Új hozzászólás Aktív témák
-
Krix
őstag
válasz
El Kebir #7409 üzenetére
Igen, valószínűleg az Atom volt a szűk keresztmetszett amikor mértem. De mondom, más lapnál más procival biztos jobb az eredmény. Nem lehúzásképpen írtam.
...vagy valamit benéztél...
Ha két szám közül az egyik nagyobb mint a másik akkor azon nincs mit benézni...
Ennyi erővel én is mondhatom, hogy valamit benéztél az mkv másolásnál.Nem, nem valószínű, hogy egy 4GB-s mkv-t benyomott a memóriába... (meg kicsit feltűnt volna, ha 3x-4x annyi ideig másolja...mint amit kijelez...)
Pedig ez általában így megy, ha a write cache engedélyezve van.
-
Krix
őstag
válasz
El Kebir #7406 üzenetére
Lehet, nem voltam elég pontos. Erről a lapról van szó: Supermicro X7SPA-H-D525 Nincsenek már meg a mérési eredményeim, de ezen a lapon ez így van.
Erre egy Atom proci van drótozva, tehát csodát nem kell tőle várni. Rendes procival biztos jobban megy egy sima asztali lapon. De amint írtam az ICH9R is szoftveres. Itt ugye a driver számoltatja a raid műveleteket a CPU-val és ehhez a sima rendszer memóriát használja. Hardveres raid-ről akkor beszélhetnénk ha lenne egy célprocesszor az alaplapon kizárólag a raid műveletek számolásához és ehhez lenne neki saját dedikált memóriája is.
Mondjuk az a 150-200MB elég soknak tűnik nekem. Valószínűleg ott csak gyorsan benyomta a memóriába a cuccot és onnan szépen kicsorgott aztán a vinyókra.
-
szelesjanos
tag
-
válasz
El Kebir #7240 üzenetére
El Kebir és brd
Mindkettőtökkel egyetértek...De a Windows egy különös állatfajta. Kb úgy tudnám elképzelni, hogy a sebesség megmaradt ha EXT2-3-4 //vagy más linuxos // fájlrendszerre formáznád azokat a partíciókat. És csak ha tényleg szükséged van az adatokra akkor csatolod fel. Így elérhető hogy a Windows békén hagyja azt a területet
-
El Kebir
őstag
válasz
El Kebir #7091 üzenetére
az alaplapi intel raid5 sebessége még gyorsabb is...
...jobb oldali 150MB/s a szekvenciális írása az inteles alaplapi raid5-nek (négy green lemezzel)
-
HalasKYO
aktív tag
válasz
El Kebir #7089 üzenetére
12TB az a külső expansion box.A box ára kb 60 k. Ez 5 lemezzel szoftveres raid 5 el.
A kártya egyébként elég jó áron van pcgearnél 25k. Ilyen áron 35MB szerintem nem rossz.
És igen ilyen adatokkal számolva egy 3TB os drive újraszinkronizálása 1 nap.Viszont egy Intel vezérlő kártya ami tud min5 drive ot (ilyent még nem láttam 4-6-8-12 est vagy nagyobbat) de az meg kb100k.
És ha tönkremegy akkor kakukk. Gondolom ez a Jmicron-os szoftraidre is igaz.Mondjuk azon elgondolkodok, hogy ha a box is és a kártya is Jmicron os vezérlőt használ nem e lehet lementeni a kártyával, ha lehal a box?
-
HalasKYO
aktív tag
válasz
El Kebir #7067 üzenetére
El Kebir:
Akkora mit ajánlanátok ?
A rendszert egy SSD -re szándékzok telepíteni.Viszont kellene egy nagy és biztonságos raid amire a családi képetk zene illetve sok film kerülne.
Rakjak össze egy gépet dedikált raid vezérlővel ? Vagy mit ajánlanátok raid5 helyett ?
Ami széteséskor is normálisan össze lehet rakni ?
Raid-nek csak akkor van vége ha a raid vezérlőnek kampó ?Vagy mitől eshet szét ?Újraépítés tekintetében meg a hardveres se hiszem hogy gyorsabb lenne hiszen itt már a vinyó sebessége a szűk keresztmetszet.
A 12TB jogos, köszönöm a kijaívátst.
HUfantom:
A RAID 10 el az a gond hogy több vinyó kell hozz és kevesebb a tárhely. -
janos666
nagyúr
válasz
El Kebir #7056 üzenetére
Én eddig ICH9-től Z68-ig mindig azt láttam, hogy a write back cache rontja a RAID-0 teljesítményt. Erre jutottak pl. itt is, igaz azt is mondják hogy RAID-5 esetében sokat segít (itt pedig nem tudom te melyikre értetted, mert 0-val említed egy mondatban de 5-ről is írsz).
-
Bodor
veterán
válasz
El Kebir #7035 üzenetére
Ezt most nem értem..." másik témában is ezt tárgyalod
"
Nem kértem máshol ehhez a problémához segítséget. Azért lett tárgytalan, mert sikerült saját magam megoldani a dolgot, és miután sikerült, írtam is ide, hogy köszönöm, de sikerült.
Egyébként azért nem akartam RAID-ben hagyni, mert csak hosszabb a boot idő, és teljesen felesleges. Szerencsére registry-ben sem kellett turkálnom, és az alignálás is oké lett. -
degumentes
tag
válasz
El Kebir #7027 üzenetére
Egy MSI K9A2 Platinum alaplapról van szó! Nincs külön hardver, az alaplapra van integrálva egy ati sb600 raid, de lehet, hogy tényleg tévedek!
-
McSico
senior tag
-
El Kebir
őstag
válasz
El Kebir #6974 üzenetére
RAID 5 kb 50 Mega/sec írási sebességet lehet
itt az én tesztem, tegnap nem értem rá kikeresni, de nálam a "lassú" és már viszonylag régi 640-es green WD-k 150Mbyte/s szekvenciális írást tudtak... (pl 10Gbyte-os mkv-kat ilyen sebességgel írt és olvasott ssd volt a külső forrás)
(bal oldalon raid0 a lemezek eleje, jobb oldal a raid5) -
Chrys_
addikt
válasz
El Kebir #6238 üzenetére
W7-nél nincs F6 szerintem, csak XP-nél. W7 esetén van egy load-driver, de mint írtam, reinstallnál működik, de én éppen ezt akartam elkerülni, mert már van egy jó rendszerem az SSD-n, és nem a RAID5-n lenne az OS. Egyébként meg RAID nélkül felraktam az intel storage drivert, de ez sem használ.
De lehet, rájöttem mi a rossz:
Az OS az SSD AHCI állapotában lett telepítve. Ha ez át van állítva BIOS-ban RAID-re (mivel ez automatikusan átállítódik, ha a HDD-ket RAID-be akarom szervezni), akkor lehal az egész. Megpróbáltam az intel storage drivert beadni a W7-nek a javító funkciójával, de nem ért semmit, ugyanúgy BSOD.Ja és még valami:
Az előzőek miatt teljesen újraraktam a rendszert, így működik. A storage driver 9.6-os verzióját raktam fel, mert a 10.1-s egy rakás szar. Minden második boot működik csak, a többinél amikor bejön a W7 logo, semmit sem tölt, lefagy a gép!Akkor most a RAID5 3db 2TB-os Samsung EcoGreen F4 HD204UI-ből áll. Az egyenkénti méretük kisebb lenne, mint 2TB, de mivel most 1 meghajtóként látszik, 3,7GB. Milyen rendszerre érdemes formázni? MBR, vagy már GPT? 2TB felett GPT kellene, de nem tudom, mi számít: a partíció mérete, vagy a lemezek nagysága? Még emiatt nem formáztam meg, várom az igét tőletek
Addig is van mit csinálnom a programok telepítésével...
-
Teasüti
nagyúr
válasz
El Kebir #6181 üzenetére
De, tőled tanultam.
rup1u5 #6180:
OS az nekem most is ssd-n van. Én 3 db olyan vinyóból szerettem volna raid-et alkotni, ami még a tiednél is idősebb pár évvel. Lebeszéltek róla, h egy mai példány van olyan gyors, mint a régiek hárman együtt.Amúgy az ahtlon 64-es korszakban volt raid 0-ám ugyanebből a samu sp1614c-ből.
És élményben semmivel sem, vagy alig nyújtott többet windows alatt, mint a single vinyó.
Ha másolni kellett (pl giga lanon keresztül, lanparty-n), akkor lehetett vele villogni, de egy ssd-vel össze se lehet hasonlítani a végeredményt. Egyszerűen nem egy ringben játszanak.
Nagyon egyszerűen el lehet magyarázni az érzést: ssd alatt szinte transzparens lesz a rendszer, csettintésre történik minden. HDD-vel SOHA nem lesz ilyen.Játék partíció alá viszont látok benne fantáziát. Egészen amíg szaré' hugyé' nem lehet venni ssd-ket, mert akkor felhalmozok majd belőle annyit, amennyin a játékok is kényelmesen elférnek.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
El Kebir #6161 üzenetére
Találtam egy single barracudáról egy Crystal DM képet és szégyen szemre alig van, vagy nincs is különbség a raid 0 és a single közt random elérésben.
Pedig úgy tudtam, h a csíkméretnék kisebb fájlokat párhuzamosan tölti be a vezérlő, szal legalább a random 5k-s tesztnél kéne lennie vmi különbségnek, nem? -
Teasüti
nagyúr
válasz
El Kebir #6159 üzenetére
Mert van 30 gigányi gta-m, és csak ehhez ssd-t venni luxus lenne.
Amúgy meggyőztél, most nézegetem a legutóbbi hdd tesztet az 500-asokról.
Seagate 7200.12 egészen megtetszett.Egy helyi boltban van is belőle, csak ép í pontos típusát nem írják.
Olyan 10k környékén van az átlagára.Egy vmi viszont még mindig piszkálja a csőröm.
Még mindig nem találtam olyan tesztet sp1614c-ről, ami összehasonlítható a seagate eredményeivel.
A legrelevánsabb infó vmi IOMeter volt, de ilyen fájlszerver teszt, meg webserver, meg stb.
Nem tudom ezt hova tenni, ha a ph-s cikkek kerülnek terítékre, hisz ott nem volt ilyen halandzsa.Ugyanakkor a seagate 7200.12 500-asról sem találok vmi kézzelfoghatót, pl crystal disk mark tesztet.
Na, egy megvan. RAID 0 teszt. Nem rossz... 21 MB/s-re képes a samum 512k random read-ben...És ha 3 lenne belőle, huhh.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
El Kebir #6149 üzenetére
Nekünk nagyon jó szolgálatot tesznek ezek a p80-asok.
Haverom gépében is az egyik az még az enyém volt, mert korábban abból volt raid 0.
Csak aztán bővítés, stb...Tényleg hibátlanul működnek, a 3 közül a legrosszabb állapotú is 98%-os, pedig már vagy 6-8 évesek.
Elérési időben jobbak, mint a 2010-es évjáratú 5400-as eco green-em. Átlag 8 ms kontra 16 ms. Az eco csak és kizárólag szekvenciális tempóban ver rájuk, randomban elhanyagolható a különbség.
És ez elég kis befektetés - 10k - lenne egy párhuzamosított raid tömbbre, ha én most nagyon komolyan gondolnám az ügyet, akkor is legalább a dupláját, ha nem a tripláját kéne ráköltenem. Annyit meg nem szeretnék.Nem is hangos és nem is rezonál. Én is meglepődtem, de ebben a konkrét típusban már akkor megvolt a NoiseGuard(TM); SilentSeek(TM) stb.
Ha tudsz ennél jobbat közel ennyibből, ne tartsd magadban!
Kvazár:
hát... áramszünettől szétesett raid az oké, de javítás közben még egy blackout, na az már súlyos eset, vis maior. Én a raid vezérlőben bíznék csak, ha össze tudja kanalazni a tömböt, mázlid van. Amúgy én még athlon 64 idejében használtam raid 0-át (akkor nagyon keveseknek jutott ez eszébe home userként) és az Abit lapom gond nélkül "javította" mindig egy-egy reset után, ha ilyen volt (megjegyzem, talán előfordult két esetben az évek során - egyiknél én babráltam a sata kábelekkel, másiknál meg spontán eldobta magát vmiért). Sőt, olyannyira megbízható volt, h nekem pl ez a "javítás-helyreállítás" funkció is tök újdonság. Soha nem találkoztam még ilyennel.
Raid 1-nek pont az a lényege, hogy ha vmelyik vinyó kiesik a tömbből, akkor a másik épp úgy tudja folytatni a szolgálatot, mintha nem is létezett volna semmilyen raid.
Számomra nyílvánvalónak tűnik, ha beraksz egy új, üres meghajtót a meghibásodott helyére, akkor egy szinkronizálás után megy minden tovább, mintha mi sem történt volna. -
-
PH-User
addikt
válasz
El Kebir #5954 üzenetére
Ha erre gondolsz, hogy ez be volt-e kapcsolva, akkor azt kell mondanom, hogy igen.
Szünetmentesem nincs, azt nem értem, miért lehet alkalmazni otthoni gépekben is ezt a RAID0 dolgot, ha bármikor elveszhet az összes adat, ami a gépen tárolva van
Az elérési időm 19 szólóban és RAID0-ban egyaránt.
AAM így néz ki.
Brekkk Szia! Az Intelesen volt. Gigabyte féléhez a drivert nem is tudtam telepíteni.
Azon gondolkodtam én is, hogy ez csak a sima SATA sebessége. Jumper nincs egyik winyón se, BIOS-ban esetleg van valami fontos, amit állítanom kellene?Jakuu Oké, leszedtem onnan a drivert, csak nem tudom belevágjak-e. Ugye, ha most szétbombázom a partíciókat, és nem fogadja el a drivert a Win7, akkor rakhatok fel egy XP-t, hogy leszedjek másik drivert... Szóval érted.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! I5 12600KF / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 512GB SSD
- LG 27CN650N-6A - Felhő Monitor - 1920x1080 FHD - 75Hz 5ms - USB Type-C - Quad Core - BT + WiFi
- AKCIÓ! HP Victus 16-R1002NF Gamer notebook - i7 14700HX 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GB WIN11
- AKCIÓ! ASUS B650M R5 7600X 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Be Quiet! Pure Base 500FX ASUS 1000W
- PlayStation Plus Premium előfizetések
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged