- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Mobil flották
- iPhone topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
szelesjanos #9063 üzenetére
Hát ha bad sectoros akkor annak lehet, hogy sanyi...
Megpróbálhatod kivenni a tömbböl majd low level formattal talán olvashatóvá tudja tenni újra, de ez kevésbé valószínű...
Inkább szerezni kell egy új winyót amit beépítesz a tömbbe a rossz helyére. -
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
szelesjanos #8321 üzenetére
Intel Rapid Storage driver kell RAID esetén neked.
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
szelesjanos #8319 üzenetére
OCZ szerintem nem csinál(t) drivert.
-
davidsz
senior tag
válasz
szelesjanos #8297 üzenetére
2db SAMSUNG 830 128GB van nálam RAID0-ban Win8 alatt.
Más oprendszerrel nem lesz TRIM-ed!!!
Sebességben nincs "érezhető" különbség. Adatot is tárolok rajta (persze van mentés naponta). Nem láttam mostanában a homokórátJáték is pikk-pakk betöltődik.
Akkora "nagy" durranásra, sebességre nem kell számítani, ez csak teszteknél lesz mérhető. -
Pali79
aktív tag
válasz
szelesjanos #8309 üzenetére
Akkor már végkép nem értem mi a célod. Ha adatot nem tartasz rajta akkor mit? Egy os-nek mi a bánatnak 240 GB???
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
szelesjanos #8309 üzenetére
Nem 50%-al, hanem 100%-al.
-
Pali79
aktív tag
válasz
szelesjanos #8304 üzenetére
Szerintem ez elég nagy butaság így. Hacsak nem akarsz nagyon nagy méretű fájlokat tárolni, bár ennél a kapacitásnál sztem ez nem lehet szempont. Én a gépben lévő vinyót is inkább ketté particionálom, mert ha kifekszik a rendszer nincs oda az egész mindenség. Ha RAID0-ba rakod akkor elég ha az egyik ssd kidöglik akkor oda minden adat, rendszer.
-
brd
nagyúr
válasz
Én még ebben az esetben sem kötném RAID0-ba, jól jöhet még a külön meghajtó, pl. egy tartalék XP elfér 1-2 GB-on. Persze ha mindenképpen egyben kell a terület, akkor jó a RAID0 is.
-
xatos3
senior tag
válasz
ja lol, akkor meg ne hezitálj uccu neki
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
Oprendszer ugyanolyan gyorsan indul, de még lehet lassabban is a RAID vezérlő inicializálása miatt.
Másolni gyorsabban tudsz SSD-ről vagy SSD-re, de ugye nem erre használjuk alapvetően.
Csak egy esetben látom értelmét RAID-be kötött SSD-nek, ha szükség van a gyors írás-olvasásra: videó szerkesztésnél vagy renderelésnél.xatos3: Pont az az érték nem gyorsul SSD RAID0-ban, amiből az oprendszer hasznot húzna: 4k írás/olvasás.
-
brd
nagyúr
válasz
Nagyrészt felesleges RAID0-ba kötni SSD-ket.
-
Jester01
veterán
válasz
szelesjanos #7640 üzenetére
Akkor szerintem kész.
Egy ilyen képet gugliztam:Tehát a státusznál írná, hol tart.
-
Jester01
veterán
válasz
szelesjanos #7637 üzenetére
De a tömb státusza csak ott van
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
szelesjanos #7637 üzenetére
Akkor válaszd a nem háttérben inicializálást. Vagy várd meg a szakik válaszát.
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
szelesjanos #7635 üzenetére
Nincs Windowsos(?) szoftver a RAID kártyához, amivel tudod nézni a tömbök állapotát, stb?
Ott biztosan mutatnia kéne.Egyébként használhatod a gépet, de a RAID tömböt csak akkor tudod használni, ha elkészült vele a vezérlő.
-
El Kebir
őstag
válasz
szelesjanos #7368 üzenetére
"mert éppen megy az adatok visszamásolása.."
áhh, így viszont nincs is semmi értelme, ráért volna később is, mikor ráérsz.
-
El Kebir
őstag
válasz
szelesjanos #7360 üzenetére
"egy fle transfer teszt:"
write-back cache-sel is érdekes lenne egy ilyen teszt, össze lehetne hasonlítani a kettőt.
-
Jester01
veterán
válasz
szelesjanos #7360 üzenetére
Ez még mindig elég gyengécske
#7361: mondjuk, hogy a write cache bekapcsolásától miért gyorsult az olvasás azt nem tudom.
-
El Kebir
őstag
válasz
szelesjanos #7358 üzenetére
kapcsold be a write-back cache-t (kötet szintű visszaíró gyorsítótár, vagy mi) ... a tesztképből ítélve most nincs bekapcsolva. (raid5-nél egyértelműen előnyös)
-
válasz
szelesjanos #7354 üzenetére
Mondjuk az 5ös verzió, és nem a 4 éves verzió.
Nem hinném hogy nincs egy hozzáférésed a T-s oldalak egyikéhez ahol 0-day csomagok milliárdjaiban benne van egy újabb verzióEl Kebir
Azért azzal csinálta mert az kint van a hivatalos oldalon mint letölthető ingyen.
Csak kicsit régen volt 2008 február -
El Kebir
őstag
válasz
szelesjanos #7354 üzenetére
vagy pl hd tune... 4.x-es 5-ös... kicsit régi a 2.55-ös...
-
brd
nagyúr
válasz
szelesjanos #7350 üzenetére
Ezzel mérj.
-
El Kebir
őstag
válasz
szelesjanos #7352 üzenetére
valami újabb tesztprogram kellene... (már az előző képeden is -1%-os cpu terhelésed volt...)
szerk.:
gpt lemezformátummal a 2 terabyte méret korlátot is átléphetnéd... -
Jester01
veterán
válasz
szelesjanos #7350 üzenetére
A -1% CPU és a 0.0ms különösen valósnak tűnik
Valami nagyon nem jó a méréssel ... -
El Kebir
őstag
válasz
szelesjanos #7332 üzenetére
a pci-x már elavultnak számít a pci-e mellett, az leváltotta.
-
El Kebir
őstag
válasz
szelesjanos #7327 üzenetére
pl Asus P5E WS Pro, ha még találsz valahol eladót...
-
El Kebir
őstag
válasz
szelesjanos #7322 üzenetére
"Ha lecserélem a lapot, modjuk egy Socket1155 foglalatú Gigabyte lapra, akkor ott váltosztatás nélkül át tudom vinni a tömböt?"
lehet kibírná a lapcserét, elvégre szoftveres az a raid, de erősen kérdéses.
Ha váltani szeretnél alaplapot, akkor vegyél inkább egy pci-x -es lapot, és tedd abba a raid kártyát, az csak a pci bus miatt lassú. -
El Kebir
őstag
válasz
szelesjanos #7322 üzenetére
a hdd lesz a szűk keresztmetszet, minden csatornának van 3Gb/s sávszélessége (375MB/s)
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
szelesjanos #7305 üzenetére
Kb kidobott pénz kategória ez a RocketRAID kártya.
Látszik, hogy szoftRAID ez is. -
El Kebir
őstag
válasz
szelesjanos #7319 üzenetére
5 lemezhez 5 "csti" kell... a 6.-on indulhat egy hdd egyéniben is...
-
El Kebir
őstag
válasz
szelesjanos #7316 üzenetére
a ich9r már tud 5 lemezes raid5-öt... sőt, 6 lemezzel is megy...
-
Jester01
veterán
válasz
szelesjanos #7316 üzenetére
Felejtsd el azt a kártyát. Vegyél olyan lapot amin van 5 SATA csatlakozó és csinálj szoftveres raidet.
-
Jester01
veterán
válasz
szelesjanos #7308 üzenetére
Ha elég erős vagy
PCI illetve PCI-X kártyát ugyanis nem lehet PCI Expressz slotba dugni. -
válasz
Én is jobbat vártam...
-
El Kebir
őstag
válasz
sima pci-ben van annak 133MB/s a sávszélesége, gyanús, hogy az lesz a korlát (2x67MB/s)
-
válasz
szelesjanos #7286 üzenetére
Igen az a baj hogy a MBR-es lemez nem tud megcímezni 2.2 terránál nagyobb winyót.
Ha GPT-lemezzé teszed akkor igazából nem történik semmi.Ha van UEFI akkor lehet róla bootolni ha nincs akkor kell egy rendszer winyó.
Én pont rosszul jártam nekem csak BIOSos a deszkám és az csak mbr-t tud bootolni.
-
brd
nagyúr
válasz
szelesjanos #7212 üzenetére
Biztos, hogy a háttértár lassú? Folyamatosan világít a HDD-led, miközben akadozik az előnézet? Ill. a memóriafoglaltság eközben mennyi?
-
lajthabalazs
senior tag
válasz
szelesjanos #7217 üzenetére
Az mondjuk igaz, hogy a RAM-ot konfigról konfigra cserélni kell. De 32GB-ot be tudsz szúrni 70e Ft-ért, és 16-ot egyébként is vennél, ha innen nézed, nem olyan drága. Ha jó a szoftver, azon azért el kell hogy férjen az előnézeti kép.
Ha RAID-et használsz kvázi cache-nek, virtuális memóriának (attól függően, hogy az OS lapoz-e vagy a szoftver), akkor sok merevlemezt fogsz nyúzni sok kicsi írás-olvasás-fejmozgatással, szerintem a hétköznapi embernek szánt lemez beledöglik az ilyesmibe elég hamar, a te esetedben rögtön 4db, az drágább, mint a RAM (vagy ahogyan az előttem szóló kolléga ajánlotta: SSD).
-
válasz
szelesjanos #7218 üzenetére
Hát sebességre nem hinném hogy nagyon hasítós lenne. Jmicron vezérlő van rajta. Hát azokat szokták az alaplapba integrálni. Azok meg terhelik a procit RAID 5 számítás alatt.
RAID 1,0,1+0,0+1 Talán megoldják chippen belül.Ha gyorsítani akarsz akkor tessék SSD-t venni, és jól átgondolni a szervezést.
Van gépbe PCI-E-re köthető SSD...
Performance
Most már kijött a 3-as változat abból van akár 256GB-os is.
//Nekem Kingston SSD+now 96-os. Ott tanyázik a sor alján a 128as kiadásaKolléga amit írt az meg egy enterprise szintű RAID kártya, aminek komoly ára van.
Itt nem létezik baráti ár felejtsd el... -
djculture
félisten
válasz
szelesjanos #7218 üzenetére
Az hát ami ilyen cuccokba hardveres azon saját lcd kijelző van menüvel amit akár távoltról is lehet konfigurálni. Plusz két rendundás táp meg egyebek..
-
lajthabalazs
senior tag
válasz
Miért kell ennyi csatorna video-editáláshoz? Nem olcsóbb, ha inkább RAM-ot veszel, és abban dolgozol?
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
szelesjanos #7214 üzenetére
Ami lightosabb az fake-RAID.
Ugyanolyan szoftveres RAID, amit az alaplapok is tudnak. -
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
RAID vezérlőkben a portok négyesével vannak. Neked akkor 8 portos felel meg.
Ez már egy használható fajta: Adaptec RAID 5805 -
válasz
szelesjanos #4134 üzenetére
Jaja, az alaplap telepítő CD-n lennie kellett egy RAID Driver-nek. Vagy, ha nem akkor a gyártó honlapjáról tuti le lehet tölteni ilyesmit!
Ja és az indítópultban (msconfig-nál) is mindig ott van nekem minden indításnál az nvidia raid.
-
brd
nagyúr
válasz
szelesjanos #4114 üzenetére
Sorban:
A leírások szerint lehet RAID-et beállítani (bár a 3 HDD-s megoldásról nem találtam infót).
Igen, elvész minden.
Állítani annyit kell az XP-n, hogy a megfelelő drivert kell feltenni. -
brd
nagyúr
válasz
szelesjanos #4111 üzenetére
A BSA úgy jöhet a képbe, hogy pl. ha XP-ről van szó, akkor az ugyanúgy tudja létrehozni-kezelni a software-s RAID-et, mint a server, csak direkt ki van belőle hekkelve, amit pár file átírásával lehet gyógyítani, és ha ez megtörtént, akkor e tekintetben ugyanarra lesz képes, mint a server. Viszont az EULA tiltja az OS rendszerfile-jainak módosítását (más kérdés, hogy ki fogja ezt ellenőrizni, ha direkt nem ezt keresi
).
Azért kérdeztem, hogy hol tárolod az anyagot, mert a RAID0 nem éppen a biztonságot növeli (sőt csökkenti), ezért nem egészséges ilyen tömbön tárolni fontos adatot.
A mai CPU-knak nem gond a RAID0-val kapcsolatos adminisztrációszámítás, ezért bátorkodtam javasolni a software-s RAID0-t (egyébként az olcsóbb RAID-vezérlők is a driver-en keresztül a CPU-val végeztetik a piszkos munkát), egyedüli hátránya, hogy (windows esetén legalábbis), nem tudod állítani a stripe size-t, az mindig 64k lesz, de neked a stream-jellegű felhasználás miatt ez nem gond.
Egyébként biztos vagy benne, hogy a háttértároló a szűk keresztmetszet? Vagyis a CPU nincsen közel 100%-ra terhelve a kódolás közben, és a HDD-led szinte folyamatosan világit? -
brd
nagyúr
válasz
szelesjanos #4106 üzenetére
Mind3 HDD egy RAID0-ba (máshol tárolod gondolom a kész anyagot, ezek csak a konvertáláshoz kellenek).
A vezérlő akár az OS beépített software-s RAID-je is lehet (windows esetén a nem server esetén kis buhera is szükséges, no meg ha látja a BSA, ahogy létrehozod a tömböt, börtönbe zár, utána már használhatod a tömböt, az hivatalosan is működik, buhera nélkül). Gyakorlattal rutinmunka, hozzáértés nélkül picit nehezebb létrehozni (jól beállítani meg még nehezebb).
Alapvető RAID típusok amúgy, amit a nem-túl-drága vezérlők is tudnak:
RAID0: a biztonság kisebb, mint egyedülálló HDD esetén, de a neked szükséges, stream-jellegű felhasználás esetén ez a leggyorsabb (a legtöbb nem-túl-drága vezérlő esetén nem sokkal gyorsabb a valóságban, mint egy egyedülálló HDD);
RAID1: csak egzotikus vezérlő esetén gyorsít, de akkor is csak az olvasást;
RAID5: az írás lassú, így neked ez is kiesik.Ha a vezérlőd, ahol a HDD-k vannak, csak a 32 bit-es PCI-os, akkor amúgy sem lesz sokkal gyorsabb, mint 1 db olyan WD; 2-vel még gyorsul, de a harmadik HDD hozzáadásával már csak minimálisan.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Játékra! R5 1500X / RX 570 8GB / 16GB DDR4 / 250SSD + 2TB HDD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! 32GB (2x16) G.Skill Trident Z RGB 6600MHz DDR5 memória garanciával hibátlan működéssel
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Apple Macbook Pro 13 2020 - M1 - 8GB/256GB SSD - Touch Bar - 102 Ciklus - 99% Akku - Ezüst - MAGYAR
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest