- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- Fotók, videók mobillal
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Telekom mobilszolgáltatások
- Vivo V40 5G - az első benyomás fontos
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Yettel topik
- Brutál akkuval érkeztek az Ulefone X16 modellek
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- iPhone topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ric4m0nd
aktív tag
Létezett! Egy német programozó készítette el és használták is addig, amíg reklamációk érkeztek nagyvállalatoktól. Ezután leállította a portable projektet a Berkeley vezetése.
A jóemberek ugyanis elkezdték telepíteni mindenféle céges gépre, szerverre, ami után megnőtt az áramfelvétel, laggoltak gépek, hálózat stb. Marad a telepítős változat, amihez rendszergazdai jogosultság kell, ha nem saját gépre telepíted ill. ha nem te vagy az admin.
-
havri1
félisten
Ha belegondolok, hogy 4 magot küldi maxon, az nem kis melegedés. Ezeket a procikat szerintem nem arra tervezték, hogy állandóan maxon menjen. De mint laikus mondom csak.A magas hőmérséklet miatt a kijelző, alkatrészek..én nem tenném, mint ahogy laptopra sem.
Üzemidő tutira drasztikusan lecsökkenne. -
havri1
félisten
Kinyírná hamar, hidd el. Illetve lemerülne 5 óra alatt a telefonod
-
törölt tag
Uh... el is felejtettem beszámolni a hannoveri útról.
Szóval megnéztem a GEO600-ast. Itt történnek azok a fejlesztések, amelyek később beépítésre kerülnek a livingstoni illetve hanfordi LIGO-k ba. Tudni kell róla hogy ezek a Föld talán legérzékenyebb műszerei. Ha ilyen pontossággal tudnánk távolságot mérni, akkor a Nap-Föld távolságból a Föld átmérőjét atom pontosságal tudnánk megmérni.
A LIGO lényege hogy két egymásra merőleges, több száz méter hosszú karja van, ahol vákuumban tükröznek oda-vissza egy prizmával kettéosztott sugarat. Majd a visszatérő sugarakat egy detektorra vetítik. ( A detektoron olyan hullámképet kapunk mint amikor a vízbe ejtünk egy kavicsot. ) A gravitációs hullámokat úgy szeretnék detektálni hogy a mérésekből kizárnak mindenféle zajt, úgy mint a szeizmikus zajokat, elektromos zajokat, termikus zajokat. Pl. a hannoveri GEO600-nál erősen zavaró az északi tenger hullámzása, vagy a mágneses gyorsvasút frekvenciája. A lényeg hogy az összes zajforrás kizárasa után elvileg csak olyan jelfolyam maradna vissza, amelyben detektálni lehetne a távoli pulzárok frekvenciáit. Persze a térbeli detektáláshoz legalább 2 LIGO adataira van szükség, melyek karjai által meghatározott síkok közel merőlegesek egymásra.
A GEO600-ról van fent pár régebbi fotó a Google Earth-en, de majd felrakom a saját fotóimat is. Sajnos a 650 opteron procis Nemo clusterről és a Merlin clusterről nem készült fotó, bár önmagában ez nem is túl látványos. Van egy kb. 5 méter hosszú, méter széles légkondícionált helyiség, ahonnan szívják az 1U magas gépek a levegőt és adják le hátul a meleget. 1U az kb. azt jelenti hogy 1 gép olyan 50 mm magas és 480 mm széles dobozban rejtőzik. Na és ezekből van egymásra pakolva olyan 40-40 darab gép ami úgy 2 méter magas oszlopot jelent. A 650 gép 16 ilyen fél méter széles, 2 méter magas tornyot jelent. Ez a két cluster Potsdam melletti Golmban, az Albert Einstein Institute egyik pince helyiségében található.
Említésre méltó még az is hogy a lézerinterferométer érzékenysége leginkább a karok hosszúságától és a lézer útjában lévő vákuum minőségétől függ. A GEO600-nál egyszerre kb. 350 jelet mérnek hogy a legpontosabban előállítható legyen az interferált kép. Ez napi 50GB-nyi adatot jelent. Ezeket az adatokat egy másik cluster tárolja, ami közvetlenül a detektor melletti helyiségben helyezkedik el, Hannoverben.
Sajnos úgy tűnik a NASA eredetileg 2010-re beígért LISA detektora leghamarabb 2015 tájékán kerülhet indításra, anyagi megfontolások miatt. Pedig ez a GEO600-as 600 méteres karjaihoz képesti 300 millió kilométeres tükörtávolságával sokkal kisebb zajjal rendelkező adatokat szolgáltathatna. Valamint itt nem kellene folyton számolni a Föld forgásával, billegésével, annak Nap körüli pályájával, hőmérsékletével, rezgéseivel, stb...
A jövőt illetően várható hogy még 7 évig fog futni ez a földi adatelemzés, de nem csak a hanfordi és a livingstoni adatok elemzésével. Állítólag japánban már dolgoznak egy hűtési eljáráson amivel a GEO600-ás tükreit is hűtenék, ugyanis a termikus zaj jelenleg az egyik legnagyobb probléma.
A végén megemlíteném hogy jelenleg még semmit sem sikerült kimutatni a gravitációs hullámokból, azonban jó volt látni hogy mind a hannoveri egyetemen, mind a Max Planck intézetnél ( AEI ) mindenki töretlenül bízik abban hogy sikerülni fog. A jelenlegi gravitációs hullám teóriák szerint néhány száz Hz alatti frekvenciát kellene találnuk. -
törölt tag
Hali róland!
Miért sok a 8 órás feldolgozási idő?
A másik dolog hogy egy programot mindig lehet tovább optimalizálni. Ezt kb. úgy lehet felfogni hogy mindig lehet egy jobb (erősebb, gyorsabb, szebb, nagyobb,...) autót készíteni. Te megvárnád míg elkészül a leges legutolsó darab, s csak akkor használnád? -
törölt tag
-
concret_hp
addikt
''Chess960@Home - A Chess960, az ortodox sakk egy variációjának tanulmányozása.''
az ortodox az itt mint hagyományos szerepel
szóval a hagyományos sakk 1 variációja, amit egyébként Fisher talált ki: a figurákat nem hagyományosan állítjuk fel, hanem sorsolással határozzuk meg a tisztek kiinduló állását. kb. csak annyi szabály van hogy a király a 2 bástya közé kell h kerüljön. összesen 960 kiinduló állás jöhet létre, ezért hívják 960as sakknak. bővebben:[link]
mostanában néha meghülyült a gépem ugyhogy a proteins@home-t lelőttem, valszeg az okozta. (msn vagy sima filmnézés közben msn ill. media player 90%ra terheli a procit, holott, 1-2 ill 30-40 lenne indokolt)
megvan az 5000. kreditem az einsteinben és a szumma 10 000
[Szerkesztve] -
törölt tag
Nekem már csak 11.000 credit hiányzik Einstein-ben a kitűzött 300.000-es célhoz. Erősen kételkedek benne hogy összejön a dolog. A szerver ugyan 22,4 napot saccol hátralevő időnek, de reggel még 23,3-at. Vagyis alig 10 napom van. A cél eléréséhez 24 órába pörgetni kellene a gépet vagy betárazni maxi mennyiségű csomagot. A cache ugye legfeljebb 10 napnyi lehet, de sajna a BOINC-om elszámja az időket mert a 10 napnak becsült adag 2-3 nap alatt elfogy. Ja, igen! Viszont megoldódott az állandó BOINC behalásos probléma. Éljen a jó öreg 4.19-es...
[Szerkesztve] -
Petya25
őstag
Mi pont most csináljuk DeFo-val egy éve és a kezdeti szép remények (évi ~5 millió credit) után a májusi változások nagyon letörtek minket. Már többször azon voltam, hogy abbahagyom, mert elég sok figyelmet kívánnak a gépek. Nem rég elvesztettünk egy komolyabb gépet, így kb az 5k/nap tartható csak.
Lehet átállok energiatakarékosabb üzemmódba, végül is a bolygóra is gondolnom kell...
mod: lehet, hogy csak én gondolom, de egyre kevesebb creditet ad ugyanarra a teljesítményre a seti. Anélkül, hogy változna bármi is nálunk, csökkentek a számok. Ez rossz, mert így a különbségek is csökennek.
[Szerkesztve] -
törölt tag
Hali róland!
A 68% az S5R1-re vonatkozik ( R1 = Run 1 ). Ezeket az adatokat még tavasszal gyűjtötték be. Azonban nyáron is készült egy adatcsomag, melyet egy hatékonyabb keresőprogrammal fognak feldolgoztatni ( ez lesz a már sokat emlegetett hierarchikus kereső ). A következő sorozat neve S5R2 lesz és várhatóan februárban fog elindulni. -
P.H.
senior tag
Ilyenkor szoktál egy Advanced/Retry Communications-t vagy csak simán egy Update-et nyomni az Einstein-re (vagy bármely project-re)? Van a Boinc-nak egy ilyen hülyesége, hogy ha nem tud kapcsolódni egy projecthez, akkor egyre hosszabb idő múlva próbálja automatikusan újra. Ha egy napig nem sikerül, akkor már egy hét múlva próbálkozik újra. És ez restart-tól független, ha újraindítod a géped, vagy a BOINC-ot, akkor is emlékszik arra, hogy mennyi időt akar várni.
-
KPepe
senior tag
Értem. Azért botzasztó lehet.
Nekem nem is a win telepítés a legrosszabb, hanem az a sok hülye progi, ami kell hozzá.Te meg pont azokat hajtod...
Hm, valami nagyon el lett találva, lehagytam Ákost einsteinben... Szerintem ez a hétvégén is bekapcsolva hagyott gépnek köszönhető... -
Elég egyszerűen: a BOINC-ban a Projektek fül alatt látod az éppen aktuális projektjeidet, és amelyiknél szükséged van 'azonali' adatátvitelre, arra rámész, és a menü első parancsára klikkelsz (frissítés). Ha nem akarsz új csomagokat kapni, akkor előtte még tiltsd le az új csomagok kapását, ami a 3. parancs a menüben (No new tasks).
Viszont - szerintem - felesleges így 'kifuttatni' a projekteket (bár tényleg tisztább, szárazabb, biztonságosabb érzés). Ha elmented a BOINC mappáját, majd az új Windows alatt felrakod a BOINC 'alapját', és rámásolod az elmentett mappát, akkor ott folytatod, ahol abbahagytad.
-
törölt tag
Mivel kiderült hogy majdnem hogy baromság amibe egy csomó időt beleöltem, dühömben letöröltem mindent...
Azonban kicsit átalkottam a koncepcióját a prímszámkeresőmnek, így amint működni fog újra felélesztem az oldalt is.
szerk.: Bocsánat... de néha szangvinikus tudok lenni.
[Szerkesztve] -
P.H.
senior tag
Én ezt úgy szoktam megoldani, hogy reinstall előtt leállítom a BOINC-ot (futás közben pár file-t fog, nem lehet olvasni/betömöríteni sem őket), bezippelem a Program Files\BOINC könyvtárat, felteszem a Windows-t, feltelepítem a BOINC-ot, majd mielőtt elindítanám, a ZIP-ből visszaállítom/felülírom a Program Files\BOINC könyvtár tartalmát.
Elindítás után ugyanonnan folytatja.
[mod]: no finished file, ahogy figyeltem, a BOINC átmeneti hibája (is) lehet, mert nekem egyszerre szokta jelezni SETI-re és Einstein-re.
[Szerkesztve] -
törölt tag
Hali róland!
A BOINC projekt füle alatt ha kijelölöd valamelyik projektet akkor megjelenik baloldalt olyan lehetőség is hogy ''No new tasks'', ami annyit tesz hogy amíg újra rá nem böksz (addig is átneveződik ''Allow new tasks''-ra) akkor nem tölt le új csomagokat. Csak kiszámolja a gépen lévőket és visszaküldi. -
törölt tag
Naná hogy futtasd az Einstein-t! Hisz ennél a projektnél elég jól látható hogy hogyan halad az adatok feldolgozása, ráadásul elég jó a projekt tudományos háttere is. Illetve a projekt honlapján lévő fórumon még a fejlesztők is szóbaállnak az emberrel.
Hogy találtak-e már valamit? Nos úgy tudom hogy még nem, de ez még nem ok a csüggedésre. Kicsit bonyolultabb és hosszadalmasabb ez a dolog mint a matek lecke.
Egyébként amennyire tudom cseppet sem lazsálnak a projekt fejlesztői, sőt most különösen megfeszített tempóban dolgoznak azért hogy miután kifutnak a jelenlegi csomagok, mihamarabb tudják indítani a következő fázist ( S5R2 ).
Az adatok feldolgozásának bonyolultságát mutatja hogy még csak most végeztek az S3 fázis adatainak végső elemzésével. -
BlacKSouL
addikt
Kérdezted az optimalizált kliensek általi gyorsulást, ha véletlenül nem találtad volna meg még, akkor: [link] asszem itt nagyjából minden megvan.
Más: Kérdés: tavaly tél óta nem nyúltam a Boinc-hoz, és már azóta sokkal újabb verzió van. Érdemes frissíteni rá? Illetve ha frissítek, akkor csak simán indítsam el a telpítőt, és rápakolja magát a régire, vagy teljesen újat telepít, és újra be kell állítani? -
KPepe
senior tag
Igen:
Windows optimized SETI@Home apps - MMX/SSE/SSE2/SSE3 optimized executables.
és ezen belül:
Files:
Automatic installer - Full package (Beta 1)
Intel Pentium M SSE2-optimized 5.15 app
Intel SSE2-optimized 5.15 app
Intel SSE3-optimized 5.15 app
MMX-optimized 5.15 app
SSE-optimized 5.15
SSE2-optimized 5.15 app
Hogy mennyivel gyorsul? Fogalmam sincs, mert nem próbáltam másik klienst, és linuxban setizek most, oda pedig egyből az SSE-s klienst pakoltam fel. De ha jól tudom, ''gyári'' seti kliens is felismeri a proci képességeit, és olyan utasításkészleteket nyomat, amikkel a legjobb a teljesítmény. Persze azt is biztos lehet optimalizálni, amint a fenti példa mutatja. Talán gyorsabbak. -
törölt tag
Nah, első nekifutásra valóban nem fordult le a csodálatos VC++ -al sem a seti forrás, azt hiszem tényleg kell egy nap ahhoz hogy valamire is jusson vele az ember. Furcsa hogy ugyanazok a forrásfájlok egy másik gépen nem fordulnak le elsőre, dehát ilyen az ha valami kommersz...
-
törölt tag
Hali róland!
Jelenleg csak az Einsteint futtatom, egy SSE3 optimalizált klienssel, ami kb. 30%-kal gyorsabb az Opteron procimon mint a központilag letöltődős 4.24-es.
SETI-vel kapcsolatban most csak annyit hogy épp itt van a kezemben egy csomag, azt mondja... Visual Studio .NET 2003 C++... Remélem hétvégén lesz időm lefordítani vele a forráskódot. -
törölt tag
SZTAKI-ra most nem gyúrok, nem látom értelmét. Egyszerűen hihetetlenül szór a csomagok számítási ideje. Na most ezt csak közel 0 méretű cache-sel lehet használni, különben csak szivatod magad. A másik hogy az aktuális alkalmazás képtelen megmondani hogy arányosan mennyit dolgozott fel az aktuális csomagból, így hosszú órákon vagy napokon keresztül is alig moccanik a kijelzés. A harmadik amit hallottam hogy egy halom hiba adódik a csomagokkal, amit ugyan utólagosan jutalmaznak creditekkel, de a fene se tudja hogy mennyire volt haszontalan a mikroprocesszoros bolygófűtés.
-
törölt tag
Erőművekre optimalizált csomagok? Ugyan dehogy... lásd pl. a klímás projektet ott akár hónapokig is eltarthat egy csomag feldolgozása. Persze időarányosan több kredit is jár értük. Valahol mindegyik projektnek meg kell húznia a határt hogy mekkora hálózati forgalmat akar. Az Einsteineseknek egyszerűen így jött a ki a lépés, lehet hogy ez az S5-ös adatok sajátossága? A SZTAKI-soknál meg olyan a csomag hogy nem lehet tudni hogy mennyi ideig tart kiszámolni, persze vannak szélső végletek ( pl. adott gépen 2 napon belül a leghosszabb csomag is kész lesz, stb. ).
-
Petya25
őstag
Én nem csodálkozom, inkább szomorú vagyok.
Einsteinben két géppel napi közel 2000 creditet csináltunk DeFo-val eddig. Most az S5 miatt a részemről full leálltam vele. 10 óra egy csomag? Röhej, van hogy 3 nap kell a feldolgozásához!!!???
Seti alól meg a fenti két gépünket vontuk ki az Einstein miatt, de az enhanced csomagok jóvoltából fele alá esett a napi mennyiség, tehát itt is eléggé megtorpantunk. Tök elment a kedvünk az egésztől.Azért a Setit gyűrjük tovább.
-
törölt tag
Hogy mi is az a*b-vel a gond? Nos...
Tételezzük fel hogy c=a*b képletet akarod kiszámolni...
Legyen a = 29524.343689092802 és b = 0.00010640685824120094 duplapontos értékek.
Mennyi lesz c dupla pontosságú értéke FPU-val illetve SSE2-vel számolva?
Tételezzük fel hogy az FPU is és az SSE egység is a szokásos kerekítést alkalmazza ( kerekítés a legközelebbi egész felé, páros érték prioritással ).
Ha az FPU-val számolod, akkor c = 3.141592653589731 lesz,
ha az SSE2-re bízod a dolgot akkor meg c = 3.141592653589736 lesz.
Nyugodtan ellenőrizheted a szorzatot a windowsos számológéppel ( az úgy írták meg hogy sokkal több értékes jeggyel számol ).
c = 3,1415926535897933819283675896339
szerk.: Nos az a gond hogy a*b nem egyenlő a*b -vel...
[Szerkesztve] -
törölt tag
Hali róland!
Az einstein@home gyári kliens automatikusan detektálja az SSE utasításkészletet és optimalizált rutinokat futtat. Valószínűleg elfogok molyolni evvel a kóddal is, de csak egy amolyan ''mindent bele'' kódot fogok írni. Az pedig azt fogja jelenteni hogy minimum SSE3-at is ismerő processzor kell majd hozzá. Másfélével azért nem akarok foglalkozni mert egy már optimalizált kódon úgysem lehet sokat fogni. Elvileg...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- BESZÁMÍTÁS! 32GB ADATA XPG Lancer RGB 7200MHz DDR5 garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- PS5 konzolod megvásároljuk: Budapest, Kecskemét, Szeged, Debrecen vagy akár GLS futárt küldünk!
- AKCIÓ! Dell Precision 5820 XL Tower PC - Xeon W-2123 112GB RAM 512GB SSD 1TB RX 580 8GB Win 11
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 32GB DDR5 512GB SSD RX 6700 XT 12GB ZALMAN S3 TG CM 700W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest