Hirdetés
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor Magic8 Pro - bevált recept kölcsönvett hozzávalókkal
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Távozik az Apple vezérigazgatója
- Android szakmai topik
- Xiaomi 13 Pro - szerencsés szám
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
gliskard
senior tag
és az első komolyabb mod – 1TB-os Neo:
https://hackaday.com/2026/04/09/upgrading-a-macbook-neo-using-a-1-tb-iphone-nand-flash/ -
Cassi
őstag
A Geizhals Top 10 notebook pillanatnyilag:
A koporsó+szög híresztelések ellenére lefelé mozognak az árak, mint látszik, már 622 euróért is rendelhető. A kezdeti magyar ár 279 ezer, de már több helyen van 269 ezerért is, és szerintem további csökkenés lesz. Mindenki részt akar a tortából. -
Synthwave
HÁZIGAZDA
válasz
powerage76
üzenetére
Igen, a MacBook Neo koporsójában.
-
AMD Power
titán
Lassan én is belépek a klubba vele.
-
gliskard
senior tag
Ha nincs a Neo lehet sose vesz apple laptopot.
valószínűleg az Apple is egyfajta 'kapudrog'-nak szánta.btw – nekem a céges MBP mellett ipad air-em van, ha azt cserélni kell, akkor valószínűleg nekem is neo-m lesz, mert hétköznapi dolgokra elég és sok esetben praktikusabb mint az ipad air.
-
vadkörte
addikt
Az elő találkozásom a macOS-el eléggé sarkosra sikerült. Szívem szerint felgyújtottam volna a gépet, csak ismerősöm nem lett volna nagyon boldog (12"-es MacBook volt). Az égvilágon semmit sem tudtam rajt használni. Elkezdtem linuxozni (közben volt pár komoly kurvaanyázás) és amikor Mac-re váltottam az első perctől kezdve lényegében készségszinten tudtam használni.
Windows oldalrol is van mar alternativa.
Bizony. Kíváncsiságból rájuk kerestem és igen komoly gépek jöttek szembe.
-
mhydas99
őstag
Pont arra celzok, hogy aki a rendszer idegensege miatt nem valt Macbookra, azoknak is van mar jo alternativa. Mert lassuk be, ezeknel a gepeknel leginkbb az fogja meg a vevot, hogy halkak, alig melegszenek es kibirnak egy napot aksirol. Oke nyilvan az anyaghasznalat es design is szamit. Windows oldalrol is van mar alternativa. Raadasul nyugatabbra 3-500 eurokert ontik most a piacra az 1-2 eves modelleket, mert nem vette senki. Csak azota mar nem kicsit javult a support.
-
vadkörte
addikt
...ha valakinek van otthon Mac minije es utra kell neki egy Apple noti, amin komoly dolgokat nem csinal, mert arra ott az otthoni Mini, annak a Neo a tokeletes gep.
Halkan feltenném a kezem. Nekem pont ilyen célra van a jelenlegi linux-os HP EliteBook-om is (mondjuk "dolgozok" is róla pl. előadásokat tartok) amit lassan nem ártana lecserélni, bár tökéletesen kielégíti az igényeim, de mégiscsak elmúlt 10 éves és bármennyire is jó a linux, elég nehezen illeszthető az almás ökoszisztémába.
#31 mhydas99
Csak van rajtuk egy rusnya Win11
illetve sok app még mindig csak AMD64-ben készül, ARM portja nincs. Terjedni fognak és kell is.
Valamint mondhatod annak aki MacBook-ot akar, hogy vegyen ARM-os Win11-es Asus-t, Acer-t, stb... Ha még fizetnének is neki, akkor sem fogja azt választani. És ez nem elvakultság, vagy fanatizmus. -
mhydas99
őstag
Hozzateszem az ujabb Snapdragonos Wndows AI laptopok masfelszer addig birjak aksirol, mint a Macbookok, hasonloan erosek,sot akar alazzak is az uj m5-ot es mindent kepesek nativ ARM64-en futtatni. A legfontosabb appokra mar van atirat.
Szoval azok is teljesen eletkepes meegoldasok, csak mindenki agyaba beleegtek a 3-4 evvel ezelotti rossz SD laptopok... -
Pano
veterán
Nekem kollégám vette magának hurcibálós, másodlagos gépnek. Netezik, e-mailezik, dokumentumokat csinál rajta, meg meetingekbe ugrálgat. Imádja, hogy eddig minden egyes munkanapot kibírt.
Azt vette észre magán, hogy már egyre többször magához veszi nkább a Neo-t és nem ül le a fő PC-je elé. Pedig nagyon nem erre a célra vette de így is nagyon jól elvan vele.
Vele már biztos nyert az Apple, mert ha egyszer esetleg ki is növi biztos fel fog váltani egy magasabb kategóriás macbookra valamikor. Ha nincs a Neo lehet sose vesz apple laptopot. -
mhydas99
őstag
Utolso esetnel kb. semmi ertelme, mivel arban ugyanaz, mint a Mac M4 Mini, ami nem kicsit erosebb, cserebe az sem hordozhato...
Ez inkabb csak szemleltetes ilyenkor...
De amugy ha valakinek van otthon Mac minije es utra kell neki egy Apple noti, amin komoly dolgokat nem csinal, mert arra ott az otthoni Mini, annak a Neo a tokeletes gep. -
gliskard
senior tag
Lányomnak vettem a nagyobbik neo-t és az elmúlt 1,5 hét alapján nem melegszik jobban mint az én MBP-m.
Neo az átlag felhasználóknak készült, aki (nagyon kisarkítva) inkább szín alapján választ és nem érdekli a technikai 'halandzsa'. Nagy valószínűséggel a vásárlóknak csak kis százaléka annyira 'hozzáértő' mint a PH fórumózok, így ők vidáman elvannak a Neo-val, mert hozza azt amit amit az alap ipad tud, csak egy kicsit jobban. -
Karolac
csendes tag
A neten keringő "hackelések" három fő kategóriába sorolhatók, mindegyik más szintű megoldást kínál:
1) A "2-3 ezer forintos" alap mod (Thermal Pad).
Módszer: Egy 1,5 mm-es szilikon hővezető lapot tesznek a processzor és az alsó alumínium fedél közé.
Eredmény: A ház alsó része hűtőbordaként funkcionál. Ez fenntartható módon hoz kb. 10-20%-os teljesítménynövekedést, mert a chip lassabban éri el a 105°C-os korlátot.
Hátrány: A laptop alja érezhetően forróbb lesz, ami ölben tartva kényelmetlen lehet.
2) A profibb "Copper Shim" (Rézlapos) mod.
Módszer: A gyári grafén lapot eltávolítják, és minőségi hővezető pasztával egy vékony rézlapot, majd arra a hővezető lapot helyezik.
Eredmény: Hatékonyabb hőátadás, stabilabb 60 FPS közeli értékek olyan játékokban, ahol a gyári érték 30 FPS körül mozog.
Hátrány: A laptop alja érezhetően melegebbé válik, bár kevésbbé mint az első esetben.
3) A "Hardcore" megoldás: Vízhűtés és Peltier.
Módszer: Külső, mágneses úton rögzíthető Peltier-elemes folyadékhűtőt csatlakoztatnak a hátlapra.
Eredmény: Brutális hőmérséklet-csökkenés (akár 30°C-kal hidegebb chip) és közel dupla FPS játékok alatt.
Hátrány: Elvész a hordozhatóság, és a gép "cumisüvegre" (külső hűtőegységre) van kötve. -
gliskard
senior tag
Lehet, hogy az Apple kicsit másként gondolkodik...
A Neo árazása és elnevezése alapján az ipad+magickeyboard vásárlók a célcsoport, mert az usa-ban $96 olcsóbb a 256Gb-os Neo mint az 256 Gb-os iPad+Magickeyboard és ugyan ennél csak $4-ral drágább az 512Gb-os Neo.
Továbbá árazás és teljesítmény szempontjából van egy szándékos és jól látható 'gap' a Neo és a legkisebb MB Air között. Az Apple eddigi termék stratégiája alapján előbb az MB Air-t fogják feljebb léptetni és majd csak az után lesz Neo upgrade, de azt hozzákötik az alap ipad-hez mind árban, mind teljesítményben (kb. mint most)
Azt sem kellene elfelejteni, hogy az Apple egy vertikális vállalat szemben a többi telefon, notebook, PC, stb. gyártóval akik 'csak' horizontálisak. Ezért a Neo sem csak egy HW, hanem része az Apple ökoszisztémának is ami a szolgáltatásokon keresztül extra bevételt is generálhat és további HW vásárlásokat ösztönözhet. -
Karolac
csendes tag
Sorry, miről beszélsz? videók és tesztek azért nem a „túlmelegedésről” beszélnek, mert az Apple rendszere szoftveresen nagyon szigorúan védi magát: amint elérne egy kritikus pontot, egyszerűen visszaveszi a teljesítményt. A Neo-s videókat megtekintve nem a túlmelegedésről fecsegnek, hanem arról, hogy egy 2-3 ezer Ft-os hővezető lap elhelyezésével esetében a házilag behelyezett hővezető lapok (thermal pad-ek) elsődleges előnye a hőmérséklet csökkenése mellett a fenntarthatóbb és magasabb teljesítmény.
-
cog777
őstag
Ami valszeg az atlag felhasznalot nem erdekli mert a proci ugy is visszaveszi a teljesitmenyt, a haznak meg nem adja at azt a hot es nem kellemetlen a felhasznalonak.
Megjegyzem, ez lett volna az alap normalis megoldas wintel notebookeknal is. Lama megoldas amikor a turbo boost miatt 105 fokos intel procim a billentyuzetet felmelegitette ugy hogy egette a kezem, 105 fokot elervevissza vette az orajelet ahogy elvart lennelekapcsolt a gep. Fck. Apple megoldasa meg mindig 100x jobb legalabbis nekem.
(Miota Macbookra air-re valtottam, elvezem a 25 fok idle es 80fok max homersekletu venti mentes gepet.) -
Razzul
őstag
A MacBook Neo az A18 Pro-val van szerelve. A Neo 2 előre láthatólag az A19 Pro-val lesz szerelve, mivel a sima A19 még az A18 Pro teljesítményét sem éri el, tehát az nem lenne előrelépés. Az A19 Pro-ból viszont nincs 8 GB RAM-al szerelt változat.
De ha direkt nem akarod érteni akkor nincs értelme. Ennél jobban már hadd ne rágjam a szádba.
-
DopeBob
addikt
Csökkenti a teljesítményét, szóval a noti magának nem árt vele. Amire szánták, ott az esetek 99,9%-ban nem lesz ebből probléma. Van rá tucatnyi videó már, hogy betesznek egy kis hővezető lapot a chip és a ház közé, és ugrásszerűen nő is a teljesítmény, viszont nagyon szigorúan szabályozva van, hogy a készülékház hány fokra melegedhet, így már nem lenne szabványos. Aktív hűtést pedig nem akartak.
-
joey04
titán
Nem meglepő, nagyon jó vétel. Az Apple legjobban sikerült terméke hosszú évek óta.
-
-
powerage76
tag
A fényes siker is lehet szög a koporsóban: gondban a MacBook Neo gyártása
Az apple a selejtes alkatrészekből csinált egy új terméket ami akkora siker lett, hogy kifogytak az alkatrészből és nem tudnak eleget gyártani. Szög a koporsóban, ja. -
mhydas99
őstag
Tulmelegedes? Ja...gondolom a videok meg ar/eetek arany miatt egybol mindenki elkezdte nem ugy hasznalni, ahogy kellene, hanem a belet is kihajtva. Persze hogy melegszik ugy. El lett mondva, ez teljesen atlagos, nem 4K videoszerkesztos gep. Lehet azokra is hasznalni HEBE-HOBA, de nem arra van tervezve. Aki ezt nem fogja fel az tonkrevagja majd a gepet es caodalkozik...
Olyan ez mint 30 eve, mikor megvettek az olcso celeronos gepeket az emberek es szettuningoltak, hogy felerjwn a pentiumhoz... -
mhydas99
őstag
A selejtes procik eladasa egyertelmu uzlet az Applenek. Siman kiadjak 8 gigaval az ujat is. Sima iPhonok sem valtottak 120 Hz kijelzore hosszu evekig. Sot OLED-re is sokaig tartott. Nem, nem fognak. Habar az elmult masfel evben ugy tunik, elkezdtek nagyon jo ar-ertek aranyu keszulekeket kiadni, bar ez jnkabb a konkurencia megdragulasa miatt alakulhatott igy. Attol meg teny.
Most az megy, ahogy en latom, hogy a kevesebb penzu, jellemzoen nem amerikai vasarlokat akarjak attetelni az Apple okoszisztemara es ha mar ott lesznek egy 17e, 17 vagy Neo miatt, akkor majd ugyis felfele valtanak.
Jelenleg meg ugy elszalltak a RAM meg SSD arak, hogy a konkurensek is visszavesznek, maradnak kozepkategoriaban es felette a 16GB RAM megoldasok, belepon meg 8. Applenek ez nagyon jol jon. -
-
Razzul
őstag
Én viszont biztos vagyok benne. Az A18 8GB RAM-al szerelt, onnan a következő lépés pedig az A19 amiben pedig 12GB RAM van. Új chip skew-t pedig csak azért nem fognak tervezni és legyártatni, hogy egy kicsivel több MB Air fogyjon.
Ellenben gondolom a binnelt A19 chipek már hegyekben állnak és várják a sorsukat. Ez konkrétan ingyen pénz az Applenek.
-
mhydas99
őstag
Majd ha megjelentetik a 12GB-os uj chipes verziot, az nem 280 ezren, hanem majd 350 ezren fog nyitni.
Oszinten szolva nem vagyok benne biztos, hogy a kovetkezo generacio mar 12GB RAM-mal jon, plane most. Ha 8 GB-tal adjak ki erosebb chippel meg alaparon beepitett TouchID-val 350 ezerert, azt is leraboljak majd. 12 giga meg a kovetkezoben sem lesz, plane hogy kannibalizalna mar erosen az Airt akkor. -
AxBattler
félisten
Valószínűleg. Ez volt a DEMO széria, tesztelték a piacot, sikerrel.
Jöjjön, 12GB RAM-al várós!Igazából a belépő modellek megjelenésével (17e, Neo) felmerült bennem is, hogy Apple vonalra váltok: tele a hócipőm W11-es hercehurcával, növekvő hardverárakkal, buherálással, stb. Túl sok szabadidőm megy erre az egészre, elég lenne egy stabil, basic rendszer.
-
mhydas99
őstag
Nem gyartanak majd tobbet es hamarosan kiszorodik a raktarkeszlet. Nem sokkal kesobb meg bejelentik a Neo 2-t mar dragabb aron es tobb RAM-mal, ujabb procival. Csak a szokasos Apple strategia.
-
Razzul
őstag
A MacBook Neo előnye épp az árában rejlik, így nem hiszem hogy árat emelnének a cikkben szereplő gondok, kérdőjelek miatt. Nyereségük valószínűleg így is lesz rajta.
Viszont ha marad a RAM apokalipszis és a chiphiány akkor következő szériánál már esélyesebb a drágulás.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lenovo Thinkpad L490,HD,14",i5-8365U,8GB DDR4,256GB SSD,WIN11
- ASUS ROG Zephyrus G15 (2022) Ryzen 7 6800HS / RTX 3060 / 40 GB RAM / 1 TB SSD / QHD 165 Hz
- Apple Macbook Pro 14 M4 Pro eladó! 24/512GB 12C/16C, 100%/83Ciklus Apple Care+ 2027.03.10-ig
- Apple Macbook Pro 14 M3 8/512GB 8C/10C 83 ciklus/100% eladó! Patika, 12 hónap bolti garancia!
- Apple Macbook Air 2020 i5/8/256GB 687 ciklus, 12 hónap garancia
- Honor 400 Lite / 8/256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Intel Core i3-8100/ i5-9500 / i7-8700 / i7-9700 /i5-10500T /i7-10700 processzorok- számla, garancia
- Lenovo Thinkpad E595 Ryzen 5 3500U, Radeon Vega 8, 8-16GB RAM, SSD, jó akku, számla, gar
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 5050 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z270M i7 7700 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Zalman S2 TG ADATA 650W
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest