- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- iPhone topik
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
Új hozzászólás Aktív témák
-
Professzore
csendes tag
válasz
DasBoot #9046 üzenetére
Szia,
Esélyes, hogy figyelik, de használt cuccok (magyar vonatkozással) a face adok-veszek szak"csoport"jában nagyobb valószínűséggel lesznek fellelhetőt. Allen-Bradley viszonylag ritka, de azért előfordul. Nem egy fiatal cucc, úgyhogy ha találsz működőt, akkor nem kell érte eladnod a vesédet valószínűleg. -
spkkill
tag
-
And
veterán
válasz
DasBoot #8831 üzenetére
XBTG2110: igaz, van ilyen is. Ezen viszont úgy tűnik, hogy USB sincs, csak két másik port. A felprogramozáshoz elvileg a Tool Portot (Mini Din) lehet használni XBTZG915-ös kábellel (a 935-ös USB-s kivitel). Ez a HMI nem túl friss, a v4.1-es vagy v4.3-as SoMachine / v6.2-es VijeoDesigner alatt ki sem tudom már választani.
Twido: ezt a típust előszeretettel használtuk, míg ki nem futott teljesen. Soros (TSXPCU1030) vagy USB-s kábellel elérhető, esetleg etherneten keresztül, de sajnos utóbbival a TwidoSuite sem tud csatlakozni Win7/10 alól. Így marad a dedikált adatkábel, vagy a WinXP + ethernet.
Adatkapcsolat a kettő között RS485 modbus protokollon:
- a HMI-n a COM1-en (DB25),
- a PLC-n pedig vagy a programozóporton (8p Mini Din), vagy az opcionális soros adapterkártyán (TWDNAC485D/T) illetve modulon (TWDNOZ485D/T) keresztül. -
And
veterán
válasz
DasBoot #8828 üzenetére
Az XBTGT2110 - gondolom ez akart lenni - vagy úgy általában a Magelis HMI-k többféle módon is felprogramozhatók. Az adott típuson nincs ethernet (az RJ45-foglalat a COM2 RS485-port, nem ethernet) vagy kártyafoglalat, van viszont USB-host port, így pendrive-val (Vijeo Designer: file system beállítás) valószínűleg fel lehet programozni. Létezik dedikált USB-kábel is, XBT ZG935, amivel PC-re csatlakoztatható. Soros COM-porton tudomásom szerint nem lehet feltölteni ezeket.
A Twido-típust nem említetted, de ha ethernettel rendelkezik, akkor azon keresztül lehet csatlakozni hozzá program fel- és letöltés valamint modbus ethernet kommunikáció céljából. Ha jól rémlik, a TwidoSoft program - bár elindul akár Win10 alatt is - etherneten keresztül utoljára csak WinXP alatt volt hajlandó programot letölteni. A másik, ezt a sorozatot támogató program a TwidoSuite, az talán újabb oprendszerek alatt is képes erre, de azzal nincs ennyi tapasztalatom. MiniDIN 8-as (PC felől USB-s vagy COM-portos) programozókábellel természetesen az ethernettől függetlenül is működik. Amelyik Twido-n meg nincs ethernet, az kizárólag ilyen (egyébként relatív egyszerűen utánépíthető) kábellel szólítható meg. -
-
rsf
senior tag
-
norbert1998
nagyúr
válasz
DasBoot #8729 üzenetére
Pont ezt mondom, hgoy senki nem tudja a választ. Nekem mikor kérdéseim voltak, hamar érkezett válasz, mert tudták rá. Ha nem tudjuk, akkor nem lesz előbb válasz azért, mert felülve a magas lóról elénk köpnek
Nem is értem a logikát emögött.
Bemégy a legkisebb kisboltba, kérsz 2 kiló Graham lisztet, de mivel kisbolt, nincs nekik, akkor majd elkezdődik az arcoskodás az eladóval? -
norbert1998
nagyúr
válasz
DasBoot #8727 üzenetére
Szerintem legközelebb is hasonló módon fogjuk törni magunkat az ügy érdekében. Hálád kifejezése arra sarkallja bennem a jómagyart, hogy akkor se változtassak a kérdéseid megválaszolására irányuló morálomon, ha esetleg tudom is a választ. De egyszerűebben fogalmazva azt is mondhatnám, hogy bunkó.
-
n0rbert0
senior tag
válasz
DasBoot #8610 üzenetére
Ilyenre én nem emlékszem, nem rémlik ez a fajta hozzáállás a rutinosabb fórumtársaktól.
@Dezs74 Nyugodtan kérdezz, ha elakadsz valamiben, megpróbálunk segíteni. Nézz ki egy szimpatikus gyártót és kezd el olvasgatni a kapcsolódó manualokat, hand bookokat, stb… Sajnos kevés magyar nyelvű segítség van.
-
ipij
csendes tag
válasz
DasBoot #8539 üzenetére
Szia,
Csak ötletelek, ha zöldséget írok úgyis helyre tesznek.Mi a mutatós műszer méréshatára? (Gondolom váltófeszt mér, azt még egyenirányítani is kell.)
Leválasztónak nem az a szerepe, hogy a fesz miatt ne keljen aggódnod?
Ha a leválasztó trafó szekunder oldalát földeled, akkor átütésnél sem lehet túl nagy a szekunder oldali fesz emelkedés (ha megfelelő értékű a földelés).
Illetve létezik galvanikus leválasztó pl. 0-10V/0-10V-os vagy 4-20mA/0-10V stb, igaz ez idáig csak 3,5kV-ossal találkoztam, de érdemes lehet rákérdezni, hogy létezik-e nagyobb.Közben eszembe jutott, hogy földeletlen csillagpontú KÖF IT rendszerekben használnak szigetelés ellenőrző berendezést. Esetleg utána lehetne járni, hogy egy ilyen készülék milyen jelet tud szolgáltatni.
-
Gaben92
őstag
válasz
DasBoot #8490 üzenetére
Persze, hogy nem aktív. Azok kizárólag a már HWCN-ben lévő PLC-kre vonatkoznak. Az Upload gomb maga a sima SW upload egy már projektált PLC-be egy online PLC-ből.
Ami neked kell az ezen a képen látszik és épp ki van szürkítve mert ki van jelölve a projektált PLC a Project Tree-ben.
Simán legyen nyitva a Network View egy üres projektben és akkor aktív lesz az Upload device as new station. Az felhoz egy ablakot ahol ki kell válastani a PN interfészt, megkeresi a hálón lévő PLC-ket, kiválasztod ami neked kell és lehúzza neked az egész hóbelebancot HWCN-nel és programmal együtt.
-
Gaben92
őstag
válasz
DasBoot #8488 üzenetére
“CPU hozzáadás nélkül és ugyanúgy érzékeli az online programját“
Ezt nem igazán tudom értelmezni.
Nyiss egy tök üres új projektet, ne adj hozzá semmilyen CPU-t csak Online\Upload device as new station (hardware and software). Annak le kellene húznia mindent szépen. Egy compile-t kell nyomni neki mielőtt online mész de kb ennyi.
-
Gaben92
őstag
válasz
DasBoot #8484 üzenetére
Profile teljesen más. Felhasználóknak totál nem releváns.
Ha compatibility mode-ot ír a V13 SP1 akkor V13 vagy régebbi az eredeti projekt.
Nyiss egy új projektet, ne adj hozzá semmilyen CPU-t, unspecified-ot sem. Bal lent online access alatt keresd le a CPU-t, jelöld ki, majd Online\Upload device as new station (vagy valami ilyesmi).
V16-al szerintem nem fog menni az upload, V13-al vagy V13 SP1-el próbálkoznék.
-
villamos bá
csendes tag
válasz
DasBoot #7599 üzenetére
Szia!
Én elsősorban a Youtube videóportált javasolnám vagy a TIA saját help manual-ját. Ezek ugyan nem Magyar nyelvű segédletek, de PLC témában hamar rá kell jönnünk, hogy a Magyar dokumentáltság elenyésző. A Youtube-on elég sok videó van kezdő TIA felhasználóknak, a bonyolultabb problémákkal meg jöhetsz a fórumra.
De! Én csak a magam nevében beszélek, lehet, hogy a többiek tudnak valami magyar nyelvű doksis tippet. -
Szirty
őstag
válasz
DasBoot #6680 üzenetére
"értéket kell mozgatni ugyanannak az időzítőnek a preset-jébe."
Amennyire én látom ezt nem lehet. Az időzítőnek nem lehet változót adni. Egyetlen lehetőség hogy a timerhez linkelni lehet HMI változót, de azt saját belső magánügyeként kezeli, programból nem hozzáférhető.
-
Szirty
őstag
válasz
DasBoot #6331 üzenetére
Helló!
"Tiszteljék már meg a másikat azzal, hogy válaszolnak."
Ha konkrétan egy valakihez intézed a kérdést, akkor elvárható tőle hogy válaszoljon még akkor is ha nem tud segíteni a kérdésben. Ez alapvető udvariasság.
De egy fórumon ahol sokan vannak jelen és a kérdések is mindenkinek szólnak, ez kifejezetten káros lenne.
Véleményem szerint ez mindenhol máshol is így működik és azt hiszem rendben van ez így.Ha bemész egy kocsmába ahol 70 ember van és köszönsz belépéskor, nem fogadja mind a hetven ember a köszönésed és kezet sem fog veled.
Úgy gondolom, hogy senki nem írt neked semmi rosszat vagy sértőt. Nincs okod hogy ilyen hangnemben írj a fórumra.
-
-
Szirty
őstag
válasz
DasBoot #6316 üzenetére
Szevasz József!
"Remélem tudtok segíteni, annak ellenére, hogy ez egy Siemens-Omron fórum."
Ez gyártókhoz nem kötődő PLC fórum, nem Siemens-Omron fórum!
Az, hogy ilyen gyártmányokról van többségében szó, biztosan sajnálatos az AB szakemberek számára, de ez ellen egyetlen dolgot lehet tenni: többet írni róla!
Én pl. sajnos nem fogok AB-ről írni. Hidd el, jobb is ez így neked is, hiszen nem értek hozzá!
-
And
veterán
válasz
DasBoot #5614 üzenetére
Ennek az adatlapnak a 26. oldalán konkrét példákat találsz a passzív OC-kimenetre. A legfelső ábra az oldalon például megfelelhet: a 24V-os tápot a kimeneti NPN-tranzisztor kollektorára kapcsolod, az emitterét pedig a PLC (gyors számláló) inputra viszed. Az emitterkörbe rajzolt ellenállást magának a csatornának bemeneti ellenállása adja, tehát ugyanazt a fix 24V-ot lehet a kollektorra kötni, amelyet a DI-csatornákra is vinnél (vagyis a fix tápnak ugyanaz legyen a GND-je / 0V-ja, mint a digitális bemenetek referenciapontja).
Mod: a fázishelyzet / nyugalmi polaritás impulzusszámlálás vagy frekvenciamérés esetén ugye nem lényeges, de a vázolt bekötéssel csak akkor működik, ha az inputod nyelő / sink elrendezésű: [link]. -
Szirty
őstag
válasz
DasBoot #5356 üzenetére
Nem tudok sajnos ilyet.
Valószínűleg nehéz nehéz lesz találni létra rajzolót. Ismerve a "kircsitelcsi" (okostelefon) tizen-éves célközönség átlag érdeklődését, nem valószínű hogy széleskörű igényeket elégítene ki egy ilyen alkalmazás.Szerintem a ceruza+papír kevésbé körülményes megoldás még akkor is ha van ilyen program.
-
Szirty
őstag
válasz
DasBoot #4604 üzenetére
Helló DasBoot!
"Abban kérném segítségeteket, hogy az RSLogix 500-ban miként lehet kikapcsolni a .BAK fájlok automatikus mentését."
Hányszor fogod ezt még megkérdezni az összes PLC fórumon? Már vagy hatszor botlottam bele.
Az a válasz amit már kaptál nem felel meg, vagy write only módban tolod? :-)Június 14.én írták neked, idézem:
"Madman
jún. 14.Szia,
Tools->Options-> bal felső srokból az AUTO SAVE pipát kiveszed.
De sokszor jó ha van. rajtam már segített, hogy elszállt a rendszer és nem kellett újra írnom mindent. sajnos nem vagyok egy megrögzött mentegető.Üdv,
KPéter"
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vivaldi (böngésző)
- PlayStation 5
- GTA V
- Milyen videókártyát?
- Milyen légkondit a lakásba?
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Fájdalmasan gyenge kijelzőt válaszott a Switch 2-höz a Nintendo
- Nintendo Switch 2
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Custom vizes számítógép játékra! I7 12700KF / RTX 3090 / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM C ( Canon ) -Újszerű-
- Dell Latitude 7410 Strapabíró Ütésálló Profi Ultrabook Laptop 14" -80% i7-10610U 16/512 FHD IPS MATT
- Új MSI KATANA 15 Gamer Tervező Laptop 15,6" -35% i7-13620H 10Mag 16/1TB RTX 4060 8GB FHD 144Hz
- HP Omen - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDR 400 - USB-C - KVM Switch
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 119 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
- Eladnád a telefonod? KÉSZPÉNZES OKOSTELEFON FELVÁSÁRLÁS azonnali fizetéssel!
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- T Phone Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged