Hirdetés
- Yettel topik
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy Z Fold4 - egyre megy, honnan nézed
- Google Pixel topik
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- MWC 2025: A kicsi és a kamerás - megjött a Xiaomi 15 és az Ultra
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
Új hozzászólás Aktív témák
-
hukhl
csendes tag
válasz
n0rbert0 #8816 üzenetére
+1 a rendszerintegrátor cégekre. Sőt Veszprémben és környékén sok automatizálással foglalkozó cég van, akik országos viszonylatban is igen komoly projekteket visznek. A pénz nem a legjobb (főleg egy multihoz képest), de nagyságrendekkel többet lehet ilyen helyen tanulni. Igazi mérnöki munkában lehet része az embernek egy ilyen helyen. Pályakezdőknek ideális lehet mivel elég változatos.
-
Mugen35
újonc
válasz
n0rbert0 #8716 üzenetére
Szia
Először is elnézésed kérem nem léptem fel egy ideje,időközben elkezdtem ismerkedni a LOGO 8 szoftverrel is!
Szerintem az adatmennyiség az rendben lehet mert csak 2-3 számot küldtem,
sajnos nincs már meg ez a projektem mert nem mentettem el meg kell csinálnom újra ,
abban biztos vagyok hogy csak 1 GET és elemet adtam hozzá a 2.vevőhöz nem volt külön PUT elem létrehozva a 2. vevőPLC számára, a Küldő PLC OB'1 -ében ,hanem küldő PLC PUT elemébe Az addr1 fülhöz tettem be az 1. vevő PLC adatblokkjának a hivatkozását.EZ a P#Db11.DBX0.0 byte 8
.A küldő PLC -é P# DB10.DBX0.0 byte 8 amit SD_1 fülhöz adtam meg a PUT elemen.Ez így működött!
Ha jól gondolom ezek az adatok P#DB10 stb.ez helyet foglal le 8 byte adat részére a memóriában a küldő PLC-ben .A 2. vevő PlC Adatblokkja DB12 volt ugyan úgy 8 byte adatfogadásra,és ezt tettem be a küldő PLC PUT eleméhebe az ADDR2 fülhöz,szóval nem volt újabb PUT elem hozzáadva a 2.vevő PLC számára a küldő PLC OB1 ében ,csak egy GET elem a vevő 2.PLC OB1-ben.
Köszönöm a választ!
A képernyőmentésnek utána kell néznem még nem csináltam,ha lenne egy két iránymutatásod erre vonatkozóan ,azt megköszönöm -
Mugen35
újonc
válasz
n0rbert0 #8712 üzenetére
Szia Köszi a választ!Tegnap kipróbáltam a PLCSIM-ben a PUT/GET funkciót,egy 1200-as és egy 1500-as készülék között,jól működött az átvitel BOOL,INT, és REAL adattípussal is ,a szöveges adtatokat nem tudtam beállítani !Nem tudod véletlen mit kellene beírni Az adatblokk táblázatába.Milyen adattipust kellene választani?Csak 1 betűt tudtam küldeni.
További ,egy 3.-dik PLC-t már nem tudtam hozzáadni a hálózathoz,pedig van 4 db ADDR fül
a PUT dobozon! -
spkkill
tag
válasz
n0rbert0 #8704 üzenetére
Akkor a tuti az ha maradok a jól bevált inicializálásnál. Bár őszíntén megvallva nagyon ritkán használok temp változókat. Inkább az FB-ket preferálom és static változókat használok. Így elkerülöm, hogy ha később szükség lenne egy változóra máshol akkor ne álljon rendelkezésre.
Ha jól tudom a Siemens is azt ajánlja, hogy kerüljük a Temp változókat. A merkerek használatát is, de ezt csak így merem leírni. -
n0rbert0
senior tag
válasz
n0rbert0 #8701 üzenetére
Most megnéztem, mert nem voltam ebben 100%-ig biztos, csak rémlett, hogy olvastam valahol azt, hogy az 1200/1500 nullázza a local területet híváskor.
1200 biztosan inicializálja bizonyos frimware-től, csak az a kérdés, hogy melyiktől kezdve. A V4.3 system manuáljában már az van leírva, hogy nullázza.
Egy régebbeiben ami a V3.0-át taglalja ott kifejezetten írja, hogy maradhat benne szemét.
Ha tippelnem kellene szerintem V4.0-tól működik a nullázás.
1500-ról nem találtam írásos bizonyítékot a nullázásra, pedig biztosan valahol le van írva, hogy nullázza-e vagy sem.
-
ratkaics
senior tag
-
Gaben92
őstag
válasz
n0rbert0 #8559 üzenetére
Nekem jöhet de szerintem amit én felvázoltam azt nem oldja meg. Ha a PLC amint tápot adsz rá defektbe megy (csak, hogy egyértelműsítsük, nem hiba hanem defekt amikor totál tégla, minden port halott, run switch is dísz és minden LED villog) akkor szvsz halott ügy prommer nélkül.
-
ZetorGumi
addikt
válasz
n0rbert0 #8454 üzenetére
Igen, csak RTU-t tud.
Egy CB1241 már úton van hozzá.Egyben tervezem lekérdezni, meg az sem
lényeges annyira, hogy gyors legyen a frissítés.
byte-by: Ez adott.
Nem lesz bővítve, egy itthoni, fűtésvezérlés projekt lesz (Villanykazán, vegyestüzelés, puffertartály fűtőszondája), oda meg elég ennyi. Maradék eszközökből dolgozom, low budget alapon, így nem tervezem sok eszköz vásárlását, csak ami muszáj. -
DasBoot
aktív tag
válasz
n0rbert0 #8452 üzenetére
Jó szerencsét! Én már a legelehén elakadtam. Hozzájutottam egy Zelio és egy SR3 MBUS01BD-hez és ezeket szeretném a Zelio Soft 2-vel programozni, szóval PC-n keresztül használni. Most a kijelző szerint FBD-ben van. TRANSFER ERROR, NO MEMORY, FAULT: 000, PASSWORD nincsen. Elsősorban, aműgy is a MODBUS-on szeretném programozni, aztán a saját billentyűzetével a kijelzőjéről. Sajnos közvetlen programozókábel nincsen. Router van. MODBUS Poll és MODBUS Slave-vel rendelkezem.
-
ratkaics
senior tag
válasz
n0rbert0 #8345 üzenetére
Klasszik Step7.
A netpro-ban felvettem partnernek a másik cpu-t, de a netpro-ban csak "mentés" illetve "fordítás és mentés" gombra emlékszem. Letöltésre nem.
De majd megnézem jobban. Letöltés-kor meg fog állni a cpu?
A PUT és a GET blokkokat is kellene használnom amúgy. A netpro-s letöltés csak annál a cpu-nál kell, ahol ezek az SFB-k használva vannak ugye? Tehát a partner cpu-nál nem? -
n0rbert0
senior tag
válasz
n0rbert0 #8314 üzenetére
Azon átsiklottam, hogy basic panelről beszélünk, az sajnos nem tud master lenni.
Megoldás lehet, hogy felveszel egy DTL változót a PLC-ben, amit a képernyőről egy date/time fielddel írsz. A PLC-ben ezzel a változóval meghívód a WR_SYS_T vagy WR_LOC_T blokkot (az egyik a system time a másik meg a local time, amelyek ugye lehetnek különbözőek attól függően milyen időzóna van beállítva vagy van e daylight saving...).
Az idő aktualizálását lehet valamilyen feltételhez is kötni, pl gomb nyomás.
Valahogy így: -
Tomika86
senior tag
válasz
n0rbert0 #8089 üzenetére
Hú ez jól átvágott. V-ASSISTANT nem mutatta, de az érték beírodott a vezérlőbe.
Úgyhogy most elindult így a motor.
Arról van leírás hogy ez pontosan mit csinál?Nekem az kell, ha eléri a beállított nyomatékot akkor megálljon a forgás, de ha visszaesik a nyomaték akkor újra elinduljon.
-
Tomika86
senior tag
válasz
n0rbert0 #8085 üzenetére
Helló
A SINA_PARA blokkot, hogy tudom elővarázsolni a tia portalban.
Letöltöttem, feltelepítettem, de nem találom.
Siemens fórumokban olvasgattam, ott a 750 telegramal oldották meg a nyomaték korlátozást, de konkrétat nem találtam.Hétfőn még próbálkozok.
Egyenlőre az a furcsa hogy a vezérlő szavakat miért nem tudom írni, és hogy csak ezeket nem M_LIMIT_POS és M_LIMIT_NEG -
Tomika86
senior tag
válasz
n0rbert0 #8078 üzenetére
Most is kipróbáltam Standard telegram 3-ra átálltam mindennel, Speed control módban vagyok.
Össze vagyok kötve USB-vel is és a V-ASSISTANT programban a telegramnál mutatja az aktuális értékeket. Az M_ADD1-be ha tia portal-nál a watch ablakban beírok egy értéket akkor látom ugyanazt HEX-ban.
Viszont a másik kettő(POS és NEG) szóra tök mindegy mit írok 0 marad a V-ASSISTANT programban. (Watch ablakban viszont mutatja hogy beírta). A szavakat jól írtam pedig 100%-ra.
És így el sem indul, csak engedélyeztetni lehet. De nem indul.Amúgy ezzel indult az egész el nem indulása a szervonak az elején. Ha kivettem a 750 telegramot akkor indult csak el. Ha van 750 akkor még a V-ASSISTANT-ban sem indul a servo a teszttel.
Köszi a segítséget!
-
Tomika86
senior tag
válasz
n0rbert0 #8073 üzenetére
Igen ezt a 750etpróbáltam a 3as mellett. De ha megadtam az M_add wordnek az értéket akkor egyből elindult a motor, minden egyéb nélkül.
A 102es telegram MOMRED paramétere miértnem működik? Nem írható és be sem kapcsolható.
Tia v16hoz kell külön license? Agy jó amit a v15 használ
Köszönöm
-
Tomika86
senior tag
válasz
n0rbert0 #8043 üzenetére
Szia!
Még megy a próbálkozás a szervoval. Most hétvégén szépen tudtam tesztelni, beírtam mennyit forogjon és ment.
Most hétfőn meg hibát ír.
Szépen mutatja az enkóder értékét, a sebességét és hogy bekapcsoltam.
Aztán rányomok hogy előre és oldalt írja ,hogy gyorsítás leállítás és a motor meg nem csinál semmit és kiírja a hibát.
Nem jövök rá mi a gond, maga a szervo bekapcsol amikor engedélyezem itt. És nem ír hibát se, csak S_OFF-ba vált
Köszi! -
crucified
tag
válasz
n0rbert0 #8017 üzenetére
Szia, V12-nél onlineban nem aktív az Upload, V13-ban aktív de a fenti hibaüzenetet generálja.
Ráadásul a V13-ban nincs firmware upgrade a general menübenm úgyhogy hiába találtam meg a firmware-t az adott CPU-hoz.
Elképzelésem sincs hogyan lehet hozzáférni a CPU-hoz így. Nem tudott volna a Siemens kompatibilis szoftvereket gyártani?
Köszönöm a segítséget
-
Tomika86
senior tag
válasz
n0rbert0 #7997 üzenetére
Ezt írtam az elején is sztem, ha megnyomom a stop gombot és mondjuk 300as enkóder poziciónál kell megállni(beállított) , nem pont 300nál de jobb lenne ha nem futna túl 170 impulzust. De így már használható.
A frekvenciaváltó pedig most lett beépítve, nincs felprogramozva semmi hozzá, csak a szekrényben van. De jelenleg mágneskapcsoló van.
Tény hogy elöbb a frekvenciaváltót kellett volna beüzemelni.
-
Rigor Mortis
csendes újonc
válasz
n0rbert0 #7638 üzenetére
Szervusz n0rbert0!
Huhh! Nagyon szépen köszönöm a hétvége ellenére megfogalmazott, gyors válaszod!
Ez így jó lesz, jól érthető az általad linkelt oldalon felvázolt információ! Eddig úgy hittem, hogy az AR2 címregiszter szabad felhasználású. De hogy miért? Talán azért, mert egy címeres ökör vagyok! Magamtól is rájöhettem volna! Végül is valahonnan tudnia kell a programnak, hogy honnan kezdje az miDB-n belüli relatív címzést!
"Még annyi, hogy ha későbbiekben módosítanod kell az AR2-t egy FB-ben, akkor annak éz értékét el kell menteni egy segéd változóba a blokk elején, majd a blokk végén vissza kell tölteni az eredeti értékét az AR2-be. A fent leírtakból gondolom leesett, hogy az FB használja AR2-t, így ha felülírod, akkor az okozhat érdekes anomáliákat. "
Ennek a fényében világos, hogy AR2 "meggyalázása" a programvégrehajtás szétesését okozhatja, ezért kell elmenteni, majd később visszatölteni, ha használni akarom. Gondolom a következő FB meghívásáig bármi megtörténhet, ha erről elfelejtkezem (legalábbis úgy sejtem, akkor írja be AR2-be az újonnan hívott FB kezdési pointerét). Ebben a konkrét esetben AR2-t szerencsére nem módosítottam (nem volt rá szükség), úgyhogy ez a veszély nem fenyegetett. De a későbbiekben oda fogok figyelni erre.
Köszönöm még egyszer a segítséget és a tanácsot is.
RM
-
byte-by
tag
válasz
n0rbert0 #6838 üzenetére
halo
amit leírtam az igaz.
az, hogy Te máshogy látod vagy más kedvezőbb tapasztalatod vagy tapasztalatotok van az szerencsés,
de nem változtat az általam megtapasztalt történéseken.személyes tapasztalat és nem egy cégnél.
tehát, amikor siemens-es cuccot vásároltunk volna, a siemens segítőkész volt.
majd a területen aktív partnere felhívott, hogy a siemens letolta mondván, hogy miért nem foglalkozik az ügyfeleivel.
akkor egy giga-mega beruházás volt legalább 30-40 000 eurót költöttünk csak vezérlőkre és modulokra.
a supportot is a partnertől kaptuk.
ez német cég volt tehát nem volt kérdés milyen eszközök lesznek beépítve, de a siemens-től közvetlenül
semmit nem vettünk.más gyárban hasonló dolog. gép beszerzés, svájci (borzasztó) gépek , minden siemens.
folyamatos terepi Profibus problémáink voltak. a siemens készséges volt, de a válasz mindig napok múlva érkezett. akkor is egy partnertől volt a support, ő jött segítségül, amivel és akikkel meg is voltunk elégedve.vettünk mi siemens partnertől PG Fieldet is majd 2 millióért, meg mindenféle mást is,(pl. szoftverek update-jait) de mindig a partnertől kellett. sőt , ők telepítették fől az update-ket.
-
KLR
csendes tag
válasz
n0rbert0 #6838 üzenetére
Mindkettőtöknek igaza van és ez nem csak Siemens sajátosság. A "nagyok" komolyabb projektekre és nagyvállalatokra hajtanak, a darabszámos rendeléseket átpasszolják a partnerekre. Ez logikus is, mert az anyacégtől csomagszámra (package) lehet csak rendelni. Pl: ha neked kell 12 db motorvédő, nem éri meg rendelned 1 csomaggal, mert abban pl 100 db van. Ezen az alapon már viszonteladó is beszélt le termékről, mert ők azt a tipust nem tartják álláson. Csak akkor rendelik meg, ha elviszem az egészet, mert eddig soha nem kértek tőlük ilyet.
Hiába, pénz beszél, kutya ugat.
Ez a hozzáállás lehet visszaüt a support-ra is. Ezek szerint te egy Siemens partneri cégnél dolgozol... -
Bazs87
tag
válasz
n0rbert0 #6750 üzenetére
sajnos nem.
Ugye step7-ben tudtál tetszőlegesen váltogatni kop-fup-awl (bocsi, a német megfelelő megy fejből) nézetet.
A siemens viszont az awl-t ki akarja hajítani az abszolút címzéssel együtt.Ezért van az 1200asban már csak scl awl nélkül, megyünk a rendes programozás irányába.
Jelen pillanatban a kop és fup kompatibilis, lehet is váltogatni, továbbá 1500asnál befúzhetsz a kop/fup blokkokhoz awl "netzwerk"-et, de egymással nem kompatibilisek, külön fordítójuk van már.Ez azért tűnt fel, mert awl-ben dolgoztunk, amit úgy írtunk meg h FUP-ba forgatható legyen s7 alatt. (gyors írás, könnyű tesztelés a vizuális kód miatt) Ez a lehetőség elveszett, de legalább tudunk drag/droppal változókat behúzogatni...:p
-
Szirty
őstag
válasz
n0rbert0 #6509 üzenetére
Igen, sajnos rosszul fogalmaztam, elnézést!
Azt próbáltam magyarázni, hogy a gyártók programozói gyakran szándékosan akadályozzák a programjuk olvashatóságát.
Vagy jelszóval védik a kiolvasás ellen
Vagy STL-ben írják meg a kódot
Vagy magasabb szintű nyelven amihez nem adnak forrásprogramot.Tehát ha SCL-ben, GRAPH-ban írtak egy blokkot, azt a PLC-ből visszaolvasva STL lesz ha nincs meg a forrásanyag hozzá.
-
n0rbert0
senior tag
válasz
n0rbert0 #6011 üzenetére
Sziasztok,
Közben több féle (pontosabban 2 féle) megoldást is találtam a problémára.
Mind kettő esetben ANY pointert használtam.
Az első esetben "kézzel" rakom össze a pointert. Ez a módszer - valljuk be - macerás és sok a hibalehetőséget rejteget. (Értsd: megnéztem hogy áll össze a pointer és a megfelelő helyre bemozgattam - move-olom - az értékeket).
A második és egyben az egyszerűbb megoldás az SFC20 az az a BLKMOV használata. Ekkor az FC helyett FB-t kell használnunk, ekkor az FB instance DB-re támaszkodunk. Bővebb magyarázat helyett beillesztek egy képet, mivel az beszédesebb:
A kép tanulsága szerint ez a módszer azt használja ki, hogy az FB bemenetei címezhetőek pointerrel.
Ez a módszer is némi körültekintést igényel, mivel ha a tAny elé (ami jelen esetben egy ANY típusú változó, ami a TEMP memóriaterület 0.0 - L0.0 - címére mutat) beillesztünk egy változót, akkor elcsúszik a cím és nemfog helyesen működni az értékátadás. -
Miertvansote
tag
válasz
n0rbert0 #5940 üzenetére
Helo!
Köszönöm szépen, kipróbáltam és jól működik úgy is hogy csak szimulálom. Tényleg egyszerűbb, meg talán elegánsabb megoldás is.. Egy kérdésem van ezzel kapcsolatban. A túlcsordulást mire értetted ? Mert gondolom a számláló tud túlcsordulni, és végül is nekem úgy tűnik, hogy a számláló szempontjából nincs különbség, mert ugyanúgy másodpercenként jönnek az impulzusok. Vagy mi van akkor ha túlcsordul, mi a megoldás arra, hogyan lehet tovább számlálni ?
Köszönöm.
-
Mazsika
őstag
-
DasBoot
aktív tag
válasz
n0rbert0 #5359 üzenetére
Üdv., n0rbert0! Válaszom benne van a kérdésemben! Nem szeretnék papírt és tollat használni. Ráadásul nem kell telepíteni sehová az adott szoftver; bárhol, bármikor, ha eszembe jut "lerajzolhatom", mivel folyamatosan jár a gondolatom, és nem kell áthúzogatni a módosításokat. Egyelőre ennyi
-
joci9
tag
válasz
n0rbert0 #5338 üzenetére
SZia!
Régen foglalkoztam vele, és elfelejtettem.
Motorvédőből is több fajta van ha jól emlékszem, van amiben van zárlatvédelem van amiben nincs.
A Moeller installációs katalógusban is vannak motorvédők, amiben van zárlatvédelem is, és jól érthető leírás és ábrák vannak a végén a műszaki leírásban.A brekiváltó maga számolja a hővédelmet.
üdv
J -
Szirty
őstag
válasz
n0rbert0 #5338 üzenetére
A motorvédő 3 fázisú 4 pólusú általában. Kismegszakító van 1, 2, 3, 4 pólusú, stb.
A motorvédő kioldási karakterisztikája motorhoz van méretezve, kismegszakító különböző kioldási karakterisztikával (A, B, C, D) és különböző zárlati szilárdságra méretezve létezik.Egyébként elektronikus hajtásokhoz általában spec. karakterisztikájú olvadó betétet szokott javasolni a gyártó.
Gyakorlati szempontból én megkockáztatom hogy sok jelentősége ennek nincs, mert ha az leold, akkor annak a hajtásnak már annyi, semmilyen olvadó betét nem védi meg. Itt inkább az a lényeges, hogy ne gyújtsa fel magát. -
Szirty
őstag
válasz
n0rbert0 #4611 üzenetére
Az bizony kellemetlen!
Én is jártam már úgy, hogy a rajzban olyan címet "blöfföltem" kimenetnek, amit aztán nem engedett beállítani.
Nekem azért volt érvágás, mert nálam a rajz oldalszámához van kötve az I/O byte címe. Más cím miatt a kimenet más oldalra került. Az eszközök (amiket a kimenetek kapcsolnak) meg az oldalszám alapján kapják a tervjelet, ami szintén megváltozott amiatt hogy a kimenet másik oldalra került.Szóval lavinát kellett lapátolni :-/
Azóta először mindig a HW konfigot rakom össze... -
Mazsika
őstag
-
moseras
tag
válasz
n0rbert0 #4328 üzenetére
Üdv!
Az mennyire elképzelhető, hogy egy prg nyelvben, mint pl c++ egy szabályzás/vezérlés lenne megvalósítva, ami OPC szerveren keresztül a PLC memóriáját, IO-jait írja/olvassa?
Ez megvalósítható. Csináltunk hasonlót, csak nem OPC-n keresztül, hanem az egyik esetben MODBUS TCP-n keresztül ment a kommunikáció, a másik esetben pedig CANopen-en keresztül, szintén C++-al. Vannak ilyen megoldások nagy cégeknél is, pl. a Codesys-nél Real Time SoftPLC-nek hívják. Windows alatt fut, van egy Real Time beépülő modul, illetve emlékeim szerint az ethernet kártya driverének Windows kezelőjét is kicseréli, így "próbál meg" Real Time lenni. A demo-ját próbáltam, működik, de hogy mennyire Real Time, arra már nem emlékszem. Van free cucc is, az a neve, hogy ClassicLadder. Linux alatt is fut, ott az RTLinux patch-et használja. Használtam node.js-ben működő MODBUS TCP-n kommunikáló soft plc-t is, az is működik, a real time akkor nem volt fontos.
Szóval működik, véleményem szerint inkább a kiszolgáló op. rendszer, illetve az alatta lévő HW megbízhatóságával vannak problémák, és kérdések.
Imi.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eladó vadonatúj Erazer P60i Gamer Laptop RTX 4060 16GB/512GB i5-12450H 2025.03 vásárlás
- Nintendo Switch Lite Grey
- Lenovo Gamer PC , i5 12400F , RTX 3060 , 16GB RAM , 512GB SSD
- Új Zsír Lenovo Yoga 7 x360 Érintős Hajtogatós Laptop Tab 16" -40% i7-1260P 16/1TB 2,5K Intel Iris Xe
- LG 27GS60QC-B - 27" Ívelt - 2560x1440 - 180Hz 1ms - AMD FreeSync - Bontatlan - 2 Év Gyári Garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest