Hirdetés
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Magisk
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- iPhone topik
- Amazfit Bip 6 - jót olcsón
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Baseus Inspire XH1 – nyomokban Bose-t tartalmaz
Új hozzászólás Aktív témák
-
tibi-d
tag
válasz
GeriSzán
üzenetére
Szia!
Sajnos a PLC programozás nagyon költséges "hobby". Ha nincs konkrét célod vele, nagy elszántság kell a tanuláshoz. Ahány PLC, annyiféleképpen kell programozni. Előszőr is ki kell választanod, hogy mely gyártó PLC-ével szeretnél ismerkedni (rengeteg van és mind más felépítésű, logikájú). Be kell szerezni a programozó szoftvert. Minden gyártó saját fejlesztő környezetet használ a PLC-ihez. Ha fizikai PLC-n is ki akarod próbálni, akár több 100eFt-ba is kerülhet. (pl. SIEMENS LOGO kb. min 50eFt) Érdemesebb lenne kölcsön kérni. Az sem mellékes, hogy mennyi programozási alapismerettel rendelkezel. Ha csak hobby célból szeretnél fizikai I/O-val rendelkező készüléket programozni, javaslom az ARDUINO fejlesztői környezetet, mely ingyenes, a hardver már pár ezer Ft-ból beszerezhető, rengeteg ismeretanyag van a neten, sok fórumon lehet segítséget kérni. -
tibi-d
tag
válasz
spkkill
üzenetére
A változás 0 és egy adott érték között változik. A feszültséget egy potenciométeről kapja, három pont stabilizátorról táplálva. Ha nagyobb feszültséget adok, nagyobb az ingadozás is. A jelet szkóppal mérve mV nagyságrendű zaj van csak rajta. (0-10V) Bekötés a gyári ajánlás szerint.
-
tibi-d
tag
Sziasztok!
A problémám a következő:
Adott egy CPU315-2DP, és egy SM334 analóg modul. A rendszer fel van konfigurálva. Az analóg bemenetre adott stabil feszültség a programban kiolvasott értéke durván változik. Az összes bemeneten ezt csinálja. A modult is kicseréltem egy másikra. A testpontokat is végig ellenőriztem. Mit ellenőrizzek le, ami elkerülhette a figyelmemet. Online módban nem jelez semmilyen hibát a rendszer.
Köszönöm a tanácsokat -
tibi-d
tag
Sziasztok!
Adott egy CPU 1214C, és egy KTP400 Basic párosítás. A kérdésem az, megoldható-e, hogy a terminálon keresztül beállítsam a CPU rendszer óráját a pontos időre. A készülékek sziget üzemben működnek, nincs se hálózat, se programozó PC a közelben.
A válaszokat előre is köszönöm. -
tibi-d
tag
Köszönöm a választ, sejtettem, hogy így lesz. Minden esetre már megvan a képfájl, végső esetben vissza lehet tölteni. A berendezést 2000-es évek elején telepítették. Az eredeti projekt fájl van meg, még az akkori ProTool verzióval készítve. Ha megnyitom a mostani verzióval, a progi közli, hogy csak átkonvertálás után tudja megnyitni. Ha az átalakított projektet töltöm fel, elvileg ezután is működnie kell a PLC-vel. Ezt majd csak akkor tudom kipróbálni, ha kiveszik karbantartásra.
-
tibi-d
tag
Igazából annyit szeretnék megtudni, hogy az OP27-ben lévő program megegyezik-e a PC-n lévő projekt fájlal. Erre van-e bevált technika?
-
tibi-d
tag
IF1B porton keresztül lehet-e projekt fájlt fel-le tölteni az OP27 (-ről, -re).
-
tibi-d
tag
Időközben a képfájlt sikerült lementeni, a projekttel még szenvedek.
-
tibi-d
tag
Sziasztok!
Milyen csatlakozó bekötésű kábel kell az OP27 HMI projekt fájl fel, és letöltéséhez. Nekem DB15/DB9 kábelem van, aminek a bekötése:
DB15 DB9
3 3
4 2
5 7
10 8
12 5A DB15 az IF2-re, a DB9 a PC COM1-re csatlakozik. A ProTool azt írja ki, hogy nincs kapcsolat. Ha a ProSave-vel akarom a képfájlt letölteni, akkor azt írja ki, hogy nincs fájl, bár látszólag akar csatlakozni. A HMI ilyenkor is Transfer módban van.
-
tibi-d
tag
Sziasztok!
Szerintetek egy SIEMENS OP27 color HMI projekt fájl melyik ma is kapható HMI-be migrálható. Az sem baj, ha méret-azonos a régivel. Ha nem lehetséges, akkor mi a legpraktikusabb megoldás, hogy ha a kijelző tönkre megy, helyettesíteni lehessen egy másikkal. A kijelző hátoldalán van egy I/O egység is, ami a kijelző PROFIBUS-át használja kommunikációra.
Köszi a tanácsokat. -
tibi-d
tag
Látom felkavartam az állóvizet ebben a témában. Nekem azt tanították az iskolában anno, hogy kommunikációs vonalon jobb folyamatosan küldeni valamilyen jelet, és az értékét változtatni ha esemény van, mint addig nem küldeni semmit, míg nincs esemény, mert, azt nem tudom detektálni, ha nem is érkezik jel, az azért történt, mert nem is volt esemény, vagy hiba miatt nem érkezett meg. Az előbbi esetben azonnal detektálható a hiba.
-
tibi-d
tag
válasz
Dezsi82
üzenetére
Szerintem az I/O-k állapotából lehet egy bináris számot generálni, és ezt küldeni át a hálózaton. Bármelyik bit megváltozik, a szám értéke is megváltozik. A számot a feldolgozás helyén lehet dekódolni. Ha ez egy PC, az neki gyerekjáték. Így ha két átvitel között megváltozik az átvitt adat, a dekódolás után lehet tudni mi történt.
-
tibi-d
tag
Csak néhány megjegyzés az előttem szólóhoz. Kommunikációs hálózatokon nem célszerű az élfigyelés használata, mert az időzítések kuszasága miatt fals detektálás lehetséges. Célszerűbb egy számérték folyamatos küldözgetése, és ha esemény történik, ennek az értéknek megváltoztatását lehet detektálni.
-
tibi-d
tag
Addig, míg a Transferrel feltöltöm a programot a WinCC-ből, addig az RS232/PPI adapterrel dolgozok, amikor a PLC-hez, akkor egy sima profibusz (CP5611) kábellel a PLC MPI portjára. Mindig Transzfer módban próbáltam feltölteni. Nem tudom, számít-e, hogy a feltölthető program önálló projekt, ami nem, az a Step7-be ágyazott program, de mindkettő WinCC-vel íródott.
-
tibi-d
tag
Egy korábbi projektet betöltve az feltölthető a kijelzőre. Ebből levonva a tanulságot, azután kérdezz, hogy már a lehetőségek elfogytak. A kérdés, már csak az, hogy a WinCC-ben hogyan lehet megkeresni a hibát, ha nem nyújt semmilyen támpontot.
-
tibi-d
tag
A kijelzőről tudok Backup-ot készíteni az RS232/PPI adapterrel, ezért gondolom, a kommunikáció rendben van. Lehet, hogy a WinCC programban kell keresni a hibát, de nem ad semmilyen támpontot hol lehet a hiba.
-
tibi-d
tag
Kéne egy kis segítség. Most kaptuk vissza a fénycsőcserén átesett TP-177A kijelzőt. Sajnos nem tudom rátölteni a WINCC programot. Van 6ES7 901-3CB30-0XA0 (v. 04), 6ES7 972-0CB20-0XA0 (v. 1.3), CP5611 eszközöm. mindegyikkel megpróbáltam, de csak "Connecting to host" állapotban várakozik. Átolvastam a kijelző leírását, elvileg mindent úgy csináltam, ahogy le van írva. Lehet, hogy így is elkerülte valami a figyelmemet. Ha lenne egy bevált módszer, írjátok le.
Köszi -
tibi-d
tag
Elkészült a PLC-ben futó virtuális jelszókezelő. Max. 8 karakteres jelszót tud lekezelni, 50 felhasználó fogadására előkészített adatbázissal ( jelenleg 26 aktív), mely tartalmazza a jelszót, a Nevet, a jogosultsági szintet, a belépés alatt eltelt időt, és az elvégzett műveletek számát. Plusz a szintekhez használható képernyők vezérlését. Ez így kb. 5X akkora programrészlet lett, mint a berendezés vezérléséhez szükséges egyéb rész. Most következik a részletes tesztelés, hátha van benne "BUG". Mivel nem a valódi berendezésen tesztelem, hanem a tartalék PLC-n, a berendezés működését szimuláló programrészletet is kellett írni hozzá, természetesen ezt nem fogom feltölteni a berendezésbe. Ennek a programírásnak a legnagyobb előnye, hogy sokat lehet tanulni belőle. Tavalyig szinte csak OMRON PLC-t kellett programozni. OMRON-ról átállni SIEMENS-re majdnem rosszabb, mit ha "0"-ról kezdene valaki tanulni SIEMENS-t. Egyedül a programozási alapelvek nem változnak, azok platformfüggetlenek. A PLC csak az eszköz a végrehajtáshoz.
-
tibi-d
tag
Milyen tapasztalatotok van azzal kapcsolatban, hogy ha egy változó egy cikluson belül többször kaphat új értéket, akkor monitorozás közben nem az az érték látszik a monitoron, mint ami épp akkor képződik . Különböző PLC-k debug programjai hogy kezelik ezt a helyzetet?
-
tibi-d
tag
Igazából az lenne a feladat, hogy ha egy bit 1-be vált elő kell állítani az 1, 11, 111, 1111, (DEC) sorozatot, max. 8 helyiértékig, egy másik bit törli ezt az értéket.
Köszi -
tibi-d
tag
Van-e az S7-300 PLC-ben (10^X) függvény.
Köszi -
tibi-d
tag
Tökéletesen igazad van, de azt szokták mondani, hogy abból kell főzni ami van. Álmodhatnék a legmodernebb kijelzőről, de ha nem veszik meg több 100e forintért, hiába minden. Legfeljebb azt mondom, hogy ezeket az igényeket nem lehet megcsinálni. De engem olyan fából faragtak, hogyha egy problémával találkozok, addig nem nyugszok, míg a sokadik kudarc rá nem ébreszt, hogy már nem éri meg a befektetett munka a várható eredményt. Jelen esetben az a szerencse, hogy a legtöbb funkció a legalacsonyabb bejelentkezési szinttel elérhető, csak a loggolt adatok, és beállítási paraméterek vannak magasabb szinthez rendelve. Valószínűleg magam fogom megírni a jelszókezelő rutint. Amikor meg beírják a jelszót, takarják le a kijelzőt. Helyes jelszó esetén úgyis átvált egy másik képernyőre. Köszönöm az eddigi segítségeket, ha elakadok, jelentkezem.
-
tibi-d
tag
A korábban felvetett problémámra érkezett kommentekből az derül ki, hogy erre a szituációra még a hardver gyártók sem gondoltak. A bejelentkezéskor beírt Login jelszó nem, csak a szerkesztéskor hozzáadott jelszó nyerhető ki. A jogosultsági szint is kinyerhető a kijelzőből, de visszafelé már nem igaz. Egyedüli megoldás lehetne a billentyű leütések figyelése, értelmezése, feldolgozása. Ez 4-8 karakter, és 40-50 felhasználó esetén reménytelen vállalkozás. Az sem sokkal egyszerűbb feladat, ha magunk írunk egy jelszókezelő rutint a PLC-be, és az adatokat csak megjelenítjük a kijelzőn. Eddig ennyit sikerült kiderítenem. A beviteli mezőbe írt karakterek láthatatlanná tétele még mindig érdekelne, mert sem az elfedése, sem a karakter kifehérítése nem hozott eredményt.
-
tibi-d
tag
COROS OP25 kijelzőn hogy lehet egy beviteli mezőt láthatatlanná tenni. Gondolok arra, hogy beíráskor ne jelenjenek meg a karakterek.
-
tibi-d
tag
Első körben Szirty (6228) első felvetésével is kiegyeznék, mert akkor a PLC el tudná tárolni az utolsó 10 jelszót. Ha ez sem megoldható, akkor létrehozok egy adatbázist a jelszókkal, nevekkel, jogosultsági szintekkel, és a PLC mondaná meg az OP25-nek, hogy milyen szint van érvényben, ha ez kivitelezhető.
-
tibi-d
tag
Van-e arra valamilyen trükk, hogy a kijelző programfeltöltés után ne felejtse el a beírt jelszavakat, vagy valahonnan azt is fel lehessen tölteni. 25-30 felhasználó esetén mindig újraírni a listát, az egy rémálom.
-
tibi-d
tag
Van-e arra lehetőség, hogy a COROS OP25 megjegyezze (vagy a PLC), az utolsó 10 bejelentkezési PASSWORD-t, amit egy képernyőn meg is lehet jeleníteni. Vagy kell készíteni egy egyedi bejelentkezési képernyőt, ahol egy beviteli mezőbe írt szám alapján lehet eldönteni a további teendőket.
Köszi -
tibi-d
tag
-
tibi-d
tag
Annyit elértem, hogy a hibakód "0", de az eredmény még mindig nincs a célterületen.
-
tibi-d
tag
Ha segít, a hibakód (W#16#8329)
-
tibi-d
tag
-
tibi-d
tag
Sziasztok!
Ha tudnátok segíteni abban, hogy hogyan tudok egy S7-300-313C PLC-ben egy 20 karakteres STRING változót, egy másik hasonló változóba másolni. A bájtonkénti mozgatást el szeretném kerülni. A helpet átböngésztem, de használható infót nem találtam. Esetleg milyen címszavakkal keressek a neten?
Köszi! -
tibi-d
tag
A programozással kapcsolatban én is az vallom, hogy először a célt kell felvázolni, utána kell részfeladatokra bontani, és csak a legvégső lépcső, amikor a PLC nyelvére lefordított kódot írja meg az ember. Az utolsó fázist ha tehetném, szívesen átruháznám másra, mert az már a feladat "kulimunka" része.
-
tibi-d
tag
A Microwin telepítésére áthidaló megoldásként feltelepítettem egy virtual XP-re az SP5 változatot, majd az exe file-t visszamásoltam a pendrive-ra. Win10-re telepítéskor "anyázott" egy kicsit, de úgy néz ki, hogy felment rá. Igazából akkor derül ki, hogy jó lett-e ha rádugom a PLC-re.
-
tibi-d
tag
válasz
industry
üzenetére
Szia!
A programozást elkezdeni sosem késő. Ahhoz nem kell semmilyen speciális előképzettség, csak logikus gondolkozás, szorgalom. Előny, ha a matek jobban megy az átlagnál. (Szakácsból is lehet jó programozó.)
A PLC egy speciális állatfaj, melyet adott céllal hoztak létre. Ennek utóda is PLC lesz. Más célra biztos van olyan hardver, ami jobban megfelel, de azt másképp kell programozni. Ezért a kérdésfelvetés pontosításra szorul. -
tibi-d
tag
Sziasztok!
Ha tudnátok működő telepítő linket, ami közvetlenül Win7-re, vagy Win10-re telepíthető, azt megköszönném, mert ami a Siemens honlapjáról letölthető (sp9) az egy korábbi telepítést keres. A korábbi verziók meg nem telepíthetők fel.
Ördögi kör.
Köszi. -
tibi-d
tag
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy a Microwin S7-200 program telepíthető-e Win10-re.
Köszi. -
tibi-d
tag
Visszatérve a DB blokkok adatkezeléséhez. Ezek szerint, a PLC bekapcsolásakor, sem a (Call DB híváskor) nem olvassa az "Initial value" oszlopba beírt értéket. Ha csak létrehozok egy változót, de sehol nem írom, akkor jó esetben "0" az értéke, de lehet bármi. Ha biztosan tudni akarom az értékét, legalább egyszer írnom kell.
Ha rossz a következtetésem javítsatok ki. -
tibi-d
tag
Egyetértek.
Az OMRON "elkényeztetett" minket, és azt hittük, hogy a SIEMENS-nek is az az érdeke, hogy a termékeit megismerjék, vegyék. Voltam egy SIEMENS termékbemutatón, és az volt az érzésem, ahol azt sugallták, hogy a SIEMENS termékek használatát ki kell "érdemelni". "Ez nem olyan termék, amit bárki használhat". (Ferrari) Tanácsokért hiába fordultunk a hazai képviselethez, sokszor annyit sem tudtak mint mi az adott berendezésről. Így feladtuk a szélmalomharcot. -
tibi-d
tag
Egyébként nem a SIEMENS PLC-vel van a bajuk, hanem a SIEMENS cég terméktámogatásával, értsd dokumentációk, tanácsadás, stb. Az OMRON úgy került hozzánk, hogy PLC még égen-földön nem volt, de már a dokumentációktól le akartak szakadni a polcok. Kipróbálásra komplett konfiguráció kölcsönadva, a fejlesztőszoftverek ingyen feltelepítve a legtöbb számítógépre. Így sokan megismerhették, megtanulták. Ebből egyenes út vezetett oda, hogy ha egy berendezés relés logikáját ki kellett váltani, az OMRON PLC volt a nyerő, még ha nem is olcsó, és neki is vannak hibái.
-
tibi-d
tag
Annak idején amikor a PLC-k kezdtek elterjedni, az OMRON S6-k voltak az első példányok amik hozzánk kerültek. A fura, hogy még tavaly is kellett rá programot írni. A SIEMENS PLC is úgy keveredett hozzánk, hogy egy elbontott szivattyútelepet alkatrészként megvett a cég, és vele járt a vezérlőszekrény is, benne a porosodó PLC-vel. Így jött az ötlet, hogy hasznosítani kéne, ha már van.
-
tibi-d
tag
válasz
moseras
üzenetére
Sajnos , ez az igazság. Az üzemünknél csak én voltam aki hajlandó volt ránézni a SIEMENS PLC-re. Megbízhatóság szempontjából semmi kivetnivaló nincs vele, de mivel nálunk az OMRON az uralkodó PLC, ezért átlovagolni a SIEMENS-re nem könnyű. (Újat tanulni senki se szeret.) Tisztelet a kivételnek. Számomra is kihívás az S7-300 PLC megtanulása, de azt mondják, amit megtanulsz, azt el nem veheti senki tőled.
-
tibi-d
tag
Szia!
A pontos típus 313-5BF03-0AB0. Bár józan paraszti ésszel azt gondolná az ember, hogy egy adatkezeléssel kapcsolatos kérdés egy adott CPU (S7-300) csoporton belül azonos, független a CPU pontos típusától. Legfeljebb a memória mérete lehet más, programozni ugyanúgy kell.
Köszi. -
tibi-d
tag
Sziasztok!
Egy megosztott DB blokkban lévő változónál hogyan tudom elérni, hogy induláskor azt az értéket vegye fel, ami a kikapcsoláskor volt. (Jegyezze meg a kikapcsolás előtti utolsó értéket.)
Köszi. -
tibi-d
tag
Sziasztok!
Lehet, hogy triviális dolgot kérdezek, de nézzétek el nekem. Az a kérdésem, hogyha egy programon belül van 100 élfigyelés, akkor hány élfigyelő memory bitet kell alkalmazni az S7-300 PLC-n (1-et, vagy 100-at, vagy blokkonként 1-et, stb).
A programozási útmutatókban erre nem térnek ki. (Omronhoz vagyok szokva)
Köszi. -
tibi-d
tag
Újra átnéztem az OP25 beállításait, TAG-ket. Megtaláltam hol tévedtem. Most már tudom az OP-ről, és programból is váltani a képernyőket. Ha meg tudnád adni, honnan lehet letölteni azokat a részletes leírásokat, amire te is hivatkozol, azt megköszönném, mert nagyon sok tévúttól kímélhetném meg magam. Bár azt mondják, hogy amire maga jön rá az ember, mélyebben rögzül. (Csak nagyon sok időt felemészt.)
-
tibi-d
tag
Köszönök minden információt, de nekem csak a SIEMENS OP25, OP35, OP45 leirása van meg. Ebből tudok infókat meríteni. Ha tudnál letölthető leírásokat akkor megköszönöm. Mivel eddig OP270-et kellett programoznom WinCC-vel, ezért szenvedek ezzel a matuzsálemmel. Ezt is kb. 2 hete kezdtem el. Ezért elnézést minden ostobának tűnő kérdésért. Lehet, hogy valamit nagyon összekevertem, de valahogy mégis átvált a képernyő. És azt a változót sehol máshol nem használom, csak a leírt módon. Az a furcsa, hogy a változó semelyik gomb megnyomására nem reagál. Innentől kezdve még rejtélyesebb a dolog.
-
tibi-d
tag
Az előbb benéztem valamit. A képernyőváltás rendesen működik, de a "screen number" változó nem a képernyő számát adja vissza, hanem, ha volt képernyőváltás, bármi volt az előző érték, mindig 1-re vált a változó értéke.
-
tibi-d
tag
Úgy néz ki, hogy sikerült rájönnöm a képernyőváltás nyitjára.
Az "Area Pointers" menüben hozzá kell adni a "Function Key Assign." funkciót. Ehhez kell rendelni egy változót, amit egy TAG-be el kell menteni. Ha ennek a változónak az értékét módosítom a képernyőszámnak megfelelően, akkor átvált a megfelelő képernyőre. Ha ebbe a menübe hozzáadom a "Screen number" funkciót, és ehhez is rendelek egy változót, akkor a HMI beleírja az aktuális képernyő számát. Ez a VAT táblán jól modellezhető. -
tibi-d
tag
Sziasztok!
Hogyan lehet a COROS OP25 HMI-n plc programból képernyőt váltani.(Pl. 2-ről 5-re). A kézikönyv írja, hogy lehet, de nem tér ki a pontos megoldásra. ( S7-300 CPU313C)
Köszi. -
tibi-d
tag
Köszönöm.
Ilyesmire gondoltam. A bemenet az INT, a kimeneti értéket kijelzőre kell írni, meg komparátor értéknek használni. -
tibi-d
tag
Rosszul fogalmaztam az előbb, mert az (x1, y1), (x2, y2) koordináta páros határoz meg két pontot. Ez a két pont határoz meg egy egyenest.
-
tibi-d
tag
Olyanra gondoltam, hogy a ha a bemeneti paraméter értéke X1, akkor a kimenet értéke y1, ha a bemenet X2, akkor a kimenet y2. Ez a négy pont meghatároz egy egyenest. Minden érték ezen az egyenesnek megfelelően változik. ( Koordináta geometria szabályai szerint transzformálódik a bemeneti "x" a kimeneti "y" értékké.) A másik skálázás az f(x)= ax+b lehet. Mivel nekem az x1, x2, y1, y2 paraméterek vannak meg, így egyszerűbb lenne a skálázás, mint számolgatni a meredekséget, meg az eltolást.
-
tibi-d
tag
Sziasztok!
A STEP7-ben van-e olyan skálázó blokk, amelyik x1, x2 bemeneti értékekhez hozzárendeli az y1, y2 eredményeket.
Köszi. -
tibi-d
tag
Még kell írnom egy önhitelesítő algoritmust, ami automatikusan skálázza a két véghelyzet közötti távolságnak megfelelő kijelzést.
-
tibi-d
tag
Az a kérdésem lenne, hogy a STEP7 tartalmaz-e gyárilag Gray-Bin konvertáló blokkot, vagy meg kell írni.
Hiába néztem át a könyvtárat, nem találtam meg, vagy rosszul kerestem.
Köszi -
tibi-d
tag
Lenne még egy kérdésem. Adott egy SIEMENS CPU313C PLC MPI porttal. Adott egy BAUMER IVO abszolút helyzetadó DP porttal. Lehetséges-e a két készüléket összehozni, hogy megértsék egymást, vagy kell valami kiegészítő modul hozzá?
-
tibi-d
tag
Azt már elértem, hogy egy bit váltogatásával két különböző "piktogram" jelenjen meg ( Protool, OP25). Próbáltam egyedieket rajzolgatni, de azok nem jelentek meg ábraként. A meglévő ikonok átrajzolásával tudtam megjelenő ábrákat létrehozni, de ez rengeteg időt felemészt. Ezért gondolom, hogy kötött formátuma van az ábráknak.
Az lenne a kérdésem, hogy honnan lehetne letölteni Protoolban is használható "ábrákat" mert az alapkészlet elég szegényes.
Köszi a tippeket. -
tibi-d
tag
Sziasztok!
Egy ősrégi OP25 kijelzőre kell képernyőtervet készítenem. Már sok mindenre rájöttem, hogyan kell csinálni. Amit OP270-nel pofon egyszerű, ennél kínszenvedés. Most azon agyalok, hogy egy közönséges állapotkijelzést hogyan tudnék a képernyőre varázsolni. Ha egy bit "1", akkor legyen pl. egy kör sötét, ha "0", akkor világos. Előbb utóbb biztos rájönnék a mikéntjére, pedig lehet, hogy pofon egyszerű a megoldás. Ha tudnátok segíteni, több időt tudnék fordítani a főprogram megírására.
Előre is köszi. -
tibi-d
tag
Nálunk a Sirty által vázolt vezérlési logikát tovább bonyolították. Egy 32 bites memória területet elkülönítettek a vezérlés állapotnak. Ebből az első 10 (0-9) bit a berendezés kiindulási állapota, attól függően, hogy milyen üzemmód van kiválasztva. Ha a berendezés megkapja az indító parancsot, a 10-es bit aktivizálódik, (bárhol is volt előtte "0-9"). Ha az első parancsot végrehajtotta, lép a 11-re, stb. Előfordulhat olyan eset is, hogy pl. 12-es állapotról bizonyos esetben nem 13-ra, hanem 15-re lép. (Pl. ilyenkor nem balra mozdul, hanem jobbra). Majd onnan folytatja. De olyan is előfordulhat, hogy 21-ről 15-re lép vissza. Ez az éppen bekövetkező események függvénye. Ez a logika arra is jó, hogy csak ezt a 32 bitet regisztrálva vissza lehet követni a berendezés működési lépéseit.
-
tibi-d
tag
Sziasztok!
Pár gondolatot had írjak le, hogy egy főként ipari berendezés vezérlését hogyan lehet áttekinthetően megírni. Én a berendezés működését két alapvető tényezőre szoktam bontani. Egyiket feltétel rendszernek hívom, a másik az utasítás rendszer. Az első hivatott azt garantálni, hogy a berendezés soha ne kerülhessen olyan állapotba, ami a berendezés tönkremeneteléhez vezetne. A másik gondoskodik a működtetésről. Itt lehet programozni a kézi, automata, szerviz üzemmódokat, stb. Az automatikus üzemmódnál nálunk is alkalmazzák Szirty logikáját. A berendezés csak akkor végez feladatot, ha mindkét feltétel teljesül. -
tibi-d
tag
Sziasztok!
A mai napon kezembe került egy SIEMENS TP 177A HMI. A szépséghibája, hogy a bootloader után kiírja, hogy "no filesystem", és teljesen egynemű "kék/lila" képernyő fogad. Kérdésem, hogyan lehet újra életet lehelni a kijelzőbe. -
tibi-d
tag
Sziasztok!
Az OMRON CS1-G PLC "xfer" blokkmozgató utasításában a célterületet, hogyan tudom indirekt címzéssel megadni. Egy "W" memóriaterületen lévő 100 szó hosszúságú adatmennyiséget kéne az "E0" memóriaterületre másolni, úgy, hogy az egymást követő másolások ne írják felül a korábbi adatokat. A lényeg, hogy a 100 szót egy cikluson belül kell átmozgatni.
Köszi. -
tibi-d
tag
Sziasztok!
Ez a probléma, amit most leírok, hetek óta "fájlalja" a fejem. Adva van egy GE 90-70 PLC. Erre a PLC-re csatlakozik GENIUS BUS-on jónéhány I/O eszköz. A probléma akkor kezdődött, mikor a hálózat ki lett egészítve egy High Speed Counter egységgel. Felkonfigurálás, betanítás után gyönyörűen működött. Néhány nappal később "az eszköz elveszett" hibaüzenet fogad, és mintha a számlálókártya nem is létezne. Táp le, majd vissza, minden működik rendesen. A leakadási periódus 2 óra és 8 nap között fordult elő. Mondhatni, teljesen véletlenszerűen. Próbáltam a kártyát más módban üzemeltetni, de a jelenség hasonló. A kézikönyve erre a hibaüzenetre egyértelmű BUS hibára utal. Ezen a BUS-on még 8db egyéb I/O egység is fel van fűzve, és hiba nélkül üzemel. Mivel a számlálókártya a kábel egyik végpontján van, azt gondoltam, hogy ki fogom próbálni, hogy betoldok egy 10-15m kábelt, és ott zárom le a hurkot. Mivel termelő berendezésről van szó, csak hetente egyszer próbálkozhatok. Ha nem jön be, várhatok még egy hetet. Ha van ötletetek szívesen fogadom. -
tibi-d
tag
Az előző hozzászólásomban jelzett probléma az én figyelmetlenségem következménye. Sajna átsiklottam a felett a tény felett, hogy a MAIN blokkban nem lett meghívva a subrutin, amiben a kimenetek vezérelve vannak. Bocsika.
-
tibi-d
tag
Sziasztok!
Belefutottam egy különös problémába. Adott egy S7-214 CPU. Elvileg egy működő berendezésből lett kiépítve. Mivel a berendezést átépítették, így a PLC feleslegessé vált. Gondoltam, hogy csonálok belőle egy próba PLC-t, hogy a kollégák is tudjanak tanulni SIEMENS-ül. A probléma az, hogy feszültség alá helyezve a CPU-t, a benne futó program rendesen fut (RUN), de a kimenetek nem válnak aktívvá, hiába teljesül a logikai feltétel. Ha a programozó szoftverben kezdeményezem a kimenet "force"-olását, akkor működik a kimenet.
Ez hardware, vagy software probléma lehet. A CPU info oldala nem jelez semmijen hibát.
Köszi a segítséget. -
tibi-d
tag
A képet nem illesztette be. Talán most.
-
tibi-d
tag
Sziasztok!
Egy S7-315-2DP konfigurációhoz kell egy 133-1BL01-0XB0 egységet utólag illeszteni. Addig eljutottam, hogy hardveresen felismeri a rendszer, sehol egy piros led, de ha a bemenetekre jelet adok, azt a szoftver nem érzékeli, ha szoftveresen akarok kimenetre jelet adni, akkor sem működik. A profibus kapcsolat jónak tűnik, mert ha lehúzom a csatlakozót azonnal hobába megy a modul is, és a PLC is. Ha van ötletetek, hogy mit ellenőrizzek le, azt megköszönném.
Új hozzászólás Aktív témák
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Milyen autót vegyek?
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Suzuki topik
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Warhammer 40.000
- Milyen házat vegyek?
- World of Tanks - MMO
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 83B4 - 83" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- DELL PowerEdge R730xd 16LFF 160TB+400GB 2U rack - 2xE5-2683v4 (16c/32t),256GB RAM,2x10G NET,HBA330
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Honor X5c Plus 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest