Hirdetés
- Yettel topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- One mobilszolgáltatások
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- iPhone topik
- Snapdragon 695 és 120 Hz-es kijelző a Motorola G34-ben
- Google Pixel topik
- Ez nem futótűz, inkább csak égés
- Garmin Fenix 7 és 7S - profi sport megszokásból
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
Új hozzászólás Aktív témák
-
Joshi
titán
"Powered by X-Rite
Under the agreement, Calibrite will license core technologies from X-Rite. X-Rite will manufacture the devices for monitor and printer calibration and provide color materials from the Munsell Lab for ColorChecker targets. This is intended to ensure Calibrite customers will receive the same level of quality and innovation
X-Rite photo customers have enjoyed for decades."
Aláhúztam a lényeget, tehát továbbra is az X-rite gyárt.X-rite szemszögéből ez egy kényelmesebb verzió, mert így jobban tudnak koncentrálni a gyártásra. A cikk írja, hogy a fejlesztésben már ~20 éve részt vett a Calibrite emberei.
-
Joshi
titán
A linkelt cikkből nekem az jön át, hogy az X-rite gyártja továbbra is a hardvert, de a forgalmazás/marketing/ügyfélszolgálatra a Calibrite céget bízta meg. A cikkből az is kiderül, hogy a Calibrite egy X-rite befektetőkből verbuválódott cég.
"Calibrite was formed by a group of passionate investors who worked with X-Rite in the photo and video markets for more than 20 years."ui.: magyarul tömören röviden, az X-rite termékeket mától már Calibrite néven kell keresni, egyébként meg ugyan azt a terméket kapjuk talán más nevekkel. Meglátjuk.
-
turorudi
aktív tag
Sztem a sebesség nem szempont. A DispCal-ban be lehet állítani viszonylag kevés mintát és egyebeket. Tud 15 perc alatt is kalibrálni, és tud 2 nap alatt is. A nagyon hosszú kalibrálástól az általános monitorok nem lesznek jobbak, van egy beállítás mindegyikhez (ezt ki kell kísérletezni), ameddig érdemes elmenni. Nekem 1-2 óra körül van, ameddig érdemes emelni a beállításokat.
-
Teasüti
nagyúr
Otthonra, ha csak magam részére kell, akkor én most Studio-t vennék. Lassúnak lassú (vhol mintha azt olvastam volna, h 1 mintavételezés/s a limitje, de nem vennék rá mérget), a Pro azért 3-5x gyorsabban végez, de egy felhasználóra ez szerintem kibírható kétharmad áron. Pro az akkor jön jól, ha másnak is akarnék kalibrálni (azért nem mindegy, h két órát vagyok ott nála vagy egész nap) vagy a gyári szoftvert akarod használni VAGY (és ez egy bazi nagy vagy) hardveres kalibrációhoz kell és a monitor a Pro-val kompatibilis csak (pl az én Dell-em is kizárólag a Pro-t ismeri). Persze ez utóbbi csak professzionális monitoroknál érdekes.
A Plus pedig... nemtom. Szerintem belátható időn belül nem lesz rá szükség, de ezt döntse el mindenki maga! Azért 1000 nit sem kevés és jelenleg a max az a DisplayHDR1400 hitelesítés, de már a DisplayHDR1000 matricához is mélyen zsebbe kell nyúlni és mindkettő inkább videós monitoroknál elterjedt, konzumer kategóriában még nem igazán.
Én nem adnék ki arra egy valag pénzt, h talán majd 8 év múlva nem lesz elég nekem otthonra az 1000 nit-es tartomány.
Meg azért azt látni kell, hogy a HDR10+ és a Dolby Vision jelenleg 4000 nit-ig szabadon skálázható, szóval amint jön a technológia hozzá, úgy lesz elavult nem csak a Pro, de még a Plus is. Persze szerintem ez bőven overkill a konzumer piacon, de érted. Azért ez nem egy jó befektetés szerintem egy progresszív IT piacon.
Kicsit olyan, mint a gép építés: azt kell szem előtt tartani ami éppen elérhető, különben sose vennék semmit ha mindig az újat várnám. -
Joshi
titán
"Azaz egy windows újratelepítés, SSD csere esetén kezdhetem újra? Vagy ilyenkor elég a profilt kimenteni és akkor ez a probléma megoldott?"
Elég a profilt elmenteni és újra betölteni. Akkor szoktak újrakalibrálni, ha monitor vagy vga csere volt a gépben. Persze akkor is, ha már sok-sok éve nem volt újrakalibrálás, mert a panel azért öregszik/változik az évek során. -
Teasüti
nagyúr
A i1 Display Studio a belépő szvsz. Legalábbis ez biztosan nem kémiai szűrőt tartalmaz, hanem ugyanazt a cold mirror alapú optikait, mint az i1 család többi tagja. Szóval ez a tartós eszközök belépője. Tudásban meg annyi, hogy lassúbb. Pro-hoz képest jóval tovább tart a mérés. Meg a szoftvere le van butítva, viszont 3rd party-nál ez meg nem igazán releváns.
Összehasonlító táblázat szerint (most találtam csak az Overview lap alján) más hardveres különbség nincs a Studio és Pro között, csak szoftveres. E szerint a Studio is tud wcg-t és 1000 nit-et.
Háztájira meg szerintem mindegy milyen gyors. Ki lehet bírni pár havonta azt a plusz időt.
A sebesség inkább akkor fog számítani amikor másnak kalibrálsz, mert hogy simán el lehet tölteni vele egy teljes műszakot, mire kikísérletezed a legjobb eredményt.
Plus az szerintem úri huncutság még 10 év távlatában is. Legalábbis én el nem tudom képzelni, hogy valaha szükségem lenne >1000 nit-es monitorra. 120 kandelára kalibrálok, a felett nekem bántóan fényes dolgozni rajta. HDR-t én max nappaliba tudnék elképzelni, ahol ha besüt a nap és kimossa a tévé képét, akkor tényleg semmi sem elég fényes. De nappali fény hiányában már kösz, de nem. Nem akarok én megvakulni! -
Teasüti
nagyúr
[link]
AVS fórumán kicsit tájékozottabbak. Szóval az új i1 család mindegyik tagja létező termékek átcímkézett újrakiadása. A Studio a ColorMunki-t váltotta, a Pro az maradt ugyanaz ami addig kapható volt, és a Plus az az OEM verzió volt a régi Pro-ból, ami nem volt boltban kapható.
Tehát ezek szerint már 10+ éves eszközök vannak piaci forgalomban mind a mai napig. Az átcímkézés is csak egy marketing fogás volt, szóval nem látom okát a támogatás megszűntetésének belátható időn belül. Meg amúgy XP-s meghajtók is tudnak még működni W7/10 alatt.
A ColorMunki meg elvileg ugyanaz a hardver, mint a Pro, csak szoftveresen lebutítva (lassúbb mérés és a gyári szoftver egy hülyebiztos frontend). DisplayCal-lal elvileg működik mindegyik.
Ha mégse, akkor max elállsz a vásárlástól 14 napon belül.
#4973Joshi
Tehát ezek értelmében eladtad, majd megvetted csontra ugyanazt a terméket drágábban?A korábbi retail verziós (és a mostani) Pro 1000 nit-ig tud mérni elvileg. Az kevés?
-
Joshi
titán
Igazság szerint egy itteni fórumtársnak adtam el priviben megbeszélve. Azért adtam el, mert hosszabb távra gondolkoztam, és akkor a Plushoz adtak egy 1TB-os merevlemezt is. Gyakorlatilag csak a különbözetet kellett kifizetnem és a jövőre való tekintettel nekem fontos volt a HDR magasabb fényereje. Persze lehet hogy soha nem fogom kihasználni, de ha esetleg el kell adnom ez előny lehet.
ui.: ráadásul az enyém 2018-as gyártású B-02-es volt, tehát hardveresen már ugyan az volt mint a Plus.
-
kuyarashi
őstag
IPS révén nem szabadna túl gyengének lennie, de egy laptop kijelzőjéhez képest mindenképp magasabban kellene teljesítenie. Újonnan vetted? (Esetleg nyomhatnál egy factory resetet.)
Az is igaz, hogy a gyári beállításhoz képest a kalibrált sokkal relevánsabb, szóval van szemmel látható különbség minden esetben.A kémiaiak elvéreznek a gyártástól számított 1-2 éven belül, a nem kémiaiak pedig nagyjából soha.
-
Teasüti
nagyúr
Egyébként amire neked kell arra van egy olcsóbb megoldás: a fapados Studio változat az i1 Display-ből. Nem tudom pontosan milyen hardveres/szoftveres eltérés van a 3 verzió között, nem értek a lelkivilágukhoz, de a gyári oldal a Pro-ra írja a wide gamut-ot, a Plus-ra írja a HDR-t és a Studio-nál nem említi egyiket sem. Szóval ha SDR és sRGB neked elég, akkor a Studio-val meg lehet spórolni pár tízest.
A sorrend pedig elvileg így alakul: Studio -> Pro (ez a régivel azonos, és a régiek nincsenek lekorlátozva SDR-re se és asszem 1000 nitig tudtak mérni - ezt sorozatszám alapján lehet beazonosítani, h mikor gyártották) -> Plus (ez tud mindent wcg-től 2000 nites HDR-ig bezárólag).
A jövőállóság miatt érdemes lehet megfontolni kell-e valaha wcg monitor vagy hdr. Ha nem, akkor a Studio bőven megteszi.
Teljesen mellékesen szerintem a wcg monitor felesleges önszívatás. Fotósként mondom, hogy kár volt megvennem. Még a legtöbb nyomdába is sRGB-ben kell feltölteni, szóval jó sok mizéria a semmiért. -
Teasüti
nagyúr
Hardver nélkül nincs kalibráció. A szemed becsap.
Hát ha visszaolvasol párat, akkor láthatod hogy sajnos az olcsóbb eszközök nem tartósak. Spyder és belépő társaiban megfakul a színszűrő idővel. i1 Display Pro-ban a színszűrő meg nem mutatja jelét öregedésnek. Szóval azt kell átgondolnod mennyire fontos ez neked.
Elméletileg bizonyos időközönként újra kellene kalibrálni minden monitort ahogy öregszik.
Ha tartós használatra kell és színhelyes munkát végzel, akkor sajnos i1 Display Pro alatt nincs élet. Ilyen olcsó kémiait csak akkor vennék, ha megtérül az ára 1-2 éven belül. Mert hogy utána lehet cserélni újra... Hobbinak nem olcsó dolog a színmenedzsment.
A legolcsóbb megoldás, hogy vkivel bekalibráltatod. Ha nem ez a munkád, akkor nem kell túl gyakran elvégezni, mondjuk évi egy mérés szerintem megteszi otthonra.
Más dolog mondjuk egy filmipari colorist, mert ők meg hetente kalibrálnak monitort azon a szinten (persze nekik a szemük se rebben már ilyen kiadásoktól). -
Teasüti
nagyúr
Igénybe veszel ilyen szolgáltatást*, ahova elviszed a gépedet egy az egyben (vagy kijönnek házhoz - nem tudom odahaza van-e ilyen opció). Vagy keresel vkit, aki megoldja maszekban.
Ha kedved támadna magad csinálni, akkor épp pár hsz-szel feljebb láthatod a beugró árakat.
Utóbbi esetben az anyagi vonzatán kívül számíts még egy meredek tanulási görbére is meg pár nap kísérletezésre, mire belejössz.
*Oázist szokták emlegetni sokat. Mondanám, hogy vidd be oda a géped ha tudod, de átfutva a leírásukon ezen fennakadt a szemem: "A kalibrálást minden esetben ATI FirePro kártyával végezzük, ennek oka, hogy ezek a kártyák tudják DisplayPorton keresztül a csatornánkénti 10 bites pontosságot, ami a kalibrálási eredményünket nagyban javítja. Ezért lehetőség szerint minden monitort DisplayPorton keresztül kalibrálunk."
Ezek után szerintem hagyjuk az Oázist...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Rendhagyó tesztünkben egyik, teszteléshez használt készülékünket és annak kistestvérét mutatjuk be: a GretagMacbeth monitorkalibrálóit.
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen Blu-ray írót?
- Ukrajnai háború
- Kína nagyon pályázik az összes GeForce RTX 5090-re
- Megkapja az FSR 4-et a PlayStation 5 Pro
- Elemlámpa, zseblámpa
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Interactive Brokers társalgó
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- PCI Express 6.0-s SSD-t demonstrált a Micron és az Astera Labs
- További aktív témák...
- SAMSUNG LC49G95TSSRXEN 125CM 5K GAMER 240HZ MONITOR ! AKCIÓ
- Eladó Dell G3223Q - 4K, 144hz, 32" gaming monitor!
- LG (38WR85QC-W.) 38" 4K GAMER 144Z PRÉMIUM LED MONITOR ! AKCIÓ!
- SAMSUNG KÜLTÉRI SMART MONITOR ! LH55OMB 140CM 4K SMART AKCIÓ!
- Eladó Gigabyst M34WQ - Ultrawide 3440x1440 144hz Gaming monitor!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest