- Ez össze van rakva - Segway Ninebot F3 Pro
- Fotók, videók mobillal
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- iPhone topik
- Magisk
- MIUI / HyperOS topik
- Samsung Galaxy Z Flip7 - kis fogyás is sokat jelent
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
-
Mobilarena
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Roachy
senior tag
-
Throme
veterán
válasz
anaqer #48713 üzenetére
Látod ezt (is) utálom, hogy miért kell egy z70 a vázstabihoz? Ugyanazt játszák, mint a tükrös vonalon pl az AF tuning-gal. Az idők változnak, csak a nikon döntéshozók nem.... A 3rd party-t ha most sem támogatják, akkor ugyanott vagyunk, mint a tükrös érában.
Kicsit Sony mintát látok ebben. Van kb 3 elérhető áru lencse, többit old meg adapterrel... Hajrá.
Kereső nélküli vázat szerintem se kéne erőltetni.
Szeretem használni milcen a hátsó lcd-t, de jellemzően nappal kattintgatok, és kell a kereső, mikor alig lehet valamit látni az lcd-n. -
.mf
veterán
válasz
anaqer #48715 üzenetére
"It's not the 70s anymore, baby."
Ezt mondd meg nekik is
Ők meg azt fogják mondani, hogy akinek a Z-s obijaik nem tetszenek, használjanak FTZ-vel F obikat - kényszerűségből én is azt teszem...
A később érkezett RF-re a Samyang már fél éve kiadta első AF-es natív MILC obiját - de Z-re még mindig semmi (Igaz, RF-re se jött semmi más natív obi azóta sem). Tököm tele van az "itt apirosadapter, hol az adapter" játékkal, amikor obit cserélek, jó lenne egy natív sor, de nem ekkora méretben, tömeggel és áron, mint ahogy a Nikon kínálja. -
.mf
veterán
válasz
anaqer #48713 üzenetére
"Egy vázstabis Z70 az, amit én igazán várnék... de ennek elég minimális az esélye most."
Szerintem biztosan lesz 1-2 éven belül - de mire mész vele, rendes obik addig úgyse lesznek hozzá
Ha annyira veszik komolyan, mint a tükrös APS-C-ket, akkor lehet egészen addig nem, amíg a Sigma és Tamron is el nem kezd Z-s obikat készíteni...
-
Roachy
senior tag
válasz
anaqer #48552 üzenetére
Nyilván nem fotózott még rendezvényen ha ilyeneket kérdez.
Igen a több pontos Af esetében a segéd pontok segítik az élességállítást, de azokat külön nem látod a keresőben.
A 3D Af akkor lehet jó, ha mozgás közben akarsz lekövetni egy témát. Ha valaki egy helyben táncol, ahhoz nem kell.
Csak halkan jegyzem meg, ezeket a használatiban is megtalálod, de kiguglizni sem túl bonyolult. -
Throme
veterán
válasz
anaqer #48549 üzenetére
Anno nekem is szerencsém volt a fix 35-tel, aztán a d7100-nál már jobban tesztábráztam, és némi állítgatásra szükség volt.
Aztán a fókusz shift, vagy mi is előjött, de ritkán és csak rosszabb fényviszonyoknál. Azért f1,8-on, kézből inkább lőttem 2 képet, hogy ne legyen probléma...
Kicsit elegem is lett a tükrös rendszer fókusz vackolásából... -
updog
őstag
válasz
anaqer #48481 üzenetére
Én egyszer megégettem magam (egy Tamron 70-300-zal), fókuszhibásan sózta rám a srác (ráadásul PH!-s...) csak a "kis hibát" elfelejtette említeni, ajánlgatta hogy megadja a Kalocsai számát stb., pár hét levelezés után világossá tettem hogy neki is jobb lesz ha visszaállítjuk a vásárlás előtti állapotot mindkettőnk oldalán... de akkor elhatároztam, hogy épp elég volt a használtakkal való szórakozásból (jó, a Nikon 50-et még pont tőled vettem ezután
), az utánajárás meg az idegeskedés nem érte meg a spórolást.
De a rengeteg Nikon cashback (Tamronnak is volt tavaly) meg Black Friday, meg éves rendszeres kedvezmények miatt állítom hogy 20% (lehet hogy 15%)-on belül vagyok azon a forintban számolt határon, mintha kevés expos, kevés garis használt cuccokból, vagy kétes szürkeáruházakból vadásztam volna össze a felszerelésem, ennek megfelelő kockázattal. Ehelyett minden új, kimaxolt magyar garis.
Én már csak akkor veszek valamit használtan, ha türelmetlen vagyok
-
Throme
veterán
válasz
anaqer #48446 üzenetére
Inkább egy mesterségesen túlárazott hobbi
Én az 50k-s obitól is elvárom (persze a gyártó szarik erre), hogy megfelelően működjön, pláne nem egy noname cucc, hanem egy nikon (nikkor) márkájú.Igazából az is jelzés értékű, hogy a sigma 3évet, míg a tamron 5 évet ad gariban, szemben a nikon csóró - kötelezőnek mondható - 1 évvel.... "olcsó" obi, drága obi mindegy.
Ennyit egy yongnuo is kibír biztosan, legalább kevesebbért (azt nem tudom van-e AF).
Ráadásul a 35-ös fix-el volt más probléma is. Az enyém is van, hogy félre fókuszál. Megoldom azzal, hogy több képet csinálok gyengébb fényviszony esetén.
Szarra az 50k is sok szvsz.
Innentől a 35mm fix kikerült az ajánlott obik sorából...
-
-
NvidiaRTX
őstag
válasz
anaqer #48199 üzenetére
Egy valamit találtam amit nem tudok korlátok közé szorítani. A záridőt.
Vagy fix vagy automata. (tudom az automatába van olyan, hogy inkább rövid legyen)
Olyan nincs hogy minimum 1/30-ra mehet le és max 1/100-ra mehet fel?
Igazából a lényeg az, hogy bentre nekem az 1/30 az jó ISO 3200-al.
A kint lesz majd a kérdéses amikor lemegy az ISO 100-ra, oda már hosszú lesz az 1/30 gondolom főleg ha az ember áll nem tudja olyan stabilan tartani a gépet mintha bent vagyok és neki támaszkodok valaminek.
Na nem akarlak a hülyeségeimmel feltartani titeket majd próbálkozok.
Jó hétvégét. -
válasz
anaqer #47991 üzenetére
Slusszpoén ugye hogy a vázon lévő LED fényét kitakarja az alapobi kb a látómező bő harmadán, azaz ha oda tetted a fókuszpontot, copás van.
A vakus segédfényekkel se biztos, hogy messzire mégy egy milc vázzal, uis abban a zöld pixelek alá bújtatták el a PDAF-mókolást - a vakuk segédfénye meg az eddig kezemben járt modelleknél mind piros volt.
-
-
törölt tag
válasz
anaqer #47936 üzenetére
Úgy sem, az összes módot kipróbáltam. Vaku segédfény is van, bár felnyitott vaku mellett az AF már gyakran nem tűnik túl meggyőzőnek, hiába nyomom le félig az exponáló gombot, nem fókuszál újra. Eredetileg mondjuk a kitobija miatt vettem, nekem így is megérte, csak megtetszett közben ez a kis könnyű gép is.
-
-
B.Á.L.!.N.T
senior tag
válasz
anaqer #47782 üzenetére
Azon is gondolkodtam már (jelenleg d750-em van),bár egyenlőre még ragaszkodom a dslr vonalhoz...
Amitől félek,hogy a 15-30-as g1-es tamronom rosszalkodna a z6-on, bár a tamron adott ki hozzá új FW-t szervizben tudják frissíteni.Nna majd meglátjuk
(#47783) rekid
Ha esetleg veszek egyszer akkor csak használtam. Az összes vázam a d7100 után használtan vettem. -
.mf
veterán
válasz
anaqer #47570 üzenetére
Nekem is Z6-om van nyár óta...
S idővel gondolom egyre több embernek lesz még, ha továbbra is olyan obik jönnek ki, mint a Nikon Z 24-70 f4 és f2.8, vagy ha a Tamron f2.8 triója Z-re is megjelenik. Ami azért nem kicsit irigylésre méltó: kiváló f2.8-as 17-28, mindössze 420 g és 900 EUR; elég korrekt f2.8 28-75-ös alapzoom 550g és 700 EUR; vagy várhatóan szintén pöpec 70-180 f2.8-as telezoom, és csak 815 g... -
törölt tag
válasz
anaqer #47508 üzenetére
A maximalizmus nem elitizmus, hanem annak belátása, hogy ha az ember jobban beleássa magát abba, amit csinál, akkor kap jó eredményeket, egyébként nem feltétlenül. Ez nem pénzfüggő csak, sőt főleg nem az, hisz relatíve olcsón is kapható jó obi, utánaolvasni dolgoknak megint nem pénzfüggő, és az ingyenes Capture nx-d-vel is lehet alkotni (D200-hoz például az a kedvencem).
-
rinpocse
aktív tag
válasz
anaqer #47473 üzenetére
A történet röviden. 10 éve vettem egy Nikon D300s-ast. Pár év múlva váltani akartam egy D600-asra, de jött az "olaj", így inkább C6D-re váltottam, majd m4/3-ra. Most visszaváltok NIkon Z6-ra. Rendeltem a "nejemnek" kitben egy Z50-et is, s arra gondoltam, hogy jó lesz neki az említett nagylátó!
S talán nem kell megvennem, legalábbis egyelőre a Z14-30-at. De közben láttam pár véleményt , s úgy döntöttem, hogy inkább nem veszem meg. 65 évesen utoljára váltok rendszert!
-
-
-
válasz
anaqer #47337 üzenetére
"APS-C szenzor alá már nem annyira mennék..."
Detto. Elég szánalmas nézni, ahogy pl a DPR fórumokon védik a 2000EUR-s m4/3 kiteket a rezidens trollok - miközben itt van a kezemben mind2 rendszer, az egyik iso3200-on, a FF meg 12800-on lépi át a tűréshatáromat, trollocska persze a csillagot is lehazudja az égről, beleszakad 20%-nyi súlykülönbségbe és csődbemegy +100EUR (vö z6 full kit) kiadástól.#47336: konkrétan 15éve (egy canon 6D társaságában eltöltött 7vége kivételével) először a múlt héten láttam utoljára a témát a háttértől ténylegesen leválasztó DOF-ot. Akkor ugye "FF" filmre ment a kép. Anno csendben megfogadtam, h akkor térek digitálisra, ha a digi szenzorok mérete eléri a filmkockáét - ezt a "fogadalmat" jó nagy késéssel tudtam teljesíteni.
#47331: bakelit = analóg film. Magára a kamerára senki sem kíváncsi, azt meg a végterméken hóttziher h nem mondod meg, h MILC-en készült.
#47332: "a Milcek között a Nikonnak van a legjobb fogása" - ennyi. Fogtam már a z6-nál sokkal-sokkal sz.rabb fogású DSLR-t, konkrétan a D7000-es szériától lefelé bármi.
#47333: tudnának persze, kérdés mennyi az annyi?
-
rekid
addikt
válasz
anaqer #47337 üzenetére
Ugyan nekem doszt elég volt egy a6300 keresőjének sebessége mégis a legtöbb ember azon fanyalog, hogy milyen lassúak az EVF-ek.
Pedig valóban plusz pont amit írsz. Mondjuk én vaku nélkül az esetek jó részében rekeszprioritással tolom ott meg egy két képen belül az expo korrekció is megvan már érzésre. Amikor meg full manuálozok akkor meg az EVF sem segít mert ND1000 van fenn..Amúgy az a poén, hogy ha tényleg biztos akarok lenni a portrém élességében akkor rendszerint milcként használom (live view) a dslr-t.
-
-
-
válasz
anaqer #47310 üzenetére
"de ugyanúgy, mint ahogy annál, itt is megoldották az obiban."
Ez nem áll meg teljesen, ha feltennél egy fixet, buktad a stabilizálást. Ez volt a bajom a fujival is (pontosabban ezért nem vettem fujit): az ember értelemszerűen a lencsepark minőségibb darabjai felé kacsingat, azokban meg 200mm alatt nincs stabi.
-
Jörmungandr
csendes tag
válasz
anaqer #47278 üzenetére
Szia!
Köszi szépen.
Tudod, mint az autós hirdetésekben. Megkímélt állapotban, német orvos házaspártól. :D A vicc, hogy jelen esetben ez mind igaz. :D (Németországban élő, orvosként dolgozó barátaim válnának meg tőle.)
Amúgy az elején szerette, de csak lecserélte hasonló átfogású Nikkor-ra.
-
rinpocse
aktív tag
válasz
anaqer #47151 üzenetére
Karácsonykor lesz ötven éve, hogy a szüleimtől kaptam egy Zenit 3M gépet, Helios 44 58/2 objektívvel. Öreg barátom (TEGU), nyugodjék békében, valamikor az 1980-as évek elején, osztrák rokonokon keresztül beszerzett egy Canon AE-1 & Canon FD 50/1.8 szettet, amit akkor nagyon irigyeltem! Sportrendezvényeken, esküvőkön fotózott, profi szinten.
1969 óta, a FF-ig bezárólag, volt minden fajta szettem, de őszintén bevallom, öreg barátomnak a nyomába sem léphettem, mind a mai napig!
Most is már hetek óta agyalok, hogy Z6-ra mit rakjak! -
.mf
veterán
válasz
anaqer #47103 üzenetére
De, hobbi szinten tolom, életemben még egyetlen forintot sem kaptam fotózásért (max néha meghívtak egy italra, egy-két együttestől kaptam CD-t vagy pólót); ellenben amennyit már elköltöttem rá... Na igen, ezt a tessék megfizetni mások munkáját (és eszközeit) leginkább nekem kéne mondanom
-
.mf
veterán
válasz
anaqer #47097 üzenetére
Nem tetszik az előfizetős modell: most 12.69 EUR/hó a Lr önmagában (egy nekem felesleges felhős tárhellyel) vagy a 20G-s Photography pack részeként, azaz évente 152.28 EUR; nem fontos nekem mindig a legújabb verzió, új váz sincs tervben az elkövetkező 3-4 évben (az A7-est is bő 2.5 éve nyüstölöm), amiért általában egy új verzió kéne más szoftverekből. Ha tehát 3 évvel számolok, 456.84 EUR - HA közben nem emelnek árat (pedig van rá esély). Tehát páréves távlatban nézve elég drága.
Másrészt a cégpolitikájuk sem tetszik, volt pár nemszép húzásuk.Szoktak-e C1 akciók lenni? A 349 egy kicsit erős, de ha esetleg jönne egy új verzió és féláron kínálnák a régit az ünnepek közeledtével, elgondolkoznék rajta, és addig elkezdek beletanulni a próbaváltozattal. Ha nem, akkor a DxO nekem nagyrészt elég volt, az jóval olcsóbb, és már valamelyest ismerem is; de a Luminarra is ránézek.
-
Roachy
senior tag
válasz
anaqer #47071 üzenetére
Nem éppen a lényeget ragadtad meg, nem a konkrét összegről van szó.
De mondj még egy dolgot ami attól a világ legdrágábbja mert kiszarta valami/valaki. Csak ezzel próbáltam érzékeltetni, hogy lehet sokkal feleslegesebb dolgokra is költeni, mint ez az optika, csak azért mert megteheted.
Én sosem féltem használni a felszerelésem. Pláne ha még a pénz sem számít.
Az enyémen hamar használati nyomok keletkeznének. -
Throme
veterán
válasz
anaqer #47029 üzenetére
A leírásokban nem szoktam ilyet olvasni, hogy teherbírás 6kg, de ennyit amúgy nem bír csak a felét....
Gyár által megadott érték és ki tudja mire értik. Lehet 6kg-ot még bír, utána összecsuklik, vagy nem bírják a gyors zárak a lábakon, vagy a gömbfej megcsúszik... de kép stabilitást tekintve inkább max 3kg-os cuccot tegyünk rá...
-
JohnyBlue
addikt
válasz
anaqer #47019 üzenetére
a BH-50 es van rajta ami a gyártó szerint nyócat is tud
Amúgy a legegyszerűbb az hogy amit a gyár ír azt elosztod kettővel és talán akörül lesz a beztonságos terhelhetőség. Ebben az állvány + fej kombóban ÉN inkább a háromlábúra nézek furcsán méregetően lila szemmel... 87szekciós láb
az a belülről kiforduló középső oszlop öööö
Amúgy annyiért teljesen jó vétel
-
.mf
veterán
válasz
anaqer #47013 üzenetére
Néztem már azt is, amíg fixeztem, akkor se fedtem le minden mm-t, elég lenne 100-tól is, ha lenne valami kisebb; a Minoltának volt is anno egy kompakt, könnyű 100-200 f4.5-öse; de ma már nincs hasonló.
A 100-400-zal csak a mérete és tömege a bajom: 200 mm hosszú, így nem fér be az oldaltáskámba, tehát hátizsákban vagy valahova tokon felfüggesztve kellene cipelni; és 1.2 kg, míg a 70-300 és 70-210 obik 750-865g között vannak, majdnem fél kiló a különbség. Japánban az első utam a Japán Alpokba vezet, egy fárasztó mászás lesz 3190 méterre.
Amúgy ez is csak itthon drágább - Ausztriában jelenleg 630-660 EUR újan, tehát nem sokkal drágább, mint egy 70-300E (570-600) -
.bTr
tag
válasz
anaqer #46931 üzenetére
Köszi a sok választ, látom lavinát indítottam el. Valószínűleg azért is mert gyengén tettem fel a kérdést.
A kérdés fő lényege az volt, hogy érdemes-e bevállalni egy használtabb gépet, kell e félni a zárcserétől, mert pl sohasem lesz olyan mint az új... etc
Egy D750 vásárlásán gondolkodom, de 400k+ csak egy vázért "kicsit" a lélektani határ fölött van számomra.
Viszont a használt piacon nagy a szórás, 220e-320e van minden, nyilván az exposzám és állapot függvényében. Van minden 1 000 - 250 000...
Nyilván minél kevésbé használtat kell venni a legolcsóbban.
Mondjuk nálam egy 40 000 expós gép még vidáman elmenne éveket. (akár 10-et is).
Persze találni olcsóbban új sufni cégeket, de ott is csak 1 év a gari, akkor már inkább egy használt még hivatalos garanciával, még olcsóbban. -
válasz
anaqer #46860 üzenetére
Atya világ, most néztem csak meg az "expert"review-s teszt obis részét...
Ezek képesek voltak egy kitzoom felbontását középen egy nagyon lerekeszelt 1.8-as DX fix, meg a széleken egy dettó lerekeszelt FULL FRAME(!), 600 ezer forintos(!!!) 1.4-es fix képével összehasonlítani...?!
Bocs, de elmennek ezek a... ehh, az az oldal még egy rossz viccnek is gyenge fos.
-
rekid
addikt
-
válasz
anaqer #46809 üzenetére
Az expós témát illusztrálandó, csináltam egy kis bénázást egy nagyobb dinamika-tartományú képpel.
D7100, Sigma 17-70C @ 40mm f5.6 ISO100 1/90 , eleve már vázban -1 expo korrekció***, Auto WB (ebbe csak a teszt kedvéért nem nyúltam bele), obikorrekció bekapcsolva.
Ahogy beimportáltam Lightroomba:
Ahogy Lightroomban rákattintottam az "AUTO" gombra:
Ahogy tökig letekerve a highlightokat meg a whiteokat meg a sok plusz árnyékosra rávilágosítást, végre ki tudtam valamit hozni az egészből, ami hasonlított arra, ami szabad szemmel látszott:
***erre külön felhívánm a figyelmet. Alapból ez nulla kompenzációval egy mittomén, fekete-fehér sziluettre lett volna talán elég.
-
Throme
veterán
válasz
anaqer #46738 üzenetére
A 3500-ba már végre raktak érintő kijelzőt (a canon nem tudom hány szériával ezelőtt már megtette a belépőknél), ami kissé enyhíti a menüben turkálás kényelmetlenségét gombokkal.
Az is kérdés mire kell egy gép. Ha point & klick, akkor simán jó, és nem is kell nagyon menüzni. Manual-ozni nem ezekkel a vázakkal kell.
-
csacsi77
senior tag
válasz
anaqer #46738 üzenetére
Sem Viperator, sem én nem beszéltem az ergonómiáról. Csakis a fogásról.
Feltételezem egy 3100-as után nem fogja idegenül érinteni a kérdezőt a 3500 kezelőszervei. Lehet a 7xxx széria még túl nagy is lehet neki, nem tudjuk, eddig ez nem hangzott el.
Számomra sokkal inkább kényelmes a fogása a 3500-nak vagy a 5600-nak mint a 7xxx-es szériának.
Ennyi. -
válasz
anaqer #46715 üzenetére
Az még csak nem is fájna!
De a szenzortisztítást fontosabbnak érzem. Apropó, tisztítás : mind a kitobjektívben, mind a portré objektívben behalt a fókusz motor. A 18-55 pár hónapnyi szervízben állás után után javításra került, de a portré lencse már karácsony óta szervizben vesztegel, mondván, nincs hozzá motor, mert a Nikon nem ad már külsős szerelőknek. Ez létezik, vagy csak etetnek?
Egyébként mitől nyekkentek meg a motorok? Ütést nem kaptak, szinte csak beltérben van használva a szett. Tárgyfotózással is próbálkoztam, lehet, hogy a közeli és gyakori AF végezte ki mindkét objektívet?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- Tomato firmware
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Kerékpárosok, bringások ide!
- 3D nyomtatás
- Viccrovat
- Vezetékes FEJhallgatók
- Honda topik
- Iszonyatos mennyiségű hulladékkal járhat a Windows 10 terméktámogatásának vége
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- További aktív témák...
- LG 65C3 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- AKCIÓ! MSI Z390 i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060Super 8GB Corsair Carbide Series 200R 600W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X270 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Xiaomi Redmi Note 13 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest