Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Agyzuzo

addikt

válasz ollie #31611 üzenetére

Koppanás szerintem már most is van, sőt, ennek egyéb más konzekvenciái is lesznek/vannak. Az ember elkényelmesedik, az agya sokkal kevésbé lesz fogékony/képes a tanulásra. Meggyőződésem, hogy a nyelvtanulás rengeteg más készséget is fejleszt. Nagyon elmentünk sajnos abba az irányba hogy "majdaguglimegmondjalefordítja". Elhiszem, hogy erre reális és nagy igény van, de kicsit olyan, mintha ezzel tudatosan le akarnák rombolni az emberekben az összes motivációt a tanulásra. Mert egyszerűbb felülírni pár file-t, mint nekiállni szótárazgatni, meg nyelveket tanulni. Én pár éve azért szoktam le a moziba járásról is, mert egészen konkrétan egy mozi van Bp-en (MOM Park), ahol eredeti nyelven meg tudnám nézni az adott filmet (nem sznobizmusból, hanem mert egyrészt az angol tudásom ezt lehetővé teszi másrészt meg mert az eredeti hangkeverés minden esetben jobb, mint a szinkronos), az meg nekem nagyon kiesik. Hiába van tele a média azzal, hogy mennyire le vagyunk maradva nyelvtudás szintjén, ha közben meg egyre kevesebb helyen vagy rákényszerítve, hogy használd az angolt (itt Magyarországon, egy teljesen átlagos embert alapul véve). Úgyhogy itt is csak azt tudom mindenkinek javasolni, hogy ha teheti, ne erőltesse telepítésnél a Magyart, legyen meg benne a kellő alázat és igenis ugorjon neki, ha már egy kis nyelvtudás ráragad játék közben, már megérte.

kovsol: ugye-ugye. :) Én rengeteg kifejezést tanultam meg így, meg aminek nem értettem a pontos nyelvtani szabályát, csak úgy használom, mert a "native speaker"-ek is úgy használják. :)

Új hozzászólás Aktív témák