-s vinyot,(F12) boot menuben kivalasztom honnan iduljon es megy.
Ha nincs rajta az usb-s vinyo akkor megfagy!!!
Erre otlet? -
Poo
senior tag
válasz
n0_gAboR #11407 üzenetére
Köszönöm a segítséget, nem teljesen tökéletes de már hallgatható minőségeben szólal meg a geniusom.annyi vele a gond még h a hátsók(hangfalpár) nem szolnak bár dvd-vel nem tudtam megnézni mert hirtelen nincs raktáron egysem...de mivel a subom meg az elsők szolnak így már azért másabb mint volt,zenénél mintha azt tapasztalnám h néha így megakadna mintha valami nem lenne tökéletes a lejátszóval meg mikor feljebb tekerem manuálisan a hangot a subon akkor is kicsit furábban megy mint winfos alatt na de ezek már a kisebb problémák....thx még egyszer
-
VaZso
senior tag
válasz
Rollee #11402 üzenetére
Az XP telepítő fagyott meg?
Ubuntut, XP-t vagy mindkettőt akarsz?XP-t más gépen telepítve ált. nem egy egyszerű feladat életrekelteni.
Ha azonos a chipset (ill. IDE vezérlő) a két gépen, akkor elvileg működik. Ezen a nyomon elndulva akár eredményt is el lehet érni (ha rá tudod venni valahogy, hogy szabványos IDE vezérlőt használjon, vagy legalábbis feltegye).
Emellett XP szerintem alapkiépítésben nem bootol USB-ről, mert nem tölti be a hozzá tartozó meghajtókat időben.A Linux előbb el fog indulni USB-ről mint az XP.
Ha szerencséd van, a Grubon sem kell állítani. Ha minden mást lehúzol, akkor szerintem nem nagyon tud a másik gépen nem működő bejegyzést létrehozni.
Egyébként csak annyi az eltérés, hogy a (hdx,y) - ahol x és y egy szám, x a merevlemez sorszáma 0-tól, y a boothoz használt partíció sorszáma 1-től -, szóval pl. a (hd1,y) bejegyzéseket ki kell cserélni (hd0,y)-ra a /boot/grub/menu.lst fileban, a második szám nem változik.Jester01:
"Ha jól látom ubuntu initrd-ről indul és uuid alapján mountol"
A filerendszert valóban uuid alapján mountolja be, de úgy látom, a kernel ill. initrd betöltését (hdx,y) módon kezeli, így ez amolyan félmegoldásnak tűnik, ezt is megcsinálhatnák uuid-vel, hogy ne tudjon bekavarni ilyen helyzetekben...Ami elbizonytalanít, hogy a rendszer az USB-t sdx-ként kezeli, az IDE eszközöket hdx-ként, nem tudom, így esetleg az IDE CD bekavarhat-e hd0-ként... vagy azt nem hd-ként teszi be?
-
ngabor2
nagyúr
hehe... úgy tűnik, a bátyám gépére is kell telepítenem a win mellé egy ubit
mondtam neki, hogy vírusírtót nem fogok neki kergetni, pláne nem warezolni, mert nem értek hozzá. viszont ha lesz net, akkor neki, mint hozzá nem értőnek, nem árt védekezés ezek ellen.
-
n0_gAboR
őstag
GD megoldasa onmagaban nem fog mukodni, at kell allitani a PulseAudio-t hogy kezelje a 6 csatornat.
Nyisd meg a /etc/pulse/daemon.conf-ot, vedd ki a pontosvesszőt a "default-sample-channels" elől, és a sor végén 2 helyett írj 6-ot.
Nalam igy mukodik az 5.1 VLC-bol, Mplayer-bol es Totem-bol is (Audigy 2 ZS-em van).Lehet hogy fog kelleni egy X ujrainditas (ctrl+alt+bkspace, vagy kijelentkezes)
Egyebkent mas hangkartyaknal is elojon ez a gond vagy csak Creative-oknal?
-
Poo
senior tag
Hello.
Egy kis segítség kellene h ubiban(8.4) hogy varázsolhatnék 5.1et vagy legalább a sztereóban mehetne a basszus rész is, egy Creative Audigy SE (SB0570) esem van és ezalatt csak simán 2.0ban mükszik a cucc.nem találtam semmilyen .deb instalt hozzá amivel driver tehetnék fel.köszi előre is.
-
n0_gAboR
őstag
Ubuntu siman elindul ha egyik gepen volt telepitve, es atteszed egy masikba.
Rendszertolton kellhet allitgatni (a winyok sorszama miatt), illetve ha engedelyezve van pl binaris NVIDIA driver az xorg.conf-ban, es ATI gepre teszed.
Opensource drivereknel szinten megy az autodetect, erdemes atrakas elott kikapcsolni a binarist ha ez a helyzet all fenn.
Aktív témák
- Gamer Notebook! Csere-Beszámítás! Asus Tuf F15 FX506H / 11400H / RTX 3050 / 16GB DDR4 / 512 SSD
- Felújított számítógépek számlával, garanciával! Ingyen Foxpost!
- Bomba ár! Acer Aspire A515 - i5-8GEN I 8GB I 128GB SSD I 15,6" FHD I Nvidia 2GB I Cam I W11 I Gari!
- Samsung Galaxy A50 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Thinkpad X230 legenda: i7 CPU, IPS kijelző, 12 GB, dupla SSD, magyar villbill, webcam, fingerprint
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest