Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• HUfantom

őstag

válasz -=RelakS=- #8474 üzenetére

Hát konkrétan nálunk ami nem laptop abban minden asztali gépben RAID 1 van. Az új cégemnél is így van.

Amit te emlegetsz az inkább kis és középvállalat... Én a céges cuccok tárolókon vannak általában.

A RAID 5 öt ma minden alaplap tudja. Persze nem összekeverendő a 100.000 RAID kártyával. Annak van saját procija meg saját memje, míg az alaplap a gép prociját használja.

Legalábbis amit kaptam szervereket, azokban 6 vinyó van, RAID0 a rendszernek két vinyóval, RAID5 az adatoknak 3 vinyóval, meg egy hot spare gáz esetére.
    Ez meglep inkább RAID 1 re számítottam volna a rendszernek, ahol én dolgoztam mindenütt azokról bootolt a gép.

Amúgy is a RAID nem biztonsági mentésre való, arra inkább szalagos háttértár, vagy olyan lemezes tár, amiből eltávolítják a lemezt megőrzésre (ugye villámcsapás, ilyesmi...)
    Ezzel is egyetértünk de azért kész röhej, hogy egy gép kiesik mondjuk winyóhiba miatt. Ezért inkább akkor már RAID 1 és amíg mindkét winyó vagy más hardver ki nem esik addig nincs gond.
    Ami igazán fontos az meg menjen clusterben. De azok alatt is RAID 1-et rakunk.

• HUfantom

őstag

válasz -=RelakS=- #8472 üzenetére

Ugye a RAID 1-nek a lényege, hogy mindig minden adat két példányban van meg. Ez cégeknél elengedhetetlen a fontos adatoknak. Nekünk asztali gépeknél is jó dolog szokott lenni. Persze ehhez ki kell nőni a "széjjeltuningolom a gépet mert az jó" betegséget és kell egy stabil operációs rendszer, esetleg egy szünetmentes. Szóval minimalizálni kell a "nem rendes leállások" számát. Ha ez nincs akkor csak a baj van belőle, egyfolytában szinkronizálás, nagy winyó esetén ez irdatlan sok ideig eltart.

Az időnkénti mentésre ott a backup szoftver. Ahogy te is írod, csak a változást menti.
    Mondjuk egy jó RAID kártya tudná ezt a funkciót is, de annak jó borsos ára van.

Új hozzászólás Aktív témák