Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• taranis

addikt

válasz Krystal_s #4646 üzenetére

Forráskód alapján mindkét megjelölt rész teljesen szürke a Google oldalán.

• kuyarashi

őstag

válasz Krystal_s #4595 üzenetére

Azon a melegségen a kalibrálás segíthetne, de csakis akkor, ha azon a gépen kalibrálják, amelyikkel később is használni fogod. Értelemszerűen, konzolra kötve nem fog érvényesülni a szoftveres kalibráció, hisz azt a Windows, vagy iOS alatt futó szoftver fogja betölteni. Esetleg, ha szerviz menüben is állításra kerülnek a színek.

A 24 és a 27 colos változatok közt azért lehetnek különbségek, szóval nem lehet egy az egyben átemelni ezt a tesztet és ráhúzni a 27-esre. Ez más monitorokra is igaz. Viszont ott az UP2716D, aminek van egy 25"-os változata is (UP2516D). Ez esetben a kettő megjelenítő nagyon hasonló a tesztek alapján. Lehet, hogy ez esetben is "95%-os" az egyezés, de érdemes fejben tartani, hogy ez nem feltétlenül van így.

• KTTech

veterán

válasz Krystal_s #4589 üzenetére

A dibamikus kontraszt az elsők közt van, amit ki kell gyilkolni a beállítások közül, csak árt a képminőségnek, és helyből lehetetlenné tesz bármilyen fotós, vagy egyáltalán színhűséget követelő munkát (a TVknél lehet folytatni a sort, pl. az interpoláció, színjavítók kikapcsolásával, és már kezdenek nézhetővé válni).

Kutyából nem lesz szalonna, az LCD-k áteresztenek bizonyos mennyiségű fényt, ráadásul annál többet, minél magasabb a fényerő. Ezt műszerrel remekül lehet mérni, és látni is (ennek kompenzálása a plusz fényforrás, ami a szemet átverve hazudja a mélyebb feketét).

Egy kivétel van a duplaLCD, ami ideális monitornak (1:1000000 valós kontraszt, nincs ghosting, beégés, persze magasabb a lag a két egymás mögé rakott LCD miatt, de az nem zavar. Ja, és 27"-nál 400W körüli fogyasztás, LED háttérvilágítással, de inhomogenitás nélkül, hiszen simán korrigálja az első réteg, ami csak BW képet jelenít meg, hogy a második színes réteg számára biztosítson háttérvilágítást. A fizikát itt se lehet megkerülni, a két LCD réteg sok fényt felfog, így a maximális fénysűrűségre se magas). Ha lehetne erre váltanék, gond csak az árával van, olyan 25-30000 euronál kezdődik.

Szerintem még nem láttál rendes feketeszintet, azért mondod, hogy jó. Mondjuk LCD-nél még én se láttam, a sajátom is szürkés, pedig jól van beállítva, hetente kalibrálom. Bár nálam már az is gáz, hogy a filmek kifejezetten rosszul jelennek meg monitorokon, hiszen többségük nem tudja fogadni a 24p-t, innentől kezdve nem is tud rendesen filmeket megjeleníteni (a 60Hz-re komvertálás igen rondán néz ki). Ez természetesen igaz az összes telefonra és tabletre is.

Nálam van viszonyítási alap, ott van mellette egy Panasonic 65VT65-ös plazma, ami tényleg tud rendes kontrasztot és fekete szintet, megfelelően kezeli a mozgást (cserébe nem jó számítógépes megjelenítőnek).

• KTTech

veterán

válasz Krystal_s #4582 üzenetére

Sötétben használathoz a magas fényerő a legutolsó, amit kívánni lehet.

Az eddigi kijelzőidnél a fekete szint szerintem max szürke szint lehetett, hiszen nincs olyan LCD, ami maximálishoz közeli fényerőnél (sőt, jóval alatta sem) bármilyen értelmezhető feketét tudna produkálni. Fekete nélkül meg nincs kontraszt.
    IPS-nél amúgy is eleve gyengébb a kontraszt, mint egy jobb VA-nál.

Bármilyen furcsa is, én a mai napig keresem a Dell 2709W monitorom lehetséges utódját, ha esetleg tönkremenne, mert nem mai darab, és még nem akadtam rá (VA panel, dupla csöves CCFL háttérvilágítás, szépen kalibrálható - bár erről Ropi is tudna beszélni...). Valószínűleg visszatérek majd az Eizo monitorokhoz...

Jelenleg 5800K-es fehéregyensúly, L* gamma, 120cd/m2-es fényerőre kalibrálva még világosabb környezetben is tökéletesen megfelelő, elég kontrasztos képet ad.

• kuyarashi

őstag

Erre nagyon hosszan tudnék reagálni. :)

A 4K a PS4 miatt nem jön szóba?
    Most rákerestem, de TV-ből és monitorból is elég sok van hasonló méretben és árban, amelyek FHD felbontásúak és van rajtuk HDMI.

Az 5 ms az csak a válaszidő, nem a teljes késés. Szóval a kijelzők esetében van egy késés, input lag, ami a képfeldolgozás ideje és erre jön rá egy "mosás", ami maga a pixel-válaszidő.
    Annál jobb, minél kisebb ez a válaszidő, de a magasabb lag, főleg multinál jön ki. Szóval inkább egy 8 ms lagos megjelenítő, aminek a válaszideje még + 5 ms, mint egy 1 ms lagos, 10 ms utánhúzással.
    A helyzetet bonyolítja, hogy a megadott gyári értékek általában az átlagra utalnak. A maximuma lehet jóval magasabb, ami szintén zavaró.
    Persze az egészet hazavágja az, hogy a konzolok eleve atom lagosak (meg a net, meg a beviteli eszközök).

Nálam az LCD-k már ott hasalnak el, hogy hátulról vannak átvilágítva, mint valami "diavetítő". Ez a megoldás vetítés esetében szimpatikus, de egy megjelenítőnél szerintem vicc. Ezért kellenek baromi okos mérnökök, akik próbálnak a semmiből várat építeni. Hozzáteszem, hogy elég jól csinálják.
    Anno a CRT szerintem egy baromi jó megoldás volt, persze mára elavult, de volt egy hasonló SED-nek nevezett technológia úgy 15 évvel ezelőtt. Arra nagyon kíváncsi lettem volna, de végül az LCD elnyomta a piacot minden téren. Aztán ott volt a plazma, amivel baromi jó TV-ket hoztak össze. Majd az OLED, ami lehetne jó, de mégiscsak LED, ami szerintem nem éppen monitornak való, illetve még mindig gond van az élettartammal, "beégéssel".
    Jelenleg a MicroLED tetszik a legjobban. Amíg elérhető nem lesz, addig marad a jó, öreg LCD.

• *Ropi*

félisten

Szerintem nem olyan szűk a találati lista, mert a régebbiekre biztos, ebből következően szerintem az újabb Dellekre is lehet soundbar-t akasztani: AX501, AX510, stb...2 HDMI meg elég sok FHD monitoron van. :)

• *Ropi*

félisten

válasz Krystal_s #4576 üzenetére

Általános jó tanács, hogy tegyél egy lámpát a monitorod mögé, a falra irányítva, hogy csökkentse a kontrasztdinamikát a sötét/világos részek között! Megnyugtatóbb a szemnek.

• kuyarashi

őstag

*Ropi* lelőtte a poén egy nagy részét. :) Azonban bennem felmerül 1-2 kérdés.

Nem a 250 kandelával van a gond ilyen esetben, bár egyik barátomnak volt hasonló tapasztalata. Ő szintén egy olcsóbb Dell esetében nehezen érte el a fehér színt. Végül be tudta lőni, hogy a fehér fehér legyen, de ő is csak full fényerőn. A fehér árnyalata jó lett, de a fekete nagyon meghalt, ill. számára használhatatlanul erős volt a fény.
    Az nagyon nem mindegy, hogy a közeg, ahol az ember a megjelenítőt használja, mennyire telített fénnyel. Világosabb szobába, világosabb képernyő dukál, különben kinyírja a szemet és fordítva. Én például sötétben - főleg este - megőrülnék egy erős monitortól. Ráadásul semmit nem látok a monitor körül, annyira elnyomja a külvilágot. Emiatt is használok alacsony fényerőt és asztali este lámpát.
    Elképzelhető, hogy nálad is javítaná a helyzetet, ha nappal kicsit kevesebb fényt engednél a szobába. Persze a színeken nem fog javítani, de a szemednek talán jobban esik majd.

Ha már így kibukott. Az LCD-k közt az IPS panel a legjobb'. Azt hiszem ezt így kijelenthetem. Persze sok a szempont. Van technológia, ami olcsóbb és gyorsabb, de színeit, színhelyességét, kontrasztját, betekintési szögeit tekintve az IPS jár elöl. Az már más kérdés, hogy IPS-ből több fajta létezik. Ma már egy kalap alá veszik őket, pedig nagyon nagy a különbség. Az S2719H ráadásul W-LED háttérvilágítású, amiből én igazán jót még nem láttam.
    Személyes véleményem, hogy maga az LCD technológia egy vicc, de ez már más témakör. Én telefonból is IPS kijelzőset választottam. Előnyeivel, hátrányaival együtt. Ha nem izgatna a színhelyesség, a természetesebb színek, a valóság, akkor biztos, hogy AMOLED kellene. Mindkettőnek nagy előnyei vannak a másikkal szemben.

A kérdésem az, hogy monitornak miért TV-t szeretsz használni? Feltételezem a méret-alacsony ár kombináció miatt.
    Az igazság az, hogy ha az ember jó minőséget szeretne, akkor meg kell fizetnie az árát. A pixelhiba is "megszokottnak" tekinthető, de az olcsóbbakra sokkal inkább jellemző.

Mint *Ropi* írta, mindenki élesebbnek látja a képet, ha hidegebb árnyalat, ez a normális. Ezért, ha - melegebb árnyalat mellett - erőltetni kell a szemedet, akkor nyilván megfájdulhat a fejeddel együtt. Szerintem viszont nem kellene ekkora különbségnek lennie normális esetben.

A műszeres kalibrálás minden monitoron segít, de igazából szerintem a típussal lesz a baj.

*Ropi*
    Én is azt találtam, hogy flicker-free a monitor és nem használ PWM-et.
    Érdekes, hogy a doki alig akart elhinni a "PWM sztorit". Mennyit mindent nem tudhat még. :D

• *Ropi*

félisten

"A Dellnek 250 cd/m2, a Sonynak pedig 600 cd/m2."

Ja, így már minden világos - vagyis a Dell inkább sötét, mert az egy irodai monitor (az "S", mint "Standard" sorozat a Dellnél a gyengébbik, az "U", vagyis "Ultrasharp" a jobb), annak megfelelően karcsú fényárammal (egy átlag monitor olyan 350+ Cd/m2 szokott lenni).

"Ennek ellenére lehet mégsem "csak" az okozza a problémát, mert bármit állítok a fehér nem fehér, kicsit sárgásba megy át."

Ezt a kijelzők fehér pontja adja, amit korábban is írtam.

"Ezen a Dellen is találtam 2 pixelhibát. Fekete alapon 2 apró zöld, ami máshol nem látszik, csak teljes fekete háttérnél. Még nem tudom mi legyen, mert elég körülményes a visszaküldés stb..."

Úgy tudom, hogy a Delleknél a garancia vagy minimum 2 teljes pixel, vagy 5 subpixel hiba felett érvényesíthető, tehát 2-vel még nem (de ne legyen igazam).

"Alacsonyabb fényerőn homályosabban látom, amitől aztán a szemem, fejem is megfájdul..."

Nem lehet, hogy semmi baj sincs a szemeddel, csak félre lett értelmezve a PWM világítás hatása? Ha PWM-es monitornál csökkented a fényerőt, akkor a PWM (Pulse Width Modulation, vagyis impulzusszélesség-moduláció) villogási frekvenciája (vagyis kitöltési tényezője) is csökken, ami az arra érzékenyeknél fejfájást is okozhat. Múltkor pont emiatt vesztem össze kvázi a szemész főorvosommal, mert nem akarta elhinni, hogy ilyen létezik (pedig amúgy egy kitűnő orvos). :DDD

Érdemes elolvasni Amazonon a review-kat, mielőtt bármit vesz az ember: más is panaszkodott fejfájásra ennél a típusnál (annak ellenére, hogy tudomásom szerint nem PWM-es).

"Telepítettem a gyári drivert, de nem látok különbséget az alap Win és a Dell színprofil között."

Azért, mert gyakorlatilag egyformák, csak a gyári profilban benne vannak az eszközpecifikus információk is.

• *Ropi*

félisten

válasz Krystal_s #4573 üzenetére

Szia!

A Sony mindig is híres volt az antiszabvány megoldásairól: a telefonjainak és a tabletjeinek a kijelzőjét elég régóta natív (!) 9000 és 12000 Kelvin fehér ponttal készítik, így eléggé problémás őket bármi mással összehozni, mert csak nagy fényerőveszteségek és színtorzulások árán vihetőek le a szabványos 6500 Kelvinre, ami az internet szabványa.

Az emberi szem úgy működik, hogy hidegebb fehér pontnál élesebben lát, viszont ez nagyságrendekkel jobban fárasztja is az agyat (ezért kap sok ember fejfájást hideg fehér LED-es világításnál). A szemedre pedig vigyázz, hogy meg ne vakulj, mert a nagy kontrasztarány, különösen hideg fehér WB-vel párosítva már rövid távon is kikészíti: próbáld ki, hogy sötét szobában nézd pár percig a tableted kijelzőjét, aztán menj ki a szabadba világosra! Előre szólok, hogy ne lepődj meg, mert nem sokat fogsz látni - és minél többször csinálod ez, a szemed annál jobban érzéketlen lesz a fényre, szóval hosszútávon semmiképpen sem egészséges. Ezzel kapcsolatban a magánvéleményem az, hogy pont, hogy nem túlérzékeny a szemed, hanem már túl érzéketlen, ha annyi fény kell neki (Viszonyítási alapul: az irodai munka és az internet szabványos színtere, az sRGB szabvány szerinti fényárama 80 Cd/m2, fotószerkesztéshez 120-140-et ajánlanak, de pl. az Adobe RGB színtér szabványa már 160 Cd/m2. Nekem itthon 100-ra vannak kalibrálva a monitoraim.)

A monitorod egy kalibrálatlan monitor (olyan a képe, amilyen), de mint fentebb írtam: kalibrálás után sem lesz a közelében a fehér pontja a tabletedének. A köznyelvben egyébként alapvető fogalmi zavar van a kontraszt körül: az olyan LCD monitorokon amiken csak 2 csúszka van, a "contrast" feliratú csúszka valójában a fényerőt szabályozza, a "brightness" feliratú csúszka pedig csak a fekete szintet tudja rontani. Azt meg lehet próbálni, hogy mindkettőt bekalibrálni, de attól tartok, hogy csak a monitor sikerülne korrektül (egyébként bőven lehet javítani a fehér visszaadásán, ha máshogy nem szervizmenüből).

• kuyarashi

őstag

válasz Krystal_s #4573 üzenetére

Szia!

Valószínűleg ennyit tud a panel. Fényerősebb a kalibrálástól sem lesz, csak színhelyesebb.
    Általában az R, G és B értékeket nem szoktuk módosítani kalibráló nélkül és ha nem is lett jobb az eredmény, akkor érdemes lehet gyárira visszaállítani.
    Az viszont érdekes számomra, hogy az érzékeny szemednek a nagy fényerő a jó. Az én szemem kifolyik a világos monitoroktól, telefon kijelzőktől hosszú távon.
    Az emberek szeretik a harsány, csillogó, túlszínezett kijelzőket, csalogatóak. Aki pedig monitor előtt dolgozik, épp az ellenkezőjére vágyik. Harmonikus, nyugtató, színhelyes képre. A monitorok fényerejét általánosan 120 cd/m2-re ajánlják beállítani, illetve internetes tartalmak szerkesztéséhez (ha munkára kell). Nyomdai feldolgozás esetén 80-100 cd/m2 az ajánlott. Én, a saját monitoromat 80 cd/m2-re lőttem be, ami ez esetben 6% "brightness"! 100%-on szerintem az árnyékom beleégne a mögöttes falba, mielőtt megsemmisülnék. :D Pedig ez csak egy 350 cd/m2-es monitor. Persze egyéni ízlés kérdése.

Valószínű a többiek is reagálnak majd.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés