Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
Oliverda #10355 üzenetére
Véleményem szerint érdemes, igencsak jótékony hatással van az írási teljesítményre, de:
- Így az adat nagyobb mennyiségben marad a memóriában, tehát, ha minimálisan is, de elvben nő a memóriahiba miatti visszaírási hiba valószínűsége
- Áramszünet esetén a ki nem írt adat megy a pichába.
Tehát én bekapcsolnám, HA van szünetmentes és HA a gép nem tuningolt.
-
brd
nagyúr
válasz
Oliverda #8255 üzenetére
Pl. ott a Cobian Backup. Ingyenes, sokat tud, lehet benne időzíteni is.
-
válasz
Oliverda #8255 üzenetére
Hát ez elég nehéz feladat elé állítasz minket.
Néha kimegy az áram,
Néha lefagy a gép,
Kb ha lehet írni a winyokat 80mb/sec-el mire végignézi az összes adatot, hogy megvan-e a szinkron az ugye:
1024*1024*2 / 2TB / osztva 80al = 26214 sec ~ 7.5 óra.
De persze mivel ugye használni is akarod a gépet így több idő...Talán tényleg nem a RAID lenne neked a legjobb megoldás. Nem azért mert sok adatod, van hanem, mert túl gyakran történik baj. Lefagy a gép/win , jön egy reset, kimegy az áram. A raid olyan gépeknél jó amik, stabilan mennek hónapokat, nem tervezett leállás nélkül. Már van bennük olyan RAID kártya ami tudja meddig van kész a szinkron, de ezek ugye nagyon borsos áruk van.
Egyébként nem vagy egyedül a problémáddal, nekem is hasonló volt. SSD- tartom a rendszert és 4 db 1.5 TBos winyóból van 3TB RAID 1+0 tömb. Itt is közel 10 óra a javítás probléma esetén. Én annyival vagyok előbbre, hogy gyorsabb a szinkron és van UPS-em, így már csak a játék/program/windows fagyasztja le a gépet.
--Külső/Belső winyóra menteni az adatokat is jó megoldás, de az nem automatikus. X naponként rá kell szánni az időt.
Egyébként a legjobb megoldás egy kis gép építése lenne szerintem. Oda fel lehet pakolni mindent, valami linuxra és akkor legalább a mindennapi használat miatti fagyások nem zavarják az adatokat. Persze ha gyakran van áramszünet az gond, de egy kis géphez elég egy kicsike UPS. De persze ennek a tervnek a kivitelezéséhez is kell némi pénz. Tudni nem nagyon kell van csomó out-of-box ingyenes termék, kb annyira nehéz kezelni őket mint linuxot installálni.
-
brd
nagyúr
válasz
Oliverda #8252 üzenetére
Mondtam, hogy némileg.
Ill. inkább a párhuzamos műveleteken segít, a szekvenciális olvasáson nem igazán. De ezt tényleg vehetjük akár 0-nak is, mert nem igazán érezhető, csak mérhető. A resync meg, mondtam, hogy idegesítő lehet.
Egyébként mit akarsz tárolni ekkora köteten? Nem lenne egyszerűbb az életed egy mondjuk naponta időzített különbségi mentéssel, két különálló lemezre?
-
Pista0001
addikt
válasz
Oliverda #8243 üzenetére
Ha Intel platformon akarod akkor ninc miért aggódnod, nálam alaplap cserét (P55->Z77 aztán vissza) is simán túlélt a RAID0 (feltételezem a RAID1-el is hasonló a helyzet). Első induláskor kiírta az "Intel Rapid tárolási technológia" hogy RAID tömböt talált, majd pár másodperc után használható is lett.
-
brd
nagyúr
válasz
Oliverda #8214 üzenetére
Igen, a legtöbb sem saját CPU/RAM/battery-t használ. Teljesítményben, szolgáltatásban esetleg lehet jobb egyik-másik (pl. mindegyiknél lehet a stripe méretet állítani, ill. a jobbaknál kézzel lehet indítani/leállítani a check/rebuild folyamatot).
Nem bullshit, valóban van ilyen, de a Win-es software RAID1 is javít némileg az olvasási sebességen. Nem annyit, mint egy jobb vezérlő, de mérhető.
Dinamikus lemez: a topictárs által írt válaszból, ha nem derül ki, írj!
-
radi8tor
MODERÁTOR
-
brd
nagyúr
-
brd
nagyúr
válasz
Oliverda #8208 üzenetére
Szerintem nem, pláne, ha nem OS lesz rajta. Bár, ha valaki mondjuk rendszeresen tuningolgat/tesztel, és ettől sok nem clean shutdown/reset lesz, akkor idegesítő lehet az állandó check/rebuild.
Igen, mindig elkezdi, mert azt a jelzőt, ami ezt megakadályozza, csak rendeltetésszerű leállítás esetén írja ki.
Beolvassa a HDD-k tartalmát, és ami nem egyezik, azt kiírja arra, ami a nem jó (régebbi) állapotot tartalmazza.
-
válasz
Oliverda #8208 üzenetére
Hát szerintem nem....
A win7 simán megbirkózik a RAIDel ha esetleg linux az meg nem is kérdéses.
Rebuild / Recheck folyamat.
Megnézi, hogy szinkronban van-e a két winyó. Ha nem akkor abba kell kerülnie. Ez RAIDkártyával vagy anélkül is menni fog. Persze ha egyszer lefagy a win7ed akkor nem fogja az egyik winyóról mind a 3TBot átnyomni a másikra.Fagyás, vagy nem rendeltetésszer leállás esetén mindig elkezdené a rebuild/check folyamatot?
Igen. Az olcsó RAID kártyáknál is el fogja / olcsó = 100.000 Forint alatt. /Ettől nem kell félni végül is az adataidra akarsz vigyázni.
Látom van SSD-d. Ha azon van a rendszer akkor az újraépítés közben simán lehet bármit csinálni. Kicsit lassabban tölt 2 pálya között a játék / Persze ha a RAID tömbre raktad a játékot. / , vagy tovább tart míg benyomja a cache-be az első pár perc filmet.Persze a Backup-ot nem pótolja........
-
válasz
Oliverda #8199 üzenetére
A Windows 7 által kreált RAID 1 mennyire megbízható?
Kb amennyire a windows 7. Ha rendesen fel van rakva és nincs bugod driver amitől lefagyna akkor rendesen működikHa egy ilyen kötetből csak úgy kikapom az egyik meghajtót, akkor mi történik?
A régi gép sikítani, fog hogy eltűnt a winyo nincs mire sync-elnie, de menni fog
De már a RAID 1 megkreálásakor lesz a windows indító menüjében egy Secondary bejegyzés. Bármelyiket indítod működni fog.Simán tudom olvasni az adatokat egy másik gépben?
Igen mivel szoftveres raid. NTFS fájlrendszerű marad mindkét merevlemez -
brd
nagyúr
válasz
Oliverda #8202 üzenetére
Egy kulturáltabb vezérlővel ugye lehet állítani, hogy mennyire terhelje a rendszert a rebuild/check, vagy esetleg még azt is, hogy ezt mikor tegye, vagy esetleg kézzel indítható/leállítható bármikor a folyamat. A Windows software-es RAID-je esetén a rebuild/check észrevehetően lassítja a rendszert, amikor történik, ill. ha nem clean shutdown volt, akkor indul a check azonnal, amikor a megfelelő szolgáltatás elindul a boot folyamán. A lefagyás természetesen nincs összefüggésben a RAID-del, csak ha megtörténik egyéb okból, akkor az nem clean shutdown, ezért ilyenkor mindig jön egy rebuild/check. Normális vezérlő esetén ilyenkor ez nem történik meg, mert a saját RAM-jában ott lesznek a még esetleg nem commitolt adatok, és az újraindulás után ki tudja írni a lemezre.
-
brd
nagyúr
válasz
Oliverda #8199 üzenetére
Semmi nem történik, működik tovább az OS, én semmilyen problémát nem találtam még a működése közben. Az egyetlen hátránya, hogy az esetleges lefagyás, vagy probléma utáni rebuild/check nem állítható, automatikusan megtörténik (sokszor jobb lenne, ha időzíteni lehetne, vagy leállítani; tudtommal egyiket sem lehet).
-
Freddy TNT
őstag
válasz
Oliverda #825 üzenetére
Ha gyorsulást akarsz akkor RAID 0,de akkor dupla kockázat, hogy elbukod az adtataidat.
Ha biztonságot akkor RAID 1,de nem lesz semmivel sem gyorsabb. (talán még egy kicsit lassab is,de nem volt szerencsém mérni)
A Bad sector felületi hiba ugye ami fájlrendszeri hibához vezet. a csúnya vírus meg kinyírja mindkét vincsidet, ugyanis RAID 1 esetében MINDEN módosított bit végrehajtásra kerül a tükrözött vinyón is. Viszont egyes file rendszer hibák ellen jó (pl FAT rendszernél volt nekem valami hiba <nem jut eszembe mi sérült meg> ellen jó,mert a tükrözött vinyórol visszaállíthatod.
szerk: és nem kell win-t újratelepíteni. Ha bent van az új wincsi,akkor fel kell telepíteni a RAID vezérlő drivereit és bekonfigolni a biosában,majd rebuild parancs. (pontosabb infót nem tudok, mert RAID0-t használok. RAID 1-em nem volt.
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- WD Black SN850P 4TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, bordás, PS5 - 7300-6600 MBs - Eladó!
- SK Hynix Platinum P41 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7000-6500 MBs - Eladó!
- Western Digital Purple 6TB HA510 - WD62PURZ - Új, bontatlan - Eladó!
- Eladó használt 250 GB-os SSD-k!
- Crucial T705 2TB M.2 NVME PCI-E 5.0 x4 - Új - 14.400-12.700 MBs - Eladó!
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 9/Apple Watch Ultra/Apple Watch Ultra 2
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Zebra ZP505 EPL - Hőpapíros címkenyomtató
- Apple iPhone 14 Pro Max / 256 GB / 88% akkumulátor / 1év Garanciával / Gyári Független
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest