- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- iPhone topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- LTE frekvenciák
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- Magisk
Új hozzászólás Aktív témák
-
brd
nagyúr
válasz
HUfantom #8617 üzenetére
Kis pontosítás, nem bitenként tolja ide-oda, hanem az ún. stripe size határozza meg, hogy milyen mennyiségű adat után kerül a következő blokk a másik háttértárra, az alapbeállítás erre a legtöbb esetben 64KB. Ilyen esetben tehát egy filerendszerszinten egymás után következő clusterekbe került, 128KB-os file egyik fele az egyik háttértáron, a másik fele a másik háttértáron lesz meg. Ugyanez egy max. 64KB-os file-nál úgy alakul, hogy csak az egyik háttértáron lesz meg a file egésze.
-
-=RelakS=-
veterán
válasz
HUfantom #8475 üzenetére
1: félrebeszélek, RAID1 van az oprendszernek
2: laptop? 1 vinyó. Szoftveres titkosítással, csak hogy szép "gyors" legyenMeg ha valami eldurran a vinyón, akkor ugye normál esetben mondjuk elveszik 1-2 fájl, a többit a végleges lerohadás előtt meg tudod menteni. A safebootnak hála viszont minden kuka...
-
-=RelakS=-
veterán
válasz
HUfantom #8473 üzenetére
Nagyvállalati környezetben inkább a RAID5/RAID50 megy szerintem.
Legalábbis amit kaptam szervereket, azokban 6 vinyó van, RAID0 a rendszernek két vinyóval, RAID5 az adatoknak 3 vinyóval, meg egy hot spare gáz esetére.Ugye RAID5-nek megvan az az előnye, hogy csak egy vinyó területe "veszik kárba", meg a hátránya, hogy az otthon elérhető alaplapok általában nem ismerik :/ A szoftveres RAID5-öt meg kenje a gyártó a hajára...
Amúgy is a RAID nem biztonsági mentésre való, arra inkább szalagos háttértár, vagy olyan lemezes tár, amiből eltávolítják a lemezt megőrzésre (ugye villámcsapás, ilyesmi...)
-
xatos3
senior tag
válasz
HUfantom #8190 üzenetére
jaja ismerem a szoftvert használom is, csak ezt a részét nem vettem észre
akkor maradok a lementésnél, hálistennek MÉG nincs rajta semmilyen fontos adat, csak teszt volt eddig,
mert seagate vinyókra építem, tudom hogy gáz márka, én is inkább wd raid editionre építenék, de ha tudnátok mennyi pénzből hozom ki, meglincselnétek
köszönöm a válaszokat!! -
-
MiB
tag
válasz
HUfantom #8132 üzenetére
Nem fogok meglepődni és nem is ez volt a kérdés
, hanem az hogy melyik érték számít a legjobban. És már meg is kaptam a választ: a 4K QD(random írás, olvasás) Amúgy köszi. Vkinek nincs kedve összehasonlítani a samsung 840-es pro 128gb-os ssd-t raid0-ban egy samsung 840es pro 256 gbos darabbal?
Mondjuk ennek a mintájára? Főleg egy ilyen test érdekelne, mert ez számít legjobban.
-
Yodamest
veterán
válasz
HUfantom #8101 üzenetére
Köszönöm a választ!
Akkor a második kérdés még fenn áll ha valaki azt is tudná írja meg pls.
Tehát ha egy RAID1-en belül formázást hajtok végre akkor az kihat külön külön a winyókra? magyarán ott lesz a megformázott partíció mind a két winyón külön-külön vagy elvész ha szétbontom a RAID-et? -
fogtunder
nagyúr
válasz
HUfantom #8092 üzenetére
pont azért akarok építeni, mert a proliantban se port, se hely nincs több hdd-nek, minimálisan több pénzért meg lehet csinálni egy szintén alacsony fogyasztású rendszert, ahol ezek adottak, csak azt ugye nekem kell összerakni, de nem is ez a lényeg.
az unraid a bővítési szabadság miatt szimpatikusabb. van itthon két 500 gigás hdd-m, amiket jó lenne belepattintatni a tömbbe, erre a másik két esetben nincs lehetőségem, és azért mégis tárhely. ugyanakkor az asszimetrikus írás miatt a paritás meghajtó hamarabb elhasználódik, de a többi lemezen meg ugyanakkor kisebb a terhelés nagy általánosságban.
mindenesetre most még inkább elbizonytalanodtam.
az oprendszer biztos, hogy valami direkt erre a célra fejlesztett cucc lesz, OMV vagy FreeNAS, pendrive-on vagy cf kártyán szeretném tartani az oprendszert (ezek vannak itthon elfekvőben), úgyhogy akkor szétnézek még ezeknél is, aztán átgondolom a dolgot. windowst nem akarok, linuxra nulláról építkezni megint nincs értelme, ha ingyen van kész megoldás.
egy raid 5 tömbhöz tudok később egyszerűen hozzáadni lemezeket (feltételezve, hogy ugyanakkor méretű persze)?
-
Pista0001
addikt
válasz
HUfantom #8078 üzenetére
Sajnos úgy tűnik hogy ez nálam is aktuális, megköszönném ha le tudnád írni a folyamatot. A 3. merevlemez részemről megoldható. Csak úgy lehet megcsinálni hogy a teljes tartalmat újraépíti, vagy előtte fel tudja deríteni és ki tudom választani azt ami kell? Részemről a tartalom egy része megvan máshol is, de a többit nincs kedvem újra összevadászni.
-
MongolZ
addikt
válasz
HUfantom #8063 üzenetére
Hja, régebben picit hobbiból fotózgattunk/tam, igazából az az egyetlen gépem van
Köszi a tippeket még egyszer, ismét tanultam új dolgokat
Ja, táp esetében: UPS-t használok (bár ez a "NAS" valószínűleg nem a mögött lenne), szüleimnél már túlélt egy villámcsapást, csak a router adta fel... Szóval azért valóban nagy a kockázat.
-
cascada
senior tag
válasz
HUfantom #8057 üzenetére
Igen pont ilyan alaplapom van csak Sandy I7el. RAID 1+0 val.
Ez egy igen prémium deszka rengeteg extrával.
Melyik alaplapról írtad ezt, hogy prémium?Erről? B75 Pro3? Vagy az 50k-s drága lapról?
Szóval alaplapcsere esetén legvalószínűbb, hogy egy progival lehet egyesíteni az adatokat, de ehhez 6 winyos raid 5 esetén ugye kell másik 5 winyó az adatoknak. Ekkor az új deszkával felépíted az új RAID tömböt és lehet visszamásolni.
Ha van 6db winyóm Raid5 tömbbe szervezve és meghal az alaplap, akkor kell még vennem +5db winyót, hogy a régi 6db winyóról az adatokat át tudjam másoldni? -
MongolZ
addikt
válasz
HUfantom #8059 üzenetére
Köszi a gyors választ! A WinXP raid lehetőségéről nem tudtam. Ebben az esetben tényleg abszolút fölösleges a raid kártya. Igazad van, ezzel bőven lehet spórolni.
Ezen a felhős tároláson sokat gondolkodtam, végül úgy döntöttem, hogy nagyon ellenséges vagyok és inkább megtartom az adataimat magamnak. Lehet butaság, de most így érzem "biztosnak" - szerintem ez talán elvi kérdés. Továbbá az is szempont, hogy a képeink méretei 3-10 MB között szórnak, na most 10 MB letöltése az én netemmel közel 3 mp... Viszont igaz, hogy akárhonnan elérhetőek.
"Ha mondjuk meghal a gépben a táp vagy alaplap kapsz egy vírust akkor elveszhetnek az adatok."
A vírust azt értem (bár erre nagyon ügyelek, amióta egy legyalulta a gépemet szűk 15 éve...), de ha csak a tápegység megy tönkre, akkor elvileg a két meghajtó tovább használható más gépben, akár külön-külön is, nem?
-
cascada
senior tag
válasz
HUfantom #8055 üzenetére
Szia!
100k-s kártyát nem terveztek vásárolni, tehát akkor marad egy alaplapba integrált megoldás. Ebbe a lapba pl 'Intel® Rapid Storage and Intel® Smart Response Technology'-t ír a Raid-hez. Pontosabb információt nem találtam róla. Ez megfelelő lehet?
B75 Pro3-nál pedig nem ír Raid-ről egyáltalán : Maunaljában is csak úgy említi meg, hogy Win install without Raid.Raid kötetek létrehozása gondolom ennyi lenne csupán.
Mivel ezen a drágább lapon van 10db SATA port, ezért elég lenne ez is. Inkább ezt az 50k-s lapot javasolnád? Esetleg másik ilyen 10 SATA portos lapot? Vagy egy olcsóbb lapot és hozzá egy olcsóbb pár 10k-s Raid vezérlő kártyát? (és ha igen pontosan milyet?) Az i5-3570K proci-t nagyon leterhelnék az ilyen olcsóbb Raid5-ös Intel Raid programok működésük közben?
Persze értem az egésznek a problémáját. Tényleg jobb lenne külön tárolni mindenről másolatot.
Lenne még egy kérdésem erre visszatérve is:"A gond az alaplapi RAID-el ott van, hogy ha alaplapot cserélsz akkor nem lehet formázás nélkül újra összerakni a tömböt."
Ez mit jelent egészen pontosan? Ha tönkre megy az alaplap, amivel a Raid-es köteteket készítettem (Raid 0,1,5-re is vonatkozik?), vagy kicserélem az alaplapot, akkor az adataim elvesznek? Csak úgy tudom használni a winyókat, ha újra formázom őket?
Köszi!
-
brd
nagyúr
válasz
HUfantom #8010 üzenetére
Miért ne tudna? Ez továbbra is vezérlőfüggő. Régebben még sok fél-HW-es nem tudta, de ma már ritka az olyan, amelyik nem képes erre. AMD vonalon is van olyan, amellyel nemcsak a háttértárak teljes mérete használható tömbként (mondjuk amiről szó van, az egyik sem tisztán HW-es vezérlő, de jóindulattal nézzük annak). A teljesítmény pedig csak akkor csökken, ha egyszerre a kettő (a RAID tömb, és az egyik HDD-n lévő nem RAID-es terület) van használva (aktív háttértár-forgalom van rajta), ezt azért tegyük mindig hozzá.
-
Cooley18
aktív tag
válasz
HUfantom #8010 üzenetére
Az Intel tud. Csak akkor csökken le a teljesítménye, ha a RAID tömb és a külön rész is egyszerre dolgozik, nem? Mert a külön álló részen, csak olyan dolgokat tárolnék, ami a közeljövőben nem kell, de még kellhet, illetve tartaléktárhely lenne, de csak a RAID lenne mindennapos használatba véve. Viszont így akkor amíg platformcsere nem lesz, addig nem szórakozom ezzel, akkor úgyis az SSD-ből is RAID-et szeretnék, ahhoz muszáj lesz Firmware RAID-et használni, azzal együtt megcsinálom.
Köszönöm a választ! -
cozmo
őstag
válasz
HUfantom #7954 üzenetére
Vettem egy mély levegőt és vettem egy 3. vinyót és mindent lementettem, mindenre felkészülve.
A konvertálás alaplemezzé, sem GTP lemezzé nem ment! Hiba: "A művelet nem engedélyezett leválasztott lemezen"
Ezt követően a látható "F" re nyomtam egy "kötet törlése" parancsot. De az "E" meghajtóm képe továbbra is szürke ürességet mutatott. De a fájlkezelő továbbra is látta az "E" meghajtóm (írni olvasni is tudtam).
Nem maradt más mint az "E" lemez teljes formázása!
Így jártam, csak azért mert dinamikus lemezzé konvertáltam két lemezem. A beépített win7 lemezkezelővel(SUX BILL)
Most, hogy van két üres HDD-m elkezdtem játszani a RAID-del. Abból is a RAID 1-es típussal.
Alaplapom (ASUS P5W DH Deluxe) 3 fajta RAID módot támogat 3 fajta vezérlőn keresztül:
Intel Matrix Storage: Ez hardveres RAID, ezzel mértem a tesztet
JMicron: Ez olyan speciális RAID, hogy a gépben van egy HDD és a RAID tömb másik része e-sata porton keresztül van csatlakoztatva.
Silicon Image: Ehez szükséges EZ-Backup szoftver nem volt win7-re. Ez szerintem amúgy is csak szoftveres RAID.Tehát az Intel Matrix Storage vezérlőn a RAID tömböm, ezt az eredményt hozta:
Ezzel szemben utána a tömböt megbontva szóló HDD-n ezt mértem:
Jól látható hogy szekvenciális írásban dupla sebessége volt a szóló lemeznek!?Ez miért volt így?
Valamit elrontok, vagy a RAID 1 ilyen és kész?
-
cozmo
őstag
válasz
HUfantom #7944 üzenetére
Sajnos félreérthetően fogalmaztam.
Neki ugrom mégegyszer...Az "EZ-Backup" egyik vinyó tartalmát a másikra másolja tükrözi.
Ezt utána egyből raid egybe tudnám tenni, vagy ez nem ilyen egyszerű?
Esetleg ír egy mondjuk raid azonosítot nem is tudom az MBR-be vagy akárhová. így mivel az nem lesz rajta a két tükrözött tár közül egyiken sem ezért nem fog menni raid 1 ben?Bocs, ha a SW raid nem lassít, de ezt hallottam, olvastam valahol.
-
Pista0001
addikt
-
Pista0001
addikt
válasz
HUfantom #7924 üzenetére
Időközben megoldódott.
Az alaplapom mindegyik SATA portja RAID-es, tekintve hogy kevesebb van mint amennyit a P55 képes kiszolgálni (P55: 6, alaplapm 3+1).
A probléma az volt, hogy AHCI módban volt mindhárom vinyó (1 SSD, 2 HDD) a Win 7 telepítésekor (értelemszerűen az SSD-re került. Ezután akartam a RAID tömböt létrehozni. Mikor átállítottam a SATA vezérlőt RAID módra, nem indult el a Win. Kicsit utána olvastam, mások fordítva is tapasztaltak ilyet, ami felettébb furcsa. Azt jól tudtam hogy az AHCI mód és a RAID mód csak a RAID funkciókan különbözik, tehát elvileg nem lehetne gond ezzel. A megoldás véletlenül jött össze. Újra akartam már telepíteni a Win-t, lehúztam a két vinyót, bekötöttem a DVD-t, de eszembe jutott hogy néhány adatot még le kell menteni. Bedugtam egy pendrive-ot és hagytam hogy a lemezről indulás továbblépjen, azt viszont elfelejtettem hogy a vezérlő RAID módban maradt.Fel sem tűnt, mert a RAID menü sem jelent meg, gondolom azért mert nem volt több vinyó csatlakoztatva (csak az SSD). A Win elindult így (a DVD-ben bent volt a telepítő, ennek nem tudom hogy volt-e jelentősége), észlelte hogy a vezérlő RAID módban van, telepítette a szükséges drivert, kért egy újraidítást és azóta jó. Kivettem a DVD-t, visszakötöttem a vinyókat és bódottá. Azóta kész a tömb is, minden prímán működik.
BluEyes: előtte a használatban levő vinyóról mindent ments le, a tömb létrehozásakor elveszik mindegyik vinyóról minden adat amit RAID-be teszel.
-
Sky D.
tag
válasz
HUfantom #7904 üzenetére
semmi extra sincs a konfigomban,ahogy a tiedben sincs
Öreg vizes rókák vagyunk már
Tényleg Ide vág, vizezzem a RAID kontrollert vagy ne?
80-90 fokos az alapjárata a vezérlőnekáttettem a RAM hőérzékelőt a RAID vezérlőre,a gázbovdent is járómotornál kell ellenőrizni felnéztem a monitorra, és úgy 82-84 fokot láttam
mire lenéztem a gép lekapcsolt .........
BIOS termo Treshold ot 75 fokra kalibráltam a ramnakHEHE
újra indításnál a bios sípol, hogy a RAM-nak túl magas volt a hőfoka (he-he)... ha tudná hogy nem a ram volt meleg ... -
Sky D.
tag
válasz
HUfantom #7899 üzenetére
Hát nekem az adataim merevlemezen 1994- töl megvannak (gyűjtögető életmód).
Viruális gépeken simán futnak még OS-eim listája Win 3,1-etöl felfele.. + driverek, és azokhoz a programok...Meg se merem számolni, mennyi pénzt dobtam ki már eddig DVD-re ....
a jelenlegi 6 Tb - adatot meg elég nehéz lenne backupolgatni .. és az adatok mennyisége napról napra csak nő -
brd
nagyúr
válasz
HUfantom #7891 üzenetére
Inkább azért kopott ki, mert nem tudta megfelelően kezelni a filerendszert (a Vista amúgy sem tudta a tetszőleges átméretezést, csak akkor, ha a partíció eltüntetendő részén nem volt adat). De már korábban is probléma volt bizonyos partíciós táblák esetén, még az XP-s NTFS alatt is, inkább ez volt a használhatatlanná válásának oka.
-
VIC20
őstag
válasz
HUfantom #7855 üzenetére
Van olyan SSD, amelyik nem igényli a TRIM-et, mert a vezérlője automatikusan csinál ilyet, TRIM-támogatás nélkül is:
"A JMF612 továbbfinomított verziója a JMF618, amely a Samsung NAND-lapkák mellett immár a Toshiba és az Intel chipjeit is támogatja. A JMF618 a napjainkban igen népszerű Kingston SSDNow V széria SNV425-S2-esének "agya"; rengetegen veszik ezt a típust több okból is. Egyrészt olcsó, másrészt támogatja a TRIM-et, és egy olyan eljárást, amivel az SSD írási sebessége állandóan a maximum közelében mozog (Garbage Collection)"
(A nagy SSD teszt)
Ráadásul még párhuzamos csatolós SSD-t is lehet kapni (igaz, jó drágán), szerintem azokat se Win7-hez tervezték.
-
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
HUfantom #7664 üzenetére
Az alaplapot szeretném majd rávenni egy csinos kis RAID0-ára két 64GB-os SSD-vel. Ha a pletykák igazak, és a sebességek duplázódnak, akkor az így elérhető max írás/olvasás 1100/1010 lenne. Ami persze mindennapi felhasználásnál semmit se jelent, de akkor is. Igazából csak az a cél, hogy pöccre induljon a cucc, mivel nem járatnám 24/7...
Későbbiekben pedig hozzácsapnék ehhez még 1-2 meghajtót, ha a méret már szűkösnek bizonyul.
-
fsb1000
nagyúr
válasz
HUfantom #7657 üzenetére
Még csak linux/ubuntu szoftveres raid1-et csináltam.
Túlélt több áramszünetet, sőt volt olyan eset hogy a szünetmentes ki volt purcanva (nem volt ellenőrizve) és olyankor is helyre állt egy kis automatikus szinkronizálás után.Win7 alatt hogy negy ez? nagyon érzékeny? És Raid0 100% összeomolna egy áramkimaradástól? (ha nincs védve)
-
Sky D.
tag
válasz
HUfantom #7647 üzenetére
Ez az Nvida RAid conroler instabil emiatt lefagy a gépem időről időre, ha file-okat mozgatok....
Szoftveres raid nem Opció.... 30 MB/s os másolási sebességgel , nem állok neki 1 terrát másolni ....
Itt vannak a 1-2 -3 hdd-s Rais 0 -ás vinyók és a 3 hdd-s rais 5 sebesség tesztje3 hetet levelzgetek az Asus suportal a megoldást keresve ...
Az integrált raid kontrollerem nem tud többet 160 MB/s es adat átviteli sebességnél ,és azt sem tudja stabilan ... mert lefagy tőle a gép ..csak filmet nézek most per pillant és be-be szaggat a film..
(Csak azt ne mond , hogy lassú a 2 Satat III as HDD raid 0 ban ..). -
brd
nagyúr
válasz
HUfantom #7599 üzenetére
A Handy Recovery kezel HFS-t.
-
coco2
őstag
válasz
HUfantom #7599 üzenetére
Tippet köszi, megpróbálom.
Mac platformról sajna nem sokat tudok, nem ismerem a tool-jait. A másik gépen mountról kb csak annyit, hogy ugyan valami módosított linux partíciójuk van, de idővel már annyira átmódosították, hogy annó a hfs winyót hiába raktam be linux-ba, nem tudtam mountolni - pedig az egy egészséges volume volt, és elvileg a linux ismeri a hfs/hpfs-t.
-
nortol
senior tag
válasz
HUfantom #7557 üzenetére
Kösz a választ.
Közben én is nézeggettem még a dolgokat.
Így találtam rá a raidkártyámhoz illő dolgokra is: http://hwraid.le-vert.net/wiki/AdaptecA problémám már csak az, hogy automatikussá tegyem a monitorzást :-)
De talán lassan arra is rájövök :-) -
-
BRIKLY
veterán
válasz
HUfantom #7420 üzenetére
Ja, hogy szoftveresre nem lehet rendszert telepíteni? Hát akkor csak a hardveres marad, pedig pont a több hely lett volna a lényeg.
még egy kérdés : stripe mekkora legyen? (sebesség a lényeg, nem a biztonság..)Pótolhatatlan adataim mentve vannak máshova,a többi meg nem számít.
-
BRIKLY
veterán
válasz
HUfantom #7415 üzenetére
" (...tehát egy 120 GB és egy 100 GB méretű lemez összefűzésekor mindössze egy 200 GB-os logikai meghajtót fogunk kapni, a 120 GB-os lemezen 20 GB szabad terület marad, amit más célokra természetesen felhasználhatunk)."
Tehát akkor a szoftveres raid lassabb,mint ha bios-ból csinálom? és mennyivel?
-
janos666
nagyúr
válasz
HUfantom #7389 üzenetére
Az alaplapi Intel vezérlővel raktam össze Windows alól. Ez ilyen "fake-raid", lehet róla bootolni is, de igazából software-es.
A bekapcsolás utáni post screen közben a RAID Option ROM is postol és az is kötetnek látta eddig, de most kötet FAILED és hosszan vár, hogy be szeretnék-e lépni a konfigba.
Beléptem már egyszer, de nem találtam ott semmi használhatót. (Itt lehet létrehozni vagy törölni köteteket, vagy újraépíteni a RAID5-öt, de erre semmit nem láttam.)Próbáljam IDE módban valami software-el lementeni a legfontosabbakat, aztán hagyjam megdögleni a tömböt?
Vagy software-el nem lehet file szinten, csak kötet szinten kimenteni adatokat? (Ahhoz kéne 2x1Tb winyó...)Gondolom akkor lett bibis a kiesett lemez, mikor a Windows megpróbálta inicializálni. (Miután visszajöttem és próbáltam tallózni a D: meghajtót, akkor akkor nem a tömbön lévő partíció volt, hanem csak egy szál lemez...)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Western Digital Purple 6TB HA510 - WD62PURZ - Új, bontatlan - Eladó!
- Western Digital (WD) Black SN850 NVMe M.2 2TB SSD meghajtó! 5300MB/s - 7000 MB/s
- (50db) 250GB SATA Bazár (Samsung, Kingston, Crucial, Sandisk stb.)
- Toshiba Surveillance Pro S300 8TB megfigyelőrendszerekre optimalizált merevlemez
- Samsung 990 EVO Plus 4TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4/5.0 x2 - Új - Eladó!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo ThinkPad X13 G2 multitouch
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB Rampage SHIVA FSP 650W
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 8700G Processzor!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged