- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Huawei Watch 5 - okosóra érintőlegesen
- A Samsung bemutatta az Exynos 2500-at
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- iPhone topik
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
-
Mobilarena
OLED Televíziók - témaösszefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vhiktor
Topikgazda
-
Vhiktor
Topikgazda
Mindenhol figyelembe veszem a nézési körülményeket, nélküle nem is lehetne kalibrálni, de hdrnel szabvány szerint nem vesszük lejjebb a fenyerot mert még így is kevés, persze ha valaki szeretne leveszem neki. De ilyennel még nem találkoztam.
Sdr esetben muszaly figyelembe venni a nezesi körülményeket mind maximális fenyero és mind gamma szempontjabol és persze az egyéni preferenciat is.
Akiknél voltam kalibralni azok ezt nagyon jól tudják, mert mielőtt nekiallok mindig felmérem az igényeket és elbeszélgetek a tulajjal.
Nincs kockás fuzetem, ezeket tudom fejből is illetve mindenhova más kell, ehhez tapasztalat kell. -
janos666
nagyúr
Egyébként a HD hangsávoknak is abszolút hangerő specifikációja van. Ha letolod az AVR-en a mikrofonos kalibrálást, akkor utána a +/- 0 db beállítással hallod pont olyan hagosan, ahogy a készítők szerették volna (és amennyire pontos a kalibráció).
De bevallom, én is kb. -20 db beállításon szoktam HD hangsávos filmet nézni. A Netflix-es sorozatokat még halkabban, -30 db környékén.Az SDR pedig sötét szobába 100 nit-re javasolt, nem 120-ra. Ezt viszont betartom, bár égetek egy viszonylag gyenge 6500K-es LED lámpát, ami a TV mögötti szürke falra néz (de colorist-ok szoktak gyenge D65 LED szalagot/izzót tenni a kijelző hátára).
-
wallace 234
őstag
Alapvető szabály, hogy a tér balansz, és a perspektíva akkor a legjobb, ha a rendszer hangerő beállítása közelít a felvétel eredeti hangerejéhez. Szóval szóljon az a puska. Persze függ ki hol lakik, milyen lehetőségek vannak. Erre van a dinamika kompresszió, ha túl zavaró lenne az a géppuska.
-
wallace 234
őstag
Hdr lényegét, jól meg fogalmazták annak idejénHDR legfrappánsabb megfogalmazása: „a világos dolgok legyenek valóban világosak, a sötétek valóban sötétek, és a részletek mindkét tartományban legyenek láthatóak”.
Hangról meg annyit, hogy egy gép puska hangja, egy jó rendszeren igenis ütősen szól. Kellő dinamikával. Vissza adva ahogy azt kell. -
Barmit lehet persze, a TV-be epitett vacak kepbeallitasokat is lehet hasznalni hiszen ott vannak. De latni kell, hogy koze nem lesz az elmenynek ahhoz amit megalmodtak a film keszitesekor. A moziban sem tudod kapcsolgatni a fenyerot es a hangerot sem, mert Mariska meg Juliska mashogy szereti. Tegyuk fel en keszitek egy sima YT videot csak poenbol, megcsinalom a color grading-et, aztan kiadom a videot. Ha valaki megkerdezi hogyan allitsa be a kijelzojet, hogy ugy lassa a videot, ahogy en elkepzeltem, akkor mit mondasz neki? Nyugodtan csinalj amit akarsz, nem baj ha nalad a kek szin amugy zold? Persze lehet ezt is, ha neki ugy jobban tetszik, de a legtobben ugy akarjak majd latni a tartalmat, ahogy a keszitok megalmodtak. Es a legtobben itt gondolom pont ebben a temaban erdeklodnek. Ha csak siman az erdekelne a kerdezoket, hogy mikent kene a TV-t beallitani, ahogy nekik tetszik, akkor minek kerdeznek egyaltalan? Oda tekernek a beallitasokat ahova akarnak.
-
wallace 234
őstag
És akkor eljutottunk odáig, hogy valakik már 4000 nit- el szeretnének filmet nézni."
Dolby Vision írta elő a 4000 nitre való masterelést. Tv gyártók még nem érték el ezt a szintet, de előbb utóbb elfogják. Addig is amennyit lehet, el érnek. Szóval lehet készíteni a napszemüveget, mert a fényerő menni fog felfelé. -
janos666
nagyúr
De, maga a HDR csak a fényerőről szól. Az csak mellékes, hogy az elterjedt, HDR-t használó szabványok (HDR10, DolbyVision) sokkal tágabb színteret (Rec2020) is használnak, mint a Rec709. Lehetne olyan szabvány is, ami HDR-t, de szűk színteret használ (Rec709 és HDR), ahogy olyan is van, ami SDR, de tág színtér (pl. DCI-P3 SDR).
Nyilván jogod van visszavenni HDR módban a fényerőből, ha neked úgy tetszik, csak akkor helytelen eredményt kapsz (sötétebbet, mint amit az alkotók láttatni szántak).
-
Vhiktor
Topikgazda
-
Akkor tenyleg nem ertem miert akarjatok alacsonyabb fenyeron hasznalni az OLED-et. Korabban mar leirtam, hogy olyan fenyerzekeny a szemem, hogy nagyjabol a napra nem tudok kimenni, de a max OLED fenyeron is piskota a C1. Ha majd tenyleg jonnek valaha 4000nit-es kijelzok, akkor lehet vitatkozni ezen a teman, de most amig 1000 alatt vagyunk joval...
-
Ez nem latasmod kerdese. Optimalis HDR elmenyhez maximum OLED fenyero kell es kesz. Ez nem azt jelenti, hogy mindig akkora fenyerot latsz, de a csucsfenyeknek meg kell lennie. Aki azt irja kisuti a szemet, az nem tudom mit nez most komolyan. Szerintem ott kalibralasi vagy kepmod beallitas problema van. Ugyanis ahogy irtam, a 100% fenyero valojaban nagyon keves jelenetnel szukseges, robbanas, hirtelen eros fenyek stb. es olyankor is nagyon ritka, hogy a kepernyo teljes feluleten megjelennek. Legtobbszor a kepernyo par %-ban van csak ott a magas fenyero, de ott viszont muszaj. Ha kimentek az utcara, titeket nem zavar a szembe suto nap? Annak is le kell tekerni a fenyerejet? Ha elethu elmenyt akarunk egy filmtol, akkor ott is ezt kell erezni...
-
Vhiktor
Topikgazda
Ez nem így van. A HDR igenis a fenyerorol szól és mint ahogy mondtam a szabvány egyertelmuen eloirja, hogy az egyes intenzitans szinteken mennyinek kell lennie a fenyeronek.
Mi másról szólna? A széles szinterrol? Annak koze nincs a hdrhez, széles színtér hdr előtt is volt max csak nem lehetett hallani róla, mert nem reklamoztak orrba szájba.
Meg mindig sokan nem értik, sőt majdhogynem senki, hogy a valóban magy fényerő csak a fényes részeken van, pl nap, tűz stb ami a kép elég kicsi részét fedi le így nem fogja kisutni a szemet.
Persze mindenki oda állítja q fényerőt ahova szeretne, ez nem vitás, de hogy a HDR nem lesz vele jó az sem vitás.
-
Vhiktor
Topikgazda
Mert a HDR az egy abszolút szabvány minden stimulus szintre meg van határozva a fényerő.
Pl 50% stimulus az kb 94 nit, ha lejjeb veszed nem lesz jó a kép, és mivel a jelenlegi tv-k csúcsfényereje fényévekre elmarad a szabvány által előírttól még így is kompromisszumos a dolog a tone mapping miatt.Leegyszerűsítve a példát, ha egy filmet 4.000 nitre masterelnek és a TV-d max fényereje 700 nit, akkor valahogy a 0-4.000 sávot be kell tuszkolni a 0.700-ba. Ha lejjebb veszed a max fényerőt sötétebb lesz a HDR.
-
Jakesz
addikt
Nincs olyan, hogy helyes beállítás. Neked így tetszik, neki úgy, nekem amúgy. Ízlés és megszokás kérdése ez, úgyhogy ezen értelmetlen győzködni a másikat, hogy márpedig az úgy helyes... Én korábban Rtings által javasolt beállításokat próbáltam ki, bizva abban, hogy biztos jó lesz, mondván hozzáértő tévés szakik állítják össze. Hát baromira nem tetszett, úgyhogy állítottam is vissza arra, ami a számomra legmeggyőzőbb megjelenítést adta.
-
GuruZone
őstag
de csak mert a Mari nénit vetted elő...
továbbra is mindenki használja úgy a tévéjét, ahogyan szeretné.
Aki TruMotion-nel mozizik (van ilyen haverom),
az a pokolra fog jutni szerintetek?Ha 2010 óta nézem és szeretem az OLED-es túlszaturáltságot, akkor én már nem tartozhatok ahhoz a klubhoz ahova Te?
Miért mániád másokra ráerőszakolni a saját igazad? Ja tudom. Magyarország. Itt csak egy igazság létezik.
-
wallace 234
őstag
A Qledet se szokás, maximális fényerőn nézni, pláne nem élénk módba! Mert eléggé ki süti a szemét. Oledet se élénk módba, szokás használni. Szóval a qled se ésszerűtlen használat jegyében készül. Ahogy az oled se! Az meg ki hogy teszi tönkre a látását, ill le mond egy jól be állított képröl, az már a saját egyéni problémája.
-
Vhiktor
Topikgazda
relatíve jó is
Az szokott a baj lenni a mozi vagy ahhoz hasonló képmódokkal, hogy sokszor elöfordul, hogy túl meleg gyárilag. És a szem sokkal érzékenyebb a meleg elszíneződésre mint a hidegre, így ha 6500K helyett mondjuk 5500-6000K gyárilag a színhőmérséklet akkor azt sokkal rosszabbnak látjuk mint ha mondjuk 7000K lenne.
Tehát inkább legyen kicsit hidegebb mint kicsit melegebb. -
thomasvold
őstag
Most próbáltam. Hosszú záridővel, 1% és 5% grey, nagyon halványan látszanak a sávok, nem zavaró. Van egy nagyon halvány, kb. 1 centis foltosodás bal felső részen, de azt is csak úgy látom, ha nagyon mellé nézek és bal szélen van kb. 0.5 cm-es tinting függőleges csíkban, de alul látszik csak a képernyő felétől felfelé szerintem csak odaképzelem, az is halvány, nem zavaró. Tartalmak alatt egyáltalán nem látom, ha keresem sem. De még formálódik a panel.
-
sub71
aktív tag
Egy normális programfrissítésnél fel van sorolva, konkrétan milyen "bugok" vannak javítva, illetve milyen új funkciókat tartalmaz, és ez alapján eldöntöd, hogy kell e az új verzió. Érdekes módon ez csak a "közösségi fejlesztésben" készülő programokra igaz minden esetben, pl az XDA-ról, vagy a reddit-ről szedsz le valamit. .Mobiloknál a renszerfrissítésnél általában minden hónapban (jobb esetben) ugyan az a sablon duma van, hogy mit tartalmaz: hosszabb üzemidő, nagyobb biztonság, jobb kamera, stb, mobil programoknál néha látod mit javítottak benne, de ha nem frissítessz egy idő után el sem indul.... Tévéknél még ennyi se....
-
Toth_Jani
őstag
És tisztán emlékszel rá ahogy 2-3 doboz Floppy lemezzel rohangáltunk a haverokhoz akik BBS-ről töltötték le a nem létező frissítéseket??
Akkor még igazán azt sem tudtuk hogy van olyan, de ma már alap hogy van, és néha érdemes használni. (viszont TV-re Philips 6 havonta adják ki) -
gulyasa
őstag
Én ezt a "több mint 30 éve" kijelentést "kissé" eltúlzottnak érzem...
91-ben még minden eszközünk analóg volt, a tévék mind CRT volt, mobiltelefon is csak olyan volt egyeseknek, amitől cipelés közben majd leszakadt a kezed és nem csak hívás indításért, hanem fogadásért is kellett fizetned. De inkább az volt a helyzet sok helyen, hogy még mindig a szocializmusban megigényelt vonalas telefon bekötésére vártak...Szóval "30 éve" mit is raktál fel bármilyen eszközödre akkoriban?
Maximum vizet a gáztűzhelyre forralni... -
Piftuka
veterán
Köszi a választ! A "plusz" funkció implementálását értem. Ott nincsen más választás, ha szeretnéd.
Esetemben annyiban egyszerűbb a helyzet, hogy csak televízió adásokhoz, és a DVD és BD filmgyűjteményemhez használom a készüléket. (És szökőévente megnézek pár Youtube videót rajta.)
Szóval a kérdés az, hogy az Android 7.0 gépigénye kisebb, vagy nagyobb az Android 9.0-hoz képest...!?
Ha utóbbit telepítem, akkor lassabb, vagy gyorsabb lesz a készülékem működése?
(Csatornaváltás, menüben "bóklászás", stb.)
- Van itt olyan, aki az én tévémmel egyező hardverrel rendelkező SONY tévére (akár LCD) feltelepítette 7.0 (esetleg 8.0) után az Android 9.0-át?
-
ricsip
addikt
"Én automatikusan minden eszközökre felteszem a legújabb firmware-t. Abból kell kiindulni, hogy a gyártónak nem érdeke, hogy rosszabb legyen a terméke. "
Előbb utóbb ráébredsz a valóságra
Mivel minden évben kiadnak újabb tv-t, a tavalyit nyugodtan el lehet cseszni amikor már piacon van az idei.
-
alaves
addikt
Nálunk ez egy "központi készülék": PC monitor, munka, játék, film, TV. A családban mindig használja valaki éppen, simán megy napi átlagban 16 órát. Azért vegyészként "hiszek" benne, hogy sokáig kiszolgálnak a szerves kristályok
Vajon miért vállalták a TP Vision mérnökei azt a kockázatot, hogy a több pixellel nagyobb eltolási mérték miatt kevesebb Philips OLED-et vesznek? Hmm... -
alaves
addikt
Lehet, hogy olyan egyszerű a működés ahogy írtad. Akkor hetei-hónapjai vannak az OLED754-emnek, mindenképpen beég ezzel a terheléssel. Akkor ez az utolsó OLED-em, jöhet majd a QN95 vagy a QD-OLED. A pixeleltolás kapcsán is vélelmezték, hogy csak elmaszatolja a kifakulást, a Philips pedig még megtoldotta néhány pixellel az eltolás mértékét.
Na, majd meglátjuk mi lesz... -
alaves
addikt
Akkor kiegészítem: azért sem mindegy, mert napi sok üzemóránál gyakran előfordul, hogy a 4 üzemóra utáni kompenzáció nem tud lefutni. Sőt nálam számtalanszor volt, hogy az OLED754 12 óra folyamatos üzem után dobta az ablakot, hogy "ejnye-bejnye most már kapcsoljam ki, mert igazán le kellene futnia a kis kompenzációnak". Nálam pl. 8499 üzemóra / 1022 kis.komp = 8,31 üzemóránként futott a kis. komp.
Továbbá a 2000 óra átlagos statikus elem megjelenítéséhez méretezett idő. Átlagos statikus elem megjelenítése esetén elég lehet, de extrém sok statikus elemnél (pl. PC monitor, játék, azonos TV csatornalogó huzamosabb ideig) már jóval előbb okozhat olyan pixelteljesítmény eltérést a pixelek között, amelyet már nem képes kiegyenlíteni az 1 órás pixelfrissítő (vagy új nevén pixeltisztítás vagy Philips néven 'maradékkép törlése'). Egyáltalán nem ismert, hogy hány %-nyi eltérést képes kompenzálni a folyamat. Annyit tudunk, hogy amit már látni lehet, azt már nem képes kiegyenlíteni. ('Image retention'-t igen, de az más dolog).
Tehát a 2000 üzemórát egyáltalán nem mindegy, hogy milyen paraméterek mellett éred el:
-egyhuzamban eltöltött működési idők eloszlása
-OLED fény mértéke
-statikus elemek megjelenítési ideje, azok összege, eloszlása (szín-összetétele)
-4 üzemóránkénti komp.-k számának eloszlása
-pixeleltolás ki/be
-statikus elem fényesség csökkentő ki/beNagyon sántító hasonlattal: 2000 km-t biciklizel, nem mindegy, hogy napi 100 km-t vagy napi 20 km-t tekersz, valamint mennyit, mit és mikor eszel-iszol, továbbá mennyit alszol, stb. stb.
-
alaves
addikt
"Ha bármilyen elmélet alátámasztaná, hogy a gyakori pixel kalibrálás megoldotta volna, akkor vajon miért nem úgy állították be, gyárilag a TV-t az LG mérnökök?"
Valószínűleg azért, mert az fw-ben rögzített 2000 üzemóránkénti 1 órás pixelfrissítő lefutást az átlag felhasználóhoz igazították és nem hoztak létre olyan algoritmust, amely ezt dinamikusan változtatná az igénybevétel arányában.
Ismételten, saját tapasztalat (B7 három kijelző + OLED754 egy kijelző), az LG ügyf.szolg. javaslata, valamint OLED fórumokon fellelt információk alapján az 1 órás pixelfrissítő futtatást az alábbiak szerint tanácsolom (szenior főtanácsos vagyok, de nem ez a szakterületem):
- napi átlag 4 üzemóra alatt: teendő nem szükséges*
- napi átlag 4-8 üzemóra: 500-1000 üzemóránként*
- napi átlag 8-12 üzemóra: 300-500 üzemóránként*
- napi átlag 12+ üzemóra: 150-300 üzemóránként** a tól-ig adat évjárattól, OLED fénytől, statikus elem mennyiségtől függően
megj.: OLED754 ~8500 üzemóra 45 db 1 órás pixelfrissítővel látható fényerő-csökkenés nélkül -
allein
addikt
Kockàk jelennek meg ha megnézed figyelmesen a videót, a függöleges vonal is megjelenik. YT-on semmi olyanra nem tudok gondolni ami ez okozza, sokat toltam a jàtékot régebben mindkèt TV kèszüléken. C8-on segített a pixel frissítès, sajnos egyelőre az E9-en nem segített. A kèt fotó nem ugyanabból a tàvolsàgból kèszült, de egyértelműen làtszik, hogy a jàtèkban lévő statikus hub okozza.
Napi szinten hasznàljuk mindkettőt, több óra. A C8 a nappaliban van, sokkal többet hasznàljuk. A C8 2019.06, E9 2020.01. A C8 pedig műszeres kalibràlàson esett át.
-
Rebelf
aktív tag
Volt már ambilight-os tv-D?
Nagyon testre lehet szabni, minden fontos opciót benne. Nekem egy fényen világít , kis területen, kis fényerővel. A kijelző fény ereje is erősebb nála, pedig 20-ason használom . a hangulatot nagyon fokozza nekem, es a szemet is pihenteti , nem fárad el az ember agya,szeme egyhamar. (Ezért is hozták létre anno ha jól tudom). Amíg nincs ilyen az embernek nem hiányzik ,(mert nem is tudja hogy milyen valójában ), de ha van, én pl nem kapcsolnám ki sose
hosszú távon meg főképp nagyon jó dolog. Amúgy én se ezért vettem philipset, de mióta tapasztaltam ezt, örülök hogy van.
-
wallace 234
őstag
Igen mert ha használtan venném az oled tvt, és mondjuk van 3 nagy ciklus akkor már kb 6000 óra benne van! Ha meg a gazdi észnélkül tolja neki az se egy biztató dolog. Így gondolom. Normál ciklusnál a kihagyások a lényeg, hogy miért hagyta ki? A gazdája nem engedte neki? Szóval aki használtan vesz oled tvt oda kell figyelnie.
-
alaves
addikt
Így van, ezt csak én szoktam javasolni, néha elfelejtem odaírni.
Látható 'image retention' esetén utólagos pixelfrissítő futtatás használni szokott. Látható beégés esetén már nem tud mit tenni, ezért lenne a megelőző célzatú futtatás. Tapasztalatomból és begyűjtött adatokból tudom, hogy a már látható mértékű degradációt, fakulást már nem képes kompenzálni a pixelfrissítő, azonban a még nem látható mértékűt esetlegesen sikeresen megoldhatja. A fórumot olvasó (visszaolvasó) OLED-esek majd eldöntik, melyik módszert alkalmazzák saját TV-jükön. -
törölt tag
A kérdés jogos. De aszonták máshol hogy akkora a különbség mint az mp3 és a cd felbontás között amit meg már egy szimpla cuccon is hallani lehet. Egy 3000ft os fülhalgatóval is lehet hallani a dinamikai változást én legalább is hallom. Nem nagy vasziszdasz lesz a cuccosom mivel még csk most kapirgálom össze de a legjobbal szeretném etetni.
Lehet rossz a hasonlat de ha valaki a putriban lakik még lehet a legjobbat szeretné a gyerekének. Szal érted no. -
KRoy19
őstag
Nagyon igaz. Így voltam én is a meleg színhőmérséklettel.
Először néztem, hogy miért mondja mindenki, hogy ez a jó beállítás, amikor full sárga minden, de ennek ellenére átállítottam minden készülékemet és hozzászoktattam a szemem. Akkor döbbentem rá, hogy tényleg ez a helyes beállítás, amikor egyszer véletlen rápillantottam az egyik kolléga monitorára és olyan durván kéknek láttam az egész képet, hogy az valami hihetetlen. -
-
vg
addikt
Tudja a c9 120-ban valóban, ezt írja: 4k VRR Maximum 60 Hz, 1080p VRR Maximum 120 Hz
1440p VRR Maximum 120 Hz. Az általakad idézett szövegben sem látok arra utaló nyomot, hogy 4k/120 lenne. Lehet érdemes lenne megnézned a két felbontáson is 120/vrr-el, hogy mi a helyzet.Én hiszek rtings-nek, eddig nem voltak fals dolgok ott, ott eléggé rossz pontot kapott a c9, mindössze 7.6-ot a Variable Refresh Rate résznél.
-
Pro Koryak
addikt
Na ez az, 4k (gyors)mozgóképnél jó, ha fullhd/hd-nak látod a képet.
#61181 salapp
Nálam is kb., pár centivel még lehetne közelebb, de ott az ágy vége/fejem, így kényelmesen fekve. Innen a 65" lenne határeset.
100" vásznat is 3,5-4m körül néztem és meg volt a mozihatás. Egymás után 2-3film is gond nélkül lement. -
vg
addikt
-
wallace 234
őstag
Szerintem meg jó dolog, ha ki van fejtve a qled vs oled. Mindenféle személyeskedés, nélkül. Mivel aki oledet akar venni, úgy is kíváncsi, hogy mibe jobb ill mibe nem jobb az oled! Erre való egy topik, vitatni lehet kulturált módon is! Mondjuk eléggé ki lett fejtve. Így aki kíváncsi vissza olvas aztán eldönti, hogy neki melyik kell. Valakit győzködünk, hogy ezt vedd meg mert ez a tutit, nem biztos, hogy neki otthon az lesz. Mindenkinek saját magának kell tudni mi a jó neki. Itt a technológiai különbséget, tudja megismerni. Gondolom te is így látod!
-
wallace 234
őstag
Hát nem tudom, én sötét szobába nézek filmet, de elhiheted elég jól mutat a hdr még így is. Lcd nél sok minden történt, az elmúlt pár évbe, fejlődés és vissza fejlődés is! De még így is sikerült előrébb jutni, lásd mini led. Ami igazából a pontosabb local dimminggel és így jobb a kontraszt, főleg az EU modelleknél. Olednél mit látunk? Fényerő csökkenés, problémák a sötét jeleneteknél. Lcd vonalon ott a blooming, ami bosszantó tud lenni, de ezt is elég jól csökkentették. Ki tudja jövőre még jobb lesz. Ill majd ki maradt a betekintési szöge, amivel kinlódnak, főleg amerikába. Kontrasztot rontják,hogy közelebb legyen az oledhez. Bár én szemből nézem a tvt. Egy biztos, sose lesznek egyforma emberek, így egyforma tvk se! Ill mi is pupila Szerepe lényegében megegyezik a fényrekeszével, tehát élesebbé és megfelelő fényerejűvé teszi az ideghártyára (retina) vetülő képet.
-
adm
őstag
Nem is az a jó szó rá hogy elég, hanem inkább kerek egész.
többiekbek:
Nézzetek meg egy Lupint, 4K DV pl. cinema home módban, képkockáról képkockára mint fotópapírra előhívott analóg fotót néznénk.
Vagy nézzétek meg a szoljutot, amikor az űrben szerelnek és a kamera felé forduló apró fény csóva bevilágítja a komplett nappalit, vagy a feljövő napnál el kell takarni a szemet, mert akkorát világít.
Nekem még a Sony full array hozza magában nézve ezt az egységes érzést, de az oled mellett már kicsit olyan mint egy otthon nyomtatott fotó. -
Callisto
őstag
"Csak kizárólag világos szobába, ezt tegyük hozzá..
De ki néz HDR-t ilyen körülmények között? Másik kérdés… Persze, biztos valaki igen."Ez már nem egészen igaz. Sötétben is, de tény hogy elmaradva, de már erősen megállja a helyét OLED mellett. Sötétben és sötét jeleneteknél apró fényekkel a jelentben már nagyon nem. De mennyi ez az arány a teljes médiához képest? Nem túl nagy.
Másrészről nagyon sokan néznek HDR-t fény mellett. Akár nappal is lehet játszani, filmezni vagy Te barlangban élsz? Mondjuk úgy tűnik igen. Biztos ezért nem tudod mi az a retina.
Emellett rengetegen este is hagynak valami kis fényt felkapcsolva filmezés közben is. A problémád, hogy Te azt hiszed csak Te létezel a Te használati szokásaid léteznek stb. és képtelen vagy elszakadni önmagadtól. -
wallace 234
őstag
Tetszik ez a kulaled🤣🤣 mégis többet adnak el belőle! Azért érdekes ha rtings, valami negatívat ír az oledre akkor nem szakértők, de ha Qledre írnak valami negatívat rögtön már megbízható az Rtings! Qn90 nek már elég precíz a kontrasztja. Egy biztos oled nagy előnyel indult pár éve! De ez az előny kezd elveszni akár tetszik akár nem. Örülök neki, hogy neked elég az a fényerő, de vannak akiknek nem. Ezt is meg kell érteni ill a jó képminőség a lényeg, és nem az esztelenül be állított tv. Oled vs qled örök Vita lesz! De a samu már ki hívta az lg oledet, versenyre. Idén melyikből adnak el többet.
-
wallace 234
őstag
Azt nézheted, bár még odébb lesz. A 4000nit. Ill nem is annyira távol. Bár igaz a pupila ami reagál a fényre. Az OLED készülékek képesek a nagy dinamika reprodukálására, de a maximális fénysűrűség problematikus, 5-600 nit körüli. Emiatt az OLED panelek esetében pl. a HDR10 szabvány kivételt tesz, és csupán 540 nit alsó határt ír elő a maximális fénysűrűségre. Igaz, a fekete fénysűrűségének viszont 0,0005 nit alatt kell lennie. Ezért kéne az oled fényerejét, növelni. Fényerőt csak úgy érdemes emelni, ha képminőség nem romlik. Jelenleg elég jól állnak, bizonyos tvk ez ügybe! És ahogy írtam nem véletlen, tolták ki 10.000 nitre a masterelés határát. Kell a dinamika és a fényerő. Emberi szem elég sokat bir. Máskülönben gondban lennénk a szabadba.
-
Callisto
őstag
Azt csak hiszed. Nagyobb fény erősebb blooming, szürkébb fekete stb. A többinek kell fejlődni hozzá. Egyébként a fényerő a szűk. Nem véletlen dolgoznak gőzerővel rajta OLED-en.
Az én pupillám (és nem retina...) reskcióját megnézheted. Sokat nem fogsz látni rajta. Persze nem sötétben. Az amúgy is csúcsfényerő. Még mindig abban a hitben élsz, hogy telibe fignak hdr jelenetet csinælni 2000 nittel. Nem. Nem fognak.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hardcore café
- Meghúzza a nadrágszíjat a gyártóüzemeiben az Intel
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Autós topik
- Alkoholista nevelde
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Előrendelhető a OnePlus Pad 3
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Lenovo Ideapad 3 Gamer notebook.I5 10300H / 16GB DDR4 / GTX 1650 / 250SSD +500HDD
- DDR5 8/ 16/ 32GB 4800-5600MHz SODIMM laptop RAM, több db- számla, garancia
- SanDisk Extreme Portable 8TB (SDSSDE61-8T00-G25)
- Apple iPhone 16 Pro Max - Natural Titanium - Újszerű - 1 töltési ciklus - 2026. 05. 13.-ig Apple gar
- Vidd haza a jövő RAM-ját már ma!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged