- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Fotók, videók mobillal
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- One mobilszolgáltatások
- Xiaomi Smart Band 10 - a hetedik napon megpihen
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Milyen okostelefont vegyek?
- Netfone
- A Z Fold7, vagy a Magic V5 a vékonyabb valójában?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Professzore
csendes tag
válasz
spkkill #9104 üzenetére
Üdv,
A témáknak semmi köze a gyakorlati megvalósításhoz. Ezek olyan szintű fundamentumok, minthogy egy autószerelőnek tisztában kell lennie a dízel és az otto motor közötti különbséggel. Azt láttam, hogy a nyelveknél a hibát kijavítottad, ez kafa. A PLC-s részben csak (részben az eltérő látásmódból adódó) féligazságok vannak, igazából egyik sem kritikus és nincs belőle sok. Viszont a mikrovezérlős részben írt szempontok és tények majdnem fele egyáltalán nem igaz, negyede féligazság.
Az igazán szűk keresztmetszet szerintem a terminológiában van, már amennyiben (például):
-- láthatólag a mikrovezérlőkre úgy tekintesz, mintha azok kimerülnének az előre gyártott fejlesztői panelekben (pedig nem),
-- nem ugrott be, hogy a PLC-k egy része kifejezetten mikrovezérlő-alapú (vagy azokhoz nagyon hasonló felépítésű és működésű SoC lapka az agyuk),
-- a „fától” nem láttad, hogy az Arduino nem mikrovezérlő, pláne nem nyelv, hanem egy gyártó, akinek speciel van mikrokontroller (STM32F747XI) alapú, szabványos (61131-3) nyelvekből fordító IDE-vel programozható PLC-je. -
Professzore
csendes tag
válasz
spkkill #9099 üzenetére
Üdv,
Mondtam, hogy abban a két percben, ami az ebédgyártásig hátra van, ránézek. PLC vs MCU szakasz, összehasonlító táblázat első sor:
Célterület | Ipari vezérlés | Oktatás, prototípus, hobbi
Ezt én erősen átgondolnám.
Igazából még egyszer ránézve, a teljes MCU-s részt kidobnám a kukába és újraírnám. -
Professzore
csendes tag
válasz
spkkill #9096 üzenetére
Üdv,
Van egy gépük, ami HMI-s. Ha jól értettem, mindössze kettő információt olvasnak le róla, arra meg igazából egy vintage-be hajó analóg műszer is bőségesen elegendő lenne.
De. Ha meg akarják csinálni azt, amit javasoltam, ahhoz kell az érintős HMI. De a két megoldás között hardver oldalon is és kód oldalon is elég szemmel látható különbség van.
Nyilván ha nincs köztes megoldás, ami megfelel a célnak, marad a HMI. -
Professzore
csendes tag
válasz
spkkill #9093 üzenetére
Szia,
Köszönöm az infókat, megerősítettek abban, amit „tudtam, de nem sejtettem!”...
Pár szóban azért az egészről (bár eredményt még nem tudok).
Már a legelején az fura volt, hogy ez hivatalosan egy központosított, egységesített, kötött programkövetelmény alapján felépített képzési és vizsgáztatási rendszer. Az alap követelménysor 10, logikusan egymásra épülő lépcsőt tartalmaz, mindegyikben részletesen kifejtve, hogy milyen képességet ad, milyen ismereteket ad át, milyen attitűdöt és az önállóság milyen fokát várja el. A 10-ből az első 5 megvolt majdnem csont nélkül, a 6-7 teljesen kimaradt, a 8-at érintettük, de messze nem kellő mélységben (volt szó róla), a 9-et a fejlesztőkörnyezet miatt kiveséztük, de nyilván éles környezetben nem (ez a HMI), a 10-et meg aztán szinte hírből sem.
Az első hoppá a vizsga első napján jött szembe, amennyiben mi voltunk az új vizsga- és kiértékelésirendszer első tesztalanyai, amennyiben már a kiíráshoz képest cseppet változott az értékelési rendszer, már amennyiben a régi megfelelt/nem megfelelt helyett a 4 vizsgaszakasz minimumszintjének teljesítését követően kizárólag százalékos értékelés lesz a végén (tehát megbukni meg lehet, legalábbis elvileg, de a bizonyítványon elvileg ott fog virítani az eredmény is, hogy a 100%-ból hányat ért el a delikvens). Nem mellesleg és állítólag újdonságként, teljes hírzárlat volt a helyszínen.
Aztán a projektprezentáció is érdekes volt, egyetlen emberről tudom, hogy konkrét dícséretet kapott (mondjuk élesben működik a rendszere több helyen is, tehát megérdemelt volt), de olyat, hogy visszakérdeztek, vagy belekérdeztek volna valamibe, senkitől nem hallottam. Tőlem is csak annyit kérdeztek, hogy milyen (releváns) végzettségem van. Ez a rész számomra kissé súlytalanná tette a dolgot.
A nagy sokk a második napon a 2,5 órás éles feladat volt. A vizsga vége felé mintha hallottam volna egy félmondatot az egyik vizsgabiztostól a másik felé, hogy „lehet, hogy egy kicsit erős feladatot állítottunk össze”. Igazából nem volt különösebben nehéz vagy komplikált, csak egyszerűen rohadt sok volt. És a végeredmény (illetve a kiírás) azért jóval realisztikusabb volt, mint amire vártunk, olyannyira, hogy pár paraméter (pl. biztonsági kivárási idők) megváltoztatásával és pár hibakezelés beépítésével ipari környezetbe már beépíthető lenne (ezek vagy a tesztelést lehetővé tevő irreális értékkel voltak a feladatban, vagy kihagyták őket). -
gomiregi
csendes tag
válasz
spkkill #9069 üzenetére
szia, nekem még minden feladat bonyolult, ezért gondoltam, hogy van valami egyszerűen használható program, ahol a tervezett program alapja vizuálisan áttekinthető formában elkészíthető. Napi szinten kötelezett vagyok World - Excell - Teams, és egyéb vackok használatára ezért kellő képen utálom is őket, marad a papír és ceruza.
-
Professzore
csendes tag
válasz
spkkill #9038 üzenetére
Ah, "nincs az a pénz", hogy én itthon ilyet csináljak. :-D
Ezt írtam korábban: „Elsőre a cél: alapvetően tanulás, tapasztalatszerzés, alap projektek megvalósítása (vízkezelő berendezéstől kezdve automata esővízelosztáson át automatizált ipari csarnokvilágításig).”
Az utolsónak jelen állás szerint a nullánál nagyobb esélye van fizetős projektként megvalósulni, bár ehhez speciel HMI nem kell.
A FactoryIO-t megnézem, köszönöm a tippet! -
Professzore
csendes tag
válasz
spkkill #9036 üzenetére
Nem itthoni felhasználásra vettem, hanem tapasztalatszerzésre és tanulásra. Itthonra brutális overkill, de ha kvázi "hobbi" (nevezzük inkább szimulációs) projekteken végigtolomo a szopórollert, akkor éles helyzetben nem azzal megy a drága idő, hogy megoldást keresek. A beágyazott fejlesztésben pont ez az (egyik) jelentős korlát, mert míg az a) projektnél problémamentesen implementálható és parádésan működik egy megoldás, addig b) projektnél csupán néhány (bár jelentős) alkatrész csere miatt hetek, sőt, hónapok mennek el megoldáskereséssel. Oké, hogy a PLC alapú megoldásoknál kis túlzással legóból épkítkezés szajlik, szemben a nullszériás és prototípus beágyazott fejlesztéssel, ahol meg az építőkockák és alkatrészek összerakása és egymáshoz illesztése zajlik.
Milyen részlet(ek)re vagy(tok) kíváncsi(ak)? -
Professzore
csendes tag
válasz
spkkill #9020 üzenetére
Köszi, ez lett.
Két CPU és egy HMI ketyeg az asztalon, utóbbi még nem élesztve, de a gyári csomagolásból kivéve tápra dugva megy. TIA Portal próba fut, a nagyobb CPU firmware-e miatt már kiabál (újabb a firmware, mint amit az aktuálisan felrakott V14 Trial támogat), de ezt leszámítva hiba nélkül programozza.
Kicsit amiatt vagyok mondjuk csalódott, hogy a tizenév beágyazott fejlesztés során véghezvitt eszelős szívásokat ha ebbe tettem volna, már tartanék valahol... De utólag könnyű ugye okosnak lenni... -
Professzore
csendes tag
válasz
spkkill #9028 üzenetére
Nem ismerem a részleteket, így nem tudok róla nyilatkozni, de az érintettnek láthatóan PTSD-s utórezgései vannak a kódra gondolva.
Nem csodálkozom rajta. Látva pár Arduinos oktatási anyagot, pár koncepciót, ami mentén közel sorozatgyártott termékek kódbázisát összerakták, hajlok rá, hogy az alapértelmezés nem az, hogy jó (és karbantartható) legyen, hanem az, hogy működjön. -
Professzore
csendes tag
válasz
spkkill #9026 üzenetére
DB, FB lesz, az előbbi pont most szerdán lett napirendre tűzve, de széttart a csapat erősen, így nem jutottunk el odáig. A DB-t érintettük említés szinjtjén.
UDT nekem megvan az embedded vonalról.
Multi-Instance napi szinten szembe jön, de nem ebben a megközelítésben, hanem hibaként. :-D Mármint, megpróbáljuk, de nem megy. Egyszer bele kell sétálni az utcába, hogy tudjuk a megoldást.
Indirect addressing valószínűleg messze túlmutat a vizsga keretein, valószerűtlen, hogy érinteni fogjuk, persze csodák még előfordulhatnak.
Végtelenül vegyes a társaság, van, akinek fogalma sincs, hogy merre van előre (1-2 kihagyott óra neki már behozhatatlan), de olyan is van, aki már élesben tart karban (próbál meg karbantartni) több ezer blokkos működő kódokat, amiket ahány "mérnök", annyi féle kódolási konvenció mellett rakott össze, úgyhogy minden, a 61131 szerinti két- és hárombetűs előfordul. -
Professzore
csendes tag
válasz
spkkill #9020 üzenetére
Köszönöm a választ!
A Codesys, legalábbis a 2-es, amin tanulunk, tizenéves embedded fejlesztői tapasztalattal borzalmas kín. Oké, hogy szabványos megfelelés, de kilométerekre van a karbantarthatóságtól, személyre szabhatóságtól, stb. (és nem csak én sírok miatta). A V3 valószínűleg más tészta. Az irány itt sem lenne rossz, de a gyártók listáját végignézve a 90% teljesen ismeretlen, a maradék egy részét kizártam. Felmerült az EATON, mint lehetséges köztes megoldás, de a honlapjuk, a magyar is és az angol is még a normális beetetéshez szükséges információkat sem tartalmazza.
Most megnéztem az RS-nél, az alap SIEMENS HMI 100 000 körül van. Nem bagatell, de simán kifizethető. -
hukhl
csendes tag
válasz
spkkill #8985 üzenetére
Voltam EV 1 évig munkahely mellett, elég fárasztó volt.
Amúgy van néhány ismerősöm, akik bedolgoznak EV-ként nagy gépgyártó cégekhez ez az egyik út. Vagy talán a legjobb lehet karbantartási szerződést kötni egy termelő céggel és úgy bedolgozni nekik mert az fix havi bevétel, de ilyet nem sok helyen láttam. -
BG*
csendes tag
válasz
spkkill #8970 üzenetére
Jelenleg erre jutottam: Létrehozok egy 100-as array of struckt-ot a retain területen.
Ebben fogom tárolni a nyitott vizsgálatokat, számontartom mennyi nyitott vizsgálat van. (retain változóban) A ciklus elején lefuttatok egy for-t annyiszor ahány nyitott vizsgálat van. (nem tudom máshogy kikeresni van-e egyező kom. szám)
Ha mondjuk 10 nyitott vizsgálat van és a 6. megegyezik a megadott kom. számmal,
- betöltöm a tömb 6. elemének az értékeit egy aktuális változóba.
- áttöltöm az utolsó (10.) elem értékeit a 6. helyre hogy ne legyen "lyuk" a tömbben
- a 10. elem értékeit nullázom
- a nyitott vizsgálatok számát csökkentem egyel.Teszek a képernyőre egy kilépés gombot, ha kilép mielőtt végzett volna a 8 alkatrésszel, az aktuális értéket beírom a tömb következő helyére (aktuális+1)
A kész vizsgálatokat logolom, így utólag át lehet nézni mi készült el, akár web serveren keresztül.
Ha kilépés nélkül lekapcsolják a gépet az utolsó befejezetlen vizsgálat elveszik.
Nem fogom tudni kiszűrni az ismétlődést, ha korábban szereplő kom. számot ír be ahol teljes volt a vizsgállat azt nem fogom tudni kiszűrni, csak a log-bal lesz látható.
A log fájlok szerverre mentését meg kell valahogy oldani különben megtelik a tárhely.Elég macerás lesz de jelenleg nem tudok jobbat.
-
BG*
csendes tag
válasz
spkkill #8970 üzenetére
Üdv!
A legfontosabb a visszaolvashatóság lenne. A ciklus elején amikor beírja a kom. számot ellenőrizni kell van-e nyitott viszgálat. (nincs levizsgálva mind a 8 féle alkatrész)
A data log funkciónál úgy tűnik nem lehet vissaolvasni a PLC-vel. (megnyitni és folytatni lehet, de nem ad vissza értéket)
Legjobb lenne kirlátlan ideig megőrizni az adatokat, ami PC szinten nem is lenne lehetetlen, de ennél a PLC-nél nem tűnik megoldhatónak. -
ViZion
félisten
válasz
spkkill #8967 üzenetére
nem régi vas, de üzemelt azért. Nem a plc-t gyanítom, inkább kötés, vagy a szenzor az ajtókban. Ma kaptam rajzot pdfben, de az fent van irodán a gép meg lent, nem is jutottam ma oda. Gondoltam zárom a két kört a vezérlésnél, kikerülve az ajtókat, elvileg ha így ok, akkor ott a hiba. hacsak vmi fesz esést nem néz még, de a rajz szerint nem kellene... -
noorbertt
őstag
-
tibi-d
tag
válasz
spkkill #8899 üzenetére
A változás 0 és egy adott érték között változik. A feszültséget egy potenciométeről kapja, három pont stabilizátorról táplálva. Ha nagyobb feszültséget adok, nagyobb az ingadozás is. A jelet szkóppal mérve mV nagyságrendű zaj van csak rajta. (0-10V) Bekötés a gyári ajánlás szerint.
-
Tomika86
senior tag
válasz
spkkill #8892 üzenetére
Ezt még nem, megnézem figyelmesenn. Bár ez pid compact.
Self tuning esetén valami hibát ír a progress bar alatt. Majd hétfőn megnézem pontosan.
Annyi még, hogy ha a pid temp blokkot az ob30ban bekapcsolom akkor elkezd fűteni, kint a pwm jel.
De ha kikapcsolom a blokk futást akkor a pwm kint marad a plc kimenetén, erre van beállítás, ha nem fut a pid akkor ne menjen a kimenet? Most tiltom a kimenetet, ha nincs bekapcsolva a fűtés.Köszönöm
-
crucified
tag
-
DasBoot
aktív tag
válasz
spkkill #8863 üzenetére
A terhelés szó idézőjelben van. Eddig nem derült ki, hogy a mérleg kezelője milyen típusú, nem tudjuk, hogy mit tud, milyen a kijelzője....stb. .Ha van megfelelő, akkor minden rajta van és a gépkezelő tudja használni, éppen ezért (is) tartom használhatóbbnak, ha már felmerült ez a kérdés is
. -
Alcsi69
senior tag
válasz
spkkill #8812 üzenetére
Veszprem a varos igazabol jelenleg, de annyira nem fontos ebben a varosban lennem, hiszen innen eleg messze van az egyetem ahova jarok.
Igen, ez a tapasztalatos kriterium eleg erdekes, mert ha tapasztalat nelkul nem vesznek fel senkit, akkor honnan lesz lehetosege az embereknek tapasztalatot szerezni? Egyetemrol kotve hiszem, pedig pont a specem egyik fo alkotoeleme az automatika, iranyitastechnika, PLC.
A gyakorlas is erdekes kerdes, hiszen eben a temaban sem rossz azert gondolom ha van is XYZ PLC-m amin le tudom tesztelni a progikat amiket irtam, es ezek nem igazan olcso cuccok (ahogy embeddednel is kellenek a fizikai mcu-k, csak ott a gyakorlast eleg olcson meg lehet uszni).
-
-
CsabaKo
csendes tag
válasz
spkkill #8764 üzenetére
Igazad van bocs. Most már így utólag
Az eszköz amiről érkeznek a hiba üzenetek s5 100u, ami fogadja egy s7 300 315-2dp ( itt volt gondom a simatic manager- ben a címzéssel) a hmi meg egy 1200comfort ez tia val van programozva. Most már működik a dolog úgy hogy köszi mindenkinek a segítséget.
-
norbert1998
nagyúr
válasz
spkkill #8714 üzenetére
Nem, sajna nem áll össze. Nekünk ugye nincs profinet kártya, így marad a tcp kommunikáció. Elvileg már ugyanazt küldjük, és mégsem jó.
Hercules TCP szerverrel néztük, mit küld a putty és mit küld a PLC. Teljesen megegyezik. Szerintem az enterrel lehet gondja, vagy nem tudom.
-
norbert1998
nagyúr
-
Linem
senior tag
válasz
spkkill #8684 üzenetére
Az uploadnál van ilyen lehetőség? Egy új létrehozott üres projectbe szeretném csak egyszerűen feltölteni CPU-ról a blokkokat, hogy elmenthessem a gépre, mert cserélni kell, hogy ez is megmaradjon. Csak nem engedi, mert Tia V15-ös blokkok vannak a CPU-n.
Szóval ez lenne a módszer: [link] Az upload közben leáll hibával, mert nem v16-os blokkok vannak a CPU-n. Lefelé nem kellene kompatibilisnek lennie?
#8685 Zetorgumi A CPU-n van a program. Onnan kellene nekem a gépre. Írni sem szeretném, hanem csak feltölteni, elmenteni, majd letörölni, és egy másik programot rátölteni, de már az első lépés sem jön össze.
-
Esemesem
csendes tag
válasz
spkkill #8631 üzenetére
Tudom, tartottam is már gépbiztonsági tréninget, ahol kockázatértékelésről, Pl-ről meg kategóriákról még nem is hallottak.
Ilyen gépekhez nem szabad hozzányúlni, mert ha esetleg jelentős módosítást hajtasz végre, akkor gyártóvá válsz és neked kell kiadnod újra a CE-t és ez ugye nagyon sok dologgal együtt jár. A lényeg, hogy nem idomulok a tökéletlen világhoz. Hozzánk hoztak kínai gépet, hogy kellene rá CE. Mondtunk rá egy büdzsé árat. Utána már nem akarták, azt mondták, hogy van egy csapat, aki kiadja nekik. Lelkük rajta, én nyugodtan akarok aludni. A gép tervezési hibái nem indokolják, hogy olyan megoldásokat alkalmazzak, amit nem tartok szakmainak. Annak mindig csak foltozgatás meg állandó hibakeresés lesz a vége. Például, hogy ó, még mindig maradt változó, amit nem resetel. És akkkor vissza a berendezéshez. A presztizs szempontjából sem jó. Ebben a szakmában nagyon gyorsan lehet találni másik munkát.
-
Esemesem
csendes tag
válasz
spkkill #8628 üzenetére
Hát akkor az a berendezés rosszul van megtervezve. Rosszul van kitalálva az alaphelyzet, meg a mechanika általában. Ilyen alapon munkabiztonsági szempontból sem felel meg, hiszen ha lekapcsolom az egész gépet, elveszem az energiát és valaki behajol a gépbe azt meg is ölheti. Ilyen gépnek a közelébe se mennék, nehogy valaki azt gondolja, hogy közöm van hozzá. Van biztonsági szelep, vezérelt visszacsapó meg egy csomó minden más, AZZAL KELL megoldani az ilyesmit. Nem arra írok programot, hogy majd szivároghat a levegő a csatlakozásnál. Ez nonszensz. Persze, mindenki csinálja úgy, ahogy szerinte jó.
-
Esemesem
csendes tag
válasz
spkkill #8613 üzenetére
Én erre gondoltam. Itt ha például a W10.0 megszűnik, akkor az egész összedől és nem kell azzal foglalkoznom, hogy minden lépést reseteljek. Magától megteszi. Van ennél egyszerűbb? Nem hiszem. Arról nem is beszélve, hogy ha később módosul a program, akkor annak a resetelését is külön meg kell csinálni. De minek csináljak magamnak pusz munkát meg tévedési lehetőséget? Persze, lehet egy szóba rakni ezeket és azt nullázni, de van, hogy ott elfogynak a bitek és máshol kell felvenni. A lényeg, hogy teljesen feleslegesen bonyolódik. Ez igaz az állapotszavas megoldásra is, csak ott nullázni kell 1 DARAB! változót. Tényleg keresgéljek, hogy hol és mi van setelve? Semmiképpen. A kimenetek működtetése meg egy másik dolog (jobbra).
-
Esemesem
csendes tag
válasz
spkkill #8625 üzenetére
Biztosan van ilyen is MI mindig odaadjuk a forráskódokat, ráadásul a PLC és HMI tekintetében nem is kell, hiszen általában vissza lehet tölteni (azoknál a vezérlőknél amiket mi használunk). De ha eltűnik a gyárt akkor senki nem tud majd hozzányúlni olyan programhoz, amihez nincs forráskód. Meg aztán csak a gyártót lehet hívni ha fel kell rakni egy gombot a kijelzőre.
-
Esemesem
csendes tag
válasz
spkkill #8617 üzenetére
Persze. Én akkor sem engedem használni. Sokkal egyszerűbb lesz a program, kevesebb a szívás. Ez nem PC, ahol bebillentjük a bool változót, itt ki lehet használni a PLC lehetőségeit, hogy mindig elvégzi a logikai kiértékelést. De mondom, NEM a kimenetet csináljuk öntartással. Lehet, hogy itt van egy kis félreértés.
-
n0rbert0
senior tag
válasz
spkkill #8614 üzenetére
Szerintem mindenkit érint, nálunk is ugyan ez a helyzet szinte az összes gyártónál.
@Esemesem Ezzel nem vagy egyedül, van olyan ügyfelünk aki a standardjában le is írja, hogy maximum SR tárolót lehet használni. Személy szerint én azért nem tartom ennyire ördögtől valónak.
-
Esemesem
csendes tag
válasz
spkkill #8613 üzenetére
Pedig rém egyszerű. De a kimenetet nem vezéreljük öntartással. A program megy öntartással. Vagy egy állapotszóval. Mert semmi kedvem azon gondolkodni, hogy mit és mikor kell resetelni. Egyszerűbb kirúgni alóla a létrát és kész. Mert én meg olyat láttam, ahol a kolléga elfelejtett resetelni, aminek a robot megfogó törése lett a vége.
-
Dezs74
csendes tag
válasz
spkkill #8608 üzenetére
Nagyon köszönöm, már is találtam érdekességeket az Udemy-n.
Azt hiszem rendelgetek majd. Mindig azt szoktam mondani, hogy a tudásért megéri fizetni, mert megtérül. inkább, mint bármi más haszontalan dologra dobjam ki azt az összeget. és. ha megtanulok valamit, szívesen segítek másnak is.
-
Dezs74
csendes tag
válasz
spkkill #8606 üzenetére
Szia!
Köszönöm a válaszod!
Örülök, hogy még vannak segítőkész emberek.
Ha lesz kérdésem természetesen megírom, de abban nagy igazad van, hogy saját erőfeszítések tanulságosabbak olykor. Ezért is kezdtem ismét az alapoktól, és sokat böngészek a témával kapcsolatban. így jutottam ide is. Sok olyan dologban van felismerés, amit az oktatáson nem említettek.
Ha tudna valaki abban segíteni, hogy milyen oldalakon találhatnék több infót a tanuláshoz, azt is nagyon megköszönném!További szép napot!
-
Szirty
őstag
válasz
spkkill #8597 üzenetére
" Eljátszottam a gondolattal, hogy egy adott saját kis rendszert kialakítva lehetne egy alternatíva a GUI, a méregdrága ipari HMI-k helyett."
Ha ingyen csinálod, és/vagy ezredét tudja.
Ha piacképes HMI rendszert fejlesztesz akkor te is csinálsz egy "méregdrága" HMI rendszert.Az jut eszembe erről mint amikor valaki megismeri az arduinot és nem érti miért kerül másfél millióba egy S7 CPU319...
-
n0rbert0
senior tag
-
ipij
csendes tag
válasz
spkkill #8547 üzenetére
Jelenlegi konfig két 313 as összekötve MPI buszon, Analóg kimenettel vezérelt egyenáramú motorhajtás visszacsatolva tachgenerátorral analóg bemenetre illetve enkóder a másik végén, egy peltier elem ugyancsak analóg kimeneten visszacsatolva PT100 a meleg és a hideg oldalon is. Ethernetes Powerflex525-ös.
(Van egy Siemens szervovezérlőm is, egyenlőre motor nélkül és még teszteletlen, de tervben van az élesztése) -
DasBoot
aktív tag
válasz
spkkill #8480 üzenetére
Jó szerencsét! Semmi probléma, várom az esetleges kérdéseket. Igen, az Unspcified-ot állítottam be v3.0-t, de már a kisfilm megtekintése előtt is így tettem. A firnware verzióját egyelőre nem tudom, korábban biztosan néztem, ezt még nem próbáltam megújítani. Szerintem 13-as, mert azzal csatlakozik, az SP1-gyel. 16-ossal próbálkoztam, de emlékeim szerint azzal sem. Ezzel űra csatlakozni fogok.
-
Szirty
őstag
válasz
spkkill #8433 üzenetére
Szia!
Talán nem ment át amit leírtam: "tisztán logikai összefüggésekhez".
Mindent arra kell (érdemes) használni amire való. A LAD/FBD nem hatékony számolgatásokhoz, adatkezeléshez.
Az STL meg logikai összefüggések programozásához.Hanem így:
L PIW 256
ITD
DTR
L 1.223400e+000
/R
RND
T #Out
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- EAFC 25
- Xbox Series X|S
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Óra topik
- Apple asztali gépek
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- További aktív témák...
- LG OLED Televíziók: KÉSZLETKISÖPRÉS -30%
- Fotó állvány eladó
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA CM 750W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P43s - i7-8G I 8GB I 256GB SSD I Nvidia I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest