- Xiaomi 13 Pro - szerencsés szám
- iOS alkalmazások
- Kézbe fogták az ultravékony Z Fold7-et
- Motorola Edge 60 Fusion - nem csak a forma időtálló
- Yettel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Motorola Edge 50 Pro - több Moto-erő kéne bele
- Google Pixel topik
- Nem növel telepméretet a Galaxy S26 Ultra
- iPhone topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
pinnacle
nagyúr
Köszi szépen a segítséged!
Philipsből kijött a tartórögzítő csavar. Visszavittem. TV szerelő mondta, hogy manapság ilyen vacakok, simán csak műanyag házba vannak rögzítve.
Szerintem egyszerűen gyengébb panel van a Philipsben. Mondjuk az EIZO 10 éve került annyiba, mint most a Philips. Nekiállok gyűjteni egy EIZO EV4340X-ra.
Egyébként nem tudom miért vannak ennyire elhanyagolva ez a 43-as monitorok. Alig van pár készülék. Még a Dell U4323QE-re gondoltam, de ez BGR elrendezésű. Ezt nem is értem, ha fejjel lefele tennék bele a panelt a RGB lenne. EIZO EV4340X 20% fényerő alatt PWM-es, de az talán nem fog zavarni, mivel a 2433w is az.
Ismerősök TV-t használnak monitornak, látom te is foglalkoztál ezzel, de ugye ha érzékeny szemmel nem ajánlott a TV? Ha mégis van valami, azt kipróbálnám. Egyáltalán van 43"-as RGB-s, PWM mentes TV? -
pinnacle
nagyúr
Ezek közül lenne valamelyik? Talán az utolsó, mert az a WLED. 42,51" méretben nincs is panel.
-
pinnacle
nagyúr
Köszönöm a segítséged!
Kalibrálást vállalsz vagy valaki a csoportból?
Egyik helyen amit néztem csak üzletben csinálják, a másik szakember meg csak áprilisban tudna jönni. Kíváncsi lennék, hogy milyen lenne a kép, pontosabb értékekkel. Nekem nem munkához kell, csak úgy "ránézésre" megfelelő legyen.
Ha az sRGB-t fakónak találom, akkor az kalibrálva sem lesz jobb, tehát nekem a wide gamut kalibrálás kellene? Mondjuk nem értem az EIZO-nál miért nem fakó az sRGB, ott egyébként a kontraszton nem lehet állítani ebben a módban, azért az érthetőbb, mint a Philips 100% fényereje. Nem is értem ezt, hogy gondolták. Ki tud 100% fényerőn monitort nézni.110nit kb. milyen fényerőnek felel meg a monitor 100-as skáláján? Nagyon érzékeny a szemem, régebben az EIZO-t EyeCare módban használtam, ami a normál 0% fényerő alá megy, most sRGB módban 7%-on, de egy kicsit az is sok, Philips nappal mehet 50%-on, de később 10%-on majd 0%-on. Mondjuk ha nem is a kalibrált fényerőn használom a monitort, gondolom kalibrálva még így pontosabb, mint kalibrálás nélkül. És nemcsak az átlag lesz deltaE<2.
Nem tudom az f.lux mennyire pontos adatokat olvas ki, de az EIZO-t jobbnak mutatja AdobeRGB-ben.
Philips 439P1 monitoromban milyen AU panel lehet? Nem találom a fenti kettő linken. Persze lehet nem a monitor nevét kell beírni, de a PHL0973-ra sincs találat.FastStoneban az alsó A monitor színprofilja... nem volt bekapcsolva, ha bekapcsolom akkor fakóbb lesz a kép. Ha a felső kapcsolom ki, akkor nincs különbség. Egyébként ugyanolyan a képe, mint az IrfanView-nak.
Philipsnél "saját beállítások használata az eszközhöz" volt beállítva. Régebben az EIZO .icm fent volt, de nem láttam különbséget, ha van, ha nincs, ráadásul a Philipsnek is beállította magát, így inkább töröltem. A Philipsnél sem látok különbséget, ezzel vagy nélküle között.
-
pinnacle
nagyúr
Illetve az a furcsaság van, hogy ha a Chromeban elindítom ez a piros videót, kis képben majdnem jó, de teljes képernyőre váltva Philipsen bordó lesz. Mintha ez EIZO is lenne egy árnyalatnyi különbség, de nem olyan jelentős, mint a Philipsen.
Firefoxban nincs különbség a méretek között. Philipsen bordó, EIZO-n piros. -
pinnacle
nagyúr
Szia! Köszönöm a részletes tájékoztatásodat.
Reseteltem a monitort, gyári ICM van beállítva, Automatikus színbeállításnál a Windows Reflektorfény háttérkép, FastStonenal a tesztkép, egyértelműen fakó, nem természetes. Hülyét kapok, ha ez a színhelyes.
Firefox tényleg túlhúzza a színeket (érdekes, hogy az EIZO-nál viszont nem probléma), Chromeal már sokkal jobb, ott az EIZO tűnik túlhúzottnak.
Kiderült, hogy az sRGB módban valószínűleg helyesen jeleníti meg a színeket, a piros az piros, viszont ez csak 100% fényerőn működik, ha megváltoztatom, akkor visszaáll az előző beállítás. Illetve fakó a kép, de ugye ez ilyen.
Különböző módok között nem láttam különbséget. Ez nem valódi 10bites csak 8bit+FRC.
Valószínűleg csak kalibrálni kell a monitort, mert szerintem az iiyama ProLite X4373UHSU-B1-ban ugyanez a panel van (nem tudtok valami részletes monitor panel adatbázis oldalt?) ott a gyári érték pirosnál 5,57 volt, kalibrálás után 0,26. Tehát valószínűleg a mellékelt adatlap nem kalibrált értékeket tartalmaz, hanem csak egy tanúsítvány arról, hogy mi a gyári érték. Philipsnél azt mondták, hogy a szerviz menühöz nem tudok hozzáférni. Egyébként 0-100 értéknél is lehet pontosan kalibrálni, nem gond ha nem 0-255-ig látjuk?
Igazából kezdem megszokni a monitor képét, de ha figyelem, akkor látom, hogy a bőrön olyan piros foltok vannak, amik a túlhúzott piros miatt vannak. Ugye kalibrált monitornál nincs ilyen probléma? Nekem csak az kellene, hogy valamennyire természetes színek legyenek, de azért nem legyen fakó a kép.
Egyébként egyáltalán van olyan, hogy a monitor széles színterű és színhelyes is egyben? Mondjuk fura nekem ez a "fakóság" hiszen a környezetet sem ilyenek látom. Illetve lehet ez a valóság és ezért javítgatja mindenki a fotóit, hogy jobban nézzen ki? Régebben mondták a Canonnál, hogy a kompakt kamerás fotók azért néznek ki, jobban a profi gépes fotóknál, mert a kis gépek eleve belenyúlnak a képekben. -
pinnacle
nagyúr
válasz
turorudi #5502 üzenetére
Köszi! Azt már kikapcsoltam. Philipsnél azt mondták, nincs szerviz, adnak egy csereutalványt vagy küldenek egy használt készüléket. Kalibrálásban nem tudnak segíteni. Arra viszont nem válaszoltak, hogy jöhetett ki 4-es piros értékkel, amikor < 2 (sRGB)-t írnak. Nem tudom, hogy ez panelhiba vagy csak trehány módon kalibrálták. Illetve azt is mondták, hogy a szervizmenühöz nem lehet hozzáférni ha én szeretném kalibráltatni. Nem tudom ez mennyire probléma, ha pontos kalibrálást szeretnék, ha ez egyáltalán lehetséges.
Inkább az a gond, hogy fáj a szemem a monitortól, remélem meg tudom szokni majd. -
pinnacle
nagyúr
Sziasztok! Abban kérem a segítségetek, hogy a monitoromat lehet színhelyesre kalibrálni? Nekem nem fotós munkához kell, csak az, hogy jó legyen ránézni, természetes színeket lássak. Philipsnél azt mondták, hogy ők nem tudnak kalibrálni, de kicserélik a monitort.
Vettem egy Philips 439P1/00 monitort. Fekete, szürke árnyalatokban tökéletes, de a színek nem jók. Legfeltűnőbb a piros, ami inkább "meggypiros". Régi EIZO monitoraim vannak, sokkal színhelyesebbek. Itt volt régebben ugyanez a problémám. Akkor azt mondták, azért van ez, mert az EIZO-nak nagyobb a színtere. Most is ugyanez a helyzet. Adobe 94%, 78%. Pedig a saját oldalukon, Színtartomány (tipikus) NTSC: 105%*, sRGB: 126%*, Adobe RGB: 90%* írnak, igaz hozzáteszik, hogy sRGB színtér a CIE 1931 szabvány alapján
Adobe RGB lefedettség a CIE1976 szabvány alapján. Azt nem tudom, hogy az f.lux milyen szabvány szerint mér, de az EIZO 96%-át, majdnem pontosan eltalálta.
Egyébként az EIZO szélesebb színtere a valós képet jeleníti meg, vagy felerősít, odarajzol olyat, ami nincs is ott, ezért tűnik fakónak a Philips, ami szintén Ultra Wide-Color monitor? Ezen a képen, a szőke hölgy arcán nem is látszódik a pirosító.
A monitor menüjében ilyen értékek vannak megadva. Illetve ezt az adatlapot mellékelték. Ha jól látom, pont a piros van eltolva. Nem is értem, hogy kerülhetett forgalomba, amikor < 2 (sRGB)-t írnak az adatlapon. Szerintem a 0,62-es átlagos Delta E sem jön ki ilyen értékekkel. Meg eleve mit ér, ha az egyik értéke 4. -
pinnacle
nagyúr
Persze, mondták is, hogy a fényerőszabályzót ki kell kapcsolni mert eltolja az egészet. Igaz nekem fontosabb a szemvédelem. Kár, hogy ez a QHD ilyen "elhanyagolt" kategória. BenQ 3200Q-n egyszerűen hiányoznak, piros, zöld árnyalatok. Fene sem gondolta volna, hogy ilyen nagy szó az AdobeRGB 96%, amit tud az irodai monitor. Gondolom ezt kalibrálással sem lehet pótolni. Összesen 2db monitor van, ami tudja ezt, ebben a kategóriában. Remélem a Philipstől majd megírják, hogy nem kell félni a begéstől, a pixelmozgatás, pont ezt védi ki.
-
pinnacle
nagyúr
OK! Köszi! Lehet nekem nekem színhelyes kalibrálás, meg olyan is kellene, amit megszoktam. Az biztos nem színhelyes.
Viszont ez a sárgás, melegebb árnyalatú kép, kíméli a szemem. Este nem is tudom 6500K-nézni, 5000K-n jobb. Sajnos ettől is fáj egy kicsit a szemem. Lehet túl nagy ez a méret nekem vagy csak meg kell szokni. Nagyon nagy a fényereje, este még a 0% is sok. Úgy néz ki, nincs más program (mondjuk írják is magukról), csak a PangoBright, amivel 0% alá tudok menni. Szépen szabályoz, csak az a gond, hogy ha menüpontok között váltok, néha bevillan az eredi fényerő, illetve egyes játékok, nem ezzel, a gyengébb fényerővel indulnak. Pedig az Nvidianál is beállítottam, de valamire nem hat.
-
pinnacle
nagyúr
Köszi! Remélem a Philpstől is megírják, hogy nem kell ezt komolyan venni. És a kuyarashi által linkelt megoldás pont ennek kivédésére van. Remélem nem kell visszaküldenem.
Philips szoftvere megmutatja, hogy milyen intenzívek a színek. *Ropi* ez azt mutatja, hogy milyen tartományban lehet kalibrálni őket? Nekem az lenne a legjobb, ha olyan pirosat tudnál kihozni a Philpsnél, ami az L557-en látok.
-
pinnacle
nagyúr
válasz
kuyarashi #4643 üzenetére
Köszi! Ezt a pixel eltolást talán pont tavaly hozták be az Oled TV-ken. Írtam a Philipsnek, remélem ez a beégés, pláne ha be van kapcsolva a védelem, csak valami félreértés. Igaz sajnos írják az Rtingsnél, hogy az IPS is beéghet. Viszont ezt TV-re írták. Milyen dolog az, hogy egy PC monitor beéghet, ki venne ilyet.
Egyébként nagyon jó a monitor. Nem fáj a szemem. Szerintem a BenQ-nál pár óra után, olyan furcsa bizsergés volt. *Ropi* még nem erősítette meg, de szerintem az ilyen "túlszínezett" monitort könnyebb kalibrálni, mert van miből visszavenni. -
pinnacle
nagyúr
Vettem egy Philips 328P6AUBREB monitort. Ezzel a kalibrációval adták. 2020 Januári gyártású, de még mindig 100% fényerőn megy sRGB, AdobeRGB módban. Ennek is túltolt színei vannak, mint az EIZO-nak, még annál is intenzívebb, de nekem jobban tetszik, mint a BenQ.
*Ropi* milyen monitort könnyebb kalibrálni, az ilyen túltoltat vagy a kevésbé erőteljest? Igazából a piros túl erős, már inkább vöröses, meggypiros színű. Egyébként a szőke nő arcán ezzel is csak nagyon halovány piros folt van. Itt viszont úgy néznek ki az emberek, mintha mindenkin barnító krém lenne. Viszont olyan fotók, amin nincs piros, nagyon szépen mutatnak. Már azt hittem megvan végre a monitorom, visszaviszem a BenQ, de bekapcsoláskor ez az üzenet jelenik meg.
Ez mi a fene, IPS, PC monitor beéghet? Kézikönyvben is jelzik. Hallottatok már ilyenről? Az talán érthető, hogy egy Oled TV-nél nem garanciális a beégés, mert TV-nek árulják, de egy PC monitor, hogy éghet be? Ráadásul 30mp után.Majd megkérdezem a monitor topikban is, hogy ez valós probléma.
-
pinnacle
nagyúr
Köszi *Ropi*! Lehet ez az sRGB beállítás kellett. Most már a Rec.709, sRGB sem olyan kékes, zöldes "neonos".Fast Stone akkor kezd el azonnal színes sávozni, ha bepipálom A monitor színprofiljának... Ha minden ki van kapcsolva, akkor sem sávoz.
EIZO monitor tesztben azt írják, hogy nem lehet semmi a sávok között, EIZO-nál finomabb az átmenet, BenQ-n "barázdák" vannak, de már mindegy. Inkább az a fontos, hogy megszokja a szemem a monitort. -
pinnacle
nagyúr
Köszi *Ropi*, kuyarashi! Valahogy úgy lehetne leírni a CCFL-et, mintha tűz égne a kijelző mögött és szinte ragyog a képe, a LED meg olyan "neonos" és hiába emelem a fényerőt, háttérvilágítást, erőlködve sem lesz olyan, mint a CCFL. Ráadásul kicsit a szemem is fáj tőle. Régen HP LP2475w-el volt ilyen gondom, mondjuk ott már 10 perc után fájt a szemem. Első IPS-es monitorok között volt, de nekem nem jött be. Ráadásul az egyik fele zöldes a másik pedig rózsaszín árnyalatú volt. 5x cserélték, majd jött az EIZO 2433w. Nem tudom, hogy mi volt a gond a HP-vel. Az EIZO PWM-es, (ha gyorsan ide-oda mozgatok egy ceruzát előtte, sötét sávokat látok) illetve alacsony fényerőnél szabad szemmel látható sávok mennek lefele, még sincs semmi gondom.
BenQ 3200Q W-LED-es, nem PWM-es. Mi lenne ajánlott 32", 16:9, WQHD monitor, ami jobb lehet. Ha nem múlik el a szemfájás, akkor cserélni kell. -
pinnacle
nagyúr
Köszi mindenkinek! Szerintem nekem valami beragadt profil miatt volt sávosodás. Most éppen egyik monitoron sincs.
Először a BenQ monitor Delock 83806 kábellel csatlakoztattam a monitorhoz. Majd miután az Androidos box-al nem volt gond, kipróbáltam a gyári HDMI, gyári DP-miniDP kábelt, EIZO DP kábelt is. Végül a gyári DP-miniDP mellett maradtam, nem tudom, hogy csak placebo, de nekem valahogy azzal tetszett legjobban a kép. Ilyen beállítások vannak, TV-nek, L557-nek nincs profilja. Nem tudom, hogy a Saját beállítás használata az eszközhöz, be legyen pipálva, és kell-e alapértelmezett profil, ami most a BenQ.
BenQ-t, EIZO 2433-at nem tudom 60Hz-re állítani, mindig visszaugrik 59-re. Illetve az is kérdés, hogy a színbeállításoknál az alkalmazások vagy az Nvidia szerint a jobb beállítás.
AsRock H97 alaplapom van, MSI 1650 Super a VGA. DP++ nincs rajta jelezve, de ezzel a passzív kábellel megy az L557.
Jó, hogy a Fast Stone a monitor színprofilját be tudja tölteni, nekem ez tegnap be volt pipálva, de mára eltűnt. Gondolom ezt azt is jelenti, hogy ahány monitoron nyitom meg a képet, mindig az ahhoz tartozó színprofilt tölti be. Kiterjesztett monitoron, hogy tudom használni a Fast Stone-t? Nekem mindig a fő monitoron nyitja meg a képet.
Andoidos boxon nem volt pirosító a szőke nő képén. VA paneles Sony TV-n sincs. Lehet ez a kép, pont azt mutatja meg, hogy mikor "színez" a monitor. Egyébként nekem jobban tetszik ez a valószínűleg színezett kép, amit az EIZO-n látok, de lehet, hogy nincs is ott valójában semmi.
Egyébként a CCFL vagy a LED-es megvilágítás a jobb? TV-nél is ez tűnt fel, hogy nekem a CCFL jobban tetszik. Valahogy jobb ránézni, persze lehet csak azért, mert 10 évig azt láttam, de a LED nekem valahogy nem olyan élettel teli. -
pinnacle
nagyúr
válasz
kuyarashi #4607 üzenetére
Köszönöm a segítségetek! Androidos médiaboxal, HDMI-n nincs sávozás a monitoron. Közelről apró "árkok" látszódnak, de ezek szürke, fekete árnyalatúak, nem rózsaszín, lilás. MInden monitort, TV-t lehúztam a VGA-ról, és HDMI-ről próbáltam a BenQ-t. Jobb lett az átmenet, talán kicsit nagyobban az árkok, de nincs elszíneződés. Kipróbáltam az összes kábelt, az lett a vége, hogy most az EIZO-kon van lilás elszíneződés.
Lehet ez a sok TV, monitor bekavar valahogy. Ezeken a beállításokon valamit változtatnátok?
Szőke nő arcán, médiaboxról sem volt lehet piros folt, lehet kuyarashi neked is a monitor erősíti. Ezt mondták nekem az EIZO-ra is. Sávosodást ki írta? Jó lenne tudni, hogy mire jutott. Monitor topikban senki nem találtam, ilyen monitorral.
Lehet ezt a Philips 328P6AUBREB-et kipróbálom még. -
pinnacle
nagyúr
válasz
kuyarashi #4604 üzenetére
Köszi kuyarashi, *Ropi*! Látjátok ez a furcsa, hogy valakinél határozottan látszódik a szőke lány arcán a pirosító, valakinél meg nem. kuyarashi te is kalibrált monitoron nézted? Azért gondoltam, hogy az EIZO rajzolja oda, mert IPS-es HP laptopon és iPad-en sem látszódik. Mondjuk valaminek biztos kell ott lenni, mert ha nincs akkor akár a homlokára is tehette volna.
Egyébként nincs valami tesztkép, ami objektíven mutatná a valós színeket, és azt amit csak a monitor színez túl?
IrfanView, Fast Stone Image Viewer, Win10 képnézegetővel próbáltam. Egymás mellett van a 3 monitor, ahogy húzom át az egyikről a másikra, úgy látom a változást.
Egyébként láttatok már kiemelkedően jó 16:9, 32", WQHD monitort? Philips 328P6AUBREB-et kipróbálnám, csak nem tudom, hogy a minimális 98 cd/m2 fényerőérték nem túl magas. Esetleg valaki látta már ezt a monitort.
Nem tudom, hogy mitől ez a szürke sávosodás, elszíneződés arra utalhatna, hogy 6bites a panel, de gondolom ez kizárható. -
pinnacle
nagyúr
Szia!
Csak gyári kalibráció van. Ez viszont "kékes" Rec.709, sRGB módban. PC-ről megy, Win10. Este ha otthon leszek, megnézem laptopról, hátha csak VGA probléma, néztem gyári profillal, meg anélkül is. Neked egyébként mit mutatnak a tesztábrák? Gondolom a szürkén folyamatos az átmenet, csak kíváncsi lennék, hogy a szőke nő arcán van pirosító, vagy csak az EIZO-k, Samsung rajzolja oda. Egyébként nagyon tetszik a monitor, nem szívesen vinném vissza. -
pinnacle
nagyúr
Sziasztok! Vettem egy BenQ 3200Q monitort. Irodai munkához kellene. Az a gondom, hogy teljesen más a színvilága, mint az eddigi EIZO L557 illetve 2433w monitoromnak. Olyan mintha színárnyalatok hiányoznának, és pl. a piros megjelenítése is gyengébb. Ilyen vékony gyertyákat nézek, a BenQ-n alig lehet látni a pirost, míg az EIZO-kon jól kivehető. Monitortopikban azt mondták ez azért van mert kisebb a színtere a BenQ-nak. Csak az a furcsa, hogy még a régi Samsung 172v-val sincs problémám. pl. ezen a képen minden nő arcán van enyhe piros árnyalat, a BenQ-n alig, a szőke nő jobb arccsontjáról teljesen hiányzik a pirosító.
Alul van kettő tesztábra, szürke átmenettel, EIZO monitoroknál homogén, BenQ-n sávos, sőt még rózsaszínes, lilás árnyalat is van a sávszéleken. Régebben mondták, hogy a natív 8bites monitorokhoz képest, a 6bit+2frc monitorok sávoznak, elszíneződés is lehet, de a BenQ 8bit+2frc-s. Nem tudom, hogy mi lehet a probléma, de az nagyon furcsa lenne ha valójában 6bites a BenQ.
Nekem 16:9, 32", WQHD monitor kellene. Találkoztatok már olyannal, amivel nincsenek ilyen megjelenítési problémák, illetve mi a fene lehet a gond a BenQ 3200Q-val?
Arra gondoltam, hogy kipróbálom a Philips 328P6AUBREB monitort, nincs is más ekkora színterű készülék ebben a kategóriában. EIZO 2433w 96% AdobeRGB, de szerintem nem az a gond, hogy a BenQ nem éri el.
Ha van jobb ötletetek, köszönettel veszem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lenovo ThinkVision P27U-10 3840 x 2160 4K monitor - PIVOT - HDMI - USB- C - több db - gari + számla
- BESZÁMÍTÁS! Samsung Odyssey G9 OLED 240Hz Dual QHD 0,03ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Odyssey G3 180Hz 1ms / garancia
- Samsung Odyssey OLED G8! 32"/4k/240hz/0,03ms/10BIT/Freesync-G-sync/HDMI 2.1/Smart Monitor
- HP Z24i G2 Monitor 24"/FHD/IPS/1920 1200/USB Type-C
- 136 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- OLCSÓBB!!! Apple Ipad Pro 2 gen2 10,5" 2K retina A1709 64GB
- DOKKOLÓ BAZÁR! Lenovo, HP, DELL és egyéb más dokkolók (TELJES SZETTEK)
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest