- Mobil flották
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- One mobilszolgáltatások
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- Yettel topik
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Akciófigyelő: Ha kéne vezeték nélkül CarPlay és Android Auto...
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
Új hozzászólás Aktív témák
-
jozsef8
aktív tag
válasz
djculture #9468 üzenetére
0-ra nekem is 0-át ír. Nézd meg HDsentinelben hogy a TRIM engedélyezve van-e ha megkérhetlek. Vagy SSDok program is kiírja neked hogy engedélyezve van-e a TRIM. Ha megkérlek, ezt megnéznéd nekem?
vlaci79: Külön le se mértem mit tudnak, egyből raktam egybe őket és toltam rá az oprendszert. Egybe a 2-nek simán 1000 MB/s felett kéne tolnie, de 600 alig van meg. Mintha lekorlátozná a Sata 3-as kábel, de 2 van
-
-
n00n
őstag
válasz
djculture #9206 üzenetére
Bebootoltam Linuxos LiveCD-vel is. Ott is azt látom, hogy nincs rajta partíció.Viszont nem tudom, hogy ez normális-e. Mert úgy Dell Virtual Disk-nek van összefogva a két lemez.
Futhattam SMART teszteket, és mindent hibátlannak ír. Ezért is különös. Nagyon remélem, hogy szinkronizálás után jó lesz. Vagy legalább az adatbázist le tudom menteni.
-
n00n
őstag
válasz
djculture #9204 üzenetére
De nem tűnt úgy, hogy széthullott. Optimal állapotban volt. Egyébként Raid1. Most tart 57%-nál a szinkronizálás, kb még másfél óra van vissza.
Viszont Windows 7 telepítőben nem azt kellene látnom, hogy üres a lemez, nem? Kellene látnom partíciókat rajta. Ez nekem gyanús.
-
n00n
őstag
válasz
djculture #9202 üzenetére
Belementem és ott minden jónak tűnt. Nyomtam egy konzisztencia ellenőrzést és most éppen újraszinkronizálja magát. Ezeket írja még: Pred Fail: No Szóval nem tűnik vinyó hibának. Plusz újraszinkronizálás alatt még be kellene bootolnia, nem? Csak lassabb lenne az I/O műveletek miatt.
-
n00n
őstag
válasz
djculture #9200 üzenetére
Linux (Ubuntu) van rajta. Dolgoztak ezen a szerveren, adatbázis van rajta. Egyszer csak egyik kliens sem érte el az adatbázist, újraindították a szervert. De már el se indult. Boot sorrend jó. Nem ír ki semmilyen hibát. Csak, hogy nincs bootolható eszköz. Most megnéztem Windows7 telepítő alól. Mit kellene látnom? Mert ott azt látom, hogy 931GB-ből 931GB szabad és tök üres a lemez. Ez így normális (Dell Virtual Disk)? Vagy elszállt róla minden? Ráadásul mind a kettőről? Szünetmentes mögött? Meglepne...
-
lcee79
addikt
válasz
djculture #9024 üzenetére
Köszi a választ!
Mondjuk az lesz valószínűleg amit mondasz, hogy majd egyszer akkor újra rakom a windows, most igazából más baja nincs,
ezzel az új samsung 840pro ssd-vel így is olyan gyorsan indul el a gép, hogy meg se várja hogy bejöjjön a windows logoaddigra mire normálisan betöltődne már a vírusírtó is betöltődik
Csak az alaplap indulásakor bejön a raid-es beállításokra vonatkozó kis infó, azt akartam eltüntetni... -
lcee79
addikt
válasz
djculture #9022 üzenetére
És mi a megoldás?
Újra kell telepíteni hozzá a windows vagy meg lehet oldani anélkül is?
Registryben valami állítás?Amúgy az egész úgy kezdődőtt hogy bist frissítettem és minden alapra állt, és első indításnál mindjárt szét is kapta a raid tömb-ömet 2 különálló hdd-re
Aztán meg mivel elég sok cucc volt nem akartam már foglalkozni vele, (most megvan minden 2 vinyón....)
Szóval több volt vele a macera mint a nyereség -
Tarkusx
csendes tag
válasz
djculture #8612 üzenetére
Közben megoldódott a probléma. Az alaplaphoz adott all-in-one driver készletben nem volt benne a raid driver. Külön le kellett tölteni az AMD oldaláról. Érdekes módon a RaidXpert viszont rajta volt a telepítő lemezen. Ráadásul újabb verzió, mint amit az AMD oldalán találtam.
-
Kiskutyák
aktív tag
válasz
djculture #8558 üzenetére
Sikerült elindítanom. Az alaplap biosába bekapcsoltam a RAID-et. Ott semmit sem kellett konfigurálnom, csak bekapcs és ennyi.
Utána talpra állt a rendszer, elindult hiba nélkül.
Most más bajom van, a LAN driverét nem tudom feltelepíteni. Az alaplap cd-jén volt ugyan linuxos driver, de amikor futtatnám terminálból kapok egy olyan hiba üzenetet, hogy: "Check old driver and unload it" ???????? Na ezt mégis, hogyan orvosolhatom. De gondolom, persze ez nem ide tartozik.
-
brd
nagyúr
válasz
djculture #8260 üzenetére
Tudtommal egyik sem volt erre optimalizálva. Miért is lett volna? A HDD-k kisebb része működik RAID-ben, mint nem, miért adnának ingyen jóságot? Honnan veszed ezt?
1. Ezt közöld a lemezeimmel is. Ők sajnos nem tudnak róla, és vígan működnek.
(Az elektronikai, de általában is, a műszaki dolgok jobban "szeretnek" állandóan üzemelni, mint ki-bekapcsolva lenni, ennek főleg a tápellátás, ill. a hőtágulás az oka).
2. A vezérlőt ez nem is érdekli. Ha válaszol a HDD a kérésére (és nem hibát ad vissza), akkor jól működik, ha nem, akkor kivágja a tömbből. Ennyi a történet. Adat csak akkor sérül, ha hulladék a vezérlő, vagy az adott RAID szint meghatározott darabszámánál több HDD-vel van probléma.
3. Igen, ezt írtam is (bár ez nem a 3. pont volt
.
xatos3: Ez valami marketingrizsa lehet, vagy az IntelliPark alapbeállítás szerinti működése miatt mondják (én mindenhol "kikapcsolom", ahol Greennel találkozom), mert megint csak, a gyakorlatból véve az információt, semmiféle probléma nincsen a RAID-ben működéssel.
-
Jester01
veterán
válasz
djculture #8262 üzenetére
Ez nem a merevlemez hibája. Ő nem tudja, hogy raidben van-e, csak ATA parancsokat teljesít. Ha lekérdezed a smartot meg fogja mondani akár raidben van akár nem. Bizonyos raid vezérlők/driverek rejtik el az egyes lemezek állapotát. Nem tudok róla, hogy e tekintetben a "raid edition" bármiben más lenne. Nekem volt RE és több fajta nem RE is, smartot mindig le lehetett kérdezni (linuxos szoftraid esetén).
Sőt, ha valamelyik lemez konkrét olvasási műveletnél hibát jelez adott szektorra, akkor a raid rendszer másik lemezről felülírja a szektort, így az a tartalélterületre kerül és a továbbiakban olvasható lesz (már amíg van tartalék és redundancia, ugye).
-
Oliverda
titán
válasz
djculture #8245 üzenetére
Ezt az apróságot nem említettétek feljebb. Így bele sem kezdtem volna a Windows-zal való kísérletezgetésbe.
Krix: [link]
"Az alaplapi vezérlőtől se várjál többet. Kb. a W7 szintjét fogja hozni."
Attól azt várom, hogy egy áramszünet után nem fogja egy hétig újraszinkronizálni ~10 MB/s sebességgel a 3 terát.
-
Ultrazord
tag
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
djculture #8221 üzenetére
Nekem 1 lemez volt dinamikussá konvertálva (2 particiót összevontam).
Win 2008 Server után Win7-ben inicializálva jól működött, de visszarakva a Server gépbe az Istennek nem volt hajlandó működni ismét.
Le kellett mentenem róla 900GB adatot, formatálni Win7 gépben és vissza mindent.
Én nem ajánlom dinamikus lemezt továbbra sem. -
ergoGnomik
tag
válasz
djculture #7795 üzenetére
Üdv djculture! Köszi a segítséget, kár hogy ilyen sokáig sikerült elhúzni. Az alacsony szintű formázása a lemezenek eltűntette a hibát. Viszont ha valaki RAID tömböt épített Samsung merevlemezekből (mint én) az ne használja az ESTOOL-t (Samsung hivatalos hdd program) tesztelésre, mert szétgrimbolja a tömb bejegyzéseket az írási tesztjével. Nekem sikerült így járnom, és szenvedhettem az adatok lementésével.
-
-
Sky D.
tag
válasz
djculture #7790 üzenetére
nekem még mindíg nForce alaplapom van
Asus Striker II Extreme , és egy Q9650 -es proci ,,,
Nem érzem úgy hogy elavultá vált volna a lapom...
Amíg nem jön ki a a IVY Breadge -es Extrem proci, nem áll szándékomban az Konfigot lecserélni ..
úgy érzem, a hogy az SSD-vel sikerült teljesen kiaknázni az alaplap tudását.. -
Jester01
veterán
válasz
djculture #7795 üzenetére
A macerásabb, de teljes mentést nem igénylő módszer pedig: kinyomozod melyik az a két szektor és melyik fájl(ok)hoz tartozik majd célirányosan csak az érintett szektorokat írod felül illetve a fájlokat a biztonsági mentésből visszaállítod.
Ja még egyszerűbb (csak lassabb), mivel raid10 van és csak az egyik vinyó hibázik: kiveszed a diszket majd visszarakod. A szinkronizálás majd felülírja az olvashatatlan szektorokat.
-
brd
nagyúr
válasz
djculture #7771 üzenetére
Már sokszor írtuk, talán neked is, hogy nem a CPU a hátráltató tényező, miért olyan nehéz megérteni?
Lehet sok minden a HDD és a CPU közötti úton, vezérlő kialakítása (lásd JMicron), csatlakozósín a chipsettel (lásd a PCI, és PCI-es vezérlők közötti sebességkülönbség), driver hanyag programozása (ez nekem szinte az összes fél-HW-es megoldásnál él, de én maximalista vagyok
), de a CPU nem. Egyszerűen nem feladat neki, mert egy mai CPU GB/s-es nagyságrendben tud XOR-olni (ez a RAID5-höz és feljebb/hasonlókhoz kell, a RAID1 csak sima irányítási, és összehasonlítási feladat, az még egyszerűbb).
Krix: Azok a fél-HW-es vezérlők nem szoktak sebességbajnokok lenni, bár már egyes AMD és Intel vezérlők egész korrektek ezen a téren is, és még az is lehet, hogy állítani is lehet(ett volna) a resync sebességét, azt hiszem, az AMD csinált már ilyen vezérlőt.
-
Sky D.
tag
válasz
djculture #7743 üzenetére
Én egy ilyen táblázatot találtam :
igen a RED drive még nincs ki listázva a vásárolható WD lemezek listályán
Én is kinéztem egyet .."WD3009FYPX" 3 TB -os DX4000-ba építhetö . HDD ..
Az ára is szép ... nettó 77063 HUF-töl kezdődik.radi8tor1
Defragmentálni kell.. O&O-t használok minden újra indításnál. Poénnak jó
-
radi8tor
MODERÁTOR
-
Sky D.
tag
válasz
djculture #7738 üzenetére
Sorrend:
adatbiztonság, energia(mert 24/7 működik a gépem ezért a cél lemezem 3TB -os nem pedig sok-sok 2 Tb -os lemez), 200Mb/s fölött legyen az olvasás, 140MB/s az írás ...Ennyi bőven elég ara amire nekem szükséges.
a 2db 64Bg-os SSD RAID0-ban pedig bőven elég az OS- alá hogy a TRIM szolgáltatás is működik RAID0 alatt.
Legalábbis a HDD Sentinel felismeri és nem sípol a TRIM miatt hogy inaktív a TRIM.. Nem úgy az NIDIA vezérlő alatt -
Sky D.
tag
válasz
djculture #7731 üzenetére
Nekem Asus Striker II Extreme lapom van ..
Elméletileg az 3XSLI breadge-es, bár a középső fekete, azt hiszem csak sima 16X és tökéletesen működik..
Viszont nem szükséges oda PCIe-x16 slot, elég oda a 4x de inkább 8x is a kártyák többsége úgy sem fog tudni többet..... söt , PCIe2.0-1x-ek vannak többségben, utána a 8portos butított változatai, mik vagy 1x-es vagy x4-es csatlakozási sebességet igényelnek. Ja és általában ezek nem kezelik Raid 5-öt
Csak most kezdték el gyártani a x16 sebességre képes raid vezérlöket és az azokhoz való kártyákat, melyek ára még a csillagos eget veri..
-
Sky D.
tag
válasz
djculture #7698 üzenetére
Vagy add el a 2db 80 gigásat,és vegyél helyette SSD-t jobban jársz, sebesség szempontjából mindenképpen, a 500-ast meg megtartod adatnak illetve TEMP- Internet temporary könytárank, swap file tárolónak., hogy az SSD hosszabb élettartamú legyen.
5 db 80-as HDD raid 0-ában se érne fel az Sata2 SSD elérési idejével szemben,és a energia fogyasztásról ne is beszeljünk.
A másik dolog a alaplapi hardware raid, elég korlátozott tudással rendelkeznek, és hiába teszel bele 2-3 nál több wincsesztert Raid 0-ba, úgy sem fogsz tudni egy bizonyos sebességnél többet kicsikarni belőle
Fájón tapasztaltam a Nvidia-raid kontrollernél
hiába tettem bele 3 db WD5000AAKX -et, 10% volt a 2 (160Mb/s) és 3(185MB/s) lemezes
Raid 0 közötti olvasásis sebesség. Mig az 1 db SSD (SAMU830 64 Gb)-t 216 MB/s -esen képes olvasni, és 21 mp volt a bootolási dö. a 2 HDD-s Raid-0 2-2,5 perce bootolási idejével szemben. Ez szívásSzal most beszereztem egy faszántos kis Raid kontrollert, várom a kábelt(ma kellene megjönnie) a sebesség tesztek, és a RAID vezérlő tesztelését..
Teszt ek 1-2-3 lemezes Raid 0- Raid 5 sebességtesztek , és 1-2 db Sami 830 as SSD
single Rais 0 ás sebességtesztek OS -nek.. Azt hiszem a Raid-0 ás SSD-nél, már csak a processzor fogja majd vissza a bootolási sebességet ... -
brd
nagyúr
válasz
djculture #7620 üzenetére
Valószínűleg az van a háttérben, hogy a seek test tulajdonképpen annyit csinál, hogy pici adatokkal dolgozik, mondjuk blokkmérettel, vagy clustermérettel, és ezekkel lehet úgy dolgozni, hogy a különböző lemezek külön tudnak dolgozni, de a valós felhasználás közben ilyen nem túl sokszor van.
-
Jester01
veterán
válasz
djculture #7620 üzenetére
egy raptor 10ms lett nekem 3-nál 7ms tehát csak csökken.
Mágia
Vagy van értelmes magyarázatod rá? (Már ha teljes tömbre nézted)érezhetően hamarabb a boot is.
Ez nyilván hihető, mert nőtt a szekvenciális sebesség illetve az adatmennyiségre vetített elérés csökken (kevesebb fejmozgással érhető el ugyanannyi adat).
Máshogy mondom. Ha csinálsz egy adott méretű partíciót egy lemezen illetve egy raid0 tömbön, akkor az elérési idő csökken. Ha viszont az egész lemezt/tömböt kihasználod akkor az elérési idő nem változik (viszont több adatot fogsz át).
Ugye a raptor 10000RPM, vagyis az átlagos rotational latency 3ms. Ez aztán tényleg nem változik akármennyi lemezt is teszel a tömbbe, tehát ennél jobb sose lesz, SSD-t nem tudod megközelíteni (azok 1ms alatt vannak). A seek időt tudod adatmennyiségre nézve amortizálni.
-
Jester01
veterán
válasz
djculture #7618 üzenetére
Ezt nem tekintem hiteles mérésnek
Ha belegondolsz, az egész tömböt átfogó seek az értelemszerűen az egyes lemezeket is teljesen átfogja, tehát pont ugyanannyi mint egy lemeznél. A track-to-track seek sem változik (csak a logikai track méret nő) és a rotational latency is ugyanannyi.
Hogy a windows mit mér azt nem tudom.
-
Jester01
veterán
válasz
djculture #7616 üzenetére
Attól függ hogy méred. Ha a kapacitásra arányosan és a tömböt alkotó lemezek közül egyetlen darabhoz képest, akkor igen. Csak nem így szokás.
Legyen egy lemez x GB, és legyen 4 lemezes tömb. Adott elérési idővel így nyilván 4*x GB adatot tudsz átfogni, így ez csökkenésnek vehető. Ha viszont egy darab, de 4*x GB kapacitású lemezhez képest nézed (ami egyébként technológiailag azonos paraméterekkel bír, csak például több tányér van benne) akkor pont ugyanannyi marad az elérési idő.
A hagyományosan számított elérési idők sem változnak.
-
-
brd
nagyúr
válasz
djculture #7447 üzenetére
...és a HDTune írásnál file-okat ír, mert ha nem, akkor...? A HDSentinel az pedig biztosan nem file-okba ír (az utolsó infóim szerint), ratkaics, nehogy azzal teszteld a RAID-edet írásra!
ratkaics: Ez ennyit tud, többet ne várj tőle. Ennél minden PCI-e-s RAID kártya többet tud, ami számlásan >50k HUF feletti árral bír, és van rajta CPU/RAM/battery.
-
El Kebir
őstag
válasz
djculture #7255 üzenetére
ez jó, két hónapja meg pont azt írtad, hogy az nforce a jó, az "amd meg az intel vezérlőt nem preferálod" ... mikor bátorkodtam azt írni, hogy az intel déli hidas portok ebben a kategóriában elég jók raidben...
most meg kiderül, hogy az nforce a szar és az amd a jó... majd ha intelre váltasz az lesz jó, az nforce meg az amd lesz a szar?
(az intel a legjobb a három közül, szvsz
)
-
Jester01
veterán
válasz
A 10% egyébként nem a világvége, azt meg kétlem, hogy emellett még vissza is fogta volna a vinyó sebességét. Minden bizonnyal ment ahogy a csövön kifért. Nekem az nforce2 minden gond nélkül hozta raid0-ban az egy lemezhez képest dupla sebességet, athlon xp 2400+ procival anélkül hogy "horror tempója" lett volna. Nyilván 4 diszk esetén már a busz lehet a szűk keresztmetszet ahogy azt fentebb említették is. Persze attól is függ, alapból milyen gyorsak a diszkek.
brd:
-
brd
nagyúr
válasz
Arról a chipset/alaplap (busz)felépítése tehet(ett). Bármilyen, CPU-nak készülő elektromos áramkör, 400 MHz feletti órajellel, hozzávaló RAMmal röhögve tolja még a RAID5-höz szükséges XOR-t is, nemhogy egy RAID1/0-t, ahol ilyen műveletet nem is kell végeznie.
Egyszer azt kellene megnézned, hogy ugyanazzal a vezérlővel, de a Windowsra (vagy Linuxra, amit használsz) bízva a RAID-et, mit mutat a sebesség, ekkor világosodnál meg. -
Jester01
veterán
válasz
djculture #7252 üzenetére
Évekig használtam szoftveres raid1-et xp procival nforce2 lappal, nem terhelte le. Miért is tenné? Még csak paritást sem kell számolni, felejtsétek már el ezt a prociterhelős marhaságot.
Amúgy a déli híd által biztosított ide portok nem biztos, hogy ugyanazon a pci buszon vannak (neten fellelhető diagramok alapján), tehát azzal még akár azt a problémát is meg lehet kerülni ide-sata átalakítóval.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kuponkunyeráló
- Mobil flották
- A Bosch szerint Európának nem kellene az AI-t a halálba szabályozni
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Panasonic LCD és LED TV-k
- iPhone topik
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Microsoft Excel topic
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- További aktív témák...
- Nintendo Switch bazár (Okosított Nintendo Switch konzolok, játékok, tartozékok)
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 TomaHawk R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 XC 12GB Rampage SHIVA 600W
- Bitcoin Miner Eladó Bitmain Antminer S19 JPro 104 Th 3150 watt
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 13400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Pure Base 500DX fehér 650W
- HGST HUH721010AL5200 10TB 7.2k SAS HDD, DELL branded, nettó 38000Ft + ÁFA, 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest