- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Ennyibe kerülhet a Xiaomi Watch S4 európai változata
- Xiaomi Watch 2 Pro - oké, Google, itt vagyunk mi is
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Milyen okostelefont vegyek?
- Motorola Moto G84 - színes egyéniség
- Apple iPhone SE - se vele, se nélküle
- One mobilszolgáltatások
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Telekom mobilszolgáltatások
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
#95904256 #5253 üzenetére
A 2034-re tervezett L3 program az Einstein-féle általános relativitáselmélet által megjósolt gravitációs hullámokat, a téridő görbületének apró, hullámszerű változásait szeretné vizsgálni. Számos közvetett bizonyítékunk van már a gravitációs hullámok létezésére, de közvetlen kimutatásuk egyelőre még várat magára. A világegyetem legígéretesebb gravitációshullám-forrásai nagy sebességgel mozgó, igen nagy tömegű égitestek, például összeolvadás előtt álló, egymás körül keringő fekete lyukak lehetnek. A gravitációs hullámok kutatása a jövőben egy teljesen új, az elektromágneses hullámoktól független módot adhat a világegyetem kutatására.
forrás: www.urvilag.hu
-
P.H.
senior tag
válasz
#95904256 #4806 üzenetére
Érdemes hozzátenni ezt és ezt is.
(Kiss Lászlónál hallgattam anno egy félév csillagászatot egyetemen, rendkívül jó előadó és kimondott célja a csillagászat érthető népszerűsítése laikus körökben; 3-4 éve az exobolygók felé fordult a figyelme, amikor még kevesbé volt népszerű a téma; nem lennék meglepve, ha a tudósító a jelenlegi csapatából került volna ki).Ha azt vesszük, hogy a Kepler meghosszabbításának - nemhivatalos - bejelentése legalább két évet jelent (ami máris 5 év fölé viszi az üzemidejét), és mivel a ráirányuló médiafigyelem is jót tesz a NASA-nak, akkor majdani következő meghosszabbítása - ha maga az eszköz is bírja - megint legalább két évet fog jelenteni, akkor már a 7 évet is eléri; ráadásul kiépül a megfelelő földi ellenőrző infrastruktúra is mellé.
Ez így megfelelően olcsó is lenne, mivel ok (legalábbis publikus ok) egyelőre nincs a lecserélésére, mivel az látszik, hogy a továbbfejlesztése ill. utóda kifejlesztése helyett inkább a minél tovább üzembentartása is elérheti a kitűzött célt.
-
C0d3r
addikt
válasz
#95904256 #4765 üzenetére
Köszönöm az infót, ezek szerint túlságosan optimista voltam.
Ami a GPU beállítását illeti, eddig Milkyway-en láttam erre lehetőséget.
"Amount of concurrent blocks(NVIDIA GPUs Only)
Higher values lead to shorter completion times at the expense of interface lag (1 .. 50000, default is 128)"Valószínűleg az újabb BOINC szerver verziókba került bele, amire Einstein-esek még nem frissítettek.
Tehát erre megoldást perpillanat nem tudok sajnos. -
C0d3r
addikt
válasz
#95904256 #4762 üzenetére
Ennyire nálam nem létkérdés a dolog, GPU elszámolgatja a BRP csomagokat, CPU pedig a GW-ket. Gamma-ray korábban letiltásra került mert GW S6 még ~90 napig biztosítani fogja a munkát a processzor számára (CPU idő minek legyen ennyire szétdarabolva 2 projektre), másodsorban pedig az alacsony kreditek miatt, bár ez utóbbit elvileg már javították.
Kár, hogy GW-re nem csináltak GPU-s alkalmazást, pikk-pakk le lehetne darálni azt a kevéske 3,3 millió hátralévő csomagot.
-
C0d3r
addikt
válasz
#95904256 #4760 üzenetére
Tényleg, az fel se tűnt.
Amúgy mennyire foglalkozol még az Einstein projekttel? Korábban egy listán mintha láttam volna, hogy az alkalmazások fejlesztésében részt veszel.És ha már Einstein: BRP4-es csomagok másnak is veszett lassan töltődnek le (10-15 KB/s, már ha egyáltalán jön)?
-
DRB
senior tag
válasz
#95904256 #4746 üzenetére
A legrövidebb út is több mint ezer kilométer [link] vagy [link]. És igen ~28K oda(ha mondjuk 6,5-öt eszik az autód), de valahogy vissza is kell jönni.
Ha a rövidebb úton akarsz menni, ami ~ 170 kilométerrel rövidebb, akkor 3 pálya matricát kell venni, ráadásul a Cseh elég drága(11,50 € ) és még elég gáz is arra menni, van egy-két tré szakasz. Ha a hosszabb úton mész, ami egyébként sokkal jobb, sőt gyorsabb is ideális esetben, és csak két matrica kell. Tehát a rövidebb út: ~27800 Ft + 1650 Ft + 8 € + 11,50 €, a hosszabb: ~32500 Ft + 1650 Ft + 7,90 €, a benzin 415 Ft-al számolva(nálunk ~392 Ft, a németeknél 1.58 € körül, kb. 435 Ft) ez csak oda, mondjuk visszafelé a pályadíjakat nem kell számolni, persze ez attól is függ meddig maradsz.
Bár ha fizetik akkor aztán oly mindegy, ha nekem fizették volna én mentem volna mit a szélvész, még ha töröm is a szakmai angolt. -
Nimrod
addikt
válasz
#95904256 #4671 üzenetére
Köszi, így más sok minden lett világos.
Az LHC a honlapjuk szerint május óta parkol.
Seti és LHC-nél csatlakoztam is a PH-s csapatba, Enigmánál úgy láttam nincs ilyen. Nem mintha érteném miért is jó nekem a sok kredit...Tárhelyet hogy érdemes beállítani? Egyedül az Enigmánál láttam, hogy nagyon kicsi igényű, 1-2 mega tárhellyel bőven elvan tapasztalataim szerint.
Seti-nél mi a helyzet ebből a szempontból? Emlékeim szerint régen szeretett sok tárhelyet foglalni, már az akkori viszonyokhoz képest.A részletes statiknál még azt vettem észre, hogy a netbookon szépen küldi is a jelentéseket, de az asztali gépen mintha befagyott volna. Csinálja pedig, igaz lassan, meg van kész csomagom is, de szinkronizálással sem küldi el.
Várjam meg esetleg amíg feldolgozza a mostani csomagot és utána hátha helyreáll, vagy töröljem az összes futó projektet az asztali gépen?
-
válasz
#95904256 #4524 üzenetére
Nekem is volt már ilyen. Csodálkoztam, hogy kétszer is ugyanaz az oldal jött be (ugyanolyan értékekkel); így jobban megnéztem a két kapott csomagot. Ekkor láttam, hogy ugyanazt a csomagot kaptam meg kétszer.
Úgy tűnik, még egy alapvető ellenőrzés sincs (már) a szerverben... (Lehet, ennyire kevesen dolgoznak a projekten?) -
C0d3r
addikt
válasz
#95904256 #4519 üzenetére
Értem, mondjuk egyet is értek veled. Nekem is Einstein fut most már csak azért is, mert közelebb áll a szívemhez az űrkutatás, mint a matekozás.
Illetve a projekt vezetőinek hozzáállása is jelentős mértékű nálam, hogy melyik projektben veszek részt. És gondolom mondani se kell, a kettő közül melyiknél jobb. -
válasz
#95904256 #4505 üzenetére
Elvileg a gmail képes lenne ennél nagyobb fájlt is fogadni (sőt, gyakorlatilag kaptam is már 10MB felettit is), de úgy tűnik, most valamiért visszadobta teljesen a szerver (a spam mappában sem volt semmi).
Ha van kedved próbálkozni, akkor az adataimnál lévő e-mail cím azonosítóját a t-online.hu domainnel kipróbálva már akár jó is lehet, ha a gmail valamiért 'hülyéskedik'. Ha az sem, akkor nem tudom - majd reggel lehet lesz valami jó megoldásom erre is... -
törölt tag
válasz
#95904256 #4495 üzenetére
Sikerült kisilabizálnom, hogy mit és hogyan csinál a SZTAKI keresőprogramja. Kiderült, hogy az osztásnál nem lényeges az LSB probléma. Az osztást azért végzi a program, hogy kordában tartsa a kitevőket. Ezt megkerülni nem lehet, de az An=Xn/K helyettesíthető k=1/K; An=Xn*k végrehajtással. Vagyis osztás helyett lehet használi a gyorsabb szorzás műveletet. Ez önmagában olyan 20-30%-os gyorsulást eredményez, de kombinálva némi regiszter és verem optimalizációval olyan 80-90% is elérhető.
-
Kinder
senior tag
válasz
#95904256 #4413 üzenetére
kár
a 280GTX bár eszement gyors volt, sajnos kb óránként elszállt, restartolt a gép.
hőmérséklet max 70 fokos volt seti alatt, amúgy 3d-s tesztprogrammal hibátlan 24! óráig is, ekkor 95 fokon elvolt végig.
szóval megváltam tőle, most egy ati van helyette, ennyire azért nem izgat a kreditszerzés, marad a jó öreg cpu számolás. -
Sly-1
tag
válasz
#95904256 #4359 üzenetére
Igen jol emlekszel. Csak az ilyen se eleje, se vege meretu csomagokat ad.
Az "akarmi mas" alatt arra gondoltam, hogy ami infot ossze gyujtenek, abba csak van valami informacio, ami hasznos lehetne. (zaj, hatersugarzas)
NASA ugy adot tamogatast, hogy valami munkat el kellet vegeznie a SETI-nek. (De tenyleg nem mondok semit, mert nem talalom a cikket, igy nem akarok hulyeseget beszelni.)
-
Sly-1
tag
válasz
#95904256 #4357 üzenetére
Vagom en!!
Nem is arra gondoltam, hogy egy uj vilagott talalunk (foleg nem ilyen rovid ido alatt), de azert meg is csak elofordulhat valami abban az adatban, amit ellenorzunk. Nem az uj civilizaciora gondoltam elsosorban, hanem akarmi masra. Hihetetlennek tunik, hogy nincs bene semi hasznos sem. Mintha csendet halgatnank egyfolytaban.
Arrol nem is beszelve, hogy a NASA-nak is neha ellenorzunk ezt azt. (Legalabbis az egyik benfentes kotyogta el a forumon. Nem emlekszem pontosan mit irt le benne, igy inkabb nem mondok semit. kb 2 honapja olvastam.)
Ja es az elozo hozza szolasomnal, a UK-s urget kell nezni a link alatt.
-
P.H.
senior tag
válasz
#95904256 #4338 üzenetére
Ez egy első stepping-es Nehalem Xeon + az AAJ68 jelzésű bug, 5570 és - a Core i7 topikban említett - 5560 típusok ismertek.
AAJ68 CPUID Instruction Returns Incorrect Brand String
When a CPUID instruction is executed with EAX = 80000002H, 80000003H and 80000004H, the return values contain the brand string Intel(R) Core(TM) CPU when it should have Intel(R) Core(TM) i7 CPU. In addition, the processor number will be incorrect. The return value will be will have have an additional zero between the processor number and the @ symbol (for example: Intel(R) Core(TM) CPU nnn0 @ x.xx GHz where nnn is a processor number and x.xx is the frequency).
-
-
válasz
#95904256 #4305 üzenetére
Ebben mondjuk igazad van...
De mi van akkor, ha -mint azt a SZTAKI fórumán írta valaki- lejön 400db csomag, amit biztosan nem fog a jelentési határidő előtt megcsinálni a gép? Előre eldobod, hogy más is hozzájusson és csinálhassa, vagy kivársz, hátha mégis meg tudod Te is csinálni?
Meg persze ismét előjön az a kérdés is, hogy mi lesz azokal, akik csak letöltötték, és a mérete miatt nem is fogják kiszámoltatni (meg azokkal, akik azt látják, hogy már valaki eldobta a csomagot, akkor Ő is eldobja)? Hiszen ha eléri a keretet az eldobók és ki nem számolók száma, utána már nem is veszik figyelembe az általad elvégzett számításokat, valamint nem is adnak érte kreditet (lásd a 11. - 12. dimenzió váltásnál előjövő esetek).
Szóval én inkább a kisebb csomagoknak örülök, mert ha bármi történik (esetleg lesz most is ellenőrzőpont-hiba), akkor kisebb veszteségnek élem meg egy kis csomag 'elvesztését', nem kiszámolását, vagy 'felesleges' kiszámolását (pláne egy ilyen projektnél, ahol nem tudnak gyorsan lépni egy-egy hiba esetén).
Legfeljebb segítek egyszerre több projektben, így nem okoz gondot a napi 100/CPU-s limit.Ja, és ahol én járok:
1. csomag - 26óra 50perc, 11,4%
2. csomag - 18óra 15perc, 38,3%.
(Inkább kifuttatom előbb a többi projektet, és csak utána fogok nekiesni az összes SZTAKI-s csomagnak - már nincs sok, csak 5 SETI csomag, meg egy Einstein-es 3,5órás része; az 5 SZTAKI-s mellett.) -
válasz
#95904256 #4297 üzenetére
Azért lehetett érteni a kérdést.
Szerintem lesz új program, mivel eddig minden váltásnál volt 'search' verzióváltás is (legalábbis úgy emlékszem). De aztán lehet, hogy nem lesz igazam; majd meglátjuk.
Mindenesetre most még azok a csomagok vannak kiküldések alatt, amiknél egy-két gép nem számolta ki időben az eredményt. Legalábbis nálunk 3 gépen eddig egy csomag jött le, és az is azért, mert 4-én (vagyis tegnap) lejárt a lejelentési határidő, de azt az egy csomagot két gép nem számolta ki. Vagyis szerintme jövő hét előtt még nem igazán lehet várni a 13. dimenzióbeli csomagok elindulását (mivel ma még szinte biztosan nem indul el, hétvégén meg nem hiszem, hogy ezért végeznének plusz munkát - már ha addig minden jelenlegi csomag befejeződik).
-
concret_hp
addikt
válasz
#95904256 #4258 üzenetére
nagy nehezen sikerült feltöltenem az elkészült csomagokat, de újat nem kapok.
sztaki hasonlóképp, úgyhogy most a rosetta megy.
ötlet hoyg mit csináljak az einsteinnel? úgy nézem majdnem minden szerver megy most.Joci10:simán csak törölni kell vagy az eredetire visszaállítani? a power applikációkkal nem is mennek az új csomagok?
-
válasz
#95904256 #4262 üzenetére
Gondolom, a Windows-ból veszi a nyelvi vagy az ország beállításokat (esetleg maga a Windows verziójának nyelvét), és ennek megfelelően választja hozzá a honlap nyelvi beállításait, és olvassa be az esetleges fordítást is. Ez valószínűleg egy részleges fordítás, ami nem biztos, hogy a fordító 'hibája'. Sajnos, a BOINC-hoz sem adnak 'teljes' honosítható verziót; ami a legújabb, abból is hiányzik pár elem, 'látatlanban' meg nehéz fordítani. Példának említeném meg az "Advanced" (Haladó) menürészen belül a "Retry Communications" menüelemet, amit nem tartalmaz a hivatalos angol fordítási fájl sem, így a BOINC magyarításban sem szerepel.
-
P.H.
senior tag
válasz
#95904256 #4262 üzenetére
Seti-től kaptam most 20 új csomagot, úgy néz ki, megvan a vésztartalék szűkösebb időkre
Lehet pár gyors kérdésem?
1. Az Einstein-könyvtáram 600 MB-os, gyanítom, nem törli a korábbi grid file-okat (évek óta és több újratelepítés után is ez a munkamappa, pl. h1_1066.05_S5R3 és l1_0377.40_S5R2 típusú ~3 MB file-okkal van tele. Fogja ezeket automatikusan törölni valaha, vagy kézzel kellene?
2. A BOINC (6.2.14 x64) Messages szerint:
Processor features: fpu tsc pae nx sse sse2
Tehát SSE3-at nem lát (innen van a Seti kliens, az eredményekből úgy tűnik, ez viszont használja). Van vagy lesz ebből a későbbiekben hátrányom, ha a BOINC nem jól detektálja az utasításkészletet? (Erre utalva)3. Task Manager szerint az Einstein-kliensek induláskor egy ideje 700 MB, mostmár kb. 1 GB adatot olvasnak be (I/O Read Bytes, ez elméletileg a process readfile() hívásainak méretparamétereit összegzi). Ennek mi a magyarázata?
-
P.H.
senior tag
válasz
#95904256 #4260 üzenetére
Ha van valami módszered arra, hogyan lehet visszaállítani angolra, írd le pls. Falra mászok a magyar szövegektől, és a magyarításoktól úgy általában, de ez a vegyes angol-magyar még rosszabb
Szerencsére ma jött megint pár napnyi csomag (látom, neked is), de tegnap este kifogytam, tehát újra megy a Seti is, amíg nem rendeződik a helyzet.
Illetve menne, de "Scheduler request succeeded: got 0 new tasks" van ott is, szinte folyamatosan (összesen 8 csomagot kaptam ma napközben). Ez normális? -
-
-
-
Kinder
senior tag
válasz
#95904256 #4239 üzenetére
köszi!
nekem q6600 van, de csak 50%-t engedélyezek neki Seti alatt ( azért ne fogyasszon ki a világból...
), és most olyan 2400 credit / nap jön be.
csak 3.000 MHz-en megy alapfeszültségen, szóval nincs rommá tuningolva.
De lehet, hogy majd beruházok egy 9300 vagy 9450-be, már csak az alacsonyabb fogyasztás miatt. -
P.H.
senior tag
válasz
#95904256 #4223 üzenetére
Ha csak a 4.36-os app van a könyvtárban, akkor elég az appinfo.xml-t törölni, vagy inkább Reset Project kellene, hogy automatice letöltse majd az első S5R4-es csomagokhoz azt, ami kell?
Fog párhuzamosan menni az S5R3 és S5R4 csomagok küldése, vagy most teljesen kifut először az S5R3?
Csütörtöktől vasárnapig nem leszek itthon, ezért kérdem. -
-
válasz
#95904256 #4196 üzenetére
Üdv!
Elvileg próbálkozások már voltak (tavaly év végén indult projekt: [link]; és a SETI fórumában/üzenőfalán is akad ilyen téma: [link]), de még nem megbízhatóak (nem működik mindenhol), de ahol működött, ott is többszörös gyorsulás volt. Mindenesetre eddig csak NVIDIA kártyáihoz láttam ilyen jellegű kezdeményezéseket (a CUDA-nak köszönhetően), de ott is inkább csak a 8-9-es generáción működött, ahogy működött.
Vagyis próbálkozás(ok) akad(nak), de végleges és biztos eredmények még nincsenek (vagy legalábbis még elkerülte a figyelmemet).
-
törölt tag
válasz
#95904256 #4193 üzenetére
Hír: Keressük őket az ekliptika síkjában?
Ez a hír tkp. ha röviden is de azt taglalja hogy az ekliptika síkjában keresni nem feltétlenül jelent előnyt. Hm... Szerintem a hatékonyság növelése érdekében igenis célszerű lenne koncentrálni az erőforrásokat a legvalószínűbb "felbukkanási" zónákra. Aztán majd idővel úgyis lesz olyan technikák ami még nagyobb térrész átkutatására alkalmas...
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- VR topik
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Windows 11
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Steam Deck
- Android másképp: Lineage OS és társai
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad 40AS USB-C docking station (akár 3x4K felbontás)
- AKCIÓ! "ÚJ" Microsoft Surface 5 13,5 notebook - i5 1235U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe IGP 27% áfa
- DELL Precision 7540 - Intel Core i9-9980HK, RTX 3000 (nagyon erős GPU-val)
- Dell és HP szerver HDD caddy keretek, adapterek. Több száz darab készleten, szállítás akár másnapra
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest