- iPhone topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- MIUI / HyperOS topik
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Poco X6 Pro - ötös alá
- One mobilszolgáltatások
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
Új hozzászólás Aktív témák
-
Macc
aktív tag
Na most lecsendesedtek a dolgok... Egyelore semmi ujdonsag. A Dzsunka dev gepeket mar sokan megkaptak, nem kellett allakat a padlon keresni
-
rATdrAgOn
senior tag
Igazabol X-el nekem tul sok bajom nincsen, csak epp az a problema vele, hogy a Classichoz kepest a karbantartasa/migralasa mar nem annyira elegans, viszont jobban mukodik (bar, azert okos luzer azt is szet tudja csapni, ha nagyon akarja
).
SCSI lehetoseg offkoz van, tehetsz PCI-os Macbe SCSI kartyat, talan van valahol meg olyan U2W-s 2940-em, ami direkte macbe illik (a kulonbseg csak a firmware a pC-ben hasznalatos 2940-eshez kepest)
[Szerkesztve] -
Husky
aktív tag
Még senki sem postolta be? Bővebben: link
Akinek P4+Intel IGP-s alaplapja van, annak még drivergondjai sem lesznek nagyon. (Elvileg ez van a developer kitben, és csak 2007-től jönnek a sima PC-n való bootolást nehezítő trükkök.)
Az Apple-nél sem hülék dolgoznak, így ha ez igaz, nagyon érdekes fejleményeknek nézünk elébe az elkövetkező két évben...
Minden l33t k1d OS X-et fog nyomatni a gépén mer' az a divat, aztán ha vége a beetetésnek, 2007-től ebből jó kis piacot lehet majd felhúzni. Kezdek izgulni, lehet hogy az Apple World Domination kibontakozásának lehetünk a résztvevői?
MOD> Juteszembe, az Apple gépekben ugyanúgy fellelhetőek Ati és nVidia kártyák is, akkor akár már ezek drivereit is lefordíthatták a dev.release-ben. Tehát még az IGP sem feltétel... ha meg nem optimizálták szénné SSE8-ra és többszörös HT-re, akár az AMD is bekerülhet a képbe...
[Szerkesztve] -
karib
addikt
válasz
rATdrAgOn #298 üzenetére
Monduk kérdés, hol lenne ma az Apple, ha még mindig teljesen külön utat járna hardver területen, és pl. ragaszkodna a SCSI diszkekhez a gépeiben... Gyanúm szerint évekkel ezelőtt becsődöltek volna ilyen hozzáállással.
Van egyáltalán ma SCSI lehetőség Macbe? A szervereket leszámítva persze. Amúgy az Intel platformon remélhetőleg több mozgástere lesz az Apple-nek és építhet kedvedre való SCSI-s Macet is
Jó ideje nem használtam Macet, de azért összességében gyanúm szerint előnyére változott az OSOké, pár régi hasznos dolog kihalt, de lehet, hogy valamilyen észszerű kompromisszumból - vagy pusztán nem tartották fontosnak, vagy újbóli implementálása túlságosan bonyolult/erőforrásigényes lett volna.
-
rATdrAgOn
senior tag
Ennel kicsit bonyolultabb a helyzet.
hardveres hiba, mert ugyi IDE a SCSI-hoz kepest egy kalap gozolgo tehenkaka, lassuk be.
Szoftveres hiba, mert az OpenBoot promot is elb*sztak.
Tipikus apple tortenet, miota valtottak IDE-re, nem lehet copypasteval OS-t masolni. X ota meg egyaltalan nem lehet, de ez ertheto is. ;)
Azert bamulatos, hogy viszont a Pegasoson (es valszeg A1-en is) ugyanugy lehet masolassal oprendszert koltoztetni masik diszkre es masik vasra is akar... -
perempe
veterán
Mikor rakhatok fel OS-X-et a mostani gépemre? Mikor lesz ebből valami?
-
rATdrAgOn
senior tag
Irok igy egyet.
Regen OS atrakasa masik diszkre igy tortent... Alma+A, Alma+C, uj diszken Alma+V es csokolom. ;)
Na, ez IDE-s mekintocsoknal egyaltalan nem mukodott/mukodik. Biza, kell install diszk, oszt arrol Prefs-bol Startup diszket szelektalni.
Nem hittem el, de tenyleg ez a helyzet... aztan meg lehetne kilometerhosszu egyebeket is irni, de szerintem felesleges, mivel lejart technika.
A jovovel en meg ugy vagyok, hogy nem latom sehogyse. Szerintem most elloptak elolunk. Ismet. ;)
Jo, azert szeretnek en is OSX-et hasznalni egy akarmilyen nehezvizgozgeneratoros villanybalalajkan, ami szerintem meg is fog tortenni, majd okos _OROSZ_ hekkergyerekek megoldjak.A veg elott meg beruhazok egy PPC-s mekintocsba es hasznalom mig meg nem doglik. ;)
[Szerkesztve] -
karib
addikt
válasz
rATdrAgOn #291 üzenetére
Az igazat megvallva, kb. 10 éve használtam utoljára Mac-et
Mondjuk valami már akkor is régi PowerBookot, még monokróm kijelzővel, 68k-s procival, trackballal (ami azóta is az ergonómia csúcsa szerintem).
Mesélj nyugodtan példákat, hogy mi is okuljunk - te láthatóan jobban benne vagy a Mac témában, mint pl. én. Én elméleti síkon tudom megközelíteni az egészet igazából. Illetve ha a munkám nem kötne a PC platformhoz, nagyon elgondolkodnék manapság egy Macen.
Szerintem muszáj volt meglépni ezt az átállást, mert más vonal egyszerűen nem követhető. Enélkül az Apple rövidesen ellehetetlenülne. Ráadásul ma már a hardver sokkal kevésbé lényeges, mint 5-10 éve, mert a legtöbb embernek bőven elég a tavalyi mainstream gépek teljesítménye.
Arról nem is beszélve, hogy itt lesz a lehetőség, hogy az Apple végre pofátlanul durva gépeket is építhessen... kezükben lesz a teljes PC-s alkatrésztár az összes mai és holnaputáni nyálcsorgató technológiákkal. Építhetnek olcsó és elfogadható gépeket és ereszdelahajam durvaságúakat is, szinte csak a szoftvert kell hozzáigazítaniuk.
Én nem látom annyira sötéten a jövőt. Talán tanultak már eleget a múltból, hogy értelmes dolgokat hozzanak ki a jövőből. -
erdoke
titán
Nagyjából igazad van, de a megadott értékek mégis maximális fogyasztást takarnak, nem Typical-t, mivel én is tisztában vagyok az általad leírtakkal.
hobizoli kedvenc oldaláról valók (Bővebben: link)
Mivel az Intel és alaplapgyártó partnerei szintén ismerik a jelenséget, nem szokták alultervezni a procik tápellátását.
[Szerkesztve] -
rATdrAgOn
senior tag
Csak halkan jegyeznem meg, hogy azota nem is nagyon mukodnek, de ez csak az en velemenyem.
Ha hasznaltal volna +10 evvel ezelott mekintoccsot, akkor hozzaszoktal volna par dologhoz, ami a nagy kek-feher G3 eljovetelevel eltunt... azota sem jott vissza, sajnos.
En kerek elnezest! -
rATdrAgOn
senior tag
Ize, csak egy kis adalek. ;)
Apple ~94 kornyeken kezdett PPC-re atallni, akkor a PPC mar ~3 eves architektura volt minyimum.
Raadasul korant sem akkora volt a kulonbseg a 68k es a PPC kozott, hogy ez nagyon fajjon. (Ujra kellett volna mindent forditani a Codewarrior akkori ferditojevel, nagyon faja kis cucc volt az mar akkor is)
Amitol igazan fajt a tortenet, az a MacOS classic mukodese... mindent trapeken keresztul csinalt. Ezert volt megvaltas az OSX.
PPC -> x86 atallashoz ezert kellett a nem publikalt 5 ev. Lassuk be azert, hogy nem csak a forditon mulik minden. Lehet egy fordito, atomuberrulez, de ha a programolo nem ugy programol ahogyan kene az a kod azert doglassu lesz.
(Tudok prezentalni olyan forrast, ami 68k-n, PPC-n hasit mint az allat, x86-on meg nem gyozod kivarni mire tortenik valamit. A ferdito nem minden.)
Ennyi akartam csak mondani, leulok en magamtol is.
Epp most kaptam egy g4-et, fureszelem mint a zallat es elvezem. -
karib
addikt
Azért ennyire nem kell kiborulni a CPU váltáson. A mai Mac-ek már nagyrészt kommersz PC technológiákat alkalmaznak: DDR RAM, PCI, AGP, IDE, SATA, USB, sőt ezekből némelyik már elavulóban is van. Az x86 világnak is elég nagy nehézségekbe van pl. a PCI Express átállás, az Apple-nek a maga 2% piaci részesedésével valszeg nagyon megterhelő lenne a Power platformot korszerűsíteni, főleg hogy nincs is az Apple terveivel egybevágó jövője. Szóval aggodalomra semmi ok, most csak a proci változik, mint az utolsó elem a Mac átalakulásában. A következő generációs Intel procik pedig igenis izgalmasak és jónak tűnnek: én nagyon kíváncsian várom a Yonah alapú Macet, ott majd igazán domboríthat az OS X (bár egy A64 X2-n is megnézném).
-
-
WN31RD
addikt
Még igazán jó fordító sem feltétlenül kell. Elég, ha a CPU gyorsabban futtatja a(z akár kevéssé optimalizált) kódot, mint a konkurrencia vagy az előző generációs CPU-k az optimalizáltat.
Mellesleg adott esetben akár olcsóbb lehet gyorsítani a hardvert, mint javítani a fordítón. -
Pontosan. Architektúrák eleganciájáról beszélni kb. olyan szintű anakronizmus mintha mindent assemblyben írnál. Kell egy jó fordító (amit úgysem a kedves itt megjelentek kényszerülnek megírni), onnantól kezdve viszont nem kis részben sznobizmus kérdése hogy ki milyen architektúrára esküszik.
-
Zeratul
addikt
Erdoke,
Intel féle TDP nem a valódi fogyasztást adja meg hanem mérikcskélnek aztán az elméleti max 75-80% körül meghúzzák a TDPt. Ez azal jár hogy laulméretezett lesz a hűtés és tápellátás ha nagyon odapiritanak neki.
AMD: Elméleti max amit képes a proci felvenni ami gyakorlatban nem lehet prezentálni, de legalább túlméretezik miatt a hűtést és tápelletást. -
DcsabaS
senior tag
1.) Az x86-os proci architektura toldozasa-foldozasa inkabb csak intelligenciaba kerul, ezzel szemben
2.) egy olyan procivaltas, amikor megszunik a kompatibilitas (vagy csak sebesseg csokkento emulacion keresztul valosul meg), az azzal jar, hogy redukalodik a hasznalhato szoftver bazis.
Ez utobbi pedig NAGYON NAGY AR, sot, az ido elorehaladtaval EGYRE NAGYOBB AR. Ezert eppen az lenne a jo, ha a PC vilag NEM CSINALNA egy nagy (ertsd inkompatibilis) transition-t, ezzel szemben egyaltalan nem erdekes, hogy pont az Intel megmaradjon a kompatibilitas zaszlovivojekent. (Az utobbi evekben pl. az AMD jobb ebben.)
Nem veletlen, hogy azok a CPU gyartok, akik idorol idore valami vilagmegvalto (nem kompatibilis) CPU-val rukkolnak elo, azok szep lassan lemaradnak a versenyben. -
Macc
aktív tag
Az Apple eloadasok eleg profik szoktak lenni. Mondjuk nem szoktam hasonlo jellegu bemutatokat nezni, de egy par Apple prezentaciot lattam mar, es amellett egy Sony PS3 bemutato is olyan magyarosnak nez ki: 1-2 fuggony, nagy vetitovaszon, es maszkalo emberek amolyan toldozott foltozott minosegben
Na de tavol alljon tolem a fika, nem is ezt akartam mondani
hanem hogy most lattam eloszo kek farmer helyett fekete gatyaban prezentalni Jobs-ot! Nyilvan o is gyaszos hangulatban volt. Ugy nezett ki a fazon, mintha megeroszakoltak volna. Innen sejtem mennyire orul o is a valtasnak.
Valahogy jo erzessel toltott el ez a par lepes tavolsag a PC-s vilagtol ami a kezdetekben a Motorola prociknak volt koszonheto, majd a PowerPC-nek. Egyszeruen igazi Mac-ben nincs helye x86 procinak. Ugyhogy reszemrol szomorusag van -
Petrisz
tag
Tényleg érdemes megnézni az Apple fejlesztői fórumos Steve Jobs előadást. Ez nem az a Balmer féle ''developers!'' ugribugri. Nagyon jól megcsinált mint előadás, és tényleg megnyugtatóan eloszlatja a kételyek egy részét. Elég meggyőző volt, hogy ott futott a Mac OS X egy P4-esen. Aztán futtattak rajta olyan alkalmazást, amit előtte egy héttel néhány óra alatt portoltak át univerzális binárisra. A végén pedig user számára transzparens emuláción keresztül teljesen jó tempóban futtattak PPCs cuccokat, pl. MS Office-t meg Photoshopot.
-
dekoninck
aktív tag
válasz
rATdrAgOn #270 üzenetére
Csak oldando a kepzavart.
OSX=Dune
Kindozerek=StarWars
Valóban megkavartam magamat isAz SW3 felel meg kinézetben az OSX-nek, a Dűne meg kb. a Windows-nak - de tartalmasságában valóban inkább a Dűnéhez hasonlítanám az OSX-et.
De szerintem nem sokkal nagyobb élmény az OSX (volt már vele dolgom) - végülis nem öncélúan ''számítógépezek'' hanem valamilyen feladatot végzek el -
Power
senior tag
válasz
rATdrAgOn #271 üzenetére
Pár dolog azonban más.
1. A PPC6xx-ek akkor egy új architechtúra volt(na jó nem teljesen, de nagyrészt) és nem voltak hozzá optimális fordítók. Ellenben most az intel elég jó fordítókat ad, továbbá az apple piszkálja már egy ideje ezirányba is a gcc-t.
2. Az OS most eleve fel van a váltásra készítve(eleve úgy írták az OSX-et).
3. Akkor egy csomó minden csak emulációban futott.
4. Akkor az alkalmazások sok részét újra kellet írni, hogy fusson mindkettőn. Most pedig szinte nem is nagyon van olyan komoly program ami csak osx-re van, tehát nekik is könnyebb lesz. A fontosabb API-k, mind használhatók lesznek.
Én egyáltalán nem félek, hogy instabilabb lesz, mint most. -
ITEM
tag
Az apple bemutatóján ott futott 1 intel procira forditott mac os X 10.4.1
Van valakinek infója róla honnan lehetne megszerezni, csak próba képpen!
Elvégre azt nyilatkozták hogy kezdetektől úgy fejlesztették hogy intel alapokra illetve X86 on is fusson! -
erdoke
titán
válasz
GhanBuri Ghan #269 üzenetére
Én nem is mondtam, hogy az AMD hibája, viszont azt se, hogy a MS-é. Már két hónapja van 64 bites XP, mégis sok drivernek nincs még mindig 64 bites verziója.
-
rATdrAgOn
senior tag
válasz
GhanBuri Ghan #269 üzenetére
Ize, mar elnezest, de a vilag ertelmesebb fele nagy ivben sz*rik az M$-re.
Keszult kerem szepen x86-64 tamogatas pingvinagyhoz meg ordogagyhoz is.
Perpill ordogagy all jobban ebben a kerdesben, de ami kesik az a gyorsvonat.
Ablax meg .... khmmm... inkabb nem reszletezem. -
rATdrAgOn
senior tag
Naaa, ha regote maceznel, akkor tudhatnad, hogy a 68k/PPC atallas korantsem volt ''zokkenomentes''.
A G3 bejelenteseig jobban jartal, ha 68k-s macet hasznaltal, mert:
1. otvarosan lassu volt a Powermac
2. olyan instabil volt, hogy a fal adta a masikat. ;)
Nekem speciel van olyan PPC lapom, ami ugyanolyan mint a 68k-s lap, csak epp PPC van rajta. Lassabb is sokkal. Osszeveteskeppen: 68040@25Mhz vs 601@100Mhz a meccs. Szerintem ez kb. igy fog kinezni az elso PPC es x86 mac kozott is. Valszeg ezt a hibat az Apple mar nem eli tul, tehat beke poraira.
AmigaOne/Pegasos will rule the world! -
Efreet
senior tag
legalább 5 éve ''tudják''(de legalábbis tervezik) már, hogy lesz valamilyen átállás, az a minimum hogy ezt most zökkenőmentesen le fogják vezérelni. nem kicsit látványos volt a ''nézzétek csak, ez is egy intelen fut
'' mozdulat...
remélem tanítani fogják(a módszertant, a programozási profizmust...)
nekik
-
karib
addikt
válasz
Race-Face #264 üzenetére
Az értekezőknek javasolom Steve Jobs beszédét megnézni, sokmindenre fény derül, sokmindenre pedig jövő ilyenkorra ígér több infót. A beszéd lényege és hangsúlya: kedves fejlesztők, használjatok Xcode 2.1-et és csináljatok universal binary telepítőket, mert azokról PPC és Intel is tud futni. Tehát ki van találva, hogy fogják levezényelni az átlállást - ahogy helyesen ki is emelik, már 2 nagy átálláson túl vannak: Motorola 68k - PPC és OS 9 - OS X. Szerintem nem lesz olyan nagy probléma ez, elég okosan állnak hozzá a látottak szerint.
A legtöbb embernek amúgy tök mindegy, milyen proci van a gépben, ha az ő kedvenc alkalmazása fut, akkor nem érdekli. -
Race-Face
tag
Ebben az egész átállásban még az a szar, hogy 2005-ben megmondják, hogy 2006-2007-ben áttérnek Intelre. Eddig aki macet vett, tudta, hogy 3-4 évre vesz gépet, és akkor még mindig eladhatja normális áron.
Viszont aki most vesz egy powermacit, az 2008-2009-ben vajon mennyiért fogja tudni eladni?
Egyáltalán meddig fogják támogatni a fejlesztők a ppc-s macintosh-okat? Elnézve, hogy sokan még ma is G3-at használnak, asszem, még vagy 10 évig kellene támogatni a ''régi'' maceket... -
TommyGun
őstag
Hát ez az, az intel levette róla a kezét....A tualatin ellenfele a ThunderBird volt nem az Athlon Xp csak az AMD továbbvitte azt a platformot egészen a bartonig amit az intel a szaros P4 miatt elhanyagolt...mostmeg lehet hogy ezt veszik újra elő....nem érdemes a kettőt egymáshoz nézni épp emiatt....
Szerintem térjünk vissza az APPLE-hez
amd-t az apple-be és kész -
DcsabaS
senior tag
válasz
dekoninck #258 üzenetére
''Apple gépek procijai valami vektoriális számító alegységet is tartalmaznak, ami miatt sok esetben iszonyú gyors. Az Intelben nyilván nem lesz ilyesmi, ezért hogyan tartja meg az előnyét az Apple? ''
Miert volna nyilvanvalo? Ha az Apple ugy akarja, nyugodtan tehet bele az Intel ilyesmit. -
Loha
veterán
válasz
TommyGun #256 üzenetére
Az Athlon XP nem volt feltétlenül elavult a P4-hez képest, mert DDR RAM-al ment, jöttek ki hozzá új chipset-ek támogatott mindent amit a P4, sőt a procit is folyamatosan fejlesztették (Barton).
A PIII-hoz meg nem volt egy normális korszerű chipset, se a DDR-t nem tudta normáisan kihasználni, nem kezelt elég rammot (i815EP), nem támogatta a 8X AGP-t, és a procit sem fejlesztették stb... -
dekoninck
aktív tag
Ja, én csak feltételeztem, hogy jövőre, mire ez az Apple-Intel kooperáció megvalósul, pl. 5.6 GHz-s Pentium 5 és 3.3 GHz AMD procik lesznek. Én hamisítottam a furcsa ábrát
De komolyra fordítva a szót: az Apple gépek procijai valami vektoriális számító alegységet is tartalmaznak, ami miatt sok esetben iszonyú gyors. Az Intelben nyilván nem lesz ilyesmi, ezért hogyan tartja meg az előnyét az Apple? Vagy akkor már az Intel is olyan gyors lesz, hogy nem is lesz muszáj ezt az előnyt tartogatni?(Feltételezem, hogy a Mac akkor is maccülönböztethető lesz akár egy brand PC-től is. Bár az én 3 éves Compaq notim is szép, és tökéletesen működik egy hibás RAM cseréje óta, sohasem fagy le.
Nagyon szépek a Macek, de azért PC-ről megszokást igényel a használatuk. A csilivili vizuális effektusok meg (talán/nekem) olyanok, mint a Star Wars 3. része és pl. egy Dűne film közötti összehasonlítás: hiába fapadosabb a Dűne ''kinézete'', nem tartalmatlanabb az SW-nélA Photoshopp meg tök ugyanúgy működik mindkettőn. Apple monitort meg vehetek az alumíniumházas PC-mhez is (ami úgyis az asztal alatt van), és veszek is!!!!!
)
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
Grafiqs
őstag
Azt hiszem előkeresem a harakiri felszerelésem.
-
dekoninck
aktív tag
Én arra lennék kíváncsi, hogy hogy alakulnak majd az ehhez hasonló grafikonok
Bővebben: link
Talán így??
[Szerkesztve] -
karib
addikt
Akadnak olyan noteszek, amik az FSB-vel is bűvészkednek, azok tudnak lejjebb menni, mint 600/800 MHz. A Pentium M legnagyobb baja tulajdonképpen a 6.0x minimális szorzó, részben ezért is teljesít rosszabbul a Sonoma - 33%-kal magasabb az ''alapjárata'' (600 vs. 800 MHz.) Igazán szép lenne, ha tényleg le tudna menni párszáz MHz-re - talán majd a következő implementációnál
Addig marad az FSB bűvészet, ami viszont nem túl kedvező a rendszer összteljesítményére.
-
TommyGun
őstag
Ebben mondjuk igazad van
7W az nem piti...1200Mhz-en....
Mellesleg ha keresztlicenc van az intel és az amd között....milyen érdekes hogy Kb egy időben jött ki az intel 64bit és az AMD SSE3......lehet hogy amd megkapta az SSE3-at intel papi meg keresztlicenbe beépítette a prescottokba az AMD64-et csak más néven
''x86/64 --> nem kell a desktop usernek
Ez tény, másfél éve semmi hasznát nem veszi, és még ki tudja mennyi ideig így lesz.''
Ez csöppet cinikus....minden új fejlesztésnek ez a sorsa hogy 1 évig semmi haszna, vagy semmivel sem gyorsabb mint az előző generáció....
Lásd: Sata vs Pata....AGP vs. PCIe
Mellesleg 64bit-es oprendszer már akkor is volt amikor az AMD kijött a 64bit-el....igaz ez a userek 99%-át nem érintette de mint írtam ez majd minden újítással így van....amíg elnem terjed....
[Szerkesztve] -
erdoke
titán
de ha megnézed az elmult 2 év Intel történéseit, látod hogy szinte minden nyilatkozatuk módositották pár hónapon belül... mi ez ha nem kapkodás?
Nagyrészt előre nem látható technológiai problémák.
melegedés --> azért vacak az Athlon mert nagyon melegszik
Volt ilyen időszak, és nekem részben ezért vacak a Prescott is.
x86/64 --> nem kell a desktop usernek
Ez tény, másfél éve semmi hasznát nem veszi, és még ki tudja mennyi ideig így lesz.
dual core --> nem kell a desktop usernek
Nagy többségükre ez most is igaz.
FSB --> csak az számit
A NetBurst architektúránál az FSB-n keresztül bonyolódó RAM-elérés miatt ez így is van, amíg a dual DDR bírja is frekvenciával.
HT --> az az isten ( és mégsem lessz a Pentim M -ben, és AMD licenc)
Gondolom itt a HyperThreading Technology-ra gondolsz, nem pedig a HyperTransportra. Előbbi nem 1:1 AMD szabvány, a megvalósítása meg végképp nem hozzá kötődik. A Pentium-M egy teljesen eltérő fejlesztés eredménye, más elvárások és más gazdaságossági megfontolások alapján. Nincs egyenes összefüggés.
Desktop procivá alakítás többet is takarhat mint az FSB növelése. Egyrészt nagy valószínűséggel csak a Yonah-ból lesz ilyen, azt pedig ez esetben már így fejlesztették. Jó eséllyel lehet benne 64 bites utasításkészlet és SSE3 is, legföljebb a mobil változatban nem lesz engedélyezve némelyik. Másrészt nyilván magasabb fesz, magasabb órajel, nagyobb teljesítmény, dde nagyobb fogyasztás. -
sel
csendes tag
nem hiszem hogy mosolygnának, mikor a tervezett core-ikat jórészt ki kellett dobniuk, és lagalább 1 évig a másodhegedüs szerepet kell játszaniuk a tejesitmény fronton ( mondjuk ezalatt az év alatt az AMD sem fog pihenni a babérjain)
de ha megnézed az elmult 2 év Intel történéseit, látod hogy szinte minden nyilatkozatuk módositották pár hónapon belül... mi ez ha nem kapkodás?
melegedés --> azért vacak az Athlon mert nagyon melegszik
x86/64 --> nem kell a desktop usernek
dual core --> nem kell a desktop usernek
FSB --> csak az számit
HT --> az az isten ( és mégsem lessz a Pentim M -ben, és AMD licenc)
stb
nem tudom a 64 bit miért másodrendűbb mint a dual core, aminek egyelőre desktop alkalmazásokban alig van jelentősége és tegyük hozzá hogy a MAC OSX az most is 64 bites és gondolom ciki lenne visszálni 32 bitre
a másik pedig hogy nem tudom mire gondolsz azzal hogy desktop procivá alakitás? az hogy magasabb FSB? a PIII mobil vonalon, vagy az Athlon 64 /Turion vonalon sincs külömbség a mobil és a desktop változat közt,
az elmult időkben az Intelnél is csak azért volt, mert a P4 nem volt igazán alkalmas a mobil piacra , -
erdoke
titán
válasz
TommyGun #240 üzenetére
Két dolgot elfelejtesz:
1. A Pentium-M-ből mindig vannak LV és ULV procik, amik a normálnál is jóval kevesebbet fogyasztanak.
(Maximum Power
4.220 W (0.13 µm @ 600 MHz @ 0.844 V @ 100 C)
6.501 W (0.13 µm @ 600 MHz @ 0.956 V @ 100 C)
9.036 W (0.13 µm @ 900 MHz @ 1.004 V @ 100 C)
9.036 W (0.13 µm @ 1000 MHz @ 1.004 V @ 100 C)
9.036 W (0.13 µm @ 1100 MHz @ 1.004 V @ 100 C)
14.160 W (0.13 µm @ 1100 MHz @ 1.180 V @ 100 C)
14.160 W (0.13 µm @ 1200 MHz @ 1.180 V @ 100 C)
14.750 W (0.13 µm @ 1300 MHz @ 1.180 V @ 100 C)
3.248 W (0.09 µm @ 600 MHz @ 0.812 V @ 100 C)
8.003 W (0.09 µm @ 600 MHz @ 0.988 V @ 100 C)
6.580 W (0.09 µm @ 900 MHz @ 0.940 V @ 100 C)
6.580 W (0.09 µm @ 1000 MHz @ 0.940 V @ 100 C)
6.580 W (0.09 µm @ 1100 MHz @ 0.940 V @ 100 C)
6.580 W (0.09 µm @ 1200 MHz @ 0.940 V @ 100 C)
13.392 W (0.09 µm @ 1400 MHz @ 1.116 V @ 100 C))
Azért a 6,58 W @ 1200 MHz maximális fogyasztású Dothan közelében nem nagyon látok Turiont.
2. Az Intel szinte egyeduralkodó az alacsony fogyasztású mobil eszközök piacán (PC). Ahhoz, hogy itt lényeges változást érjen el az AMD, nem elég egy közel ugyanolyan jó CPU-t gyártania, mert egyrészt azzal senkit nem fog meggyőzni a jól bevált megoldással szemben, másrészt az Intel komplett platformot tud ajánlani, míg az AMD csak egy procit, amivel még erősen kiszolgáltatott chipset, WLAN és egyéb gyártó társainak. -
TommyGun
őstag
Jól írják a lentebb szólok...centrino is 600-800Mhz-re kapja vissza magát....
Azért azt ne felejtsük hogy a Pentium M már kapott új magot.....és ezzel igenis felveszi a versenyt a Turion....
Én úgy látom hogy az AMD-nek van egy remekül teljesítő desktop procca ugyebár a s754 s939 A64-ek....sebességben is jobbak mint a prescottok arról ne is beszéljünk hogy kevesebbet zabálnak és alig melegszenek....DTK notebookokba szerintem a legjobbak...
Tehát Desktop téren az intelnek kell most a köv 1 évben valamit lépnie mert a Netburst kilőve és a Dual core proccaik se túl jók, rohadtul melegszenek és dupla annyi áramot zabálnak ami eddig se volt kevés egy maggal sem....
Most a Turion hasonlót tud mint a Pentium M és ha jól tudom 25W és 35W-os modellek melett hamarosan jönnek a 25W alattiak is legalábbis ezt olvastam....lehet hülyeség...az intelnek 21W és 27W-os modelljei vannak annyira ezek nem ütnek el egymástól....
Tulképp az AMD az eddig is remekül teljesítő A64-ből csinált egy mobil proccot ami már minden új technologiát tud....
A Pentium M pedig egyenlőre a régivel gazdálkodik...és ebből kell valami desktoppot kihoznia az intelnek....kiváncsi vagyok mi lesz még itt..
DE ez nagyon OFFF volt
[Szerkesztve] -
DcsabaS
senior tag
válasz
TommyGun #233 üzenetére
Igen, a Pentium M-et valoban a Turion-hoz kell hasonlitani, ha csak mobilban gondolkodunk.
Az osszehasonlitas eredmenye (amennyire en latom) felemas. Ha eroteljes mukodesre kerul a sor, akkor a Turion hasit (meg 64 bit-es optimalizacio nelkul is), viszont ha eppen semmi izgalmas nem tortenik, akkor a Pentium M sokkal energiatakarekosabb. Vagyis a Turion-on meg boven van mit fejleszteni. (Ha jol tudom, takarekos uzemmodban csak 800 MHz-re valt vissza, mig a Pentium M akar 200-300 MHz-re is. De kerdem en, mi a pitliert van szukseg 800 MHz-re, amikor eppen semmit sem csinal a gep?!?) -
TommyGun
őstag
''a és a Tualatin egy elavult architektúrával, és SDRAM-al tartotta a lépést az Athlon XP-kel, szóval nem volt feltétlenül fair a dolog''
Erre nekem az lenne a válaszom hogy az Athlon XP-k meg egész jól tartották magukat az akkoriban új technologiának számító P4-ekkel szembenMég az első 533-as NW-k ellen is derekasan áltták a helyüket, főleg a TbreedB nomeg a Barton ami a mai napig korrekt egy P4-el szemben is....figyelembe véve hogy fele annyiba kerül...és a P4 nem 2x olyan gyors megközelitőleg sem....(2500+ barton vs. P4-2,6-NW)
Mellesleg egy 1,4-es Thinderbird SDRAM-al nem hiszem hogy nagyon lasabb lenne mint egy 1,4-es Tualatain
Amúgy a Pentium M-et miért az A64-hez nézitek ? Hamár a mobil platformról beszélünk.
A Turion ahogy nézegettem a PH! tesztet komoly ellenfele lehet a Pentium M-nek....
[Szerkesztve] -
erdoke
titán
Nem kapkodnak, mosolyognak.
Amiket hiányosságként felsoroltál, jelenleg harmadrendű tulajdonságai egy jó CPU-nak. Kivéve a dual core-t, de a mobil dual core-ban az Intel lesz az első, ha minden igaz, ráadásul egy erősen átdolgozot architektúrával (nagy valószínűséggel a még könnyebb asztalivá alakíthatóság is szerepet játszott a fejlesztésben).
Az AMD peig csak próbál megfelelni az alaposan kiéhezet tulajdonosok elvárásainak. -
sel
csendes tag
persze, a Pentium M 2.5Ghz ig tuningolható, de ilyen alapon nézhetjük azt is hogy az Athlon 64 meg 2.8-2.9Ghz-ig
) nem is beszélve az X2 -ről
és valóban a Tualatin nagyon jó kis proci volt, csak az Intel el akarta sorvasztani a P4 miatt, de végül csak elő kellett venniük
és bár nincs integrált memória vezérlője, de van
- quad pumped bus
- mikrokódokat tartalmazó L1 cache
- 2Mb L2 cache
vagyis más sebesség növelő dolgok vannak benne
és hogy miért kapkodnak? mert Pentum M -ben pillanatnyilag
- se dual core
- se 64 bit
- se SSE3
- se HW-es memória védelem
és a 2Mb L2 cache miatt drágábban gyártható mint az Athlon 64..
és mivel a P4 platform tovább már nem tud skálázódni, presztizsveszteség
hogy nem tudnak válaszolni az AMD-nek.. aki persze ez kihasználja és
egyrészt drágán méri a csucsprocikat, másrészt nem kapkodja el az órajel növelést ( pedig állitólag az uj stepping simán skálázódik 3Ghz -ig )
egyébbként mi használunk pár darab dual Opteront 64bites linuxal, és kegyetlen gyorsak
2x PIII 1Ghz , 90% CPU load --> 2x1.8Ghz Opteron 30% CPU load
2x P4 Xeon 2.6Ghz HT 90% CPU load --> 2x2Ghz Opteron 50% CPU load -
Loha
veterán
ja és hogy mig a Dothan 2.13Ghz -nél tart, az Athlon 64 már 2.6Ghz -nél
Konyorgom, mobil proci! Azért csak 2GHz környékén jár, mert elsődleges szempont a teljesítmény mellett, a fogyasztás és a hőtermelés is!
Ugyan ezért alacsony az FSB is.
Több helyen is tuningolták 2,5GHz fölé, szóval órajelben nincs lemeradva...
Nulla munka az FSB-t megnövelni, meg kicsit megpiszkálni a feszültségeket, és kapásból 2,6GHz-és 800MHz-es rendszerbusz... Egy új steppingel simán elintézhető...
Nekem nem úgy tűnik, hogy az Intel kapkodna, akkor sokkal gyorsabban kivezetnék a P4-et. ha sietős lenne a dolguk
Ja és a Tualatin egy elavult architektúrával, és SDRAM-al tartotta a lépést az Athlon XP-kel, szóval nem volt feltétlenül fair a dolog, a prociban sokkal több volt, de ez most meg is látszik...
Ahhoz képest, hogy alacsony a Pentium M FSB-je és nincs integrált memóriavezérlője, elég jól szerepel olyan memóriasebességtől nagyban függő tesztekben mint a Q3 pl...
Kép alapján lehetne egy fémsapkától megfosztott tualatin is
[Szerkesztve] -
sel
csendes tag
nem.. sajnos a desktop sem lessz gyorsabb, sőt 32 biten, ha beleépitik a 64 bit támogatást , lassabb lessz, mivel ahhoz ugyanugy mint az AMD -nél még kelleni fog 1-2 futószalag fokozat, ami rontja a teljesitményt.
hogy összehasonlitsuk a 2 CPU-t nagyjából:
Pentium M --> PIII Toulatin +
- mikrokódokat tároló L1 cache
- quad pumped rendszerbusz
- 2Mb L2 cache
fejlesztési lehetőségek:
- 64 bit ( 32 biten kicsit lassit)
- integrált memória vezérlő
- nagyobb FSB
Athlon 64 --> Athlon XP +
- integrált memória vezérlő
- 64 bit
- HT bus
fejlesztési lehetőségek:
- mikrokódokat tároló L1 cache
- gyorsabb memória vezérlő
- nagyobb L2 cache
vagyis ahogy anno a PIII Toulatin és az Athlon XP hasonló teljesitményű volt,
a Pentium M és a Athlon 64 is hasonló teljesitményű , és az is lessz
egy kicsit ez egyik ebben jobb a másik abban jobb, de nem lesznek akkora eltérések mint a P4 -nél,
de ez nem is meglepő mert hasonló pipeline hosszuságot használnak,
sőt még a fogyasztásuk is hasonló lessz , ahogy az AMD gyártás technológiája
finomodik ( turion )
nagy különbség ott van és lessz valószinűleg, hogy
- egyrészt a dual core kapcsán az AMD jobb helyzetben van a HT busszal ( 1Ghz)
igy nagyobb a sebesség növekedés
- másrészt a 64bit implementálása már a P4-nél is kevésbé hatékony mint az AMD-nél, (végül is legalább 3 évük volt rá)
- és még 1 megativ tényező az Intelnél, hogy kapkodnak, igy kevésbe van idejük a fejlesztésekre
- ja és hogy mig a Dothan 2.13Ghz -nél tart, az Athlon 64 már 2.6Ghz -nél
[Szerkesztve] -
Raymond
titán
Azzal hogy a 3D jatekokban kozel sincs az A64-hez vitaba szallnak:
A regi i855 platformon DDR333 memoriaval:
Es az i865-on az Asus adapterel:
Bővebben: link -
karib
addikt
Érdemes megnézni Steve Jobs beszédét, szokás szerint van benne pár jó fordulat
Alább már asszem linkelték, de a www.apple.com főoldalon is kinn van.
Utána azt hiszem ki lehet jelenteni, hogy nem nagyon lesz AMD az Apple gépek környékén mostanában - bazinagy Intel logók, ölelkező Steve & Paul Otellini (Intel elnök-vezérigazgató) stb... Az Applenek ez nem feltétlen rossz, az AMD-nek viszont egy elszalasztott lehetőség sajna - bár lehet, hogy nem tudtak volna felnőni a feladathoz.
A vészmadaraknak pedig: nemrég volt egy hír, hogy az Intel abbahagyja a NetBurst achitektúrás procik szállítását. Másfél év múlva. Nekünk persze ez még nagyon messze van, így bőven megtömhetjük a zsebeinket Prescottokkal. Azonban mivel az inteles Macek csak jövő ilyenkor jönnek, tuti hogy nem az Intel kazántechnológiájára fognak épülni, hanem a felturbózott mobilplatformra, ami már most is elég jó, pláne az lesz egy év múlva. Szóval nem kell annyira aggódni -
karib
addikt
válasz
velizare #221 üzenetére
Vannak Apple szerverek. Érdekes módon pont pár nappal ezelőtt jelent meg egy cikk róluk az Anandtechen - nem túlságosan kecsegtető végeredménnyel: workstationnek kiváló a PowerPC alapú Mac, szervernek eléggé nem. Hogy az intelesek milyenek lesznek, majd meglátjuk, az OS X-et is okolták a rossz teljesítményért szerveralkalmazásokban.
-
DcsabaS
senior tag
''Azonos órajelen legalább azt tudja mint az A64, és mindezt integrál memóriavezérlő nélkül...''
Ez NEM igaz! A Pentium M pl. 3D jatekokban, vagy szerver alkalmazasokban kozel sincs az A64-hez. Mas kerdes, hogy egy laptopnak tipikusan ezt nem is kell tudnia, eppen ezert laptopok celjara a Pentium M jo valasztas.
Csakhogy az Apple-nek NEM csak a laptop fronton kell atternie x86-ra, hanem a komolyabb kategoriakban is, es igen, meg a szerverek kozott is, ugyanis az egyebkent kevalo szoftvereit nem tudja megfeleloen kiaknazni. -
Efreet
senior tag
nem valószínű, ha jól olvastam a hivatalos álláspont az, hogy a Mac-eken el fog futni a windows (ami azért driverek jelenlétét igényli), viszont nem-Mac-ek képtelenek lesznek a MacOS X futtatására (szerintem ezt speciális biossal esetleg hardver-konfigurációval és rendkívül szűk driver-ellátottsággal lehet biztosítani)
-
erdesz
tag
Igaz.
Hogy az én véleményem is lássátok: szerintem nem feltétlen jó döntés áttérni x86-ra, bár az is igaz, hogy a PowerPC megállt a fejlődésben. A megoldás talán egy harmadik gyártó lehetne, ami nincs. (mert a Cell kiesik, konzol proci) Illetve VIA, Transmeta... ki tudja, mit hoz a jövő, talán lesz saját architektúrájuk, mac termékcsaládjuk -
Integra
titán
mikor fogják meghekkelni az os tigert pc-re?!
mert ezek után nem fog sokáig tartani gondolom... -
Macc
aktív tag
''Az intel gondolom, ajánlatot tett komplet rendszer szállítására...
Csinálnak procit, hozzá chipsetet integrál VGA-val, hálókártyát, meg még alaplapot is gyártanak...
A laptop fronton a centrino szintén komplett megoldás, az AMD meg csak procit csinál..''
Hat sztem nem lesz szukseg intel chipsetre, legalabbis nagyon remelem, hogy ezt ezutanis hazon belul oldja meg az Apple. A mostani gepekhez kepest sztem minimalis valtoztatas lesz az alaplapon, eppen annyi, hogy mas proci hajtja az egeszeg. Integral VGA-ra nyilvan nem az inteltol lesz kesz megoldasa, eddigis ATI v. nVidia cuccokat integraltak a sajat alaplapjukra. Tovabba azt sem hiszem, hogy 3-4 jack dugoval oldanak meg a hangkivezetest a jelenlegi optikai helyett. Igaz nem tudtam meg feldolgozni, de intel procira van szukseguk, a tobbi valoszinuleg marad. Windows futtatasat ugy tudom elkepzelni, hogy csinalnak egy emulatort, es mivel a procit nem kell emulalni, gyakorlatilag 100%-os emulaciot erhetsz el, de gondolom onalloan nem lesz bootolhato (En nem is ereznem ennek a szuksegesseget, sokkal jobban tudnam hasznalni akar a jelenlegi VirtualPC-t, ugy hogy csak ablakban fut, ki-be rangatom a file-okat, nem kell drive-okban kotoraszni, emellett simat atmegyek fullscreenbe, ha ugy jobb). Ha ezt ehhez hasonloan valositjak meg, valoszinuleg nem fognak tudni bootolhato win-t felrakni, es pc-re se fog felkuszni talan a Tiger.
Egyebek kozt azon is gondolkodtam, hogy mi van, ha akar csak 1 fontos utasitast adnak a proci utasitaskeszletehez, amit minden x86 Mac-re (de rosszul hangzik....) forditott program hasznal, marsem indul el a tobbi PC-n.
De lehet hulye vagyok, csak az Apple ne legyen most az, habar most is eleg hulyek... -
erdesz
tag
Über off:
Linus Torvalds mihez kezd most a PowerPC-jével?
bocsi ezt nem lehetett kihagyni
[Szerkesztve] -
Loha
veterán
Hol bukik el a Pentium M?
Azonos órajelen legalább azt tudja mint az A64, és mindezt integrál memóriavezérlő nélkül...
Egyébként a PIII-ból megmaradt az a jellemzője, hogy nem igényel akkora mem sávszélességet, mint az A64 vagy P4, ugyan akkor teljesítmény kifacsarásához... -
DcsabaS
senior tag
válasz
velizare #203 üzenetére
''egyébként asszem a via is gyártat abban a gyárban az ibm-mel''
Valoban, viszont a VIA az egeszen kis fogyasztasu (es teljesitmenyu) kategoriaban erdekelt, foleg keleti piacokon, igy az nem annyira kritikus, mint a magas orajelu es kis fogyasztasu PPC-k, vagy Athlon 64-ek eloallitasa.
''de legalább azzal takarózhattak volna a nagy kéknél, hogy eddig is ők gyártották az apple gépek procijait''
Es ez talan eleg is lett volna az IBM-nek (.
-
LordX
veterán
Quad pumped busz abszolút nem kell a K8-nak, nekik van egy jobb megoldásuk a HT.
P4-nél nem az volt a gond, hogy túl újat akartak, hanem az, hogy a marketingesek tervezték az architektúrát (10 GHz.. persze..). Az Itanium az pontosan a ''túl új'' kategória, és köszöni szépen, egész jól megy neki.. -
vagy pedig azt gondolják (és szerintem ez a valószínűbb), hogy ha beledöglenek sem tudják kielégíteni a keresletet. a szembetűnő hiány viszont rossz fényt vet a cégre. mi lehet a megoldás? csökkentsük a keresletet. hogy? ha magasabb áron adjuk, ideiglenesen csökken a termék iránti kereslet, ha már újra tudunk eleget gyártani, majd lenyomjuk az árakat, és további részesedést nyerünk a piacon. persze ez lehet nagyon nagy hülyeség is, nem értek a közgazdaságtanhoz, sem az árpolitikához.
-
így is maximumra járatják a fab30at. ha bevállalnak egy mac-szerződést, akkor vagy a brandek, vagy az átlagfelhasználó felé rontanak a hitelükön.
faramuci helyzet lett volna, de legalább azzal takarózhattak volna a nagy kéknél, hogy eddig is ők gyártották az apple gépek procijait, meg most is...egyébként asszem a via is gyártat abban a gyárban az ibm-mel.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 9700X Processzor!
- AMD Ryzen 7 7700 - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Csere-Beszámítás! Ryzen 9 9950X3D Processzor! 16Mag-32Szál!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 8700K 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 4790 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Dell Latitude E7250 - i7-5GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 32/64GB RAM RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Dell Latitude 5440 14 FHD üzleti notebook - i5 1335U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe
- Lenovo Thinkpad L14 Gen 4 -14"FHD IPS - i5-1335U - 8GB - 256GB - Win11 - 2 év garancia - MAGYAR
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged