- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A14 és A14 5G - a kisebbik rossz
- Már készül a rajtra a Xiaomi 15T Pro
- Google Pixel topik
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Samsung Galaxy Watch Active 2 - láthatatlan gyűrű
-
Mobilarena
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
pergabb
senior tag
egymás után lőttem, iso 100, iso 200, iso 400, iso 800 stb.
Úgy tűnik, hogy iso 100-800-ig sokkal nehezebben helyreállíthatóak az ányékokban levő részletek, ráadás szélsőséges körülmények vannak, hosszú záridő, k*rva sötét, akkor ez lesz. Iso 800-tól kevesebb részlet szedhető elő, mivel a dinamikatartomány romlik, de nem olyan nagy az erősítés. Ergo iso 800 alatt nagyobb erősítést használ és zajosabb lesz a kép, nem iso invariáns, iso 800-tól viszont az. Legalább is z6 és z6ii esetén. Úgy tűnik ez a megoldás a problémára, ami amúgy érdekes -
BigBlackDog
veterán
Igen, igen, csak azért az árkülönbség ott érezhető.
Igazából a D80-at fogdosva, használva jöttem rá, hogy a D5100 mennyivel kényelmetlenebb (kisebb, sötétebb kereső, vakunál nincs commander mód, fogása is rosszabb), emiatt jött az ötlet, hogy kéne cserélni. Viszont D7100-ben a 24 Mpixeles érzékelőhöz már üveg is kell. Pl. a gyári 18-105-öst nem érzem annyira acélosnak, illetve kicsit félnék, hogy a Tokina 11-16 is kevés lenne.
-
VivienR
tag
Nekem abbol a szeriabol a 17-35 van meg, kep kinosegre nagyon elegedett vagyok vele, ami idegesit hogy nem szabad autofokusz modban tekergetni a fokuszt, manualisban meg elegge gatya madzag lazanak erzem a zoomgyurut... persze igaz 170k uj arral es kevesebb kint 500g sullyal azert ezeket inkabb elviselem.
-
"Az elmúlt 5-7 év konjunktúrája meglátszik minden árszínvonalán. Poénból próbálj meg új (bármilyen) laptopot keresni 200 ezer alatt."
Már 5 éve se volt értelmes laptop 200k alatt!
Szakmabeli vagyok, ismerem a palettát!
"Haveromék nettó 24 eurós alkalmazotti órabérben vannak Németországban az építő iparban."
Hááááááátttjóóóóóó. Nekünk szomorú ez.
-
"A bajt tetézi, hogy 50-100-150 ezerért az emberek mobilt vesznek fotózásra fotógép helyett."
Szívem szerint vitatkoznék ezzel, de nem tudok, sajnos igazad van. A mai ember igényének megfelel az is, amit egy telefon tud. Gondolom a NIKON is így látta az eladásokból. Csak sajnos így még azt a réteget is elveszti, aki látna fantáziát a fotózásban, de mielőtt beleveri magát egy laza félmillás költségbe, tenne egy próbát a teszkógazdaságos műfajban.
Nem nagyon akarom elhinni, hogy külföldön a 350-es váz a belépőszint, és meg sem kottyan a vásárlóközösségnek az összeg.
-
" Az emberek ölik egymást 2-3-4 százezres telefonokért legújabb Xbox szarokért.."
Na ja, csak az nem fényképezőgép, ami kvázi kifelé pusztul a trendi kütyük sorából. Egyébként a Samsung sem véletlenül gyárt belépőszintű ócska sz@rokat telefonnak álcázva, mert ha csak az S20 és társai lennének, azt a kutya nem venné meg első telefonnak. Lásd még Apple, és az SE.
"Egy kezdő valóban meggondolja, hogy kezdésnek 350k huf szettel indítson"
Kivéve, ha kifog OKJ-n oktatóként egy olyan fotóst, aki MILC fanatikus. Úgy veteti a néppel az R és RP vázakat, mintha egy kezdő számára más út nem is létezne. Aztán meg nem érti és csodálkozik, ha a váz mellé régi objektíveket konverterrel meg 3rd party szirszarokat akarnak venni a tanoncok, akik a váz vásárlása után akkor ébrednek fel, hogy hajjjajj, ez volt a kisebb tétel a beszerzendők sorában. Biztos én vagyok a láma, de kezdésnek egy D3500 valami fix 50/85-tel, meg egy utazó zoommal bőven elégnek kell legyen, emellé még jut pénz vakura, fényformálóra, állványokra, és még mindig nem értük el egy APS-C MILC váz árát. Ha ezekkel nem sikerül megtanulni a fotózás alapjait, akkor kétszer ennyibe kerülő milccel sem fog.
Szerintem továbbra is kellene valami 150 ezer forint környékére a NIKON-tól, mert ez így bukta lesz hosszabb távon.
-
A Zéé
addikt
jaja, pont nemrég beszélgettük haverommal. Ő nagy természetfotós, és megbetegedett a D7100-a, aztán új gépet keresett, és hát végül csak oda jutott, hogy használt gép lesz belőle. A D7500 sem tud lényegesen többet, cserébe jóval drágább, a D500 meg annyira drága, hogy nagyon. Aztán ennyi a kínálat, új gép meg már nem igazán várható.
-
oszy
veterán
Igen jól látod!
Én is úgy gondolom, hogy nincs ezzel baj.
A Z6-ot drágának tartom.
Írtam már itt a Z5-ről is, de arról letettem. Hiába az SD kártya foglalat.
Bár ha most megveszem a D750-et és mondjuk fél év múlva eladom, akkor talán nem buknék sokat, mert nagyjából jó áron venném.70.000 expo van benne.
-
topikk
senior tag
-
Köszi a választ Neked is! Jó, hogy mondod a záridőt, valami sliderre emlékszem, ahol lehetett állítani, hogy mennyire legyen agresszív az auto ISO mód, ott én is behúztam, hogy próbáljon rövidebb záridőt tartani. Nekem a fix, VR nélküli objektívvel néha az 1/120-at se sikerül kitartani kézből.
-
Köszi a megerősítést és a tippet, várni fogok egy jobb akcióra, jelenleg nem igazán látom sehol megfontolandó áron. A Live view-s módszert használom néha, úgy vettem észre, hogy ott valóban pontosabb a fókusz, de rettentően körülményes. A MILC még szóba jöhetne, de abból meg már lehet, Sony-t kellene nézni, az offtopic miatt nem is hoztam szóba itt.
-
Köszi, nekem is így tűnik. Egyébként egy D750 még ma is időtálló darab? Ha már felülök (egy kissé döglődő) fullframe vonatra, lehet, hogy érdemesebb lenne olyan gépet keresni, amit utána nem akarok lecserélni egy darabig. Persze annyiért már a MILC is szóba jöhet (Z50?).
-
Zoli bácsi
őstag
Köszönöm.
Ez oké, ami engem inkább aggaszt, hogy utána percekig sehol nem talált fókuszt. Tudom hogy nem mai gép, de amióta a telefonos kamerák ilyen fejlődésnek indultak, és persze zsebben vannak, alig van használva a tükrös....
Ha ez bedöglik, nem tudom érdemes lesz-e beruházni másikba, szóval azon aggódom közel neki a vég.
Az előd D50 kb 20e. expót bírt, talán kicsit többet, (akkor lett zárhibás). Ettől is vártam annyit minimum. Másnem lenyúlom a házastárs D3500 18-55 kit-jét.... fogásra játékszer a D90 18-105 után..... -
VivienR
tag
Igazából nagyon semmi. De a D850-em szereti az akkut főleg ha ND5.0 környéki szűrőkkel játszok. De tény hogy abszolút használat függő. Van hogy napokig is elvagyok egy akkuval, a legtöbb eddig 2000-2500 kép volt és még maradt is az akkuban. A Live View azért oda tud harapni.
A 18C-s akku megcsak hozzá jön még a közel fél kilós MD-B18....
-
kuyarashi
őstag
Ez igaz, de a többi képen is a levendulán van a fókusz, illetve a Tamron obi az egyértelműen többet tud ennél.
Majd még próbálgatni kell, nincs nálam a gép. A lényeg, hogy D610-el általában nem volt hasonló gond sosem. Stabilan hozza, amit kell. Ennél meg rezeg a léc, vagy jó, vagy nem. De igazad van, hogy még tesztelni kell, persze ennél több képet lőttem, de kb a legjobbakat töltöttem fel... Rendes fókuszteszt kell állványról, illetve holnap kipróbálom 'élesben' (termékfotózás). A D610 tudásánál viszont többet várnék, mert a D750-nek jobb a fókuszrendszere és a processzora is újabb (az érzékelő pedig ugyanaz). -
-
randras_83
addikt
én megnyomkodtam tegnap, valóban vagány a LV fókusz, de kb ennyi, illetve az 1/8000 is jól tud jönni, viszont az ár az tényeg az inkább hagyjuk ennyiért kategória. Ezért a pénzért Z6+24-70+FTZ.
Nagyon agyalok, hogy eladom a D-s sorom meg a vázam aztán hajrá.
Sőt lehet megy a 70-200 -
robi1979
aktív tag
Ok, de akkor nem egyszerűbb ezért az árért egy Z6 (kit)+FTZ adapter? Ugyan úgy felmennek rá az F-es obik és F-es obikkal az FTZ állítólag jól is működik. Míg a D780-ra nem mennek fel a Z-s obik. Z6-nál a fókuszrendszer meg adott. Itt a Z8 lesz a hírek szerint igazán ütős, kérdés milyen áron.
-
pergabb
senior tag
A d750-ben levo szenzor jobban birja a rangatast, mint ami a d780-ban van. Ez igaz a d500-ra, d7500-ra es minden ujabb szenzorra. Cserebe a magas iso eseten kevesbe zajos, de csuszkakat elkezded b*sztatni, akkor lottek a dolognak. Nem egyeges zaj jelenik meg, ha nem jol elhatarolhato kis feher pottyok. Sony a7 iii is ilyen lett. D850 eseten egeszen elfogadhato, de szerintem a 810-es szenzora jobb kepet adott.
-
csacsi77
senior tag
Egyébként én is 750-et vennék, de a 278 eFt -10% azért már olyan csábító ár, amin elgondolkodik az ember. Ráadásul 3 év hivatalos garival igazán jó ajánlat lenne.
Én használtam mindkettőt, parádés volt mindkettő képminősége, különösen low light szituációkban.
5100 után mindkettő dimenzióugrás élmény lesz majd. -
törölt tag
Ha azt veszem, hogy sok millióért is lehet venni hangszert, és az önmagában csak a kiperkált pénzért még csak meg sem szólal magától, pláne nem zenél, és hogy mennyi időt bele kell fektetni egy hangszerbe, hogy értékelhető legyen a produkció, különben az tényleg csak egy szobadísz, a fotómasinák egy abszolút kezdő számára is használhatóak valamennyire, sőt relatíve egész jól.
-
PuMbA
titán
A gépek a reciprok szabály által számolnak, szóval no problemo
A stabilizátor viszont, ha igazak a gyári adatok, akkor tényleg hoznak 3-4-5 fényérték előnyt. Nekem is nagyon remegős a kezem, de hozzák a stabik a megadott értéket. Ezért nem szoktam stabi nélküli obit venni, mert a fixekkel volt jó pár bemozdult képem mindig, még reciprok szabállyal is.
-
NvidiaRTX
őstag
Na jó megadom a tiszteletet neki és itt egy jobb kép.
(ISO100, 2 mp, 140mm, F5.6, manuál mód, + állvány)
Pumba igen már rájöttem, hogy félhomályos szobában nem jó alacsony ISO-val fotózni kézben tartva. -
NvidiaRTX
őstag
Jaaaa az a gyártó aminek a gépéről most csináltam ISO400-on egy fotót a D7500-al?
-
robi1979
aktív tag
Rekid! Baszki! A09 az enyém! 1x fölraktam willhabenre, de örülök neki hogy nem vitték el! Szerinted a D750-en kivált egy alap zoomot (élesség, rajzolat, képminőség stb.) a fixek mellett akár stúdióra is? A Nikon 18-35 G-t most 250 euroért tudom megvenni. Ezért kérdeztem hogy hogyan hasít a Tamron 17-35 ezzel szemben.
A képeid alapján juteszembe, te ugye nem Tirolban laksz?
-
robi1979
aktív tag
-
Roachy
senior tag
Ja az nem lenne rossz, de egyrészt Európában irreális az induló ára, másrészt meg milcként használva nagyon béna a hátsó lcd-t nézve fotózni. Mondjuk az lcd-re is lehet venni keresőt, de az is mókolás, meg körülményes. Szóval még a 780 sem igazi megoldás.
Az lenne az igazán fasza, ha a keresőben lehetne váltani elektronikus és optikai módok között.
A Nikonnak van már erre valami szabadalma, ahol emlékeim szerint a tükör féligáteresztő és alatta egy lcd rejtőzik. Így amikor milc módban használnád, a tükör felcsapódik és az lcd bekapcsol, így annak a képét látod egy másik tükörből. Meg volt egy olyan megoldás is, hogy amikor a tükör felcsapódik akkor tükrözi az úgy elhelyezett lcd képét. Na ha ilyen lesz valaha, arra tuti lecsapok. -
-
robi1979
aktív tag
Én erre a kitre gondoltam . Illetve az általad linkelt szett pedig 1400 euro volt akcióban, otthon meg kb 1700-ra jön ki most akciósan. Ez jan. 15.-ig 1900 euro volt, most meg 2300.
Juteszembe, gondoltam hogy veszek egy D750-et amíg beáll a MILC piac az kb 1200 euro. Mennyire alkalmas a D750 munkára? Portré, illetve baba fotók? A régi Nikon D50 szettemből meg még megmaradt egy Tamron 28-75 2.8 XR DI, ez használható vele? 50 1.8 G és 85 1.8 G menne mellé, ezeket később is tudom majd használni FTZ-vel a z6-on vagy újabb z-s vázon. Godox vakuvezérlőket X2T-t mennyire szereti a D750/z6?Jelenleg Sony a6300-am van, stúdióban használnám, de hiába veszek a7III-at, a Sony nem tud nyitott rekesszel fókuszálni. pl. 2 emberes portrénál, párfotónál az f8 meg fölötte felejtős. Tegnapi képeim fele emiatt kuka. Állítólag "ilyen körülmények között kevesen rekeszelnek ennyire". Beállítófénnyel f8? Ez alap kb 15 éve! Nemhogy Eye AF nincs AF-C-ben beállítófény mellet, de még normáis AF sincs. Állítólag ilyen az a7III is Sonyból.
Más gépek ezzel szemben nyitott rekesszel simán fókuszálnak nyitott rekeszen és csak akkor ugrik be a beállított rekeszre amikor lenyomod az expo gombot.
-
RP1980
tag
Valószínűleg nem, vagy csak minimálisan venném észre. Így a számok az összehasonlításban sokat nekem nem mondanak. Ennyire nem ástam (még) bele magam a ebbe a dologba, hogy el tudjam dönteni ezek mekkora különbségként jelentkezhetnek egy fotón, sőt férfiasan bevallom igazából azt sem nagyon tudom mit takarnak
-
RP1980
tag
Kicsit tekerek rajta, ha nem baj: jobb annyival a sigma rajzolata a 18-105 nél, hogy hobbystaként észre vehető különbséget találnék.
A 35től azért nem válnék meg, mert pl beltérben mikor a kis családom fotózom, az 50mm sokszor igen szűk. És valahogy a kis mélységélesség a mániám tájképeket leszámítva.
Az 50 1.4 is azért lett anno, hogy egy autónál is legyen valamicske háttér elmosása a dx váznak. Bár régóta foglalkoztat a kérdés, hogy autónál lehet jobban jártam volna e téren egy 85mm 1.8g vel? -
-
-
.mf
veterán
-D-vel FTZ-n nincs AF. Csak a -G és -E szériákkal van AF.
T72: NYITVA is batár állat.
Rekid: nem az árával van a gond, nyáron szinte végig 350 €-ért volt kapható, ami egész baráti ha a Zony 55-össel összemérhető élességét nézzük; engem a mérete és tömege zavar, az 50 f1.8G adapterrel együtt is kisebb és könnyebb nála; és a bokéja sem tetszik.
A Nikon Z roadmapen van egy "compact prime" széria 28 és 40-essel - attól félek csak, hogy f2.8-asok lesznek. Reménykedek még, hogy a Samyang is mihamarabb jön Z-s AF obikkal, a 18 f2.8 és a 45 f1.8 a kívánságlistámon van.Robi: tudod, van egy olyan varázslatos dolog, hogy google keresés... Nikon -G és -E obikkal van AF (szem-AF is), stabi; néhány régebbi obival kicsit lassabb az AF, mint tükrösön. 3rd party obik pedig vagy kompatibilisek (pl. újabb Tamron obik - ld Tamron oldalán lista) vagy nem.
-
NandorHUN
addikt
-
-
-
Pontosan, az ilyenek miatt nézem meg nagyon, kinek higgyek. Elképesztően sok inkompetens/szándékosan rosszindulatú népség tolja. Sokkalinkább influenszerek, mintsem tesztelők.
A dxo pl "körbelövi a kacsát" és a legélesebb képből számol élességet.
-
*Ropi*
félisten
Ízlések és fotonok: ilyen kontrasztvesztéseket is ritkán látni.
Amikor megvettem a Canont, előtte kipróbáltam egy kolléganő Tamiját és hozta a tesztet: egyértelmű volt, hogy a Canont fogom venni, mert az nem mos össze mindent, nem lágyul el, és a flare-t is szeretjük.
#47516 t72killer: Igen, náluk valami nem kerek, de az életben is olyanok: próbáltam. Még a lensbuyersguide is jó.
-
-
Nem meglepő, azok a rétegek, akik a 70es, 80as évek filmes kompaktjai után jobb híjján csereobis alsókategóriás D3x00 gépekre váltottak, most húznak el mobiltelóra.
A dslr szegmens bukja a legnagyobbat, ez is érthető: gagyi videó, extra súly/méret, back/frontfocus problémák...
-
-
A yútúb bloggereket el kell felejteni, legalábbis a bő 99%-ukat.
Az árkülönbséget kb visszakapod, amikor cseréled az obit. Egy nem-extracsúcs képminőségű utángyártott (=kérdőjeles a kompatibilitás új vázakkal) obit jó, ha egyáltalán elvisznek. A lencsefirmware-frissítéshez külön 50€-körüli kütyü kell, stb.
-
-
rekid
addikt
Bakker mind a kettő akciós... melyiket melyiket..
-
, az f-bajonettes obikra ácsingózik egy csomó milc+FTZ tulaj
A magam részéről sztem csak egyet fogok használni, a sigma 150-600s-t, a napokban 1.4x telekonverterrel(!) tesztelgettem: még így is megy az AF és a végeredmény éles! A komplett project (sigma obi, TC plusz a kitből számolva az FTZ) ára megállt 1200EUR-nál, a beígért 200-600z egyrészt jó, ha egyáltalán kijön jövőre, másrészt nagy tételben fogadnék rá, hogy nem lesz olcsóbb a sony megfelelő obijának, amiért 2200EUR-t kérnek.
-
Roachy
senior tag
Igen sajnos, van a világnak még jó pár idiótája. De Trumpnak remélhetőleg már nincs sok ideje rombolni. És azért az amerikai cégekre valamelyest jellemző az egyre inkább környezet és ember barát hozzáállás, ahogyan az amerikai lakosok egy nagy részére is. Még ha közben az első emberük egy igazi barom. De mivel demokrácia van ezért ebbe az egyéneknek is van beleszólásuk, nem kell kötelező érvénnyel az ő baromságait követniük. Szóval ott legalább van ellensúly.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- Xbox Ultimate előfizetések
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- 120 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo magyar laptop billentyűzetre van szükséged? Akármelyik verzióban segítünk!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest