- Xiaomi Smart Band 10 - a hetedik napon megpihen
- Légies iPhone halvány színei
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy Buds3 Pro - szárat eresztettek a babok
- Változó design, tekerhető lünetta: megjött a Galaxy Watch8 és a Classic
-
Mobilarena
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Throme
veterán
válasz
dabgergo #15540 üzenetére
Valami japo oldalon meg D710-ről meg D9000-ről elmélked(hettek, mert a többi karaktert - kishóember, fenyőfa, létra és hasonló - nem ismertem fel, a gúgli fordító is megfeküdt rajta
).
A 9300-mat nem értem, mert a 7xxx sorozat se 7100-zal indult (valahogy a D5100 körül jelent meg, de lehet tévedek)...szerk: [link]
(#15541) anaqer: de lesz benne wifi meg gps
-
Iomega
addikt
válasz
dabgergo #15520 üzenetére
Igen van sorszám.
Nagyon régóta vásárolok interneten, ehhez is kell tapasztalat, mint a fotózáshoz, ami idővel kialakul jó esetben, jelen esetben, minél többet vásárolsz így. Ezáltal tudod minimalizálni annak az esélyét, hogy belefuss a rosszba, a csalókba, hamis példányokba.
-
-
*Ropi*
félisten
válasz
dabgergo #15499 üzenetére
Balázs azért nem adta még el, mert nem is nagyon akarja eladni.
300-ra tartotta elég sokáig, ami ugye nem olcsó (bár a gép felújított állapotát tekintve jogos).
(#15500) A Zéé: Csak USB 3.0-ás olvasóban tudod kihasználni a kártya sebességtöbbletét. Az Extreme IV 90 MB/s olvas (papíron).
-
*Ropi*
félisten
válasz
dabgergo #15481 üzenetére
Egy dolgot nem vesznek figyelembe az átlagemberek: hogy jobb egy folyamatosan használt és naprakészen karbantartott eszközt megvenni még ha iparilag használták is, mint egy néha-néha elővett dolgot, amiben kevés működési idő van. Hogy miért? Egyrészt az eszközök vagy nagyon az életszakaszuk elején romlanak el, vagy nagyon a végén, a köztes időszakban nagyon kicsi a meghibásodások aránya. Másrészt ami folyamatosan használva van az be van járatva: autóknál is megvan a bejáratási időszak amikor megveszed, meg később is amikor egy olyan autóba ülsz ami nem volt rendesen kihajtva érzed, hogy lusta a motor és ki kell húzatni ahhoz, hogy visszatérjen a gyorsulási dinamikája. Ugyanez érvényes a fényképezőkre és objektívekre is: a mechanikában lévő kenőanyagok az évek alatt besűrűsödnek, megváltozik a viszkozitásuk. A gumik megfolynak, megtörnek, stb...Tehát ami használva van és odafigyelnek rá, annál nagyobb eséllyel derül ki egy menet közben előferdülő hiba, mint egy olyan eszköznél nem derülne ki, amit nem sűrűn használnak.
Én pl. 190k Ft-ért adtam el az egyik objektívemet, amikor mások 160-170-ért hónapokig árulgatták és nem vitték el tőlük. Mert egy fotóriporter kolléga vette meg, aki értékelte, hogy megvolt az összes Camera Kft.-s papírja és végigkövethető volt az életútja, hogy mikor mit történt vele, mi lett benne cserélve. A laikus csak annyit látott belőle, hogy 6 év alatt sokszor volt szervizben, ő hozzáértőként viszont tudta, hogy gyakorlatilag a fél objektív vadiúj belülről.
Szóval nem minden az, aminek látszik.
Balázs Váza is ilyen jól karbantartott váz, azért merem nyugodt szívvel ajánlani.
-
Kleroo
veterán
válasz
dabgergo #15481 üzenetére
A D700 túl jó lett, ahogy ezt sokan mondják. Még ha az öddékettő 1080p videójának árnyékában is élt.
Nem került bele érdemi korlát, és minden lényeges dolgot tudott amit a D3.
Az sem véletlen,hogy a D3 rögtön kapott is update-et, ami meg már annyira felnyomta a "lécet", hogy sztem a D4s sem tud igazán említésre méltó pluszt ISO-ban.Még-egyszer nem fog a userek javára hibázni a Nikon, magyarán 1:1-ben nem lesz utódja.
-
gab.m
senior tag
válasz
dabgergo #15021 üzenetére
Az expo szerintem ok (bár lehet, hogy egy pöppet visszavennék), inkább fehéregyensúly gondok vannak, ennek a beállításához meg tényleg kalibrált monitor kéne. Maxra egyébként nem ajánlott feltolni a kijelző fényerejét, nekem 2/3 környékén volt a laptopom amíg nem lett ips monitorom (és ez sincs maxra húzva).
-
törölt tag
válasz
dabgergo #15021 üzenetére
Nekem ez okénak tűnik. Amúgy vészhelyzetre jó a Windows kalibráló motyója is a monitorbeállítások környékén, kontrasztot, gammát, minden vackot lehet vele - műszern nélkül persze - belőni, szemre.
A semminél mégis több. Amúgy én felnyomnám, max vaksötétben nem. De ez laptopfüggő nagyon, mert az én Fujitsu Siemens-em pl. max fényerőn fele annyi kb, mint a cégben használt Dell-em anno
-
Balinov
titán
válasz
dabgergo #14845 üzenetére
en meg kovetem a teknikajat.
szerk: egyik videojaban o is bevallotta, hogy kezd tavolodi a szivarnayosponishanyos eredmenyre, foleg a korai videoiban a YT csatornajan esett szerintem is tulzasban, utobbi idoben finomondik, latszik, hogy rajott, a HDR nem a vilagmindenseg. Esszel kell hasznalni, es ugy nem lehet baj. Ez igaz az LR preset systemekre is.
-
spanyoll
addikt
válasz
Azért kell leszólni mert baromság és nem kéne ezt elhitetni senkivel, főleg nem olyasvalakivel aki most tanulja a képszerkesztő szoftverek használatá. Nincs két ugyanolyan kép, kivéve ha termékfotózol stúdiókörülmények között azonos értékek és vakuerősségek mellett. Onnantól pedig, hogy a kép más az is, hogy hogyan állítgatod be a csúszkákat. Akit linkeltél ismerem és nem hiszem, hogy ő MINDEN fotón +100 shadowst és 0 highlightsot használ.
Itt pl -100on van a highlights és nem 0-n. Szar is lett a képA mondandóm lényege annyi volt amúgy, hogy nem kell a végletekben gondolkozni a csúszkáknál sem, mert abból könnyebben születik rossz kép mint egy kevésbé meghuzogatottból. Vagy te nem láttál még a kezdő topicban +100 contrast, +100 clarity, +50 vagy több saturation képeket? Na, azok is az ilyen hozzáállás miatt születtek
-
Larry303
addikt
válasz
azért minden képen sztem sem jó ötlet. a +100 shadow bizony tönkre tud vágni teljesen képeket, ha épp a hisztogram nem úgy néz ki ami ezt elbírná...szenzor különbségekről nem is beszélve. így sztem egy kezdőnek nem járható út, hogy minden képnek így áll neki.
srác képei között vannak nagyon jók, de van szivárványhányós is, pont azért, mert ez az eljárás szépen magyarul fogalmazva HDR-esít-pfejj de ronda leírva
-
*Ropi*
félisten
válasz
dabgergo #14445 üzenetére
Annyira felhúztad a sötét részeket, hogy nem bírja a szenzor, plusz a 16 Bit ---> 8 Bit átalakítás során árnyalatokat vesztesz, ami ilyen bandingos blokkosodásban jelentkezik. Ezt súlyosbítják még ráadásként a drasztikus dinamikacsökkenés után a jpeg tömörítéssel, a zaj struktúrájának sérülései miatt hozzáadódó hibák.
-
törölt tag
válasz
dabgergo #14447 üzenetére
Alapvetően mindenhova TIFF-et érdemes, csak baromnagy és a XXI. századeleji internetes infrastruktúra nem erre van optimalizálva, hogy finoman fogalmazzak.
Úgyhogy marad a JPEG a szegény embernek. Csak az már egy eleve tömörített kaka. Ebből pedig a Facebook csinál egy újabb tömörítéssel (mert feltétel nélkül újratömöríti) magának egy "másik" jpeg kakát. Na, az már nem kemény kaka, hanem a híg fos.
Némiképp tudsz segíteni ezen, hogy egy tömörítéssel kevesebbet csinálsz: PNG24-be exportálsz, ami veszteségmentes tömörítés, sRGB-ben dolgozol (de legalábbis a végén úgy mentesz a webre) és a Facebook miután ezt tette át JPEG-be, némileg jobb az eredmény. Néha érezhető, néha nem. Világos témánál, modellnél, szempilláknál pl. érződik, ha egy full hd képen egyesével akarod megszámolni őket.
Én a netre már mindenhova így töltök fel képet, ami ismeri a formátumot (flickr-re is). Nagyobb képek nyilván, mint a jpeg, de nem TIFF, nem NEF, nem egyéb oltárinagy...
Kicsit az audio területről tudnám a FLAC-hoz hasonlítani. Ha a jpeg az MP3 és a NEF a WAV
-
Larry303
addikt
válasz
dabgergo #14427 üzenetére
megnéztem itthon is, sztem jpg export illetve amit mess is mond, hogy ganajra széthúztad, ezért lehet...
amúgy sztem a bekeretezett rész felett tán még látványosabb, bár nem mondanám zavarónak.
a régi szenzoron nem sokat használtam az expo kompenzáciot, de ezen alapból 1/3al fölé állítottam. bár gondolom ismered te is a saját géped, de sztem nem szerencsés ennyit visszahúzni. -
m3ss
veterán
válasz
dabgergo #14433 üzenetére
akkor ne told +100-ra
en d90-en sem toltam 50 fole kb soha, most se. pixelszinten szetesik a kep. de nem is nagyon volt ra szuksegem.
en nem meretezek csak fotozzra, azt sem lr-ban. amugy 100%-ban exportalok. ha lelopjak a kepet legalabb normalis minosegben legyen mar meg nekik isfb-ra is azt toltom fel, gondolom automatikusan atmeretezi. nem latom hogy nagyon szetesnenek a kepek...
-
m3ss
veterán
válasz
dabgergo #14427 üzenetére
hat nalam nem sok gond van vele ekkora meretben. de amugy nem ertem tobb oldalrol sem. shadow 100 azert sok sztem, bar ugy tunik ennek a szenzornak nem. de minek a +100? a fak sziluettesek, kb csak jobb alul nem. az epulet egyes reszeit nem sikerult kiexpozni azert kellett a 100? akkor sztem alullotted jocskan. nem tunik egy olyan kepnek ami akkora dinamikat igenyelne amugy hogy +100 shadow kelljen hozza egy ilyen szenzorral, jol exponalva
amugy shadow 100 helyett en alapbol tullovom es inkabb visszahuzom az ilyen drasztikus shadow rangatas helyett. vagy ha ez sem eleg tobb expo. -
*Ropi*
félisten
válasz
dabgergo #14356 üzenetére
Egyrészt mert ennyi a vázad szinkronsebessége, másrészt mert a kioldó rádiójeleinek késése miatt gyorsabb záridőkön betakarna a zár a képbe. De készülj rá, hogy annyi sem fog menni: 1/160 stabil lesz szerintem. 1/250-nél rövidebb záridőket csak FP-t (nagy sebességű vakuszinkront) tudó kioldóval és vakuval tudsz elérni.
-
Digger
senior tag
válasz
dabgergo #14356 üzenetére
Arra ügyelj, hogy Nikonhoz olyat vegyél aminek a típusszám végén N betű van!
A kioldót nemcsak vaku-talpal rendelkező vakuhoz lehet használni, hanem PC vagy más egyéb vezetékes kioldót használót is. Pl. villanj-körte.
Ha jól sejtem a képeden levő megoldással távolról is exponálható az arra alkalmas váz.
Majd hallgasd meg nálam tájékozottabbak véleményét is! -
torzo
őstag
válasz
dabgergo #14291 üzenetére
Visszatérve az 58-ra, nekem a deepreview összehasonlításában nem látszik akkora különbség, mint amennyi az árban megnyilvánul az 50/1.4-hez képest. OK, 2-es blendéig tényleg sokkal jobb, de utána már...
Ki kéne próbálni! -
torzo
őstag
válasz
dabgergo #14288 üzenetére
Végül is, ha az esküvőfotózásnak oly tökéletes darabjáról van szó, mint ahogy írják, akkor úgy kell tekinteni, mint egy hamar megtérülő befektetést.
Bennem eddig úgy tudatosult, mint a Df "kitobija". És a Df-ről is az a véleményem, hogy bitang jól néz ki, csúcs retro, de a többi vázhoz képest ez az ár aránytalan. Lehet, más lenne a véleményem, ha a kezembe fognám, de így távolról csak külcsín számomra. -
JohnyBlue
addikt
válasz
dabgergo #14193 üzenetére
Azért annyira nem lassú az a sebesség
(bár röplabdát nem kezdenék el vele fotózni) portréra azért bőven elég. Optikailag bőven megfelel nekem kategória
A DC meg hab a tortán...
Bár ha 35 milit csavar az ember fel a vázra akkor néha az is DC ik rendesen
Bár ha már ennyi manit kiad az ember érte akkor már el lehet illetve el is kell gondolkozni a 85 mili 1.4D (G) n....
Viszont valaki igazán vehetne egy ilyen üveget
Szívesen kipróbálnám
-
törölt tag
válasz
dabgergo #14133 üzenetére
Photozone-on nezd a fullframe teszteket. Borzalmas. Mind a Canon, mind a Nikon verzio. Kozepen karc, de kifele azonnal iszonyatos felbontascsokkenes. Erre rajon egy kis fokusztevesztgetes es egy kis (eleg eros) focus shift es k.o.
Fasorba sincs egy Nikkor 50 1.4G-hez.
-
*Ropi*
félisten
válasz
dabgergo #14106 üzenetére
"De nem látom így átfutva h a másik miért drágább, meg az csak két vevő nem?"
Egyrészt nem "csak" két vevő, mert a 622-esek transceiverek, tehát adók és vevők is egyben. Másrészt teljes i-TTL átvitelt tudnak, míg a 602 csak elvillantani tudja a vakut az előre beállított értékekkel.
-
psycroptic
őstag
-
JohnyBlue
addikt
-
-
JohnyBlue
addikt
-
Dare2Live
félisten
válasz
dabgergo #13598 üzenetére
az a baj, hogy tönkrement a D80am (aminek amúgy a métering rendszeret k*ta el Nikon
) és minden váz fejvakarós. Hamár váltás, sok pénz kiadása szeretnék egy D7000 szintű szenzort és hát kell a rendes kereős/kezelés akkor D7000. Erre nekiállok kicsit utánaolvasni és tömve van minden a hibás AFes darabokkal amiket jellemzően addig kalibrál Nikon (vagy fogja a már nem garis obira) amíg az user meg nem unja, hogy mindig szar. D7100 ára sztem APSCért túl sok, D610hez meg kéne utazozoomot is vennem úgy meg irtózatos az ára. Lehet legjobb lenne egy D5100 csak mind a kereső, mind a kezelés nagy nagy visszalépés lenne azt meg nehezen fogadná be a gyomrom. Ejh...
-
dabgergo
őstag
válasz
dabgergo #13597 üzenetére
Phuu ez azért komoly... persze mit is mondanának.
As you’re putting higher and higher resolution sensors into your DSLRs, did you have to change your quality control process to deal with the necessity for greater precision?
Not especially. It was very rigorous already.
-
imyourfriend
őstag
válasz
dabgergo #13520 üzenetére
dxo kerüljön bármennyibe, maximum egy 50f/1.4-el megoldod. Értelmetlenül állok amúgy az árak előtt, fogalmam sincs miért kerülnek ennyibe ezek a lencsék.. Jó bokeh félmillióért.. látszik hogy nem ide szánták ezt az obit, de mit gondolnak az emberek hány %-a veszi meg a Sigma 50/1.4 vagy a Nikon 50/1.4G helyett/mellé amikor az árából majdnem 5 db 50/1.4G futja. Én megelégszem [link] bokeh-val is. Nem utolsó sorban egy használt d700 vagy d600+50/1.4G is kifutja az 58mm f/1.4G árából.
Más: ma kezembeadták pár percre az a7r+Sony 35/1.4G szettet elektronikus átalakítóval, MF only. Hát elég furcsán vettem a levegőt amikor belenéztem, pl az élességjelzés.
-
torzo
őstag
válasz
dabgergo #13475 üzenetére
Csak itt a fórumon sasoltam, hogy a kolléga kb. 6 optikát tesztelt végig, mire rátalált az igazira. Fókuszbajok. A rajza viszont tényleg pazar.
Hát igen, a Canon már megcsinálta a stabis 24-70-ét. 600 k felett az ára. Nyilván a Nikon is elkészíti a magáét, kb. hasonló áron.
-
Kleroo
veterán
válasz
dabgergo #13471 üzenetére
Párszor ráflesseltük már.
Közel csoda lenne, ha ki tudnák hozni. f2-es zoom a teljes "klasszikus" alapzoom tartományban, és stabival. Killer.
Adhatnák a gyáriakkal egy árban is, akkor is sokkal jobb alternatíva lesz. Max akkor nem,ha f4-en hozza azok 2.8as IQ-ját.(A 18-35-nél is sokkal nagyobb dobás, ugyanis annál a teletartományt feláldozták..., és OS sincs)
-
imyourfriend
őstag
válasz
dabgergo #13272 üzenetére
Csak kíváncsi vagyok rá hogy mi a helyzet még mielőtt megvennék egy 600-ast. Az nem gond ha AF-C-ben 10-ből 7-et hoz csak le jóra, mert ritkán használom. De az AF-S legyen minőségi (mondjuk szerintem ez elvárható ennyi pénzért). Pár fórumozónak van D600-a, kíváncsi lennék a véleményükre.
-
törölt tag
válasz
dabgergo #13266 üzenetére
De. DF.
Bár abban is a 600/610 fókuszrendszere van.
Amúgy én ezt még mindig nem hiszem, hogy szar lenne a 600/610 AF. Van egy ex-kollégám, lehet összehozok vele egy randit, most vett egyet pár hete.
Ha tele lennék pénzzel, én D4-eznék esküvőre is. Minek a D3 vagy D700, ha van még jobb iso-s, kezelhető méretekkel dolgozó igásló, nem ? Mindent meglő. Mindent. ISO-t meg küldheted az egekbe, ha szükséges. De ez itt féloff
-
Kleroo
veterán
válasz
dabgergo #13212 üzenetére
Szvsz esküvőn pont a D700 előnyei dominálnak.
Az szerintem senkit sem érdekel melyik váz mikori fejlesztés. A lényeg, hogy mi jön ki belőle. A D700 még most is jónak számít, a legújabb FX lapkák sem vernek rá sokat,azt is inkább IS6400 fölött; és úgy összességében semmi nem fejlődött akkorát, hogy elavultnak számítson.
Esküvőn készült képeket pedig nem hiszem, hogy A0-B1 körüli méretben kapják meg a rendelők, ahol elkezdene érdemileg előjönni a 36MP előnye.
Viszont egy nagy feketepont jár neki, mégpedig az 1 kártyfoglalalat.Én vennék D700-at, nyúznám amíg szét nem hullik, és utána vennék D900-at az akkori 5x erősebb PC-d "mellé".
Egyébként én a 12MP-es Nefekkel is sűrűn megfektettem a rendszert(8GB). Chromeban egy mix megy,LR-ben munkálkodok, és amikor átrakom PS-be retusálni, pár perc után esélyes, hogy elfogy a ram. (lapozófájl,ect nincs SSD miatt)
-
*Ropi*
félisten
válasz
Ha már így esküvőzés szemszögéből kérdezted, akkor a Nikonos esküvőfotós kollégák szemszögéből:
- nagyon könnyű berázni a 36 MP-t (low light helyzetekben ami eskin előferdül különösen),
- memóriakártyával és háttértárral is bírni kell (ha csak fotózol akkor napi 1-2 64 GB-os kártya + a backup az SD slotba a tükörmentéshez, ha videózol is akkor ennek a többszöröse),
- bitangul penge üvegek kellenek kiszolgálni a szenzort, az pedig nem olcsó.Ha tudsz fotózni akkor a D700 is tökéletes a feladatra: nézd meg pl. Sitkei Adrienn képeit: 2 db D700-zal dolgozik.
A maradék pénzből pedig vehetsz üvegeket.
-
törölt tag
válasz
dabgergo #13214 üzenetére
Adnék pár NEF-et szívesen amivel játszhatsz, próbálhatod, csak a szerveremet már nem bérlem.. Majd egyszer egy talin ha mindketten ott leszünk, előtte juttasd eszembe (ha még aktuál a topic) és egy pendrive-on viszek párat.
Vagy JohnyBlue ad a cicafiúnak egy ftp accot kölcsönbe 1-2 napocskára holnap reggel, ahogy ezt olvassa -
törölt tag
válasz
12MP-ről váltottam. Veszteségmentesen tömörített 14 bitben fotózok (csak raw), így olyan 38-44 Mb körül alakul 1 fájl, témától függően, átlagban 42. Amúgy 90 Mb körül van a tömörítetlen NEF, de szerintem a tömörítést "kötelező" használni, legalábbis nem logikus, ha vki 90-es fájlokat lő. Sem sorozatban, sem máshol nem tapasztaltam a tömörítés hátrányát, realtime seamless átmegy az Expeed-en és kész. Be van kapcsolva és cserébe konszolidáltabb a fájlméret. A veszteségmentesről beszélek, bár a veszteségesen tömörített is klasszisokkal jobb mint a jpeg, de én nem használom.
A gépemet cseréltem. i5, 8G elég, de ha K-s a proci és megküldöd, meghálálja. Csavard oda neki. Ha nem tuningolod, vagy nem K-s, akkor is elég. A 8G RAM is, sokan nagyon félnek ennyi MP-től, szerintem nem vész.
Itt most 13 darab NEF van megnyitva, Bridge a háttérben, Opera 17 ablakkal, Firefox 4 ablakkal (ebből 1 Facebook, 2 Youtube), Intéző illetve Media Player Classic. + a teljes oprendszer alatta. Hát.. látod a számokat.
Meg lehet fingatni a memóriát is amúgy komolyabb műveletekkel, de én nem durvulok, eddig amire használtam, simán elég lenne a 8 is (16 van a gépben, de sztem soha nem megy 8 fölé a foglaltságom). Na jó, egyszer megfingattam a 8-at (eredetileg annyi volt): csináltam egy Dél Tiroli panorámát 50 1.8D-vel f/8-on, ő most egy 29554 x 4590-es 958Mb-s tiffecske
és 16mp alatt nyitja a PS (NAS-ról, ami úgy 100-120 megával adja az adatot, tehát matek alapján nem ő a szűk keresztmetszet, de a proci sincs 100-on.
A felbontás amúgy vegyes: 24MP-s "kölcsön raw"
már olajozottabban nyílt nálam (Haswell i7 4.3G-n). A saját NEF-jeim kezelése lomhább. Lassabban szedi ki az összes program a beépített képet thumbnail generáláskor, lassabban pörgeted, ha NAS-ról átnézel egy korábbi szetted mondjuk IrfanView-val (de nem gáz amúgy, lapozza azért szépen így is), .. ilyenek vannak. 16MP-s NEF-eket hipphopp darálja és a munka egy ilyennel "jpeg feeling". Úgy vettem észre, hogy a több CPU erő nem lineárisan gyorsítja a teljes rendszert ilyen fájlok esetén: a procit jól kihasználó műveletek, mint Panoráma összerakás vagy zajszűrés (ha jó a plugin), hosszabb batch folyamatok stb. felnyomják a CPU-t a művelet pillanatában púpra, azaz totál tekerik, de utána fájl mentés, bezárás, új beolvasása, nyitása, stb.. - ezek a műveletek mind ilyen 10-30% CPU körül mennek, SSD esetén is.. tehát még van hova fejlődnie a szoftvernek.
2db 32 Gb-s kártyát használok, 400 képet ír max-nak a váz (backup módban, nem overflow), de ennél több megy rájuk egyenként, veszteségmentesen tömörített 42 megásból. Nem hinném, hogy esküvőn gond lenne az, ha az ember saccra 500-anként cserél kártyát. Lehetne kisebbet is használni és sűrűbben cserélni, hiba esetén akkor nem bukik az ember annyi képet, de két kártyás gépnél vehető a nagy kari szerintem, legalábbis én tenném és kész. UDMA7-et tudja a váz, tehát a CF interfésze bitang gyors, a kártya a limit. Az SD része is tudja az UHS-I szabványt, oda is érdemes valami vihar kártyát beletenni és akkor jól érzi magát "sztereó" lövéskor is, amikor mindkettőre írja tükörben ugyanazt.
Én inkább úgy mondanám, hogy nem nagyon tudnék visszaállni kisebb méretre már. Nagyon klassz dolog egy borotva üveggel elcseszett képeket megmenteni egy merész crop-pal. Persze tanulj meg fotózni, mondanák sokan, igaz is, de az ember ígyis bemákol simán spontán képek esetén olyat, hogy később az a kép ezerszer ütősebb ügyesen crop-olva mint ahogy amúgy meglőtted. Szeretnék idén Indiába menni egy fotóstúrára, az is ilyen tipikusan: piac, tömeg, kapkodod a fejed (és a géped) hogy úristen, mit kéne lőni, mert kb. minden téma, olyan sűrű, pezsgő, élettel teli világ.
A másik a zaj, ahogy csökken, miközben leméretezel. A harmadik a monumentális méret ellenére a monumentális belenagyítási képesség, ha nagyon éles üveget használsz és rekeszeled.
Ezt a képet például ebből a teljes képből csináltam. Oké, hogy 1920-as kép a végeredmény, de ez mutatja talán, milyen az eredeti: [link], csak én fullhd-re méretezek webre általában. Tehát még ezt a crop-ot is vihetném bőven nyomtatásba, akkora tartalék van benne. Ha a csajszi a bnőm lenne, vinném is
És ez egy Tami 24-70 f/4-en, semmi 85 1.4G ami kb. a D800E-t is kimaxolná rekeszelve.
Szóval én rohadtul nem bántam meg ezt a barátkozást a fájlmérettel. Ennél fentebb (megapixelben) amúgy én sem mennék. Az beteg lehet. Persze komoly média/reklámfotós a középformátumú digitális hátfalakkal kb. körberöhögi a 36MP-t is, ha fájlméretről és felbontásról van szó. 40 körül még elcsábulnék. Az a 8k mérete úgy, hogy a 3:2-es szenzorba belefér a 16:9-es 8k. De afölé egy centit sem, ott tényleg tetűlassú lehet minden utómunka. Mármint szó szerint tetűlassú.
Én meglépném a helyedben. Imádnád és a kicsit lassabb megnyitás-mentés és előnézetikép-generálást kibírja az ember, amikor már megnyílt és benne vagy, pikkpakk minden.
Ha veszel, két dolgot nézz: kijelző zöldes-sárgásba hajlik-e, illetve bal szélső AF pont fázisalapon pontos legyen. Más bajuk nincs, nem olajoznak, gyári üveggel nem tévesztenek, rohadt jó fókusz és úgy az egész. A lábadra ne essen, bekékül tőle.
-
törölt tag
válasz
dabgergo #13172 üzenetére
Rohadt nagyokat bakizik mellé, vagy csak fine tune értéknyit ?
Egyébként - nem csak a D600 hanem az összes modernebb váz és annak kevésbé jó fókusza kapcsán - az ugrott hirtelen eszembe, hogy ezek azért már többnyire nagyobb felbontású vázak, mint az über AF-el rendelkező elődeik. És nagyobb felbontáson jobban kiadja magát egy fókusz pontatlanság, mint kisebben.
Hála a jó istennek nekem ilyen nyűgöm nincs Nikkorokkal.
-
Karima
őstag
válasz
dabgergo #13159 üzenetére
Na gratulálok! Úgy beleültetted a bogarat a fülembe ezzel a "sz@r" fókuszrendszerrel, hogyaz elmúlt egy órában azon kaptam magam, hogy azt nézegettem, hogy melyik obim menne FX vázzal. De "szerencsére" nem sok (ezekből: N18-105, N35/1.8, S10-20, S70-200/2.8, T90/2.8). Úgyhogy NEM KELL NEKEM FX!
-
szeva000
addikt
válasz
dabgergo #13159 üzenetére
engem az sem izgat,ha takarítani kell...lesz*rom...semmi....de az a pofátlanság,amit a nikon mo-i szervíz odaírt a kalibrálás után,hogy csak eredeti nikon obikkal garantált a működés....
...és még azzal sem a tapasztalataim szerint
a jó anyjukat...semmirekellő banda.Én Hála égnek be tudtam lőni az obikat,de nem kis szenvedés volt....mit képzelnek ezek ilyen fókuszrendszerrel?
Nálam többé nikon noooo.....ez volt az első és uccsó húzás. -
szeva000
addikt
válasz
dabgergo #13156 üzenetére
ISO miatt ég és föld lesz a különbség a D7100-hoz képest....fókuszban?????hááát én a D90-et többre becsültem....
éssss ne aggódj...a D600-at kergetheted szemmel takarításkor...halott ügy....én pedig egy igen jó műszaki ember vok
...Pedig már szedtem is szét jópár nyomtatót,fényképezőt...stb....de ez.....
vicc a magyar nikon szervízzel együtt
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- Fujifilm X
- Kerékpársportok
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Feltörték a PROHARDVER!-es regisztrációmat (vagy elvesztettem a belépési emailcímet, 2FA-t)
- Opel topik
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- Autós kamerák
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Gigabyte B760M i5 14600KF 64GB DDR4 512GB SSD RTX 3080 10GB Corsair 4000D Airflow 1000W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A520 AORUS R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 XT 8GB Rampage SHIVA TT 500W
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Asus H410M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA ADATA 600W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest