- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Google Pixel topik
- Milyen GPS-t vegyek?
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Itthon is kapható lesz a kerámia Xiaomi Band 10
- Poco F3 - a mindenes, de nem mindenkinek
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Yettel topik
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
Új hozzászólás Aktív témák
-
janos666
nagyúr
Lehet, hogy a benchmarkok sem igazán hitelesek. Ezeket ma lőttem ->
SSD-ről RAID5-re (látszik mennyi fért a cache-be
):
RAID5-ről SSD-re (Samu 840 Pro, úgyhogy mindig bír írni minimum 300Mb/s-el):
Érdekes, hogy egy valódi file másolása Windows filekezelővel mindkét irányba lényegesen gyorsabbnak tűnik, mint a szintetikus szekvenciális tesztek eredményei. Ez már szép olvasás, a tömb lassabbik WD lemeze 135-75 (szélső-belső), és most kb. 3/4 részig foglalt a tárhely.
-
janos666
nagyúr
Neked az olvasások vannak a helyükön. Kicsit még gyorsabb is a 3 lemezes, mint a 2 lemezes olvasás, ami tükrözi az elméletet, hogy a 3 lemezes RAID-5 a 2 és 3 lemezes RAID-0 közé eshet olvasásban, ha átugorja a paritás blokkokat.
De nálam most valamiért az olvasás is lassú, és ez szerintem a lemezek, nem az Intel pseudo-software RAID bűne (vagy csak részben, hogy nem tudja jobban megkerülni a lemezek galibáját: jelen esetben az egyik winyó véletlenszerű lassulgatásait, ami talán még gyakoribb olyan lemezelérések alatt, amit a RAID-5 generál).
De az is lehet, hogy a RE4 direkt fel van készítve arra, hogy szekvenciális olvasáshoz hasonlóan kezelje azt, ha lényegében azt is csinálja, csak minden x-edik stripe-ot át kell ugrania, amitől a WD Blue és/vagy Samu F3 olvasási sebessége jelentősen visszaesik, és inkább random olvasáshoz kezd hasonlítani a tevékenységük.
Én inkább előbbire tippelek. Szerintem ezzel a sok tesztelgetéssel most exponenciálisan meggyorsítottam a haldokló Samu winyó állagromlását (30+ órán át nyúztam felület tesztekkel, majd megint 30+ óra míg RAID5-re migrált RAID0-ról, közben már kétszer végig hasholtam az adatokat, hogy megvannak-e még.. máskor akár egy hónap alatt se dolgozott ennyit...).
-
janos666
nagyúr
Nálam is érdekesek most az eredmények, de másként.
RAID-5, 32k stripe, 64k allocation unit, write-back cache, kikapcsolt cache flush
3 darab 500Gb/tányér 7200RPM winyó, amiből az egyik kicsit lassabb de szinte új WD Blue, és két öregebb Samsung F3, amikből az egyik rosszalkodik (egyedül tesztelve is fura: bal-alsó).
Ha csak a számok abszolút értékét nézzük, akkor elszomorító, mert kb. egy lemez sebességét produkálja nem csak írásban, de olvasásban is. Ugyanakkor, ha csak azt nézzük, hogy gyakorlatilag ugyan olyan gyorsan ír, mint olvas, akkor ebből a szempontból tapsolhatunk (csak ezt véve alapul úgy tűnhet kvázi ingyen van íráskor is a paritás).
A második tény biztató, hogy ki kéne próbálni három egyforma és egészséges lemezzel is (netán kifejezetten olyanokkal, amiket RAID tömbbe pakoláshoz is szán a gyártó, pl. ha nem is WD RE4, de legalább Red). Illetve még így is megelőztelek írási sebességben, ami szerintem a beállítások fontosságát hangsúlyozza.
Vagy ha igazán a végére akarnék járni, akkor még gyors SSD-ket (pl. Samsung 840 Pro) is érdemes lenne megnézni. HDD-s tömbhöz képest ugyan nem igazán lenne mérvadó (a HDD-k fejmozgatási ideje miatt), de az látszódna, hogy mit hoz ki a lemezenként ~500Mb/s írási sebességekből: visszafogja-e a host-CPU-s paritásszámítás, és ha igen, akkor még a mai 1Tb/tányér HDD-k max szekvenciális sebessége felett, vagy alatt.
-
janos666
nagyúr
Pedig egyszer gondolkoztam már RAID-5-ön és mikor utánaolvastam, akkor annyi kiderült, hogy ott nagyon fontos a Windows féle cache flushing tiltása és a write-back cache engedélyezése (hogy legyen átfutási ideje a szoftveres paritásszámításnak), illetve még az is, hogy át legyen gondolva a cluster és stripe size méretek aránya (annak megfelelően, hogy hány lemezes a tömb).
Kár, hogy nem tudok kölcsönkérni 3 egyforma winchestert és letesztelni.
Ha valahol a szóló lemez és a két lemezes RAID-0 közt (de nem előbbi alatt) lenne a 3 lemezes RAID-5 kötet írási teljesítménye, akkor szerintem belevágnék, mert kezdenek elöregedni a régi winyóim, az újakról pedig csak rosszat hallani (jó ha a garidő végét megélik, és nagyobb a mechanikai totálkár esély, mint a fokozatos elhasználódásé a figyelmeztető felpörgési hibákkal és/vagy gyarapodó írási/szektorhibákkal). -
janos666
nagyúr
Kösz az infót.
Az eredmény pedig sajnálatos.
Pedig szerintem csak akart (szoftver) kérdése, mert 5-6 éve is volt már olyan RAID kártya, amin a CPU teljesítmény a közelébe sem ér a te CPU-d egy magjához, mégis elkezelt sok lemezes RAID-5 tömböket, a HDD-k pedig nem lettek nagyságrendekkel gyorsabbak.Próbáltad kisebb és nagyobb stripe size-al és hozzá passzoló allocation unit size-al, illetve ki és bekapcsolt write back cache-el?
Ma ezzel szórakoztam két 1Tb-os (2 tányéros) winyón, és a 64k-s stripe size nyert. Az allocation unit gyakorlatilag mindegy volt (a 4k is ugyan olyan, mint a 64k), a write-back cache viszont minden esetben lassított, kivéve a 128k-s stripe size + 4k alloc unit párost, de ott cache-vel együtt is lassabb volt, mint 64k-s stripe-al cache nélkül.
A szélsőségek (4k stripe +cache és 64k cache nélkül) közt akár ilyen ~60%-os különbségekről beszélek...
(Cache nélkül: a hardware-es cache nyilván ment, különben drasztikusan esett volna a teljesítmény, ez a kötet szintű szoftveres cache a fura, ami egy hardware cache-t emulál szoftverből a kötetnek...) -
Sky D.
tag
sajnos nem ha nem migráltad ...
A singel Drive és a Raid 1 között van 1 kis különbség, ha nem volt alapból RAID-1 ben a kötet, akkor nem fog menni . ugyanis van egy bejegyzés a merevlemezen, ami hiányzik a másik lemezről..... esetleg újra építéssel (rebuild-el) működhet a dolog, ha a BIOS tudja ezt a lehetőséget és engedi is. ekkor átmásolja az egyik lemez tartalmát a másikra...
ilyenkor újra telepítés, és a teleépítés folyamán ha kéri csak akkor kell a Drivert betölteni , ha nem látja a meghajtókat
-
Hát azért a mutatvány előtt backupolni kéne, hátha szar kerül a palacsintába
Meg window bácsival meg kéne etetni a RAID kártya driverét, hogy majd felismerje.
Gondolom a wines winyót szeretnéd RAID 5re rakni ?
Ott a gond a windows sima winyó -->> Raid ---ről való betöltésével lehet.Csináltam már AMD --- Intel lemezes diszk --->>> SSD mígrálást szerintem ezt is össze lehet hozni.
/ Persze Win 7 -el érdemes / -
Sky D.
tag
Lehetséges extra minimum +2 lemezzel, ha a vezérlő tudja a
"Online RAID LEVEL MIGRATION"-tA kártya migrálja a singel vagy dual lemezes raid 0-ás lemezt raid 5-é.
Ha a vezérlő nem tudja a RAID LEVEL MIGRATION-t, akkor nem lehetséges. csak adat másolással.
A windowsos verziót nem tudom hogy lehetséges-e migrálni RAID5 -é . -
brd
nagyúr
RAID1-hez szerintem felesleges, sikítson/fagyjon csak a vezérlő, ha baj van, úgyis ott a tükör másik tagja, és legalább időben kiderül, ha haldoklik a HDD. RAID5-nél viszont nem árt, ha nem fagy bele a vezérlő drivere a hibázó HDD-be (ilyen alaplapi vezérlőnél ez sajnos előfordulhat), és a RAID Edition WD segít neki ebben, mert ha nem, akkor az egész tömb széteshet tőle.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Spórolós topik
- Fájdalmasan gyenge kijelzőt válaszott a Switch 2-höz a Nintendo
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Samsung LCD és LED TV-k
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Linux kezdőknek
- Jogász topic
- Revolut
- További aktív témák...
- Eladó használt 250 GB-os SSD-k!
- SAMSUNG 2TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7450-6900 MBs - Eladó!
- Crucial T705 2TB M.2 NVME PCI-E 5.0 x4 - Új - 14.400-12.700 MBs - Eladó!
- Western Digital WD Red Pro 3.5 16TB 7200rpm SATA3 (WD161KFGX)
- Samsung 860 Evo/ 850 Pro 1TB SSD-k állapottól függően 18-28k között
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítás
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H81M-PLUS H81 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G5 - i5-8G I 8GB I 256GB SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Apple iPhone 13 Pro , 128GB , Kártyafüggetlen
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged