- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
Új hozzászólás Aktív témák
-
TommyGun
őstag
Hát ez az, az intel levette róla a kezét....A tualatin ellenfele a ThunderBird volt nem az Athlon Xp csak az AMD továbbvitte azt a platformot egészen a bartonig amit az intel a szaros P4 miatt elhanyagolt...mostmeg lehet hogy ezt veszik újra elő....nem érdemes a kettőt egymáshoz nézni épp emiatt....
Szerintem térjünk vissza az APPLE-hez
amd-t az apple-be és kész -
sel
csendes tag
persze, a Pentium M 2.5Ghz ig tuningolható, de ilyen alapon nézhetjük azt is hogy az Athlon 64 meg 2.8-2.9Ghz-ig
) nem is beszélve az X2 -ről
és valóban a Tualatin nagyon jó kis proci volt, csak az Intel el akarta sorvasztani a P4 miatt, de végül csak elő kellett venniük
és bár nincs integrált memória vezérlője, de van
- quad pumped bus
- mikrokódokat tartalmazó L1 cache
- 2Mb L2 cache
vagyis más sebesség növelő dolgok vannak benne
és hogy miért kapkodnak? mert Pentum M -ben pillanatnyilag
- se dual core
- se 64 bit
- se SSE3
- se HW-es memória védelem
és a 2Mb L2 cache miatt drágábban gyártható mint az Athlon 64..
és mivel a P4 platform tovább már nem tud skálázódni, presztizsveszteség
hogy nem tudnak válaszolni az AMD-nek.. aki persze ez kihasználja és
egyrészt drágán méri a csucsprocikat, másrészt nem kapkodja el az órajel növelést ( pedig állitólag az uj stepping simán skálázódik 3Ghz -ig )
egyébbként mi használunk pár darab dual Opteront 64bites linuxal, és kegyetlen gyorsak
2x PIII 1Ghz , 90% CPU load --> 2x1.8Ghz Opteron 30% CPU load
2x P4 Xeon 2.6Ghz HT 90% CPU load --> 2x2Ghz Opteron 50% CPU load -
sel
csendes tag
nem.. sajnos a desktop sem lessz gyorsabb, sőt 32 biten, ha beleépitik a 64 bit támogatást , lassabb lessz, mivel ahhoz ugyanugy mint az AMD -nél még kelleni fog 1-2 futószalag fokozat, ami rontja a teljesitményt.
hogy összehasonlitsuk a 2 CPU-t nagyjából:
Pentium M --> PIII Toulatin +
- mikrokódokat tároló L1 cache
- quad pumped rendszerbusz
- 2Mb L2 cache
fejlesztési lehetőségek:
- 64 bit ( 32 biten kicsit lassit)
- integrált memória vezérlő
- nagyobb FSB
Athlon 64 --> Athlon XP +
- integrált memória vezérlő
- 64 bit
- HT bus
fejlesztési lehetőségek:
- mikrokódokat tároló L1 cache
- gyorsabb memória vezérlő
- nagyobb L2 cache
vagyis ahogy anno a PIII Toulatin és az Athlon XP hasonló teljesitményű volt,
a Pentium M és a Athlon 64 is hasonló teljesitményű , és az is lessz
egy kicsit ez egyik ebben jobb a másik abban jobb, de nem lesznek akkora eltérések mint a P4 -nél,
de ez nem is meglepő mert hasonló pipeline hosszuságot használnak,
sőt még a fogyasztásuk is hasonló lessz , ahogy az AMD gyártás technológiája
finomodik ( turion )
nagy különbség ott van és lessz valószinűleg, hogy
- egyrészt a dual core kapcsán az AMD jobb helyzetben van a HT busszal ( 1Ghz)
igy nagyobb a sebesség növekedés
- másrészt a 64bit implementálása már a P4-nél is kevésbé hatékony mint az AMD-nél, (végül is legalább 3 évük volt rá)
- és még 1 megativ tényező az Intelnél, hogy kapkodnak, igy kevésbe van idejük a fejlesztésekre
- ja és hogy mig a Dothan 2.13Ghz -nél tart, az Athlon 64 már 2.6Ghz -nél
[Szerkesztve] -
DcsabaS
senior tag
''Azonos órajelen legalább azt tudja mint az A64, és mindezt integrál memóriavezérlő nélkül...''
Ez NEM igaz! A Pentium M pl. 3D jatekokban, vagy szerver alkalmazasokban kozel sincs az A64-hez. Mas kerdes, hogy egy laptopnak tipikusan ezt nem is kell tudnia, eppen ezert laptopok celjara a Pentium M jo valasztas.
Csakhogy az Apple-nek NEM csak a laptop fronton kell atternie x86-ra, hanem a komolyabb kategoriakban is, es igen, meg a szerverek kozott is, ugyanis az egyebkent kevalo szoftvereit nem tudja megfeleloen kiaknazni. -
Efreet
senior tag
nem valószínű, ha jól olvastam a hivatalos álláspont az, hogy a Mac-eken el fog futni a windows (ami azért driverek jelenlétét igényli), viszont nem-Mac-ek képtelenek lesznek a MacOS X futtatására (szerintem ezt speciális biossal esetleg hardver-konfigurációval és rendkívül szűk driver-ellátottsággal lehet biztosítani)
-
Macc
aktív tag
''Az intel gondolom, ajánlatot tett komplet rendszer szállítására...
Csinálnak procit, hozzá chipsetet integrál VGA-val, hálókártyát, meg még alaplapot is gyártanak...
A laptop fronton a centrino szintén komplett megoldás, az AMD meg csak procit csinál..''
Hat sztem nem lesz szukseg intel chipsetre, legalabbis nagyon remelem, hogy ezt ezutanis hazon belul oldja meg az Apple. A mostani gepekhez kepest sztem minimalis valtoztatas lesz az alaplapon, eppen annyi, hogy mas proci hajtja az egeszeg. Integral VGA-ra nyilvan nem az inteltol lesz kesz megoldasa, eddigis ATI v. nVidia cuccokat integraltak a sajat alaplapjukra. Tovabba azt sem hiszem, hogy 3-4 jack dugoval oldanak meg a hangkivezetest a jelenlegi optikai helyett. Igaz nem tudtam meg feldolgozni, de intel procira van szukseguk, a tobbi valoszinuleg marad. Windows futtatasat ugy tudom elkepzelni, hogy csinalnak egy emulatort, es mivel a procit nem kell emulalni, gyakorlatilag 100%-os emulaciot erhetsz el, de gondolom onalloan nem lesz bootolhato (En nem is ereznem ennek a szuksegesseget, sokkal jobban tudnam hasznalni akar a jelenlegi VirtualPC-t, ugy hogy csak ablakban fut, ki-be rangatom a file-okat, nem kell drive-okban kotoraszni, emellett simat atmegyek fullscreenbe, ha ugy jobb). Ha ezt ehhez hasonloan valositjak meg, valoszinuleg nem fognak tudni bootolhato win-t felrakni, es pc-re se fog felkuszni talan a Tiger.
Egyebek kozt azon is gondolkodtam, hogy mi van, ha akar csak 1 fontos utasitast adnak a proci utasitaskeszletehez, amit minden x86 Mac-re (de rosszul hangzik....) forditott program hasznal, marsem indul el a tobbi PC-n.
De lehet hulye vagyok, csak az Apple ne legyen most az, habar most is eleg hulyek... -
gliskard
senior tag
anno voltak pletykák töke injekciórol, hiszen ha ''eltünik'' az Apple akkor az MS/Windowz szinte egyeduralkódó lesz, igy mindenféle tröszt ellenes pernek nézhet elébe. Amire ugyan ezen idöben volt is példa, talán éppen ezért feccölt pénzt az Apple-be. Ha az osx u.a. a platformon fog terjeszkedni amin a win, akkor az MS-nek van indoka minden tröszt ellenes baszakodást elháritani... -
Loha
veterán
150 millió dollár értékben vett részvényt a Microsoft 1997 környékén...
Vannak itt érdekes hírek...
Bővebben: link
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HP Probook 650 G4 15,6 i5-8350u 8. gen. GYÁRI MAGYAR VILÁGÍTÓ BILL!!!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF Z390-PRO GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Törött, Hibás iPhone felvásárlás!!
- SZÜNETMENTES TÁPOK
- Csere-Beszámítás! Felsőkategóriás számítógép PC Játékra! I9 13900KF / RTX 4080 / 32GB RAM / 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest